Lojze Peterle: Osamosvojitev ima korenine v cvetni nedelji 1990

20
Osmega aprila, na cvetno nedeljo 1990, smo volili v tri domove Skupščine. V Družbenopolitični zbor in Zbor občin smo volili demokratično, v Zbor združenega dela ne. V prvih dveh je DEMOS zmagal, v tretjem ne – zaradi odločilnega vpliva starih partijskih struktur v podjetjih. Znotraj koalicije DEMOS so bili zmagovalci Slovenski krščanski demokrati, druga je bila Slovenska kmečka zveza.

Med Slovenci v nobeni politični podrejenosti ni zamrl spomin na kralja Sama in Karantanijo. Ne čudi me, da je prav Korošec, Matija Majar Ziljski, prispeval prve ideje za program Zedinjene Slovenije v letu 1848 in krepil z njimi kasneje tudi narodnobuditeljsko taborsko gibanje.

Pomlad narodov Slovencem ni prinesla enotne politične tvorbe

Tudi politično prestrukturiranje Evrope po prvi svetovni vojni nam ni bilo naklonjeno, saj so primorski Slovenci končali kot nagrada Italiji za njen prestop k antanti in prvi izkusili nasilje fašizma. Uspela pa je priključitev Prekmurja. Večinski del naroda je živel kratek čas v Državi Slovencev, Hrvatov in Srbov, nato v Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev, od 1929 pa v Kraljevini Jugoslaviji in diktaturi, v kateri nismo bili Slovenija, ampak Dravska banovina (del pa je spadal pod Savsko banovino). V času med obema vojnama se je ideja samostojne slovenske države izražala, vendar slovenski politiki ni uspelo pridobiti bolj  suverenega statusa kot je to uspelo Hrvatom.

V drugi svetovni vojni smo doživeli tri okupatorje, ob tem še revolucijo z bratomorjem. Po njej pa diktaturo s komunistično ideologijo, ki nas je učila, da bodo narodi in države odmrle. Slovenska državotvorna zamisel je živela močno med Slovenci v diaspori. Poseben izraz je in doživela poseben s pozivom slovenskih krščanskih razumnikov skupine Ypsilon v Italiji leta 1968 s knjižico tiskano v Trstu – “Slovenija 1968 –  kam?”

Ideja je seveda tlela tudi doma, predvsem v kulturniških in študentskih krogih ter se najmočneje izrazila s 57. številko Nove revije. Močan pospešek v smeri političnega prebujenja za demokracijo je prinesel proces JBTZ in z njim nastali Odbor za človekove pravice. Velik prispevek so dali pisatelji in civilna gibanja. Tako se je postopoma razvilo ozračje z voljo, ki je vladajoča Partija ni mogla več ignorirati.

Maja 1989 smo z  “majniško deklaracijo” odločno rekli – “hočemo živeti v suvereni državi slovenskega naroda”. Tako smo programsko zakoličili pot v demokracijo in samostojno državnost.

Zmaga koalicije DEMOS je pomenila zgodovinsko zmago državotvorne in demokratične ideje

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo. 

Majniška deklaracija je bila temeljno in zavezujoče politično izhodišče za DEMOS, koalicije demokratičnih strank, ki so se pod vodstvom dr. Jožeta Pučnika odločile za skupen nastop na prvih demokratičnih volitvah po drugi svetovni vojni. Drug drugemu smo pomagali ustanavljati stranke. Tako smo po vsej Sloveniji razvili zmagovito demokratično pahljačo za dosego najvišjega narodnopolitičnega cilja. Spominjam se volilne kampanje brez primere, polne navdušenja pa tudi strahu, s komaj kaj denarja. Hvaležno se spominjam, kako je zaživelo za isti cilj slovenstvo po vsem svetu.

