Matevž Sedej: Slovenski stereotipi – primer Asie Bibi

17

Nič nekrščanskega ni, če stranka, ki se sklicuje na krščanske vrednote ali celo nosi krščansko ime, zavrača nekontroliran prihod migrantov. Vendar ne more taka stranka nikdar pozabiti na človeško dostojanstvo vsakega človeka, tudi migranta; iskati mora rešitve na podlagi svojih vrednot.

Časnik je pred nekaj tedni pozval vlado, da pakistanski žrtvi preganjanja zaradi vere (več let je, obsojena na smrt, preživela v zaporu, nato bila končno oproščena) ponudi zatočišče v Sloveniji. Nisem presenečen, da je vlada mirno prezrla pobudo konzervativno-liberalnega/krščanskega medija kot je Časnik. Ko je šlo za nevladno pobudo z leve, je bila vlada veliko bolj pozorna, trepetala je, kaj bo slovenski medijski monopol naredil glede Šamija, nominalno muslimanskega begunca.

Nikakor ne trdim kar povprek, da gospod Šami (vsaj v moralnem smislu) ni upravičen do zaščite. A pri Asii Bibi je kristalno jasno, da je gospa preganjana zaradi vere, še več, da ji – po tem ko se je komajda izognila smrtni kazni s strani države – grozi linč nestrpne (muslimanske) množice, pred katero je njena država bolj ali manj nemočna. Kljub temu nisem zasledil, da bi se ji v bran postavila kakšna naša nevladna organizacija in morda podprla poziv Časnika.

#RedWednesday

Primer Asie Bibi bi lahko navsezadnje bila lepa priložnost za krščanske cerkve v Sloveniji. Mimogrede: v angleško govorečem svetu so se različne krščanske cerkve zadnjo novembrsko sredo z akcijo #RedWednesday (cerkve so bile to noč osvetljene z rdečo svetlobo) solidarizirale s preganjanimi kristjani po vsem svetu.

Levo-liberalna srenja včasih upravičeno očita desni, da so slednji med begunci po godu le tisti, ki se imajo za kristjane. A v primeru Asie Bibi dokazuje, da je sama pristranska do krščanskih beguncev.

V obrambo naše molčeče vlade je potrebno povedati,  da tudi britanska vlada ne odgovarja na pozive britanskih škofov za azil za Bibijevo. Posredi so gotovo odnosi s Pakistanom, morda pa tudi politična korektnost, ki jo je tudi na Otoku v izobilju. Toda pripravljenost, da Asio Bibi sprejme, je izrazila nemška vlada. Poziva vladi pa v tem primeru nista izrekli CDU ali CSU, ampak nemški Zeleni. In nemški muslimani so kristjanko Bibijevo povabili na konferenco v Nemčijo ter pri tem prosili kardinala Marxa, da njihovo povabilo podpre.

V Nemčiji stereotipi torej ne delujejo povsem. Mimogrede: le kaj neki si je mislil poslanec Trček, ki ga je zmotil Toninov “Bog živi Slovenijo” v Državnem zboru, če je v nedeljo morda gledal spominsko slovesnost za mrtvimi nemškimi vojaki v Bundenstagu? Na podiju so namreč bili za to priložnost postavljeni trije veliki križi. Mar v Nemčiji verske skupnosti niso ločene od države?

Medtem je v slovenskem parlamentu potekala razprava o migracijskem kompaktu, potem ko je vlada – nekoliko presenetljivo – prejšnji teden pohitela s potrditvijo podpore dokumentu. Presenetljivo zato, ker sta tako predsednik vlade Šarec kot zunanji minister dr. Cerar še nekaj dni prej dajala o dokumentu dvoumne izjave, iz katerih bi bilo mogoče razumeti, da jima kompakt le ni povsem povšeči.

SDS (in NSI) sedaj preti z referendumom. Ali bi vendarle lahko ravnala bolje in koristneje? Npr. da bi od vlade zahtevala, da – če dokument že podpre (in nekaj razlogov za to je) – ob tem Državni zbor sprejme interpretativno izjavo, ki bi opozorila na upravičene pomisleke, pravne omejitve in naše rdeče črte. Ali da bi npr. ob tem sprožila vprašanje azila za Asio Bibi.

In tako se neproduktivna razprava nadaljuje: na eni strani imamo nekritičen odnos levice do migracij, na drugi strani pa desnica ne zna svojega stališča artikulirati na podlagi vrednot, ki naj bi jih zagovarjala. Nič nekrščanskega ni, če stranka, ki se sklicuje na krščanske vrednote ali celo nosi krščansko ime, zavrača nekontroliran prihod migrantov. Vendar ne more taka stranka nikdar pozabiti na človeško dostojanstvo vsakega človeka, tudi migranta; iskati mora rešitve na podlagi svojih vrednot.

