Cilj posvečuje sredstva, ki jih uporablja levica

26
Dediči teptalcev človekovih pravic se dandanes borijo za človekove pravice. Za svobodo gibanja in druženja, za pravico psov in njihovih lastnikov do sprehodov, za polne bankomate in trgovine. Človekove pravice za vsako ceno, tudi za ceno žrtev epidemije. Foto: STA

Tokrat sem si za iztočnico razmišljanja izbral verze Jovana Vesela Koseskega. O talentu, literarni beri, izpovedni moči in priljubljenosti Prešernovega sodobnika Koseskega ne bom razpravljal; o tem so sodili in še sodijo literarni zgodovinarji. Zanimiva je sporočilnost zapisanih rim za današnji čas.

»Udri, udri, mah na mah!
Kjer zadene, iskra šine,
Šest jih pade, kjer porine,
Kdo je mar?« (J. V. Koseski)

Zloraba Prešerna

Naši naprednjaki, kar je sopomenka za levičarje, prisegajo na Prešerna in se ponašajo, da razumejo njegovo nesmrtno poezijo in vizionarstvo o svetovnem bratstvu. Žal je vsakoletna proslava ob Prešernovem smrtnem dnevu evtanazija slovenskega bratstva in kotišče škandalov. Če ni škandalozne izbire nagrajencev, pa je poskrbljeno za škandal z zlorabo Prešerna samega. O avtorstvu letošnje uglasbene kvante je že Ernestina Jelovšek (1842 – 1917) prepričljivo zapisala, da ta ni izpod peresa njenega očeta Prešerna (Sila spomina, stran 44, urednik M. Mušič, MK, Ljubljana 1986).

Kako prikladna kvanta za kulturni boj, udri, udri, mah na mah!

Frontalni napad na vlado

Mesec kasneje, v marcu, se je ob fronti stalnega kulturnega boja srdito razvnel še frontalni napad na novo vlado. Z vsemi sredstvi, z orožjem največjih kalibrov, s hibridno vojno. Udri, udri, mah na mah! Ne šest – ampak šest krat šest krat šest jih pade, kjer porine medijska laž. Napadalcem nikoli ne zmanjka borcev in bork. Iz rezerve jih lahko pokličejo kadarkoli in kolikor jih potrebujejo. Agresivno vojsko sestavljajo poklicni novinarji in rezervisti.

Reinkarnirana je Vika Potočnik, malodane iz vsemirja sije nova sindikalistična zvezda Tea Jarc, samozvana voditeljica Sveta za odziv na sovražni govor Nataša Pirc Musar dobi ekskluzivno pravico, da presoja predlog zajetnega »korona zakona« in predsednica hirajoče opozicijske stranke Bratuškova je pametnejša od strokovnjakov iz Lahovnikove skupine.

Seveda tudi moški prekipevajo od navdušenja za jurišanje na vlado. Jože P. Damjan in Bogomir Kovač begata državljane s solističnimi nastopi v medijih, ker ju Matej Lahovnik ni povabil v strokovno posvetovalno skupino. Iz domovine v tujino dela zgago Blaž Zgaga, iz tujine v domovino pa infektolog Andrej Trampuž. Svoje registre odpirajo še diplomirani komedijant Marjan Šarec, pa strokovnjak za prašičerejo Dejan Židan, pa Luka Mesec, ki je trenutno zadnji krajec.

Narobe svet.

Resnici na ljubo je trenutno ena sama človekova pravica, ob kateri vse druge zbledijo in te naj počakajo na boljše čase. To je pravica do kar se da dobre zdravstvene oskrbe. Vlada ima pravico in dolžnost storiti vse, kar je v njeni moči, da preprečuje okužbe in omogoči zdravljenje bolnih.

Zoki dela spomenik Janezu Stanovniku

Kjer zadene, iskra šine. Iskri se tudi na ljubljanskem magistratu, pa ne v naporih za preprečevanje širjenja okužb in odgovorni skrbi za meščane, ampak zaradi politične agende. Kje ste žurnalisti Slovenskih novic, ki se naslajate ob praznih cerkvah in še bolj ob praznih pušicah? Zapišite raje kritično misel o najpomembnejšem projektu ta hip v Ljubljani, o spomeniku Janezu Stanovniku. Ves svet se bori z grozljivo epidemijo, v Ljubljani pa snujejo spomenik zgodovinsko sporni osebi. Ves svet se bori s korona virusom, Jankovič pa načrtuje, da se bo 9. maja znova boril proti fašizmu in z ZZB odkril spomenik na Trgu narodnih herojev.