Osmega aprila, na cvetno nedeljo 1990, smo volili v tri domove Skupščine. V Družbenopolitični zbor in Zbor občin smo volili demokratično, v Zbor združenega dela ne. V prvih dveh je DEMOS zmagal, v tretjem ne – zaradi odločilnega vpliva starih partijskih struktur v podjetjih. Znotraj koalicije DEMOS so bili zmagovalci Slovenski krščanski demokrati, druga je bila Slovenska kmečka zveza.

To so bile najpomembnejše parlamentarne volitve v zgodovini Slovenije. Zmaga koalicije DEMOS je pomenila zgodovinsko zmago državotvorne in demokratične ideje. Ta zmaga je bila ključna za prevzem zakonodajne in izvršilne oblasti. S tem je bil izpolnjen bistven notranjepolitični pogoj, da smo od stoletnih sanj, izjav, upanj in hrepenenj v času politično razrahljanega sveta ob propadu komunizma prešli v uresničevanje projekta samostojne slovenske države. Brez te zmage ne bi bilo zmage s plebiscitom, ne bi “zadišalo po slovenski vojski”, ne bi proglasili samostojnosti, zmagali vojne za Slovenijo, dosegli mednarodnega priznanja in se priključili družbi svobodnih narodov v Evropski zvezi.

Lojze Peterle
Predsednik osamosvojitvene vlade
Nekdanji predsednik SKD in podpredsednik  DEMOS-a

 

20 KOMENTARJI

 1. Da gospod Peterle, brez Cvetne nedelje ne bi bilo samostojne Slovenije. Da, gospod Peterle, brez Adama in Eve ne bi bilo Slovencev, a ne?

 2. Da, Zivo, tudi jaz mislim, da se zelo verjetno nekdanja partija-prenovitelji skupaj z ZSMS, v primeru da bi po volitvah cvetne nedelje 1990 dobili oz obdrzali svojo vlado, ne bi odlocili za popoln razhod z Jugoslavijo, da bi tavali se naprej z neskoncnimi dogovarjanji ( z Markovicevo vlado, predsedstvo Jugoslavije, vodstva republik) in koncepti ohlapnih federacij, asimetricnih federacij, konfederacij ipd. ( Imamo tudi izjavo Kucana iz tistega casa, da neodvisna slovenska drzava ni njegova intimna opcija. Zsms pa ni bila nic manj z osebnimi preferencami vezana na jugo-prostor.)

  Da bi po vsej verjetnosti torej v primeru zmage kontinuitete na prvih svobodnih volitvah 1990 zamudili to kratko okno in nasmeh zgodovine, ko je zaradi zunanjih okoliscin propada socializma, razpada SZ, zdruzevanja Nemcije, poljskega papeza, evropskih zvez skofa Sustarja itd. bil nastanek neodvisne Slovenije mozen. Celo tedaj ni minil brez vojnega spopada in brez mukotrpnega truda za mednarodno priznanje. Da so taki koraki celo v demokraticnem svetu vse prej kot lahki, nam pricata recimo Katalonija in Skotska.

  Zahvala za neodvisno drzavo gre torej res volilni odlocitvi za Demos pred 30 leti, Demosovi vladi, ki je podvig v kratkem casu, ki je bil na voljo, izpeljala, avtorjem Majniske deklaracije ter vsem, ki so skozi zgodovino slovenskega naroda v tej smeri doma ali na tujem delovali ( mogoce mi v Peterletovem clanku manjka omemba Cirila Zebota). Zahvala gre seveda tudi Lojzetu Peterletu osebno.

 3. Zivo, boli me ta cinizem na dan, ko praznujemo 30 letnico zmage Demosa. Ko bi poznal osebno gospoda Peterleta, bi takrat lahko spremljal s kakšno jasno vizijo in neustavljivo energijo je šel proti našemu skupnemu cilju, SAMOSTOJNI SLOVENIJI!…in veliko tvegal! Vse čestitke si zasluži! Ti danes verjetno ne pogrinjaš slavnostne mize? Mi jo pa, o ja, in vemo, da bi morali ob njej vsi Slovenci obedovati skupaj!

