Levica v Sloveniji se obnaša kot demokrati in mediji v Ameriki

37
Prebiram Novicejutro.si in vidim, kakšne informacije posredujejo glavna občila. To kar poroča Barbara Kramžar o Trumpovem spopadanju s Covid-19, bi lahko mirno prepisala iz New York Timesa, mogoče to tudi dela.
Zadnje čase sem opazil, da so se pojavile nove publikacije (Insajder, Necenzurirano, Topnews), ki so v glavne izredno kritične do Janše, nove vlade in Trumpa.

Po internetu sledim, kaj se dogaja v Sloveniji.  Preseneča me, da zadeve niso slabše kljub bližini Lombardije. Morda smo Slovenci zaenkrat še kar disciplinirani.  

Pogled z druge strani Atlantika

Levica v Sloveniji se obnaša kot demokrati in mediji v Ameriki. Če je na izbiro rešitev Amerike in neizvolitev Trumpa, izberejo slednje. Slovenija je kot zamašek na morju. Kaj naj Janša naredi drugega kot to, da preprečuje okužbe in z denarnimi injekcijami blaži posledice? Gospodarstvo bo šlo tako, kot bo šla Evropa. Preden je Janša postal premier, je bil sestanek med Pahorjem, Janšo in Kučanom na Gregorčičevi. To je bila le kratka novička, enkrat samkrat, nobenih komentarjev. Zanimivo. Če je Kučan penzionist in nima z ničemer nič, zakaj to srecanje? Ko so bile težave s Hrvaško zaradi zaliva in je prišel Mesić v Slovenijo, se je sestal s Kučanom, penzionistom.

Slovenski mediji izredno kritični do Janše, nove vlade in Trumpa

Vsak dan poslušam Trumpove tiskovne konference. Res je, da dolgovezi, se hvali, pretirava in je slab govornik. V glavnem so odgovori na temo in smiselni. Na nesrečo pa ima slabo navado, da začne govoriti tja v tri dni, se oddalji od teme in zapravlja čas. Vidi se, da precej dobro pozna podrobnosti, kaj se dogaja. Treba pa je slišati ves dogodek, ne le drobce, ki so mnogokrat pripravljeni z namenom, da ga prikazujejo v slabi luči.  Nasprotniki se bojijo, da mu te predstavitve večajo priljubljenost in zahtevajo, da jih mediji ne oddajajo direktno, češ da je to brezplačna propaganda za Trumpa. Res se obnaša samozavestno in nediplomatsko. Novinarji iščejo dlako v jajcu in ga poskušajo ujeti na kakšni malenkosti ter mu pripisujejo vse sorte grehe in napake.  Zakaj ni začel prej?

Neki novinar je vprašal Bidena, če misli, da ima Trump krvave roke. Celo Bidenu se je to zdelo malo preveč. Ko pa je Trump januarja zaprl promet s Kitajsko, so ga mediji razglasili za rasista. Ob zapori prometa z Evropo je neki nemški minister to razglasil za neumnost, češ da virus ne dela razlik pri nacionalnosti. Krasna fraza! Od ministra bi pričakoval malo več pameti. Trump nosi vso odgovornost in ga to očitno ne paralizira. Vidi se, da je navajen odločati in da ni šleva. Izbire so težke. Kdaj odpreti gospodarstvo? Če prezgodaj, bo več mrtvih, če prepozno, bo gospodarska polomija.  To bi bilo pa za ves svet zelo slabo.

Prebiram Novicejutro.si in vidim, kakšne informacije posredujejo glavna občila. To kar poroča Barbara Kramžar o Trumpovem spopadanju s Covid-19, bi lahko mirno prepisala iz New York Timesa, mogoče to tudi dela.

Zadnje čase sem opazil, da so se pojavile nove publikacije (Insajder, Necenzurirano, Topnews), ki so v glavne izredno kritične do Janše, nove vlade in Trumpa.

 Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

37 KOMENTARJI

 1. Hvala za poduk g. Gojko Stare. Zdaj bi morali vsi desničarji v Sloveniji vedeti, da stranka Levica ni neka ekstremna levičarska stranka. Je primerljiva s Demokrati iz ZDA. Za njih (Clinton, Obama, Kennedy itd.) nihče ne more trditi, da je komunist ali levičar.
  O trumpu ste povedali dosti, samo ”pozabili” ste povedati koliko laži izgovori dnevno. Washington Post pravi, da povprečno 5 na dan. Da ne pišem o tem, kako katastrofalen je njegov odnos do virusa in kako katastrofalni so njegovi ukrepi.
  Kot rečeno, hvala za pojasnilo, da je Levica zelo demokratska stranka, primerljiva s ZDA Demokratsko stranko.