Lastna hvala ni lepa, pa vseeno ne morem mimo tega, kar sem napovedal 22. februarja: Stanovnik bo tretji stražar pri grobnici narodnih herojev.

Zapiranje lokalov v Ljubljani ob začetku epidemije je bilo prepuščeno podjetniški presoji, kajti župan ni hotel tekmovati z drugimi župani pri hromljenju mestnega utripa. Mestni redarji so opravičevali svoje plače s preganjanjem dostave ne-naših spletnih trgovcev. Brezdomci povzročajo resne skrbi za lokalno oblast v vseh večjih mestih v običajnih razmerah, kaj šele ob epidemiji. Je dovolj, da so ljubljanskim brezdomcem obljubili le nekajurno uporabo javnega stranišča pod pogojem, da ga bodo ti sami čistili? Verjetno ne. Težko delo z brezdomci je tako obležalo na plečih prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote kljub »ločitvi Cerkve od države«. Edina skupina ljudi, za katero se je župan z vso požrtvovalnostjo zavzel, so bili njegovi rojaki, ki so na poti v Srbijo obtičali v Ljubljani. Za vse drugo pa naj bi poskrbela vlada in gorje ji, če bo v naglici storila kakšno napako.

Judežev denar

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo. 

Kje ste žurnalisti, ki vas Telekom zasipa z oglaševalskim denarjem? Zapišite, če si upate, da je Telekom daroval »vrtoglavih« štirideset tisoč evrov ljubljanskemu in mariborskemu kliničnemu centru kot pomoč v spopadu covid-19. Sramotno, umazano!

Ob milijonih, ki jih Telekom puli iz žepov državljanov in jih odmetava v brezno brez dna, ki se imenuje Planet TV, daruje piškavih štirideset tisoč evrov. To ni dar uboge vdove ampak prezirljivo vržen drobiž bogatina v roke siromaka. In siromak naj mu bo hvaležen?

Pokojni ameriški Slovenec Borut Prah je bil leta 2012 pobudnik ustanovitve spletnega agregata NOVICEJUTRO.SI, ki je bil v lasti Inštituta Karantanija. Kdaj in kako je spletni portal/agregat prešel pod samostojnega podjetnika Silvestra Šurlo, ne vem, vsak dan pa se lahko prepričam, da zaradi Judeževega oglaševalskega denarja Novice jutro niso niti senca objektivnosti, kar so nekoč bile. Poleg rednega oglaševanja člankov prihajajočega Reporterja izstopajo povezave do obrobnih in srditih borcev proti aktualni vladi in bogatih zakladnic lažnih novic, kot so:  NECENZURIRANO, TOPNEWS, VEČER, MLADINA …

V slogi je moč, z izobiljem oglaševalskega denarja pa premoč. »Šest jih pade, kjer porine. Kdo ji mar?«

26 KOMENTARJI

 1. Razmišljanje gospoda Tomelja občutim kot jok nad človekovo nemočjo premagati zlo. Ampak kristjani vemo, kdo premaga zlo: Jezus Kristus. Če bi se kot družba obrnili Nanj, toda mi ga podimo iz družbe. Še celo iz marsikatere Cerkvene organizacije. Zato pa je, kot pač je.

 2. Tovariše skrbi, da bi bila ta vlada uspešna. Sedaj lezejo iz vseh lukenj. Še na tem portalu se kakšnega najde. Za enkrat jim ne uspeva prepričati ljudstva.

 3. Stvarstvo je odločilo:

  Protesti levice niso možni, ker jih preprečuje epidemija, ne pa Janševa vlada.

 4. …”Cilj posvečuje sredstva, kj jih uporablja levica”
  —-
  Če je cilj oblast za vsako ceno, potem naj bj sedaj že bilo vsakomur jasno, da je s tem razmišljanjem nekaj hudo narobe. Kako naj si sicer razložimo, da ravno oni vedo, kaj je najbolje za vse nas.
  Predrznost do neba!

