Anton T. Smolnikar: To ni novinarstvo, to so manipulacije brez etike!

6
Anton T. Smolnikar: Prve minute, prvi ukrepi Vlade so bili obstreljevani z največjim topovi tistih, ki bi bili veseli, da puška v koruzi ne bi rjavela.

V sedmih desetletjih človek doživi veliko izzivov, ki te obrusijo kot človeka in osebnost. Trideset let novinarstva in šestnajst let županovanja mi je pustilo ogromno izkušenj in spoznanj, da na svetu nisi sam, da je sodelovanje, brez izključevanj, pogoj za napredek in razvoj. To se je pokazalo pred tridesetim leti, to bi moralo biti v nas tudi danes. A žal ni tako! Ali je treba, da nas pandemija razdvaja na vsakem koraku, ko bi morali zaradi svojega zdravja in usode vsega človeštva strniti vrste in se zamisliti, zakaj smo na svetu. Travo na vrtu sem že pokosil, sadike so v zemlji. Te pomirjujoče aktivnosti med osamo pa me vse bolj prepričujejo v zgodbe, da smo kanibali, da nas bo virus požrl skupaj z bitko za oblast.

Nekdanji novinarski kolegi, to ni novinarstvo, to so manipulacije brez etike!

Vedno pravim, da sem po duši novinar. Toda ali je pri nas to, čemur pravimo novinarstvo, sploh še novinarstvo? Daleč od tega! To je preprosto politika v službi strank, njihovih interesov, pokvarjenosti in brezosebnosti, manipulacij, nevrednih človeka. Ali je treba, da v Evropi odmeva, kako smo sprti, namesto da bi skupaj našli kar največ mask in druge opreme za morda še slabše čase. Da ne bodo spet prazna skladišča Zavoda za blagovne rezerve, tako kot ob izbruhu bolezni, ki je sovpadal s prevzemom nove vlade.

Nekdanji novinarski kolegi: ste pustili vladi vsaj deset dni, kaj šele sto dni, da bi mirno pripravila ukrepe? Prve minute, prvi ukrepi so bili obstreljevani z največjim topovi tistih, ki bi bili veseli, da puška v koruzi ne bi rjavela. To ni novinarstvo, to so manipulacije brez etike!

Težko si predstavljam, da bi bili v teh dneh sredi predvolilne kampanje v televizijskih studiih z maskami, rokavicami, na praznih ulicah in trgih, s plastičnimi lutkami namesto volivcev …

LMŠ v Kamniku pozabila na dobrodelnost

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo. 

In še ena iz domačih logov, kjer se župan z ekipo bori, da bi v sedanji vojni zmagali s kar najmanj žrtvami. Minuli mesec sem dvakrat vsem svetnicam in svetnikom poslal dopis, da bi zbrali 12 tisočakov za pomoč ranljivim občanom. Gre za denar, ki ga strankam nakaže občina, znesek je odvisna od števila volilnih glasov. Večina je z navdušenjem razumela zgodbo, na noben dopis pa se ni odzvala stranka LMŠ, ki v teh dneh ponuja neko svojo dobrodelnost. Predsednik LSU, ki ni politična stranka in torej tega denarja ne prejema, je sporočil, da bodo prispevali svoj delež sejnin, torej iz svojega žepa! Kljub tej »enotnosti« svetnikov bomo Rdečemu križu Kamnik nakazali osem tisočakov. Ne potrebujemo političnih točk, v tem trenutku bodimo ljudje!

Objavljeno: Kamničanka, petek, 17. aprila 2020, str. 4

6 KOMENTARJI

 1. Čestitke, gospod Smolnikar, za odkrito besedo. Res je, ne more biti novinar nekdo, ki najde pet minut časa, da udriha in pljuva po svojih političnih nasprotnikih. To so navadni pisuni, opranoglavi hlapci v službi lobijev in strankarskih interesov, manipulanti. Kako malo, čedalje manj, ima Slovenija spoštovanja vrednih novinarjev. Forum 571 novinarjev je prepričljiva ilustracija stanja.

 2. Vse od druge polovice februarja 2020 naprej z zanimanjem spremljam osrednja italijanska poročila državnih programov RAI 1 in RAI 2, saj želim vedeti, kako in v kakšno smer se spreminjajo dramatične razmere pri najbližjh sosedih.

