Sušnik odgovarja Janši: ”Graditi večinsko podporo na logiki ustrahovanja, z diskreditacijo in užaljenostjo, se meni zdi nesprejemljivo in nedemokratično.”

107
Površno branje in posledično prehitri zaključki so očitno razlog za odziv g. Janeza Janše na moj tekst, prvotno objavljen v reviji Zaveza (št. 109), v ponedeljek, 22. 10. 2018, pa je bil en del tega članka objavljen tudi v Časniku z mero. Obtoževanje, da sem si izmislil ali širil laž, katere resničnost naj bi se dalo z lahkoto preveriti pri meni neznanem “ministrstvu za resnico”, je namreč v celoti skladno z zamerljivim karakterjem, podkrepljenim z rahlo oholostjo in izključevalnostjo, ki si pridržuje meritorno presojo o tem, kaj je resnica.
Če je g. Janša mnenja, da bi moral zavrteti njegov telefon in ga povpraševati o resničnosti informacij iz najožjega kroga Cerarjevih sodelavcev, da se ubadajo s tem, kako pred strankino bazo ter volivci opravičiti morebitni pristop k pogovorom s SDS, bo moral hkrati pojasniti od kod njemu verodostojno vedenje o tem, kaj se pogovarjajo v najožjem Cerarjevem krogu. Enako velja za krog pri Stranki Alenke Bratušek.
Nikjer ni napisano, da se je SDS ali Janez Janša s SMC ali SAB karkoli menil: to bi bila laž. Je pa odnos predsednika SDS do ključnih akterjev v tistem času, a v drugih vsebinskih kontekstih, postal točka zamere, ki je navedena interna razmišljanja in pogovore ustavila. Ker osebno poznam nastop Janeza Janše do političnih “prijateljev”, sopotnikov, podpornikov in nasprotnikov, me ni čudil podatek, da se izraziti samovšečneži iz politično nasprotnega tabora po kakšnem takem doživetju “niso videli” v koaliciji s SDS, ali vladi, ki bi jo vodil Janez Janša. Do svoje ostrine in načina nastopa ima vodja opozicije legitimno pravico, ki jo del političnega telesa odobrava in podpira. Da ta ostrina in način nastopa prinese tudi negativne posledice in nelagodje ali zavračanje tistih, ki jim politično dvori, je pa del poante mojega teksta.
Drugi del poante je poskus razbiranja politične strategije g. Janše in največje opozicijske stranke, ki naj bi v prihodnje privedla do zmage meni in Novi Slovenski zavezi sorodne politične koalicije in za katero, kot relativni zmagovalec volitev, nosita SDS in njen predsednik največji del odgovornosti. Žal o tej temi v odgovoru nisem zasledil ničesar.
Nedvomno sta Janez Janša osebno in stranka SDS kot celota doživela mnogo krivic. V svojem odgovoru je Janez Janša politične somišljenike, ki opozarjamo na potrebo po dopolnitvi strategije in taktike, izenačil s tistimi, ki so krivice prizadejali. Ta logika pomeni, da se delimo le še na tihe podpornike in politične (in osebne?) nasprotnike. Zaradi te logike ni ustvarjalnega dialoga med somišljeniki ampak monolog, ki je namenjen zvestim in tihim ter blatenju “izdajalcev” in “podtaknjencev”, ki se z izrečenim ne strinjajo. V čem je to drugače od partijskega enoumja, ki je vodilo tudi izključevalnost pred in po zadnjih volitvah? Graditi večinsko podporo na logiki ustrahovanja, z diskreditacijo in užaljenostjo, pa se meni zdi nesprejemljivo in nedemokratično.

107 KOMENTARJI

 1. Sušnik odgovarja Janši: ”Graditi večinsko podporo na logiki ustrahovanja, z diskreditacijo in užaljenostjo, se meni zdi nesprejemljivo in nedemokratično.”

  Predvsem pa neučinkovito.

  In Janez se je spustil še v en prepir. Rdeči kontinuitetniki so zadovoljni in sprašujem se, na kateri strani je pravzaprav SDS? Za N.Si se pa že itak ve.

  • A Janez da se je spustil v še en prepir? Ali s tem, ko je zanikal Sušnikova rekla-kazala namigovanja iz globin?

   Ah ja, saj res… Janša MORA biti vedno vsega kriv!

   Tudi za to, da so za ohranitev oblasti globoke države levičarske stranke sestavile čistokrvno levičarsko koalicijo, ker so jo pač lahko, je kriv Janša. Lopi po njem!

 2. Razlika je dialog ali prepir.

  Prav gotovo mora biti tudi na desnici dialog, pri katerem ne mislijo vedno vsi kot eden. Različnost mnenj in predlogov bogati skupino in je pot do kvalitetnejših odločitev.
  Navzven pa je prav, da se deluje enotno.
  Če so slabe notranje dialoške poti, se pojavlja potreba po zunanjih, ko se potem dialog pojavi s pomočjo medija.

  Prav dialog in različnost

 3. Ustrahovanja v Jansevem odgovoru nisem zaznal. Bila pa je ena zaljiva hipoteza v odgovor na zaljive hipoteze in ocene s Susnikove strani. Kdor se igra z ognjem, naj se ne bi cudil, ce pri tem malo opece tudi njega samega.

 4. Tale g. Sušnik je padel na vseh frontah. Pridružil se je taboru Zagožnov, Zlobcev, Virantov in ostalih propadlih ljudi. Kajti Janša ni sam, Nekdo je z njim, četudi Janez ni svetnik.

  Sušnikov tajming ni naključen. Sovpada z običajnim predvolilnim delovanjem levice. Vsekakor kaže na staro slovensko klerikalno bolezen, ki je vedno razdvajala narod in ga pahnila v drugo skrajnost.

  Tragedija naroda se bo nadaljevala. Vzrok je izključno le zavistni del desnice, ki bi radi deloval in manipuliral kot levičarji. Zaradi Freudovskega sindroma se niso pripravljeni podrediti sposobnim voditeljem, moškim. Tak je danes ves svet, feminiziran in zblojen, sovraži očetovske liderje in se tem tudi Boga. Sušnik je sivi angel tega sveta. Vzrok je le eden: zavist, začinjena z usodnim napuhom.

  • Joj kako enostransko, čaščenje velikega vodje, a so ti narekovali odgpovor in blatenje Sušnika?

  • staro slovensko klerikalno bolezen,
   ==========
   Kaj je s tem mišljeno? Bolezen, ki jo jaz vidim, hudobija, skopuštvo, ji ne morem reči klerikalna.

 5. Prvič:
  obmetavanje dveh desno usmerjenih po medijih je velika napaka, voda na mlin levice, ki dokazuje: Saj z Janšo ni mogoče, saj obračunava tudi s svojimi. Namesto, da bi kak starosta slovenske desnice rekel Janši: Dovolj je častno se umakni in prepusti mesto mlajšim srednje genracije, izobraženim, dovolj izkušenim, nobenim # novim obrazoim#” pa bo Janša monopoliziral desnico in sds do končnega poraza, kar ni prav daleč!

