Zakaj toliko sovražnih besed, Spomenka, ob počastitvi dogodka, ki si ga sooblikovala?

14

V Poljčah je bila 10. novembra 1990, na dan, ko smo izglasovali, da Skupščina RS razpiše plebiscit, imenovana tudi tričlanska komisija, ki smo jo sestavljali Spomenka Hribar, dr. France Zagožen in Franci Feltrin, z edino nalogo, da za razpis plebiscita pridobi tudi vse leve, opozicijske stranke.

Med pogajanji, ko so se pokazale številne razlike, med drugim so opozicijske stranke kot zanalašč predlagale razpis plebiscita šele v letu 1991 in še vrsto drugih zaviralnih predlogov, je prišlo do oblikovanja in podpisa sporazuma vseh parlamentarnih strank. Podpisan sporazum med koalicijo Demos ter opozicijskimi strankami z leve je bil osnova za sprejem zakona, ki je omogočil, da smo mesec kasneje uspešno izvedli plebiscit. Tako smo se ognili, da bi katera koli stranka v času priprav na plebiscit med volivci sejala negativno vzdušje.

Predsednik države Borut Pahor je želel počastiti 30. obletnico podpisa sporazuma med koalicijo Demos ter opozicijskimi strankami z leve, ko so skupaj nastopile za razpis plebiscita 23. decembra 1990. A je žal za slavnostno govornico povabil go. Spomenko Hribar. Nikakor ni pričakoval, da bo namesto slavnostnega govora izrekla ideološko nastrojene besede, z njimi znova odprla stare rane ter s tem zanetila nov razkol med politiki in slovenskim narodom. Govor, ki je bil v popolnem v nasprotju s predsednikovim dolgoletnim trudom, da bi tudi danes politične stranke znale v korist države in državljanov stopiti skupaj, kot so to storile nazorsko zelo različne stranke pred 30 leti.

Zakaj toliko sovražnih besed, Spomenka, prav ob počastitvi dogodka, ki si ga sooblikovala

Ne razumem, zakaj je slavnostna govornica namenila tako sovražne in razdiralne besede prav ob počastitvi dogodka, kot je bila odločitev Demosovih poslancev v Poljčah, in prilila olja na ogenj sovražnemu govoru in grožnjam,  celo po uboju, predsedniku vlade Janezu Janši. Je bil to namen počastitve?

In to v času, ko v državi razsaja neusmiljeni virus, ki ne izpušča ne levih ne desnih, ne zdravih ne bolnih, ne starih ne mladih, ne revnih ne bogatih. In pri vsem tem je slavnostna govornica zatrjevala, da je za vse zlo v Sloveniji kriva sedanja vlada oziroma njen predsednik Janez Janša. So klici po uboju legitimni?

Spoštovana ga. Spomenka! Ko sem Te poslušal, nisem mogel verjeti svojim ušesom in očem, da prek ekrana poslušam in gledam nekdanjo kolegico (med letoma 1989 in 1992) še iz časa politične koalicije sedmih strank Demos. Kar nisem mogel verjeti, da si po tridesetih letih lastiš številne zasluge za sodelovanje z opozicijo, in to čeprav smo v sporazum zapisali, da tega ne bomo počeli. Vsaj tako razumem jaz.

Franci Feltrin in Spomenka Hribar sta bila člana komisije za sporazum z opozicijo

Naj spomnim. V Poljčah je bila 10. novembra 1990, na dan, ko smo izglasovali, da Skupščina RS razpiše plebiscit, imenovana tudi tričlanska komisija, ki smo jo sestavljali Spomenka Hribar, dr. France Zagožen in Franci Feltrin, z edino nalogo, da za razpis plebiscita pridobi tudi vse leve, opozicijske stranke.

