Ljudje so lačni resnice in tudi čas je zanjo napočil

41
Slovenski razkol je knjiga, namenjena vsem, ki bi radi razumeli preteklost. Slovenski razkol je namenjen ljudem naveličanim potvarjanja zgodovine, zanikanja zločinov, prikrivanja trupel, nedostojnega odnosa do prikritih grobišč … Vsega tega je preveč, ker ljudje instinktivno čutijo, da to hromi ne samo posamezne družine ampak nacijo v celoti. Vsega tega je preveč, ker ljudje instinktivno čutijo, da to hromi ne samo posamezne družine ampak nacijo v celoti.

V dobi interneta se redko zgodi, da bi v treh mesecih morali kar dvakrat izvesti ponatis knjige. V zadnjem tednu februarja so Mohorjeve založbe že tretjič dale v prodajo monografijo dr. Jožeta Možine z naslovom Slovenski razkol. Gre za razširjeno doktorsko disertacijo in je sad njegovega dvajsetletnega raziskovanja, zbiranja arhivskega gradiva in pričevanj.

Slovenski razkol lahko brez stroškov poštnine naročite s klikom na NAROČILO

Ljudje so lačni resnice in tudi čas je zanjo prišel

Jože Možina je knjigo predstavil tudi v Šentvidu v Ljubljani. Na srečanju, ki sta ga pripravila župnija Šentvid nad Ljubljano in Društvo Blaž Potočnikova čitalnica, je spregovoril o tem, ali so glede na že dvakrat razprodano knjigo, ljudje »lačni« te tematike:

»Prvi ponatis je šel v šestih dneh, drugi v dobrem tednu, tretji tudi. V ponedeljek sem dobil knjige in jih v prosti prodaji skoraj ne bo več. Tako, da bodo samo še za predstavitve. Da, ljudje so lačni tega in tudi čas je za resnico. Smo vendarle leta 2020, in to življenje v tej delni laži, ukvarjanje z lažjo, potvarjanje zgodovine, zanikanje zločinov, prikrivanje trupel, nedostojen odnos do prikritih grobišč, vsega tega je preveč, ker ljudje instinktivno čutijo, da to hromi ne samo posamezne družine ampak nacijo v celoti.«

Možina predstavitve knjige Slovenski razkol po Sloveniji razume kot neke vrste romanje. Vesel je, da se preko monografije Slovenski razkol dogaja neke vrste proces, ki je za ta narod potreben.

»Knjiga seveda govori o preteklosti, ampak govori in to se vidi tudi iz velikega obiska na prireditvah, tudi o sedanjosti, saj govori o preteklosti, ki ni izživeta, ki je zamolčana, ki je zatolčena, ki hromi naše družine in narod v celoti. Zato je ukvarjanje z zgodovino na takšen način, kot se dogaja sedaj, tudi preko te knjige, pravzaprav investicija v sedanjost in prihodnost.«

Veseli nas, da se je predstavitve udeležilo veliko ljudi, Možina pa je ob sklepu prejel v dar repliko piramide, ki spominja na lansko 150-letnico Vižmarskega tabora (BPČ).

Slovenski razkol lahko brez stroškov poštnine naročite s klikom na NAROČILO

41 KOMENTARJI

 1. Ljudje so lačni resnice. To na žalost ne drži. Današnjo mladino po večini ne zanima, kako je nastajala samostojna Slovenija. Ne zanima jih vedeti, kakšen majhen in nepomemben narod smo bili v Evropi vse do začetka 1. oziroma 2. SV. Za Evropo sploh nismo obstajali. Zato so tudi zahodni zavezniki podarili celotno Primorsko in Istro Italiji. Zato je nastala Rapalska meja. Nihče ni ničesar vprašal Slovence. V kraljevini SHS smo bili nepomembni. Kralj se je odpovedal Primorski in Istri brez besedice ugovora. Kmetje in podeželani so bili v večini ubogi dninarji. Srednjega sloja ni bilo. Bilo je nekaj malega buržoazije.
  Po 1. SV začnejo italijanski fašisti neusmiljeno preganjati Slovence na Primorskem, v Trstu in na sploh vsepovsod. prepovedo slovenski jezik, ukinejo šolanje v slovenščini, zakurijo Slovenski narodni dom v Trstu Lepo in poučno bi bilo, da bi si današnja mladina ogledala dokumentarec Požig, ki je bil nedavno na SLO TV. Tam bi lahko spoznali vso grozo in nasilje, ki so ga Slovencem zadajali Italijani. Takrat se je tudi zgodil največji eksodus Slovencev v vsej zgodovini.
  In potem pride do 2. SV. Slovenska buržoazija s banom Natlačenom na čelu se klanja Mussoliniju še pred začetkom vojne. Ko nas fašisti okupirajo, se celotna slovenska vlada zahvali Mussoliniju za okupacijo. Niti približno ne organizira kakšno podtalno delovanje proti okupatorju. Niti malo jo ne briga, da so Slovenijo razdelili med 4 okupatorje (Italijane, Nemce, Madžare in Hrvate). Slovenska marionetna vlada se pridruži okupatorju. Rupnik ima silne govore proti vsem zaveznikom vse do konca vojne. Če bi takratna vlada začela organizirati kakšen odpor proti okupatorju, bi danes imela vso legaliteto in podporo. Ne raje je sodelovala s okupatorji. Najprej Italijani, nato Nemci. Vsi poznamo domobransko prisego Hitlerju (no na žalost jo današnja mladina ne pozna, ker jih o tem ne učijo). Mladina ne pozna zločinov domobranske ubijalske enote Črna roka, ki je ubijala zavedne Slovence. Ne ve, da je ta skupina nastala iz skrajno klerikalno desne organizacije Stražarji.
  In na dokumente te skrajne skupine se naslanja Možina. Možina bi z lahkoto lahko napisal knjigo in z njo opravičeval nemški nacizem, če bi se naslanjal na govore, misli in ideje Himmlerja in Hitlerja. Z lahkoto bi lahko statistično dokazal, da sta bila borca za Evropo. Zraven bi pa dodal še pričevanja zagrizenih nacistov. Tako je dodal v knjigo Razkol pričevanja ubogih zavedenih Slovencev. V 20 letih jih je spoznal in opravil intervju približno 500.
  Ta knjiga danes ne razkriva nikakršne resnice. Samo poskuša opravičiti kolaboracijo, narodno izdajstvo, prisego Hitlerju in zločine domobrancev.
  In kaj so potencialne posledice te knjige (mimogrede, vseh izvodov je okoli 4.000)? Posledice so, da vnašajo nemir in nadaljnji razkol že tako razklanih Slovencev.
  In hvala Bogu, to knjigo poznajo in kupujejo samo še ostanki narodnih izdajalcev in ob njej doživljajo orgazme. Veseli so in doživljajo katarzo ob branju in se počutijo opravičeni za svoje izdajstvo. 4.000 + 1 človek je neznosno veselih. Tisti + 1 je J. Možina, ker bo zaslužil s to ”znanstveno” knjigo.