  Sušnik in Logar bi morala bit dva NOVA vodilna člana nove desnice, intelektualca;

  Drugo vprašanje za janšo pa je, zakaj vse, ki so sposobni, odstrani.
  Vprašanje je retorično, odgovor jasen. Zaradi egoističnega interesa, preživeti 30 let na državnih jaslih in v bogato penzijo. Ni prav velike vsebine, zelo skromno v resnici Q!”

  Tretjič: Kar je vsebinsko povedal Sušnik, vse kar drži !

   • Nič nimam z nobeno pozicijo, desetletje gledam osnovnošolske napake desnice, ki trmasto rine vedno v isto, očitno v napačno smer, ker stalno izgublja.
    Politiki desnice od prvega do zadnjega, se niso nikjer v tujini -Slovenija sploh nima managerskih šol, učili strateškega vodenja podjetja/organizacije/Stranke.
    Metode delovanja so podobne, prilagoditi jih je treba “dejavnosti”,kar povprečno inteligentni zmorejo.Problem desnih voditeljev pa je, da so globoko padli in zaspali na “lovorikah”Demosovih časov davnega 1990-1992. Zato vedno bolj zgubljajo, vodje pa ostajajo isti in še vračajo se. To je pa katastrofalno za mlade, srednje generacije desnih volilcev.
    Imajo dost praznega Peterletovega in Janševega čvekanja o uspehih Demosa, vidijo slab položaj desnice danes in zato raje volijo “nove obraze”. Poslušati pravljice je odbijajoče, samohvala in vzbuja odpor mladih, ki preklopijo, ko začneta Peterle in Janša.vsem je to jasno, to je vzrok nazadovanja desnice, le desnim voditeljem ni jasno.

    • Pa ti sploh veš, da se politike ne uči v šolah, razen nekoč v Moskvi. Samo komiji so bili “šolani”. Kakšne šole bi ti rad? In naj potem glasujem za nekega politika, ker je “šolan” politik?! Kaj to kvasita oba z Mirom Germom, ni za povedat.

 6. G. Sušnik je s tem, ko je začel javni napad na aktivnega politika v času pred volitvami, odkril svojo revščino. On in cela vrsta “desnih podpornikov” pred njim, bi že zdavnaj morala ustanoviti novo desno stranko. Da so boljše (ali slabše) osebnosti namreč ne dokažejo z besedami ampak z dejstvi in primerljivimi uspehi.

  G. Sušnik, nehajte mlatiti prazno slamo, Evropska prihodnost je ogrožena. Vaših 20%, NSi 20% in SDS 20% bo prepisalo vsaj slovensko zgodovino.

 7. Kot je ugotovil IF v komentarju pod Janševim odgovorom Sušniku, je šibkost Sušnikovega poskusa povolilne analize političnih vzrokov, da je levica ohranila oblast, v tem, da večino njegovega članka predstavljajo težko dokazljive hipoteze, ki pa jih avtor predstavlja kot čista dejstva in realnost.

  V zgornjem odgovoru Janši Sušnik zahaja še globje v slepo ulico lastnih arbitrarnih trditev in namigovanj, ki jih z ničimer ne more dokazati.

  Le v čem Peter Sušnik vidi Janševo ustrahovanje? Ali pa se bo zopet izgovoril, da nikjer ni bilo napisano, da gre za Janševo ustrahovanje?

  Ta polemika je popolnoma brezplodna… upam, da bo pametnejši čimprej odnehal…

 8. Veronika in Vanja
  Inteligentni ljudje in poznavalci česar več kot je stranka SDS lahko logično sklepajo in vidijo in berejo med vrsticami, na podlagi ravnanj, + do je dokaz znanja.logicnega sklepanja in izkušenj).

  Z “gluhlimi in slepimi” podporniki velikega vodje – ko zaide tema na nunjo potrebo po spremembi strategije in taktike sds, če hoče kdaj sestavljati vlado, je vsaka razprava nemogoča, ker se vsem podobnim malikovali en JJ pamet strga in dvigne pritisk na 220! A tako ravna sodoben politik? Gotovo ne!
  Sušnik zagotovo iz mestne politike Ljubljane Janšo dobro pozna in ni rekel ničesar na pamet, kaj šele na naveza,da je kak levičar.

  • Res je, Demokracija 0,4 dcl,
   tudi iz vaših besedil žarčita inteligentnost in poznavalstvo – še posebej, ko jih beremo med vrsticami, kjer nič ne piše 😁

   • Ko je o spremembah strategije SDS govorila evropska poslanka Cizljeva so ji prepovedali sodelovati na naslednji volitvah. Ko kdo ni vedno prikimal Janši so da odstranili iz stranke in ko Sušnik namesto da bi to objektivno SDS storila sana, govori o napačnih strategijah in taktikah, Janša po svojem karakterju,kot ga pravilno navaja Sušnik, začne s svojim -popolnoma napačnim pristopom, ki ne sodi ne v sedanje čas komuniciranje,ne v Slovenijo.
    Ker se nekdo ne strinja z Jansevim povolilnim padivnim /ne/delovanjem. Ker se je nekdo vsevednemu poglavarju Janši upal upreti s svojim razmišljanjem, pa toliko je čvekal Jansa proti verbalnem deliktu. Resnica je večstranska,ni le ena Janševa! Zamera in maščevalnost pač.

 9. Sušnik med kukavičjimi jajci stare in mlade udbomafije, tako kot tovarišica Novakova, tovariš Pogorelec ……. .
  Rdeči mafiji so dovoljena vsa sredstva, samo da ima oblast v ukradeni globoki državi. Državljani, Bog vam naj pomaga pri …… !

 10. Šibek odgovor, g. Sušnik. Tudi če bi bila čista resnica, da je Janez tak in tak kot ste ga opisali, pa tega ne morete tako napisat. Za nekega vendar partnerskega politika.
  A so vas zdelali spori z Dežmanom? Po mojem je toliko napora potrebnega tam, da se človeku lahko popustijo mentalne moči. Edino tako si razlagam, da nekdo tako razumen, kot je Sušnik, si dovoli tako neumesten komentar in še to za račun Cerarja in Bratuškice! Cheap!

 11. Vanja: »Ta polemika je popolnoma brezplodna«

  Vaše mnenje je neutemeljeno. Polemika ni brezplodna, ugovor prizadete splošno demokratične stranke SDS potom njihovega predsednika, zoper »arbitrarne trditve in namigovanja, ki se jih z ničimer ne more dokazati« pa je utemeljen s 40. členom (pravica do popravka in odgovora) Ustave.

  Enkrat se bo treba soočiti s hudim problemom znotraj demokratičnega dela slovenskega političnega prostora. Znova in znova smo pred vsakimi volitvami začudeni, da ob težko pričakovanem valu ugodnih okoliščin, ki so naklonjene spremembam v smer demokracije, vsakič neko gibanje pride in val ugodnih okoliščin razbije – npr. z »arbitrarnimi trditvami in namigovanj, ki jih z ničimer ne more dokazati« ali pa s televizijskim intervjujem izpred parih dni z neutemeljenimi očitki o zakonu o arhivih.

