Kučanov antijanšizem kot vir slovenske sreče in prihodnosti

70
Prisega prve generacije slovenskih vojakov na Igu 2. junija 1991: Janez Slapar, načelnik republiškega štaba TO, Milan Kučan, predsednik Predsedstva RS, Janez Janša, obrambni minister in Igor Bavčar, notranji minister Foto: Diego A. Gomez
Prisega prve generacije slovenskih vojakov na Igu 2. junija 1991: Janez Slapar, načelnik republiškega štaba TO, Milan Kučan, predsednik Predsedstva RS, Janez Janša, obrambni minister in Igor Bavčar, notranji minister Foto: Diego A. Gomez

Kdo je avtor izraza antijanšizem in kaj mu je prvotno pomenil, bodo morali ugotoviti jezikoslovci. Ni nujno, da je to Milan Kučan, gotovo pa je od njega navdahnjen. Je njegov glavni skrbnik in mu daje vedno nove poudarke. Vsekakor se je v zadnjih letih vsebina pojma dokaj razširila. Na eni strani je dobila površinsko vsebino, ki prekriva globoko antidemokratično in antislovensko na drugi.

Janez Janša naj bi bil po trditvah modrookega lomilca ženskih src krivec vsega slabega v Sloveniji, ki pa po Kučanovi krivdi ni dosegla osamosvojitvenih ciljev. Janševa politika naj bi slonela na laži, strahovladi, tožarjenju v tujini, vabljenju tujih politikov, ki nas poučujejo in zahtevajo avtokratsko vladavino, zavzemanje za slovenstvo, graditev medijskega imperija za gradnjo manipulacij … Očitati to človeku, ki je bil na oblasti bistveno manj kot Kučan, dejstvo, da to očita človek, katerega lakaji so letali na Finsko in fabricirali patrijo, ki je prosil Italijana Fassina, naj zavira slovensko osamosvojitev,  ki je boter vseh tajkunov in ljubljanskega župana z njegovo moralo vred, ki napada madžarskega predsednika, ki je prvi pokazal vsaj nekaj razumevanja za porabske Slovence, govori dejansko več o njemu kot pa Janši. Tipičen primer komunističnega govora, ki lastne napake pripiše drugim, oziroma tatu, ki vpije za nedolžnim: »Primite tatu!«

S pomočjo medijskega imperija, ki ga obvlada preko Foruma 21, ki obsega večinske časopise in elektronske medije, je danes v Sloveniji ustvaril psihozo, da je janšizem najnovejša oblika fašizma. Kdor simpatizira z njim ali kaže zanimanje zanj, se avtomatično postavi izven družbe in ni vreden biti član slovenskega občestva. S pomočjo večinskih medijev so ustvarili stanje, kjer je odkrit antijanšizem vstop za »in«, je obvezna mentalna obleka za one, ki jih oblikujejo gnojišče javnih čenč, polresnic in ostudnih laži. Spomnite se samo govorjenja o Janševih sinovih. Nič jim ni svetega in ni slučajno, da so v rovu sv. Barbare našli tudi otroške ostanke – žrtve onih, ki nam jih vsiljujejo kot vzornike in rešitelje slovenstva.. Zato so antijanšisti vsi največji zagovorniki »strpnosti in kulture dialoga v slovenski javnosti«, resnični »demokrati in svobodomisleci«. Pred- in povolilne izjave slovenskih »demokratičnih politikov« to potrjujejo. Parada nestrpnosti napoveduje slabe čase, če ne smrt slovenski demokraciji.

Antijanšizem ima tudi realne korenine: sodelovanje ali vodilna vloga Janeza Janše pri zrušitvi slovenskega komunizma in njegovo zamenjavo z demokracijo, pri dokončanju rušenja Jugoslavije, pri zmagi nad JLA – četrte armade v Evropi, pri oblikovanju demokratične neodvisne države Slovenije … Vzrokov za smrtne zamere je več kot preveč! Si lahko mislimo, kolikim je na podlagi »zaslug« in privilegijev staršev onemogočil življenje na račun drugih?. In to človek, ki ni iz elite, ampak »domobranske« Dolenjske? Bolj žalostno je dejstvo, da tistim, ki odkrito želijo prevzeti vodenje Slovenije, gornja dejstva nič ne pomenijo. Jim niso vrednota. Še več! Hočejo ga izriniti iz slovenske družbe. Ne zavedajo se: » Ti očeta do praga, sin tebe čez prag!« To ni samo greh, to je zločin proti človečnosti in humanizmu! In ti ljudje trdijo, da bodo nadgrajevali slovensko demokracijo?

Za prepir sta vedno potrebna dva, kar pa ne pomeni, da sta v velikosti krivde izenačena. Spominjam se, kakšno psihično maltretiranje sem doživljal po vrnitvi iz vojne za Slovenijo. Dovolj je že samo, če se nekdo avtokratu ne ukloni in ne žvižga po njegovih taktih. Tudi po Janši in drugih osamosvojiteljih je začelo »padati« takoj po dokončni osamosvojitvi in od takrat se samo še stopnjuje. Seveda jim dokončno ne bo uspelo, toda zamislimo si, kaj morajo pretrpeti »oče vsega slabega v Sloveniji« in njegovi najbližji? Likvidatorje, množične morilce pokopujejo na državne stroške, zaslužne za samostojno Slovenijo pa pošiljajo na grmado. Njihovo sovraštvo je tako nizkotno, da svojim strastem in prizadetostim zaradi neuresničenih ambicij in karier, frustraciji, izpostavljajo in žrtvujejo slovensko državo in slovenski narod oziroma slovenske državljane.

Milan Kučan, ki je oče in glavni podpihovalec in usmerjevalec najnovejše slovenske politične tragedije, je poklicni politik zadnjega obdobja komunistične Jugoslavije. Njegov vzpon je povezan z »žaganjem« (njegov izraz) Staneta Kavčiča. Bil je izbranec, maziljenec in favorit Mitje Ribičiča, kar pove, kateremu krogu je pripadal in zakaj je njegov duhovni oče prof. dr.  Zdenko Roter. Za razliko od njegovih »tovarišev«, kot so Popit, Šetinc, Marinc, Šinigoj in drugi, ki so se po zlomu komunizma umaknili v zasebnost, je ostal v javnem življenju  in se spustil v politično življenje, kjer je dosegel najvišje položaje. Izkoristil je dejstvo, da ni bilo lustracije ali kakšnih drugih političnih sanitarnih ukrepov. Izjemno je ščitil stare »kamerade« in organiziral zaščito divje privatizacije. Tudi po zaslugi nesposobnosti in nekompetentnosti naivnih pomladnikov. Očitno ne vidi v komunizmu nič slabega in ga več kot sto milijonov njegovih žrtev ne gane.

