Lojze Peterle: TV Slovenija, pomešali ste jabolka in hruške

26
Lojze Peterle: Ne bi bil rad predmet nikakršnega političnega poigravanja, v katerem bi z enim mahom ubili več muh naenkrat. Odklanjam igro z domnevami na podlagi preigravanja kaj bi bilo, če bi bilo. V to enolončnico ne spadam.

V četrtek, 23. aprila, me je s TV Slovenija klicala ga. Markovičeva in izrazila željo, da za oddajo Tarča dam izjavo v zvezi z nabavami medicinske opreme. Brez odlašanja in izčrpno sem ji odgovoril, vendar v oddaji niso bili posredovani elementi, ki bi celovito prikazali moj angažma, kamera pa se je pasla na meni, kot da sem na sodnem procesu.

Ker gre za moje dobro ime, želim celovito pojasniti zadevo

Z zadevo se nisem ukvarjal, dokler nisem po TV Slovenija z uradnega mesta slišal, da naj bi Nemčija blokirala medicinsko opremo za Slovenijo. Poklical sem nekdanjega tesnega sodelavca nekdanjega kanclerja Kohla v Nemčijo in ga prosil za razlago in pomoč. Ni verjel, da bi Nemčija blokirala blago v tranzitu. Prosil me je, naj mu povem, kje je kaj blokiranega, da bo lahko pomagal. Obrnil sem se na pristojne in do danes nisem dobil podatkov o tem, je pa minister Tonin javno pojasnil, da je šlo za nateg. Neki drug nateg se je zgodil v zvezi s pošiljko iz Španije. Oboje me je zaskrbelo. Ko sem se o tem pogovarjal z nekim našim bivšim visokim politikom ne ravno desne provenience, mi je svetoval: “Ne mešaj se v to.”

Minister Počivalšek povedal, da je vsaka pomoč dobrodošla

V soboto, 21. marca 2020, se je name obrnil eden od višjih v Civilni zaščiti, mi pojasnil zelo težke razmere glede medicinske opreme na terenu in me vprašal, ali lahko kaj pomagam. Podobni glasovi so prišli do mene iz krogov v zdravstvu.

V ponedeljek, 23. marca, deset dni po nastopu nove vlade, sem poklical ministra Počivalška, ki mi je povedal, da se zelo trudijo, vendar težko pridejo do možnosti za nakup opreme in da je “vsaka pomoč dobrodošla”.

Istega dne sem (kljub nerodnosti z nategom) znova poklical znanca v Nemčijo in ga vprašal, ali pozna zanesljivo podjetje, ki bi lahko kar se da hitro priskrbelo nujno kvalitetno opremo, pri tem pa ne bi zahtevalo avansa.

Svetoval je podjetje, med katerega ustanovitelji je bila Kitajka z direktno poslovno in pravno preverjeno linijo za opremo. Ker znanca poznam kot verodostojno osebo, ki je Sloveniji ob in po osamosvojitvi že veliko pomagala, sem se odločil, da uporabim priporočilo v korist Slovenije. Obrnil sem se na priporočeno podjetje in prosil za posebno pozornost do Slovenije.

Ko sem se na Ministrstvu za gospodarstvu zanimal za pogoje za ponudbe, so mi rekli, da bi šlo laže s ponudbo v slovenščini oz. s slovenskim podjetjem. Potem se je nemško podjetje povezalo s podjetjem, v katerem je solastnica moja hčerka.

Zakaj sem podvomil o transparentnosti postopkov in se nehal ukvarjati z zadevo

Ko je prišla ponudba, na katero nisem vplival v nobeni točki, sem se zanimal za procedure s predpostavko, da so ponudbe obravnavane enakopravno in po istih kriterijih. Želel sem biti verodostojen pred tujim podjetjem, ki doslej ni poznalo naših navad pri javnem naročanju. Zato sem se obrnil na pristojne na MG, MORS in Blagovnih rezervah. Tako sem tudi spoznal precej zapleten sistem naročanja. S težavo sem ugotovil, da je ponudba prestala osnovno preveritev, kar je bila podlaga za pripravo zavezujoče ponudbe.

Ker sem od tedaj naprej dobival samo še nasprotujoče si informacije, sem podvomil o transparentnosti postopkov in se nehal ukvarjati z zadevo. Tudi rok za oddajo ponudbe je potekel.

V nobeni komunikaciji nisem nič prosil, zahteval, kaj šele pritiskal ali dvigal glas. Hotel sem si biti samo na jasnem, kako potekajo zadeve, in verodostojen pred ponudnikom.

