Slovenski razkol, knjiga o zgodovini, ki nam grozi, da se bo ponovila

33
Povsod premalo prostora, veliko ljudi, nekaj posebnega, izjemen blagoslovljen čas, ki ga težko ubesedim. Na stotine srečanj z ljudmi in pogovorov ob podpisovanju knjige, vse to me je resnično zaznamovalo za vedno. Imam izkušnjo stika s pristno slovensko dušo, trpečo in hkrati trdoživo, neomajno v iskanju resnice.

Jože Možina: ”Zgodilo se mi je, da sem napisal knjigo Slovenski prelom o naši medvojni zgodovini, a se mi je ob spremljanju aktualnih dogodkov porajal boleč občutek, da je na laži sloneča ideologija, ki je to preteklost ustvarila tako krvavo in krivično, znova v vzponu. Na to so me opozorili tudi številni bralci. Vsak krizni čas je zanje priložnost.

Bilo je v nedeljo zvečer, 26. januarja letos, v župnijski dvorani na Brezovici, kjer smo z množico zbranih obiskovalcev in novih, ki so prihajali, čakali na začetek predstavitve knjige Slovenski razkol. Nastala je gneča, od nekod so nosili dodatne sedeže in ljudje so se spoštljivo nagnetli po celem prostoru prav do mene. Nekaj posebnega je bilo v zraku, skoraj slovesnega. Pred menoj so spokojno čakali prijetni obrazi starejših, mlajših, tudi mladostnikov, kdaj bom »zasadil« prvo besedo, ob meni je stal domači župnik. In v tistem trenutku je izza mojega hrbta proti množici zaplaval čudovit metulj, velik pomladni pisanček s črno-rdečim in belim vzorcem, za katerega v literaturi beremo, da se pri nas pojavi šele maja. Ostrmeli smo in nekdo je vzkliknil: »Glej, prihaja pomlad !«

Urok se je razklenil

Slovenski razkol lahko brez stroškov poštnine naročite po telefonu številka 031 300 329 ali s klikom na NAROČILO

Podobno kot ta nenadejan metulj je med slovensko javnost nedavno prodrla moja knjiga Slovenski razkol, sad 20-letnega raziskovanja, zbiranja gradiva in pričevanj, monografija, za katero je dr. Mitja Ferenc napisal, da je to knjiga, na katero smo čakali desetletja. Besede so se izkazale za preroške. Prva naklada je pošla v šestih dnevih, druga podobno in tudi tretja že po tednu dni ni bila več na razpolago knjigarnam, ampak sem avtor zadržal del naklade za predstavitve. Vabila nanje so kar deževala. Po prvi v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma, ko je posebej zunanje opazovalce šokirala visoka udeležba in je množica ostala pred vrati, se je nakazovalo, da se dogaja nekaj posebnega.

Nekaj redko videnega in spoštovanja vrednega, pa ne zaradi avtorja, ki sem knjigo v dobri veri napisal, morda posredno. Poglavitno, zaradi česar so bili ljudje tam, je veljalo in velja veliki Temi – težko pričakovani resnici o slovenskem medvojnem razkolu, ki je prekrita s tisočero lažmi in še več trupel nedolžnih in je desetletja  čakala, da pride na dan v tej obliki.

Letošnjo zimo se je urok množično razklenil, mnogim je bilo dano z branjem knjige in na predstavitvah videti in prepoznati ter utrditi resnično podobo najbolj usodnega in krvoločnega obdobja slovenske novejše zgodovine, ki je utemeljilo delitve v našem narodu tudi ves povojni čas vse do današnjih dni. Snovalce, prižigalce plamena razkola nikdar ni zanimalo, da se s tem, ko se pripadnike naroda, tako žive kot mrtve, deli na naše – priviligirane in one druge – zamolčane, ponižane, izgublja dragocena povezovalna energija, ki dviguje kulturno in gmoto raven nacije in pomaga preživeti v preizkušnjah. Tudi takih kot je sedaj s kužnim virusom. Povsem jasno je in instinkt zdravorazumskega človeka temu pritrjuje, da pot do napredka in enotnosti vodi le prek resnične podobe zgodovine, saj je na njej zgrajena naša stvarnost …

Poškodovanost mentalitete kot trajni virus

Hitro je bilo jasno, da je tako silen odmev in uspeh knjige pogojen tako s fascinantnimi dejstvi in dokumenti, ki jih knjiga prvič prinaša, kot tudi s tem, da delo sicer govori o zgodovini, vendar tisti, ki je tako živa in boleča, da gre pravzaprav za sedanjost. Zato na predstavitvah knjige ni bilo nekaj deset ljudi, ampak nekaj sto in skoraj povsod so morali pripraviti dodatne sedeže. Množila so se vabila, številna sem odklonil, prestavil na kasnejši čas, zmanjkovalo je knjig, gostovanja smo prestavljali v februar, marec, april, maj, junij, že na jesen. Izpeljali smo nekatere: od Ljubljane in Maribora do Gorice in Kranja, številne izjemne v trpeči krajih, kot so Dobrepolje, Brezovica, Škocjan …

Povsod premalo prostora, veliko ljudi, nekaj posebnega, izjemen blagoslovljen čas, ki ga težko ubesedim. Na stotine srečanj z ljudmi in pogovorov ob podpisovanju knjige, vse to me je resnično zaznamovalo za vedno. Imam izkušnjo stika s pristno slovensko dušo, trpečo in hkrati trdoživo, neomajno v iskanju resnice. Virus iz Kitajske je ta »pohod« ustavil, kot tudi skoraj celotno življenje in delo. Vse to je začasno. Epidemija nas res močno stresa in ogroža, a ko bo minila, se bom spet postavil na noge in na pot po slovenskih krajih.