  • Ti danes verjetno ne pogrinjaš slavnostne mize? tako ste napisali, sicer kot vprašanje
   ———————————————————————————————————–
   Spoštovana Šalotka, zakaj vedno insinuirate, da sem slab človek, slab Slovenec. Jaz sem zelo ponosen in skrajno vesel, da imamo samostojno državo.
   To, da imamo tako državo, gre zahvala mnogim, začensi s partizani, preko Kardelja (ki nam je verjetno nehote dal tako Ustavo, da smo lahko šli na referendum) in vseh intelektualcev združenih v Novi reviji. In Janši in bavčarju (takrat sta bila še levičarja) in zlo mnogim drugim.
   In seveda , jasno tudi Peterletu.
   vendar se ne morem strinjati, da če ne bi bilo Cvetne nedelje, ne bi bilo Slovenije. Vidite,, to je cinizem. To je pačenje, to je laž, to je izmišljotina.

  • In še to, vi (oziroma vam podobni desničarji) za skupno mizo nočejo imeti Kučana, Židana, meseca, Bratuškovo, Cerarja in še marsi koga. Hotel sem navesti še nekaj bivših komunistov pa jih raje vi navedite.
   Ali je kdo iz levice napisal monografijo Slovenski razkol. Knjigo, ki že v naslovu pove, da smo razklani in knjigi, ki se močno trudi, da bi Slovenci ostali razklani še naslednjih 100 let???

 4. Če ne bi bilo Cvetne nedelje, ne bi bilo samostojne Slovenije! Ta projekt je izpeljal Demos in PIKA ! Prelom s totalitarno oblastjo, katere simbol je bil do bridkega konca Kučan in PIKA! Kardelju pa res veliko dolgujem. Razredčil je dodobra populacijo mojih prednikov Slovencev ( kulake, intelektualce, duhovnike….), mojemu dedu pokradel dobršen del zemlje, nagnal čez lužo cvet zavednega slovenstva, in mi omogočil šolanje, saj izhajam iz globoko lojalne družine bivšim oblastnikom. V našo hišo so prihajali obiski (dosledno vsi partijci!), celo narodni heroji in vemkako boleče sem doživljala bližino teh stricev, ki so, že rahlo okajeni vzklikali:” Klali smo jih kot zajce!” Zelo prijetno za dvanajstletno deklico! Do dvajsetega leta nisem vedela nič o revoluciji. Po tem pa , ko sem začela misliti s svojo glavo, sem imela nemalo težav z očetom,ki ni zmogel ven iz indoktrinacije. Hvaležna pa sem za krščansko vzgojo, ki me je naučila iskati resnico in ljubiti sočloveka. …..
  Insinuiram, da niste dober človek, da niste ponosen Slovenec ? Ne poznam vas! Nekaj vemo o vas preko vašega zavzetega pisanja. Trdim, da je glede na to pri vas še dolga pot do pravega ponosa in iskrene dobrote, če Možinov Razkol dojemate in razlagate tako kot ga! Prav ta knjiga je mejni kamen med KATARZO in POGUBO! Po tem sodim človečnost slehernika. In PIKA!