 2. Spoštovani uredniki Časnika.si !
  Komentar Živa je jezikovno kakor vsebinsko neprimeren za objavo. Take prispevke bi morali izločiti.
  Poštenjak se druži z poštenjakom, grešnik služi grešniku in Živo je grešnik, ki širi laži in zavaja narod.
  Neprimerno in nekoristno pisanje, ki je v škodo resničnih dejstev, ki jih podaja J. Možina. Objava takega zapisa je neprimerna za Časnik.si.

  • Grešnik ste tudi vi, g. Zabukošek.
   Obupni so komentarji tega, @zivo-ta, ne vem odkod si je vzel ta vzdevek. Razen morda da sol daje na žive narodove rane. Toda tudi desnica prav nič ne zaostaja.
   In tako smo narod brez zgodovine, brez identitete, še danes.

 3. Se strinjam, da so Zivotovi komentarji kot strup.
  Jaz jih sploh ne berem, ne zato ker jih ne bi hotela, ampak ker se mi preprosto upira.
  Po drugi strani pa lahko tisti, ki še ne poznajo “levičarske” logike, spregledajo …

  • Amelie, prosim vas pojasnite mi, kaj strupenega sem napisal, kar ni res. Celo potrdil sem vse, kar je Možina napisal v njegovi znanstveni knjigi. vse kar je napisal je vsaj 95% resnica, zato ker sem prepričan, da si velikih laži Možina ne bi privoščil.
   Vendar kot sem že napisal, se z resnico da zelo lahko manipulirati še posebej, če so dejstva iztrgana iz zgodovinskega konteksta.
   Naj vam pojasnim s enostavnim primerom. TIGR bi po današnjih merilih in v današnjem zgodovinskem času z lahkoto bil proglašen kot ekstremna teroristična organizacija kot npr. RAF ali Brigate rosse in celo Al Kajda. Če pa ga obravnavamo v zgodovinskem kontekstu in času, postane TIGR domoljubna, legalna organizacija, ki se bori proti teroristični državi. Fašistična Mussolinijeva Italija je bila v svojem bistvu teroristična, ker ni dopuščala parlamentarnega boja in zato je bila edina možna oblika boja strogo konspirativna organizacija kot je bil TIGR.
   In tako je ta znanstvena knjiga polna manipulacij, zakritih dejstev, napačnih tolmačenj in je namenjena predvsem poskusu opravičevanja kolaboracije in izdajstva domobrancev. Sicer knjige nisem bral (bral jo bom takrat, ko bo dostopna v knjižnici, ker mi je žal trošiti denar), vendar sodeč po javnih izjavah, intervjujih in ogledu oddaje o predstavitvi knjige, ki je tudi na Youtubu, je zelo jasno, da je knjiga ena sama velika manipulacija.

   • Dost` vas `mam,zivo: t.i. “kolaboracije” (naši menda zavedni Slovenci do danes niso in niste uspeli v Slovenščino prevesti te tujke;najbrž že zato ne, ker bi potem postala resnica preveč razločna-sodelovanje ni pač ni sovražna akcija na splošno) ni več nikomur potrebno “opravičevati” ali pojasnjevati: bilo je nujno za preživetje na vseh! straneh in dokazana zgodovinska dejstva so glede tega popolnoma jasna-pa ne le v Možine zgodovinski disertaciji ampak v vsej javno dostopni arhivski dokumentaciji! Ne, niso uspeli vsega požgati in uničiti in resnica prihaja na svetlo.
    Pa še to:mednarodno priznane doktorske disertacije na srečo ne morejo biti “manipulacija”, kar si drznete trditi-najbrž ste doktor tudi vi?!- ali pa lahko vso znanost kar takoj odpišemo.
    Pa denimo celo, če bi šlo za resnično in pravično sodno dokazane zločine proti človeštvu, ki nikoli ne zastarajo… so morebitni krivci z vsem svojim nič krivim sorodstvom vred že s svojo smrtjo davno odplačali vse svoje dolgove! Kolikokrat bi jih še radi umorili?
    Kdaj pa jih bodo njihovi morilci-in njih samozvani advokati- vsaj s tihim kesanjem namesto z zmerjanjem pomorjenih?!

   • Zivo,
    razumljivo, da niste med lačnimi resnice, saj iz komentarja v komentar lažete in zraven še zlobno obrekujete poštene ljudi.

    Iz vaših besed lahko vsak bralec zazna, da ponavljate laži, ki jih je produciral in razširjal prosluli totalitarni komunistični režim. Najzvestejši dediči jugokomunističnega totalitarizma prenašate iste komunistične laži v današnji čas. Posodobili ste jih le toliko, kolikor ne morete več absolutno zanikati zločinov jugoslovanskega komunističnega režima.

    Torej, če povzamem: odlične monografije z naslovom ‘SLOVENSKI RAZKOL: okupacija, revolucija in začetki protirevolucionarnega upora’, katere avtor je ugleden in spoštovan doktor zgodovine, gospod Jože Možina, sploh niste brali, pa se kljub temu o dotični knjigi in njenem avtorju lažnivo razpisujete!?!

    Vsebine knjige SLOVENSKI RAZKOL ne poznate. Niste zgodovinar, niti amaterski ne – pa vendar se postavljate nad vsebino dotične monografije, kot bi bili tista instanca, ki lahko potrjuje, da je vse, kar je dr. Možina napisal “vsaj 95% resnica”, češ ker ste prepričani, “da si velikih laži Možina ne bi privoščil”?!?

    Se sploh zavedate, kako bolestno domišljavi ste in kakšne neumnosti pisarite zaradi svoje domišljavosti?

    Tudi če tega ne bi priznali, vaši komentarji sami kažejo, da o vsebini knjige SLOVENSKI RAZKOL ne veste ničesar; spotaknili pa ste se ob točno tisti in samo ob tisti majhen delček vsebine, o katerem je nekaj malega zapisano na medmrežju.

    Iz vaših lažnivih in obrekovalskih komentarjev je tudi razvidno, da odlične monografije SLOVENSKI RAZKOL nikoli niste imeli in niti nimate namena kupiti – sklepam, da se za dotično knjigo niste zanimali niti toliko, da bi stopili v knjigarno ter knjigo vsaj prelistali.

    Četudi bi vas čisto slučajno prešinilo, da bi si v nekem trenutku hoteli knjigo SLOVENSKI RAZKOL vendarle izposoditi v krajevni knjižnici (menda ste iz Pirana), tega bržkone še nekaj časa ne boste mogli storiti. Odkar so knjižnice na Obali prejele prve izvode odlične monografije SLOVENSKI RAZKOL, so ti izvodi redno izposojeni in tudi v naprej rezervirani za izposojo. Če znate uporabljati knjižnični katalog Cobiss, se o tem lahko sami prepričate.
    Sklepam tudi, da se zaradi lastnega, vsebinsko neutemeljenega prezira do avtorja knjige, niste in ne boste postavili v vrsto za izposojo v lokalni knjižnici.

    Ne le v knjižnicah na Obali, tudi v knjižnicah drugod po Sloveniji vlada zelo veliko zanimanje za odlično monografijo SLOVENSKI RAZKOL spoštovanega gospoda dr. Jožeta Možine.
    Celo v slovenski prestolnici, kjer imajo v vsaki od posameznih mestnih knjižnic na voljo precej izvodov monografije SLOVENSKI RAZKOL in ne le po enega kot v manjših knjižnicah po državi, so vsi izvodi redno izposojeni.
    Poglejte v Cobiss.