Kljub krizi in ravno ob njenem izbruhu ter reakcijah dela politike in medijev nam je postalo povsem jasno, da bo covid-19 prešel, problemi ideološke poškodovanosti vrednostnega bistva naše nacije in škodoželjne mentalitete pa bodo ostali kot nekakšen trajni virus, ki je med vojno in po njej ubijal, zapiral in še danes zastrašuje, hujska in deli, ne glede na škodo in žrtve, ki grozijo vsem. Drugim očita tisto, kar počne sam. Straši pred avtoritarnostjo in nasiljem nasprotne, sedaj vladajoče strani, sami pa so z nasiljem prišli na oblast ter največje nasilneže še vedno častijo.

Ti, ki so najbolj lagali, imajo največje spomenike v prestolnici

Pred dnevi mi je pisal kolega univerzitetni profesor in o konfliktni aktualni politiki v Sloveniji zaključil z vprašanjem: »Mar se ljudje iz tvoje knjige niso še ničesar naučili?!« Zmrazilo me je, ker tudi sam vidim preteče protislovenske vzporednice v besedah in ravnanjih kar številnih politikov in medijev, ki imajo stično točko v nekritičnem čaščenju revolucionarne ideologije.

Gotovo so časi 1941/1942 povsem drugačni od 2020, vendar se določeni pojavi, sploh ideološka mentaliteta, sloneča na laži in propagandi, grozeče ponavlja. In postavlja vprašanje, ali se res ponavlja skrajno perverzna mentaliteta, ki je slovenske komuniste vodila v letih po začetku vojne? Takrat so tujo okupacijo videli kot priložnost in v uri narodove nesreče fanatično napadli slovensko demokratično stran, ki tega od rojakov ni niti najmanj pričakovala. Tako je bila mesece povsem neodločna, komunisti pa so se trudili, da bi jo z umori in umazano propagando kar najbolj kompromitirali pred narodom. Nastale žrtve, ki jih je komunistično delovanje pospešilo na vseh straneh, revolucionarjev niti malo niso ustavile pri njihovih prevratnih namenih. To je v knjigi Slovenski razkol predstavljeno do šokantnih podrobnosti na osnovi novo odkritih dokumentov in pričevanj. In kar želim tu izpostaviti: marsikaj iz zgodovine je mogoče uporabiti za razumevanje sedanjega časa.

Komunisti so živeli v svojem svetu ideološke prevare, za katero so njihovi vodilni vedeli, da je laž; končno so to sami izkusili v Sovjetski zvezi, a so brez pomislekov ljudstvo slepili in lagali naprej, neposredno v škodo naroda. Ti, ki so najbolj lagali, imajo največje spomenike v prestolnici, in kar je skregano z zdravo pametjo – še vedno imajo trop posnemovalcev v politiki, medijih, kulturi … Pogosto na vodilnih in privilegiranih položajih.

Posledice negativne kadrovske izbire

Negativna ideološko pogojena kadrovska izbira in žongliranje z novimi obrazi v politiki je tudi v času, ko se je začela krhati mlada slovenska demokracija, naplavljalo čedalje manj sposobne posameznike na ključna vodilna mesta. Dominantni mediji so jih z nekritično podporo vsaj držali nad vodo, a čim so prišle že manjše preizkušnje, jih je po vrsti odplaknilo nazaj v politično podzemlje. Ta pogubni model generiranja marionet na vodilnih položajih, s katerim se je vzdrževala globoka država, se je izkazal za skrajno nevarnega ob soočenju s sedanjo epidemijo.

Prejšnjemu predsedniku vlade Marjanu Šarcu je generalna politična vizija levice, skoncentrirana v paroli »samo, da ni Janša«, omejila presojo do te mere, da je skupaj s svojim medijskim pratežem v imenu svojih mentorjev storil vrsto usodnih napak in opustitev. Ni se zmenil za predloge in opozorila zdravnikov, prvaka SDS in opozicijskih medijev, ampak je grožnjo pandemije za Slovenijo skupaj z dominantnimi mediji podcenjeval in naposled obupal, dezertiral ter z odstopom sicer popeljal elito globoke države v politični bankrot, bolj pomembno pa je, da je slednja skupaj z njim pustila na cedilu slovenske državljane.