  Po dolgih letih je tudi v teh dneh prišlo do težko pričakovanega vala ugodnih okoliščin. Vrh vala zaznamuje sinergija optimizma in povezovanja na demokratičnem polu. Dno tega vala zaznamuje zgodovinska šibkost, izpetost, breznabojnost in ujetost v izvenzakonite položaje gibanj, strank in simpatizerjev dobro poznanega izven-demokratičnega aparata.

  Sedanji težko pričakovani val optimizma in povezovanja je prav te dni zajel člane in simpatizerje strank SDS, SLS, NSLS, GOD in še in še … Deloma pa na primer na valu stojijo člani in simpatizerji strank NSi , a z očitnim pridržkom.

  Zakaj nekdo znova in znova pride in val ugodnih okoliščin razbije, je pomembno vprašanje. Polemika o tem bo lahko obrodila plodove, ki jih bomo obrali čez več let, ko morda pride nov val ugodnih okoliščin.

  • Gospod Stupica,
   soglašam z vami, da je prav, da je g. Janša odgovoril na arbitrarne trditve in namigovanja g. Sušnika in tudi pošteno, da je dobil možnost odgovoriti tu na Časniku, kjer je bil pod naslovom “Kako je levica ohranila oblast” objavljen zgolj osrednji del Sušnikovega članka z naslovom “Povolilno razmišljanje: kako smo sem prišli in kam gremo”, objavljenega v Zavezi.

   Vendar bi se mi zdela nadaljnja polemika med gospod Sušnikom in Janšo brezplodna.

   Namreč, celoten članek g. Sušnika je bil prvotno objavljen v zadnji, oktobrski izdaji tiskane revije Zaveza (letnik XXVIII, št. 3, str. 11-15, še ni dostopno na medmrežju). Torej bi bilo najbolj pošteno, ko bi bil Janšev odgovor objavljen v reviji Zaveza (ki z naklado prek 2000 in nekaj 100 izvodov dosega širši krog bralcev, kot večina člankov na pričujočem portalu). A revija izhaja le štirikrat letno, enkrat na trimesečje, za objavo aktualne polemike pa je to predolg časovni okvir.

   Iz zadnjega odgovora g. Sušnika lahko razberemo, da kot avtor članka vztraja pri svojih arbitrarnih trditvah.
   Novost je, da se v tokratnem odgovoru g. Sušnik ne izgovarja na popolnoma neznane vire govoric, temveč zapiše, da je “odnos predsednika SDS do ključnih akterjev,…, postal točka zamere, ki je navedena interna razmišljanja in pogovore ustavila”.
   So bili torej “ključni akterji” tisti, ki so na “točki zamere” zamerili Janši njegov odnos? Ali so bili zamerljivi “ključni akterji” Sušnikov “verodostojen” vir govoric iz globin?
   Kdo je na koncu koncev po mnenju g. Sušnika zamerljiv: Janša ali “ključni akterji”??

   Precej brezplodno bi bilo, če bi g. Janša še nadalje odgovarjal na zmedene in neutemeljene obtožbe o nemožnosti sodelovanja z njim, kakor so jih pred g. Sušnikom izrekali že staro-novi oblastniki Židan, Cerar, Erjavec, Šarec & consortes. A za slednje se vsaj ve, da je bil njihov poglavitni motiv izmikanja pogovorom z Janšo sestava vlade brez – zanje in predvsem za globoko državo – moteče stranke SDS.

   (Za Šarca so bile tokratne volitve edinstvena življenjska priložnost, da se kljub volilnemu porazu dokoplje do vrha politične oblasti, za ostale pa je bila to prilika, da lahko še naprej posedajo na oblastnih položajih, čeprav nekateri med njimi niso bili izvoljeni niti za poslance.)

   Če so torej motivi zgoraj naštetih dokaj razvidni, pa se ključ za razumevanje motiva g. Sušnika morda skriva v sledečih njegovih besedah, ki so v skrajšanjem članku na Časniku umanjkale, bile pa so objavljene v zadnji številki Zaveze.
   Citiram:

   “Razmislek o prihodnosti sproži tudi vprašanje, ali v danih razmerah naša država potrebuje nekaj novega na demokratičnem polu politike. V tem kontekstu se je znova odprlo tudi razmišljanje o poslanstvu Nove Slovenske zaveze, saj se kot naslednik predvojne predhodnice nujno sooča tudi s politično vlogo…
   …Če se je v preteklosti Nova Slovenska zaveza prepoznala bolj kot vest aktualnih strank pri vprašanjih žrtev revolucije in odprave posledic komunizma, bo morda zdaj čas, da ponovno razmisli o svoji vlogi pri oblikovanju političnega programa za slovensko državo. Težko se izognemo kritiki, da nimamo strategije in da le čakamo na dejanja političnih somišljenikov in nasprotnikov ter delimo kritiko. Naše osnovno poslanstvo nam narekuje, da ne sedimo križem rok v čakanju in upanju, da nam bo rezultat naslednjih volitev všeč. Tveganje, da ne bo, je preveliko.”

   Iz navedenih Sušnikovih besed bi morda smeli sklepati, da se nameravajo predstavniki NSZ s predsednikom vred politično angažirati do mere, ko bodo ustanovili novo politično stranko.

   Zakaj je prav pred lokalnimi volitvami izvrgel svojo sodbo, v kateri je krivdo za nemožnost sestave politično desne vlade s stranko SDS na čelu prevalil na Janšev značaj, ve samo gospod Sušnik.

   Kaj pa če je priložnost izkoristil za tipanje terena? Morda gre v njegovem pisanju za poizkus distanciranja od Janše na način diskvalifikacije slednjega? Kdo bi vedel…

   Ne zdi se mi brezplodno, da komentatorji razpravljamo o polemiki Sušnik vs. Janša ter iščemo odgovore, zakaj se je gospodu Sušniku kot zvestemu sopotniku desne politike zdelo prikladno objaviti dotično besedilo malo pred lokalnimi volitvami, ko so se pomladne stranke v marsičem uskladile in podprle marsikaterega županskega kandidata kot skupnega.
   Zakaj se zmorejo politiki na levici poenotiti za dosego višjega cilja, na desnici pa se stalno najdejo nekateri, ki sopotnike “spotikajo z zobotrebci”, kot rad reče Zdravko?

   • “Zakaj se zmorejo politiki na levici poenotiti …”
    ——-
    Ker je dovolj, da se trud levice nameni samo ohranjanju statusa quo.

   • … ne vemo, koliko je smer, ki jo pelje naša levica, podprta s strani zunanjih politik (Eu, Rusija itd), tako da ima več različnih podpor…

    • Višji cilj vseh političnih strank je sodelovati v vladi.oziroma vladati.

     Na desnici je nekaterim političnim deležnikom “višji cilj” pozivanje k bojkotu znagovalne stranke, pozivanje k odstopu predsednika zmagovalne stranke, pranje umazanega perila v javnosti in podobno.

   • Vanja, odlično. Z vsem spoštovanjem do Sušnika, zelo ga cenim, ampak v tem primeru ga je grdo polomil.