  • Kaj bi jaz brez vas tovariš ZIVO , odprli ste mi oči , levica z Mesecem in Kordišem na čelu ima prav ! Produktivne državljane je treba nagnati , magari s silo vse do morja in še dlje ! Njune izjave mi dvigajo moralo , kaj vendar sem počel vsa dolga leta v svojem življenju ! Še zmerljivka s “Starim prdcem” me radosti , skratka všeč mi je ! Povšečni so mi tudi vaši prispevki tovariš ZIVO ! Pišite čim več , kajti Časnik brez vaših barvitih prispevkov bi bil prava beda ! Odločil sem se , da se bom preselil v cvetočo J-Ameriko , da v kar v Venezuelo in z mandurom bova prepevala revolucionarne pesmi ! Takoj bi odšel , če ne bilo tega vražjega virusa , ki so nam ga navlekli zapadni imperialisti ! Ko ste bili vi mali navihanec , sem jaz pridno krampal v brigadi in si odprl
   vrata v svet in fakulteto ! Želim vam lepe prvomajske praznike na Rožniku in lep in pretrsljiv govor
   tovariša Jankovića !

   • Modro in duhovito! Vseeno pa mislim, da se je dežurnim provokatorjem najbolje zoperstaviti s popolno ignoranco.

  • Zivo: “… Zdaj bi morali vsi desničarji v Sloveniji vedeti, da stranka Levica ni neka ekstremna levičarska stranka. Je primerljiva s Demokrati iz ZDA.
   Kot rečeno, hvala za pojasnilo, da je Levica zelo demokratska stranka, primerljiva s ZDA Demokratsko stranko.
   =====================

   Ne se prehitro veselit!
   Pod terminom “Levica” je avtor imel v mislih levi politični pol (nasprotni je desni) in ne vašo noro stranko Levica.

   Površen kot si in ideološko zaslepljen kot si, nisi opazil, da je avtor teksta termin “Levica” vedno uporabil na začetku stavka. In kot vemo se na začetku stavka običajno nahaja velika črka (začetnica).
   V svojem zaslepljenem socialistično ideološkem navdušenju si se v to zakadil kot bik v rdečo rjuho.

   g. Gojko Stare verjetno sploh ne ve, da lahko celo v Sloveniji obstaja nekaj tako norega kot je neka socialistična stranka Levica, ki bi “kapitaliste” (kar smo več ali manj vsi, tudi Luka Mesec) “sterala z bajoneti” (Kordiš).

   Kot se zdi avtor teksta živi v tujini, verjetno kar v Ameriki in spremlja, kot je navedel, slovenska dogajanja preko interneta.

  • Živo, ne bo ti tako ratalo manipulirati. Stranka Levica je ekstremna. Demokratski Bernie Sanders pa tudi.

   Nekateri demokrati so se zelo radikalizirali.

 2. Well, dvomim, da je kak Miha Kordis iz Levice res podoben tipicnemu ameriskemu demokratu. Njegovi zgledi so Che, Maduro ipd. Joe Biden bi bil po slovenskih merilih bolj desno kot levo in Obama nekje na sredi. Tudi Barbara Kramzar, aktualna dopisnica iz NY je se ena najmanj levih novinark pri Delu. Avtor bi moral spremljati ostale slovenske novinarje, ki Trumpa res non stop, pa karkoli rece ali naredi, postavljajo v slabo luc in se mu pobalinsko rogajo.

  • Ja, res prava armani levica: malo droge, malo verbalnega in drugega afnanja; oni bi delili, ostali pa naj delajo!