  Razumljivo, v tem obdobju italijanski novinarji poročajo predvsem o težkih epidemičnih razmerah na domačih tleh, manj pa o novicah iz sveta, če te niso povezane s pandemijo novega koronavirusa.

  V osrednjih poročilih državne tv dobijo besedo ne le vladni predstavniki, temveč tudi politična opozicija, slednja v mejah normalnega poročanja o opozicijskih predlogih, brez pretiranega politiziranja.

  Najbolj zanimivo je, da je italijanska opozicija (Salvini, Taiani, Meloni), ob pojavu prvih obolelih s COVID-19 in zaznave večjega števila okuženih v Lombardiji in Venetu, vlado pozivala k sprejetju strožjih omejevalnih ukrepov za zajezitev okužb!
  Torej je opozicija ravnala ravno obratno od slovenskih škodljivih levičarskih politikantov!
   
  Predsedniku Severne lige Matteu Salviniju je več predstavnikov različnih vladnih političnih strank očitalo, da seje paniko in zganja politično dobičkarstvo (sciacallaggio). A zelo hitro se je pokazalo, da je v resnici imel Salvini prav. Ko vidimo izredno težke razmere, v kakršnih se je zaradi širjenja okužb COVID-19 v Italiji znašel zdravstveni sistem celotnih regij in zaradi česar dnevno umre več stotin ljudi, zlahka razumemo, da noben ukrep zajezevanja okužb ne bi bil preuranjen in prestrog. Omejitveni ukrepi so bili sprejeti kvečjemu prepozno ter postopno prepočasi in niso bili prestrogi.

  Poleg tega se je Italija, ki je že pred tem imela velike ekonomske probleme, znašla v še večji gospodarski in finančni krizi. Pa še EU ji je v največji stiski obrnila hrbet. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na izrednem zasedanju Evropskega parlamenta pred tednom dni priznala, da Unija ni bila pripravljena na pandemijo in se je Italiji tudi opravičila, ker ji Unija ni pravočasno pomagala, ko je ob velikem izbruhu okužb najbolj potrebovala pomoč.

  A kakorkoli obračamo, objektivno gledano je bila Contejeva vlada v vlogi kolektivnega subjekta, ki je bil premalo učinkovit pri zajezitvi okužb.

  Pa vendar, kljub napakam, ki jih je vlada gotovo zagrešila, novinarji italijanske državne televizije v izrednih razmerah ne kritizirajo Contejeve vlade in je niti slučajno ne poskušajo zrušiti!
  Vse od začetka epidemije delujejo italijanski mediji nadvse povezovalno, vrstijo se medijski in politični pozivi z vseh strani, tudi z opozicijskih, naj v težkih okoliščinah vsi delujejo enotno.
  Po številnih žrtvah, ki jih vsakodnevno terja obolenje COVID-19, se Italijani zelo dobro zavedajo, da je novi koronavirus njihov skupni sovražnik, ki ga lahko premagajo le enotno delujoči v isti smeri, z istim ciljem.

  Čeprav so Italijani znani po tem, da zelo radi hitro menjavajo prve ministre in postavljajo nove vlade, jim v kriznih razmerah niti na kraj pameti ne pride, da bi kaj takega sploh omenjali!
  Da pa bi italijanski novinarji v kriznih razmerah pandemije opravljali vlogo politično opredeljenih navijačev proti lastni vladi, kot se to dogaja na slovenski državni tv?!?
  Ne, česa takega v osrednjih programih italijanske državne televizije, v težkih kriznih razmerah niti slučajno ne bomo zaznali!

  Medtem pa v Sloveniji družbenopolitični delavci v osrednjih poročilih državne tv največkrat ne predstavijo ničesar drugega, kot eno samo levičarsko oponiranje vladnim ukrepom ter črnjenje in zasmehovanje posameznih ministrov!

  Kadar družbenopolitičnim  delavcem slučajno umanjka “zanimiva” tema za levičarsko pristransko poročanje o dobavah maskic, temo pač zamenjajo in nemudoma pristransko poročajo o ptujski zavrnitvi sprejema oskrbovancev ljutomerskega doma za ostarele. Pri tem odgovore terjajo samo od ministra Gantarja, nič pa ne raziščejo, ali ima zavrnitev ljutomerskih oskrbovancev v ptujski bolnišnici morda vzrok v dejstvih, da je ptujska županja Nuška Gajšek iz kvote SD, strokovni direktor ptujske bolnišnice pa je bil na volitvah leta 2014 kadidat ZaAB!
  To dvoje namreč zelo močno nakazuje, da bi utegnila biti zavrnitev ministrovega predloga s strani ptujske bolnišnice nič drugega, kot le načrtno opozicijsko politikantstvo in metanje polen pod noge aktualni vladi!