    Vaše omalovaževanje, češ da monografije SLOVENSKI RAZKOL ne bo prebralo veliko ljudi, postavljajo na laž, ne le razprodani izvodi knjige, marveč tudi pregled v Cobissu, ki kaže veliko zanimanje ljudi za izposojo te knjige v slovenskih knjižnicah.

    Skoraj gotovo bodo morale Mohorjeve založbe v prihodnosti razmišljati o še kakšnem ponatisu tega mogočnega Možinovega dela. Ljudje so povečini lačni resnice.

    Zivo,
    nič od tega, o čemer svojevoljno razglabljate, kot češ da komentirate dotično knjigo, niste našli v vsebini knjige. To je vaše individualno, kdo ve od kod napaberkovano “zgodovinsko znanje”.

    Zaključujem torej, da ste v svojih komentarjih iz javno dostopnih virov na medmrežju pavšalno povzeli navedbe o enem delčku obširne vsebine knjige SLOVENSKI RAZKOL in na tej osnovi načeli razpravo o obsežni knjigi. Zraven ste osebno omalovaževali in žalili avtorja knjige z namigi, da kot zgodovinar laže.

    Vse vaše nadaljnje razpredanje bo zame obveljalo kot lažnivo manipuliranje o zgodovinski tematiki, o kateri ste zelo pomanjkljivo ali celo popolnoma nepoučeni.
    Vse, kar ste si drznili napisati o knjigi SLOVENSKI RAZKOL in o njenem avtorju, temelji na lažni predpostavki, da ste knjigo prebrali, da poznate njeno vsebino ter avtorja in njegovo preteklo delo.

    V resnici knjige SLOVENSKI RAZKOL niste niti prijeli v roke, kaj šele da bi jo prebrali. Zgodovinarja dr. Jožeta Možine ne poznate in tudi ne poznate njegovega obširnega opusa. Njegov neprecenljiv prispevek k slovenskemu zgodovinopisju vas vsebinsko ne zanima.
    Med komentiranjem vas vodi zaslepljenost s komunistično ideologijo in pripadajočimi lažmi ter močan odpor do celostnega spoznavanja preteklosti, ki v veliki meri pogojuje našo sedanjost.

    • Nisem hotel odgovoriti, vendar ste me s svojimi lažmi v to prisilili. Ne bom komentiral vsebine same knjige Razkol. Komentar sem napisal že zgoraj. In še vedno mislim, da je vsaj 95% navedb v knjigi resničnih Upam, da se strinjate s tem, da 100% resnice nihče ne more zapisati, še posebej če se zanaša na 100 pričevalcev (jaz sem napisal 500) in na dokumente skrajno klerikalno desnih Stražarjev.
     Lažnivo ugotavljate … in zdaj vas bom citiral …. temelji na lažni predpostavki, da ste knjigo prebrali, da poznate njeno vsebino ter avtorja ….. da sem knjigo prebral in da poznam avtorja. Večkrat sem napisal, da knjige nisem prebral in je niti ne bom, vsaj do takrat dokler ne bo brezplačno dosegljiva. Kot ste sami ugotovili zdaj ni.
     Knjiga je bila izdana v 3 ponatisih (2000 + 1000 +1000). Prebrali jo bodo samo zagovorniki domobranstva in morda še kakšen zgodovinar.
     Napisal sem tudi, da sem si mnenje ustvaril na podlagi intervjujev, ki jih je podal Možina in na podlagi promocijske konference, ki je objavljena na Youtubu.
     Niti približno si ne domišljam, da poznam resnico. Možina, vi in še maloštevilni desničarski ”zgodovinarji” si to domišljate. Za vas je vse skupaj črno belo in enostavno. Niti približno si ne upate ugotavljati kakšne so bile življenjske in politične razmere v Sloveniji pred začetkom 2. SV. Za vas ni sporno, a je ban Natlačen pohvalil Mussolinija in spoštljivo govoril o njem (že leta 1938), čeravno je Mussolini v svojih javnih govorih jasno povedal, da smo Slovenci za njega nižja človeška rasa, barbari, ki morajo biti iztrebljeni. Isto je govoril Hitler. Za vas ni sporno, da se je slovenska vlada Mussoliniju zahvaljevala za okupacijo, da je časnik Slovenec na veliko pisal, kako smo slovenci veseli, da so nas okupirali Italijani. Ne za vas je to dobro. Taki kot ste vi in Možina in podobni bi še Hitlerja rehabilitirali (tako kot poskušajo Rupnika), če bi ga ubili Sovjeti. Zagotovo bi ga proglasili kot žrtev komunističnega nasilja. Ste smešni, a ne?
     Kot sem napisal, ne poznam resnice. Vem pa, da smo lahko večno hvaležni Titu, komunistom in partizanom za to, da je danes Slovenija samostojna neodvisna država. Hvaležni smo lahko, kljub temu, da so se zgodili mnogi zločini in deviacije, ki jih opisuje Možina (poudarek je na opisuje, ker časa, ko se je to dogajalo, ne razume).
     Zamislite si kakšna bi bila danes Slovenija, če ne bi bilo Tita, komunistov in partizanov. Po vsej verjetnosti za 1/3 manjša nerazvita deželica, ki bi se leta 1989 (ko je padel Berlinski zid) iztrgala izpod vpliva sovjetske KP.
     Ali vi resno mislite, da bi nam Churchill in Roosevelt vrnila Primorsko in omogočila dostop do morja, če nas bi ”osvobodili” Sovjeti? Še Prekmurje bi izgubili, ker bi ga Sovjeti priključili k Madžarski. In celo del Štajerske bi izgubili, ker jo je Maister priključil Sloveniji, kljub temu, da je na tistem teritoriju živelo 10 krat manj Slovencev kot Avstrijcev. Mimogrede, tudi Maister je Štajersko priključil h Slovenji, kljub nasprotovanju tedanje slovenske vlade – prednice vlade tik pred okupacijo Slovenije.
     Namena knjige Razkol sta dva. Rehabilitirati izdajo in kolaboracijo in še za naslednjih 100 let razdvajati – razkolje-vati Slovence.

     • Zivo,
      vidim, da nadaljujete z laganjem.

      Če bi uvodoma, takoj ko ste odprli razpravo o monografiji SLOVENSKI RAZKOL ter v vsakem komentarju sproti priznali, da knjige niste prebrali (oziroma da je sploh niste imeli v rokah!), potem bi se zdaj lahko vlekli ven na način, kakor zgoraj!

      Vendar tega niste storili!
      Že v vaših prvih komentarjih, ko ste pod člankom Igorja Podbrežnika z naslovom ‘Jože Dežman: ” V hosti pa nemci” ‘, pred nekaj dnevi vpeljali razpravo o zgodovinski monografiji doktorja Možine SLOVENSKI RAZKOL, ste blefirali, kakor da ste o vsebini monografije poučeni iz prve roke.

