Joc Pečečnik: Novinarke POP TV imajo resne težave z osnovnošolsko matematiko

9
Pečečnik o predstavi plačancev, ker se ogroža dobaviteljska veriga za medicinsko opremo. Foto: RTVSLO

Joc Pečečnik je bil preteklih dneh v središču medijske pozornosti, saj je eden večjih dobaviteljev zaščitne opreme za potrebe Civilne zaščite. Konec tedna sta kar dva osrednja medija (Dnevnik in Delo) pripravila z njim razgovor.  Zdelo se nam je izjemno zanimivo, kako eden najbolj uspešnih slovenskih podjetnikov odgovarja na očitke, izrečene v enem od prispevkov komercialne televizije POP TV. Očitali naj bi mu, da je država za letalo, ki ga je najela sama in je pripeljalo 24 ton opreme, plačala petkrat manj, kot je bila dolžna plačati za Pečečnikove storitve? In sploh zadnje dni poslušamo zgodbe o vojnih dobičkarjih, opozicija celo zahteva izredni sklic enega od parlamentarnih odborov prav na to temo.

Joc Pečečnik odgovarja na očitke novinarke POP TV

»Verjetno bodo morali uredniki na Pop TV spremeniti ime oddaje iz 24ur v 24kur, saj imajo nekatere novinarke resne težave z osnovnošolsko matematiko. Na vseh računih naše pošiljke, ki so na carini v Sloveniji, je jasno razvidno, da je naše večje letalo, A-330, stalo 370.000 evrov, kar je bilo v danih razmerah, ko smo se borili, da smo prevoz sploh dobili, približno 50 odstotkov ceneje od vseh ponudnikov, ki sem jih lahko dobil v Sloveniji ali po svetu. To je bila za takratne razmere, 30. marca, najboljša ponudba na trgu, ki sem jo lahko dobil, in je bila realna, saj je bilo veliko mešetarjev s figo v žepu. Državna komisija jo je pregledala ter sprejela in potrdila, saj sama ni mogla najti boljše.

Novinarko sem po prvi objavi poklical, da ji pošljem vse papirje. Povedal sem ji, da objavlja napačne novice, ampak je bila nagrada naročnika lažne novice očitno prevelika, vsekakor pa želja po nagradi večja od novinarske etike in zavezanosti poročanju po resnici.«

Pečečnik je še povedal, da v roku šestih dni pričakuje še tri letala s tovorom zaščitne opreme. Povedal je, da ne ve, za koliko časa bo to zadostovalo. Upa pa, da bo oprema, ki jo dobavlja zadostovala tako dolgo, da se bodo »regularni specializirani dobavitelji lahko organizirali in začeli nemoteno dobavljati

Predstava plačancev, ker se ogroža dobaviteljska veriga za medicinsko opremo

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo. 

Pečečnik pove, da mu ni žal, da je priskočil na pomoč, ko se je država znašla v težavah, čeprav je to njegov »prvi in verjetno zadnji posel, v katerem sem imel opravka z državo in problemi okoli takšnega poslovanja«.

O vseh, ki iščejo lastno popularnost v blatenju njegovega imena, pa meni, da so »toksični ljudje, polni kompleksov, ki povečini komentirajo stvari, ki jih sploh ne poznajo in ne razumejo«.

Pečečnik je tudi povedal, da naj bi bila medijska gonja, ki jo doživlja, »predvsem predstava plačancev, ki so jih ljudje najeli, da oblatijo naš namen, ker smo zrušili sistem cen v Sloveniji in dobaviteljsko verigo za medicinsko opremo spravili na realna tla. Kljub izrednim razmeram smo opremo dobili po izredno konkurenčnih cenah. Ce bi bile razmere normalne, bi jo še lahko dobili za 20 do 50 odstotkov ceneje

Zavrača pa tudi vse komentarje slovenskih medijev in kolegov glede transporta, »saj je lahko biti general po vojni, ko pa sem v Sloveniji na vse strani prosil za pomoč pri transportu, so bile cene do 50 odstotkov višje od tistih, ki sem jih v takratnih razmerah potrdil.«

Vir: Nedelo, 18.april, str.10-11

9 KOMENTARJI

 1. Jocu Pececniku velika hvala, ker so bile njegove posiljke ocitno za Slovenijo zadnja resilna bilka. O 24 kurah mislim, da drzi, s pripombo, da jih je zal verjetno vec od 24.

  Zanimalo bi me vendarle, ce drzi, da je hrvaska vlada direktno dogovorila s kitajsko vecjo posiljko od te in po precej nizji ceni. Sicer je tu treba upostevati, da je Hrvaska na siroko odprla vrata kitajskemu kapitalu, podobno kot Srbija in da Kitajci gradijo peljeski most, ki ga pa financira pretezno EU.

  Vseeno, ne da bi ocital, bi rad vedel: zakaj takih narocil ne more biti brez posrednikov, zakaj ne sme narocati vlada sama? Pa naj ne bo odgovor, da zakon tako pravi. Zakon mora biti smiselen, ce ni, se naj ga spremeni.

  • Zakaj ne vlada brez posrednikov? Ker nima ne znanja, ne vez in ne poznanstev. Tako pač je. Še konkreten primer: gospod Tonin in njegove maske.

  • Ker ni izrednih razmer, je vse kul, se kupuje prek razpisov. Na razpise se javljajo trgovci in ne proizvajalci. Tudi sicer greš sam v trgovino, ne greš k proizvajalcu. Temu so trgovci namenjeni, drugače jih sploh ne bi bilo.
   Kako naj vlada kupuje neposredno? Od koga?

  • Na Kitajskem je morda drugače. Tudi pri nas je bilo,ko smo imeli komunizem. V komunizmu je vse drugače.

  • Jah, IF, potem naj državni uradniki tudi učijo učence, zdravijo bolezni, opravljajo znanstvene raziskave itd.

   Tudi nakup in prodaja izdelkov je stroka, ki zahteva specifična znanja, spretnosti, poznanstva in še kaj. Zlasti v zaostrenih razmerah. Ni pač vsak za vse, kot uči samoupravljanje. Zato so specifične stroke.

   • Vztrajam, da bi bilo najbolje, da bi bile nabave taksnih izdelkov in v taksnih razmerah centralno vodene iz ministrstva za zdravje ali pa iz civilne zascite in da bi na tej ravni obstajal team, ki se na te izdelke in ta trg spozna. V Sloveniji ni trgovcev z resnicnimi poznavalci teh izdelkov. Pececnik je Slovenijo resil, ampak realno nima pojma o vsem tem. Razen na sreco zvez na Kitajskem.

    • Verjetno nikoli niste prodajali svojih izdelkov na konkurenčnem trgu. Če bi jih, bi vedeli, da to ni tako preprosto, kot iti v trgovino.

Comments are closed.