Nova vlada mora prekiniti negativno selekcijo zadnjih vlad

15
Slaba popotnica novi vladi bi bila, če bi Nova Slovenija sledila medijskim sirenam v nekakšen sredinski trojček (SMC, Desus, NSI), ki da bi se edini lahko zoperstavil bavbavu SDS. NSI mora v pogajanjih o novi vladi nastopiti kot samostojna stranka, ki pa ne bo pridobila prav nobenega glasu s poudarjanjem svoje distance do SDS, kvečjemu katerega izgubila.

Po splošnem prepričanju strici iz ozadja niso vedeli oz. vnaprej odobrili odstopa premierja Šarca. Morda je pa on sam začutil, da funkciji preprosto ni kos. Že od konca LDS je jasno, da levica ne uspe najti kredibilnega in kompetentnega voditelja in to očitno tudi Marjan Šarec ni več. V iskanju take osebe so kriteriji za člane vlade v zadnjem desetletju padli pri nas tako zelo nizko, da se nam danes člani nekdanjih Drnovškovih in Pahorjeve vlade zdijo sicer še vedno politično nesprejemljivi in njihovi dosežki vprašljivi, a so prave zvezde v primerjavi s trenutnim naborom ministrov.

Marjan Šarec je svojo vlado zgradil na demoniziranju Janše. Je prvak SDS ravnal prav, ko po zadnjih volitvah ni prepustil premierskega mesta komu drugemu v svojih vrstah? Če sodimo po tem, kako Janša spet postaja sprejemljiv (resda za nova voditelja SMC in Desus), potem je odgovor pritrdilen.

Toda zakaj bi globoka država pristala na to, da Janša prevzame krmilo za dve leti? In zakaj bi ga bil on pripravljen prevzeti?

Etablirani mediji precenjujejo željo Janeza Janše po predsedovanju EU

Morda centri tranzicijske moči ocenjujejo, da ni prav nič narobe, če se vlado Janeza Janše zaposli z nadležnim predsedovanjem EU (in pripravo nanjo!), ki doma veliko ne prinaša. Mislim, da etablirani mediji daleč precenjujejo željo Janeza Janše po vnovični vlogi pri predsedovanju EU, saj se je medtem zaradi nove pogodbe o EU vloga države, ki predseduje, precej zmanjšala. SDS, zaposlena s predsedovanjem, bi se tako težje posvetila realnim problemom te države, ki jih, mimogrede, tudi SMC in Desus seveda nista pripravljeni (in zmožni) sami reševati.

Zakaj je smiselna nova koalicija

Govorimo na prvem mestu o zdravstvu (korupcija in pomanjkanje konkurence), obrambi (oborožene sile brez omembe vrednega prispevka k Zavezništvu) in pravosodju (šibka pravna država). Govorimo pa seveda tudi o še naprej neugodnem gospodarskem okolju, o zdrsu slovenske zunanje politike v mednarodno irelevantnost (neuspešno uveljavljanje arbitražne odločbe je le posledica tega), o nesposobnosti države na infrastrukturnem področju (drugi tir, karavanški predor).

Govorimo o neodzivanju države na negativna demografska gibanja: po podatkih EK je prav Slovenija na vrhu lestvice držav EU, kjer bo zaradi staranja prebivalstva prišlo do leta 2040 do najvišjega dviga socialnih izdatkov – ti naj bi znašali skoraj 5% BDP. Govorimo tudi o nazadovanju slovenskih osnovnošolcev v primerjalnih testih med vrstniki v državah OECD – po zadnji študiji PISA so sicer naši osnovnošolci še vedno nadpovprečni pri bralni, matematični in naravoslovni pismenosti, a podpovprečni pri motiviranosti, želji po branju in občutku sprejetosti v šoli. Medtem se šolska politika ukvarja z vsiljevanjem levičarske ideološke agende in z inkvizicijo nad peščico zasebnih šol… (Poučen je bil nastop Dušana Merca v zadnji Tarči!)