      Napisali ste, citiram: “Kaj pa hoče doseči Možina s svojo ”znanstveno” knjigo, ki temelji na dokumentih skrajno desničarske organizacije Stražarji, ki se je prelevila v Črno roko in na pričanju 500 tih klavrnih usod zapeljanih Slovencev? Doseči hoče, da bomo Slovenci še naslednjih 100 let razklani.”

      Nadalje ste pisali, med narekovaji navajam vaše zapise:
      – da je “Možina spisal svojo knjigo na podlagi dokumentov skrajno klero desne grupe imenovane Stražarji”
      – da je “…še bolj smešno za zgodovinarja, samo on je videl te dokumente.”
      – da je smešno in neverodostojno, ker je kot zgodovinar uporabil pričevanja posameznikov, “morda 500 v 10 letih”.

      Za zaključek ste Možinovo monografijo SLOVENSKI RAZKOL podlo primerjali s Hitlerjevo knjigo ‘Mein kampf’: “In kaj potem, če je Razkol, katerega edini namen je razklati Slovence za naslednjih 100 let, že tretjič natisnjen? A veste koliko ponatisov je doživel Hitlerjev Mein kampf?”

      Poleg tega ste si popolnoma izmislili in gospodu Možini hudobno pripisali naslednje dejanje: “Možina bi na podlagi dokumentov, misli in zapisov Himmlerja in Hitlerja z lahkoto opravičil zločine nacistov.”

      Šele ko ste spoznali, da boste svoje lažnivo in hudobno “lapanje” slej ko prej morali podkrepiti z argumenti, ki bi dokazali vašo vsebinsko poučenost, ste se odločili razkriti, da knjige sploh niste brali!

      Ne da bi poznali vsebino obsežne Možinove monografije ste pavšalno napadali vsebino taiste knjige in celo avtorja knjige ad hominem!
      Na koncu vas zaradi opisane podlosti ni niti sram, še več: svojo podlost opravičujete z nadaljnim laganjem.

      Zato vaše pisanje označujem kot nadvse podlo laganje ter načrtno hudobno obrekovanje in omalovaževanje avtorja knjige, spoštovanega doktorja zgodovine, gospoda Jožeta Možine z enim samim namenom – da bi manipulirali mnenja bralcev vaših komentarjev!

    • Vanja, očitno imate probleme z razumevanjem napisane slovenske besede. Res nisem začel komentirati knjige Razkol s stavkom … knjige nisem prebral. Vendar sem kasneje jasno napisal, da jo nisem bral in jo mogoče bom, ko bo brezplačno dosegljiva. Torej lažete vi, ko mi očitate laž.
     Nikjer, poudarjam, nikjer v nobenem komentarju nisem zapisal, da sem o vsebini poučen iz prve roke. To sami potrjujete, ko me citirate.
     In kje je laž, ko sem zapisal, da je knjiga Razkol napisana na podlagi dokumentov Stražarjev? To je Možina sam večkrat povedal v vseh mogočih intervjujih. Napisal sem, da je napisana na podlagi 500 tih pričevalcev. Velikodušno sem povečal število pričevalcev, kajti ni jih bilo več kot 100.
     In to, da ne razumete slovensko poveste s tem, ko pravite, da sem Hitlerjev Mein kampf primerjal s knjigo Razkol. Napisal sem, da bi Možina lahko utemeljil iztrebljanje Slovencev, če bi se naslonil na Mein kampf. Vendar, ker resnično ne razumete slovenščine, tega niste razumeli.
     Možino sem samo enkrat zelo milo žalil in to s tem, ko sem napisal … res ste smešni.
     In to isto vam pravim, smešni ste. Smešni, ker ne razumete slovensko in potem nekaj nakladate tja v tri dni.

 4. Komentar:
  »Spoštovani uredniki Časnika.si ! Komentar Živa je jezikovno kakor vsebinsko neprimeren za objavo. Take prispevke bi morali izločiti. Poštenjak se druži z poštenjakom […].«
  ———-

  A. SVOBODO IZRAŽANJA KOMENTATORJA g. ŽIVA JE TREBA ZAVAROVATI

  Svobodno izražanje je v demokratični družbi, za razliko od pretekle države slovenskih totalitarnih prokomunistov, posebej močno varovano. Bistvo tega posebej močnega varstva svobodnega izražanja v Republiki Sloveniji, za razliko od pretekle totalitarne družbe, ni v varstvu mnenj, ki so sprejeta z naklonjenostjo.

  Bistvo tega varstva je v varstvu neugodnih mnenj.

  Nepogrešljiv sestavni del takšnega sistema naše države je javna in odprta razprava o zadevah, ki so splošnega pomena. Odprt proces omogoča spopad mnenj o vprašanjih, ki zadevajo vsakogar, in tehtanje argumentov. Spopad nasprotujočih si in različno motiviranih pogledov prispeva k bolj učinkovitemu in bolj zanesljivemu procesu odločanja. (primerjaj s 11. točko obrazložitve odločbe Ustavnega sodišča Republike Slovenije v zadevi U-I-226/95).

  Svoboda izražanja misli in govora je namreč »temelj in nepogrešljiv pogoj skoraj vsake druge oblike svobode« (cit. po mnenju Benjamina N. Cardoza pred vrhovnim sodiščem ZDA v zadevi 135/1937, ad 327: »the matrix, the indispensable condition, of nearly every other form of freedom«).

  V tem je temeljna razlika med sistemom Republike Slovenije in sistemom slovenskih totalitarnih prokomunistov iz (vsaj) aprila 1941 dalje do (?). Zato je treba svobodo izražanja anonimiziranega komentatorja g. Živa obvarovati.

  • Komentar:
   »Se popolnoma strinjam z vami. […] bi bila še boljša rešitev, da Časnik preide na nominizirano komentiranje – z imeni in priimki […].«
   ——

   B. SVOBODO ANONIMIZIRANEGA IZRAŽANJA JE TREBA ZAVAROVATI

   Mnenje, da je dobra rešitev zapovedano »nonimizirano komentiranje – z imeni in priimki«, je neutemeljena izključitev svobode izražanja tistih oseb, ki uveljavljajo svobodo anonimiziranega izražanja. Kajti v Republiki Sloveniji (za razliko od pretekle države slovenskih totalitarnih prokomunistov) so tako anonimizirani kot tudi deanonimizirani komentatorji svobodni v odločitvi ali se bodo javno na spletnem časniku izražali anonimizirano ali deanonimizirano – z imeni in priimki. Primer svobodne odločitve prvih je g. Živo, ali g. Kapodistrias in drugi. Primer svobodne odločitve drugih je g. Franc Zabukošek, ali jaz in drugi.

   Razlog za odločitev o anonimiziranem ali deanonimiziranem javnem izražanju, je vezan na okoliščine konkretne osebe. Posebej utemeljen razlog za odločitev je, glede na sila neugodno stanje demokratične in pravne države, hud in utemeljen ekstistenčni strah. Poglejmo primer:
   – Prvič: Eden izmed razlogov za odločitev o anonimiziranem izražanju v Republiki Sloveniji hud in utemeljen strah pred karierno likvidacijo zaradi deanonimiziranega izražanja.
   – Drugič: Drugače je pri odločitvi o deanonimiziranem izražanju. Pri slednjem namreč nek drug življenjski razlog prevlada nad navedenim hudim utemeljenim ekstistenčnim strahom, tako da se akter odloči za deanonimizirano izražanje navkljub hudemu utemeljenemu tveganju karierne likvidacije.

