Jože Mlakar na kavi z Mescem in Kordišem

16
Z veseljem na kavo z Luko Mescem in Miho Kordišem. Foto: DZ

Preveč sem obremenjen z lastnim pogledom in nekaterimi predsodki, da bi lahko objektivno presodil, kaj se dogaja nam Slovencem. Moja privrženost in zvestoba tradicionalnim krščanskim vrednotam že nekaj metrom pred mojim nosom ustvarja meglo, skozi katero stvari vidim zelo nejasno. Občutek imam, da se v tej megli skrivata neka bestialnost in nemoč, da bi se je ubranili in jo premagali. V mislih se mi vsake toliko časa odvrti pripev Sveti nadangel Mihael brani nas v boju zoper zlobnost in zalezovanje hudobnega duha. Upira se mi pomisel, da bi hudobnost pripisal kateremu koli človeku, saj je ustvarjen po božji podobi. V naši politiki, kulturi in v družbi nasploh mi gre marsikdo na živce, predvsem, če ugovarja mojim načelom in vrednotam in mi svoje, tako se mi zdi, vsiljuje.

Korona virus in neko srečanje na kavi

Vendar bi šel z veseljem na kavo z Luko Mescem in Miho Kordišem. Zelo me zanima od kod tolikšna dinamika misli in stališč, s katerimi se ne strinjam. Zanima me, kako bi se odzvala na moja stališča in morebitna vprašanja? Nekoč sem povabil Ranko Iveljo, da se srečava na kavi, ker se je obregnila na neki moj javno objavljeni zapis. Zelo prijazno se je odzvala, do srečanja na kavi pa ni prišlo. Ali je bila med nama nevidna pregrada ali pa prepoved prehoda čez most na drugi breg.

Če bi se dobili na kavi z Luko in Miho v kakšni kavarni, bi se jima predstavil kot kristjan, ki veruje v Boga, in vem, da bi mi izkazala spoštovanje. Kot že večkrat v podobnih primerih bi tudi onadva priznala, da nad seboj čutita neko skrivnostno prisotnost, hkrati pa bi mi navrgla celo goro očitkov proti Cerkvi in najbrž tudi proti krščanstvu. Pa nič hudega. Glavno, da smo se dobili in malo poklepetali.

16 KOMENTARJI

 1. Da, gospod Mlakar, to je drža pravega kristjana. In prav to dobohotnost in dobrotnost kristjanov znajo levosučni grdo zlorabljati. Drži, kristjani nismo rojeni za oblast na tem svetu; priznavamo le tisto nad nami. Zato ni čudno, da nam tako vztrajno vladajo oni, ki jim je vzor revolucija, od francoske, prek meščanskih do boljševističnih pa vse do permanentne prek institucij neke kulture oziroma civilizacije (kulturni marksizem). Mi kristjani imamo neke mehanizme samokontrole v obliki samospraševanja vesti, molitve, kesanja in spokore. Žal pa je oni drugi nimajo; no, vsaj v veliko manjši meri, saj je za vzpostavitev in ohranitev oblasti, ciljev revulucije, dovoljeno vse (Dostojevski: Kjer ni Boga, je dovoljeno vse). Vse preveč se zanašamo na pravo, ki naj bi urejalo odnose na tem svetu. V določeni meri res blaži napetosti med ljudmi. Pa nas je že Bavcon dobro podučil, kaj je naloga (revolucionarnega) prava. Ob krščanski načelnosti nas konkretne življenjske razmere neprestano silijo v to, da ločujemo dobro od zla in se pretežno ukvarjamo s tistim, kar je vmes med obema. In razsojamo. Povemo, kaj ni dobro, kaj ni prav. In napišemo, da je ravnanje sedanje opozicije neprimerno, nepošteno, zlonamerno, škodoželjno, hinavsko, podlo (moč besed bi lahko še stopnjevali). Nekdo jim to mora povedati. Ali pač ne?

  • Drži, kristjani nismo rojeni za oblast na tem svetu; priznavamo le tisto nad nami.
   =========
   Pa odkod vam tole? Skozi zgodovino je bilo ničkoliko krstjanov, vladarjev. Kakšne demoralizirane neumnosti so to?
   Oblast ni za demoralizirance, obupance in strahopetce. To pa drži!