Stereotipi so pri nas res doma. Povej mi temo in povem ti, kaj bodo nanjo rekle posamezne stranke in posamezni politični voditelji.

17 KOMENTARJI

 1. Oh! Gospod Matevž! Leve vlade se borijo proti Bogu in da bi sedaj sprejemale krščanske begunce je pa res mimo. No ja, sprejemajo tiste begunce, ki so krščanske begunce metali čez krov v morje. Še pomnite, tovariši?

 2. Saj zato pa begunci niso problem, ne tema. Ampak slovenska vojna vsakega z vsakim. Kako bomo imeli nek odnos do migrantov, če svojih lastnih izgnanih rojakov ne spravimo domov.

 3. Prav imaš AlFe. In tudi papež Frančišek je na Lesbosu ali kje že zavrnil že pripravljeno sirsko krščansko družino, in jo, zaradi svetovnega PR (muslimanske “ljubezni”) zamenjal za muslimansko. Krščansko družino pa je Grčija vrnila v Turčijo.

  Papež je tudi zakomandiral, naj vsaka fara sprejme vsaj eno begunsko družino. Katera je to storila? Katero župnišče? Lahko je s tujim … po koprivah opletati, komentira narod.

  Hinavščine posvetnih vernikov ni konca ne kraja.

 4. Vsak Slovenec ima naravno, torej stvarstveno človekovo pravico do svoje domače, slovenske kulture! Tega nam ne more nihče odvzeti ali prepovedati!

  Vsekakor spoštujemo tudi tuje kulture, vendar to ne more biti izgovor, da svojo slovensko kulturo zanemarjamo in da nismo na njo zdravorazumsko ponosni!

  To je eden izmed temeljnih civilizacijskih dosežkov!

 5. Nismo proti minimalnemu številu migrantov, vendar pod pogojem njihove integracije, zato je potrebno istočasno sprejeti integracijske ukrepe, ki bodo zavarovali slovensko kulturo.

 6. Glede migracij je edina rešitev, da o njih razpravljamo verodostojno in konkretno, ne pa abstraktno in zavajajoče.

 7. Za Rikija, ki živi na luni in sanja, da beguncev skorajda ni. Prosim, preklikaj malo, plus starejše strani spodaj:

  http://moja-dolenjska.si/rubrika/bela-krajina/

  Ali nekaterim krščanskim intelektualcem ne delujejo klikerji? Pa poglejmo. Če je pred nekaj meseci prihajalo okoli 700 migrantov mesečno, jih zdaj preko 1000. V sedmih mesecih je to 7000 migrantov. Število slovenskih vojakov pa je 7000. In če jih le nek mali procent ostane, jih bomo imeli v desetih letih – koliko? Več kot policije in vojske skupaj. To ti bo država! Že zdaj smo eni revčki, čez 50 let pa nas bo kot aboriginov v Avstraliji in Indijancev v S. Ameriki.

  • Kakšni revčki?! Ti si neki revček. Pri vsej modrosti, ki jo sicer kažeš. A je potrebna tudi ljubezen. In kaj bi ti, po Erlahovo z mitraljezom na meji?

   • Zaletavi Zdravko: pojdi malo povprašat nemška in švedska dekleta, kaj ti revčki delajo z njimi: popoldne ne morejo sama v mesto, še v šolo težko. V Belgiji, Franciji, Angliji so celotne mestne četrti, ko nemuslimani ne smejo več skozi, tudi policija ne.

    Nisi poslušal Janše v parlamentu: migracije že imamo, šengenska ureditev so migracije. A migracije znotraj neke civilizacije. Kadarkoli v zgodovini pa je prišlo do masovnih migracij med civilizacijami zelo na različni kulturni in moralni stopnji, pa je bil vedno masaker, ki je terjal milijone mrtvih. Neumneži med lažnimi kristjani tega ne sprevidijo?

    Seveda je Asua dobrodošla, a zakaj ji Vatikan ni prvi ponudil zatočišča in zakaj je papežev PR na Lesbosu že pripravljeno sirko družino odklonil in sprejel muslimansko? Zato, da je enim nekam zlezel, druge pa zatajil. Komu mar za tako Cerkev, vpijejo milijoni vernikov. Takšna politika dolgoročno vodi v vojno in Francija je že v državljanski vojni, Evropa pa ji slej kot prej sledi. In odtlej bodo rodovi preklinjali Merklovo, papeža in levičarje, pa protestante, ki so to zlo s svojo lažno ljubeznijo do človeštva povzročili. Poljaki imajo milijon beguncev iz Ukrajine, a nobenega posiljevalca in bombaša med njimi. Ker je civilizacija ista. Tudi Poljaki so npr., kot Slovenci, emigrirali v tujino v milijonih, a niti eden se še ni razstrelil ali koga zaklal. V Nemčiji in na Švedskem pa so to vsakdanje novice. Posilstva so se pomnožila za 1000%.