 5. Za oboževalce sekte SDS inJaneza Janše so vsi, ki se ne strinjajo z njegovo politiko skrajni levičarji. Vsi brez izjeme. Rad bi, da mi avtor tega pisanja pojasni zakaj je toliko ljudi zapustilo sekto SDS na čelu z materjo SDS gospo Vero Ban. Andrej, preden kritizirate vse po vrsti, ki niso oboževalci Janeza (vi očitno ste), pojasnite to izjavo gospe Ljudmile Novak: Ljudmila Novak: »
  Če kdo škoojimi destruktivnimi ravnanji in neprimernimi tviti škoduje desnici, potem je to prav večni predsednik SDS Janez Janša. To se je v vsej njegovi politični zgodovini že večkrat pokazalo. Najprej s spotikanjem predsednika prve slovenske vlade Peterleta, potem s predčasno razpustitvijo Demosa, kar je pripeljalo do hitre vrnitve levice na čelo države. Tudi leta 2013, ko je zaradi korupcijskega škandala padla desna vlada, največjo odgovornost za to nosi prav on. Če bi gospod Janša takrat pokazal zavezanost k demokratičnosti in želji po desni vladi, bi kot predsednik vlade odstopil in prepustil svoje mesto komu drugemu iz svoje stranke, s čimer bi tedanja desnosredinska vlada obstala. In ne nazadnje je gospod Janša zaradi svoje destruktivne drže zamudil priložnost za sestavo močne vlade tudi po zadnjih državnozborskih volitvah. Sploh pa, zame ni najbolj kredibilno, ko vrednote in stališča krščanskih demokratov EPP kritizira nekdo, ki je v svojem političnem delovanju naredil ves mavrični prehod, od skrajno leve do skrajno desne pozicije.”
  Izjavila je tudi sicer o Orbanu , ki je velik vzornik janeza janše; ”Skregano z zdravim razumom pa je, da zdaj tisti, ki kršijo človekove pravice, govorijo o vrednotah krščanske demokracije.” Sicer je tu mislila na Orbana, ampak enak je janez janša.
  Nena bolj točnih izjav o Janši je od dr D. Rupla, ki je izjavil: ”Janša je demagog. V politiki je nesramen in rad podtika. Ne izbira sredstev, je hudoben in brezobziren. Ne išče svetovalcev, ampak vernike. Ne išče sodelavcev, ampak služabnike. Janšev načrt je spraviti slovenske oblasti v težave, pa naj stane, kar hoče. Njegov bistveni cilj je v Sloveniji povzročiti čim več zmešnjav in sporov.”
  In ne nazadnje, Andrej zlorablja misli in ideje Prešerna in to v času, ko je Evropska komisija potrdila nominacijo Prešernove Zdravljice za Znak evropske dediščine in dragoceni dokument uvrstila med najpomembnejše spomenike, ki pričajo o zgodovini evropske ideje in povezovanja. V pesmi Zdravljica je ideje francoske revolucije o svobodi, enakosti in bratstvu. Če bi danes živel Prešeren bi bil social demokrat in kritik desničarjev, tako kot je bil Cankar, Murn, Kosovel, Bevk, Finžgar, Kosmač itd.
  In za konec. Stanovnik si je zaslužil spomenik v Ljubljani. Je oče naroda. Edvard Peperko je dobil vojašnico v Ljubljani, samo zato, ker je padel v vojni.

  • Totalitarno razmišljanje, kot se spodobi za titoistično levico. V demokraciji pa ljudstvo odloča o podpori strank in politikov.

   • Če bi ljudstvo odločalo, Janša ne bi bil na oblasti. Na desnici je prava diktatura. Kdor si upa kritizirati Janšo, je takoj odstavljen, diskreditiran, zmerjan itd. in to se je zgodilo Novakovi. Desnica ne pozna demokracije in demokratične kritike. Tam vlada stroga diktatura. V zgornjem komentarju sem navedel samo izjave deklariranih desničarjev. Joj, kako bi šele pljuvali po meni, če bi navajal izjave levičarjev.