 12. Lahko ste vsi brez skrbi ,PS nikoli ni bil kukavičje jajce in nikoli ne bo! Glede na to, da je bil zelo dolgo nosilni steber SDS v Ljubljani, nato pa nenadoma sam odnehal in ni(!) postal eden od glavnih sodelavcev in poslanec, ima najbrž z JJ osebno izkušnjo! Vsi pa vemo, da je SDS zapustilo kar nekaj markantnih osebnosti, ki tudi niso bila kukavičja jajca. Tudi začetek njegovega političnega udejstvovanja, delo samo in osebno življenje so čisti kot solza! O vsem ostalem in primerjavi pa razmislite sami.

  • Ne vem kaj je gospoda Sušnika napeljalo na to, kar je napisal njegov problem. Gospod Janša je samo odgovoril, da ni bilo tako in gospod Sušnik je sedaj užaljen in piše še naprej se pa dobro spomnim ene oddaje Tarča kjer je voditeljica Anžeta Logarja vprašala zakaj niso šli v koalicijo oz. zakaj oni niso sestavili vlade. Pa je odgovoril (pišem po spominu), da so oni vsem strankam poslali osnutek koalicijske pogodbe in da so prejeli samo dva pozitivna odgovora ostali pa so odgovorili negativno ali celo niso so se pa pogovarjali tudi s Cerarjem in Bratuškovo pa, da on ne bo govoril kaj sta one dva govorila pa jih je voditeljica vprašala zakaj nista šla pa sta bila oba tiho a sedaj pa govorijo iz stranke Mira Cerarja kako je Janša maščevalen , deskreditira in je užaljen. Pa zato tukaj javno sprašujem gospoda Sušnika kdo iz SMC najbolj etično poštene stranke vam je to rekel,etični in moralni Cerar, ki v Zavodu Sv. Stanislava nekaj obljubi potem pa rep med noge in nič od zakona, ki bi omogočil zakon o enakem financiranju javnega osnovnošolskega programa ne glede na to kam otrok hodi v šolo. Vam je to povedal pošteni Koprivnikar, ki je za lastno rit šenkal frekvence. Počivalšek, ki gleda samo na svoj žep. Ali kdo tretji. Jaz nisem še nikjer v medijih zasledila, da bi Janša nad koga poslal policijo in rekel te je pa pozapret. Gospod Sušnik pa mi prosim to naštejte. Ali ste pa mogoče drugi Janez Pogorelec, ki je za lastno rit prodal tako sebe kot stranko NSI.

   • Ali se kdo sploh še vpraša kaj je jSusnik splih napisal.
    Analiziral je zakaj je zmagala levica in da strategija in taktika Janše za sestavo vlade ni bila hstrezna. To je strokovna razprava o strategijah in ne babji čvek. Če pa Nova24tv in Požarjev Faktir ; prek katerih Janševa jurišnica in jurišnik osebno žaljivo pol leta pred volitvami pljuvata vse po dolgem in počez, pa vedo, da sta Janševa, je popolnoma logičen idpor popljuvanih. Ne da je tako spodoben da se ga bojijo /to mu podtakne levica in celo verjame/, ampak zato ker je tako zamerljiv, užaljen, diktatorski in ni spodoben voditi/usklajevati ne desne, ne leve koalicije. O tem govori Sušnik, o izboru prave strategije in taktike, ki da ni prava.

    Večinoma pa vpihete za vašega in proti vašemu,tipično slovenske zdrshatske zgodbe.Oa še Kučana ste pozabili in Udbo, Zemljarič ampak,potem bo pa zgodba popolna. Predlagajte razpravo o strategiji in taktiki desnice za uspeh na volitvah 2020. Ne pametovat tri minute po volilnem porazu in vse vedet. Prej pa ni. Vse to so značajske lastnosti,o katerih Sušnik goviri,ker JJ očitno predobro poznam!

    • Tole vaše pisanje gospa “demokracija” 4.0 dokazuje , s kakšno togoto in sovraštvom ste se lotila pisanja !
     Latovščina: on pil !
     – ” – in pol !
     Vse to so značajske lastnosti,o katerih Sušnik goviri,ker JJ očitno predobro poznam ! “Očitno dobro poznati” , kaj naj bi to pomenilo , kakšno pa je “očitno predobro poznanje” ? Vaše pisanje tega niti slučajno ne dokazuje !

     Andrej Briški

     • Gospod Andrej ne jim zameriti saj veste kakšen je levičar pred nosom ima samo to kako bo napolnil svoje korito in si pri tem ne bi umazal svojih rok.

  • Da SDS =Janša sposobne na desnici odstranjuje zaradi lastnega preživetja, je pa ja vsem znano.

  • Sarkazem,
   g. Peter Sušnik je za Delo sam povedal, zakaj se je umaknil iz politike. V prvi vrsti zato, da bi svoj čas namenil drugim stvarem, ki so bile do tedaj zapostavljene, v drugi vrsti zaradi zahtev poklicne poti, o ostalih razlogih lahko sami preberete.

   Prolevičarsko Delo bi z največjim veseljem objavilo, da se g. Sušnik umika zaradi nesoglasij z Janšo, če bi do njihovih družbenopolitičnih delavcev o čem takem segli zgolj namigi oz. “glasovi iz globin”.

   G. Sušnik ničesar v tej smeri ni omenjal.

 13. »Do svoje ostrine in načina nastopa ima vodja opozicije legitimno pravico, ki jo del političnega telesa odobrava in podpira. Da ta ostrina in način nastopa prinese tudi negativne posledice in nelagodje ali zavračanje tistih, ki jim politično dvori, je pa del poante mojega teksta« , pravi g. Sušnik.
  Kako torej Janez Janša dvori?
  Po moje on ne dvori, temveč utrjuje okope za že znane volivce, a drugi ostajajo zunaj okopov. To ni pot do zmage na volitvah, mar ne?

  • Gospod Mihič politika ni snubitveni ples ampak resno delo zato,pa imamo tako vlado posledično zaradi takih volivcev, ki politike ne razumejo kot poklic ampak kdo ima lepše oči in kdo jim bolj laže, ne pa na osnovi dejstev in prioritet bo Slovenija država, ki bo kmalu bankrotirala, ker bo zmanjkalo ljudi, ki bi to hoteli financirati. Če bi bila jaz pol mlajša, bi tudi spakirala kovček in šla.

   • In kako dela Janša pripravi koalicijsko pogodbo kjer jasno črno na belem piše, da se bo sprejelo 76 zakonov, ki bi pripomogli k boljšem gospodarskem in splošnem stanju v Sloveniji. Kaj je pa ponujal Šarec z levico so sprejeli koalicijsko pogodbo, ki naganja podjetnike iz Slovenije, si videl včeraj predlog novega nepremičninskega davka. Našo družino bi nov nepremičninski davek užgal 800 evrov več ker imamo kmetijo vse bi obdavčili tudi gozd, ki je izsekan štalo le zakaj v Sloveniji umirajo kmetije zato ker je bolje iti na socialo dobiš 400 evrov pa še vsega ostalega si oproščen. To imamo od tega da ni JANŠA na vladi. Tudi ti razen, če si pri koritu.