Za učinkovitejšo zajezitev virusa, kar bi rešilo več življenj, je bilo prepozno vsaj potem, ko so se slovenski zimski turisti (za razliko od hrvaških) vračali iz Italije brez vsake kontrole in covid-19 razsejali po številnih krajih. Tako je Slovenija usodno zamudila tudi zahvaljujoč medijsko konstruiranim novim obrazom in škoda je že in še bo nepopisno večja. Tudi sicer so posledice pandemije na svetovni ravni tako nepredvidljive, da lahko le upamo, da posamezni deli sveta, celo Evropa, ne zapadejo v kaos in nasilje, pomanjkanje, celo lakoto ali posledično v pospešen začetek konca civilizacije, kot je evropska.

Kaj v resnici skrbi skrajno levico?

Slovenijo in svet čaka preizkušnja, kakršne ni bilo od španske gripe pred sto leti. S to razliko, da imamo sedaj veliko več kot po prvi svetovni vojni in da smo kot družba veliko bolj pomehkuženi in neprimerno manj pripravljeni/sposobni imeti manj. Nastopa torej nadvse zahteven čas. V pomenu grožnje za varnost in življenje česa podobnega po drugi svetovni vojni in revoluciji ni bilo. Nastopa torej obdobje velike potrebe po pametnem vodenju, povezanosti in dejavni podpori vsem, tudi novi vladi, ki se odgovorno spopada z grožnjo.

In tu nastopi ekstremni del levice s svojimi vplivnimi medijskimi podporniki, ki s svojo propagandno vojno od prvega dne ruši vlado, ki je čez glavo zaposlena z reševanjem tistega, kar so oni sami zavozili, razpadli in pobegnili s prizorišča odgovornosti. Ne poznamo države, kjer bi se dogajalo kaj podobnega. Iz besed in ravnanj marsikoga je slišati, da poglavitna skrb ekstremne levice ni spopad z virusom, ampak napad na komaj vzpostavljeno vlado, ki tako bije boj na dveh frontah. In tu so takoj, skoraj od prve ure dovoljena vsa sredstva, tudi laži, sploh pa hujskanje in manipulacije.

Bojazen slovenske levice ni v tem, da bi bila Janševa vlada neuspešna, strah jih je, da bo uspešna. In zato ovire, medijski linč in propaganda. In v tem je velika perverznost njihovega delovanja v tej kritični dobi. Spomnim se Kardelja, kako mu je nekoč ušlo, da so ob pretečem napadu sil osi na Jugoslavijo komunisti ovirali povezavo kraljeve vlade z zahodnimi zavezniki. Njim je bila važnejša revolucija, ne pa rešitev države.

Ekstremisti želijo vlado kompromitirati in jo znova napasti

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo. 

Ob takih ravnanjih se mi vsiljuje vzporednica s časom, ki ga Slovenski razkol obravnava. Gre za agresivno miselnost, ki ne izbira sredstev za svojo prevlado in je dejansko nevarna demokraciji in blaginji vseh. Kako drugače razumeti nasprotovanje vključitve Slovenske vojske v varovanje južne meje, kjer je v teku nov naval migrantov, za razbremenitev policije, ki jo nujno potrebujemo za nadzor spopada z virusom znotraj države? Argumenti proti Slovenski vojski slonijo na laži; tega se ekstremisti zavedajo, a lažejo naprej. Podobno kot njihovi vzorniki leta med vojno in po njej.

Pravijo, da: jih skrbi militarizacija družbe in omejevanje demokracije, ob tem pa se razglašajo za ponosne naslednike KPS, partije, ki je vse, kar je ustvarila, predvsem zlega, storila z diktaturo in skrajnim militantnim nasiljem. Seveda jih ne skrbi navzočnost Slovenske vojske, ki državljanom kvečjemu vzbuja občutek varnosti. Ovirati želijo prizadevanja za zaporo južne meje, ovirati želijo zaščito države. Spraviti želijo vlado v še težje razmere, jo kompromitirati in znova napasti. To so njihovi nameni ob upoštevanju vzporednic s prelomnim časom druge svetovne vojne, kot ga razkriva knjiga Slovenski razkol. Možnosti, da jim uspe, so manjše. Hvala Bogu tudi zato, ker so mnogi to knjigo prebrali in razumejo.

Čas državljanskega poguma

Zgodilo se mi je, da sem napisal knjigo Slovenski razkol o naši medvojni zgodovini, a se mi je ob spremljanju aktualnih dogodkov porajal boleč občutek, da je na laži sloneča ideologija, ki je to preteklost ustvarila tako krvavo in krivično, znova v vzponu. Na to so me opozorili tudi številni bralci. Vsak krizni čas je zanje priložnost. Gre za skrajno in brezobzirno miselnost, ki je usodno razbila Slovence med vojno in kasneje. V časih, ki prihajajo, bo potrebno vedenje in pravočasno prepoznavanje te mentalitete. Potrebnega bo tudi veliko več pravočasnega državljanskega poguma, da se kaj takega ne bi ponovilo. Ni kaj razmišljati, napolnimo čas, v katerem živimo, z glasno navzočnostjo, da pristne slovenske in krščanske vrednote, ki so ta narod poglavitno oblikovale, ne zamrejo. Poskrbimo, vsak po svojih močeh, da bo tisti metulj, ki je vzniknil sredi zimskega večera na Brezovici, poletel do zrele pomladi, ki je njemu podarjen čas.