    • Da te ni sram, vrinjenec in plačani provokator iz levičarskega fonda nam pokradenega denarja, da drekaš po tem portalu. S tabo voditi kakšen dialog je misija nemogoče, ker samo nalagaš to, kar so ti drugi napisali, da moraš govoriti. Tvoj intelektualni domet je na ravni primatov, če sploh veš, kdo so ti. Zame si “niko i ništa”, po slovensko: kreten! S tabo sem oplel.

     • Joj, kako hudo sem prizadet, ker me (Grk) Kapodistrias ne ceni. No pa sem se zlagal. Vendar Grk Kapodistrias, prosim pojasnite mi in vsem občestvu, s čim ”drekam”? A z citiranimi izjavami desničarjev? Če bi vaš intelektualni domet ne bil indoktriniran s vero v Janšo, bi lahko vodil dialog z mano. Vendar vam pade mrak na oči in na možgane takrat, ko se le malo dotaknem vašega boga Janšo. meni nihče ne ukazuje, kaj naj pišem. Berem in svobodno razmišljam. Pravkar berem knjigo Slovenski razkol. Je monografija. Monografija pomeni, da je namenjena določenim bralcem in ta knjiga je namenjena domobrancem in njihovim potomcem. Na vsak način hočejo dokazati, da niso(ste) bili narodni izdajalci. Še tisoč takih knjig ne bo spralo tega greha – izdaje slovenskega naroda.

     • .. “da je namenjena določenim bralcem” ….
      —–
      Knjiga je namenjena vsem tistim bralcem, ki jih tematika naše do zdaj ne dovolj raziskane medvojne zgodovine zanima.
      Tudi vsem tistim, ki se sprašujejo, kako je možen tako globok razkol, posledično pa sovraštvo med pripadniki istega naroda in posledice tega.
      Kakor vsem tistim, ki nikakor ne doumejo, kako je možno, da je bila polpretekla zgodovina do osamosvojitve l.1990 skrita oz. se je samo v ožjih okoljih šušljalo, kaj in kako naj bi se v resnici dogajalo !

  • Vaša skrb za dobrobit desnice je očarljiva.
   Spori vsekakor so na desnici. In se rešujejo kot se rešujejo. Vaš poskus,da bi jih izkoristili za prevlado levice je vendarle prozoren.
   Glede Stanovnika, da bi mu že letos postavili spomenik, komaj verjamem takšni bliskoviti hitrosti. Oče naroda?! Le v čem neki. Zaradi klavrno propadle ideje komunizma?

   • Spori na desnici. Seveda, v demokraciji so spori kot izraz različnih pogledov. V diktaturi jih pač ni.

    • Če bi spori bili sinonim za demokracijo, bi levičarji zmagali. Kajti na desnici je dosti manj sporov kot na levici. levici. Očitno je na desnici diktatura, kajti razen izjave Novakove, nihče si ne upa kritizirati Janše. Še vsak, ki ga je kritiziral je padel v nemilost. O tem ve dosti povedati nekoč najbolj viden član SDS gospod Hvalica. Imate prav v diktaturi ni sporov. Če bi levica bila bolj enotna, bi v Sloveniji na oblasti bili permanentno levičarji. Pa še to za vas g. Kapodistrias (Grk) berem knjigo Slovenski razkol in bolj, ko jo berem , bolj sem prepričan, da so bili domobranci navadni izdajalci v službi Hitlerja in prej Mussolinija. Priporočam branje, samo z odprtim umom, kar je za vas nemogoče, ker ste zelo indoktrinirani.