  • Odgovoril bom vam IF in tudi tolmunu1. S grkom Kapodistriasom se ne bom ukvarjal, ker on samo naklada tako kot zgoraj. Tolmunu: jaz za vas nisem tovariš in to iz razloga, ker vi sploh ne poznate pomena besede tovariš. Za vas je tovariš malodane kletvica. Moji komentarji so spoštljivi in ne žalijo, vsaj tiste ne, ki so enako spoštljivi domene- Ni moj namen z poniževanjem in zmerjanjem dokazovati karkoli. Če se boste odselili v J. Ameriko (kar je seveda laž), pojdite v kakšno favelo v Rio, ali pa Čile, ali pa v Peru. Pravzaprav izberite katerokoli j. ameriško državo, ali pa s. ameriško Mehiko, še posebej tja kjer vladajo karteli. Mogoče vam bo lepše v Kongu kjer otroci delajo v rudnikih kobalta za 2 dolarja na dan. Pojdite v Sierro Leone. Na planetu je kakšnih 200 držav in v večini teh držav vlada parlamentarna demokracija in kapitalizem. Pojdite, izbira je velika.
   To, da ste krampali je samo znak vaše nesposobnosti. Jaz nikoli v življenju nisem krampal, vedno sem pošteno delal in za delo uporabljal male sive celice, kot pravi Poirot.
   Tudi vam želim vesele Velikonočne praznike in da boste za izrazito levičarski praznik 1. Maj veselo roštiljali balkanske specialitete in spili kakšen kozarec vina. Saj praznik 1. Maj praznujete, a ne? Ali takrat morda še bolj krampate, da dokažete prezir nad tem izrazito levičarskim praznikom.
   Zdaj pa k članku z naslovom Levica v Sloveniji se obnaša kot demokrati in mediji v Ameriki.
   In ta komentar velja tudi za g. IFaa. Ali sem jaz ali kakšen levičarski novinar to sestavil? Ali je ta članek bil objavljen v Mladini? Si predstavljate, da bi nekdo za Mladino napisal članek s takim naslovom. Toliko gnojnice bi zlili po avtorju, da bi zasmradili celo Slovenijo.

   • Mogoce se niste opazili, Zivo, ampak pod Madurom cela Venezuela ( razen morda nekaj rezimskih izbrancev) zivi kot ljudje v najbolj uboznih favelah juznoameriskih velemest. No, popravljam, v favelah so ljudje vsaj svobodni. Maduro pa je velik del opozicije strpal v zapor.

    Sicer pa, blagoslovljeno Veliko noc tudi vam, Zivo! In vse dobro tudi delavcem, ubogim in socialno odrinjanim tega sveta!

    • Vidite IF, vi desnosučni vedno omenjate 2 – 3 države. Venezuela S. Koreja in Kuba. Tri od 200 držav. V vsaj 120 državah ljudje živijo v bedi in tudi človeške osnovne pravice so jim kratene. Od tega, da nimajo pitne vode, so lačni, umirajo od bolezni itd. Res je, v Venezueli je po nam znanih podatkih, grozno živeti. Ali vi mislite, da je v vsaj polovico afriških držav bolje? Sudan, Somalija, Eritreja, S. Leone, Kongo, Zimbabve. Zimbabve je takobogat s dragimi kovinami, nafto in dragulji, da bi lahko vsak od 17 mio prebivalcev dobil vsak mesec 3.000 US $ kot UTD. Pa tam ljudje crkujejo od lakote.
     V favelah ninihče svoboden. Za biti svoboden človek, moraš biti v prvi vrsti materialno svoboden. V favelah imajo kvečjemu občutek, da so svobodni. Kakšna svoboda je to, da ponoči ne smeš na ulico? Kakšna svoboda je, da recimo v Sudanu, ni zdrave pitne vode?
     Lep dan še naprej.

    • Vi desničarji vedno, ko zmanjka argumentov, hočete debato speljati drugam. Vi v Venezuelo. Tu komentiramo članek in naslov
     Levica v Sloveniji se obnaša kot demokrati in mediji v Ameriki
     Trdim, da če bi tak članek objavila Mladina, bi jo polivali z gnojnico tako, da bi smrdela cela Slovenija. Ko pa to napišejo na desničarskem portalu, je pa to resnica. Vprašam vas: Ali je Kordeš enak Bindnu, ali je Mesec enak Clintonu? In to po politični usmerjenosti.

    • Zivo, ti levak, tebi ne more zmanjkati argumentov, ker jih že v štartu nimaš. Ponavljaš laži in neumnosti, ki jih komunajzerji trosite.

     Dejstva pa so, da se v Ameriki demokrati radikalizirajo, pri nas v Sloveniji so se pa že.