Milan Kučan je dokazal, da je polnokrvni politik v slabem in dobrem in gorje onemu, ki mu pride naproti. Zato sovraštva do slovenskih pomladnikov nikoli ni skrival. Zlasti onih, ki pred njim niso počepali. Spomnimo se samo Pučnika. Drnovšek se je moral pred njegovo vsiljivostjo zaklepati, za svojega učenca Boruta Pahorja, ki ga je fizično in v dojemanju demokracije prerasel, ne najde dobre besede. Svet še vedno ocenjuje v dimenzijah jugokomunizma, razrednih sovražnikov in podobno, kar nam tako nonšalantno razkriva ljubljanski župan.

Gotovo Milanu Kučanu ne moremo pripisati krivde za povojne zločine, čeprav naj bi po zatrjevanju sosedov že v kot otrok zapisoval na obzidju domače cerkve, kdo hodi k maši. Tega verjetno ni kriv, kaže pa na okolje. Dejstvo je, da tudi v času, ko je bil na vrhu partije in oblasti, ni bilo vse v skladu z demokratičnimi standardi. Bili so celo skrivni uboji. Ne trdimo, da je bil pobudnik ali naročnik, ni pa mu bilo dogajanje neznano. Tisto, kar mu lahko zamerimo je dejstvo, da ni nič in še manj kot nič prispeval k razčiščevanju povojnega dogajanja. Odgovoren je za uničevanje arhivov in drugih dokazov, prikrivanje morišč in morilcev … V kakšni drugi državi bi ga že samo zaradi tega postavili pred sodišče, v polovičarski Sloveniji se kaj takega ne more zgoditi.

Pri tem je tragično, da ni nečloveško krut samo do idejnih nasprotnikov in tekmecev v lastnih vrstah, ampak tudi pristašev njegove ideologije. Če v tem kontekstu lahko razumemo, da noče povedati, kje je grob dr. Ehrlicha, je značilno, da noče razkriti  grobov dachauskih žrtev, kar je njegovemu intimnemu krogu dobro znano. Ne razkriva, kdo je izbiral ljudi za Goli otok. Lotiti bi se kazalo tudi časov iz osamosvajanja, vloge v procesu proti četverici,  njegovih dogovorov z Miloševičem, načrtov o koncentracijskih taboriščih za pristaše slovenske osamosvojitve, vloge v orožarski aferi, patriji in zlasti tajkunizaciji Slovenije … Po insajderski informaciji naj bi bil povezan tudi z finančno potopitvijo mariborske nadškofije Ni slučajno dal odlikovati Ertla, ki je prevzel nase vrsto njegovih grehov.

Slovenija se ni začela ne z partijo ne z letom 1941

Še bi lahko naštevali in samo čuditi se moramo, da ni poleg avtorizirane biografije luč sveta  ugledala še temna podoba tega politika. Zaradi miru, ki ga slovenska prihodnost nujno potrebuje, ne blatenja. Gradiva je več kot dovolj. Treba je samo volje, vztrajnosti in znanja.

Prvemu predsedniku samostojne in neodvisne Slovenije, želimo vse dobro. Predvsem pa želimo, da se pomiri z dejstvom, da je komunizma v Sloveniji in Jugoslavije za vselej konec. Demokracija, ki mu ne gre z jezika, je tu, kar priznava tudi z zlorabo njene humane naravnanosti in prednosti v primerjavi z njemu ljubim totalitarizmom. Če se ne more odreči politiki in oblasti, naj vstopi v politično tekmo. Preneha naj delovati iz ozadja in ustvarjati vzdušje katastrofe. Slovenija zasluži boljšo prihodnost in zadnji čas je, da preneha biti talec njega in njegovih. Slovenije, ki se ni začela ne z partijo, ne z letom 1941, se nimajo pravice lastiti.

70 KOMENTARJI

 1. Gospod Stane Granda,
  vse to bolj ali manj, na teh spletnih straneh bolj, že vemo. Iščemo pot dalje, iščemo način, kako prepričati ljudi, da k blagostanju tudi najšibkejših vodi korakanje v smeri:
  – človekovih pravic kot temelj prava,
  – zmanjševanja vpliva države oziroma subsidiarnosti,
  – solidarnosti kot vrednosti in ne kot zakonskemu predpisu ter
  – skupnemu dobremu kot vrednoti in ne zakonskemu predpisu.

  Imate kakšno idejo, gospod Stane Granda?

  • Do kdaj še?
   Delo, 20. januar 2018

   Po obsodbi dr. Milka Noviča na 25 let zapora, se povsem strinjam z vprašanji g. Damjana Purga, ki jih je postavil »pravni državi«, tožilcem in sodnikom, v tem sodnem procesu, Delo 19. januarja. Res je grozljivo, da te lahko v Sloveniji leta 2017 brez trdnih dokazov obsodijo na več desetletni zapor. Kot novopečenemu sodniku porotniku je bilo lani meni tudi grozljivo, kako se predlagajo in obravnavajo dokazi policije in tožilstva na sodišču, ki ne vzdržijo »logike«. Edini od senata sem zato odstopil iz vrst sodnikov porotnikov. Izkupiček tega procesa je bil pičel, škoda je zagotovo. Vse je bilo in je tiho. Pred leti je pravnik dr. Andrej Berden problem pravosodja ponazoril z besedami Cankarjevega hlapca Jerneja: “Ne prerekajte se s pravico, kakor je; ljudje so jo ustvarili, ljudje so ji dali silo in oblast. Kadar vas biča, upognite hrbet in zaupajte v Boga…” Ali smo res volivci ustvarili takšno “pravico” in ji dali silo in oblast? Sam bi še dodal v premislek misli:«Človek je prvič oskrunil svojo mladost, ko je prvič molčal, čeprav mu je srce ukazovalo naj govori; iz živalske sebičnosti se je rodila strahopetnost«-(Ivan Cankar) in: »Največja strahopetnost je, če veš, kaj je prav, in tega ne narediš«-(Konfucij). Aktualna je misel Georga Orwella: »Če svoboda sploh kaj pomeni, potem je to pravica drugim ljudem povedati prav to, česar nočejo slišati!« Doklej še?
   Franc Mihič

 2. Naj si pazljivo preberejo ta članek tisti, ki še vedno upajo, da bo zmagovalec letošnjih volitev lahko sestavil in vodil vlado!