  • spoštovana gospa Šalotka
   Če ne bi bilo Adama in Eve ne bi bilo Slovencev in PIKA. Se strinjate?
   Zdaj pa o osamosvajanju. Napisali ste… Ta projekt je izpeljal Demos in PIKA.
   Slovensko samostojnost so priborili predvsem slovenski levičarji in to zato, ker je takrat bila taka zgodovinska situacija. A vi resno mislite, da nam je svobodo priboril Janša? Janša je kot Peter Klepec pometel s JLA? Ne bodite smešni. Pa tudi, če bi bilo to res, da je Janša sam premagal JLA, takrat je bil še izrazit levičar. V tistem obdobju so se slovenski intelektualci zavedli, da je prišel čas za osamosvojitev. V Novi reviji so napisali ”program” in pod ta program je bilo podpisanih večina levo usmerjenih intelektualcev.
   Tudi Janša je takrat bil (še) levičar. Tednik Mladina je bil najbolj aktiven medij, ki je osvetljeval Slovence. Ni bilo to Ognjišče ali slovenska RKC. Ta je bila po večini zelo tiho, tako kot je bila v 2. SV. Oportunistično je čakala kaj se bo zgodilo. Nihče od cerkvenih visokosti ni hodil v Beograd in se boril za samostojnost Slovenije. To so delali levičarji s Kučanom c. Ribičem in drugimi ”komunisti” na čelu.
   Gospod Pučnik je bil po prepričanju social demokrat. Sam je povedal, da mu je bil politični vzornik nemški social demokrat Schroeder. Social demokrati so za vas levičarji. Tudi dr Dimitrij Rupel je bil takrat še social demokrat, torej levičar, ki je nadaljeval svojo kariero v LDS, po vaše levičarsko stranko.
   Kot ustanovitelji Demos-a, so bili podpisani Andrej Magajna, Rajko Pirnat, Dušan Plut, Marjan Podobnik, Jože Pučnik, Dimitrij Rupel, Ivan Oman, Katja Boh, Hubert Požarnik, Leo Šešerko in Lojze Peterle.
   Rajko Pirnat, Dušan Plut, Jože Pučnik, Dimitrij Rupel, Katja Boh, Dušan Plut in Leo Šešerko so bili levičarji.
   Da prav imate Demos je izpeljal ta projekt.
   Kaj pa ima ob tem opraviti Cvetna nedela?
   Tudi najbolj znan disident tistega časa Lech Walensa je bil po prepričanju veren social demokrat – daleč od desničarjev.
   To, da se je Slovenija osamosvojila je projekt, ki ima korenine v NOB, slovenskih komunistih in partizanskemu boju. Takrat smo Slovenci prvič prišli na geopolitični zemljevid Evrope.
   Zelo pomembna za (dokaj nekrvavo) osamosvojitev je bila Ustava iz leta 1974, ki jo je v največji meri napisal Kardelj. Danes Katalonci, ki se hočejo osamosvojiti, sanjajo tako Ustavo. Ustavo, ki bi jim omogočila odhod iz Španije.
   Za konec. Demos je bil sestavljen po večini iz levičarjev.
   In vi se ponovno vračate tudi v čas klanja. Vaš oče, ki je po vaše bil indoktriniran, vam je omogočil krščansko vzgojo – se vam ne zdi, da ste kontraindiktorni?
   Ko so domobranci bežali so vzklikali: ”vrnili se bomo in z vašimi glavami bomo balinali!?? Videl sem fotografije, ko so res domobranci odsekali glavi dvehpartizanov in verjetno z njimi balinali. Črna roka je ubijala zavedne Slovence. To je pa v redu, a ne?
   In kar je najbolj žalostno, da ne rečem egoistično, je to, da vi na vse to gledate iz izrazito egoistične pozicije. Ker se je vam nekaj zgodilo slabo, to velja (po vaše) za vse Slovence.
   Gospa Šalotka, vem, da ste dobra oseba in zato, ni treba, da mene označujete za slabega človeka. In prosim vas, ne me tikati. Jaz se tikam samo s tistimi, ki jih imam zelo rad, so mi bližnji, so prijatelji.
   In res mi ni do tega, da me vi učite kaj je ponos. Morda lahko kaj je dobrota, nikakor ne, kaj je ponos, samozavest, domoljubje in pripravljenost se boriti za svojo domovino. Vi me tega ne morete učiti, ker podpirate domobrance, ki so bili po vseh merilih narodni izdajalci.

    • Na tisto vaše pisanje, sem vam odgovoril in jasno povedal, da zavajate. Fajn bi blo, da bi tisti moj odgovor prebrali in se videli v njem.