   V odločitvi smo torej svobodni, posledice odločitve so torej različne. Temeljna razlika je v tem, da okoliščina razkritja identitete na spletnem forumu sama po sebi povzroči razširitev meje odgovornosti deanonimizirane osebe za izraženo mnenje. Torej, »z razkritjem identitete oseba stopi v prostor družbenega dogajanja, ki presega sfero zasebnosti in mora nase prevzeti večje tveganje, da bodo njegova mnenja (in tudi so) postala predmet diskusije in presoje.« (cit. smiselno primerjaj z jedrom sodbe Višjega sodišča v Ljubljani, opr. št. Cp 341/2013 z dne 18. 9. 2013).

  • Komentar:
   »[…] Ta knjiga danes ne razkriva nikakršne resnice. […] In tako je ta znanstvena knjiga polna manipulacij, zakritih dejstev, napačnih tolmačenj in je namenjena predvsem poskusu opravičevanja kolaboracije in izdajstva domobrancev. Sicer knjige nisem bral […].«
   —–

   C. UGLEDNO IZRAŽANJE O ZNANSTVENI MONOGRAFIJI DR. MOŽINE JE TREBA ZAVAROVATI

   Navedeno kaže na intenzivno grobo brezvsebinsko javno izražanje do aktualne znanstvene monografije dr. Jožeta Možine z naslovom Slovenski razkol, kar je neugledno. Po eni strani se v nasprotju s samim seboj poudarja, da se ni knjige niti prebralo, kar je brezvsebinsko. Po drugi strani se hkrati podaja intenzivno grobo javno kritiko neprebranega dela. To je neugledno.

   Ugledno javno izražanje o znanstveni monografiji dr. Jožeta Možine je treba, glede na njen velik pomen za razkritje posiljeno prokomunistično potvorjene resnice, zavarovati.

  • D. RAZKRITJE POSILJENO POTVORJENE RESNICE

   Ob stvarnem vpogledu vanj izvirnik zadevne znanstvene monografije (1. izdaja, 2019) obsega na 621 straneh 2385 opomb pod črto, 35 grafov, tabelo, 82 dokumentov, 135 fotografij, 15 zemljevidov, arhivskih virov in obsežnega seznama literature. Delo Slovenski razkol se že po bežnem pregledu kaže kot zelo dobro. Na njeni obsežni analitski poti je v knjigi, kakopak, nekaj šibkosti, ki bodo tudi morale biti v prihodnosti objektiizirano deindoktrinirane. Navedeno terja pristno čestitko avtorju in vsem, ki so mu prispevali k virom.

   Eden od velikih pomenov navedene ugledne znanstvene monografije je pomen za deindoktrinirano razkritje pristne resnice o obstoju še danes (2020) globoko posiljeno prokomunistično potvorjene resnice. Gre za deindoktrinirano razkrivanje pristne resnice o načrtno organizirano-zločinski sistemskosti izvedbe totalnega in oboroženega udara slovenskih prokomunistov zoper slovenski narod. Obdobje nepretrgane časovne rdeči niti navedenega je:
   – (vsaj) od aprila 1941 dalje do (?).

   Primer velikega pomena za deindoktrinirano razkritje posiljeno potvorjene resnice se strnjeno kaže iz pristne primerjave med vsebino ad Prvič in ad Drugič, kakor sledi:

   – Prvič: primerjava med vsebino, ki izhaja iz vpogleda v zadevni znanstveni monografiji v naslednji ukazni navedbi g. Edvarda Kardelja ge. Zdenki Kidrič z dne 14. 6. 1941 in 28. 6. 1942: »[…] se kolje vse, kar pride pod nož […]« in »[…] Likvidirajte pa v rundah. […]«. Ta vsebina iz knjige razkriva pristno resnico o načrtno organizirano-zločinski sistemskosti izvedbe totalnega in oboroženega udara slovenskih prokomunistov zoper slovenski narod.
   – Drugič: in splošno znanim dejstvom, da naj bi bili posmrtni ostanki navedenega gospoda Edvarda Kardelja še danes (2020!) položeni v grobnici t.i. »narodnih herojev« nahajajoč se ob stavbi Državnega zbora Republike Slovenije. Pristna primerjava kaže, da so slovenski prokomunistični akterji totalnega in oboroženega udara v slovenski narod še danes (2020) indoktrinacijsko posiljeno imenovani kot nekakšni t.i. »narodni heroji«, in to neposredno ob temelju stavbe Državnega zbora Republike Slovenije.

   Pristna primerjava med vsebino ad Prvič in ad Drugič tako pokaže na velik pomen razkritja o obstoju (2020) globoko posiljeno prokomunistično potvorjene resnice, ki je neusahljivi vir, bit in nukleus Velikega razkola tega naroda in države še danes (2020!).

   • Vaši komentarji so spisani zelo dobro in delujejo zelo kompetentno. In v marsičem se z njimi strinjam. Vendar ste tudi vi zašli v smer, za katero ne bi mogel reči, da ni resnična. Lahko pa rečem, da je opisovanje površno in ne gre v globino. Najlažje je napisati, da je dojemaje indoktrinirano in zato neobjektivno. In tu imate prav. Ni popolnega 100% opisovalca in razlaganja zgodovine in dejanj, ki so se zgodila. Ni ga!! In tudi Možina ni ta.
    Močno me zanima iz katerega verodostojne dokumenta je razviden Kardeljev ukaz?
    In res bi rad vedel za vaše mnenje, kakšna bi bila danes Slovenija, če sploh ne bi bilo Tita, Kardelja, komunistov in partizanov? Če ne bi bila rajnka YU edina država v Evropi in verjetno na celem planetu, ki se je osvobodila sama, tu mislim predvsem na to, da na njen teritorij niso vstopili ne Sovjeti (vem da so, vendar po odobritvi vrhovnega štaba NOV) in ne Anglo Američani. Ali mislite, da nam bi Italijani vrnili Primorsko in obenem se spomnite kaj se je zgodilo s Koroško po 1. SV., ko je bila YU na strani Antante.

  • Komentar:
   »Vaši komentarji so spisani zelo dobro in delujejo zelo kompetentno. […] Lahko pa rečem, da je opisovanje površno in ne gre v globino. […]«.
   ——-

   E. V NAŠI BREZVSEBINSKI GLOBINI JE POTUHNJENO PODTAKNJENA SINTAGMA RAZKOLA – »NARODNI IZDAJALCI«

   (opomba: zgoraj ad D navedeni letnici sta pravilno »14. 6. 1942 in 28. 6. 1942«, se opravičujem).

   Temeljni problem akutne in globoke slovenske krize je po skoraj 30-letih od ustanovitve Republike Slovenije, treba osvetliti poglobljeno in po pristno deindoktrinirani vsebini. Gledano poglobljeno in po pristni vsebini je temeljni problem akutne in globoke slovenske krize je, kakopak, Veliki razkol slovenskega naroda in države. Temeljni problem je dejansko dvojen:
   – Prvič: Veliki razkol slovenskega naroda in države zaradi mnogo-desetletno nepretrgane rdeče niti totalnega sistemsko-strukturnega udara slovenskih prokomunistov v ta narod, ter
   – Drugič: hkratni obstoj okoliščin, ki odražajo obstoj elementov Vzporedne države slednjih.