Vir: Družina, št.15-15, str.18-19

33 KOMENTARJI

 1. Da kvantificiram, kar je glede posledic razlicnih vladnih reakcij v zacetku sirjenja koronavirusa med Slovenijo in Hrvasko napisal Joze Mozina. Spomnimo, hrvaska Plenkoviceva vlada je koncem februarja po zaskrbljujocih novicah iz Italije priprla drzavne meje, kjer so vsem jemali anamnezo in merili temperaturo in prispele iz Italije poslali v samoizolacijo. Sarceva vlada je protestirala proti hrvaskim ukrepom, vlada, premier Sarec in NIJZ z Nino Pirnat so na tiskovnih konferencah v nasprotju z opozorili vecine stroke, tudi zdravniske zbornice, tudi enoto NIJZ Koper ( Krek, Pretnar) smesili zdravnike, naj ne panicarijo, da gre samo za infekt blazji od sezonske gripe, da ni razloga, da se po vrnitvi iz Italije ljudje, ki nimajo vrocine in kaslja ne bi takoj na vrnili na delo. Tudi v zdravstvene ustanove in domove za upokojence. Dominantni levi mediji so stali povsem v sozvocju z vlado in Nino Pirnat. Se danes v Delu ali Dnevniku vsak dan izide kaksen clanek, ki hvali politiko NIJZ pod Nino Pirnat. Teater absurda.

  Primerjalni rezultati po 1 mesecu epidemije: Slovenija 53 mrtvih na 2 milijona prebivalcev. Hrvaska 23 mrtvih na 4,1 milijona prebivalcev. Hrvaska ima torej zaenkrat, kljub slabsemu zdravstvu od Slovenije, okoli 5 krat(!) manjso smrtnost od nase drzave. Upam si trditi, glavna krivda je na prejsnji vladi in vodstvu NIJZ.

  • Gospod IF,
   čisto tehniško opozorilo: smrtnost je razmerje med umrlimi in okuženimi, podamo v odstotkih. Vi pa govorite o relativnem številu mrtvih. Sicer pa ste to o številkah pravilno zapisali. Zelo verjetno, pravilno zapisali.

   Zakaj je pa temu tako, pa predlagam, da prepustiva strokovnjakom, ki jih je pa zanemarljivo malo. Vzrokov je lahko za malo morje: bližina Italije, beleženje smrti, starost prebivalstva, čisti zrak, gostota prebivalstva … in ne na koncu je tudi vzrok, ki ga vi omenjate: ŠAREC&PAJDAŠI.

   • Pikolovski ste ( pa prav vi, AlFe, ki bi menda v dobro gospodarstva epidemijo prosto spustili ce dezelo), ampak priznam, namesto smrtnost bi moral napisati umrljivost oz mortaliteta. Sicer pa noben od dejavnikov, ki ste jih zapisali, ne razlikuje tako bistveno Slovenije in Hrvaske, da bi lahko obrazlozil 5 krat nizjo umrljivost za to boleznijo pri sosedih. Razen tega, da so Hrvati pregledovali ljudi na meji in jih posiljali v samoizolacijo, ce so prisli iz severne Italije. Vecja blizina Slovenije se zdi na prvi pogled mozen pomemben dejavnik. A nizka prizadetost celotnega nasega mejnega obmocja z Italijo- Primorske ( torej obala in posebej goriska) to demantirajo. Bistveni so pravi pozivi stroke, z njo usklajeni ukrepi oblasti in ustrezen odziv prebivalstva. Na obali in Goriskem so se v razliko od drzave vsi odzvali odlicno.

    • Gospod IF,
     zelo radi polagate besede v tuja usta?? In potem z omalovaževanjem branite vaše argumente, ki so ZELO pomembni, a argumenti sogovornika nepomembni.

     Seveda se pogovor takoj prekine in obtičite v nevednosti. Pa srečno s sesutim gospodarstvom, čeprav prvi petelini že kikirkajo:

     … Trije v družini smo že prvi teden morali ostati doma. Dela od doma za naše dejavnosti ni.
     … Prosim pomagajte moji hčeri. Na porodniškem dopustu je, njen mož pa je ostal brez dela in zaslužka. Prvi teden zapore podjetij.
     … Jočem, ne morem nehati. Ker ne zmorem več. Z otroki se zapiramo pred sosedi, ker smo ostali brez vsega. Otroka zahtevata, sama pa nimam. Ne hrane, ne volje, pa tudi živcev ne več. Nikoli nisem udarila otrok, ker smo se vselej lahko pogovorili. Pridni so bili. Sedaj pa mi gredo na živce. Preveč so jedli, zmanjkalo nam je vsega.
     … Prosim vas za računalnik. Nimamo ga. In otroka ne moreta slediti učenju na daljavo. Sem klical v šolo, pa so dejali, da naj se nekako znajdem. Hudo mi je.
     … več na https://www.portalplus.si/3743/socialne-stiske-med-epidemijo-koronavirusa/

     Boste tudi te prve peteline zaklali in jih dali v lonec? Tako kot mene? Ti prvi petelini so:
     ZVEZA PRIJATELJEV MLADINE LJUBLJANA MOSTE POLJE
     PROLETARSKA CESTA 1, 1000 LJUBLJANA

     Z ukrepi gospoda Janeza in ki jih vi na nož podpirate, se rešuje stare in onemogle ljudi na račun mladine. Taka družba nima prihodnosti. Upam, da je vsaj gospod Janez pametnejši od vas pa bo te ukrepe kaj kmalu zmanjšal.

