Janšev odločen in pogumen vstop na evropski politični parket

22

Janša je skozi svoje bogate in bridke izkušnje postal eden vodilnih mobilizatorjev širokega dela slovenskega občestva, ki se ne vidi v podobi povojne Slovenije, ki je jo komunizem »vrgel s tečajev«, sedaj pa se, kot kažejo njegove zadnje poteze, poskuša uveljaviti tudi na evropski ravni.

Ni se še polegel hrup, ki ga je zagnala slovenska levica, ko se je s svojimi lakajskimi dominantnimi medij vred, tudi s proslulo RTV Slovenija, z vsemi topovi pognala nad Janeza Janšo zaradi njegovega pisma evropskim voditeljem. Po podatkih medijev (Vinko Gorenak, Demokracija.si, 20. 11. 2020) je namreč Tanja Fajon dejala nič manj kot, »da pismo sramoti in ruši našo državo«. Matjaž Nemec je Janši očital, »da je ugrabil državo«, Luka Mesec, »da je Slovenijo osramotil pred vsem svetom«, Šarčeva lista pa je zahtevala takojšen sklic dveh parlamentarnih odborov.

Janševo pismo pa so, kot se za agitpropovsko nakladanje spodobi, obvezno kritizirali tudi taki junaki, ki so na javnih soočenjih brez sramu priznali, da ga sploh niso prebrali. Ko pa je Merklova na zasedanju evropskih voditeljev dejala, da je Janša v sporu med EU ter Poljsko in Madžarsko »pozival k delu za kompromis, kar je tudi v interesu nemškega predsedstva«, in to njegovo gesto hkrati nagradila z njegovo vključitvijo v skupino voditeljev evropskih držav, ki bo izpeljala pogajanja, je kričava slovenska topovska salva kar naenkrat utihnila.

Janša z eno samo potezo osmešil štiri politične polite cucke

Pri tem se je Gorenak v svojem komentarju spraševal, ali smo v navedenih medijih »zasledili kje sporočilo Merklove oziroma kakšno opravičilo Janši«, in si hkrati odgovarjal: »Ne, to se ne bo zgodilo.« K temu bi dodal še svojo misel, da se to ne bo zgodilo, ker imamo opravka z ljudmi brez sramu in dostojanstva, ki jih je Bojan Požar na svojem spletnem portalu, potem ko so si sami zrušili lastno vlado in se zaradi tega cmerili naokoli, označil za polite cucke. Ti namreč, vključno s petim cuckom, ki jim je bil nazadnje vsiljen, ne morejo s svojim kratkim dometom Slovenije nikamor pripeljati, ker imajo že vnaprej zapisan poraz na obrazu. Tako je Janša z eno samo potezo razgalil njihovo človeško majhnost in hkrati, kot je to slikovito dejal neki komentator, zabil kol v kolesje njihovih poskusov, da bi v svoje nečedne posle rušenja slovenske vlade pritegnili tudi Bruselj.

Primorski publicist Tino Mamić je pri tem celo tvegal izjavo, »da je morda Janša to storil hote in jih s tem osmešil …, saj se je njegovo pismo izkazalo za velik zunanjepolitični uspeh«. Peter Jerman pa ga je označil (Domovina.je, 22. 9. 2020) »za drzen in presenetljiv vstop Janše v evropsko gledališče«. Da ne omenjam pri tem izjemno pozitivnih ocen Janševega pisma s strani drugih uglednih slovenskih razumnikov (Jambrek, Rupel idr.).

Janšev poziv Evropi k spoštovanju drug drugega

V svojem pismu je Janša med drugim poudaril:

»Potrebujemo skupno obrambo dostojanstva vseh volivcev v vseh državah članicah EU (tudi na Poljskem, v Madžarski in Sloveniji, op. avt.). Potrebujemo institucije EU, ki ne bodo vključene v notranje politične spopade v državah članicah. Potrebujemo ravnanja, ki temeljijo na modrosti, kakršna je krasila ustanovne očete EU. Potrebujemo spoznanja, da je polarizacija škodljiva, da temelj EU ni denar, ampak vrednote«.

Ob tridesetletnem pogumnem in odločnem spopadanju z domačimi obskurnimi centri moči, ki so močnejši od njega in ga lahko tudi uničijo, je tako Janša s svojim pismom pokazal, da se je pripravljen udariti tudi z bruseljsko birokracijo. In to s tistim njenim delom, ki je, naščuvan tudi s strani slovenske levice, lahkomiselno manipuliral in se igral nevarne igre s ceneno in puhlo skovanko vladavine prave, ne da bi se pri tem vsaj malo poglobila v kompleksno družbeno stvarnost postkomunističnih vzhodnoevropskih držav, vključno s Slovenijo. Tako se je Janša kljub svojim bridkim izkušnjam z vladavino prava v Sloveniji izpostavil tudi na evropskem političnem parketu in prevzel nase s tem povezana tveganja in morebitne nove nizke udarce.

