Vseslovenska peticija za množično odpoved RTV naročnine

16
Organizatorji, združeni v pobudi ODPOVED.Si, vabijo, da se pridružite k podpisu vseslovenske peticije za množično odpoved RTV naročnine.

Na svetovnem spletu in na socialnih omrežjih se je vzpostavila vseslovenska akcija, s katero organizatorji združeni v pobudi ODPOVED.SI pozivajo k podpisu peticije za množično odpoved RTV naročnine. V nadaljevanju vam peticijo predstavljamo in Vas vabimo, da jo množično podprete.

Če svoboda sploh kaj pomeni, potem je to pravica drugim ljudem povedati prav to, česar nočejo slišati!« (George Orwell)

“Zgolj ob polni pluralnosti pridejo na oblast strukture, ki so odraz pristne in resnične volje volivcev,” je že kar nekaj časa nazaj zapisal ustavni pravnik ddr. Klemen Jaklič.

Zagotavljanje pluralizma je za urednike in novinarje javnega medija RTVS zakonska obveza. To jim nalaga tretja alineja 5. člena zakona o RTV, ki govori o zagotavljanju politične uravnoteženosti in svetovnonazorskega pluralizma. Ne bomo ugotavljali, če odgovorni na RTV poznajo podrobnosti tega zakona, vsekakor pa morala o tem kaj več vedeti varuhinja pravic gledalcev Ilinka Todorovski. Če plačniki obvezne RTV naročnine nismo zadovoljni s storitvijo javnega zavoda, moramo imeti pravico do odpovedi »razmerja«, saj medijske vsebine lahko kupimo tudi drugje!

Na svetovnem spletu in na socialnih omrežjih se je vzpostavila vseslovenska akcija, s katero organizatorji združeni v pobudi ODPOVED.SI pozivajo k podpisu peticije, ki Vam jo predstavljamo v nadaljevanju in Vas vabimo, da jo množično podprete.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

Vseslovenska peticija za množično odpoved RTV naročnine

Osnova demokratične družbe, kakršno poznamo iz najbolj razvitih evropskih držav, je gotovo pluralnost medijev. Naš cilj mora biti medijska krajina, v kateri se lahko s svojimi prepričanji najde vsak državljan.

Naša država je v tem trenutku pred pomembno prelomnico: ne le gospodarsko, ampak tudi družbeno lahko stopimo na novo razvojno stopnico, ki nas bo popeljala v družbo teh – po napredku in demokratičnosti – prvorazrednih družb.

Ugotavljamo, da je trenutna slovenska drugorazrednost v veliki meri plod enostranskega medijskega poročanja. Tako poročanje je rezultat utrjenih struktur v medijih, ki preprečujejo pluralnost. Namesto demokratičnega izražanja različnih svetovnonazorskih prepričanj imamo velikokrat možnost slediti samo točno določenemu. A tudi to prepričanje velikokrat ni iskreno, ampak ga zaradi netransparentnosti lastniških in drugih pritiskov narekujejo politični in kapitalski interesi. Nadaljevanje opisanega delovanja nas lahko kmalu pripelje do konca demokracije v naši državi.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

Naše zahteve

1. Medijska krajina, kjer bodo mediji predstavljali demokratično platformo za soočanje različnih družbenih konceptov in prepričanj.

2. Mediji, zlasti javni, ki bodo sledili svojemu deklariranemu poslanstvu, da zagotavljajo neodvisno, objektivno in resnicoljubno informiranje ter pokrivajo demokratične potrebe vseh prebivalcev, ne glede na njihovo politično, versko ali drugo prepričanje.

3. Ustavitev političnega aktivizma v medijih, še posebej javnih, kot je RTV Slovenija.

4. Ukinitev prisilnega plačevanja RTV prispevka in možnost prostovoljne dodelitve tega prispevka mediju po lastni izbiri državljana. 

5. Revizija medijskih in oglaševalskih monopolov ter njihova ukinitev.

Vabilo k podpisu peticije

S podpisom te peticije boste prispevali svoj kamenček v mozaiku prizadevanj, ki bo Slovenijo popeljal iz sivine enostranskega poročanja v novo družbeno resničnost. V njej bo imel vsak posameznik priložnost s svojim mnenjem prispevati k demokratičnemu napredku družbe. Tudi vi!

 

PODPIŠITE PETICIJO

 

16 KOMENTARJI

 1. Že nekajkrat sem napisal: počasi, vztrajno, korak za korakom bomo dosegli, da se ukine naročnino na RTVS. Lahko traja še nekaj let. Toda dosegli bomo, kajti to, kar počne RTV v informativnih oddajah presega vse meje. To ni javna, nacionalna RTV!

 2. Podpisala …
  Podpišem se tudi pod komentar ortikona.
  Javna RTV je popolnoma izgubila smer svoojega poslanstva.

 3. Podpisal.

  Nobena stvar ne more biti razodeta brez svojega nasprotja. Z novo vlado se je z vso silovitostjo razodelo veliko gnilobe. Zlorabe državnih in paradržavnih podsistemov v korist sebičnih ciljev ozke skupine totalitarne kontinuitete. Med drugim tudi državne RTV. Naj se čim prej pokida ta avgijev hlev.

