Poseben čas

28
Cenzura medijev je orodje za diskreditacijo ali utišanje nosilca ideje
Ne iščemo prepira na družabnih omrežjih, morda pa sogovornik ima kaj pametnega povedati. Ne bleknemo čisto vsega, kar je morda res, pa nič ne prispeva ne k samoizolaciji, ne k sožitju med ljudmi. Blekniti je meni uspelo v soboto, ko sem tvitnil, da imamo zdaj večje prioritete kot so samozaposleni. Zakaj komurkoli povzročati dodatno zaskrbljenost? Obžalujem.

Bil sem med tistimi, ki so v zvezi s koronavirusom širili opozorila, paniko, če hočete, že od začetka februarja. Kljub temu se mi zdi, da se ne zavedam vse teže tega problema. Včasih ga začutim. Kot težak črn oblak. Ni nekje na obzorju. Ni oddaljenega grmenja. Nič se ne bliža. Preprosto je. Nekje nad mano, malo proti jugozahodu. Grozi, da bo se bo spustil do in nas zadušil.

In potem v dnevni rutini pozabim. Elektrika je. Voda teče. Televizija ima program. Raziskovalno delo in predavanja nekako potekajo. Zdi se, da bo do večera še vse OK. Jutri morda tudi. In v četrtek …

Običajne nevihte so enostavne. Vidiš blisk, šteješ sekunde, zagrmi, deliš sekunde s tri in dobiš koliko kilometrov je črni oblak oddaljena. In prihaja bližje in bližje, predvidljivo. V poplavi voda narašča enakomerno. Vsako uro 20cm. Tudi strašen tsunami si vzame čas. Vlak, ki se nam na železniškem prehodu bliža, je za vsako sekundo petnajst metrov bližje. Celo puščica ali granata leti proti nam s konstantno hitrostjo. Staramo se in vsako leto naredimo enako velik korak k smrti.

Dnevno smo obkroženi z linearnimi pojavi. V enakem času se nevarnost enako poveča. To nam gre dobro. Nekaj malega smo izpostavljeni tudi pojavom, kjer stvari tečejo v kvadratni dinamiki. Drevo pada na tla s pospeškom, snežni plaz se bliža vedno hitreje, vročina ognja je 4x večja, če mu pridemo 2x bližje, deska čez jarek se bo zlomila 4x prej, če bo 2x daljša. To nam gre nekaj slabše, ampak z nekaj previdnosti tudi to obvladamo.

Koronavirus se širi kot jedrska eksplozija

Epidemija, v kateri smo, je povsem drugačna. Povsem, povsem drugačna. Število obolelih narašča eksponentno. Vsakih nekaj dni se podvoji. V Italiji npr. se je pred uvedbo popolne karantene število primerov podvajalo vsake tri dni. To pomeni, da je bilo zadnje tri dni toliko novih primerov kot je bilo do takrat vseh primerov skupaj. Še enkrat: v zadnjih treh dneh toliko, kot prej vseh skupaj. Če bi šla zadeva v tem tempu naprej, bi bilo tri dni pred koncem še polovica vse ljudi zdravih. Šest dni pred koncem bi bila okužena samo četrtina Italije. Devet dni pred koncem bi bilo okuženih nekaj več kot 12% ljudi. Ne, epidemija se ne širi s hitrostjo požara, tudi se ne širi kot požar, širi se kot jedrska eksplozija!

To je ljudem težko razumeti. V znanosti je ta nesposobnost znana kot »zabloda eksponentne rasti« (exponential growth fallacy). Ekonomisti so jo preučevali, ko so študirali, kako si ljudje izposojajo denar, ki ga morajo potem z obrestmi vračati. Tudi če kdo eksponentne pojave teoretično razume, jih ne sprejema intuitivno. In se po njih ne ravna. Nekje iz naše evolucijske preteklosti nam je v genih sicer ostal strah pred koncem sveta, pred jezdeci apokalipse. Ampak nam pravijo, da ta ne pritiče civiliziranim ljudem. Napaka. Velikanska napaka.