  • Zdravko, očitno sploh niste razumeli bistva mojega odgovora. Prehitro branje in prehitro tipkanje.

 2. Ne, to ni drža pravega kristjana, to sploh nima nobene veze s krščanstvom, to je drža navadnega naivneža. In naivnež se nikomur ne smili.

  Če nekdo očitno manipulira, se ne zmeni za (dobrohotna) opozorila in se ob dokazanih napakah ne opravičuje je pač navadna baraba. In z barabo se pogovarja samo če ima smisel in pogovarja se v njegovem jeziku.

  Ja, Jezus pravi, da če te nekdo udari po enem licu, mu nastavi še drugo. Ampak, v tem primeru se točno ve, kdo je nasilnež. In po krivici tepen ima v očeh opazovalcev veliko moralno moč.

 3. Berem enkrat, berem dvakrat in ne morem verjet. Se gospod Mlakar šali? Ampak, ne!! G. Mlakar misli povsem resno! In ko preberem zadnji odstavek njegovega pisanja, me postane sram, da se je kot kristjan tako naivno in lahkoverno odpovedal vsakemu osebnemu in krščanskemu dostojanstvu.
  Namreč:
  Že Jezus nas opozarja (Mt 7,6):
  »Svetega ne dajajte psom, in svojih biserov ne mečite svinjam, da jih ne pomendrajo z nogami in se nato obrnejo ter vas raztrgajo.«

  • Gospod Mlakar je iz solstva, tudi srednjega solstva in ima gotovo veliko izkustva z objestnostjo mulcev, ki bi cel svet obrnili na glavo mislec, da so vso pamet tega sveta ze z najstnistvom posrkali vase in iz izkusnje najbrz upa, da se marsikateri od teh s casom le unese, ga sreca pamet in postane odgovornejsi in modrejsi. Kavica ze ne bi skodila.

   • If …”ga sreča pamet”

    Naše okolje ni naklonjeno temu, da bi mulce srečala pamet.
    Še več, okolje jih celo spodbuja k temu.

   • Mulci so vedno bili mulci in najbrž je že prav, da je tako. Ampak tudi mulci vedno cenijo poštenjaka z avtoriteto.

    Problem ni samo v mulcih. Komunizem je naredil veliko škode, predvsem v glavah poštenjakov. Dobra stvar pri tem je, da poštenjaki lahko to sami pri sebi uredijo, ne glede na okolico. Slaba stvar pa je, da to ni tako enostavno.

    Mulci tipa Kordiš in Mesec imajo dobro plačo, medijsko odmevnost in so pač zrasli sami sebi čez glavo. K sreči se meni z njima ni treba kaj dosti ukvarjati, zato komaj vem, da obstajata. Če bi se že moral pogovarjati z njima, bi se v njunem jeziku in vsekakor bi zelo pazil na svoje bisere.

 4. Ha! Tu sem kot opozorilo sodi zgodba, kako je Elija tekmoval z Baalovimi duhovniki – Sveto pismo/ 1. knjiga kraljev/Božja sodba na Karmelu – s poudarkom na zaključku tekme:

  Elija jim je pa velel: »Primite Baalove preroke! Nobeden izmed njih naj ne uide.« Prijeli so jih in Elija jih je popeljal k potoku Kisonu ter jih tam pobil. (1 Kr 18, 40)

  Skratka, ne biti presenečeni, če gospod Mlakar ne bo spreobrnil tista dva”mulca”.

  • Gospod Mlakar, če bi bila Kidrič in Kardelj mladeniča, bi šli verjetno z njima na kavo? Kaj pa, če bi denimo še živela, bi vas še mikala kava v taki družbi? Verjetno gremo radi s kom na kavo zaradi pogovora, ki se odvije ob tem. Obred pitja ni samemu sebi namen.Jaz se tovrstnim “kavam” zadnje čase striktno izogibam. Celo tako, da so nekateri opazili moj umik. Če želijo, jim tudi povem, da nimam nobene potrebe več poslušati blebetanje zoper…….in tudi ne kratkovidno nakladanje o politiki, o kateri ne vedo nič.Sami govorijo, da jih politika SPLOH ne zanima, vedo pa vse kdo je dober in kdo slab na tej sceni. Nekako delim mnenje glede “kavarne” z Bacom.(ki mu dostikrat veselo pritrjujem)

Comments are closed.