Kaj podpiram, kaj pričakujem in kaj odklanjam

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo. 

Podpiram vsako prizadevanje za več resnice, preglednosti in odgovornosti pri javnem naročanju in želim pri tem TV Slovenija veliko uspehov. Tudi mene zanima, pod kakšnimi pogoji, po kakšnih kriterijih in pod katerimi/čigavimi vplivi so se posli sklepali.

Pričakujem pa, da TV Slovenija in drugi upoštevajo moj dejanski status in me kot neaktivnega politika, torej brez politične funkcije, ne obravnavajo enako kot politike in uradnike, ki so na pozicijah, imajo vzvode oblasti in o nabavi medicinske opreme res odločajo. Nisem več aktiven politik, imam pa pravico biti aktiven upokojenec, lahko tudi na področju podjetniškega svetovanja. Pričakujem tudi razlikovanje med ponudbami, ki so se končale s pogodbo, in onimi, ki se niso.

Ne bi bil rad predmet nikakršnega političnega poigravanja, v katerem bi z enim mahom ubili več muh naenkrat. Odklanjam igro z domnevami na podlagi preigravanja kaj bi bilo, če bi bilo. V to enolončnico ne spadam.

Sicer želim TV Slovenija vso srečo pri delu za transparentnost javnega naročanja.

Foto: Jure Eržen

26 KOMENTARJI

 1. Mislim, da bi imel g. Lojze Peterle pravico do objave demantija na obtozbe v Tarci zoper njega na enakovrednem mestu in to ali tega prispevka v integralni obliki ali vsaj z bistvenimi argumenti. Kolikor vidim RTV SLO vsebinskega demantiranja tezkih obtozb vojnega dobickarstva ne njemu, ne M.Podobniku, ne komurkoli drugemu ni omogocila. Nasprotno, z militantnimi komentarji, kot je Mojce Setinc Pasek, obtozbe in zgrazanja v tej hisi le se potencirajo.

  Ce ima Peterle cisto vest in verjamem, da jo v tej zadevi ima, bi svetoval, da se za take obtozbe, ki ocitno jemljejo dobro ime, tiste, ki so ga v omenjeni oddaji umazali, ce so ga po krivem, tozi na sodiscu. Prav bi bilo, ce bi.

 2. Pred dnevi sem se cudil, zakaj vlada v nabave zascitne opreme ni sla neposredno, ampak preko posredniskih podjetij. Skoda. To je tezko razumljiva politicna napaka. Lazje in hitrejse bi bilo direktno narocanje. In izognili bi se cirkusu. Kaj je bilo tega treba? Tako tezko je bilo dobiti vlado. In z dobrim vodenjem epidemicne krize pridobiti bistveno povecano kredibilnost in podporo ljudi. A je vredno in pametno te dosezke ogrozati? Saj je vendar jasno, da je ves levi medijskopropagandni in udbaskospicljevski potencial v polnem pogonu in na prezi za iskanje in potenciranje najmanjsih zdrsov te vlade. Ce je treba, tudi manipuliranje. Bolj previdno, prosim!

  • Kot si jaz razlagam neposredne nabave niso možne razen v izrednih razmerah. Pri nas izrednih razmer ni.
   Kaj je tu politična napaka?

   • Seveda so izredne razmere. Med drugo vojno, vsaj v Ljubljani, niso zaprli vsega, nasprotno, skoraj nic niso zaprli. Ce zdaj niso izredne razmere, kdaj bi bile.

    Sploh pa ne razumem, zakaj naj drzava ne bi nekaj, karkoli narocala direktno, brez posrednikov kadarkoli, ce je tako hitreje in ceneje. To ne izkljucuje pro bono podporo pri poslu s strani vplivnih ljudi, ce gre drzavi za nohte, kot je slo v primeru zascitne opreme.

    • Izredne razmere je potrebno razglasit. Ker tega ni, je posel kot običajno. Menda toliko razumeš kako države delujejo. Ubogi mi s tako desnico.
     Med drugo vojno je država KAPITULIRALA! A ti je sedaj bolj jasno?
     Sicer tudi med izrednimi razmerami lahko gostilne delale.

     Torej ni izrednih razmer! V Sloveniji je vse normalno, če verjameš ali ne!
     Zakaj ne bi naročala direktno? Ker tako posel ne deluje.
     Državi ne gre za nohte, ker je vse normalno, ni izrednih razmer.

     Počasi se sprašujem ali smo ’91 sploh imeli vojne razmere?! Janša je govoril nekaj o vojni, ampak nisem več prepričan, da ni šlo samo za retoriko.