   V rdeči niti gornjega prispevka je eden od specifičnih problemov tega, da navedeni temeljni problem razkola persistira še danes (2020) to, da v naši brezvsebinski globini intime še danes biva indoktriniranost s potuhnjeno podtaknjeno sintagmo razkola – »NARODNI IZDAJALCI«.

   Ta je ostala do danes v naši intimi globoko brezvsebinsko podtaknjena, tako da nam učinkovito zamegljuje temeljne okoliščine Velikega razkola, zlasti:
   – Prvič: okoliščino, da je obstajal odpor slovenskega naroda proti okupatorju že pred brezvsebinsko podtaknjenim datumom 26. oz. 27. 4. 1941.
   – Drugič: okoliščino, da so slovenski prokomunisti že pred aprilom 1941 načrtovali izvedbo totalnega in oboroženega udara v slovenski narod in tedanjo državo ter uveljavili totalno obsodbo ostalih Slovencev z »NARODNI IZDAJALCI«.
   – Tretjič: temeljno okoliščino trenutka, ki kaže, da so slovenski prokomunisti sami »NARODNI IZDAJALCI« s tem, ko so sprožili veliki razkol v smeri eskalacije totalnega masovnega hudodelstva zoper slovenski narod in državo, in to prav v trenutku hkratne sprožitve super-okoliščine od 6. 4. 1941 dalje super-napada v ta narod in državo s strani nemške, italijanske, madžarske in hrvaške vojske.

   In kako naprej?

   S pristno deindoktrinirano vsebino se je treba soočiti. Nato je treba našo globoko brezvsebinsko in potuhnjeno podtaknjeno sintagmo razkola ekstrahirati. Končno pa je treba slovenski narod in državo de-indoktrinirati. Čas je že (2020).

   • Ko berem vaš zgornji komentar, imam občutek, kot bito sestavil nek brezčustveni, malo pokvarjen (zaradi napačnih datumov) računalnik. Imam tudi občutek, da ta računalnik, ni dobro razumel vprašanja, ki sem mu ga zastavil in je zato odgovoril nekaj za kar je bil programiran. Programiran je pa za to, da nekako analitično in brezčustveno navaja neke datume in podatke, ki ustrezajo zagovornikom domobrancev.
    Zato vam ponovno zastavljam (verjamem, da niste računalnik) ista vprašanja kot zgoraj:
    Močno me zanima iz katerega verodostojne dokumenta je razviden Kardeljev ukaz?
    In res bi rad vedel za vaše mnenje, kakšna bi bila danes Slovenija, če sploh ne bi bilo Tita, Kardelja, komunistov in partizanov? Če ne bi bila rajnka YU edina država v Evropi in verjetno na celem planetu, ki se je osvobodila sama, tu mislim predvsem na to, da na njen teritorij niso vstopili ne Sovjeti (vem da so, vendar po odobritvi vrhovnega štaba NOV) in ne Anglo Američani. Ali mislite, da nam bi Italijani vrnili Primorsko in obenem se spomnite kaj se je zgodilo s Koroško po 1. SV., ko je bila YU na strani Antante.
    Upam, da ste razumeli vprašanja.

    • Komentar:
     »[…] Sicer knjige nisem prebral. […] Ko berem vaš zgornji komentar, imam občutek, kot bito sestavil nek brezčustveni, malo pokvarjen (zaradi napačnih datumov) računalnik. […] Močno me zanima iz katerega verodostojne dokumenta je razviden Kardeljev ukaz? […]«.
     —–

     Kar očitajoče navajate, je nepotrebno. Ob rdeči niti prispevka, ki je o ugledni znanstveni monografiji, komentirate in vprašujete, čeprav navajate, da je niste prebrali. Zato sem vam, skladno z zaupanjem v konstruktivno in dobronamerno razpravo, včeraj zjutraj, potem ko ste dne 4. 3. 2020 ob 9:56 navedli svoje ime, e. naslov (morsk50(et)gmail.com) in FB profil, na ta e. naslov, glede na takojšnje povratno obvestilo serverja, da je ta e.naslov nedelujoč, pa še na FB profil navajanega imena, poslal spoštljivo pismo. V pismu sem vas prosil za sporočilo o poštnem naslovu, na katerega vam lahko, skladno z navedeno razpravo, pošljem v izposojo svoj izvod knjige dr. Jožeta Možine Slovenski razkol, ki ga prosim varujte. Zato je, kar očitajoče navajate, nepotrebno.

     • Spoštovani gospod, nekaj je narobe. Dvomim, da ne znate uporabljati emaila, vendar naslov morski50@gmail.com je delujoč. Dnevno dobivam maile in tudi danes sem jih. Na FB nisem prejel nobenega spoštljivega pisma. Res pa ne razumem, zakaj nočete javno odgovoriti na zastavljena vprašanja. glede na to, da veste mnogo, imate vsaj mnenje o tem, kar sem vas vprašal. Zelo bi bil vesel (morda presenečen), če bi na ti dve vprašanji javno odgovorili.
      In še enkrat ponavljam, ker ste očitno spregledali, da sem napisal, da sem si mnenje o tej knjigi ustvaril iz izjav in intervjujev Možine. Na Youtubu je več teh izjav in celo več kot enourna predstavitev knjige. Menim, da je to dovolj, da si ustvarim mnenje. Če pa bom zastonj dobil knjigo na posodo, jo bom zagotovo prebral. Sicer dvomim, da jo bom (zastonj) dobil, čeprav ste vi že drugi, ki mi jo obljublja. Saj veste, prva je bila gospa, ki sem ji zaupal (javno) moj e mail. Kapodistriasu pa sem celo javno povedal moje pravo ime, ki ste ga tudi vi očitno prebrali. Še enkrat ponavljam, dani email naslov je veljaven. In še enkrat vas prosim, da mi odgovorite na zastavljena vprašanja, ali pa vsaj podate neko mnenje, če ne znate na njih odgovoriti.

     • Ob rdeči niti prispevka, ki je o ugledni znanstveni monografiji dr. Jožeta Možine Slovenski razkol, le-to intenzivno grobo komentirate in ponavljajoče vprašujete, čeprav izrecno navajate, da je niste prebrali.

      Zato vam je bilo v implicitni prejem neprebrane vsebine in odgovor na vpraševanje, skladno z mojim zaupanjem v konstruktivno in dobronamerno razpravo, poslano spoštljivo pismo. V njem sem vas prosil za sporočilo o poštnem naslovu, na katerega vam lahko, skladno z navedeno razpravo, pošljem svoj izvod te knjige, ki ga prosim varujte.