 3. »Kdo je avtor izraza antijanšizem in kaj mu je prvotno pomenil, bodo morali ugotoviti jezikoslovci. Ni nujno, da je to Milan Kučan, gotovo pa je od njega navdahnjen«, pravite dr. Granda.
  Ni logično, da je kar Milan Kučan avtor, ni vidim konkretnega dokaza, da je »od njega navdahnjen«.
  »Slovenija zasluži boljšo prihodnost in zadnji čas je, da preneha biti talec njega in njegovih«, zaključujete.
  Ali bomo v Sloveniji jamrali, da je 25 letih RS še vedno za vse kriv pokojni Tito oz. Kučan, celo po njegovi smrtti?
  Katera Slovenija oz. kateri Slovenci se počutijo in jamrajo, da so nemočni talci »njega in njegovih« v Sloveniji, ki je demokratična država, čeravno slaba?
  Kdo je torej Slovenijo oklical za nemočno talko »njega in njegovih«, ki kot nemočna talka čaka na pomoč, in to samo od zunaj?
  Saj »nemočna talka Slovenija« ne more vendar nič storiti, da se vzpostavi boljša demokracija?!
  Ali res ne?
  Mar ni to samo oklicevanje za »nemočno talko«, ki ne more nič storiti da se reši, udobno ob zatečenem blagostanju?

  • Oba gospoda bi rad potešil in naredil, kar oni, ki so plačani in poklicani za to, ne naredijo. Nsem kvalificiran in ne dosegam roba mize, kjer se krotoviči zlo o katerem izpričuje na zgoščen način g.Granda.
   Čestitam za osnovo Obtožnice proti Kučanovemu zlu.
   Ni edina.
   Še en gospod je spisal podoben spis, zdajle mi ne pride nj. ime, žal.
   In čakam.
   Ne čakam g Mihiča, da bi mi pisal, kaj da pripoveduje g.Granda, zasužni Slovenec.

   Čakam Policaje in Tožilke & Tožilce to za kar imajo pozicijo, status in naš denar. Vsak mesec dobuijo denar, da živijo svoje družine z njim, hodijo na počinice, pijejo pivo, jedo jabolka …in… jim povem, da si naštetega, primitivni skorumpirani plačanci ne zaslužijo!

   Zato, g.Mihič, gospod Granda vztrajno piše.
   In njegovi teksti so čedalje bolj zgoščeni.

   Čakam, da dodate kaj konstruktivnega že enkrat tudi vi, ampak, pazite, da bo na nivoju g. Grande, če ne ne šteje!

 4. Kučanov nedemokratični duh veje tudi v LMŠ, to je Šarčevi stranki, ki:
  – noče sodelovati s slovensko opozicijo, ki je pokazala v zadnjem obdobju veliko ustvarjalnost pri gradnji slovenskega skupnega dobrega – kako rešiti nakopičene težave v zdravstvu, pravosodju…
  – hoče pa sodelovati s strankami, ki so tvorile odstopljeno vlado, ki ni bila sposobna reševati nakopičenih problemov.

  Iz tega razloga ima stranka LMŠ svoj slogan – čas je za novo generacijo, kar Šarec utemeljuje s tem, da noče sodelovati z Janšo in njegovo stranko, ki je najbolj strokovno podkovana in izkušena pri reševanju nakopičenih problemov.

  Stranka LMŠ je tudi kadrovsko podhranjena, saj nima njena poslanska skupina nobenega magistra ali doktorja.
  – ki noče sodelovati s starejšimi generacijami

  • Kot Levuharska kamarila, ki ga je ustvarila, je diktatorski, Šarec, seveda.

   Ni demokratičen. Ni normalen.
   Levuharsko-farški idiot in nesposoben vladanja, le nastopaštva – že dolgo pisarim naj se RKC distancira od tega škodljivca!

   Ampak-ni moža, ki bi v RKC usekal po mizi!(lahko to stori čisto potiho)
   Seveda pokljuški gozdovi veselo šumijo in lubadar jih požira vseeno.

 5. Stranka LMŠ je torej diskriminacijsko naravnana, ker noče sodelovati s starejšimi generacijami, ne glede na sposobnosti in izkušenost teh starejših generacij.

 6. Stranka LMŠ množično krši človekovo pravico do osebnega dostojanstva vsem slovenskim državljanom, ki so volili za SDS:

  – ker nima utemeljenega tehtnega razloga, zakaj noče sodelovati pri izgradnji slovenskega skupnega dobrega s stranko, ki se je izkazala kot domoljubna in dober gospodar, ki zna reševati nakopičene probleme

  – ker vse slovenske državljane, ki so volili za SDS, izloča kot očitno nevredne pri izgradnji slovenskega skupnega doma!

  • BRAVO, MOJ POKLON!

   Jaz pišem le: ni demokratičen, je diktatorski, kot njegov mastermind, Golobičev Milan !

 7. Kučan je po osamosvojitvi v vseh družbenih sferah uspel ustvariti privilegiran sloj ljudi, ki večinoma izvira iz prejšnjega sistema in se medsebojno podpira. In ti sedaj gospodarijo Sloveniji. Ustvarili so tudi množico koristnih idiotov, ki od tega nima nič, a jih podpira.

  Edino nevarnost, ki bi jih ogrozila, vidijo v Janši. Zato dirigiran antijanšizem. Da bi tukaj res kaj spremenili, bi potrebovali najmanj dva mandata odločne povsem desne vlade, ki bi se s privilegiranci spopadla na življenje in smrt. Za enkrat to še ni mogoče. Mogoče so pa manjše spremembe na bolje.

