Damijanov “ustavni lok” namenjen izključevanju SDS iz demokratičnega procesa

10
Damijanov “ustavni lok” je namenjen izključevanju SDS iz demokratičnega procesa. Hkrati pa je namenjen integraciji Levice, ki je bila še po volitvah leta 2018 nekakšen “mejno sprejemljiv” koalicijski partner.

Ena od bizarnejših, čeprav ne tudi čisto nepomembnih potez zadnjega opozicijskega predloga za zamenjavo vlade je lastno poimenovanje “Damijanovih štirih” za ustavni lok.

Ustavni lok – uvoz iz Italije

Pojem “ustavni lok” sam je eden od snovalcev domnevne nove koalicije očitno uvozil iz Italije. Tam je senca te besedne zveze visela nad političnim prostorom skoraj petdeset let, od uvedbe republike leta 1946 do Berlusconijevega prihoda za vladno krmilo leta 1994. V “ustavnem loku” so bile vse stranke, ki so glasovale za republikansko ustavo. Tiste, ki niso, so bile po tej teoriji same po sebi izločene iz sodelovanja pri oblasti. V času, ko je bila ustava sprejeta, se je to nanašalo predvsem na monarhistične skupine. Čeprav je za ohranitev savojske dinastije na referendumu leta 1946 glasovalo (vsaj) 46 odstotkov Italijanov, politični predstavniki zamisli o italijanski kraljevini nikoli niso prelezli desetodstotne letvice na volitvah. Njihova moč je kar naprej pešala in do začetka sedemdesetih let so s političnega prizorišča povsem izginili.

Zamisel o “ustavnem loku” s tem ni izgubila aktualnosti. Pomenila je izključevanje postfašistov, Italijanskega socialnega gibanja (MSI), od državnega korita. V praksi je to pomenilo, da postfašisti drugače kot komunisti, ki sicer od 1948 do začetka devetdesetih let niso bili zastopani v osrednji vladi, niti na lokalni in deželni ravni niso prihajali v poštev kot koalicijski partnerji.

Damijanov “ustavni lok” namenjen izključevanju SDS iz demokratičnega procesa

Prevedeno v slovenske razmere je torej zamisel “ustavnega loka” nekakšna institucionalizacija izključevanja določenih političnih akterjev kot sprejemljivih sogovornikov, ki smo ga doslej v najčistejši obliki doživeli po volitvah leta 2018. Verjetno ni potrebno biti prerok, da vidimo ost, uperjeno predvsem proti sedaj največji slovenski stranki.

Hkrati je tako zasnovani Damijanov “ustavni lok” na tiho povsem integriral Levico, ki je bila še po volitvah leta 2018 nekakšen “mejno sprejemljiv” koalicijski partner.

Slovenska in evropska razsežnost

Uvoz iz Italije pa bržkone ni namenjen zgolj izključevanju pomembnih političnih sil iz demokratičnega procesa. Morda še bolj je namenjen opravičevanju težko opravičljivega, namreč praktično neprekinjenega abonmaja ene politične opcije na oblast, ki je trenutno (sedem mesecev) prekinjen šele četrtič po drugi svetovni vojni. Če so samo nekateri “ustavni lok” in s tem edini na tleh ustave, potem je laže sprejemljivo, da so kar naprej na oblasti. Če smo natančni, je v tem predstavnem svetu oblast tistih, ki so zunaj “ustavnega loka”, huda anomalija. Razen v Italiji so s podobnimi podmenami hranili odsotnost prave menjave oblasti še marsikje, recimo v Črni gori, kjer naj bi zgolj Djukanovićevi zagotavljali ohranitev državne samostojnosti.

Vznemirljivo je, da utegne zamisel o slovenskem “ustavnem loku” postkomunističnega izvora kot poroku slovenske demokracije v trenutnih razmerah ne glede na vse zgodovinske težave s takšno zamislijo pasti na plodna tla na evropskem zahodu, kjer je v zadnjem času že namig, da je kdo kdaj z Viktorjem Orbanom popil kavo, dovolj, da se zbudijo najmračnejši strahovi. In za skoraj otroško zaupanje vsakomur, ki pove, da bo kot “ustavni lok” ta strah pregnal.

10 KOMENTARJI

 1. Neverjetno, da se opozicija sklicuje na slovensko ustavo in jo hoče uveljaviti. To je spet ena izmed levičarskih laži.