   • Tovariš Zivo, ti še veš ne, kaj je kapitalizem. Države, ki jih naštevaš, so socialistične in zbirokratizirane.

 3. Glede Trumpa. Moz je zamerljiv, ni politik in je slab govornik. Mnogi se norcujejo iz njegovega osnovnosolskega besednjaka. Po drugi strani pa je to vsec “nizjim” slojem druzbe, ker so siti vzisenih elit, ki proizvajajo bore malo, razen svoje lastne pomembnosti. Nigel Farage, eden od ocetov brexita, je rekel, morda na pol v sali: “Trumpa je treba jemati resno, ne pa dobesedno.”

  Besede komunizem, socializem, levica v Ameriki nimajo enakega pomena kot v Sloveniji. Komunizem in komunist je tu psovka, nekaj podobnega kot fasist v Sloveniji in Evropi. Tudi demokrati, ki so za centralizem, veliko vlado in vec sociale, ne bi ukinili kapitalisticnega gospodarstva. Se najdlje gre Bernie Sanders, ki se ima za demokraticnega socialista. Ta bi bil na volitvah novembra katastrofa, zato so demokrati na hitro potegnili iz naftalina Bidena.

  Moje mnenje o Washington Postu? Skoda papirja. Ce Vas zanima resen casopis, vzemite v roke Wall Street Journal.

  • Ooooo, ste sestavili malo več kot en odstavek. Nekje prej ste zatrdili, da je neumnost. In vi mislite, da je Wall Street Journal najbolj objektiven časopis v ZDA? Bi napisal še več, vendar vi ne boste brali, kot ste sami zapisali.

 4. Veste g.ZIVO , krampal sem zato , da sem zaslužil kakšen dinar , bili smo sorazmerno velika družina!
  Počitnic v srednji šoli nisem poznal , čeprav me nista starša nikoli nista silila , da bi delal med počitnicami ! Mladost moje generacije je bila še močno pod vtisom druge svetovne vojne , pomagali
  smo drug drugemu ! Kot večina sošolcev sem imel tudi jaz krščansko vzgojo , ki mi je koristila celo
  obdobje šolanja in hkrati “škodila” , bili smo namreč drugorazredni otroci in kasneje mladina ! Dokazovali smo se na več načinov od delovnih akcij v šoli , do pomoči staršem in sosedom katerih večina je bilo napol kmetov in napol delavcev , bilo je pač povojno obdobje ! Intelektualcev je bilo bore malo in še te so se raztepli po svetu ! Kakšen je bil odnos učiteljev do nas ne bi govoril . Zgodilo se je neke Velikonočne sobote , doma smo barvali pirhe ! Učiteljica je opazila na mojih prstih ostanke barve . Iztegniti sem moral roko obrnjeno z dlanjo navzgor in sledilo je pet udarcev z lesenim metrom ter 2 uri zapora po pouku ! Nisem bil edini , vsaj pol razreda je bilo deležno “eksekucije” ! Seveda se doma nismo upali povedati , kajti izpostavili bi še starše šikaniranju zaprisežene učiteljice v partizanski uniformi !

 5. Začel sem hoditi v osnovno šolo v Komnu. Komen je leta 1961 bilo majhno vaško naselje. V prvem razredu, še pred pionirčkovo prisego, se je pojavil župnik v razredu in nam razdelil prijavnice h verouku. In to v času rednega pouka. In prijavil sem se, tako kot večina cicibanov, , oziroma sem prijavnico nesel h staršem, ker še nisem znal brati in pisati.
  Ne vem kje in kdaj ste živeli, vendar v Komnu ni bilo drugorazrednih. Šica nas je obravnavala vse enako. Hodil sem h verouku nekaj časa, predvsem zaradi tega, ker nam je župnik dovolil zvoniti in imel je pravo usnjeno nogometno žogo.
  Naslednje leto nisem več hodil h verouku. Nisem smel več zvoniti in ni mi bilo več dovoljeno igrati nogometa. če pomislim, sem bil od takrat naprej drugorazreden. Smešno, a ne?

  • Po mojem vam, Zivo, komenski zupnik se vedno manjka in veselje ob zvonjenju in brcanju prave usnjene nogometne zoge tudi. Zato prihajate na katoliski in konzervativni portal. Kdove kaj bi bilo iz vas, ce bi ostali pri verouku. Mogoce bi sli po poteh rojaka iz Stanjela Antona Mahnica in bi bili danes skof na otoku Krku.