  • Spoštovani IF, seveda imate načelno prav, da bi morala vlada nabavljati neposredno brez posrednikov. Toda … Toda v Zavodu za blagovne rezerve bi morali takrat imeti kompetentne ljudi. Ni jih bilo in dvomim, da bodo tam sploh kdaj. V normalnih časih bi to še nekako šlo; na daljši rok. V popolnem svetovnem kaosu in meddržavnem kanibalizmu pa so obveljale le trdne zveze in poznastva. Če slovenski levaki mislijo, da bi šlo kar z državnim naročilom prek anonimnih ljudi, živijo za luno. Naj zdaj predsednik računskega sodišča g. Vesel, preden se loti preiskave – pa je sicer prav, da se to razišče in popolnoma obelodani – iskreno prizna, ali bi on to speljal enako kot Pečečnik ali Čeferin in še kdo. Bojim se, da bo spet zavladala birokratska, zakonska črkobralska logika. Naj mi kdo pove, kaj bi bila za dvomilijonsko Slovenijo, na dan x in ob uri y (in seveda še ob pogoju, da bi prišel po robo vladni tovorni avion) “normalna” cena za zaščitni material. Levaki zdaj nekaj pametujejo, pa nimajo pojma o pojmu. Četrtkova Tarča je z vidika verodostojnost popolna brca v prazno. Še več, je primitivizem par excellence. Seveda pa, da Slovenca nategneš, ni treba prav veliko, in to borci za oblast dobro vedo.

 3. Skratka, mislim da je zgodba v Tarci predstavljena blago receno iz zelo enostranske perspektive. Dejansko pa zavajajoca in zlonamerna.

  Teh nabav, ce zelimo malo objektivnosti in pravicne ocene, ni mogoce gledati izven konteksa skrajno kaoticnih razmer in enormnega povprasevanja na trgu zascitne opreme zaradi bliskovitega sirjenja pandemije. Ni mogoce spregledati praznih skladisc, ki jih je pustila Sarceva vlada, potem ko so izrecno trdili, da opreme ne manjka. Ali je bilo v ozadju predvsem lahkomiselno ignorantstvo ali bolj zavestno laganje, ne vem.

  Janseva vlada je prve dni, ko je prevzemala vajeti, morala nabavljati in to pod veliko casovno presijo ob vednosti, da zmanjkuje osnovne zascite v poklicih, ki brez zascite sploh ne morejo delati z izredno kuznimi osebami. In se nabavni posli so bili skrajno negotovi, kar se tice vsega. Proizvajalcev, prodajalcev, transporta. Vsega. Kaoticne razmere. Texas. Mnogo bolj pomembno skratka, da je zascitna oprema sploh prisla, kot to, ali 10,20,30 procentov cenejsa ali drazja. V tem primeru pa res ne kaze dlako v jajcu iskati glede cene.

  Kolikor razumem, sta v tezki situaciji Peterle in Podobnik zelela le pomagati naciji s svojimi zvezami. Podobno kot Tonin, ko se je obrnil na Ceferina, Skrabca in Pececnika. Pritiski na agencijo za blagovne rezerve, kakor se razkrivajo v medijih, niso bili za izbiro posrednikov, ampak zato, ker so se ze doloceni posli iz neznanih razlogov zavlekli. Tako jaz razumem intervencije Peterleta, Podobnika in Pocivavska, kot so bile predstavljene v Tarci, a na nacin kot da gre za nek velik kriminal in pohujsanja vredno vojno dobickarstvo. Nobenih dokazov za to ne vidim.

  Kakorkoli, upam, da bomo s to vlado nekoc prisli do pregona malo hujse in prave korupcije, ki jo sicer levicarski mediji raje pokrivajo kot razkrivajo. Od nabav v zdravstvu prek TES6 do pranja iranske milijarde v NLB. Tudi zato podpiram sedanjo vlado, ker je verjetno edino upanje, da se bojo vsaj nekateri akterji te korupcije nekoc znasli za resetkami. Da bo enkrat konec logike tistega srbskega serifa, ki je prostodusno izjavil: ” Mene ze ne bojo zaprli, saj sem vendar proti Jansi!”. Mafijska izjava, ki pove tudi to, da smo vsaj z eno nogo se v komunizmu in to boljseviskega tipa.

  • Napisal sem odziv na vaš komentar, predno sem prebral nadaljevanje. Seveda se z vami popolnoma strinjam.

 4. Sej so bili javno razpisi. Tam se lahko vidi ali je kdo ponudil toliko ceneje in kaj se je dogajalo.

  • A res ne razumes, kako malo smiselni so bili ti javni razpisi v danem trenutku? Ko se je javilo nanj po 100 ponudnikov, pa noben realno sposoben izpeljat posla.