     • Podpiram tisto, kar po pameti presodim, da je prav. Ne zaradi kateregakoli Janeza ali Marjana. Tudi ce nam GDP zacasno pade na polovico, se da preziveti. Z vsaj desetkrat manjsim GDPjem so nekoc preziveli. Epidemijo bolezni, ki je nevarna in izcrpljajoca za vse, ne le stare in bolne, je treba cimprej ukrotiti, da bi se dalo malo normalneje zadihati. Ce ne, se to lahko vlece leto ali vec.

 2. Vse povedano drži, gospod Možina! Slovenski levičarski skrajneži so žal ostali takšni, kot so bili. In ni videti, da bi se bo pri njih kaj spremenilo.

  Vprašanje je pa, ali je tudi druga stran ostala enaka? Ali pa se bo morda le znala pravilno odzvati na te laži in druga zavržena dejanja, ki želijo ohranjati slovenski apartheid? Ali bo slovenska družba, zlasti civilna družba imela dovolj moči in volje, da se končno porazi sile razkola in konča s politiko apartheida?

  Za to je potrebna širša družbena akcija. Sedaj smo na razpotju: ali še naprej apartheid ali normalna demokratična družba. Sama po sebi se slovenska družbena patologija ne bo rešila. Bolezen se zdravi z zdravilom. Zdravilo je zdrav del družbe, ki mora prevladati.

  • Ne, druga stran ni enaka-velik del nje je ostal v na cca 700 moriščih in v tujini. Druga stran ima in bo imela zato zelo težko delo.

 3. Sklepna misel je točna in permanentno se revolucija nadaljuje v raznih oblikah. Mlade zanjo neprestano vzgajajo in motivirajo.
  Sedaj se to čuti v vzdušju, katerega že med temi prazniki širijo okrog, da Janša pripravlja državni udar, da ga je že začel, da so ukrepi preostri (ne glede na druge države s podobnimi), da je to prikrita diktatura, ki je nevarnejša od žrtev, ki bi jih napravil virus…
  Vse, kar ni njihova diktatura je pač nevarno, zato je zanje, za ponovno uvedbo totalnega enoumja, najbolj nevarna pot v demokracijo…, ki bo dokazala tudi, da se tako lahko v Slovniji dvigne standard tudi tistim, ki imajo najnižje plače na kakovosten nivo, da ne bodo izobraženci bežali v tujino in ne le oni, vsi po vrsti…!
  Demokratična vlada je za Slovence kot velikonočno upanje, ne popustimo!!!

 4. Koristen bi bil še drugi del knjige, v katerem bi se seznanili, kaj storiti danes, da odpravimo škodljive posledice razkola in kaj storiti, da se razkol ne ponovi v tisti strašni obliki kot je bil.

 5. Razkolniki so povezani mednarodno in zlasti znotraj EU, tukajšnji pozivi EU pa so bob ob steno. Takrat je bilo podobno. Tukaj je odgovor, kaj spremeniti.

 6. Berem monografijo Slovenski razkol. Knjiga je zelo tendenciozno sestavljena in ni zgodovinska knjiga. Po definiciji je monografija delo, ki je namenjeno določeni skupini ljudi. In to delo je namenjeno domobrancem in njihovim potomcem, ki so bili narodni izdajalci. Monografija je spisana na osnovi 180 pričevalcev in arhivu skrajno desne klerikalne skupine Stražarji, ki se je kasneje prelevila v Črno roko in morila slovenske domoljube. V monografiji, ki jo berem zelo počasi, ni nikjer domobranske prisege, nikjer ni zahvale Mussoliniju za okupacijo, nikjer ni fotografij ubitih partizanov, da ne iščem slike odsekanih glav partizanov. Odsekali so jih domobranci. Nikjer ni navedena mučilnica na Sv Urhu itd.
  Če bi Možina vzel v roke Hitlerjev Mein Kampf, zapiske Himmlerja o rasah in pričevanja 180 zagretih nacistov, esesovcev, bi z lahkoto dokazal, da smo Slovani in še posebej Slovenci nižja rasa, ki mora biti iztrebljena. Brez problemov bi to dokazal in nacisti bi tako knjigo navdušeno sprejeli.
  Imam vprašanje za Možino in gospode komentatorje. Jaz menim, da je knjiga namenjena samo temu, da bi Slovenci ostali še naprej razklani. Naslov je simptomatičen Slovenski razkol. Prosim, da mi zgoraj omenjeni razložijo, čemu in komu služi ta monografija (ni zgodovinopisje)??
  Kar se tiče pljuvanja po vsem kar ni janševstvo. Menim, da so v času YU v KZ (partiji) bili manj enoumni kot so danes v SDS. V partiji je prihajalo do nasprotij in nasprotnih mnenj in teorij. V SDS tega ni. Kdorkoli se upre enoumju Janše je diskvalificiran in z malo več moči Janše, bi bil tudi eliminiran. Diskvalifikacija se je zgodila vsem, ki so se upali le malo kritizirati Janšo. Naj jih naštejem nekaj: Hvalica, L. Novak, Čus, gospa Vera Ban, Mate, ž. Turk, nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, Sonja Ramšak, Gregor Virant, Miha Brejc, Pavle Rupar, Angelca Likovič in še bi se našlo dosti njih.
  Janša je tudi edini premier v EU, ki je bivši komunist. Je edini, ki že 30 let vodi stranko in ima 100% podporo, boljšo kot S. Korejski Kim.
  Kar se tiče virusa in kritiziranje ukrepov prejšnje vlade, je to naravnost sramotno, kaj piše ”zgodovinar” Možina.
  Priporočam branje članka v Mladini https://www.mladina.si/197551/vratarjev-strah-pred-enajstmetrovko/