Težki časi prihajajo

Še dva tedna se ne bo prav nič poznalo, da je Janševa vlada ustavila vse dogajanje v državi. Vsaj dva tedna traja od okužbe do hujših znakov bolezni. Še dva tedna bodo stvari vsakih nekaj dni še enkrat slabše, ko so bile. Še enkrat več okuženih, še enkrat več bolnih, še enkrat več hudo bolnih, še enkrat več mrtvih. Tudi če ste se zdajle vsi odpovedali čisto vsem stikom z drugimi. Če se ne boste dotaknili nobene kljuke, ki se jo je dotaknil nekdo drug, ne boste pritisnili gumba dvigala, ki ga je pritisnil nekdo drug, ne boste potipali pomaranče, ki jo je pred vami potipal nekdo drug; če ne boste niti enkrat vdahnili zraka, ki ga je izdahnil nekdo drug. Potem se bodo počasi začele stvari podvajati na več kot tri dni. Če ste bili res samo doma.

Stvari bodo šle na slabše zdravstveno, ekonomsko in povsem človeško. Smrt bo blizu. Zdravnikov ne bo za vse. Ne bo mogoče kupiti najlonk (kot se je pritoževala znana tviterašica). In še česa. Ljudje se bodo počutili nemočne. Nemočne, da ustavijo bolezen, nemočne, da poskrbijo za bližnje, nemočne da kaj naredijo. Nemoč rodi jezo. Kdor ne bo našel tolažbe v Bogu, ali vsaj krivil Boga za situacijo, bo krivil ljudi. Jezen bo. Že na nekoga. Ko je jeze dovolj, je vse mogoče.

Naj se prijaznost, sočutje, skrb širijo hitreje kot koronavirus

Ampak ni res, da ničesar ne moremo. Lahko se izoliramo. Lahko štejemo, koliko dni se že nismo nikomur približali na manj kot tri metre. Lahko štejemo, kolikokrat smo se z roko dotaknili obraza.

Lahko pa naredimo še nekaj čisto drugačnega. Lahko smo prijaznejši do drugih. Posebej prijazno pozdravimo ali se nasmehnemo osebi, ki smo se ji na cesti sicer ognili v velikem loku. Ustavimo osebi, ki čaka na prehodu za pešce, samo zato, da ji prijazno pomahamo, da gre lahko čez. Gremo starejšemu sosedu ali sosedi v trgovino ali lekarno. Gremo peš po stopnicah v bloku, da bi bili v liftu lahko starejši sami. Ne iščemo prepira na družabnih omrežjih, morda pa sogovornik ima kaj pametnega povedati. Ne bleknemo čisto vsega, kar je morda res, pa nič ne prispeva ne k samoizolaciji, ne k sožitju med ljudmi. Blekniti je meni uspelo v soboto, ko sem tvitnil, da imamo zdaj večje prioritete kot so samozaposleni. Zakaj komurkoli povzročati dodatno zaskrbljenost? Obžalujem.

Za vsako prijaznost, ki jo doživimo od drugih, odgovorimo tako, da smo prijazni do dveh drugih ljudi. Ta dva bosta prijazna do štirih. Ti štirje do osmih. Naj se prijaznost, sočutje, skrb širijo hitreje kot virus. Naj se med nami namesto virusa eksponentno širi človeškost.

Poseben čas je. Za tak čas so napisane Knjige. Ki tako učijo.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

28 KOMENTARJI

 1. “Kdor ne bo našel tolažbe v Bogu, ali vsaj krivil Boga za situacijo, bo krivil ljudi. ”
  Da, Vendar Vsak Kdor Bo krivil Boga za nastalo Krizo in Kaos na tem planetu Ne bo Zmogel najti tolažbe pri Bogu !!! ! !!!
  Bo pa skoraj vsak najrajši iskal Vzroke za Probleme drugod, samo pri sebi ne .
  Žal smo se že Preveč Pokvarili. Vsi.
  Mir naj vam bo, vse do Drugega Prihoda v tem desetletju, takoj za Koncem “sveta” v tem desetletju.