  • Kot prvo: Jaz se temu očetovstvu zlahka odpovem! Da ne bo pomote, očetovstvu naroda v osebi Janeza Stanovnika. Edina dobra stvar, ki jo vidim v njem, je to, da je na stara leta le malo povprašal svojo vest in nesel tistih par negeljnov na grob nedolžno pobitih v Lajšah pri Cerknem, pobitih s strani njegovih somišljenikov. Samo slaba vest tik pred smrtjo ga je gnala tja, sicer bi že prej izrazil nestrinjanje s tem gnusnim in prikritim zločinom, vsaj tedaj, ko je bil na čelu ZZB. Tričetrt stoletja pa je molčal, čeprav je vedel za to. Človek visokih etičnih načel? Za slovenski narod pa je Peperko naredil več kot Stanovnik. Si pa že bolj zasluži spomenik neki drugi Stanovnik, prof. Justin Stanovnik.
   In Ljudmila Novak naj bi bila poklicana, da soli pamet Slovencem? Kaj pa je naredila iz svoje stranke, da jo mora zdaj reševati mladi Tonin? Poditi iz politike človeka, ki je dobil na volitvah daleč največ glasov, to naj bi bil izraz krščanske etike? To je ena sama podlost, kot je podlost antijanšizem kot tak, kot patogeni družbeni pojav, ki so ga skonstruirali preoblečeni boljševiki z zlorabo nizke politične kulture Slovencev. Da ne bo pomote: nisem član SDS in tudi ne brezrezervni častilec Janše, vendar kot objektivni opazovalec družbenega dogajanja priznavam, da je SDS stranka z daleč najboljšim programom, edina verodostojna in stabilna stranka, Janša pa eden redkih slovenskih politikov s strateškim razmišljanjem.
   Zivo, ne zamerim vam vaših političnih levičarskih mahinacij in blodenj, takšne vas je pač ustvaril totalitaristični režim in vas nagradil za lojalnost, rotim pa vas, da nam ne trosite neumnosti o Prešernu kot socialdemokratu in o Cankarju, Kosovelu, Murnu, Finžgarju in Kosmaču (no, Bevka sem izpustil) kot kritikih desnice. V kateri gostilni pa so vam to povedali?

   • Kapodistrias (Grk), Začel bom pri naših kulturnikih. Cankar je bil deklariran social demokrat, Kosovel je bil kritik kapitalizma, plutokracije, burzoažije, Kosmač se je med vojno pridružil partizanom, deloval kot gl urednik tednika Tovariš in nenazadnje je dobil med mnogimi drugimi priznanji nagrado AVNOJ. Prešeren ni bil deklariran social demokrat. Vendar je Zdravljica nastala pod vtisom francoske revolucije, ki je bila zelo podobna komunistični revoluciji. Se pravi, da se je Prešeren navduševal s ideologijo fraze Svoboda, Enakost, Bratstvo. Danes bi bil veliki nasprotnik desničarjev in Janše, ki pojem enakost in bratstvo ne razumejo in ne podpirajo.
    Ljudmila Novak je stranko vodila in pripeljala do prepoznavnosti. Brez Ljudmile bi stranka že zdavnaj crknila. Če je skoraj crknila LS bi NSi zagotovo. Tonin je dokaj nesposoben in to je v današnjih kriznih časih že večkrat dokazal in tudi zato je nekako poniknil. In še to, Tonin je NSI razglasil za sredinsko stranko, tako kot je bila nekoč SMC in DESUS in kot je SAB. Na naslednjih volitvah bo NSi crknila, še posebej zato, ker jo bo Janša pomalcal.
    Zanima me tudi, zakaj niste komentirali izjave dr Dimitrij Rupla?
    Za konec pa še to. Jaz sem v mojem zgornjem komentarju navedel v večini samo dejanske izjave desničarjev. Navedel sem imena kulturnikov, ki so po svojem prepričanju bili social demokrati (Finžgarja zaradi tega, ker je v svojih delih zagovarjal slovenstvo).
    In kakšen je vaš odgovor? Zelo enostaven, tu je ga citiram … Zivo, ne zamerim vam vaših političnih levičarskih mahinacij in blodenj, takšne vas je pač ustvaril totalitaristični režim in vas nagradil za lojalnost….
    V mojem komentarju nisem uporabil niti ene misli levičarjev, morda zato menite, da me je ustvaril totalitaristični sistem? A zato ker navajam misli desničarjev, oba Ljudmila in Dimitrij sta deklarirana desničarja, Tonin ni on je deklarirani sredinec. A sem zato produkt totalitarističnega sistema? Se vam ne zdi, da imate zelo pomešane pojme. Se vam ne zdi, da stalno manipulirate? Tudi, ko trdite, da niste oboževalec Janše, se vam ne zdi, da lažete? Sicer pa, kdo od aktualnih slovenskih ali svetovnih politikov vam je lahko vzor?
    In seveda ne zmorete končati komentarja brez insinuacij kot da sem plačan od nekoga. In kaj je narobe s lojalnostjo? Ja, potrdim. Sem lojalen levičarskim idejam. Sem lojalen demokratičnim socialistom, sem lojalen demokraciji za vse – ne samo za drugorazredne. Zdaj je demokracija samo za drugorazredne kamor se prišteva janša. Sem lojalen resnici. Ne manipuliram, navajam dejstva (No res je pri Finžgarju sem pretiraval). Kaj pa vi? Ste lojalni komu?