 4. Večino medijev in tudi RTV obvladujejo nedemokratične komunistične strukture oziroma leve politične opcije. V glavnem so vsi mediji levorežimski vsi izhajajoči iz nekdanjega komunističnega totalitarističnega sistema. Žal je po desetletjih prisilne indoktrinacije v koncentracijskem taborišču imenovanem Jugoslavija pustil na nekaterih ali pa kar pri večini novinarjev nepopravljive posledice, na žalost tudi na državljanih-ne na vseh-nekaterih. Novinarji RTV Slovenija se med službenim časom z denarjem davkoplačevalcev in prisilnim prispevkov še dodatno indoktrinirajo z branjem skrajnega levega tednika MLADINA in drugih predvsem levih medijev. Tako RTV Slovenija skrbi in poskrbi, da so novinarji primerno ves čaš primerno indoktrinirani s skrajno levo komunistično ideologijo.
  K poveličevanju teh bolanih skrajnih levih idej, z gonjo proti demokratičnim desnim strankam in demokraciji, je več kot očitno pristopil tudi RTV Slovenija in novinarji. Kot da ni že dovolj prisilnega plačevanja ektremističnih in totalitarističnih oddaj, ki spadajo glede na vsebino in prepričanje v neko totalitarno nedemokratično in nesvobodno državo. To kar si RTV Slovenija privošči na račun prisilnega plačevanja RTV naročnine državljanom, je značilno le za totalitaristične sisteme, kar Slovenija nedvomno je.
  RTV Slovenija sam sebe imenuje “javni servis“, “nacionalna televizija“, “neodvisno novinarsto”. To kar RTV Slovenija počne ni javni servis, še manj je nacionalna in neodvisna, prej partijska in živi še v času oktobrske revolucije. Je ideološko obremenjena s komunizmom in levimi idejami. Odkrito simpatizira le z nedemokratičnimi levimi-komunističnimi političnimi opcijami. Sovražna je do državljanov in drugače mislečih, ki se ne strinjajo z skrajno levo komunistično bolano ideologijo, za kar moramo državljani RTV še prisilno plačevati.
  Čeprav diktatura pomeni stanje, kjer lahko vlada le en politični spekter, je RTV Slovenija in njenih novinarjev razlaga demokracije: »le kadar vlada manj ali bolj skrajna levica, je demokracija popolna, drugače je diktatura.«
  “Javni zavod“ RTV Slovenija in novinarji ste sramota in grožnja demokraciji, drugačnega razmišljanja in svobodi govora.
  Zakaj sem prisiljen plačevati nekaj, kar nisem naročil, me ne zanima, za mene ni koristno, pa še verjamem ne v to ? Od RTV Slovenija zato zahtevam, da mi preneha pošiljati položnice.
  oleg komunajzarske RTV moramo naročniki interneta prisilno plačevati še zasebno komunajzarsko POP TV finacirano iz davčnih oaz. Kako je sploh mogoče, da ko je do tega prišlo, da komunajzarska vlada in pristojni ministri tega niso preprečili. Seveda zato, ker so se kartelno dogovorili, da bo POP TV enako kot skrajni RTV poveličeval komunajzarske stranke, te pa bodo tiho in sedaj jim POP TV uslugo vrača.
  Potrebno je doseči z zakonom, tudi, da se ukine prisilno plačevanje POP TV.

 5. Podpisal!
  Saj je tudi na RTV marsikaj dobrega – za davkoplačevalski (proračunski) denar naj konkurirajo na razpisih. Najbolj problematične, povsem v levo zasukane, so informativne oddaje. Problematično je oglaševanje državnih podjetij. Zaposlenih na RTV je vsaj dvakrat preveč. Pa tudi nasploh je teh”novinarjev” in medijskih vsebin bistveno preveč. Saj ima že skoraj vsaka vas svoj radio in TV studio. Pa kam to pelje? Od nevladnih organizacij je treba financirati le prostovoljne gasilce, ostali naj bodo odvisni od članarin in prostovoljnih prispevkov. Naj se ljubljanske frajle afnajo po mirovnih inštitutih, takšnih in drugačnih akademijah in enakih možnostnih, če je kdo to pripravljen plačevati. Potem pa se čudimo, da ni prostora za starejše v domovih in da imamo tolikšen delež revščine med prebivalstvom. Res, preveč denarja gre v navadno afnanje.

  • Nikar si ne zatiskajmo oči, skoraj stoletna politična orientacija je naredila svoje! Narod je izgubil stik z realnostjo, slovenska demografska slika je pošastna! Šolstvo je na psu, zgodovina je prirejana sturkturam,
   ki zvesto sledijo politiki izpred petinsedemdesetih let in si s slavljenjem Velike zmage zatiskajo oči pred
   resnico! Važno je ,da ljudje še vedno proslavljajo pirovo zmago in se ob tem naslajajo, kot otroci, ki dobijo
   novo kolo, da ga danes lahko poganjajo okrog Parlamenta skupaj s starši, ki se vse bolj pogrezajo nazaj
   v čase ortosocializma in komunističnih parol, celo s smrtjo grozijo vpričo mladoletnih oseb! In…..

 6. Četrta točka je neumna.
  Treba je počistit stvari, to ja. Saj te stare strukture niso tako nepremagljive.
  Slovenija je premajhna, že tako smo razdrobljeni in sedaj bi še z javnim medijem ustvarjali mehurčke.
  Tudi na RTV SLO je marsikaj dobrega. Bolje da se tu krešejo mnenja, kot pa da vsak v miru spremlja svoj mehurček.

 7. Četrta točka ni pametna.
  Treba je počistit stvari, to ja. Saj te stare strukture niso tako nepremagljive.
  Slovenija je premajhna, že tako smo razdrobljeni in sedaj bi še z javnim medijem ustvarjali mehurčke.
  Tudi na RTV SLO je marsikaj dobrega. Bolje da se tu krešejo mnenja, kot pa da vsak v miru spremlja svoj mehurček.

Comments are closed.