   • Ne, ni res, Zivo! Ugovarjam!

    Ni res, da so nas osamosvojili slovenski levičarji s komunisti Kučanom, Ribičičem in drugimi na čelu!
    Vse pogoje za samostojno državo Slovenijo je vzpostavil dosmrtni maršal  Tito!

    V trenutku ko je Josip Broz pozabil, da ima pištolo shranjeno v obposteljni omarici, je dopustil, da so mu hudobni zdravniki pištolo skrili. Tako je omogočil, da so mu isti zdravniki odžagali levo nogo!
    To je bil začetek agonije čudovite, bratsko enotne države, ki je slonela na Titovi levi nogi!
    Diktator je zaradi odžagane leve noge seveda umrl. SFRJ pa je začela neslavno propadati. Izgubila je namreč vse, na čemer je slonela.

    Po diktatorjevi smrti se se vneli spori za njegovo zapuščino. Razen Srbov noben bratski narod ni hotel Miloševića za novega vodjo. Na ozemlju SFRJ so se vneli prijateljski spopadi, med katerimi je JLA na srečo odigrala mirovniško vlogo.

    Iz SFRJ podrtije se je kot ptič feniks čudežno vzdignila Republika Slovenija. Žrtvovanje Titove leve noge je bilo torej temelj naše državnosti. Če Titu hudobni zdravniki ne bi odžagali leve noge, bi živel večno, SFRJ bi trajala večno. Samostojne države Slovenije nikoli ne bi bilo.

    https://www.slovenskenovice.si/novice/svet/pred-smrtjo-tito-grozil-s-pistolo-ce-mu-bodo-odrezali-nogo-264050

    • Na tako brezvezno nakladanje, ne bom odgovarjal. Lahko samo potrdim vašo teorijo. Da, leva noga maršala Tita je naredila Slovenijo. Ste zdaj zadovoljni?

     • Zivo: “Da, leva noga maršala Tita je naredila Slovenijo. ”
      =================
      Po pisanju nekega nemškega časopisa je bil Tito uvrščen med prvih 10 največjih zločincev.
      Iz Slovenije je naredil ala Pol Potova polja smrti, čez 600 do sedaj odkritih množičnih morišč.

 5. Zivo, se samo delate tako nevednega ali ste res okoli polozaja Cerkve, vernikov, duhovnikov, skofov po 2 svetovni vojni? Koliko je bilo ne le mascevalnega pobijanja med in po vojni, temvec kasneje zapiranja, dolgoletnih zaporov za prazen nic, montiranih procesov, delovnih taborisc, udbovskega sledenja in zaslisevanja. Sledenja, cenzuriranja katoliskega tiska, klicanja urednikov na zagovore.

  Nimate pojma, kaj so delali rdeci oblastniki s Stepincem, pa pri nas z Lenicem, Vovkom in drugimi? Kako je primitivec Ribicic med zaslisevanji jahal na skofu Vovku? Se nekaj let pred spremembo rezima sem ob obisku Londona sam bil prica spiclarjenju meni tedaj nepoznanega Jelincica pri duhovniku Cikaneku v slovenskem domu.

  Katoliska cerkev je bila edina od rezima svobodna ustanova in glavni trn v peti, nekomunisticna in povsem zavezana slovenstvu. Zaradi trpkih izkusenj se je morda zdela nekoliko previdna in v ozadju gibanj v poznih 80. letih, a demokraticni tabor se je nanjo vedno lahko zanesel. Kar se je tudi dokazalo z odnosom poljskega papeza in delom skofa Sustarja in prineslo Sloveniji tezko priborjeno priznanje drzavnosti.