      Sedaj izpostavljate, da tega pisma niste prejeli, čeprav vam je bilo poslano na z vaše strani navajane naslove, in sicer:

      – Na e.naslov »morsk50@gmail.com«, poslano dne 6. 3. 2020 zjutraj. Ta e.naslov izhaja iz vaše navedbe: »Moj naslov je morsk50(et)gmail.com« (cit. po komentatorju Zivo z dne 5. 3. 2020 ob 22:40 pod prispevek Slovenski razkol je knjiga stoletja, prava enciklopedija resnice).
      – Na FB profil »Ivo Žbogar«, poslano dne 6. 3. 2020 zjutraj, glede na takojšnje povratno obvestilo serverja, da je gornji e.naslov »morsk50@gmail.com« nedelujoč. Ta identiteta FB profila izhaja iz vaše navedbe: »Sicer moje pravo ime je Ivo Žbogar – Zivo. Lahko si ogledate moj FB profil.« (cit. po komentatorju Zivo z dne 4. 3. 2020 ob 9:56 pod prispevek Ljudje so lačni resnice in tudi čas je zanjo napočil).

      Ker izpostavljate, da ga še niste prejeli, vam je bil danes popoldan poslano še na nadaljnji navajani e.naslov: »morski50@gmail.com«.

   • F. HVALEVREDNO JE POGLOBITI RAZPRAVO

    @Vanja, 22. 7. 2020: »[…] to se je nanašalo na okoliščino, da Zivo knjige Razkol sploh ni prebral, pa kljub temu na véliko komentiral […].«

    G. Zivo je knjigo sprejel v izposojo in z njo skrbno ravna, kar je hvalevredno.

    Omogoča namreč poglobitev v vsebino. Hvalevredna je tudi obnovitev mestoma ostrega posveta pod gornjim prispevkom. To krepi možnost, da se v hud slovenski problem nekoč dovolj precizno poglobimo. Ta pot omogoča osvetlitev čistega intimnega nukleusa Velikega razkola tega naroda in države zaradi hudih dejanj slovenskega prokomunizma. Okvarjeni nukleus še danes persistira v indoktrinirani intimi odraslih pripadnikov tega naroda in države, katerihkoli, ne vidim izjeme. Precizna poglobitev omogoča popravo intime.

    Mnenje g. Zdravka (21. 7. 2020 ob 17:02), češ, »[…] vse kar je narobe s to knjigo je tam, ko piše “protirevolucionarni upor”. Na pogled bi namreč pomislil, da gre za podpornike kralja. Izkaže se, da ni tako. […]«, je lucidno. Vendar je premalo poglobljeno.

    Ob slednjem je ga. Amelie (22. 7. 2020 ob 03:05) lucidno posvetila v našo okvarjeno indoktriniranost zaradi globoko podtaknjene sintagme Velikega razkola – »NARODNI IZDAJALCI« z odgovorom, češ, »[…] kaj bi vi radi, razvrednotili samoobrambo preprostih ljudi ? Oziroma razvrednotili njihov način samoobrambe samo zato, ker niso bili pripravljeni umret za neko ideologijo, v katero niso verjeli ? […]«.

    • Hvalevredno je, da ste gospodu Ivu posodili knjigo, o njegovem skrbnem ravnanju s knjigo pa boste lahko govorili, šele ko vam bo prebrano in nepoškodovano knjigo vrnil 😊

     Moja opazka, ki jo citirate, se je seveda nanašala na Zivove komentarje, ki jih je zapisal, še preden je knjigo Razkol dobil v roke.
     Tedaj se je omalovažujoče in zelo nespoštljivo izražal, ne le o vsebini dotične monografije, ki je v tistem trenutku niti prelistal ni, kaj šele prebral, temveč predvsem o avtorju monografije dr. Jožetu Možini.

     Nekaj Zivovih omalovažujočih in nadvse nespoštljivih izjav o gospodu Jožetu Možini je citiranih v mojem komentarju dne 5. marca 2020 ob 14:56 pod pričujočim člankom. Za svoje žaljivo obrekovanje gospoda Možine se Zivo na Časnikovem forumu še ni opravičil.

     Človek ima vsak dan priložnost za poboljšanje, zato smemo upati, da bo vsebina knjige Razkol razsvetlila Zivov razum in srce.
     Če g. Ivo knjigo Razkol zares bere in ste v stiku z njim, ga lahko povprašate, ali je kaj spremenil svoja stališča, ki jih je o knjigi in njenem avtorju zapisal na Časniku.

 5. Se popolnoma strinjam z vami. Namesto predloga v zadnjem stavku pa bi bila še boljša rešitev, da Časnik preide na nominizirano komentiranje – z imeni in priimki, ampak dosledno vsi.

  • Kapodistrias (verjetno Grk), jaz nimam nobenega problema napisati moje pravo ime. Na Nova24TV sem pisal pod pravim imenom, dokler mi niso permanentno onemogočili pisanje komentarjev. In da bo vsem jasno, moji komentarji so morda za nekoga žaljivi, čeprav ne uporabljam grobih žaljivk in zmerjanj kot naprimer: … Blagor ubogim na umu … Sicer moje pravo ime je Ivo Žbogar – Zivo. Lahko si ogledate moj FB profil. Morda boste vi in vam podobni razumeli, da nisem od nikogar plačan ali kaj podobnega, kot nekateri tu natolcujejo.

 6. Ljudje so lačni resnice in tudi čas je zanjo napočil, … Ljudje So že resda Lačni Resnice, ampak se mi zdi, da pa Pravi Čas Žal še Ni napočil Zanjo, Kajti še vedno je vse Preveč Pokvarjenih in Pomehkuženih Zlobnih ljudi, ki Resnice žal enostavno (še) Niso sposobni Sprejeti v svojo dušo.
  Mzv.

 7. Ne strinjam se s prevladujocimi mnenji tu, da bi morali utisati Ziva. Nestrinjanje s pogledi cloveka zame ni zadosten razlog. Ce bi pisal izrazito nekulturno in polno zmerljivk, morda. Sicer je pa soocanje z drugacnimi in nasprotnimi pogledi vedno dobra pot za izciscenje in preciziranje lastnih pogledov. Situacija v Evropi sredi 20 stoletja je bila sila kompleksna in dramaticna, na slovenskih tleh morda se posebej. Resnica o tem casu je mnogo kompleksnejsa od delitve na absolutno dobre in absolutno slabe ali od delitve naroda na dva homogena nasprotujoca si bloka. Bolje bo, ce analiziramo cas cimbolj natancno, diferencirano, z istimi moralnimi vatli za vse in s primerno dozo clovecnosti in prizanesljivosti do vsakogar. In tudi v tem primeru smo ljudje razlicni in bojo vedno mozne razlicne interpretacije.

  • AMENNN !!! ! !!! NIKOGAR NI POTREBNO UTIŠEVATI IN TAKO KRATITI SVOBODE GOVORA , ČE JE LE NORMALEN NAČIN KOMUNIKACIJE BREZ KAKIH ZMERLJIVK IN VULGARNOSTI !!! ! !!!