 2. Zelo mi je všeč zgled z obrestnim računom. Ta zna razslojiti cele civilizacije.

  A vseeno ni vse tako črno, kot opisuje avtor. Res je zaporedje tako pri virusih kot pri obrestih enake eksponentne narave kot pri atomski bombi: 1, 10, 100, 1000, …

  A koeficient ne mora biti 10, lahko je 2. V tem primeru je naraščanje počasnejše: 1, 2, 4, 8, 16, 32, ……….., 1024.

  A ne rabi biti 2, lahko je tudi 0,8. V tem primeru je “naraščanje”: 0.8, 0.64, 0,512, … Hej, pa saj to sploh ni naraščanje! To je gladko padanje.

  Na tej logiki temeljijo vsa cepljenja. Nobeno cepljenje ni 100% zaščita. Če nudi 95% zaščito (in le 5% oziroma ene dvajsetine ne zaščiti) in je naravni faktor bolezni početveritev, je novi faktor 4/20=0,2. To pa je upadanje “epidemije” do njene naravne smrti.

  Tako bi nam teoretično ob zgledni disciplini morda lahko uspelo utišati tudi tale virus. Ki pa sam po sebi ne predstavlja konca civilizacije pač pa le priložnost, da se naučimo, kako učinkovito postopati naslednjič v podobni situaciji. Ta bo kmalu. Industrijska pridelava mesa tiši piščančke na nekaj kvadratnih centimetrov, tako da epidemije med njimi eksplodirajo zelo hitro. Vse več se jih bo z živali prenašalo na (prav tako prenaseljene) ljudi. Tako da je za nas dobro, da se naučimo živeti v stoletju karanten.

  Obstaja druga nevarnost – večja od virusa. Samoizolacija še dodatno depresivno vpliva na že tako depresivne v do atomov razbiti družbi (ko se niti člani ožje družine ne družimo). To depresijo je treba ustaviti! Danes je lep sončen dan. Stopite na sonce. Če to naredite enkrat okoli 12-te ure, boste lahko na naraven način pridobili najkvalitetnejši vitamin D, ki med drugim pomaga tudi pri naravni obrambi pred virusi.

  • Tudi pri obrestno-obrestnem računu poznamo podobne zglede. Če je obrestna mera manjša od stopnje rasti nekega gospodarstva, dolg izzvanja. Če si izposodite denar po 3% obrestni meri in z njim letno ustvarite 8%, iz:

   1,03^100 = 19 in
   1,08^100 = 2200,

   sledi, da bo čez 100 let dolg predstavljal le še slab procent (19/2200=0,01) tako ustvarjenega premoženja.

   Avtor preveč poudarja tisto drugo “bolj človeško” varianto, ko se precenimo in si za isto državo sposodimo denar po 9% obrestni meri. V sto letih seveda sledi potop. Pri tem se bunimo, da nas družba duši, čeprav smo pridni in ustvarjalni ter ustvarimo 8% letno.

   Podobno bo pri tem virusu. Če bomo samo pridni, bo faktor širjenja še vedno nad 1. Pač se bo epidemija samo časovno podaljšala, kar tudi ni slabo, saj bo ves čas trajanja dovolj postenj na intenzivni negi.

   Če pa bi nam kot zahodni civilizaciji že v prvem poskusu uspelo faktor spraviti pod 1, pa si lahko samo čestitamo. To tudi ni nemogoče. Afričanom je (ob pomoči ameriških marincev) isto uspelo ob izbruhu ebole. Podobno so samo z disciplino utišali tisti virus iz Brazilije, ki ga prenašajo komarji in je sprva tudi deloval kot neizbežen konec sveta (zika or what’s its face).