   • Tolmun1, vi (s tem mislim na vse desničarje) ste pravi umetniki spreobračanja besed in seveda tudi vseh dejstev. Župnik mi ni dovolil več igrati s njegovo žogo in zvoniti potem, ko sem samovoljno zapustil verouk. Zapustil sem ga samo zato, ker sem se raje potepal po naravi, kot bil še na ”popoldanskem” pouku. Na katoliški desno usmerjeni portal prihajam zato, ker nisem indoktriniran s nobeno ideologijo ali vero.
    Jaz zelo spoštujem prave vernike, tiste, ki živijo tako kot Biblija in Evangelij zapovedujeta. Eden takih, ki ga občudujem je pater Karel Gržan. Če bi ostal pri verouku, bi verjetno bil tak kot je Karl ali pa vsaj podoben njemu, ker njegovo veličino in ostroumnost, je težko doseči.
    Kot rečeno, najprej sem nehal hoditi h verouku in potem sem postal ”drugorazredni” . Če boste kaj odgovorili, ne spreobračajte mojih besed.

   • Tolmun še to. Ta portal je zelo malo katoliški. Prebrskal sem po njem in zelo, zelo malo obravnava katoliške probleme. Ta portal je,( ne bom uporabil izraza skrajno) izrazito staromiselen, konzervativni portal. Lahko bi ga označil s old fart (stari prdec).
    Me prav zanima kaj mislite o izjavi patra Karla Gržana. Dejal je:
    “Božiča ne moremo resnično praznovati, če nismo tudi “Božički”. Zaprti samo v svojo prijetnost puščamo Jezusa pred vrati svojega doma in srca. In se zgodi kot pred 2000 leti. Za Jezusa ni bilo prostora (prim. Lk 2,7). Kako praktičen hinavski izgovor, da ga danes ne sprejmemo v revežu, v popotniku, v beguncu … in tudi v migrantu. Jezus je bil migrant. Njemu in njegovi zemeljski družini gotovo ne bi priznali statusa begunca. V njegovi domovini ni bilo vojne, torej je bil v Egiptu migrant. Njegov (krušni) oče Jožef je bil krepek mladenič. Bog ve, če ni potencialni terorist, ki ima Marijo in Jezusa le za kamuflažo?”
    Vi kot dober katoličan in veren človek in na (po vaše) verskem portalu, zagotovo imate mnenje o tej izjavi. zanima me kaj mislite, vi kot dober katoličan.

   • Zivo, ti nisi bil drugorazredni, ampak si zgolj na svobodnem trgu bil prisiljen sprejeti odgovornost za svoja dejanja.

 6. Tolmun 1…..delim velikonočno izkušnjo s pirhi z vami. Ni me tepla, ne, a prizadela z negativno oceno po krivici, otroka, zaradi sledov pirhov. Na OŠ imam slabe spomine. Zaradi tovarišic, ki so direktno iz hoste vkorakale za katedre, da bi nas osveščale, da je Bog izmišljotina nazadnjakov in kaznovale veroukarje, ki smo si drznili poslušati izdajalce. Upam, da Zivo ne bo komentiral tega zapisa, ker me še danes peče spomin.Zivo pa se mi zelo smili, ker mu je komenski župnik odtegnil fuzbal žogo in zvonenje. To je bilo zanj očitno usodno, da je tak kot je.

 7. Spoštovana Shalotka, seveda bom komentiral. Mene je tudi ”šica” (v višjih razredih) imela na piki, predvsem zaradi tega, ker sem bil nekoliko ”divji”. Danes bi rekli hiperaktiven. Dobil sem nemalo enic zaradi tega. In moje ”šice” niso nikoli govorile proti veri. Tudi v višjih razredih, ki sem jih obiskoval v Piranu. Pravzaprav so me zelo tolažile, ko so mojega očeta leta 1964 zaprli zaradi nasprotovanja tedanjemu sistemu. Zaprli so ga kot političnega oponenta in vrgli v ječo, najprej v Stari Gradiški in po 3 letih so ga preselili na Dob in kasneje na Radeče. Ne vem pa kaj se je dogajalo takoj po vojni. Verjetno so takrat ”šice” res agitirale proti veri.
  Po moje, je bila katoliška vera (vsaj od 60 let dalje) v Sloveniji deležna mnogih privilegijev. Če ne drugega, ni imela konkurence v drugih verstvih, tako kot jo ima danes, ko je v Sloveniji močno poudarjen Islam, pa pravoslavna in judovska vera. V YU te ”konkurence” ni imela.
  Kdaj in kje ste vi obiskovali šolo, da ste imeli ”šice” direktno iz hoste. Kajti direktno so prišle lahko samo leta 1945, kasneje ne.