    • Gospa Anita,
     kaj pomeni predlog 76 zakonov, če si v opoziciji? V kar krepki opoziciji! Kot smo videli … prav nič! Najprej v pozicijo, potem pa bo nekaj od teh zakonov. Ampak! Kot smo videli, so večino na par zadnjih volitvah imele stranke z glavno točko: “Ne Janša!”

     Torej???? Zakaj ne poskusimo s katerim drugim?

     • Kakšen predlog to je bila uradno besedilo koalicijske pogodbe. Prosim, da se malo izobrazite in ne mešate jabolk pa hrušk. SDS je vsem strankam poslala svoj predlog koalicijske pogodbe. In ni vložila predlog 76 zakonov v parlamentarno proceduro. Da so imele leve stranke edino točko svojega programa pa je na volivcih , ki so to točko sprejeli in sedaj ravno ti volivci govorijo, ne bom več hodil na volitve saj nič zame ne naredijo, pa saj so naredili niso šli v koalicijo z Janšo in svoj program, ki so ga obljubili tem volivcem so izpolnili zakaj se sedaj ti volivci pritožujejo, da nimajo ni od tega pa saj ste sami volili in dali glas levici, ki je svoj program izpolnila, ko ni šla v koalicijo z Janšo.

     • Ja, seveda, z nekom drugim, ki bo nas poslušal, nam bo pokoren in bo potem padla kakšna drobtina z mize, če boste tiho in pridni. Nauk iz naše ne tako daljne preteklosti. Hvala lepa.

    • … z glavno točko: “Ne Janša!”
     ——–
     Tu imajo veliko vlogo mediji in družbeni podsistemi, ki so v Sloveniji iz prizadevanja za prehod v bolj demokratično smer, ta prizadevanja zožili v smer “Janša”.
     Tega zavajanja je bilo enostavno preveč. Zato mnogi JJ vidimo/jo tudi kot žrtev vseh teh zlorab. Ki smo jih mnogi razumeli tudi kot … “za nobeno ceno ne sme zmagati stranka, ki si prizadeva za ključne spremembe”.

 14. Javno klevetanje, sramotenje in opravljanje nekoga znotraj bloka pred volitvami ima lahko samo en namen: odvrniti volivce od njega in tudi od bloka.

  Vse da se ohrani status quo. Zavestno ali nezavedno, rezultat je isti. Seveda nihče ni popoln. Niti Janša niti Sušnik niti kdo tretji. A javno nabijanje te vrste je difamacija.

  Mnogi bi radi na čelu SDS videli koga drugega. Najraje kakšnega progresivca kulturnega marksizma, npr, kot Plenkovića v HDZ-ju na Hrvaškem, ki iz HDZ-ja in vplivnih položajev odstranjuje desno usmerjene člane in na meji diktature vodi progresivistično politiko. Ga pa sedaj podpirajo tudi levičarski skrajneži.

  • Ce spravijo iz vrha HDZ primitivnega in pokvarjenega Miljana Brkic, ne bo skode. Skoda bi bilo recimo Davorja Stiera, ki je posten in brihten konzervativec. Ne vem, kako stoji trenutno Stier znotraj stranke. Plenki ni tako napacen voditelj in ni marksist. Vsekakor ima v Evropi vec ugleda od nasih oblastnikov. Se zlasti od slovenskega kolega na premierskem stolcku.

   • No nekateri hrvaški komentatorji menijo, da je na čelo HDZ-ja prišel marksist. Tudi Milanović je bil mnenja, da bi bil primernejši na čelu SDP-ja kot HDZ-ja. Stranko je zapeljal tako v levo, da vladi demonstrirajo njegovi volivci.

    Ima pa vsekakor več mednarodnega ugleda kot naši. Še več ugleda ima Kolinda. Po nedavni generalni skupščini ZN so za isto mizo večerjali Guterres, Trump, še trije pomembni voditelji in Kolinda. Naš je bil verjetno v kakšnem zapuščenem kotu.

 15. Janšo že dolgo promovirajo kot voditelja opozicije , predvsem levaki.ze davno je znana trditev, da dokler bo Jansa vodja desnice, levica nima problema oblikovati vlade. A je pi 10 letih porazov že končno čas za objektivno analizo in odstop JJ ? Davno že.

  • A ti boš odstavljal Janšo ali njegova stranka in volilci? Osel! Naj NSi pridobi 30% volilcev in bo zmagovalka volitev ter postavi vlado z murgelskimi plačanci! Potem boste ti in podobni zadovoljni, trezni ljudje pa žalostni, ker bo Slovenija vedno bolj zadolžena in podobna Venezuelam!

 16. Peter Sušnik: “Površno branje in posledično prehitri zaključki so očitno razlog za odziv g. Janeza Janše ”
  =================

  Še tako natančno branje ne more mimo tega:

  Peter Sušnik:”… A SLIŠI SE, da je na dan udaril zamerljivi karakter, podkrepljen z rahlo oholim in izključujočim nastopom, lasten predsedniku SDS.«

  … da gre za navadno nesramno in zlobno obrekovanje.

  Gospod Peter Sušnik, sliši se, da še vedno pretepate svojo ženo. Glasovi iz globin dajo slutiti, da s tem početjem še ne nameravate nehati. To je čisto v skladu z vašim zamerljivim karakterjem, podkrepljenim z rahlo oholim in izključujočim nastopom, lastnemu predsedniku Nove Zaveze.

  • 🙂 Ho, g. Sušnik, zdaj pa imate!
   Jaz sem sicer bolj prizanesljiv. V olajševalno okoliščino mu štejem vse diskusije z Dežmanom v komisiji, ki morajo biti silno naporna. Res. Dežman tam čaka penzijo in to je vse. Res je neverjetno, da se ne najde tu pa tam kak pameten človek. Ali pa je vse šlo tako daleč, da so se pametni umaknili…

 17. “Graditi večinsko podporo na logiki ustrahovanja, z diskreditacijo in užaljenostjo, pa se meni zdi nesprejemljivo in nedemokratično.”
  Gospod Sušnik, tukaj ste žal ustrelili kozla. Pravica biti užaljen je povsem v skladu z načeli demokracije. Tudi ne vem, kje hudiča sta našli ustrahovanje.
  Izraz nesprejemljivo je pa tipični partijski besednjak, podobno kot neetično, nemoralno, nedopustno, nespodobno itd. Pravi demokrati smo alergični na tak način govorjenja, saj se nam je do dna zagabil v času komunistične vladavine.

 18. Demokracija četrta, ti nisi demokracija. Enostavno uporabljaš levi oziroma zavistni desni žargon in tak ti je tudi razum, ni drugega zaključka. Ni ti dano videti izza kulise. Nihče od nas ni Janšev oproda, ne bodi no tako neumen, ko napenjaš neke besede brez potrebe. Treba je ločiti zrnje od plev. Tebi so slednje slajše in čas ti bo to pokazal. Slabo si prebral moj prvi komentar, kjer je naštetih nekaj tovrstnih življenjskih poražencev, skupaj z Golobičem, pa tisto princeso. Vsaka beseda je na mestu, a se mi ne ljubi pisariti, pametni razumejo.