   • Zal kaze, Igor, da je kuznost covid19 viroze zelo visoka. Zato potrebna rigoroznost izolacijskih ukrepov. Ne bom se cudil niti, ce nam bojo v prihodnje prepovedali sprehode. Izven gosto naseljenih podrocij, zlasti mest, je vec moznosti, da taksen ukrep ne bo potreben.

    Ne pozabimo, da je v tej drzavi na voljo menda le 180 respiratorjev. Samo v pokrajini Bergamo v Lombardiji, kjer je prebivalstva za faktor 10 krat manj kot v Sloveniji, je ta hip priblizno toliko kriticno obolelih, ki respiratorje potrebujejo. Da se nam le ne zgodi isti scenarij…

    • Moje mnenje pa je, da bomo ta virus dobili vsi in večina bo postala odporna, neka manjšina pa bo pač umrla. Glede na druge epidemije, ta ta epidemija zaenkrat še mila. In pa predvsem evtanazijska.

     • Nesprejemljivo je za humano druzbo, da bi naenkrat pustili umreti do 5 procentov populacije, ki bi jo odnesel val epidemije. Nimamo medicinskih kapacitet za zoperstavljanje takemu valu. Ce bo zaradi ustreznih ukrepov epidemija slo bolj postopno, ne bo zmanjkalo intenzivnih postelj, respiratorjev in zdravniskih ekip, pa dobimo morda se v tem letu ucinkovito vakcino in se pred tem terapevtske sheme, ki bojo izboljsale prezivetje tezje prizadetih s covid19 pljucnico. Ne sprejemam tvojega fatalizma.

    • IF, to niso izpusti CO2. Kužnost je malo večja od gripe in bistveno manjša od noric ali ošpic.
     Končno dober Igorjev komentar, ki ne žali inteligence.
     Oba z Žigo pa delata izračune na predpostavki, da je sistem prost. Glede na drastične ukrepe sistem seveda ni prost. Že sedaj se kažejo znaki izboljšanja.

     • Ne vem, kje vidis izboljsanje razen pri podatkih iz Azije. Pricakujem zal, da nas najtezja situacija v Evropi caka v aprilu, maju, morda se juniju. Vesel bom, ce se motim. Nekaj napredka je le v bolj odgovornem pristopu proti sirjenju infekta. Ce bi odgovorni poslusali tvoje komentarje, ki si jih tule oddajal, bi bila odprta pot v scenarij kot se dogaja v najbolj prizadetih delih Italije. Kjer se niso imeli vedenja, kaj se jim lahko zgodi. Mi ga pa imamo.

     • Na svojem facebook profilu je UKC Maribor objavil naslednje besedilo:

      Sedanje dogajanje je ključno za razvoj dogodkov v naslednjem tednu. Zato ponavljamo:

      1. Ne gre za navadno gripo.
      2. Korona virus z uradnim imenom Sars – Cov-2 je zahrbten. Ne prenaša se zgolj s kapljično okužbo in je bolj kužen od virusa gripe.
      3. Prenašajo ga lahko osebe, ki ne kažejo resnih znakov kakršnekoli bolezni.
      4. Virus lahko ostaja aktiven na predmetih (telefoni, kljuke, denarnice, ipd.) tudi nekaj dni. Okužimo se lahko s stikom s temi predmeti.
      5. Higiena rok je pomembna prav zaradi možnosti okužbe preko okuženih predmetov.
      6. Osemdeset odstotkov ljudi bo okužbo preživelo z blažjimi znaki bolezni (karkoli že laično pod tem razumemo), ostalih dvajset odstotkov so ljudje z visokim tveganjem za težje oblike bolezni. Bolezen se lahko tudi pri navidezno lažje bolnih v hipu prevesi v težjo obliko bolezni.
      7. Zaradi zahrbtne narave širjenja virusa je potrebno vzdrževati socialno distanco. Od tega je odvisno ali bomo imeli čez teden dni pet tisoč okuženih, kar sistem zmore ali več kot deset tisoč okuženih, česar sistem ne zmore.
      8. Ljudje, ki so v samoizolaciji, naj ne hodijo naokoli in se hvalijo, da so okuženi in da jim nič ni. Da, tudi take imamo.
      9. Od vseh nas je torej odvisno, kam bomo zdrsnili. Če bomo upoštevali ukrepe za omejevanje širjenja okužbe, bomo zmogli, če jih ne bomo, bomo pokleknili.