  • Zivo,
   tovarišice so iz hoste resda prišle nekje v letu 1945, a njihova zgodba se tu ni končala.

   Nekatere od tovarišic, ki so prišle naravnost iz hoste, so postale, izključno zaradi svojih partizanskih zaslug, učiteljice po najhitrejšem postopku in sicer tako, da so opravile kratek tečaj za učitelje.

   Takšne tovarišice partizanke, ki so na učiteljske tečaje prišle naravnost iz hoste, so bile najzanesljivejši politični kader za indoktriniranje majhnih otrok v komunističnih režimskih šolah. Po opravljenih tečajih so večinoma poučevale v nižjih razredih osnovne šole, ker za poučevanje v višjih niso imele zadostnih kompetenc.

   Ena takšna tovarišica učiteljica, bivša partizanka, me je učila v šolskem letu 1973/74. Vsi njeni učenci smo vedeli, da je bila tovarišica učiteljica nekoč partizanka, saj se je s svojim partizanjenjem rada hvalila. Vsi smo tudi vedeli, da je ostala komunistka, ker se je tudi s tem rada postavljala.
   Skoraj dvajset let po vojni je še vedno imela na zalogi veliko partizanaric, to je zgodbic, ki so pripovedovale o junaštvih partizanov med vojno. V njenih zgodbicah noben italijanski fašist ali nemški nacist ni preživel. Vse so premagali in pobili junaški partizani.

   Danes je dokazano, da je med vojno na slovenskem ozemlju, pod partizanskimi streli padlo relativno malo okupatorjevih vojakov. Slovenski partIzani so pobili veliko več Slovencev, torej pripadnikov lastnega naroda, kot pa so pobili okupatorskih vojakov.

   Pri omenjeni tovarišici učiteljici smo morali učenci spraševati naše nonote in none, kako so preživeli vojno in o tem pisati spise.
   Otroci smo bili bistroumnejši od tovarišice učiteljice, zato smo tisti (takih nas je bilo velika večina, če ne vsi v razredu), ki nismo imeli kaj dosti za pisati o junaških partizanskih bojih, saj takšnih bojev naši nonoti pač niso doživeli, v svojih spisih delno reciklirali partizanarice tovarišice učiteljice. Pisali smo izmišljene zgodbice na podoben način, kot jih je pripovedovala tovarišica učiteljica, le da so v njih nastopali naši nonoti. Ti so tako postali priče partizanskih junaštev, ki se nikoli niso zgodila. Tako se je še v sedemdesetih letih gradila naša junaška partizanska zgodovina.
   Tovarišica učiteljica je dočakala svojo upokojitev nekje sredi osemdesetih let. Verjetno je do konca svojega učiteljevanja, v naslednjih generacijah učencev, napaberkovala še številna “pričevanja” o partizanskih junaštvih, ki se nikoli niso zgodila.