    • Demokratični socialisti??? Teh tipov ni. Demokratični socializem je nesmisel, demokracija in socializem se izključujeta. Socializem je pač diktatura.

     Drugo je socialna demokracija. Ta pa je! Torej bodimo pozorni na razliko med socializmom in socialo. Dve besedi s popolnoma drugačnim pomenom. Zanimivo je, da je tudi socialni socializem problematičen, saj hitro zmanjka tujega denarja.

 6. Ko mine epidemija in bo ponovno odprt semafor za druženje, bodo udarili s tanki in topovi. Ljudstvo je trenutno pohlevnno in ubogljivo, ker se boji bolezni. V karanteni pa se krepi averzija do Janše. Janša z ničemer ne more spremeniti miselnosti v glavah “totalitarnih poškodovancev” (po Justinu Stanovniku).Pa še nekaj! Sledi gospodarska kriza. Imam veliko zaupanje, da jo bodo vladajoči pametno obvladovali, ne verjamem pa, da ne bo ljudstvo spet vzklikalo KRIV JE!! in dalo vso podporo protestom s kockami, ki so že v pripravah. Tomelj, odlično! Ampak, kdo od omenjenih karantencev vas bere?

  • Da, za osvojitev in ohranitev oblasti so totalitaristom dovoljena vsa sredstva: revolucionarno nasilje je pač zamenjalo verbalno nasilje.

   • Verbalno nasilje??? Berite Nova24TV in tednik Demokracija. Tam je verbalnega nasilja neskončno veliko.

   • Verbalno nasilje??? Kaj pa pravite na to gospod Kapodistrias (grk) : ….. Kri boš scala, pofukal te bom v umazano pičko, zadušil te bom, rdeča fukara, tako te bom fukal, da ti bo umazana pička razpadla, telica. …. Kaj je to po vašem, poezija? Tako so namreč desničarji zmerjal novinarko, Dragico Korade, ko se je napisala šalo o Janši. To je po vašem kulturno, demokratično?

 7. Zivo, izgubila vaš el naslov, želela poslati knjigo Razkol, nastopila korona, smrt v družini…Zdaj berem, da ste jo vzeli v roke, ne pa tudi k srcu. Ne morem verjeti! Žalostna sem na vso moč! Knjige nam vendarle širijo obzorje v širino in v globino, če jih hočemo prav brati! Ti ubogi ljudje, nič krivi nič dolžni ,bi morali kar trpeti masaker s strani podivjanih boljševikov!? Nimam besed, gospod Zivo! Ne želim pa požreti besede.Pošljite mi el naslov in se dogovoriva za kakšno drugo knjigo, po vaši izbiri.

  • Hvala lepa Shalotka za ponujene knjige. Je dovolj ta, saj je zelo obširna. Kot sem že nekje zapisal, je verjetno popolnoma vse res, kar je navedeno v knjigi. So tragične usode ljudi, ki so se zgodile v nekem tragičnem času.
   Gradivo je zbrano iz arhiva Stražarjev (ekstremno klerikalna desno usmerjena organizacija in pričevanja 180 pričevalcev, ki jih je doletela tragična usoda. V knjigi ni nikjer zapisano, kako se je tedanja oblast zahvaljevala Mussoliniju za okupacijo, ni zapisano koliko domoljubnih Slovencev so domobranci polovili in jih poslali v taborišča smrti, ni zapisano, kako so preganjali Žide, ni zapisano kako so stražarji imeli svojo ubijalsko organizacijo imenovano Črna roka, ni zapisano, kako so mučili domoljube na Sv. Urhu itd. V knjigi ni nobene politične analize časa pred vojno in tudi ne po vojni. Pred vojno je bilo v Sloveniji zelo malo komunistov. Ne vem koliko jih je bilo, vendar zagotove ne več kot 50. Zakaj so uspeli organizirati partizanski boj. Resnica je enostavna. Zato, ker so ljudje, ker je prebivalstvo vedelo, da se le OF bori proti okupatorju. Primorci so vedeli, da jih le OF lahko vrne k matični domovini. Kar se je tudi zgodilo. Na 2. zasedanju AVNOJa so Slovenci jasno zahtevali, da Primorska mora biti vrnjena. YU kralj se je odpovedal temu ozemlju.
   In ponovno, res je bilo storjenih ogromno napak in zločinov. Toda tako se je dogajalo v vseh revolucijah. Od ameriške (ko so se osvobajali izpod Britancev), še prej Francoske itd. Da o pokolih, ki sojih v imenu vere storili v 30 in 100 letni vojni v Evropi sploh ne govorim. Dejstvo je, da nam je partizanski boj in komunisti dal samozavest in nas definitivno postavil na geopolitični zemljevid Evrope. Prej smo bili drobiž in brez tega boja bi bili drobiž. Lahko pa vam jaz pošljem na posodo kakšno knjigo, ki vam bo razjasnila marsikaj.