 8. Mislim, dani potrebno Živa utišati, ampak v skladu z modrostjo ga ignorirati.
  Resnica je samo ena, drugo so laži ali zmote, v katerih ideološko zadrti vztrajajo. Zato je ignoriranje edino pametno.
  Slomškovi reki so zato zelo umestni:
  “Bodi v svoji besedi resničen, v dejanju pravičen, skrbi več dobrega storiti, kakor govoriti !!!”
  “Mož beseda več velja, kakor kup zlata. Drži, če roko podaš in sovraži laž”!!!
  Tega se držite in ne dražite z svojimi resnicami sodržavljanov. Poštenjak se s poštenjakom druži, grešnik grešniku služi. Pristopite na stran druženja g. Ivan Žbogar-Živo in ne služite ideologiji !! Mir z vami !!

  • Gospod Franc, lepo ste to zapisali. Samo z ignoranco se lahko borite proti resnici. Večji ignorantje, ko boste, lepše vam bo.
   Sodeč po vaših zapisih, sklepam, da ste zelo veren človek in domnevam, da živite tako kot vam zapoveduje Evangelij in Biblija. Zagotovo v vaši hiši gostite kakšnega begunca (saj Jezus je bil begunec). Zagotovo menite, da so ženske enakopravne moškim. Zagotovo menite, da smo vsi ljudje enaki, ne glede na raso, vero, spol, tako kot pravi Biblija. In vedite, take pristne vernike, ki resnično živijo po evangeliju, jaz globoko spoštujem in cenim.
   In vi, ki ste tak poštenjak in tako globoko veren človek, zagotovo veste, da je inkvizicija, ki je bila orodje katoliške vere, brez sodb in s ekstremno krutim mučenjem izsilila priznanja in potem so te ljudi zažgali na grmadi, utopili, scvrli, obglavili, razčetverili ipd. Vi zagotovo veste, da so se v imenu vere, v imenu istega boga,krvavo klali najprej v 30 letni in nato v 100 letni vojni. Vi zagotovo veste (morda pa tudi ne, ker se proti resnici borite s ignoranco), da so v teh vojnah pobili približno desetino evropskega prebivalstva. če toapliciramo na današnje števil, pomeni okrog 70 milijonov ljudi. Zagotovo bi jih pobili več, če bi imeli moderno oržje in ne samo meč in sekiro in kakšno flinto. In s. eveda to nisovsi zločini RKC.
   Vendar bodite previdni, ko boste stopili pred sv. petra, bo on vedel za vse vaše grehe. Poznal bo vaše (ne)pošteno življenje, vedel boza vsa dobra in tudi zla dejanja, ki ste jih storili, vedel bo za vse vaše laži in širjenje sovraštva.
   Meditirajte in še naprej bodite ignorant in pozivajte ljudi, da ignorirajo dejstva in živijo v inoranci.

   • Moj predlog ni bil namenjen boju proti resnici in ignoranci ampak smiselna ignoranca nesmisla pogovora z takšnim človekom, ki ne razume ali ne more sprejeti dejstva modrosti in resnice. Vsem takim priporočam, da opustijo debato z človekom, ki podtika svoja dejstva drugim in jih tako izničuje.
    Slomškove misli so rešitev in v njih je napotek za življenje. Živo tega evidentno ne razume.
    Želim naj bo mir z njim in nam pred njim. Bodimo po ustavi raje prijatelji !!!

    • Brez kake “ustave” Smo lahko Dovolj Pametni, da vemo , da : NIKOGAR NI POTREBNO UTIŠEVATI IN TAKO KRATITI SVOBODE GOVORA , ČE JE LE NORMALEN NAČIN KOMUNIKACIJE BREZ KAKIH ZMERLJIVK IN VULGARNOSTI !!! ! !!!
     KAJTI : POMANJKANJE KOMUNIKACIJE POMENIT TUDI POMANJKANJE LJUBEZNI !!! ! !!!
     IN TEGA SE ZATOREJ MORAMO IZOGIBATI !!! ! !!!
     Mir naj vam bo .

 9. Z gospodom Živom sva dogovorjena, da mu podarim Možinovo knjigo. Prijateljica na obali mu jo bo izročila takoj ko jo dobi. Povpraševanje je res veliko in lahko, da je spet pošla.Živo, do takrat pa modro počakaj s komentarji in ne razburjaj ljudi po nepotrebnem. Zanima me, če si boš prebral tudi kakšno knjigo o Titu, ki ga tako visoko ceniš? Vsem komentatorjem pa priporočam, da naprosimo spoštovanega gospoda ddr. Igorja Grdino, da nam pride predavat na to temo, saj bo vsem koristil pogovor z njim. Morda bi bil omenjeni doktor dovolj verodostojen zgodovinar in misleč tudi za Živa. Mislim, da sem to že predlagala, pa ni šlo v objavo
  .Trenutno nimam časa lotiti se organizacije takega srečanja. Morda pa bi bil voljan to storiti kakšen starejši mladenič!? Napišite le sem ZA , če ste!

 10. Tale, nekaj mesecev star članek se mi je pojavil med linki “Več zgodb”, tu v desnem kotu, pa sem še enkrat skozi tole.
  Vse kar je narobe s to knjigo je tam, ko piše “protirevolucionarni upor”. Na pogled bi namreč pomislil, da gre za podpornike kralja.
  Izkaže se, da ni tako. Tudi vsebina ne prinaša odgovora. Zato jih ne bo veliko tistih, ki bi jih nahranila, čeprav pravilno ugotavlja, da so ljudje lačni resnice. In ostajajo lačni še naprej, kvečjemu morda še s krči in slabostmi v želodcu po branju. Ne glede na to, na kateri strani je bralec.

  • Kaj bi vi radi, razvrednotili samoobrambo preprostih ljudi ?
   Oziroma razvrednotili njihov način samoobrambe samo zato, ker niso bili pripravljeni umret za neko ideologijo, v katero niso verjeli ?

  • Zdravko,
   ste monografijo Razkol prebrali, ali se kar tako, mim’ grede oglašate tu spodaj – namesto komentatorja Zivota?

   Če že hočete, da bi bile vse reči po vašem okusu, stopite do najbližje slaščičarne in si privoščite sladoled po svoji izbiri…

   Tako bodo reči po vašem okusu, zraven se boste pa še ohladili 😁

   • Uuu, kakšni agresivni komentarji. Še k Zivotu me uvrščate.
    Morda bi vam bolj prav prišla kakšna tortica, kajti hudo ste zagrenjeni.

    • Ma neee, to se je nanašalo na okoliščino, da Zivo knjige Razkol sploh ni prebral, pa kljub temu na véliko komentiral. Še vedno priporočam 🍦

     In hvala za tortico 🍰👍

 11. Kralj je mrtev. Naj zivi kralj Aleksander in Peter I in Peter II Karadzordzevic! In naj zivi cesarica Marija Terezija in cesar Franc Jozef in poslednji cesar Karl in cesarica Zita in prestolonaslednik Otto Habsburski! Naj zivijo tudi vsi slovenski karantanski knezi!

  Si zdaj zadovoljen, Zdravko? Ali bi moral zraven se Josipa Broza pristeti in Kardelja in Kidrica? Ne, pa ne bom, ni sans!

  • Na ta način tudi teh ni treba naštevati. Ne razumeš kaj je oblast, kaj je država, republika, kraljevina. Ti bi rad dvorišče, kjer imaš svoja pravila in to prenašaš na Slovenijo. To ne gre.

Comments are closed.