Zaprti med štirimi stenami naših domov, z našo družino, v tednu družine

2

Že starogrški mislec Sokrat je dejal, da naključij ni. Da se vse, kar se nam zgodi, zgodi z določenim razlogom. Pa izhajajmo iz tega, ko na današnji dan vstopamo v Teden družine.

Torej ni naključje, da letošnji teden družine sovpada z dejstvom, da so nas “prisilili” biti doma. Z najbližjimi, s tistimi, ki jih imamo najraje in s tistimi, ki bi jih včasih najraje požrli. In v Tednu družine smo “prisiljeni” preživljati čas skupaj.

A svet predpostavlja, da so družine krhke, da so odnosi mrtvi, da znotraj štirih sten živijo tujci. Zakaj bi sicer splet preplavile ideje in nasveti, kaj v teh dneh početi in kako jih preživeti. Svet meni, da starši in otroci pojma nimajo, kaj bi počeli drug z drugim. In veste kaj, svet ima prav! Pa ne v tem, da ne vemo, kaj bi drug z drugim počeli. To vemo, le bežimo od tega. In ravno zato je 100+ aktivnosti tako privlačnih. In si jih panično shranjujemo, da nam le ne bi ostala prosta minuta, ko bi kdo utegnil kaj iskrenega in bolečega izreči.

Zaprli so nas med štiri stene naših domov, z našo družino, v tednu družine

Ravno v tednu družine smo tako pristali zaprti v svoje domove. Niso nas zaprli v tovarne, kjer bi v karanteni delo nemoteno potekalo dalje. Ker je trenutno to drugotnega pomena. Niso nas zaprli v telovadnice, fitnes studie, lepotilne salone, da bi tam v karanteni skrbeli za svoje telo. Ker je tudi to drugotnega pomena. Zaprli so nas med štiri stene naših domov, z našo družino, v tednu družine. Naključje? Ne, izhajajmo iz tega, da naključij ni. In poglejmo dalje.

Kaj nas v teh dneh najbolj skrbi? Skrbi nas, da bo zbolel kdo od nam najbližjih, skrbi nas za tiste, ki so že zboleli. Ne sprašujemo se, če imamo urejene nohte in frizuro, niti ne, kam bomo šli poleti na morje. Tako so nas razmere pahnile v razmišljanje, kaj je v resnici pomembno in to ravno v tednu družine. Naključij ni, smo rekli.

Morda bomo spoznali, kaj je tisto, kar v resnici šteje

Svet je podivjal, za besedo morala se zdi, da so samo še črke na papirju. Vsi si želimo živeti vrednoto prave družine, a zanjo ni pravega časa in pravega mesta v vsakdanu. No, morda pa je nekdo poskrbel za to, da nas je prisilno zaprl v svoje domove ravno, pomenljivo, v tednu družine. Kajti, kot rečeno, naključij ni.

In tako smo v tednu, ki ga zaobjemata sv. Jožef in Marija, v svojih domovih, kjer oče in mati zaobjemata dan. Kjer so se razblinile vse skrbi in dvomi, ki so bili prisotni še pred kakšnim mesecem dni. In sta se znašla s čisto drugimi skrbmi in dvomi, v času, ki ga imata na pretek.

Vir: Iskreni net

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo. 

2 KOMENTARJI

 1. Naj se družboslovje, še posebej kvazi znanost na čelu s kulturnim marksizmom še tako trudi, družina je bila, je in bo vekomaj osnovna celica družbe. Pika!

 2. Prispevek:
  »[…] Torej ni naključje, da letošnji teden družine sovpada z dejstvom, da so nas “prisilili” biti doma. […] smo tako pristali zaprti v svoje domove. Niso nas zaprli v tovarne, kjer bi v karanteni delo nemoteno potekalo dalje. […] No, morda pa je nekdo poskrbel za to, da nas je prisilno zaprl v svoje domove […]«.
  ——-

  Tako kot je izoblikovano, navedeno mnenje prispevka omogoča neutemeljen očitek izvršilni oblasti Republike Slovenije zoper “prisilitvene” ukrepe le-te v nastalih okoliščinah, češ da naj bi v tednu družine (»letošnji teden družine«), torej okvirno med 19. in 25. 3. 2020, ob okoliščinah aktualnega izbruha epidemije koronavirusa, državljane »prisilila« v to, da morajo biti po eni strani zaprti doma (»so nas ‘prisilili’ biti doma«, »prisilno zaprl v svoje domove«), tako da po drugi strani delo na delovnih mestih ne bi potekalo dalje (»niso nas zaprli v tovarne, kjer bi v karanteni delo potekalo dalje«).

  Da bi bil tak očitek zoper aktualne (»prisilne«) ukrepe izvršilne oblasti Slovenije neutemeljen, osvetljuje naslednje:

  Prvič:

  Vlada Republike Slovenije je v zvezi s 2. in 3. točko prvega odstavka 39. člena Zakona o nalezljivih boleznih sprejela Odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji, ki je objavljen v Uradnem listu RS št. 30 z dne 19. 3. 2020 ter uveljavljen 20. marca 2020 ob 00.00 uri.

  Iz Odloka, v nasprotju z mnenjem prispevka, izhaja izrevna izključitev iz začasne prepovedi za dejavnosti, s katerimi se zagotavlja delovanje organov države, lokalnih skupnosti in javnih opravil, ki jih izvajajo pristojne službe (primerjaj 2. člen Odloka). Iz odloka nadalje izhaja izrecna izključitev iz splošne prepovedi za delo ter izvajanje delovnih nalog (primerjaj 1. alinejo 3. člena Odloka).

  Drugič:

  Nadalje iz Odloka smiselno izhaja izključitev iz splošne prepovedi posebej za (primerjaj smiselno 2. do 18. alinejo 3. člena Odloka):
  – opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti,
  – odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje,
  – varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore,
  – lekarne, trgovine z živili in kmetijska neposredna prodaja,
  – drogerije in drogerijskih marketov,
  – prodaja medicinskih proizvodov in zdravstvenih pripomočkov ter sanitarnih pripomočkov,
  – zdravstvene in sanitarne storitve,
  – storitev za osebe s posebnimi potrebami,
  – prodaja hrane za živali,
  – prodaja in vzdrževanje varnostnih proizvodov in proizvodov za nujne primere,
  – storitve za nujne primere,
  – kmetijske trgovine, vključno s klavnicami, in trgovine za prodajo semen, krmil in gnojil,
  – bencinske črpalke,
  – banke in pošte,
  – izvajanje nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih organov,
  – dostavne, čistilne in higienske storitve,
  – komunalne storitve za opravljanje z odpadki,
  – avtomobilski servisi in servisi kmetijske in gozdarske mehanizacije in opreme
  – tuja diplomatska in konzularna predstavništva.

  Tretjič:

  Končno je z Odlokom iz prepovedi izrecno izključeno gibanje, dostop in zadrževanje v zvezi z navedenimi deli, izvajanji delovnih nalog ter dejavnostmi, ter dostop do javnih parkov in drugih sprehajalnih površin.

Comments are closed.