Na srečo je Merklova s svojo hitro, jasno in odločno potezo to presekala, postavila stvari na pravo mesto in naredila red. Požar pa je na svojem spletnem portalu to Janševo potezo počastil z zgovornim naslovom svojega komentarja: Janševa tretja pot – ali pismo, ki morda postane legenda.

Globoko upam, da so se tudi politi cucki iz tega kaj naučili.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj, ki je danes ogrožen, podprete z donacijo.

Ne delajmo si iluzij, da je z bruseljsko birokracijo kaj drugače kot s slovensko

Že ob aferi Depala vas je slovenski klinični psiholog in publicist Viktor Gerkman opozoril (Aura, V/1993) na Janševo načelnost ter pokončno, dosledno in pogumno držo z besedami, da

»bliskovit in neodložljiv politični linč Janše kaže, da večji del slovenske politične elite ne prenese v oblastni sferi politika z značilno neoportunističnim značajskim profilom … Zato je moral biti radikalec Janša umaknjen ravno zaradi tega, ker je kazal preveč zrcala ozadju srednje poti, kjer so resnica in laž, poštenje nepoštenje tako lepo pomešani …, in ker ni izkazoval dolžnega spoštovanja do tako imenovanih avtoritet, ker jih pač ni imel za kaj spoštovati«.

Podoben odmev je doživel tudi na evropski ravni pri tistih silah, ki tudi lepo mešajo laž, resnico in polresnico, in jih tako tudi nima za kaj spoštovati. Kajti ne delajmo si iluzij, da je z bruseljsko birokracijo kaj drugače kot s slovensko. Tudi tam je ob resnih ljudeh na vrhu tudi množica puhloglavih povzpetnikov, ki se grebejo h koritu in so pri tem na razpolago za vsakršne manipulacije. V zvezi z Janševo konfliktnostjo z okolico pa je Gerkman zapisal (Aura, X/1993):

»Vsakršna napadalnost pri Janši je izzvana od zunaj … Pač ne pozablja tako hitro in ne odpušča zlahka … Je sicer defenzivne narave, vendar je njegovo povračilo težko ubranljivo. Njegova načelnost včasih ni življenjska, morda iz strahu, da bi strpnost privedla do zvodenelosti. Če mu bo še uspel prehod iz hudih notranjih dilem, ki jih skriva, v resnoben, zadržan, vendar pa integrativen optimizem, z vse več prozorne odprtosti, bi lahko postal katalizator mogočega slovenskega političnega zorenja in vogelni kamen nove, drugačne slovenske politične stavbe.«

Janša eden vodilnih mobilizatorjev širokega dela slovenskega občestva, ki se ne vidi v podobi povojne Slovenije, ki je komunizem »vrgel s tečajev«.

K temu bi dodal, da je skozi svoje bogate in bridke izkušnje morda to že postal, in se, kot kažejo njegove zadnje poteze, kot tak poskuša uveljaviti tudi na evropski ravni. Končno je eden vodilnih mobilizatorjev širokega dela slovenskega občestva, to je tistega, ki se priznava v vrednotah slovenske osamosvojitve, ne vidi se pa v podobi povojne Slovenije, ki jo je po besedah Tina Mamića komunizem »vrgel s tečajev«.

Naj zaključim z Gerkmanovimi besedami, je Janša »mednarodno ugleden politik, sposoben mirno in obvladano prestreči vsakršne udarce, je zbran, malo govori in veliko pove ter v glavnem zadene v živo«.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj, ki je danes ogrožen, podprete z donacijo.

22 KOMENTARJI

 1. To je to! To je srce in duša Slovenstva.

  Tako vrednotno in samozavestno so nastopali Primož Trubar, Valvasor, Slomšek, Majster in smo se počutili kot enakopravni evropski ljudje in evropski narod.

  To ar zmoremo v športu, zmoremo tudi na političnem parketu in v razvojni naravnanosti.

 2. Slovenski levičarski politiki pa počnejo ravno nasprotno.

  Rušijo slovensko samozavest in jo znova udinjajo Beogradu in njegovi miselnosti in standardu. To dokazuje tudi ljubljanski mestni šerif.