 8. Zdaj je priložnost, da na slovenskem končno zaveje demokratični duh,

  ne pa da bo še naprej strašil in ustvarjal krivice totalitarni – človeku neprijazen duh!

 9. Močno si želim, da bi desnica vedno uporabljala spoštljiv ton in besede do levice in se izključno posluževala besed, ki same po sebi vrednotno ozaveščajo in gradijo vrednotno družbo.

  Desnica ima za to vse argumente, vendar jih včasih ne zna izraziti na dovolj etičen, to je vzgojen način.

  Potrudimo se za to vrednotno razvojno pozitivno spremembo.

  • Počasi se bo umirilo (v letih), ko bo nad Slovenijo pokazal beli (pardon) rdeči oblak.

 10. Če bi se desnica toliko, kot se ukvarja s Kučanom, ukvarjala s tem, kaj bi ponudila volivcem, da bo na voltvah zmagala, bi že zmagala na volitvah.

 11. Učinek vrednotnega govorjenja, pisanja in delovanja je:

  – da preprečiš nasprotniku, da bi ti lahko kaj očital in da bi ti lahko z argumenti dokazal nasprotno
  – da vrednotno ozaveščaš in vzgajaš sebe in druge
  – da prispevaš pozitiven ustvarjalni vrednoten prispevek k razvoju slovenske skupnosti.

 12. Zakaj narodi propadajo?
  Delo, 24. 04. 2018

  »Države danes propadajo, ker njihove ekonomske institucije ne spodbujajo ljudi, da bi varčevali, investirali in inovirali«, berem Menim, da se v Sloveniji ravno to dogaja!
  Ga. Cvetka Selšek, SKB banka, je nedavno izpostavila:«Za razvoj države so težave nastopile pri privatizaciji velikih podjetij, ko so »old boysi« menili, da so oni kar osebno lahko nosilci privatizacije. To je bila katastrofa. Dvajset let je zamujenih, ko nismo »gradili« kapitala in nismo znali upravljati kapitala. Tega znanja ni bilo v bankah, ne pri regulatorjih in ni ga bilo v podjetjih.»
  DEMOS je predlagal, da se pri privatizaciji skupne družbene lastnine upošteva pravičnost, to je razdelitev tega premoženja.
  Demosova privatizacija je predvidevala, da del družbenega premoženja pripade skladom, pokojninskemu, odškodninskemu in razvojnemu, preostalo pa se v obliki certifikatov razdeli med vse polnoletne državljane. Tako bi bilo v celoti zadoščeno ustavni zahtevi po enakopravnosti vseh državljanov.
  Naša »pravična« politika pa je uzakonila »odplačno« privatizacijo z notranjimi odkupi, pri tem pa je omogočila menedžerske prevzeme brez vložka lastnega kapitala. Baypass obvodi podjetij in menedžerski krediti, na ra račun podjetja, so bremenili in oškodovali podjetja.
  Politiko, ki redno kritizira kapitalizem v svetu, doma nič ne moti koncentracija lastništva, celo brez vložka lastnega kapitala, niti očitna nova dohodkovna neenakost, niti v svetu problematizirana dedna ekonomija.
  Rezultat je bančna luknja, ki jih polni ljudstvo, neprimerno za kapital Do kdaj še?

  • »Samo uspešna sanacija posledic ponesrečenega ‘beneficiranega notranjega odkupa’ lahko vodi do večje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva in višje dodane vrednosti na zaposlenega. Le tako bomo izzive četrte industrijske revolucije obrnili sebi v prid in Slovencem zagotovili višji življenjski standard, primerljiv z najuspešnejšimi državami EU. Prepričan sem, da je to v resničnem nacionalnem interesu in bi moralo biti cilj vsake odgovorne vlade.«
   Prof. dr. Andrej Umek, bivši minister za znanost in tehnologijo in minister za okolje in prostor RS
   Katera (desna) stranka ima v programu sanacijo privatizacije?
   Kateri medij je to aktualiziral?
   https://www.dnevnik.si/1042815092/mnenja/odprta-stran/poimensko-bomo-razkrili-in-sankcionirali-krivce-za-bancno-luknjo

  • Cvetka Selšek iz ” Centralnega komiteja ZKS” pa res ni vzgled.
   Levičarka od glave do pete.
   Kdo je kriv za privatizacijski model in izvedbo: Peterle, Pleskovič, Igor Umek, Janko Deželak, Tone Rop in Emil Pintar.-
   In poslanci DZ 1992-1996 desnice, pa Iz Ekonomskega Instituta Pravne fakultete, Svet Banke Slovenije, in Ekonomske Fakulteta- še Institucijei.

   In desni poslanci sklica 1992-1996, ki se jim niti sanjalo ni za kaj gre ( od prvega do zadnjega)
   Naštevam imena in priimke.. za tiste ki o imenih nič ne veste, da o vsebini in izvedbi ne govorim.
   Mramor je že takrat selekcioniral kdo je lahko UPRAVA INVEST.DRUŽB in tam se je delala selekcijo, kjer so lahko kradli levi, med njimi:

   Darko Horvat, Aktiva Group
   Stane Valanrt- Slovenska Nacionalna družba
   Matjaž Gantar -KD Group
   Branko Drobnak – Poteza Naložbe
   in še deset manjših, nekoliko bolj skritih levičarjev.

   DESNICI vključnoi z Janšo se o tem nikdar ni sanjalo, niti niso raztumeli niti niso imeli poštenih desnih gospodarstvenikov in finančnikov in jih še danes nimajo. Kako naj se DESNICA z amaterji spopada z LEVO MAFIJO. Kriv ni nekdo tretji, ampak DESNI VODITELJI, ki se pretirano ukvarjajo z gasilci, policajo, vojak, medicinskimi strežnicami, nič pa s poslovno sfero, ki odloča.

   KAKO ubog je MANAGEMETN DESNICE kaže dejstvo , da v 25 letih ni sposobna lansirati kandidata za ŽUPANA LJUBLJANE.
   Mora biti Ljubljančan, ne prišlek !
   In po mnetaliteti SLOVENEC !
   Ljubljana je prestolnica Slovenije, ne Fužin!