  • Ja, sramotno. Opisuje najprej vašo sramoto. Likvidacije v jamah in grapah niso nekaj kar bi se dalo razumeti. Niti je to nekaj kar bi lahko nekdo “zaslužil” s svojim grehom.

   • Izdaja je največji greh, kar jih poznamo. Izdaja svojega naroda, je najhujši zločin. In domobranci pod vodstvom Rupnika, so bili narodni izdajalci in zavezniki Hitlerja. Domobranske enote so bile po definiciji pomožne enote Hitlerjeve vojske. Vojske in ideje katere cilj je bil iztrebiti vse Slovence. In domobranci so Hitlerju pomagali. To kar jih je doletelo je preblaga kazen, ker jih (vas) je še preveč ostalo.

    • Izdaja naroda je vaš revolucionarni novorek in sploh ne obstaja.
     Veleizdaja, ja, to pa so najprej partizani sami! Torej sploh ne omenjajte tega!

    • Ja, izdaja tovariš zivo!
     -Komunisti niso hoteli rešiti Toneta Tomšiča iz italijanskega zapora.
     -Komunisti so Italijanom izdali dr. Aleša Stanovnika
     – Komunisti so Italijanom izdali okoli 600 Slovencev, oficirjev jugoslovanske kraljeve vojske.
     -Komunist je izdal Tigrovce na Mali gori, da so jih napadli Italijani
     -Komunist je Nemcem izdal partijsko šolo v Cerknem, da so jih potem Nemci napadli.
     To so izdaje, tovariš zivo, ne pa propagandistična izdaja, ki jo valjate tričetrt stoletja, kjer le morete.

     Zakaj ne pišete o izdajah, ki so jih zagrešili komunisti?
     Zakaj o teh izdajah ne pišejo mediji?
     Dajte no, pridite končno k pameti in ne ponavljajte parol!

  • Kaj pa pise glede virusa avtor drugega kot to, kar je jasno kot beli dan? Kar dolgo trdita epidemiolog Krek in Pretnar iz NIJZ Koper, pa osrednji virolog Ihan, Zdravniska zbornica, predsednik sindikata druzinskih zdravnikov Muzevic, organizacija Mladi zdravniki, predsednik eticne komisije in upokojeni onkolog Zwitter, pa dr. Mrevlje ze 2 meseca v opozicijski NovaTV in nenazadnje tudi sama stranka SDS od sredine februarja naprej. In stevilni svetovni mediji in strokovnjaki. Kaj ti moremo, ce sledis napacne medije, bodisi levorezimske ali anarhisticne. Bojan Kranjc je med zadnjimi, katerega nasvete bi sam uposteval na konkretnem podrocju.

   Mimogrede, v ZDA je med prvimi zaprla vrata Univerza Harvard in pozvala vse studente, naj se izselijo iz kampusa. Takrat, ko je Sarec se ponizeval slovenske zdravnike, ces da se bojijo virusa.

   • vse lepo in prav. kako zajeziti in ukrepati je mnogo teorij. Švedi so ubrali drugačno pot in morda se bo ta izkazala za najboljšo. katera pot je najboljša, jaz ne bom ugibal, ker nimam pojma. Tudi ukrepi vlade se mi zdijo do neke mere dobri. Kar je pa zaničevanja vredno, je to, da se krivi šarčevo vlado. Ta je ukrepala tako, kot ji je NIJZ svetoval. Pravzaprav še bolj ostro. Ko je šarec uvedel kontrolne točke na meji, so ga iz EU s Macronom na čelu ostro napadli. Ker je razdelil maske in zaščitno opremo, ga je Janša napadel, čeprav je Počivalšek imel nalogo že februarja, da nabavi zaščitno opremo. In danes se je pokazalo, da zaščitne opreme nima nobena država dovolj.
    Janša je 14% svojega časa (to je nekdo izračunal) porabil za pljuvanje po Šarčevi vladi. Se vam to zdi dober ukrep?