Prav nič dejanskega država ne naredi glede skokovitega naraščanja porabe električne energije (vetrnim elektrarnam, ki baje plašijo ptice se ljudje upirajo kot v času strahu pred železnico; nove hidroelektrarne tudi niso po godu zelenim dušebrižnikom; nov JEK bomo težko zgradili, če nam še karavanški predor povzroča take težave), zapreti bo treba TEŠ6, kjer je maslo razporejeno po več glavah…

Na levi ni etabliranega in kompetentnega partnerja za veliko koalicijo

SMC se bori za obstoj, veliko bolje ne kaže Desusu, poslanci pa imajo na splošno raje cel mandat. Za povrh si je vodja SMC za vsak primer pripravil državni turistični holding. Prav presenetljivo je, kako te poteze – za katero bi težko rekli, da spada pod mandat vlade v odstopu – nihče ne problematizira.

Kot rečeno, dve leti bo, ob nalogi predsedovanja EU, malo časa za kak resen premik. Vsebinsko bi se lahko nova koalicija zedinila o eni, dveh temah. Bi SDS in NSI morda lahko postavili v tem času vsaj kakšne dobre nastavke za naslednji, polni mandat? Orožarna tranzicijske levice ima sindikate in medije … Težava je namreč še naprej na levi: tam ni etabliranega in kompetentnega partnerja, s katerim bi bilo moč skleniti veliko koalicijo za premik Slovenije naprej. To bi lahko bil SD (ki pa tega noče) ali neka resnična naslednica LDS (ki je ni).

Ne glede na to ima prevzem vladnega krmila za SDS in NSI smisel, če bi prispeval k pomiritvi in zaupanju med tema dvema strankama, prvaku SDS pa omogočila, da energijo usmeri v delo za državo (kar je že dokazal) in manj v spogledovanje z Orbanom (kar bi znalo biti problematično v času predsedovanja) ter v občasni pretirani cinizem, ki postaja celo med Janši naklonjenimi ljudmi zelo moteča osebnostna značilnost prvaka SDS.

Nova vlada mora prekiniti negativno selekcijo zadnjih vlad in za ministre predlagati osebnosti

Morda bi takšna vlada bila tudi priložnost za Nova Slovenija, da se emancipira z SDS – in to ne z nedoraslim kritiziranjem Janše ali pa s premalo utemeljeno politiko sredinskosti. Emancipacijo in sredinskost bo NSI dosegla le kot kredibilna nišna stranka visokih načel, ki se je že dokazala s prepričljivim programom na področju gospodarstva in zdravstva. Morda bi se sedaj morala lotiti še šolstva.

Vsekakor bi Nova Slovenija zadela žebljico na glavico, če bi Janši za vlado predlagala imena kot so Janez Šušteršič, Žiga Turk, Verica Trstenjak.

Opravičujem se jim, če tako operiram z njihovimi imeni – to je zgolj znak mojega spoštovanja do redkih glasov razuma in profesionalnih kvalitet. Nova vlada mora prekiniti negativno selekcijo zadnjih vlad in za ministre predlagati osebnosti.

Slaba popotnica novi vladi bi bila, če bi Nova Slovenija sledila medijskim sirenam v nekakšen sredinski trojček (SMC, Desus, NSI), ki da bi se edini lahko zoperstavil bavbavu SDS. Nova Slovenija mora v pogajanjih o novi vladi nastopiti kot samostojna stranka, ki pa ne bo pridobila prav nobenega glasu s poudarjanjem svoje distance do SDS, kvečjemu katerega izgubila.

15 KOMENTARJI

 1. Saj ne gre za apriori: Janša mandatar ali nič! V kolikor druge stranke ne bodo pristale, da sestavi vlado Janša kot mandatar, bi vnaprej dale sporočilo, da so sestavni del ekstremne levice in se v vladi, ki bi jo sestavljale, ne dalo premakniti nič na bolje, čeprav bi pristali, da ima SDS mandatarja v neki drugi osebi.

 2. Nerazumljivo mi je, da se stalno straši narod z Janezom Janšo in to počno celo politiki iz desnice in njej podobni. Jaz ga vidim, kot sposobnega človeka, ki zna, ki ve kaj hoče in ki želi red, kar je tudi že dokazal.
  V tem kaosu, kot je Slovenija sedaj, ni bila še nikoli in resnično rabi pravega človeka, ki bo spet postavil stvari nazaj na svoje mesto, ker tako ne gre več naprej.