   DESNICA, kolikor je sploh je, VOLILCI DESNICE, potrebna je popolna prenova desnice !
   ALI NI 10 LET PORAZOV PREK VSEGA ROBA POTRPEŽLJIVOSTI IN LAŽNEGA UPANJA o prevzemu oblasti !

 13. Zakaj še vedno veje nedemokratični Kučanov duh?

  Zato, ker Kučan kot dolgoletni predsednik Slovenije ni nikoli rekel, da bi naj Slovenija sprejela Evropsko deklaracijo o obsodbi totalitarizmov. Nasprotno, s svojim delovanjem je dal vedeti vsem, da to ne pride v poštev.

  Pa bi moral kot dolgoletni predsednik Slovenije prvi reči in si prizadevati, da končno zaveje v Sloveniji demokratični duh, ki spoštuje osebno dostojanstvo človeka in človekove pravice ter različne ustvarjalne predloge, ki koristijo slovenskemu skupnemu dobremu ter te vrednotnemu razvoju nasploh.

  • Zakaj pa ne prevlada vendar duh predsednkov novih pomladnih strank? Ali je odgovrno. da tisti, ki so novi demokrati in so konkurenca levici in Kučanu, pričakujejo, da bo konkurent, bivši nasprotnik, npr. Kučan, prvi promoviral in navduševal ljudstvo za demokracijo? A demokrati čakajo na to?

   • Spoštovani FM, nihče od MK, zadnjega voditelja partije, tiranske in zločinske organizacije, ne pričakuje, da bo navduševal ljudstvo za demokracijo.
    Ko je bil čas za to, bi morali tisti, ki so tedaj vodili upor proti partiji, dobro premisliti. Odločili so se za miroljuben preobrat, brez žrtev na strani partije.
    Ko je bil namesto Pučnika izvoljen MK, sem bil celo vesel, da ni bilo žrtev, mislil sem, da smo Slovenci pač bolj pametni in da znamo svoje probleme reševati na miren način. Videz je tako kazal, v resnici pa ni bilo tako. In še danes ni. Z zapriseženimi nasprotniki demokracije take metode niso uporabne.
    MK nikakor ne bi smel kandidirati za predsednika nove države. Ker je bila plebiscitarna volja Slovencev nezdružljiva s čaščenjem starega totalitarnega sistema, bi moral MK tako kot nekateri njegovi partijski tovariši, želeti Sloveniji srečno in se z lepo državniško besedo izločiti iz politike. Lahko bi z iskreno besedo izrazil obžalovanje za vse, kar je partija zagrešila, spodobilo bi se – zaradi mladih generacij. In danes bi mu mirno lahko postavili spomenik za modro in pošteno potezo.
    Na žalost ni bil in še zdaj ni tako moder, da bi razumel, kdaj je zadosti, kdaj je čas za odhod. Ne le njega osebno, ampak cele sedemdesetletne zgodovinske rdeče navlake v tej nesrečni podalpski deželici.

    • Vau, to pa je res vrhunec komentiranja na casnik.si. Demokracija, kjer pač izločimo vse tiste, ki nam niso všeč.

     Saj na ta način bi desnica sploh bila kdaj sposobna zmagati ahahah

  • Saj mu nista dovolila, ne Peterle, ne Bučarjev Francl, še manj Zavožen Zagožen. Sama Udba.
   Kučan je žrtev, prisilili so ga.
   Kučan je čist kot solza.
   Usrana solza.
   Bakterificirana solza.
   Virusna solza.
   Suha solza banditov kulture smrti iz Volčjega Tropa Krvavih Rok !
   Torej : peklenska solza žareče bolečine večnosti.

 14. Takšno pozitivno ravnanje se pričakuje od Kučana zato,

  – ker je bil dolgoletni slovenski voditelj v bivšem totalitarnem sistemu
  – in ker je bil dolgoletni predsednik “demokratične” Slovenije.

  • Pretiravaš svitase !
   Tega se od voditelja enopartijskega sistema pač ne pričakuje!
   To je ILUZORNO in hudo podcenjujoče do vseh krivično pomorjenih in njihovih še živečih svojcev.

 15. Pomladne stranke torej pričakujejo, da Kučan najbolj promovira demokracijo in njene vrednote, ter programe pomladnih strak, da bi te zmagale na volitvah?

 16. Kdo je avtor izraza janšizem in kaj mu je prvotno pomenil, bodo morali ugotoviti jezikoslovci. Ni nujno, da je to Janz Janša, gotovo pa je od njega navdahnjen. Je njegov glavni skrbnik in mu daje vedno nove poudarke. Vsekakor se je v zadnjih letih vsebina pojma dokaj razširila. Na eni strani je dobila površinsko vsebino, ki prekriva globoko antidemokratično in antislovensko na drugi.

  • Volitve so mimo, odpokličite poblaznele “pisce” in nehajte zganjati ekstremizem. Rajši vložite napor v sestavo vlade.

 17. Gospod Mihič, nedvomno se od Kučana pričakuje kot dolgoletnega predsednika slovenske demokratične države , da bo zagovornik demokracije, ki je nasprotje totalitarizma in kratenja človekovih pravic.

 18. Ozadja, ki vlecejo niti povrsinske oblasti v tej drzavi je mozno slutiti, a tezje o njih prepricljivo argumentirati. Ali jih kvantificirati. Zelo verjetno Sarec res ne bo sel v koalicijo z Janso. Kaksna je, ce je, pri tem vloga realne osebe z imenom Milan Kucan, ne vem. Mogoce pa je pri tem vecja vloga nekega Sasa Hribarja. Ne bi se cudil. Mogoce se nekateri malo prevec ozirajo nazaj pri analizi tega trenutka.

  • Sistem globoke države deluje po istem načelu kot npr. t.i. samocenzura pri novinarjih. Vse je že utečeno, ni več niti potreben nek vrhovni boter, 73 letna tradicija je vsakemu uspešno vcepila njegova ravnanja in vsak se dobro zaveda kateremu tropu pripada.

 19. Bistvo sestave vlade je, upoštevanje demokratičnih načel, ki ne dopuščajo:

  – izključitve volilnega zmagovalca oziroma volilnega telesa, ki se je v zadnjem obdobju dokazal z ustvarjalnimi predlogi kot zaupanja vrednega za sestavo oziroma vodenje vlade.