Do sporazuma s podpisom vseh političnih strank je prišlo po pogajanjih. Saj so bile na prvih pogajanjih razlike, kdaj razpisati plebiscit, njihovi predlogi so bili popolnoma nasprotni sklepom, ki smo jih sprejeli Demosovi poslanci v Poljčah. Tega se gotovo še spominjaš. Saj so kot zanalašč predlagale razpis plebiscita šele v letu 1991. Še o tem si niso bile enotne, katerega meseca. Prišla je še vrsta drugih zaviralnih predlogov.

Zato je prišlo do zahteve za oblikovanje in podpis sporazuma vseh parlamentarnih strank, ki želijo sodelovati pri sprejemu zakon za razpis plebiscita. Tako smo se hoteli izogniti, da bi katera koli stranka v času pred plebiscitom med volivci sejala negativno vzdušje.

Hribarjeva tudi dejstev o Milanu Aksentijeviću nisi preverila

In še to: kot član Odbora za notranjo politiko, v kateri je bil tudi g. Milan Aksentijević, o njegovih nespodobnih besedah proti slovenski osamosvojitvi in Slovencem sploh ne bom izgubljal besed. Državljanstvo je izgubil, ker je deloval proti državi Sloveniji, a ga je dobil nazaj in zdaj živi v družinski hiši na Golniku in ima srbsko pokojnino. Samo toliko, da ni vse res, kar si v svojem slavnostnem nagovoru povedala in oblatila takratno Demosovo vlado, ki je osamosvojila Slovenijo in je bila v zgodovini slovenskega naroda edina, ki si je upala narediti korak v samostojnost in neodvisnost in je v tem pogledu svetovni unikum.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj, ki je danes ogrožen, podprete z donacijo.

14 KOMENTARJI

 1. Očitno je Hribarjevi žal, da je Slovenija pod Janševim vodstvom postala razpoznavni branik vladavine prava v Evropi in doma.

 2. Še bolj kot nam ostalim je “njim” jasno, da je Janša deset nadstropij nad njimi!

  Pa jih prime zavist in strah, da bo kljub vsemu prej ali slej odpravil njihove privilegije in udobno nadvlado.
  Dokler med levico in desnico obstaja ta velikanska razlika, ne more biti nobene demokracije, niti napredka, nikjer. Sicer pa to lepo kažejo “protesti”, nesramne domače spletke in nespodobno ovaduštvo po tujini.

  • O Spomenki pa ni vredno razpravljati, prenizko se je spustila.
   Njeno obnašanje je za intelektualko, za kakršno se dela huda sramota. Zdaj se je razkrila.
   Noben človek, ki ima vsaj malo občutka za oliko, v javnosti tako ne govori, nikoli in o nikomer.
   Zato je po vsem tem zanjo na mestu le prezir in pozaba.

 3. Ah, dajte no! Če Spomenka po nas (vas) z macolo, vi po njej kulturno! Čemu? Kakor ti meni, tako jaz tebi. Vzemite ji nezasluženo (verjetno) priviligirano penzijo pa bo mir za vekomaj.

 4. Ja, Spomenka ima privelegirano pokojnino. Ravno pred koncem njenega poslanskega staža je parlament sprejel zakon, da se poslanci lahko upokojijo z 48 leti. Ta zakon je bil kmalu ukinjen, vendar je ta, pravičniška gospa ujela ta čas in se upokojila stara 48 let. Z ozirom na to, da je bila vedno v vplivnih službah in še poslanka njena pokojnina verjetno ni beraška. Zato sedaj lahko otresa jezik in poskuša vse komandirati !!!

 5. To pa pomeni, da bi morala biti dosmrtno hvaležna Janezu Janši, da je omogočil osamosvojitev Slovenije in s tem njene privilegirane penzije.

 6. Znano je:”Po njih delih jih boste spoznali.”… mar vi ,g.Feltrin še kar pričakujete, da boste nekoč le lahko obirali smokve s trnja?

 7. sooblikovala tako, da se bo zgodil s figo v žepu in se bo vrnilo staro rdeče močvirje, so takrat komentirali. Kako je danes?.