  • Zato, ker je tako sposoben, je Orban naslednji dan jasno povedal, da ne pristaja na noben kompromis. Janši, katerega je par dni prej poslal kot vajenca na oglede k Merklovi, je tako prisolil krepko zaušnico in mednarodno diskreditiral njegovo verodostojnost glasnika zmernih višegrajcev. Slovenija je tako v Evropi še bolj potisnjena ob rob, nepomembna, saj jo lastnji vzorniki diskreditirajo, evropski proračun še vedno zablokiran, epidemija se kljub vsem kaznim in demoniziranju ne umirja, ljudje so naveličani. Italijani bi rekli: merda su tutti i fronti, un trionfo.

 3. In slovenska RTV, ki z levičarski navezi prav tako načrtno ruši samozavestno vrednotno razvojno in kulturno naravnanost Slovenije. Dokazov za to je dovolj.

 4. Gospod Milan Gregorič, hvala vam, oglašajte se pogosteje, tudi na tem portalu.
  Ko nastopajo radikalci na oblast v ZDA, bo še težje loviti ravnotežje! Svet iz tečajev?

 5. Slovenska RTV očitno načrtno ruši slovenske ustavne temelje. Dokazov za to je dovolj. Tudi v zadnji oddajo Zadnja beseda, v kateri ni ustavne demokratične sestave in kjer so žalili slovensko vojsko.

 6. Tako so jo žalili na slovenski državni proslavi.

  Nasprotniki slovenske države očitno vedo koga morajo najprej onesposobiti, da bomo Slovenci spet brez svoje države.

  Sicer pa še zdaj ne morejo oprostiti osamosvojiteljem, da so nam omogočili svojo državo.

 7. Gospa Merkel ima tako osebne mocne izkusnje s komunizmom in nemskim izhodom iz njega in njegove dediscine ( vkljucujoc lustracijo, se posebej v vzhodnonemskem pravosodju), po drugi strani pa je pragmaticna voditeljica, nagnjena h kompromisom. Ni presenetljivo, da je Jansev poziv k razumevanju in toleriranju specifik razmer v visegrajski skupini in predvsem h kompromisu sprejela z odprtimi rokami.

  Nedvomno je Jansa resen igralec tudi na mednarodnem evropskem parketu in mu tudi tam ( podobno kot v zrelosti in odgovornosti pristopa do epidemije) levica s figurami kot so Fajon, Sarec, Bratusek, Damjan, Erjavec, ne seze niti do kolen. Premiki, ki so se s sedanjo vlado pod ministrovanjem Logarja zgodili v slovenski zunanji politiki: potrditev pripadnosti evroatlantskem zaveznistvu z vidno otoplitvijo odnosa z ZDA, normalizacija in intenziviranje odnosov z vsemi stirimi sosednjimi drzavami, visoka raven odnosov znotraj EU, vkljucujoc Srednjo Evropo, tudi vse stiri visegrajke, distanciranje do potez rezimov v Rusiji, na Kitajskem, v Turciji in Iranu ipd, da je vse to dokaz svezega vetra vrnitve normalnosti v slovensko zunanjo politiko, ob kateri najprej lahko zavzdihnemo: Koncno!

  Potem pa tudi ob demagoskih napadih na mednarodno politiko aktualne vlade zmeraj znova opozarjamo na norosti, ki so jih vse leve vlade po dr. Drnovsku ( pod njim ne) pocele v zunanji politiki. Norosti, da. In izgubljen kompas. ( Med drugim, ko smo gledali premiera Sarca kot clana Jankoviceve delegacije na sprejemu v Kremlju.)

 8. Če nimaš politične vrednotne intuicije, ne moreš biti sposoben politik. Potem boljše, da nisi v politiki.

  Premier gospod Janša dokazuje kakšna so vrednotni cilji vrednotne politike.

 9. Gospod Gregorič, razmišljam kako bi vaše pismo človek poslal na vsa gospodinjstva v Republiki Sloveniji! Strogih levičarjev sicer ne bi ganilo, mnogi sredinsko opredeljeni pa bi verjetno na tem razpotju krenili desno. Zavedajoč se čudeža samostojne Slovenije, ki je vsem državljanom prinesel možnost kvalitetnega demokratičnega preživetja v svobodi, me boli srce ob poskusih “lokostrelcev”, ki nas dolgoročno peljejo v pogubo. Naslavljam svoje prošnje na vse konce in kraje, trkam na srca ljudi, saj slutim, da smo na usodnem prelomu!
  Prosim, še se oglašajte! Vzpodbujajmo se!

 10. “Janša z eno samo potezo osmešil štiri politične polite cucke”

  “Janšev poziv Evropi k spoštovanju drug drugega”

  To je protislovje. Oziroma za človeka, ki je končal elitne rdeče šole, normalno stanje.

  • Dejansko je o štirih politih cuckih za Požareport prvi pisal Rado Pezdir.