  Sušnik se je spustil v globel brez izhoda. Štrik mu je padel na glavo in to je to. Samo opazuj. Na tem portalu niso tako poceni komentatorji, pojdi na Dnevnik in podobne. Tu vama nihče ne verjame, ker pretiravata čez vso mero.

 19. Zanimivo je, da se mnogi strinjajo, da Janez pravilno vodi, a na oblasti je nekdo drug. Da je zmagal na volitvah, a vlado je sestavil nekdo drug.

  • Levičarji bodo, žal, zmagovali, dokler bodo imeli pod sabo državna podjetja, banke, izobraževanje, pravosodje, represivni aparat in medije. Zmaga tkim. desnice bo možna šele, ko se bo spremenila duša (in razum) slovenskega človeka. Žal tek na dolge proge. Vendar ne obupati!

   • No to … Duša in Razum … namenoma sem malo prikrojila z velikima začetnicama in odstranila oklepaj.
    Da se opazi pridih Višjega.
    Tek na dolge proge, ja, ampak a je še čas ?

  • Vedno znova kritizirate nepravi naslov. Poglejte prosim na rezultate volitev na tujem: Volilni uspeh je vedno povezan z rezultatom 20-25%. Ob tem, da desne stranke v postkomunističnih državah pogosto padejo pod 5%, da bi si šteli za uspeh, ko se počasi vračajo v bližino 20%. S tem, ko zahtevate nemogoče, izdatno prispevate k politični neosveščenosti in občanski pasivnosti.

 20. Menim, da je Janša ocenil, da ni pogojev, da bi sestavil vlado in da bi jo tudi zelo težko vodil, če bi jo sestavil, saj bi levica zrežirala proteste.

  Gre v bistvu za moder preudarek.

  To pa ni nič slabega.

 21. Ne vem, ali s tem “monologom namesto ustvarjalnega dialoga” g. Sušnik misli resno ali ne, toda od nekoga, ki zaseda tako pomembno in častno mesto, kot je vodenje društva Nova Slovenska zaveza, bi res pričakoval manj naivnosti. Tako kot pri Ljudmili Novak in drugih, ki imajo alergijo na Janšo, je tudi za Sušnika značilno, da ga bolj skrbi “ustvarjalen dialog” in strah pred “monologom” kot tisto, kar je zares pomembno – borza argumentov, če tako rečem. Pravzaprav se je o načinu delovanja Janše še najbolj pozitivno izrazil Jelinčič (ki mu kot politiku zaradi Tita v njegovi glavi in na vrtu ne zaupam preveč, pa vendar …), ki je večkrat jasno povedal, da pri Janši dogovorjeno velja kot pribito. Kaj hočem s tem povedati. Če bi Janši uspelo sestaviti kakršnokoli koalicijo, bi se Janša zanesljivo držal dogovorjenega in moč posameznih strank porazdelil več kot pravično, po odstotkih, kot so jih dosegle na volitvah, morda celo s kakšno boniteto za ostale manjše partnerje. Vsem bi bilo vnaprej jasno, do kod sežejo in kaj lahko v okviru svojih resorjev naredijo dobrega za državo, brez da bi se bali raznih “rebalansov” in drugih izrednih situacij, do katerih kot po tekočem traku prihaja (in bo zdaj še več) v levih vladah. Mogoče ne boste verjeli. Trd komunist, visoko v Štrukljevem sindikatu, mi je zaupal, da je bil Janša od vseh premierjev daleč najbolj pošten in pameten pogajalec, samo da to ni za objavo. Sušnikovo “potrebo po dopolnitvi strategije in taktike”, ki jo omenja kot nekaj, kar Janša ne vidi in ne razume, preprosto ne morem razumeti drugače, kot da Sušnik zahteva, da se Janša umakne s položaja predsednika SDS, nakar bo nastopila Indija Koromandija. Resnično ne morem razumeti, da Sušnik ne vidi slona (zgodovinsko norčevanje marksističnega dela političnega telesa in tone problemov, ki jih vnaša ultralevičarska miselnost v skupni življenjski prostor) ter se ukvarja z mišjo (zamerljivi Janša ga je namreč spet grdo pogledal in mu zagrozil, da mu bo navil ušesa). SDS je celovita, državotvorna stranka, s sijajnim programom, sestavljenim po meri slovenskega in demokratično usmerjenega človeka. Vse ostale desnosredinske stranke in vsi tisti, ki imajo kakršnekoli politične ambicije v tem prostoru, bodo morali odrasti. Tonin že kaže te znake. Zelo dober je tudi Jožef Horvat. Še enkrat bom ponovil: zamerljivi ste vi, g. Sušnik!

  • Ja, to pa res lahko morda zamerimo Janši, da jih toliko okoli njega z rdečimi ušesi od navijanja. 🙂
   V glavnem, sploh se ne da diskutirati SDS, državotvornosti, demokraciji, ker so vsi samo užaljeni. SDS je tako stisnjena v kot je potrebno razmišljati o borbi za prave stvari. Sedanja desnica z SDS vred se namreč doslej vedno spotikala na zobotrebcih z leve, kot jaz rad rečem. Ni bilo treba niti polen metati. Ker pa je Janša gotovo kaliber, je najbolj letelo nanj. Vse do teh zadnjih volitev.
   Desnica mora še iskati svojo državotvornost, demokracija ni poštevanka, naša zgodovina obstaja in ne more narod imeti dve zgodovini, kjer bi ena izključevala drugo in obratno. Mnogo stvari naši desnici manjka. Ne manjka ji pa slovenske hudobije in ljudomrznosti, kar je jedrsko gorivo za komiče na levi. Ampak Slovenec se ne bo spremenil! Prej se bo v grob zvrnil. Če še koga s sabo potegne, pa sploh.

  • Lahko se povsem strinjamo z vašim komentarjem, ki ne sledi nekemu eklasantno tipiziranemu načinu razmišljanja, ki temelji na Marx ideoloških vrednotah ! Kot kaže se tudi na tem portalu pojavljajo simptomi kloniranih osebkov, ki želijo speljati vodo na mlin socialističnim demagoškim težnjam k vsesplošnemu revoltu.Povsem pravilno je, da ima Janez Janša avtoriteto , ki jo je pokazal že leta 1989, če že ne kasneje leta 1991, ki sta s Jožetom Pučnikom Kučanovi delegaciji poslala na Brione ultimat naj se brezpogojno umaknejo s pogajanj , ker imamo doma “Slovensko vojsko”, ki se nebo predala ! Mimogrede vsa ta natolcevanja raznih Pogorelcev,Sušnikov itd, ki burijo duhove tudi na teh portalih je edini cilj zamegliti demokratične procese in si pridobiti stolčkarske položaje osebne eksistence, pa nič drugega !?