  Nekateri slovenski državljani resnično zaskrbljeno ugotavljamo, da se levičarska politična opozicija prav trudi, da v kriznih razmerah ne bi niti slučajno kakorkoli pomagala vladni ekipi!

  Izgleda, kot da neodgovorni slovenski levičarji hočejo samo to, da vlada ne bi bila uspešna v soočanju z epidemijo! Levičarji hočejo, da se obolenja COVID-19 v Sloveniji čimbolj širijo, da bo žrtev še več – samo zato, da bodo ob naslednjih volitvah na ta račun z vsemi topovi tolkli po svoji politični konkurenci.

  http://www.ptuj.si/zupanja

  https://www.dnevnik.si/1042673682

  • V Italiji padajo vlade, v povprečju vsako leto, pa vendar nimajo revolucionarjev. Pri nas levica ne zna drugega kot revolucija.
   A, pustimo levico za trenutek. Ne razumem Gantarja, ki je minister in zdravnik! Moral bi vedeti, da bolnišnica ni hotel. V vsej jokavi zgodbi o starostnikih iz Ljutomera gre za zdrave ljudi. Ne razumem, kaj je Gantar mislil. Zavrnitev morda ni bila politično korektna, vendar je bolj pravilna kot Gantarjeva odločitev. Mar bi bilo tako težko najti kak hotel v okolici, kjer bi lahko to izpeljali tako kot je prav.
   In potem take SD županje zmagujejo. Ker je bila odločitev v najboljšem primeru neprištevna. Ne moremo se kar zajebavat med sabo. Levičarji že hočejo kar hočejo, toda mi jim to dajemo v roke. To pa ni njihova napaka.
   Kaj je Gantar mislil, res ne vem. Kako se je tega lotil je proti zdravi pameti.

   • Zavrnitev ptujske bolnišnice in povrh še njihove županje je strokovno in etično popolnoma zavrženo dejanje in vredno kazenskega pregona. Pika!

   • Gre za okuzene varovance ljutomerskega doma, ne pa zdrave ljudi. Locen trakt ptujske bolnisnice, ce v samem domu ne zmorejo zagotoviti pravega reda, bi bil za njih optimalna opcija, saj jih bo znaten del medicinsko pomoc nedvomno potreboval. Upor na Ptuju je nesprejemljiva poteza, tudi za to, ker do tega nimajo pravice. Konkretna bolnisnica je v drzavni lasti in pristojnosti, ne v lokalni.

 3. Lahko le ponovimo za avtorjem: To ni novinarstvo, to so manipulacije brez etike!

  To je žal cena nelustracije. Protidemokratični zmaj, s katerim se v obupnem boju spopadamo demokrati, ima na tisoče glav nekdanjih udbovcev in njihovih potomcev. Prikažejo se povsod tam, kjer se nabere preveč demokratične energije. Naš prostor je preluknjan od rdečih izdajalcev. Ta bitja, ti koronavirusi so brezčutni polorganizmi, ki kakršnega koli nasprotnega mnenja, kje šele nasprotovanja niti ne slišijo niti ne priznavajo. To so stvori, ki imajo s človečnostjo toliko skupnega kot hudič z Bogom. Čas je, da se ta bitja začne jemati za tisto, kar so – olupke brez duše. Ne razumem predvsem nečesa – demokratična stran premere dovolj intelektualne elite, da bi ob takšnih pojavih, ki so dagajajo prav zdaj, morala reagirati z odločnimi mednarodnimi akcijami, ki bi svet opozorile na številne farse, ki jih uprizarjajo komunistične sile. Normalnemu človeku preprosto mora biti jasno, da nekdo, iki podpira zločinski komunistični ne more imeti najmanjše zveze z demokracijo. Jasno mu mora biti, da so vse komunistične akcije, skrbno sproducirane in orkestrirane afere, podpisovanje norih peticij, obveščanje mednarodnih institucij, številni morbidni protesti ena sama do konca pokvarjena laž. Ne razumem, kaj se gre zdravi del slovenskega naroda, da ne združi moči in kaj se gre Evropa s to poblaznelo podporo čistim marksističnim norcem?

Comments are closed.