  To, da vojna v ospredje lahko potisne posurovelost, ne zanikam in obsojam zlocine na katerikoli strani. Ne vem, kje ste pobrali to o balinanju z glavami in pripisovanje tega domobrancem. Sam imam vtis, da je bilo vec posurovelosti zaradi osebnostnih motenj ali pa celo ideolosko spodbujevane med partizani, ustasi in cetniki kot med slovenskimi vaskimi strazami in domobranstvom. Ampak ponovno, vse zlocine obsojam in pomilujem vse zrtve in njihove svojce. Izrazito pa ne morem dati prav vasemu opletanju z izrazom narodni izdajalci, Zivo. A vi poznate stanje slovenske politicne emigracije v Argentini? Kaksni narodni izdajalci neki, to je najbolj narodno zaveden del slovenstva na svetu. V cetrto generacijo z ogromno prostovoljnega dela prenasajo iskreno ljubezen do naroda, vere, narodove kulture in slovenskega jezika. To so rojaki, vredni vsega spostovanja, ne pa zanicevanja, Zivo. Kar je ugotovil na obisku, kjer je bil delezen nadvse toplega sprejema, tudi predsednik republike iz partizanske primorske druzine. Ce ze nocete slisati argumentov nas “klerikalcev”, poslusajte vsaj svojega predsednika.

  • OK vse kar ste napisali je res. Vendar, kaj ima preganjanje cerkve veze s osamosvojitvijo? Cerkev je bila v YU zelo tiho. Verjetno so se bali. Morda celo upravičeno, čeprav je takrat RKC v Sloveniji na nek način bila privilegirana (bila je edina uradna vera v Sloveniji). Sami ste napisali, da cerkev ni bila aktivna v 80 letih. Torej? Kaj ima cerkev opraviti s osamosvajanjem? mene je Šalotka sprovocirala, ko opisuje svoje osebne izkušnje s partizani. Če gremo na osebno, je na tisoče slovencev, ki bi lahko pričali, kaj so počenjali domobranci. Oče, ki je bil partizan star komaj 15 let, mi je povedal, kako ga je ”dobrodušna” mamica nekje na Dolenjskem zastrupila. Mamica je zastrupila 15 letnega fanta. Komaj je preživel, zahvaljujoč hitri intervenciji četnega zdravnika. In ali je ta dogodek pomemben? Ne, ni !!! Ni pomemben, je le neka osebna izkušnja. Domobranstvo ni osebna izkušnja. Rupnik in njegovi vojaki so paradirali s nacisti. Prisegli so Hitlerju zvestobo do groba. Ste slišala Rupnika, ki je na protikomunističenem zborovanju napadel ameriško plutokracijo, ameriko, angleže in vse zaveznike nasploh.
   Bil sem na Norveškem (večkrat službeno) in sem enkrat za hec vprašal kje so njihovi kvizlingi. Torej tisti, ki so sledili njihovemu vodji znanemu Quislingu. Čudno so me pogledali in mi rekli, da tiste, ki so podpirali Quislinga, je globoko sram in so tiho. Niti približno nočejo spreminjati zgodovine.
   In še to, ne trdim, da so potomci domobrancev v Argentini slabi, da so izdajalci. Daleč od tega. Zagotovo so jih naučili ljubiti domovino. Toda njihovi očetje so bili izdajalci, ki so prisegli Hitlerju. To je dejstvo.
   Sem hudo proti temu, da bi grehe svojih očetov nosili potomci. Potomci niso krivi. Pahor ali kateri drugi predsednik Slovenije je srečal potomce.
   In za konec. Še enkrat vprašam: Kaji imajo potomci, ki so dobri ljudje, opraviti s osamosvojitvijo Slovenije. Aja, verjetno so na Cvetno nedeljo molili in prosili Boga, da nas osamosvoji. Žal mi je, da sem ciničen in piker, vendar, ne gre drugače. Stalno mešate hruške in jabolka.
   Raje poglejte kdo je bil član Demosa. Kot sem napisal, večinoma levičarji. Še posebej, če vzamenmo razlage SDSovcev, za katere so vsi levičarji, če jih ne podpirajo. Za nekoč SDSS (social demokratsko stranko slovenije) so bili člani LDS levičarji.