    • Svedska se ob igleda vecinskem strinjanju drzavljanov igracka z zivljenji svojih ljudi. Trenutno ima 2-5 krat vecjo umrljivost za to boleznijo od sosednjih skandinavskih drzav, verjetno pa bo se huje. Razocaran sem nad cudno brezbriznostjo ali pa zaslepljenostjo teh ljudi. Na ugledni univerzitetni kliniki Karolinska so sprejeli navodilo, da na intenzivni oddelek ne sprejemajo bolnikov s covid19 starejsih od 80 let, tudi ce so proste postelje. Zgrozen sem nad tako drzavo in tako mentaliteto. Ki se v pretezno katoliski drzavi ne bi mogla zgoditi!

     Sarceva vlada je poslusala NIJZ z Nino Pirnat, da. Zal jo je. Do vse druge stroke je bila pa ignorantska in nesramna. Lahkomiselni so bili za moj okus kot mulci in kot da gre za prehlad. Glede zascitne opreme so pa celo lagali, da jo je dovolj. Novo vlado pa so pricakala prazna skladisca. In nemogoca situacija glede nabave opreme, ki jo zdaj rabi cel svet v enormnih kolicinah, izdeluje pa samo Kitajska. Kako naj normalen clovek ne bi bil kriticen do Sarceve vlade in NIJZ pod vodstvom Nine Pirnat?!

     • Jaz sem pa razočaran nad prestrašenostjo in demoraliziranostjo naših ljudi,z vami vred IF.
      Kako lahko spregledate sto tisoče brezposelnih, otrok in družin?
      To nima veze z umrljivostjo starejših, ki jih je treba seveda oskrbeti na najboljši način. in bi jih v vsakem primeru.
      Medicinska stroka ne pozna karantene zdravih. To je politični ukrep, ne strokovni. Ne skrivajte se za nekimi intelektualizmi in stroko.

     • Ocitno smisla in zgodovine karantene ne poznas. Prvo je imela na okoliskih otokih Dubrovniska republika od l.1377. Lazareti so imenovali stavbe, ki so jih gradili za 30-dnevno karanteno. Ta je bila namenjena ne obolelim, temvec ljudem, ki bi lahko prinesli infekcijo ( recimo so prisli iz krajev, kjer razsaja bolezen), pa se ne ve, ali so inficirani ali ne. Tvoja trditev je torej povsem zgresena.

     • Torej, moja trditev je povsem na mestu. Tvoje histeriranje o splošni karanteni je neutemeljeno.

  • Ne flancaj, kar so te naučili v osnovni šoli ali doma, ker so bili v Partiji!
   Prvi, ki so kolaborirali s Hitlerjem so bili komunisti, prvi , ki so položili roko nad verujoče Slovence so bili komunisti in prvi, ki so se branili za svoje življenje, za kar so imeli vso pravico, so bili verujoči(duhovniki, kmetje, tovarnarji) in večina naroda, ki je vedela za komunistične zločine boljševikov. Da Janšo obtožuješ komunizma je pa podlo, bil je kot vsi mladinci oz. najstniki indoktriniran, saj resnice takrat nisi mogel izvedeti, saj je bila prepovedana! Že kmalu, mnogo pred osamosvojitvijo je resnico vsak malo bolj spoznal in tudi postal kritičen ali celo disident. Janša je bil precej inteligenten in je zavoljo tega postal disident in celo zapornik! Zaprla ga je Partija po nalogu Kučana in ga preganja še danes, ker je edini,ki ga ne morejo uničiti in ve za vse barabije slovenske levice. Stranko lahko vodi, dokler v stranki vedo, da jih vodi kot oni želijo, verjeto jim ni mar agitprop tvoje vrste!7/8 omenjenih ne nasprotuje Janši več niti ji ni, ker so uvideli, da ima prav! Če pa ti vidiš v prejšnji vladi dobre ukrepe v boju proti virusu, potem pa res ne vem, se hecaš ali si pa…? Sploh se pa oglašaš na portalu, kjer tvoje bedarije izpadejo kot cenen agitprop!

  • Le primanjkljaj pameti in etike lahko sproducira toliko neumnosti kot ti! Vsak normalen človek ve , kaj se je dogajalo pred vojno in v začetku vojne, kolaboracija komunistov s Hitlerjem! Vsi ozaveščeni vemo, kdo je prvi položil roko na sonarodnjake, ki so se imeli pravico braniti na kakršenkoli način pred smrtjo. sploh ne razumeš, kdo je začel z razkolom med Slovenci, ker si pač človek komunistične baze, ki ji je osnova v vsaki stvari revolucija, kaj to pomeni, ti izgleda ni jasno! Kaj je počela Partija v Jugoslaviji, ja zapirala in ubijale ljudi(preko pol milijona).

 7. Bo pa tale kriza s korona virusom razgalila marsikaj. Veliko se bo osvetlilo, kdo je kdo in kaj hoče. Prava mala katarza se obeta.