 3. Dober komentar in dobro razmišljanje o stanju. No, Šarec ne da ni več “kredibilen in kompetenten “, to nikoli ni bil, niti slučajno…Janšev cinizem? Ja, kaj pa naj napiše v tej nesrečni butalski družbi?
  Naj se razburja ali naj s humorjem in razumom reagira kot to tudi počne ?
  Naj bo tiho ?
  To bi zagotovo bilo super za Butalce ! In Ugrabitelje države.
  Saj so najviše “rangirani” tisti za katere nihče ne ve kaj delajo, mnogi pa sploh ne vedo kdo so in na kakšni funkciji (kakšna evrokomisarka ali komisar…).
  Predlagani ministri iz “NSI”….Prvi da, druga dva pa po mojem nista operativca….
  Predsedovanje SLO EU ? Prav gotovo velikanski napor in zahtevno delo ! Ki se ga je Šarec zagotovo bal, ker ga ni sposoben (poglejte kako se EU predstavlja Hrvaška in kako bi se SLO- s kakimi Magnifici ipd…, da o ministrih in Serpentinšku sploh ne govorim !).
  Kaj pa bi morala vlada narediti ? Dela je za 3 mandate…In ob tem, na kar tudi opozarja avtor, da čakajo sindikati, ulica, mediji…ali je sploh mogoče kaj resnega narediti ??
  Za začetek recimo spoštovati odločbo Ustavnega sodišča, stare 5 let – in staršem povrniti neustavno plačano šolnino za ves čas od vložitve zahteve za presojo ustavnosti….
  Če na to SMC in Desus ne bi pristala v pogajanjih, na kaj pa lahko Janša sploh računa ?

 4. Janša je za mnoge na levi in desni moteč predvsem iz dveh razlogov.

  Prvi je, da je sposoben in močno štrli iz povprečja, še bolj pa štrli iz porazne ravni sedanje politične kadrovske ponudbe. Tako ogroža politiko negativne in lahko vodljive selekcije. Ob tem svojo vlogo igra tudi zavist, zlasti na desni. Da je sposoben, dokazujejo pretekla dejanja (njegova vloga pri osamosvajanju, iz obrobne stranke naredil najmočnejšo v državi, dosedanje uspešno vodenje vlad in EU, ustvaril je medije itd.).

  Drugi razlog je, da se ne uklanja mafiji, ki iz ozadja vodi in izčrpava državo. Dobro pozna strukturo države in njene pomanjkljivosti ter kakšna terapija je potrebna za ozdravljenje. Te terapije se bojijo tisti, ki ki imajo od bolezenskega stanja koristi.

  Poizkusi izločanja Janše so prizadevanja za ohranjanje statusa quo!

  • Strinjam se v glavnem, kot ponavadi, z umirjeno racionalnim Sedejem. Mislim pa, da je nova vlada dalec od gotovosti. Dal bi ji moznosti pod 50:50. SDS lahko pokaze velikodusnost pri programskih in kadrovskih ponudbah, a prevec popuscati le ne sme. Vlada ne sme pomeniti pristopa do korit, ampak novo vsebino in obraz. Spinom o neideoloskosti ne sme nasedati v meri, da bo vse po starem kot pod levimi vladami. Enako ne absurdnim zahtevam, naj SDS v novi vladi nikakor ne bi smela voditi drzavnotvornih ministrstev ter izobrazevanja in kulture. Kaj takega! Le kdo si upa postavljat taksne pogoje; verjetno gre spet za medijsko lansirane spine ne potencialnih partnerjev, ampak kontinuitetnih ozadij.
   Strinjam se tudi s pozivom avtorja N.Si, naj se zaveda, da je stranka pomladnega izvora in clanica EPP, ne protiutez SDSa.