  • Jaz bi zapisal:
   “… izključitve stranke, ki dobila največ volilnih glasov.”

   Ker to se meri, ustvarlane predloge pa ocenjuje in to subjektivno.

  • Demokratična načela pač pravijo, da lahko ljudje svobodno gredo sodelovati s tistimi ljudmi, ki želijo. Kar pa vi predlagate, je pa ravno nasprotno od demokratične volje: da bi nekoga silili, da mora proti svoji volji sodelovati z nekom drugim.

   • Nihče ne more nikogar prisiliti v sodelovanje. Toda načelna izkljucevalnost kaže na pritlehno kulturo izkljucevalcev.

    Tisti, ki imajo največ za povedati o spoštovanju drugih in drugačnih, se pokažejo kot največji nestrpnezi.

    • To je znano že od prej. To se je najbolj kazalo na družinskem referendumu.

     Ko so bili samooklicani strpneži najbolj nestrpni. Enako se kaže pri levici po Evropi in ZDA.

 20. Pričakovati, da bo vrednote demokracije promoviral ravno Milan Kučan in istočasno trditi, da jih on najbolj zavira, ter še dodati, da se sicer ne bo razvila slovenska demokracija, je nelogično, nerealno in je bežanje od lastne odgovornossti za prizadevanje za njen razvoj.
  Kučan bi moral promovirati demokaracijo, vendar tako kot si želi desnica, seveda javno, da tako potrdi svojo verodostojnost. Kučan je za demokracijo, ki pa je seveda drugačna, kot je moja predstva o demokraciji. Kučan torej svojo demokracijo predstavlja javno, z imenm in priimkom, saj verjame demokratični državi. Ne razumem “demokate” na tem forumu, ki so so anonimni, čeravno to ne portrjuje, da verjamejo v delokracijo.
  Med to družbo očitno ne spadam.

  • Partija je bila vedno za demokracijo, saj je je imela polna usta.
   Seveda pod pogojem, da je ona vedno na oblasti. To bistveno lastnost partijske demokracije je lepo izrazil Dolanc.
   Tudi danes je tako – za levi blok demokracije pač ni, če ne vladajo oni. Hitro se izmislijo kakšen -izem – orbanizem, janšizem, fašizem – delajo direndaj in na vso moč udrihajo po njim neljubi oblasti, ki to ne sme biti in v resnici tudi ni, ne more biti. Zato lahko imamo samo inačico partijske demokracije – demokraturo, kot se je izrazil Jančar. Volitve so čisto odveč, zguba časa in energij, saj morajo zmagati vedno eni in isti, samo tistim pritiče oblast. Idealno bi bilo, ko bi iz groba vstal Tito, popolnoma nesprejemljivo pa je, če se iz groba, kamor ga ob medijskem zaklinjanju devljejo že trideset let, prikaže Janša…

  • Gospod Mihič , mislim da nisem edini , ki bi me zanimako kam spadate v
   političnem smislu , med janševe Demokrate zagotovo ne , kar je seveda
   absolutno prav in pošteno ! Edino kar vam moram priznati , je vaša perfidnost v odnosu do GOSPODA JANŠE IN NJEGOVE STRANKE in vseh tistih , ki mu stoje ob strani tudi sedaj , ko je s svojo stranko ponovno
   dokazal , da ima še vedno kot oseba in politik veliko zaupanja volilcev in vedno več ga bo ! VENDAR JE TO ČLOVEK , ki je v obdobju afere JBTZ s
   svojimi somišljeniki dvignil pkonci glave tisočev slovencev ! Kar so nekateri kasneje pozabili , kodo so bili tisti ljudje , ki so se”drznili”dregniti v osje gnezdo in reči bobu bob ! Morda sem se oddaljil od teme , nisem se pa oddaljil od idej tistih , ki so izrazili revolt nad enoumjem in prisilo , ki je imela za marsikoga tragične posledice ! Nespremeljive so tudi vaše prerokbe g. Mihič , živite in pustite živeti tudi tiste , ki si želijo živeti v
   medsebojnem sožitju , brez hujskačev in prikritih nasprotnikov svobode
   mišljenja in gibanja !

   Andrej Briški

 21. Več kot odlično.

  Manjka le in samo Obtožnica, mislim več Obtožnic.

  Da ne bo pogreba na naše stroške.

 22. Drži, gospod Mihič, Kučan in njegovi somišljeniki si demokracijo predstavljajo tako, da so iz nje izključeni vsi, ki razmišljajo resnično demokratično, ne pa enopartijsko kot nekoč v totalitarizmu.

 23. V medijih je pred volitvami pisalo, da so novinarji Kučana vprašali, katera politična opcija mu je najbližja. Odgovoril je, da Levica, pa čeprav je bil predsednik vseh Slovencev oziroma slovenskih državljanov.

 24. Zgoraj na fotografiji je tudi Bavčar. Zdaj je v zaporu. Toda, zakaj je v zaporu?
  Pa sem se na nekaj spomnil. Po aretaciji Janše 1988 je bil ustanovitelj skupine za podporo Janši. Potem je prišel kot član Odbora za človekove pravice, v kar se je odbor za zaščito Janše preimenoval, tudi v takratno Ljudsko skupščino (parlament). Na nekem zasedanju te Skupščine (morda v 2.polovici 1988 ali leta 1989) sem bil tam službeno. Bile so neke volitve (za kaj so bile, se ne spomnim) in kandidat je bil tudi Bavčar. Ni bil izvoljen!!! Morda bi gospod Granda znal izbrskati za kakšne volitve je šlo, ko je bil Bavčar zavrnjen?
  Torej, Bavčar je trenutno v zaporu. Storil je pač kriminalno dejanje in zaradi tega sedi. Prav! Toda!!! Vsi poznamo kriminalce v politiki in gospodarstvu, ki imajo mnogo več na vesti, pa kljub vloženim obtožnicam procesi na sodišču ne stečejo in ne stečejo. Varovani so! Niso sodelovali pri osamosvojitvi!!!. Bavčar je! Zelo dejavno! In zato je tudi v arestu. Zidar ni, prav tako ni janković, Bavčar pa je.
  In najnovejše: predsednik Pahor ga kot ustanovitelja Odbora ni povabil na sprejem ob obletnici ustanovitve Odbora!
  Osamosvajanje Slovenije in postavljanje nove države Republike Slovenije postaja zločin, postaja kriminalno dejanje. Za tako dejanje se lahko znajdeš tudi v zaporu. Samo vzrok je treba za lase privleči.