 22. Tudi jaz vse te Sušnikove zapise-s podtikanjem neresnice vred-razumem kot izsiljevanje tako SDS-a in volilcev te demokratične stranke kot Janeza Janše osebno-češ,ali boš že odstopil….
  Dokler predsednika demokratično izvolijo člani stranke -za povrh pa na volitvah dobi še največ glasov volilcev-ga nima niihće-tudi vi ne p.sušnik- pravice pozivati(niti med vrsticami ne) k odstopu- vse to vaše pisanje pa dobesedno diši po takem izsiljevanju. Nasprotno,s tako veliko večino izvoljen politik je svojim volilcem in vsem državljanom kvečjemu dolžan,da dela naprej.

  • Seveda. In SDS ni relativni zmagovalec volitev, kot je zapisal Sušnik, ampak zmagovalec volitev. No, da ne bom prestrog, dopuščam možnost, da je tu Sušnik mislil na simblolično relativnost, glede na dejanska razmerja sil.

   • Janez in SDS sta zmagovalca volitev, vlado pa sestavi njun nasprotnik. In vsi so srečni. Kaj še več si lahko želimo?

 23. Se strinjam s komentatorji. Edino besedorečje bi bilo lahko bolj umirjeno.
  Tu mislim predvsem na avtorje prispevkov o katerih komentiramo.

 24. Če bi bilo izrazoslovje avtorjev bolj umirjeno, bi bili tudi komentarji bolj umirjeni.

  V miru se lažje pogovarjaš in dogovoriš.

  • Drži, ampak v demokraciji se prepira, v totalitarizmu ne. Zato teh ravsov ne vidim v tako tragični obliki.

 25. Sušnikovega pisanja sama nisem razumela kot pozivanje k odstopu.
  Pomenljiv je komentar sarkazma zgoraj ob 9.25.
  Morda bolj kot opomin ?

  • Gre za zelo pritlehen poskus odvračanja Janševih volilcev stran od Janše. Zdaj pred lokalnimi volitvami je to zelo očitno, vendar tega izgleda nihče ni opazil. Treba je “natančno” brati kot očita Sušnik Janši. In sam sem prebral natančno.

   • Ne verjamem, da bi se PS spustil tako nizko, sploh pa zakaj bi imel tak interes ?
    Vztrajam, da gre za opomin. Oz. za rehabilitacijo odnosa, ki ga ima JJ do somišljenikov. Posledično pa za izpopolnitev strategije za naprej.

    • Gospod Sušnik je v službi pri gospodu Tomažinu je spet le ta rabil kakšen podpis globoke države.

   • Morda ne bi bilo napak brati tudi s prizanesljivostjo. Sušniku najbrž še ni treba glavo odbit zaradi tega.

    • Absolutno ne, še vedno ga visoko cenim. Vseeno pa mu tega ne bi bilo treba. Dobil je, kar je iskal. Škoda.

 26. Slovence angažirajmo za našo razvojno rast v vseh pogledih, ne pa proti drug drugemu!

  Tistim, ki razmišljajo in ravnajo v nasprotju s slovenskim skupnim dobrim, pa pomagajmo kot bolnikom, pa se nam bodo približali in nam bodo hvaležni.

 27. Prav imaš, Amalie..

  Desnica bi se morala naučiti, da se lahko v miru pogovarja in piše o pomembnih vprašanjih političnega delovanja in razvoja.
  In to brez nedokazanih očitkov in zamer.
  Povsem logično je, da je za demokracijo značilna ustvarjalnost, dialog in ustvarjalni kompromis, ki poganja razvoj odnosov in vsega ostalega.

  Kaj je boljše?
  Ali, da smo osredotočeni na razvojne cilje in njihovo uresničevanje?!
  Ali na medsebojne razprtije in zamere?!

  Zakaj se ne bi desnica odločila za drugo varianto in bi s tem pridobila mnogo volivcev!

  Kaj ima v Sloveniji prednost?

  • Za kakšno varianto pa naj bi se odločila desnica ? Ideološko? Kdo pa neti sovraštvo če ne prav levica, ki na raznih revoluciji podobnih shodih potvarja zgodovino, da ne omenjamo zakonskega opredeljevanja kot je bil…
   1)Družinski zakonik
   2)Izenačitev financiranja privat šolstva (Škofovih zavodov) z javnim.
   3) Nelegalnega priseljevanja preko invazijskih vrst umetno sproženih.
   4) Uvedba davka na dobiček (nacionalizacija).
   5)Sovražni govor, ki zagovarja samo eno revolt stran medtem, ko druga celo preko transparentov širi:”Smrt Janšizmu, klerofašisti, domoljupci itd.
   6)Potvarjanje osamosvojitvene zgodovine, kot nastanka slovenske vojske.
   7)Diplomatski stiki do zavezništva, ukinitev članstva v NATU…itd
   Še bi lahko naštevali nestrinjanja z levico, ki enotno po vzorcu komi vrednot ob nostalgičnem pridihu deluje skoraj na vseh področjih še zlasti ob lojalnosti, oziroma državljanski drži do matične Slovenije !?

 28. To pa spet ne pomeni, da bomo s tem bolj pasivni do naše varnosti, civilizacijskih vrednot, kulturne dediščine, človekovih pravic, zdrave pameti, tradicionalnih vrednot…. Nasprotno, še bolj se bomo na tem področju aktivirali, saj nam medsebojne osebne razprtije in zamere, ne bodo tratile čas in energije!

  Ne, vso energijo bomo usmerili v uresničevanje tega in si bomo na ta način pridobivali prijatelje, ne pa sovražnike!

  Skratka, ne delujmo tako, da si zaradi neprimernega odnosa ustvarjamo sovražnike, namesto prijatelje!

 29. Za prepir in zamere ni potrebna sposobnost.
  Za nasprotje takšnih primitivnih odnosov in negativnih posledic, pa je potrebna civilizirana sposobnost, ki žanje pozitivne uspehe in ustvarjalen sodelovalen ali celo prijateljski odnos!!

 30. V bistvu razlika v pristopu v odnosih ni velika, vendar pa bo učinek velik.

  Še naprej se bo povedalo, kdo ni kaj naredil, vendar ne na način, ki bi aktiviral določene posameznike ali skupine, da stopijo v bran kršitelju.

 31. Spoštovani vsi !
  Danes je dan suverenosti, ki obeležuje odhod zadnjega vojaka okupatorja (JLA) iz Kopra (Slovenije ).
  Mislim pa, da to ni dovolj za suverenost države in državljanov. Mislim, da suverenost označuje osamosvojitev, ki temelji na lastni valuti (tolarju) in enakopravnosti jezika (Pleteršnikov slovar :slovensko-nemški).
  O tem bi bilo vredno govoriti !!!
  Slovenska matica v teh dneh razpravlja o “Slovenskem prelomu 1918”. Zanimivo, da je bilo veliko zmešnjave in nejasnosti kot se dogaja sedaj po osamosvojitvi.
  Zgodovina potrjuje, da se iz nje nočemo učiti in raje ponavljamo napake.
  Tako se sedaj dogaja “prepir za oslovo senco”, ki ni v znamenju suverenosti o kateri imamo deklaracijo iz leta 1990. Pomeni pa samozavest in pokončnost, ki jo naj bi imeli in udejanjali.
  To je mogoče seveda na temelju resnice in spoštljivosti, ki edini peljeta naš domovinski in državljanski “voz” naprej v boljšo bodočnost.
  Velja apel dr. A. Trstenjaka: “Vkup držimo, za človeka gre ” !!!!!