   • Vi desničarji in goreči zagovorniki domobranstva in izdaje, se vedno obešate na neke posamične primere, ki so se dogajali. Vaša učiteljica je bila taka. Jaz sem imel učiteljico, ki me je učila spoznavanje narave in družbe, ki je redno hodila v cerkev. In kot sem že zgoraj opisal, je v prvi razred osnovne šole, še pred pionirčkovo prisego, prišel župnik in razdelil prijavnice za vpis h verouku. Nihče ga ni preganjal.
    Ne vem na katerem koncu Slovenije ste živeli, vendar na Primorskem, je vsak od mojih sošolcev imel vsaj enega člana družine pri partizanih. Vsak.
    V OŠ nas niso nikoli, poudarjam NIKOLI silili pisati partizanske zgodbice.
    pravzaprav na Gimnaziji nas je enkrat profesorica slovenščine pozvala naj napišemo zgodbo o partizanstvu na Primorskem. Nihče v razredu je ni napisal, razen mene. Nihče ni bil sankcioniran zaradi tega. Zgodbico sem sestavil v 20 minutah in kar sem napisal, sploh ni bila zgodba o partizanih. Niti z eno besedo nisem omenil partizane. Pisal sem o slovenskem očaku, ki je skrbel za svoj jezik, kulturo in svobodo. In glej ga zlomka, dobil sem nagrado za najboljši spis cele primorske. Toliko prisiljenih zgodbicah.
    Zdaj pa o partizanih in domobrancih
    Inštitut za novejšo zgodovino je objavil natančne podatke o številu žrtev v Sloveniji med 2. SV in iz tega poročila je jasno razvidno, da je bilo največ žrtev med partizani, ki so se borili proti okupatorju in domačim izdajalcem.
    Vseh žrtev med vojno in po vojni je bilo nekaj manj kot 100.000, od tega jih je bilo 34.000 med partizani, torej največ. Natančne podatke si lahko preberete na
    https://sl.wikipedia.org/wiki/Druga_svetovna_vojna_na_Slovenskem

    • Drzi, da je bilo zelo veliko zrtev med partizani. To ni nujno nekaj, s cimer bi se bilo pohvaliti. Se nikoli ne vprasate, kaksna je bila odgovornost poveljnikov ali bolje, kaksna je bila odgovornost njihovega komunisticnega vodstva, da je bilo med partizani toliko mrtvih? Prav v vasih krajih so jih, ce se ne motim, gnali malo pred koncem vojne v nepotrebne bitke z neprimerno bolje opremljeno nemsko vojsko, v katerih so bili tezko porazeni in imeli velike zrtve. A vam je v redu, da so primorske fante takole imeli za kanonfuter?

     Zrtve morajo biti, so dokumentirano trdili od zacetka, napumpani iz Rusije z boljsevisko ideologijo. In ustvarjali “izdajalce”, celo v lastnih vrstah, da so upravicili divjasko pobijanje. A se je na ta nacin v Franciji okupaciji upiral de Gaulle s svojimi?

     Dajte, razmislite tole malo, Zivo, tudi ob Mozinovi knjigi, saj niste neinteligentni in se mi takole, glede na zapisano, niti ne zdite po znacaju slab clovek in bi gotovo lahko presojali bolj po nacelih clovecnosti in etike, ki velja od antike in judeokrscanstva nespremeljivo ze dve tisocletji za civilizacijski temelj.

     • Spoštovani IF
      Po pisanju sodeč, bi rekel, da pišete iz tujine, ker ne uporabljate šumnikov in sičnikov. torej glede na število žrtev po vaše lahko sklepamo, da je bilo izkrcanje v Normandiji neumnost in vojaki so bili kanonfuter. V nekaj dneh je bilo ubitih okrog 10.000 zavezniških vojakov. Na obali imenovani Omaha je v enem dnevu padlo 4.000 zavezniških vojakov. – kanonfutr po vaše. V 30 dneh napada na otok Ivo Jima je bilo ubitih 6.800 in ranjeno 26.999 Američanov, na Okinawi je v 80 dneh bilo ubitih 12.000 američanov in ranjeno je bilo 62.000 Američanov – morda zato, ker so bili slabo opremljeni. In sploh ne bom omenjal bitk za Stalingrad, Moskvo ali St Petersburg (Leningrad).
      Partizane so morda res gnali, vendar ne po nepotrebnem. Naloga je bila, da osvobodijo Trst,pred Anglo Ameriškimi zavezniki, ker je bilo to bistveno za pridobitev Primorske nazaj v Slovenijo. A vi mislite, da če bi se partizanska vojska ustavila na Rapalski meji, bi dobili vrnjeno Primorsko?
      Partizanska armada, ki je osvobajal Trst je štela 110.000 mož, nemška 20.000 mož. Takrat, je bila partizanska armada zelo dobro opremljena. Padlo je okrog 200 partizanov (med njimi tudi moj stric)
      De Gaulle je prišel v Francijo, ko je bila ta že osvobojena s strani zaveznikov, to je konec leta 1944 in se njega ne da primerjati s partizanskim odporom v Sloveniji. Tudi francoski odpor se ne da. Oni se niso bojevali, bilo so predvsem špijonski suport Britancem.
      Kar se tiče etike judokrščanstva ne bi rad izgubljal besed. Rečem vam samo 30 letna vojna, 100 letna vojna, inkvizicija.
      Možinovo monografijo (ni zgodovinopisje) berem. Berem zelo počasi. In do zdaj sem odkril samo to, da Možina opravičuje izdajo in domobrance. Nekje sem že zapisal in zdaj ponavljam. Če bi se Možina naslonil na Hitlerjev Mein Kampf, Himmlerjeve zapiske, Goebbelsovo propagando in pričevanja zagrizenih nacistov in esesovcev, bi z lahkoto lahko dokazal, da smo Slovenci nižja rasa in da moramo biti iztrebljeni.