    Tudi ti lahko v svojo hišo sprejmeš eno Asijo, ne moreš jih pa 20.000. Vse to čaka v Afriki: pol milijarde ljudi neke druge civilizacije.

    In, kot si sam napisal: v tujini je okoli 50.000 Slovencev, v nekaj letih je od nas odšlo za eno Postojno mladine. Levičarji in naši kristjani, ki jih vedno znova volijo, pa nič. Hinavščine nekaterih ni konca ne kraja. Jezus hinavcev ni trpel: slabo usodo jim je predpisal.

    • A ti morda govoriš o migracijah evropejcev v ameriko? Ali o kakšnih masovnih migracijah v zgodovini govoriš?
     Neki modri redovniki so rekli “Bratstvo ali smrt”. Tega v slovenji ne razumejo. V tujino jih je po vojni odšlo več sto tisoč! Vrnilo se jih je pa za na prste preštet. Nekateri so odšli samo do Srbije (med vojno izgnanih od nemcev), pa so kar tam ostali, si niso do danes upali vrniti. Nekaj 10 tisoč, če prav vem.

     • Poišči si Janševo predavaje pred dnevi v DZ, ko so se tolkli glede M. deklaracije.
      Ne vem koliko, včeraj je bilo na poročilih, da je 50.000 naših rojakov zunaj.

      Mogracija Evropejcev v Ameriko je prinesla skoraj smrt Indijancem, migracija v Avstralijo pa skoraj smrt Aboriginom. Tega prej nisi razumel, da smo zdaj mi tisti revčki, ki nas čaka preplavljenje.

      Glavna stvar pri migracijah je RAZLIČNA CIVILIZACIJSKA RAVEN. Sam imam veliko usmiljenje do živali, celo jem jih ne, ne bom pa jih naselil po vsej svoji kmetiji in hiši. Ker potem bo nekdo moral umreti. Kar delajo kvazikristjani je postopni genocid nad Evropo, zaradi nekih dobičkov in kalkulacij. Asijo jaz osebno sprejmem k sebi, lahko tudi z družino, za razliko od Vatikana, ki je raje sprejela muslimane – v neke kosmate propagandne namene.

      Te zadeve niso Božje. Peljejo v zlo. Ne upoštevajo namreč domačinov in nezmožnost integracije tolikšne mase prišlekov. Ko pa bi lahko koga rešili, iz hinavščine raje rešijo nekoga drugega, iz neke tretje civilizacijske ravni. Takim je treba pomagati tam, kjer so doma. In kot je Janša razložil na dolgo in široko, hinavska Evropa tega NOČE storiti, čeprav so pred leti vsi podpisali to zavezo. Zato jih prosim ne podpiraj.

     • Civilizacijska raven evropejcev je bila višja. Torej se nimamo česa bati. Le naše lastno malodušje in strahopetnost nas lahko pokopljeta.

 8. Zdravko, pamet ni ljudomrznost. Ne opletaj s parolami kot kak levičar. Zaplankanost je najhujši greh: ne vedeti kaj se dogaja po Evropi, kjer so sprejeli preveč nekultiviranih mladih moških, je enaka samomoru. K sreči te mladina ne posluša in v trumah beži v tujino, ker v tej slovenski hinavščini ne sluti rešitve. Na vodi čutijo, da ne bo šlo.

  Koliko vas je kristjanov, ki govorite kot levica: bratstvo, enotnost, enakost, ljubezen … To so parole, katerih cilj je uboj Boga. In ti sodeluješ pri tem, proti čemur sicer pišeš. Zmeda. Kristjan je tako totalno zmeden kot naš papež in prav zato tako z lahkoto zmagujejo otroci Kajna. Poglej samo dva najveličastnejša kristjana Slovenije, ki govoričita enako kot ti: Cerarja in Šarca.

 9. Večina slovenskih kristjanov je strahopetcev, oziroma ponižnih ovčk, ki samo čaka, ničesar ne ukrepa, niti na volitve se jim ne da it. Takoj ko kakšen politik omeni, da hodi v cerkev, bere berilo itd., si ljudje rečejo, ta bo pa že taprav, ker to je za njih edino merilo.
  Zame je edino merilo. ČLOVEK. Zato lahko rečem, da je sedanji papež največjih izmed vseh strahopetcev in se pokorava nekomu, ki hoče rušiti zastavljene vrednote na evropskih tleh.

Comments are closed.