 25. Sedanj predsednik Borut Pahor dokazuje demokratično držo, saj se udeležuje vseh prireditev, ne glede, katera politična opcija jih organizira.

  • Na obeh zadnjih predsedniških volitvah v drugem krogu nisem šel volit. Na izbiro sta bila dva komunista. Teh pa pod nobenim pogojem ne volim.

 26. Spoštovani dr. Stane Granda v Časniku, 30. aprila letos, sem bral vaš članek z naslovom «Družbeni sistem cenimo po skrbi za delavce«. Povsem se strinjam z vami.
  Napisali ste:“Skrb za pošten odnos do dela in delavca je značilnost krščanske družbe in politike, zlorabljanje pa liberalizma in komunizma”.
  Doslej žal, vsaj jaz, nisem zasledil nobenega odziva na to vaše pravilno in v zgodovini preizkušeno in potrjeno pravilo.
  Menim, da je to problem slovenske demokracije in države, večji kot je upokojeni Milan Kučan s svojimi stališči, ki jih ima lahko vsak državljan v demokraciji.
  Ne desna, ne leva stranka pa ni na predvolilnih soočenjih aktualizirala,, da družbeni sistem cenimo po skrbi za delavce.
  Če se motim, bom vesel in se bom opravičil.
  https://www.casnik.si/druzbeni-sistem-cenimo-po-skrbi-za-delavce/

  • Družbeni sistem cenimo po skrbi za delavce
   DNEVNIK, 30. maj 2018
   https://www.dnevnik.si/1042823867/mnenja/odprta-stran/druzbeni-sistem-cenimo-po-skrbi-za-delavce-180529
   Na prvem predvolilnem soočenju predsednikov strank na nacionalni TV je bilo soglasno ugotovljeno, da je stanje zdravstva in zdravje naroda prva politična tema. Prioritetna naloga nove vlade po volitvah je zato reforma zdravstvenega sistema. Dr. Peter Jambrek pa je isti večer v Odmevih na TV, 7. maja, menil: »Stopnja izkoriščanja slovenskega delavca je tako visoka, kot še ni bila. Visokoizkoriščani delavci vzdržujejo neučinkovito državo. Izkoriščanje delavcev omogoča uspešnost gospodarstva in razsipno državo.«
   To bi morala biti prva ključna politična tema predvolilnih soočenj predsednikov strank, ki želijo dobiti mandat za oblast. Inštitut za produktivnost je že leta 2015 opozoril: »Slovenski delavci so preobremenjeni in bistveno bolj pod stresom kot delavci v Evropi. V Sloveniji je po nekaterih raziskavah pogosto pod stresom kar 70 do 80 odstotkov delavcev. Glavna vzroka sta pretirana delovna obremenitev in negotovost delovnega mesta. Pridni, a neproduktivni. Delo v slovenskih podjetjih očitno ni dobro organizirano. Delati bi morali manj, a pametneje. Zaradi stresa smo ob dobro milijardo na leto.«
   Stanje zdravja naroda je resen problem, še večji pa je vzrok, to je visoka stopnja izkoriščanja zaposlenih. Uspešnost in učinkovitost, ne izkoriščanje, je cilj demokratične države. »Družbeni sistem cenimo po skrbi za delavce,« je nedavno zapisal dr. Stane Granda, član SAZU. To je stara resnica, ljudje od »vekomaj« cenijo državo, družbeni sistem ali podjetja predvsem po tem, »koliko ljudem daje kruha in kakšnega kruha«. Tudi kakšne bodo pokojnine. Žal je »Vprašanje predsedniku DZ dr. Milanu Brglezu«, objavljeno v Dnevniku že 10. aprila, ostalo povsem brez odziva, kar je žalostno sporočilo zaposlenim bodočim upokojencem, ki bodo imeli tudi zato nižjo pokojnino, čeprav so jo zaslužili.
   Znanje in ne garanje ter pošteno plačilo bi morala biti prva predvolilna tema medijev in politikov, ki naj bi po volitvah vodili državo.
   Franc Mihič
   Opomba: Ta članek ni hotel objaviti noben desni medij, tisk!

 27. Za gospoda Konturja:

  Smisel demokracije je zdravorazumska logika in dobro gospodarjenje.

  Zato se resničen demokrat in dober gospodar odloči pri sestavi vlade za tistega, ki zagotavlja pozitivne spremembe zdravstvu, pravosodju in v drugih neučinkovitih državnih sistemih.

 28. In to ne le na pamet – površinsko kot to govori Šarec, ampak s konkretnimi ukrepi kot to zagotavlja Janša oziroma SDS.

  Volitve so nesmiselne če vse ostane po starem, ko je nova vlada sestavljena iz dosedanjih vladnih strank. Zgolj za okrasek pa je zraven LMŠ, ki nima nobenih izkušenj tako kot je to bilo pri Cerarjevi vladi, kar je bil vzrok njene neučinkovitosti.