 5. Naš, desno-cerkveni medij se trudi pisati v dobro države in pošteno, z argumenti in realno, medtem pa 30 levičarskih portalov iz ure v uro nanovo žali, laže, obrekuje, podtika, manipulira…za nameček pa še tisoči udbopijančkov po slovenskih bifejih

 6. Jaz pa pozivam neopredeljene nevolivce, da ob morebitnih volitvah v kratkem podprejo desnico, brez predsodkov, kar tako kot na LOTU , saj če jim je res vseeno, naj se vsaj pustijo presenetiti. Levičarski blok nas pelje v zanesljivo katastrofo. Pohujšujem se nad kratkovidnostjo volilnega telesa. Saj večina državljanov le nima koristi od njihove politike.Ves čas smo vedeli, da je DeSUS levi. Naivni upokojenci, zlasti preprosti ljudje, pa so kar obkrožali Erjavca, saj jim je namenjal tako svetle poglede in grgral lepe besede. Bo Pivčeva res nov veter?Predvolilni boj je kot snubljenje ženina s figo v žepu. Po nekaj letih pa, adijo…”Joj, pa je bil tako čeden, pa tako lepo je pel!!” Meni pa moj ni ničesar obljubljal, pa sva kar še skupaj že desetletja. ( Upam, da me kdo ne bo narobe razumel!)

 7. Oh, ja. Vlada, kjer bodo namesto LMŠ SDS, ostalo bo pa tranzicijska levica, bo res presekala z obstoječim.

  Bog se usmili.

 8. Danes je jasno, da se morajo stranke najprej znotraj dogovoeriti ali so vsi poslanci ali vsaj zadostno število njih, za to vlado z Janšem kot mandatarjem, šele potem se lahko nadaljujejo pogovori. To ve vsak šolarček.
  Predvsem pa: dokler n bomo oblikovalči večje politične pismenosti in odgovornosti do kvalitete življenja v tej državi, dokler ne bo večina pridobila primerne politične kulture, do tedaj je zastonj upati, da bo mogoče sestaviti vlado, ki bo sposobna delati državotvorno in zasukati voz za 180 stopinj v pravo smer.
  Tukaj je tudi odgovor na vprašanje ali bo lahko JJ sestavil vlado s tako voljo in močjo

 9. Se pa ne strinjam, da gre za negativno selekcijo zadnjih vlad.
  Potrebno je vedeti, da levičarji že deset let pošiljajo na politično prizorišče vse najboljše kar premorejo.
  In to kar danes gledamo je najboljše kar levičarji premorejo.

  Dejan Židan
  Marjan Šarec
  Miro Cerar
  Luka Mesec

  Boljšega nimajo, to je potrebo povedati ljudem ob vsaki priliki.
  In država?
  Propadajoča vojska
  Propadajoče zdravstvo
  Propadajoča skrb za ostarele
  Vedno več ljudi na sociali
  Vedno več Balkancev
  Vedno več migrantov
  Vedno večji javni dolg
  https://commodity.com/debt-clock/slovenia/
  (tu zraven je tudi tisto kar pri nas zanikajo, npr. dolg DARSA)

  V zadnjih 75 letih so bili 69 let na oblasti, od tega jih 45 let ni nihče oviral da si ukrojijo državo po svojih željah. Pa kljub vsemu jim ni šlo. Ne gre za negativno selekcijo pač pa za njihov zgrešen pogled o tem kako naj bi izgledala država. Pri zgrešenem konceptu uporabljajo svoje trenutno najboljše kadre, drugega nimajo.
  Še vse leve vlade so državo bankrotirale: Jugoslavijo, socialistično Slovenijo, in sedaj grozi še …

  • Gospo Riki,
   jaz pa trdim, da gre za kombinacijo negativne selekcije in napačnega pogleda na človeka. Oboje je značilno za SLO levičarje. Ko smo levičarje spustili na oblast namesto, da bi jih lustrirali, Je bilo zgodbe SLOVENIJA – druga Švica konec.

  • Negativna selekcija je posledica nerazumevanja človeka oz.napačnega pogleda ..
   Ker vodjo se išče le znotraj te skupine (omejen izbor)

 10. Težko je presekati stare vladne vezi , četudi je še tako nova vlada , ker je še vse preveč Zlobnih Parazitskih “stricev” v Ozadju , ki samo čakajo na priložnost, da zmolzejo celotnemu narodu vse kar se še zmolzti sploh da !!! ! !!!

Comments are closed.