   • Ne potvarjaj me. Nikjer nisem zapisal, naj bi bila Cerkev neaktivna v 80 letih. Recimo, v Bavcarjevem odboru za clovekove pravice je bil profesor Anton Stres, pri franciskanih na Tromostovju je bila vsak teden polna cerkev na masah v izraz solidarnosti do cetverice sojenih na vojaskem sodiscu. Tudi ce ni bila v ospredju, je bila najbolj cvrsto zaledje patriotskih stremljenj, doma in v svetu. Na prvih volitvah in na plebiscitu tudi volilno zaledje. Medtem pa so bila rezimska izseljenska drustva do konca projugoslovanska. Kogar kaca pici, je previden, prevec je bilo slabih izkusenj predvsem z udbo za katoliske ljudi, tudi nepojasnenih nesrec kot npr karizmaticnega duhovnika Francka Kriznika v Nemciji, da bi brez zavor rinili v javnost. Sploh pa, ce si res Primorec, bi lahko vedel za delo in pomen slovenskih Cedermacov.

    Se bolj si motec z vztrajanjem z ocitki “narodnega izdajstva” politicni emigraciji, vsaj prvi generaciji po vojni. Ciril Zebot, Ruda Jurcec, Tine Debeljak, France Papez, Zorko Simcic so vsi pomembni Slovenci in izven dvoma domoljubi.

    Tudi domobrancev se ne da primerjati z Quislingom in njegovimi. ( Niti z ustasi ne, recimo.) Ti so bili norveski nacionalsocialisti in pristasi Hitlerja od ustanovitve pred vojno naprej. Slovenske vaske straze in kasneje domobranci so izkljucno odgovor na komunisticno revolucijo, v zacetku kot vaska samoobramba, nikakor identifikacija z nacionalsocializmom in Hitlerjem, niti simpatija ne. Bili so med kladivom in nakovalom, ocitno pa v Rupniku in njegovem krogu niso imeli politicno prav modrega voditelja, ceprav je imel veliko avtoriteto.

    Takole, torej nagibate k mesanju hrusk in jabolk predvsem vi, Zivo, pa se prisvajate v nek levicarski cekar ne le Shalotkinih knjig, ampak celo vrsto nekdanjih Demosovih ljudi, kar je precejsen nesmisel. Zberite se, Zivo, naj Velika noc in prebujajoca se narava dobro deneta vasi razsodnosti.

 6. Se tale predlog za gospoda Ziva. Naj si prebere kaj o usodi dveh velikih slovenskih duhovnikov, enega iz Primorske, drugega iz Prekmurja: Filipa Tercelja in Danijela Halasa.

  Prav primerno za dan, namenjen tudi spominu na trpljenje in smrt na krizu Jezusa Kristusa.

  • Če bom imel čas, bom knjigi prebral. Jaz nimam problema brati knjig. Večina tukajšnjih komentatorjev se pa še tednik Mladina boji prebrati. Zdaj berem knjigo s simptomatičnim naslovom Slovenski razkol. sicer to že veste.

   • Alfie in IF. jaz nisem nikogaršnji plačenec. Jaz sem samo svobodno s svojo glavo in znanjem razmišljajoč navaden človek. Nisem zgodovinar, nisem filozof, in verjetno slab katolik. Zadnjič sem bil pri spovedi, ko sem bil star 13 – 15 let. Ko sem se spovedal, me je duhovnik nagnal iz spovednice. Brez odpustka. In to je bila moja zadnja spoved. Ko sem mu našteval običajne otroške grehe, ne ubogam mame, se kregam s sestro, sem brcnil mačko itd sem rekel tudi, da sem pljunil na stopnišče cerkve in sem sanjal golo Magdaleno. Nagnal me je iz spovednice in cerkve.

Comments are closed.