 32. Janez Pogorelec je izgleda dobil (ne)dostojnega naslednika. In to tik pred volitvami, je to slučaj? Pri odstavljanju Janše pa se pridružuje tudi “Domovina”:

  “A intelektualcem kot sta Sušnik ali pater Cestnik, SDS-ovim volivcem in navsezadnje vsem okoli njega bi najbrž odleglo, če bi do spoznanja, da je napočil čas, da izpreže, prišel sam. Slednjim se vsaj ne bi bilo treba sprenevedavo javno oglašati, da ima stranka pravico sama izbrati predsednika – izbrati Janšo seveda. Kljub temu, da se ob toliko sposobnih politikih, ki so se v SDS zgradili, res ni bati za njeno prihodnost.
  Janša bi lahko, kot nekateri drugi osamosvojitelji, politično jesen preživel v mirnih vodah (evropske) poslanske funkcije ali kako drugače bi mu pač ustrezalo. S svojim znanjem, izkušnjami in izrednim politično-strateškim talentom pa bi opciji do novih zmag pomagal s svetovanjem.
  A za to se mora odločiti sam, saj se njegovi volivci, iz globokega spoštovanja do vsega, kar je za Slovenijo naredil, namesto njega ne bodo.”

  Vir: https://www.domovina.je/sveza-teorija-janeza-janse-predsednik-nove-slovenske-zaveze-glasnik-globoke-drzave/

  A ni bil še pred kratkim glavni dirkalni konj in up krščanarjev* Matej Tonin? A je sedaj naenkrat to postal Sušnik?

  * Imamo katoličane in krščanarje

  • Pa kakšni nesmisli so to: da se mora prostovoljno odreči vsemu “spoštovanju svojih volilcev za vse kar je storil” in se umakniti. Pa kaj to pišejo ljudje pijani, ali kako? To ne moreš napisati pri zdravi pameti. In to so besede nič manj kot samega uredništva?!
   Koliko jih v vrsti stoji s pištolo v roki in jo ponujajo Janši, naj se že vendar enkrat ustreli? Na tisoče!

  • Zelo pronicljivo, Riki, se strinjam s tvojo oceno, da “ozadje” Sušnika dela za novo blagovno znamko žlahtne desnice.

 33. Tole sem poskušal objaviti na Domovini, kjer je bil objavljen komentar uredništva, seveda s podporo Sušniku in novim (uredniškim) napadom na Janšo in SDS.

  Uganili ste – so ga IZBRISALI. Brišejo (skoraj) vse, kar ni po godu NSi in (skoraj) vse ki komentirajo v prid Janši in SDS. Vsega si seveda ne morejo privoščiti, bi bilo preočitno. Sam sem očitno na črni listi.

  »Domovina« znova in znova kaže svoj pravi obraz – da je trobilo kolaborantskega dela vodstva NSi (če je tam v vodstvu sploh še kaj zdravega). Sem že pred časom sam izkusil vaše brisanje komentarjev, ki niso bili naklonjeni hlapčevski drži NSi, ki se vse od umika g. Bajuka ponovno vrača na klečeplazno politiko Peterletove SKD.

  Povejmo na glas: sirene iz Murgel vabijo, češ, uničimo JJ, pa bo NSi glavna stranka na desnici. To je to. Užaljene veličine, Novakova, Pogorelec, Tonin, Tomažič in njihovi, komaj čakajo, da se uresniči napoved mugrgelskega škrata in da končno zasijejo v vsej svoji »veličini«. Njihova dejanja (Kučanova penzija, zloglasni zakon o arhivih in sramotni zakon o »grobiščih« – ne moriščih), jasno dokazujejo, koliko gre tem »veličinam« v resnici za Slovenijo. Pa jim tako »zaslužena« naklonjenost režimskih medijev ni prinesla kaj več od mizernega rezultata sedmih poslancev.

  Skratka, udari po Janši. To je politika vašega portala. Zato Sušnikov komentar ni slučajen. In današnji, uredniški (brez podpisa avtorja), blatenje Janše in SDS samo še stopnjuje. Mizerno, da je kaj.

  Seveda pričakujem, da me boste spet brisali. Bo pa romalo kam drugam. Niso vsi prodali svojih duš Mefistu.

  • ajevsenak: “… Brišejo (skoraj) vse, kar ni po godu NSi in (skoraj) vse ki komentirajo v prid Janši in SDS. Vsega si seveda ne morejo privoščiti, bi bilo preočitno.”
   ================

   Ko sem pogledal: Ker potem spodaj ne bi bilo niti enega komentarja. 🙂 🙂

  • Res, uredniški komentar! Neverjetno. Celo če je sam Sušnik član uredništva, je članek klečeplazniški, hudoben, suženjski. Sramota. Hvalabogu, uredništvo Časnika kaj takega ne bi nikoli storilo.
   Spominja me na Goli otok s katerim večkrat primerjam Slovenijo v tem, kako so sotrpini v špalirju pretepali zapornike. Slovencem je zgleda to že v kulturo prešlo.

 34. Isto mnenje se da povedati na spoštljiv ali pa na nespoštljiv način.

  Lep primer je odnos v zakonski zvezi. Čim ni spotljivega tona in spoštljiv besed, je ogenj v strehi in razdor v zakonu.

  .Ustvarjalna kritika je nujna, vendar naj bo spoštljiva, ker ima vsak po slovenski ustavi ustavno pravico do osebnega dostojanstva. Celo obsojenec in zapornik.

  • Omenjate”celo” zapornik. Se zavedate koliko ljudi je bilo po vojni po krivem obsojenih ! Da ne omenjamo tudi današnjih sodb, ki padajo na ESČP. Za povrh imamo danes še kup banalnih prekrškarjev in zakonov kot je bil uklonilni zakon in je Janez Janša razpisal abolicijo za pločnike kazni, pa danes taisti tolčejo po njem, češ kako konflikten je in ni prizanesljiv do tajkunskih malverzacij, transakcij , korupcij v mio zneskih ! Slednje iščejo pri njem v narodnem parku !?

 35. Prav je, da ponovim: V postkomunističnih državah se 20-25% glasov za desno stranko šteje kot velik uspeh. Da se v uspeh SDS sploh nekdo zaletava se lahko čudimo tako dolgo, dokler ne opazimo, da se za lažmi o neuspehu skrivajo pravi krivci za neuspeh demokracije. Čas je, da se vsi ti končno poberejo, prenehajo pisati lažne pravljice in prispevajo svojih 25%.

 36. DOMOVINA.SI je res NSi mešetar. Ocenjujem, da je v uredništvu tudi nekaj toplih, glede na razne vrste komentarjev, ki jih brišejo. Ne dojemajo, da so del zla, ki samouničuje slovenski narod. Krščanska demokracija, ki temelji na fovšariji. Zavist, fovšarija in zavist. To je problem.

Comments are closed.