   Na koncu je Slovenijo resil Pececnik, ki je bil direktno naprosen za to. Da se zdaj afne guncajo po medijih in druzbenih omrezjih iz njega in ga prikazuje kot gaunerja razni levicarski cvekaci, sceneta, kverulanti, nesposobnezi, zadnji, ki bi smeli okoli deliti drugim moralne nauke!

   Se enkrat: javni razpisi in taksno iskanje posrednikov so se pokazali kot jalovo pocetje, veliko kompliciranje in izguba casa in se priloznost zasluzkarstva tam, kjer mesta za zasluzkarstvo ne bi smelo biti!

 5. In zdaj je slišat, da bo Krek direktor NIJZ?! Obup. Ali pa morda, odlično, kar naj. Ampak ne znam biti tolk škodoželjen.

  • Ja, Zdravko, kar tako na pamet – opup! Jaz Kreka osebno poznam in sem prepričan, da bi vodil NIJZ neprimerno bolje kot njegovi predhodniki.

   • Jaz sem ga pa samo enkrat po tv videl. Poslušal sem njegovo razlago in izračune mrtvih. In mi je popolnoma dovolj, da vidim, da imam opravka s prevarantom s fakulteto.

 6. Lojze, moj dolenjski rojak, to je pač tako. Če kaj dobrega narediš za Sovenijo, si popljuvan. Da, dolga je še pot …

 7. ……”Potem se je nemško podjetje povezalo s podjetjem, v katerem je solastnica moja hčerka.”…
  Vprašanje zakaj ne direktno z blagovnimi rezevervami…a ne gospod Lojze… Res zanimiva povezava….čist slučajno. Kako so zbrali podjetje njegove hčerke(solastnice) kot na kvizu.. polovička, telefonski poziv, ali glas ljudstva.. Lepo prosim zakaj direktno ne pove.. želel sem pomagati hčerki pri poslu…”
  ……..””””Nisem več aktiven politik, imam pa pravico biti aktiven upokojenec, lahko tudi na področju podjetniškega svetovanja”””””….včasih so temu rekli VIP….veze in poznanstva…

  • Ocitno mora biti vmes neko posrednisko slovensko podjetje. Kot je Peterle razlagal, je po tem, ko je s prijatelji v Nemciji prisel do tamkajsnje kitajske podjetnice, ki je opremo nudila, najprej zelel uredit posel direktno s slovensko drzavo. Ce pa je ze moral poiskati nekega slovenskega posrednika, pa ni razloga, da se ne bi obrnil na nekoga, ki mu lahko najbolj zaupa- zakaj pa ne na lastno hcer. Poleg vsega je kot kaze zadeva padla v vodo po zaslugi mencanja ljudi iz blagovnih rezerv. Tudi jaz bi bil slabr volje na Peterletovem mestu in klical na blagovne rezerve, kaj se dogaja..

   • Tu gre za posle v milijonih evrov…In kot sem slišal iz prispevka ima to podjetje katerega solastnik je hčerka od g.Peterleta na računu nekaj tisoč evrov.. Torej s čim boš jamčil za takšen posel..Peterle igra tukaj vlogo komedijanta.. Na eni strani med vrsticami pove, da ima še vedno veze v Nemčiji…S tem, nam navadni ljudem, da vedeti, da je pomemben. Potem pa v isti sapi zaigra nevedneža …ja no nisem naše drugega kot podjetje moje hčerke..Potem pa spet ubere drugo vižo na to, da pa ima kot upokojenec tudi pravico družbenega delovanja v korist države.
    Peterle seveda ni nek nepomembnež, kot bi tudi rad malce prikril svoje posredovanje…Bil je predsednik vlade in evropski poslanec..in normalno je da ima še vedno določene povezave..
    Zato bi od takšnega pričakoval, da direktno pove dobite maske ampak samo preko podjetja vkaterem je solastnik moja hčerka. Pa naj to utemelji tudi z zaupanje.. Obnaša se kot tista deklina, ki bi rada seksala samo brez moškega uda…ali kot ima pregovor narod preko Kolpe.. bi se jeb… a da mi ne udže.
    Res so ta naročila zelo zavita, kot je videti.. ampak, če greš v posel jasno povej, kakšni so tvoji pogoji.. tako se dela v poslu..
    A ja pozabil sem nekaj naš Lojze ima rad orglice pa je politik…

 8. Sploh ne razumem, zakaj je nabava te izredno specificne robe prepuscena blagovnim rezervam. Bolj logicno se mi zdi, ce bi to nabavljalo Ministrstvo za zdravje ali pa vodstvo Civilne zascite. Je pa res, da je po mojem vedenju kvaliteta uradnistva na omenjenem ministrstvu en velik bohseusmil.