      https://m.facebook.com/pg/UKCMaribor01/posts/?ref=page_internal&mt_nav=0

      Na Časniku imamo redko priliko brati matematično epidemiološka izvedenca Zdravka in Igorja Đ., katerih komentarji kažejo, da očitno zelo natančno poznata gibanje in učinkovanje koronavirusa Sars-Cov-2. Zato sta prepričana, da o potekajoči pandemiji lahko predvidita več in bolje od slovenskih, italijanskih in ostalih svetovnih doktorjev medicinske znanosti.

      Omenjena izvedenca sta se končno znašla na isti valovni dolžini, da drug drugemu ne žalita več inteligence.
      Teh dveh DIY znanstvenikov ne vznemirjajo dejanski podatki, ki prihajajo iz bližnje soseščine, iz severne Italije. Česar ne vidita in ne slišita, tisto za njiju ne obstaja, torej jima tistega niti ni potrebno upoštevati. Tako lahko mirno gonita svojo lajno.
      Tadva modreca bi skupaj s Šarcem najbolje in opravila s paniko zaradi koronavirusa v državi Sloveniji.
      #samipametnjakoviči

     • Tadva modreca bi skupaj s Šarcem najbolje in najhitreje opravila s paniko zaradi koronavirusa v državi Sloveniji.

     • Eno figo pravis, Zdravko. Plus hvalil si Sarcevo vlado, ko ni ukrepala ne dovolj, ne ustrezno, ne pravocasno in je ocitno javno omalovazevala problem ( v smislu nobene panike, vse je v najlepsem redu) in grajal si opozicijo, ki je opozarjala na nevarnost in zahtevala ukrepe. Pa smo na siroko odprli ob koncu prvega dela solskih pocitnic infektu iz S.Italije.

      Sarec se je dokazal vnovic in v kriticni situaciji kot nedorasel levi populist, ki je rad predvsem vsecen anarhisticnim druzboslovcem, vkljucno levi novinarski srenji, ki pojma o stvari ni imela. In se zaupal je napacnim strokovnjakom, kot je politiki vdana, ocitno nekompetentna Nina Pirnat iz NIJZ. Ne vem, zakaj je vlada se ni zamenjala. Da je prisotno taksno kriticno pomanjkanje zascitnih sredstev in respiratorjev, pa je verjetno odgovornost predvsem vrha civilne zascite. Od Pirnatovi bi se verjetno moral posloviti tudi Sestan.

     • Zdravko,
      napisali ste “Kužnost je malo večja od gripe in bistveno manjša od noric ali ošpic.”
       
      To še zdaleč ni isto, kot tisto, o čemer piše na FB strani UKC Maribor. Okužb s koronavirusom nikjer ne primerjajo z noricami ali ošpicami, tako kot vi.

      Vaše primerjave niso korektne, saj je slovenska populacija proti ošpicam dokaj dobro precepljena, norice (popularno poimenovane vodene koze) pa večina ljudi preboli že v otroštvu brez kakršnihkoli pomembnih težav.