 8. Samo z ljubeznijo se lahko zoperstavimo zlu, ki nas hoče požreti. namreč vsi skupaj, da ne bo pomote. Imejmo se radi, kdor pa krši to pravilo, ne prekršimo bontona nasproti njemu. Obnašajmo se do drugega tako, kot bi želeleli, da se on nasproti nam.
  Vse to velja, dokler ne izvajajo terorističnih napadov na sodržavljane.

 9. Pustite pri miru Spomenkino pokojnino! Denar pač ne more človeka osrečiti, to menda vemo!? Globoko nesrečen je človek, ki hudo sovraži, kogarkoli pač!! V primeru Hribarjeve je problem v tem, da njeno sovraštvo cilja na človeka, ki je javna oseba in ima v dobršnem delu naroda veliko podporo! V intervjuju je povedala, da je ta človek nekoč užival pri njej polno zaupanje. Zdaj ga pač ne več! O tem bi morda kaj več vedeli povedati psihologi! Če sovražiš za zidovi svoje hiše, je to res samo tvoj problem! Ko pa objavljaš svoje prispevke v časopisih, hodiš na RTV pripovedovat svoja intimna doživljanja in dobiš celo besedo za govornico pri predsedniku republike…. potem pa to ni vec hec, ampak ŠKANDAL!! Javno nereagiranje, vsaj distanciranje od tega govora s strani predsednika Pahorja ni nič manjši ŠKANDAL! Gospa je globoko prizadela čustva tistih mnogih kmetov in obrtnikov, ki jim je Pahor v predvolilnem zanosu hodil ličkat koruzo in žagat smrekove deske! Pahorja smo izvolili, da bo branil dostojanstvo slehernega državljana, upošteval ustavo in preprečil ekscese posameznikov v imenu ljudstva! Gospa Spomenka pa mirno lahko shrani listek s katerim nas “je obremenila” na plebiscitni proslavi in ga prebere prijatelju Kučanu ob napitnici za 80 rojstni dan! V hiši v Murglah, se razume!

  • Ja, s Spomenkino polno ritjo je lahko srat. Kar se pa Pahorja tiče, je pa slepota Slovencev od prvih volitev za predsednika (Pučnik – Kučan) nedojemljiva.

 10. Kučanova odposlanka, tovarišica Spomenka, je v nedavnem govoru pri predsedniku Pahorju prav po komunistično prikrajala zgodovino. Nekdanjega oficirja JLA Aksentijevića je naslikala kot nedolžno žrtev Republike Slovenije. Pri tem je v komunistični lažni maniri zamolčala, da je bil jugooficir Aksentijević soudeležen v napadih JLA na Slovenijo, Hrvaško in Bosno.
  Septembra leta 1991 so hrvaški branitelji agresorja Aksentijevića zajeli na hrvaškem ozemlju, ga zaprli in dobra dva meseca kasneje zamenjali za hrvaškega domoljuba Antuna Kikaša.
  To se je odvijalo, preden se je jugoslovanska armada 25. oktobra 1991 dokončno umaknila iz Slovenije.
  Tovarišica Spomenka je izjavila, da Aksentijević že 62 let živi v Sloveniji. Toda zadnje balkanske vojne Aksentijević ni preživljal v Sloveniji, temveč nekje na Balkanu. Tovarišica Spomenka je v obraz lagala slovenski javnosti – nič novega pri komunistih.

  https://narod.hr/kultura/13-rujna-1991-milan-aksentijevic-kako-su-hrvatski-specijalci-uhitili-generala-jna-koji-je-razmijenjen-za-antuna-kikasa/amp

  https://nova24tv.si/slovenija/politika/jugogeneral-in-vojni-zlocinec-milan-aksentijevic-ki-preko-spomenke-hribar-lobira-za-slovensko-drzavljanstvo-ima-prste-vmes-tudi-pri-podlem-umoru-bolgara-agopa-cvetanjana/

Comments are closed.