     • V Trst so vdrle mnogo mocnejse partizanske enote z juga, v glavnem Dalmatinci, Hercegovci, Crnogorci. Slovenski partizani ga sami niti priblizno ne bi mogli zavzeti. Tako kot niso mogle zavzeti Ljubljane pred kapitulacijo Nemcije. Po zavzetju Trsta kratka partizanska oblast niti priblizno ni naredila dobrega vtisa med prebivalstvom. Obupna strahovlada zelo primitivnih ljudi in je bila zamenjava z angloamerisko upravo za vecino veliko olajsanje.

     • Ma da ne pišeste čisto slučajno siz Trsta, ki ne uporabljaste sičnikov… pardon, šumnikov, spoštovani IF? Imaste mogoče tudi radi polisalamco?

      Samo ljubezen do polisalamce bi mogla pojasniti IFove potrpežljive odgovore polizobraženemu polihistorju, poliglotu, politologu in politikantu, ki vse pomeče v isto polimineštro ter zraven zameša polento. Bržčas politehnično obvlada tako vodovod kot električno napeljavo.

      Nori na poli 👍🤪

 8. Trump je spolno normalno usmerjen moški, zato je pač tudi nekoliko neroden in robat. To, da ne pretirava z “diplomatskostjo” mi je izrazito všeč. Zanesljivo mi je najbolj všeč ameriški predsednik v zadnjih desetletjih, ko so dominirali gejevski favoriti. Morda je koronavirus čas za premislek tudi o totalni poženščenosti zahodne družbe. Moški smo robati, cinični, težki, ne preveč simpatični in nerodni. To je dejstvo. Samo smo pa tudi veliko boljši po srcu, manjši egoisti in znamo razumeti druge ljudi. Morda je zdaj najboljši čas, da ženske odprejo oči: poženščeni, simpatični, komunikativni, karizmatični moški so homoseksualci. Toda, da ne bo pomote, s tem ni še nič narobe. Narobe postane, ko se ta populacija ob sugeriranju mavričn e srenje pričenja “ozaveščati” in postopoma “napreduje” v geje. Ti ljudje so smrtni strup že tako zelo kompleksnih odnosov med moškimi in ženskami. Zato! Živel Trump, z vsemi svojimi cinizmi in neumnostmi vred! Spoštujem samo ljudi z napakami. V popolne ljudi ne verjamem, saj so produkt mračnih in vsega sitih režiserjev v ozadju.

 9. Slovenci upravičeno pričakujemo, da bo RTV kot državni slovenski medij spoštovala demokratični medijski pluralizem, ki ga nalaga slovenska ustava.
  Slovenski ustavni demokratični temelji so tisti, ki prisiljujejo RTV vodstvo, da zagotovi medijski pluralizem pogledov.
  Ni desnica tista, ki v to sili RTV vodstvo, ampak je to slovenska ustava, ki jo je dolžan vsak spoštovati, zlasti pa RTV, ki je slovenski državni medij.
  Amen.

 10. Če vodstvo RTV demokratičnega pluralizma ne zagotovi, je treba zamenjati vodstvo. Riba vedno smrdi pri glavi.

 11. Prav tako bi morala biti pluralna Delo in Večer in za vse druge časopise in revije, ki niso politični časopisi.

  Posebna spodbuda pa bi morala veljati za radio Veseljak, ki predvaja slovensko glasbo.

 12. Vsebina pluralizma je, da se sliši desni in levi pogled na določen problem. Vse na argumentiran način.

  Potem ima bralec in gledalec dovolj informacij o tem, katero videnje, oziroma katera odločitev je prava.
  Seveda, vse brez žalitev.

Comments are closed.