 8. kako ravnati drugače?
  Ne dopustiti, da bodo komunisti to svetovno krizo izrabili za totalno destabilizacijo gospodarstva, sociale in pripravili ljudi v totalno stisko, da bi jih zvabili v nasilno reševanje oz. tretjo svetovno vojno.
  Sedaj imamo svetovno virusno vojno in jo lahko spremenijo v svetovno klanje.
  Na Slovenskem so ga povzročili prav v stiski okupacije, ki pa sama na sebi ni bila tako krvava, kot so jo naredili prav revolucionarji. Tega se je treba bati in ukrepati že danes- ŽE DANES! ZAGOTOVO BODO TO IZRABILI, NE POZABIMO.

  • ma kateri komunisti? Kje so komunisti? Kdo so komunisti? Kitajci? če so Kitajci komunisti, potem so živi dokaz kako uspešno je komunistično gospodarstvo. Mogoče ogrožajo svetovni mir s. Korejski komunisti. To govorijo in pišejo samo politični bedaki. Kom ne bo nikoli sprožil vojne, če ga bodo pustili na miru, ali če mu ne bo nekdo hotel vsiljevati zahodno ”demokracijo”. mogoče so Kubanci tisti, ki ogrožajo svetovni mir. Ali bolje Venezuelanci. To bo to Maduro, je tako močan, da ogroža svetovni mir. Miran Mihelič, osvetli nas in nam povej kdo so tisti svetovni ali pa celo slovenski komunisti, ko ogrožajo svetovni mir.

  • Miran Mihelič, do danes je vse vojne od leta 1000 dalje sprožil Zahod. No ja, enkrat so te vojne sprožili Turki, ko so širili svoj imperij.

 9. Kardelj, Tito, člana Kominterne tudi v času začetka največje nesreče slovenskega naroda.
  Sta izdajalca slovenskega naroda in tvorca zahrbtnega in naklepnega zločinskega napada na slovenski narod.

  Julij 1940, Kominterna svojim KP po Evropi: “Sprejemaje naciste prijateljsko, bojkotirajte odporniška gibanja.”
  25. do 27. marec 1941, Beograd, protesti zoper pristop KJU k Trojnemu paktu.
  KPJU, po diktatu Kominterne, protestira zoper napad protesnitkov na nacistični izpostavi v Beogradu. (stran 69, Institut za novejšo zgodovino, Slovenci in leto 1941).
  6. april 1941, nacist napade KJU, domovino Kardelja in Tita.
  27. april 1941, komunist Kardelj v LJ tvori kominternovsko PIF zoper Francijo in VB, ki ju je takrat že tolkel nacist.
  1. maj 1941, Rdeči trg, Moskva, Kominterna gosti naciste. https://www.youtube.com/watch?v=jAfSrBMuXI8
  13. maj 1941, v imenu KPJU Tito Stalinu, šefu Kiminterne: “Odzvali se bom v slučaju, če boste napadeni.”

  • Za Ram: da, vse je res, kar si sestavil. Komunisti so sodelovali z nacisti od julija 40 do maja 41, se pravi 9 mesecev. Zahod je podpiral in sodeloval z nacisti od dne ko je Hitler postal nemški kancler (januar 1933). Na angleškem dvoru je imel oboževalce, v reviji TIME so ga proglasili za osebnost leta, ameriški politiki (tudi stari Kennedy) so ga občudovali in podpirali, v Minhnu so mu poklonili dele Češke itd. Kolaborirali so z njim vse od leta 1933, vse dokler niso končno spoznali, ko je napadel Poljsko, da je nevaren. Kolaborirali so s Hitlerjem najmanj 7 let. Komunisti zaradi taktiziranja Stalina, ker ta ni bil pripravljen na vojno, so navidezno kolaborirali 9 mesecev.
   Očitati kolaboracijo YU komunistov s nacisti, je milo rečeno smešno.

   • Haha, vi imate neko svojo zgodivino,ki še ni sprejeta in je nikjer ne učijo. Seštrikana kot pulover s štirimi rokavi.

 10. Prof. Justin Stanovnik je v enem svojih številnih izjemnih komentarjev zapisal, da je v glavi glasila Čeke (ČK) – Rdeči meč – bilo izpisano geslo: NAM JE DOVOLJENO VSE. Ko to prebereš, se ustaviš in ne moreš verjeti. Torej, pod tem geslom so se leta kasneje v Moskvi, na šoli NKVD, šolali jugoslovanski vodilni komunisti. Vsi so potem postali agenti tajne politične policije NKVD.
  Nam je dovoljeno vse!!! Zato ne čudijo atentati VOS po ljubljanskih ulicah in na podeželju. Ne čudijo pobijanja celih družin (Mavsar), ne čudijo množični poboji slovenskih ujetnikov s Turjaškega gradu in Grčaric.
  Njim je dovoljeno vse! Še danes!!!
  Po ukrotitvi epidemije se nam obetajo hudi časi. Njim je dovoljeno vse! Blaž Zgaga (nomen est omen!) je že takoj po imenovanju nove vlade začel na hrvaškem portalu: https://www.nacional.hr/jansina-slovenija-u-vrijeme-pandemije-koronavirusa-preko-noci-postaje-vojna-drzava/

Comments are closed.