   AlFe,
   vaš komentar z državnikom Janezom Janšo nima nobene zveze, čeprav redno pedalirate v smeri, da bi tega sposobnega slovenskega politika evropskega kova nekako očrnili, pa magari podtaknjeno v podtonu kot zgoraj.

   https://pozareport.si/post/562768/minuli-torek-stiri-leve-stranke-kot-politi-cucki-in-to-kar-zdaj-dela-tanja-fajon-je-pa-kastracija-sd

   In zopet hočete svetohlinsko drugim pridigati, tokrat o spoštovanju.

   To je nadvse protislovno oziroma dvolično od vas, saj ste se na pričujočem forumu sami večkrat nespoštljivo izražali o soljudeh.

   Se spomnite, ko ste pod članki g. Keržeta ljudi opisovali kot osle, mene pa zmerjali z demoni?
   Ali ko ste sokomentatorja IFa zmerjali s pasjimi vzdevki?
   Jaz se spomnim.

   Zato, AlFe, obdržite svoje pridige kar lepo zase.

   Očitno je dvoličnost vaše normalno stanje…
   … pa saj ste vendar končali elitne rdeče šole, mar ne?

   • No, da ste pod vplivom demona, ni zmerjanje ampak diagnoza. Da sta z IFom samo Janezovi čivavi pa dokazujetr z bevsanjem, ki naj odvrne pozornost od Janezovih protislovij.

    • Torej se spomnite svojega zmerjanja sokomentatorjev. In celo za eksorcista, ki lahko drugim postavlja “diagnoze”, se imate.

     Obenem priznavate, da ste politiku Janši zgoraj podtaknili “protislovje”, ki ga sploh ni on izrekel.
     In najverjetneje ne bo poteklo veliko časa, ko se boste spet sklicevali na Boga in citirali iz Svetega pisma.

     Zaradi opisanega se mi zdite prava karikatura svetohlinstva.

    • AlFe, vas je ze spet neotesanost in zlehtnoba zagrabila, kajne? Vam predlagam, da naslednjic vzamete zraven kladivo in ko vas prime, da bi vnovic zalili in zmerjali, takoj hopla odlocno s kladivom po lastnem prstu, se preden roka dokonca in odda stavek. Stavim, da bi napade vsaj v nekaj mesecih obvladali.

    • Spoštovana komentatorja,
     ko oziroma če se vama bodo oči odprle, bosta videla, da imam popolnoma prav. Vidva sta pač osnovala vajino življenje na človeku, to je Janezu (čeprav Milan bolje plača) in jaz vama rušim mir, ko govorim, da je Janez le en majčken antikrist. Ne bo nas on rešil, ker je šolan komunist in se temu ni nikoli odrekel. Seveda zatiskata oči pred njegovimi dejanji, ker rušijo vajino sliko o vama kot prinašalca resnice. Kot plačana prinašalca resnice. Pa pustimo poklice in izobrazbo pri miru, saj bi morali vse doktorje dialektičnega materializma razveljaviti.

     • AlFe, se ena zaljivka iz zivalskega sveta, ali se eno laznivo podtikanje o placanosti za komentarje, pa ti bo vracano in to z dvojno mero. Pa ceprav mi je odbojno in mi ni gre zlahka od rok. Mogoce bi bilo sicer bolje, da te urednistvo opozori na ustrezno spostljivost komuniciranja….

 11. Za vse ljudi odprtih oči pa velja prebrati sosedni članek, kje še en človek vidi dejstva:

  Velik davek, ki ga pri nas zahteva erupcija epidemije covida-19 v njenem drugem valu, je rezultanta več faktorjev in okoliščin na različnih ravneh. Pomanjkljivi so tako sistemski ukrepi, kot tudi ni pravega odziva na te ukrepe s strani določenih družbenih skupin.
  https://www.casnik.si/erupcija-epidemije-covid-19-kako-resiti-kar-se-resiti-da/

  Za sistemske ukrepe je odgovoren Janez, za one določene družbene skupine pa Milan.

  • Pa se to: med zadnjimi si ti, ki bi bil upravicen deliti lekcije, zakaj toliko obolelih in mrtvih za covidom19. Prav med zadnjimi. Ni treba niti utemeljevati, ker je na Casniku malo morje tvojih komentarjev od pomladi letos, tvoja vec kot jasna izkaznica slabega razumevanja, lahkomiselnosti in neodgovornosti. Ce bi infekt prosto spustili med narod, bi danes imeli totalen kaos in masaker. Nic ne bi delovalo v tej drzavi. Nic. Mrtve v tisocih vsak dan bi zakopavali v masovne grobnice. Ce sploh.

Comments are closed.