 9. Me prav zanima kako bi desničarski mediji komentirali, če bi npr Kučan poklical in predlagal da maske uvaža podjetje njegove hčerke. On bi seveda povedal, da že zdavnaj ni v politiki in da je le hotel pomagati Sloveniji, seveda, ne pa hčerki, kar bi desnosučniki seveda sprejeli, anede 😉
  Prav rad gledam kako se desni mediji cvrejo in na vse pretege poskušajo opravičiti svoje pokvarjene politike ki prijateljem in lastnim družinam rihtajo lepe provizije. Janša je dober mesec na oblasti in je že več pokradenega kot v petih letih levih vlad
  Skratka, lepo se vidi kaki ljudje ste desničarji.

  • Ne gre sa komentar.. Nihče ni rekel, da ne sme g. Peterle pomagati pri nabavi medicinske opreme.. in kaj kateri mediji pisali me ne zanima… G. Peterle je samo ponovil tisto, kar je delno že izjavil na tv… Manjka samo to, da kot sem napisal direktno reče.. od vse teh posrednikov zaupam samo podjetju svoje hčerke pa pika.. sicer pa je tudi napisal kako mu je nek visoki predstavnik leve politične opcije dejal naj pusti vse pri miru… torej..mu ni verjel..

 10. Falcon in Velijo,

  a res ne moreta razumeti, da je slo za resevanje Slovenije v trenutku, ko do zascitne opreme ni bilo mogoce priti, obenem pa brez nje ne delati v bolniscnicah, zdravstvenih domovih, domovih za upokojence, resevalnih vozilih itd. V tem kaosu so celo v uglednih zdravstvenih ustanovah najbogatejsih zahodnih drzav, npr VB, ZDA ostajali brez opreme. Nista slisala, kako velik delez med okuzenimi zaradi covid epidemije so prav ljudje iz zdravstva? Kar pomeni seveda groznjo circulus vitiosusa, da se cel sistem sesuje. In ta sistem je v Sloveniji kadrovsko sibek. Manjka kadra ze v normalnih razmerah.

  Ti ljudje, ki se jih obtozuje, da so vojni profiterji, so v resnici resevali Slovenijo. Pececnikove posiljke so Slovenijo resile!

  Dovolj je tega ponovnega sprevracanja, enako kot za leto 1991, ko iz ustanoviteljev drzave in zmagovalcev osamosvojitvene vojne delajo kriminalce. Prav to sprevracanje je kriminalno pocetje!

  • Nikjer nisem napisal, da so vojni profiterji…in govorite v množini komentiral sem samo besede g. Peterleta ki je v članku podal svojo izjavo… Moj komentar pa je izključno na njegove besede…Torej govorimo o ednini..Torej, če bi imel še dobre veze in vpliv bi najverjetneje maske tudi po njegovi zaslugi prišle v Slovenijo… tako pa komu se opravičuje, če ni nič dobil..nič pripeljal in nihče nima nič od tega..torej kaj je namen tega pisanja

   • Namen je, da se brani pred nacinom, kako je bil prikazan v oddaji nacionalne TV. Menda je prav, da se ima vsakdo, ki se ga javno obtozuje, pravico javno braniti, ali ne? Moznost, da se slisita obe plati medalje, je eden temeljev demokracije. In moto kvalitetnih novinarjev naj bo odkrivanje resnice, ne pa volja po raztrganju nekoga ali neke politicne opcije.

    • Kako je bil prikazan v oddaji nacionalne tv…Kolikor sem sledil je povedal isto kot je tu zapisano..Pozabil pa je nekaj, da sedaj ni več evropski poslanec..ampak kot je sam dejal ima še povezave..Res je s tem dejanjem naredil lastni hčerki medvedjo uslugo..Predolgo je v politiki in razmišlja kot politik… Vem kaj boste odgovorili.. hotel je pomagati Sloveniji…Iz vseka nastalega je razvidno samo to, da je precenil svoje veze in vpliv, ki naj bi ga imel. Zadeve se je lotil res kot amater v poslu. In nazadnje, se ima kljub izjavi, da je upokojenec pa še vedno tudi za del politike.Predstavlja tudi stranko, ki ga je spravila v evropski parlament..Morda samo razmislek kako politiki zgubijo vsak stik z realnim življenjem ob takšnem ravnanju.

Comments are closed.