  Kako verjeti tistemu, ki je doslej sistematično kršil slovensko ustavo, da bo odslej ravnal drugače?

  Opozicija je bila tista, ki je doslej kršila slovensko ustavo, ker je:

  – izključevala iz ustavnega sistema demokratičnega dialoga in soodločanja drugačemisleče
  – ker je podobno ravnala z RTV Slovenija, preko katere ne dopusti uresničevanje ustavne demokracije, ki je konkretiziran v 5. členu zakona o rtv
  – ker odklanja evropsko deklaracijo o obsodbo totalitarizmov v Evropi
  – ker časti totalitarne simbole in tiste, ki so dali pobiti nedolžne v času miru
  – ker je izničevala slovensko vojsko kot varuha slovenske države in naroda
  – ker je tesneje sodelovala z državami, ki niso v EU in nimajo demokratične drže.
  – ker je omalovaževala osamosvojitev Slovenije in s tem njeno demokratično ureditev.

 2. Skratka: Pozicija je šibka v ustavnopravnem vidiku političnega delovanja in njenega uresničevanja.

  Morala si bo pomagati s pravniki, ki obvladajo učinkovito uresničevanje slovenske ustave in zakonov.

  Pa čeprav bi moral vsak pomemben politik to obvladati.

 3. Državotvorno je ustavno delovanje, ki pa mora biti učinkovito in na dostojanstven način kot to pritiče visoki in demokratični politiki.

 4. Laz je imanentna komunizmu in ti, ki se duhovno niso izvili iz rdecega pranja mozganov, se naprej z najvecjo lahkotnostjo uporabljajo manipulativne in propagandne metode, lastne totalitarizmom za doseganje politicnih ciljev. Dejansko je SDS nedvomno ena najbolj drzavotvornih in proustavnih politicnih opcij Slovenije. Levica je pa dejansko v tem, kar zagovarja vsaj na robu protisistemskosti in protiustavnosti, ce ne preko tega roba.

  V normalni drzavni zahodne tradicije bi to bilo jasno kot beli dan. A pri nas ne. Ocitno je postalo ze vzklikom : “Ustavimo desnico!” Namenjemu takrat predvsem krscanskodemokratski politiki. Ta levica si v Sloveniji lahko “spoga”, da po potrebi vse, kar ni levo, od zore do mraka nestetokrat razglasa za fasizem in vodi v spregi z udbokomunisticnim mafijsko tajkunskim kapitalom sistematicno gonjo proti vsemu, kar ni levo in kar bi lahko ogrozalo njihove privilegije in rabote, pogosto megakoruptivne. Pravo specialno vojno. Toliko hujso, cim bolj so v privilegijih in svojih rabotah ogrozeni. In trenutno so.

  Najvecji slovenski lopovi sponzorirajo tiste, ki na aktualno vlado danes v soju zarometov vseh dominantnih medijev na ulicah kricijo: “Lopovi!” Sprevrzena levicarska predstava za golo oblast in zavarovanje nakradenih milijonov in milijard, bivsih in bodocih.

 5. Naši po ,a še vedno pro komunistično ukrivljeni levičarji so pač ekološko naravnani: namesto puške bodo zdaj napeli (že rabljeni lok.

 6. Izključevali so že prej. Recimo pred zadnjimi volitvami in po njih (“z Janšo in SDS ne bomo sodelovali”), zdaj samo nadaljujejo s to raboto. Če jih poslušate, bodo pa kar precejkrat govorili o izključevanju. Seveda ne o svojem, marveč o izključevanju z druge strani. Značilnost levičarjev – znana še iz Jugoslavije – govorijo eno, delajo pa ravno nasprotno ali nekaj drugega.

  • In to kar delajo, pa pripišejo nasprotniku!
   Kar je značilnost osebnostne motnje, da to kar sam delaš, pripišeš drugemu!!
   In da gre za motnjo v dojemanju realnosti!

 7. Sedanja opozicija očitno že na samem začetku krši slovensko ustavo, ker hoče z ustavnim lokom izključiti iz demokratičnega sistema tiste, ki razmišljajo drugače kot oni in razmišljajo skladno s slovensko ustavo.

 8. Zakaj hoče leva opozicija ustaviti in izključiti tiste, ki želijo uresničiti slovensko ustavo?!

  Očitno zato, da si ohrani svoje protiustavne privilegije.

  Vendar slovenska ustava je alfa in omega državotvornega političnega delovanja, zato jim ne sme in ne more uspeti!!!

Comments are closed.