      Koronavirus Sars-Cov-2 prinaša čisto drugačno zgodbo.
      Prvo in najpomembnejše je dejstvo, da se sodobno človeštvo prvič srečuje s tem virusom. Zato ljudje, ki okužbe še nismo preboleli, za boj proti temu koronavirusu nimamo pridobljenih protiteles. Cepiva pa tudi ni in ga še nekaj časa ne bo. To pomeni, da se organizem vsakega okuženega prvič srečuje s to okužbo in jo poskuša prebroditi po svojih najboljših močeh.
      Imunski sistem večine okužene populacije (po ocenah epidemiologov osemdeset odstotkov) okužbo s koronavirusom Sars-Cov-2 premaga brez velikih težav. Pri določenem številu okuženih ljudi (ocenjeno na dvajset odstotkov) pa se pojavijo tako hudi zapleti, da potrebujejo intenzivno medicinsko oskrbo. Kljub vsemu trudu zdravnikov in ostalega medicinskega osebja, intenzivna oskrba v manjšem odstotku rezultira v smrt obolelega. Težki pacienti potrebujejo dihalno podporo aparatur, ki bi jih, ob neobvladanem širjenju okužb, prej ali slej zmanjkalo v vsaki državi. Zdravstveni sistemi nekaterih držav premorejo več takšne opreme, drugi manj. Trenutno (približno) število respiratorjev v Sloveniji vam je navedel že IF, tu nekje smo.

      Razmere v severni Italiji, konkretno v provinci Bergamo, kažejo, da se koronavirus Sars-Cov-2 širi veliko hitreje in je veliko agresivnejši kot katerakoli običajna gripa.

      V mestu Bergamo (s pribl. 120.000 prebivalci) je drugi teden letošnjega marca terjal  330 smrtnih žrtev koronavirusa. To je 14-krat več v primerjavi z lani, ko je bilo v istem obdobju 23 umrlih.
      Število novih okužb je zelo visoko, tolikšno, da zdravstvene ustanove v provinci Bergamo nimajo več prostih ležišč in ne obvladujejo oskrbe nujnih primerov. Koronavirus ne prizadeva več le starejših ljudi ali ljudi z določenimi obolenji, žrtve terja tudi med mlajšimi ljudmi. Pokojnih praktično ne uspejo pokopavati, saj prehitro dovažajo nove.

      Če bomo podatke iz Bergama prevedli v teoretično projekcijo za naši največji mesti Ljubljano (po Wikipediji cca 280.000 preb.) in Maribor (malo manj kot 100.000 preb.), nas bodo številke dodobra pretresle.

      Zraven se zavedajmo, da je zdravstveni sistem v severnoitalijanskih pokrajinah zelo dobro urejen, ima tudi več zdravstvenih kapacitet, kot jih imamo v Sloveniji.

      Tako bomo lažje in hitreje razumeli, zakaj so tako zelo nujni drastični ukrepi za vzpostavitev in vzdrževanje socialne distance med ljudmi in onemogočanje hitrega širjenja okužb.

      Če želite izvedeti več podrobnosti, si lahko pomagate z Google prevajalnikom:

      https://www.bergamonews.it/2020/03/17/coronavirus-a-bergamo-in-una-settimana-330-morti-14-volte-in-piu-rispetto-a-un-anno-fa/360586/amp/

      https://bergamo.corriere.it/notizie/cronaca/20_marzo_18/coronavirus-fiera-bergamo-l-ospedale-campo-alpini-300-posti-letto-23fd26d6-68e7-11ea-913c-55c2df06d574_amp.html

     • Vanja, saj oba veva, da ima ženska zadnjo besedo. Pa tudi zakaj.
      Ne bom o tem več razpravljal.
      Hvalabogu se stanje umirja. Upam, da bosta z IFom delila to veselje z menoj.