 8. Hvala Zivo, ogromno berem, imamo doma nad 4000 knjig, sposojam si jih in resnično mi ne manjka podatkov, ki jih navajate. Pri vas vidim, da ne razmišljate s pomočjo Duha, ne znam se prav izraziti…Močno ste indoktrinirani.Revolucije zahtevajo žrtve povsod, pravite. Ja, ampak revolucija ima nosilce le-te, ljudi, ki pridejo z idejo, da bodo zgradili boljši svet s pobijanjem nedolžnih… Ni prostora za debato. Ne morem sprejeti vaših gledanj na slovensko tragedijo. Vemo kdo je začel z zločinom. Vemo, kdo so bili zločinci in tudi to v oči bode, da se nikomur ni niti las skrivil….še nagrajeni so bili za svoje krvavo delo. Še danes, tudi vi podpirate postavitev spomenika Janezu Stanovniku, …narobe svet!!!!!

  • Pozdravljeni gospa Shalotka.
   Imate 4.000 knjig in vse ste jih prebrali? Sicer pa sploh ni pomembno koliko knjig imate. Pomembna je vsebina knjig. Očitno so vse vaše knjige take, da iz njih berete samo vašo resnico. Zakaj mislite, da je prišlo do raznovrstnih revolucij? Ali resnično mislite, da je bila gonilo želja po ubijanju? Zakaj je prišlo do revolucije na Kubi, v Rusiji ? Kakšen zločin je, če ubiješ nekoga, ki izdaja lasten narod in se zahvaljuje za okupacijo. Za vas in vam podobne je bila vojaška fašistična, nacistična in madžarska okupacija Slovenije kot nekakšen “športni dan”, ob katerem so navdušene slovenske množice v narodnih nošah oboroženim tujim vojaškim enotam lahko samo ploskale. Osvobodilni fronti očita, da si je vzela oblast. Se je kdo od italijanskih poveljnikov in vojakov vprašal, kam gredo in na katerem italijanskem referendumu je bilo to potrjeno? So se kot kristjani ti vojaki spraševali, ali imajo za okupacijo, teror in ubijanje na tujih tleh in nad drugim narodom papežev blagoslov, ali pa nasploh človeško moralo in vest? Je najprej papež Pij XI. in za njim Papež Pij XII. vse njihove tisoče in tisoče zločinov, o katerih je bil obveščen, obsodil ? Jih je zaustavil ? Kocbek je v svoji Velikonočni poslanici katoličanov v Osvobodilni fronti, 1942 zelo jasno pisal o lažnem krščanstvu in s prstom pokazal na glavnega krivca – ljubljanskega škofa dr. Gregorija Rožmana.
   Rožman je vedel za številna koncentracijska taborišča po vsej Italiji, kamor so bili nasilno odgnani ne le Ljubljančani, ampak prebivalci vseh zasedenih ozemelj in pokrajin. Morda ni vedel za več kot sto taborišč, kolikor jih je bilo po vsem “škornju”, je pa prav gotovo vedel za Rab, Gonars, Visco ali Monigo, Renicci, Pietrifico, Chiesanuovo pri Padovi… Konec leta 1942 je državni podsekretar na ministrstvu za notranje zadeve Guido Buffarini poročal Mussoliniju, da so poslali v koncentracijska taborišča 50 tisoč Slovencev.
   Potovanje (18. maja 41) slovenskih članov celotne vlade na čelu z banom dr. Markom Natlačenom ter pod vodstvom visokega komisarja Emilia Graziolija v Rim je bilo namenjeno poklonitvi in izražanju vdanosti. A je to za vas zločin nad narodom? Je to izdaja naroda?
   Mussolini je že leta 1920 napovedal kaj je treba storiti s Slovenci. Rekel je: “Če želimo uresničiti mediteranske sanje, mora biti Jadran, ki je naš zaliv, v naših rokah; ob rasi kakršna je slovanska, inferiorna in barbarska, je potrebno žrtvovati 500.000 slovanskih barbarov.”
   In vse to so predvojni politiki dobro vedeli.
   Kdo je bil prvi, ki je izdal Slovence?
   Gospa Shalotka, ne mi očitati indoktriniranost. To so realni podatki. Relno je bilo v Sloveniji pred vojno (recimo leta 1940) največ 50 komunistov. Ste se kdaj vprašali, kako je 50 komunistom uspelo organizirati tak masovni odpor? Kako jim je uspelo organizirati oborožen upor proti mnogo močnejšemu okupatorju? Niste. Odgovor je zelo enostaven. Imeli so boljši program in ponujali so zatiranemu slovenskemu delavcu, malemu kmetu, gruntarju in vsem preprostim ljudem boljšo prihodnost. Primorcem so obljubili vrnitev v matično domovino. Ženskam so obljubili volilno pravico, ki jo niso imele In večino svojih obljub so uresničili. In kot vsaka revolucija, je tudi ta bila krvava. Vsak narod in nacija so se rodili v krvi.
   Lepo vas pozdravljam gospa Shalotka in žal mi je, da nikoli ne boste razumeli dogajanj, ki so vodila v zločine med Slovenci. Ali vi morda mislite, da so bili domobranci in njihova Črna roka taborniki, ki so pomagali ljudem? Da so bili angelčki? Da niso izvajali zločinov nad zavednimi Slovenci?
   Prosim vas, preberite še kakšno drugo knjigo. Za začetek Benito Mussolini in Slovenci od J. Pirjevca.