 29. Kateri so konkretni ukrepi SDS?
  Janez Janša je najdlje zagovarjal menedžerske kredite in s tem tajkune, šele tik pred koncem mandata je Jančeva vlada sprejela zakon za zajezitev teh kreditov, ki jih EU prepoveduje.
  Vseskozi je tudi SDS odobravala zadrževanje oz. ne plačevanje prispevkov za pokojnine za zaposlene, to je oškodovanje zaposlenih, ki bodo zato imeli nižje pokojnine. Zakon, ki je dovoljeval to oškodovanje, ni odpravila nobena politika, tudi ne SDS, temveč US, kar je sramota za vse politike.
  Sedanje stanje zakonodaje je sramota za pravno državo in politiko. Jeseni sprejeti zakon pravi, da mora ZPIZ zgolj obvestiti delavca, kakšne so oziramo bodo posledice, če njegov delodajalec, sicer obračuna prispevke, jih pa ne plača. Politika torej zgolj sporoča zaposlenim:«Če ste okradeni za prispevke, je to le vaš problem! Pravna država vam je na razpolago!«
  Zakaj potem zaposleni sploh rabijo državo, če jih ta samo obvešča, nič pa ne ukrepa, da jih zaščiti?
  Oškodovani delavec mora torej sam iskati pravico na sodišču. Kako je mogoče, da je sprejet takšen zakon, v posmeh zaposlenim, ki jim niso plačani prispevki in bodo imeli nižje pokojnine in so kršene njihove ustavne pravice?
  SDS je o tem še dandanes tiho, kot vsa politika, ki je torej tudi zagovarjala kršenje ustavnih lastninskih pravic državljanom.
  Noben politik, kot tudi Janez Janša, ni doslej spregovoril o velikem slovenskem problemu in sramoti, to je o izbrisanih podjetjih. 50 tisoč ljudi že 17 let trpi posledice zakona, kakršnega ne poznajo nikjer na svetu. Zakonu je botroval tedanji minister Mitja Gaspari. Z njim so čez noč izbrisali na tisoče podjetij, dolgove pa prevalili na osebno premoženje njihovih lastnikov, tudi če so v podjetju imeli le eno samo delnico. Približno 18 tisoč podjetnikov naj bi država izbrisala podjetja proti njihovi volji in jim potem pobrala vse; razpadle so številne družine, nekateri so si v obupu vzeli življenje. Izbrisani podjetniki pravice na slovenskih sodiščih niso našli, zato so se obrnili na Evropsko sodišče za človekove pravice. Ukrep, da delničarji odgovarjajo s svojim premoženjem je neumnost. To je skregano z bistvom delnice v kapitalskih družbah, z bistvom d.o.o. , d.d. in delničarskim pravom. To bomo zagotovo po sodbi evropskega sodišča za človekove pravice državljani silno drago plačali, bolj kot za izbrisane

 30. Ali je Milan Kučan naredil iz Janše narodnega heroja? Ga ni. Janše ne tepe samo Kučan. Janša je s svojo nerodno samopromocijo iz sebe naredil narodnega heroja. Samo zaradi tega, ker je narodni heroj, naj bi ga kar naprej volili za predsednika vlade? Jok brate odpade. Ali smo Janševa lastnina? Nismo. Je Janša enako dober politik kot je bil osamosvojitelj? Ni. Janša in SDS trdijo, da so liberalni. Tudi to je kvečjemu polresnica saj so pogledi iz tistih vrst na paleti od socialno-konservativnih pa naprej proti skrajnostim. Glavna poanta anti-janšizma in anti-kučanizma je utišanje glasov ostalih – samo promocija.

  • Najnovejši primer, zakaj Janša ni dober politik, je najnovejše omalovaževanje Marjana Šarca:

   … oglasil se je tudi zmagovalec volitev Janez Janša, ki je bil nad programom tako začuden, da je zapisal, “ali se kdo norčuje iz Marjana Šarca?”
   http://nova24tv.si/slovenija/politika/se-sarec-sali-poglejte-s-kaksnim-programom-vabi-predsednike-strank-v-koalicijo/

   Tako se ne sklepa zavezništev, tako se prepira. Očitno Janša ne more iz svoje kože, kot ni mogel škorpijon iz sledeče basni:
   Škorpijon je bil ujet na kosu debla, ki je plaval po reki navzdol. Ko je mimo priplavala žaba, jo je prosil, če mu lahko pomaga priti na rečni breg. Žaba nad to prošnjo ni bila najbolj navdušena, saj se bala, da bi jo škorpijon pičil in ubil. Škorpijon ji je zato mirno odvrnil: »Če pičim tebe, bova oba utonila.« Žabo je odgovor pomiril. Hkrati pa se ji je zdelo zelo imenitno, da bo lahko pomagala škorpijonu. Zato mu je prijazno ponudila svoj hrbet ter začela plavati proti rečnemu bregu. Na pol poti jo je škorpijon nenadoma pičil. Razočarana žaba ga je žalostno vprašala, čemu, saj bosta sedaj oba umrla. »Ne morem si pomagati, to je v moji naravi,« ji je odgovoril škorpijon.

   Ja, vsi bomo utonili v poplavi ilegalnih prebežnikov preko meje. Ker Janez ne more iz svoje kože.

   • Pa se Janša hoče vdati usodo? Seveda se noče saj bi to bilo proti njegovim in strankarskim načelom. Če bi se vdal bi v očeh članov stranke postal šibek moški, takega pa nočejo za svojega predsednika.

   • Tovariš alfe, sicer se res trudiš biti bolj konkreten pri obtožbah Janše, ampak so pa tvoje obtožbe idiotske.

    Če ti temu, kar je pokazal Šarac, praviš program, mu jaz pravim norčevanje iz samega sebe.

    In konec koncev je Šarac tisti, ki je že pred volitvami počel neumnosti, medtem, ko je Janša ves čas delal zanj v rokavicah.

 31. “Janez Janša je najdlje zagovarjal menedžerske kredite in s tem tajkune, šele tik pred koncem mandata je Jančeva vlada sprejela zakon za zajezitev teh kreditov, ki jih EU prepoveduje.”

  Spet vas bodo metali iz teh spletnih strani, gospod Franc. Ste se že navadili?

 32. Ali kdo ve, zakaj isti komentar kljub večkratnemu pošiljanju vsakič ponikne in ni objavljen?Test je bil, pričujoče besedilo pa bo bržkone brez težav objavljeno…

 33. Čudno, niti v petem poskusu z malo drugačnim besedilom mi ni uspelo.

  Ja nič, odgovor AlFeju je bil precej daljši, a za zdaj mu sporočam samo tole:
  AlFe, ne bodite, no, taka baba*, pardon žaba, ki se boji, da bo utonila v poplavi ilegalnih migrantov. Žabe ste vendar dobre plavalke!

  * “Baba je žaba, žaba pa človk ni.”
  avtor Ivan Serpentinšek alias Marjan Šarec

  • To je bil odgovor na AlFetovo basen, preostanka komentarja pa mi niti v nadaljnjih poskusih ni uspelo poslati. Našli ga boste v smeteh portala, kdor ima dostop tja. Jaz že dolgo nimam več dostopa tja 😆

  • Tudi jaz imam občasno podobne težave. Če se prav spomnim je rešitev logout in potem ponoven login na častnikovo stran.

Comments are closed.