     • Pa odkod ti to, da se stanje ( razen zaenkrat v Aziji, pa nisem preprican, da bo trajalo, ce bojo tam popustili ostri karantenski ukrepi) umirja? Zal se ne umirja. Obratno. Stevilo smrtnih zrtev vsak dan se naprej izrazito raste, vceraj jih je bilo v Italiji dalec najvec doslej, mislim da okoli 470. In infekt se je tam razsiril okoli 14 dni prej kot pri nas. Ponavljam, najhuje bo pri nas v aprilu in verjetno se maju. Le ce bomo zelo pametni in disciplinirani, bo manj hudo kot 300 km zahodno od nas.

  • No, gospod profesor Igor,
   izračunajte in povejte nam, prosim, kakšna matematična osnova širjenja okužbe je bila in bo v spodaj opisanem primeru, ko se je virus od enega okuženega v nekaj urah razširil na 21 oseb?

   In izračunajte, če znate, seveda, na koliko ljudi se je nato virus v naslednjih dneh preselil od teh 21 drugookuženih?

   Zabavajte se malo s preračunavanjem, saj očitno tako nimate drugega dela, kot da z bedastim (z nižanjem osnove na manj kot 1) oporekanjem na način “kućnog matematičara” diskretno omalovažujete nevarnost širjenja okužb.
   #pametnjakovič

   https://siol.net/novice/slovenija/na-zabavi-je-bilo-24-ljudi-21-se-jih-je-okuzilo-izpoved-520950

  • Tovariš profesor, a ta spodnja trditev drži?

   “… deska čez jarek se bo zlomila 4x prej, če bo 2x daljša.”

 3. Oba prispevka, tako vedno briljantnega dr. Turka kot tudi Igorjev sta prepričljiva, se nekako dopolnjujeta. Problem je v tem, do koliko ljudi bosta sporočili sploh prišli, še bolj pa, koliko ljudi bo pripravljenih to upoštevati. Zgledi niso dobri. Poglejmo samo reakcijo številnih smučarjev to nedeljo nekje v Bohinju, ki so bili sicer prisiljeni parkirati avte zaradi zapolnjenih parkirišč kar ob cesti. In prejeli globo za napačno parkiranje. Res je, bolj prav bi bilo, da bi dobili kazen za to, ker so tja sploh prišli.

  • V Bohinju sem bil v nedeljo, gondola na Vogel zanesljivo ni vec delovala. Ustavili so jo prejsnji teden, verjetno bi bilo bolje prej. V Bohinju je bil krasen soncen dan, nekoliko hladno je le pihalo. Sprehajalcev dokaj malo, tako da upam, da sprehod ob jezeru na previden nacin ni pomenil vecji rizik prenosa.

    • Priporocilo je to zaenkrat. Za tiste, ki se ne znajo dovolj varno obnasati. Ali celo nimajo volje, da bi se. Vodilni italijanski virolog iz zelo prizadetega Milana, pravi, da se ne odreka sprehodom, le da pazi, da je razdalja od vsakega, ki ga sreca, vsaj 3m.

 4. Jaz bi morda imel recept za to zdravilo proti tej bolezni, … samo težko ga bo izdelati , ker se sestavine težko dobijo iz Indije, pa ker nekaj časa traja postopek, pa še težko ga je zmleti z keramičnim mlinom, ker se ne sme pregreti .

 5. Epidemija za katero ni zdravila, je kot ogenj. Ko je ogenj majhen, ga je lahko pogasiti. Čim kasneje začnemo gasiti, bolj se razplamti in razširi, težje ga je pogasiti in več škode povzroči.

  Mi smo majhen ogenj zamudili. Koliko življenj, osebnih zadovoljstev, družbenega življenja in gospodarstva nam bo pogorelo, bomo šele videli. Ta ogenj se povsod gasi na približno enak način. Za enkrat drugega ne poznamo. Vsekakor se je treba potruditi, da bo škoda čim manjša. Vsak od nas je poklican, da prispeva k temu. Vsaj kdor je osebno in družbeno odgovoren.

Comments are closed.