   • Angelo Vode, predvojno angazirano zensko za zenske pravice, pravice socialno odrinjanih, npr hendikepiranih otrok, do pakta med Hitlerjem in Stalinom tudi pomembno clanico KP, bi morali vprasati, kdaj je bila bolj svobodna in z vec pravicami, pred drugo vojno, ali po njej v komunisticnem rezimu. Pred vojno se je na Slovenskem zivelo normalno, kot drugod v Evropi, komunisticna oblast je prinesla teror, zatiranje temeljnih clovekovih pravic, razlastitve, diskriminacijo na podlagi socialnih pripadnosti in nazorskih pogledov, odsotnost politicne svobode in svobodnih volitev vse do izdihljajev rezima, ko so se komunisti ustrasil, da bojo delili usodo Jaruszelskega in Causesca. Komunizem je propadel v lastni duhovni bedi, represiji in ekonomsko razvojni jalovosti.

   • In ja, zlocin je kogarkoli izvensodno pobiti, tudi v vojnih razmerah. Ujetnike, civile. Mednarodnovojno pravo jasno govori o tem. Kdor je storil kaznivo dejanje, pa ima pravico do korektnega sojenja in obrambe. Kazniva dejanja so le tista, ki so opredeljena po zakonih. Komunisti od nekdaj kot zlocince opredeljujejo ljudi po politicnih kriterijih. Ampak v normalnih drzavah demokraticnega tipa je zlocin opredeljen po pravu, ne po politicni “korektnosti”. Osebno sem preprican, da skof Rozman med vojno ni storil nobenega kaznivega dejanja in je bil sodni proces proti njemu nujno politicni proces. Pac pa so komunisti ze ob samem zacetku vojne oz v dneh pred njo serijsko storili tezko kaznivo dejanje, ko so mnozicno bojkotirala splosno mobilizacijo vojske kraljevine Jugoslavije. Ne vem, kaksna je bila predvidena kazen za to, ampak gotovo minimalno vecleten zapor. Iskreno, skoda da jih takrat niso vse pozaprli za nekaj let.

Comments are closed.