Spolne zlorabe so huda stvar, povojni genocidni umori še hujša

57

Cerkev, ki je »ločena od države«, je trenutno predmet izjemnega zanimanja »javnosti«. Pa ne zaradi svoje karitativnosti, moralnega nauka, spodbujanja življenja za pozitivne vrednote, … V središču spodbujenega javnega zanimanja so spolne zlorabe znotraj njenih članov, še posebno klera.

Prav, spolne zlorabe so huda stvar, in Cerkev se tega zaveda. Vrhovni cerkveni »poglavar« papež je sklical na to temo posvet v Vatikanu. Vendar spolne zlorabe se dogajajo tudi v  okviru drugih oblik civilne družbe in v državnih institucijah, s katerimi pa se »javnost« in civilni mediji niti približno toliko ne ukvarjajo s tem problemom. Ali pa morda, razen v Cerkvi, ta problem ni prisoten? Kar pa močno dvomim!

A ja! Rimokatoliški  duhovniki so zavezani celibatu že nekaj stoletij in so zato vsega obsojanja vredni. Čudno. Saj so tudi »navadni« državljani, politiki, vojaki »osvajalci in branilci«, ne vem česa že in pred kom, za ista in enaka dejanja zavezani, ne sicer celibatu, ampak državnim zakonom, pa se o tovrstnih kršitvah prav malo sliši in piše. Osebno ne poznam tovrstnih statističnih podatkov.

Niti najmanj ne želim omalovaževati zla spolnih zlorab in psihičnih ter fizičnih posledic, ki ostanejo žrtvam teh dejanj. Se pa ob odzivu na to temo znotraj Cerkve sprašujem, zakaj se »javnost« in civilni mediji o hujšem zlu, kar so gotovo umori in poboji civilistov iz povsem političnih razlogov, ne ukvarjajo toliko in tako pompozno. Do danes se še ni zgodilo, da bi naša slovenska »javnost« zagnala krik in vik ter obsojala množične povojne poboje in druge oblike mučenja ter preganjana civilistov.

Cerkev nas je vernike (kardinal Marx) seznanila z zamolčevanjem zla spolnih zlorab, uničevanja dokumentov in dokazov, zahteva se javna, pregledna in poimenska predstavitev in ukrepanje. Prav je tako. Posebno pozoren sem bil na informacijo o uničevanju zadevnih dokumentov in zamolčevanju tovrstnega zla.

Poskušam potegniti vzporednico med zlom spolnih zlorab in mnogo hujšim zlom povojnih genocidnih umorov ter pobojev v Sloveniji. Ali se niso tudi v okviru »legalne« povojne oblasti tovrstne stvari zamolčevale, o njih se je lagalo in uničevalo dokumente. O obsodbah poimenskih krivcev teh zločinov sploh ne govorim! Kako le, saj jih do danes še ni bilo.

In še. Kaj pa abortivni umori nerojenih otrok? O teh umorih se, kot se kaže, sploh ne sme govoriti, saj je po mnenju »javnosti« in propagandistov to vendar »pravica« žensk! Če Cerkev splavom ni naklonjena in njeni verniki molijo za tiste, ki to počno, je to kaznivo dejanje.

Še vedno pa se »malikuje« številne zločince in zločine zoper narod med in po končani drugi svetovni vojni. V Sloveniji po osamosvojitvi 1990 leta ni »izbruhnila« histerija zoper komunizem in komunistično preteklost, kateri bi »javnost« in mediji posvetili vsaj toliko pozornosti, kot jo posvečajo trenutnim spolnim zlorabam v Cerkvi.

Osebno sem prizadet ob spoznanju, da so eni in drugi zlo zamolčevali, uničevali dokumente, lagali in krivo pričali. Verjamem pa, da je Cerkev sposobna katarze, kar je v svoji tisoč letni zgodovini že dokazala, bojim pa se, da ideološke in zločinske katarze komunizma, ne bom doživel.

57 KOMENTARJI

 1. Takole kazanje s prstom na druge, ki “so še hujši”, ne pripomore k ničemur dobremu in je tudi Častniku v sramoto.

  • Če resnica koga boli, je pač to njegova stvar. G. Schwarzbartl je odlično podal kritiko te slovenske sprevrženosti. Cerkev je končno začela čistiti tudi svojo štalo,in to je prav; kdaj jo bodo ostali deli družbe? Ko sam storiš prvi korak, lahko upravičeno pokažeš s prstom na druge, da ti sledijo. Drži?

 2. Tako je Alenka, enako mislim kakor ti.
  Stvari, ki jih primerja g.Schwarzbartl niso primerljive, povojni pomori so bili grozljivi, vendar s tem, da jih obsojamo ne moremo ničesar več rešiti, zlorabe otrok se pa dogajajo tukaj in zdaj, veliko bi jih lahko preprečili, če bi odločno preganjali storilce.
  Pa še nekaj je ; komunisti so bili v veliko primerov slabi ljudje, duhovniki so pa pri preprostih ljudeh še zmeraj zelo spoštovani in cenjeni kot najboljši ljudje in greh, ki ga stori POSVEČENI duhovnik ima veliko večjo težo, kot če to stori navaden človek.
  AMEN !!!

  • Komunizem ni preteklost. Ce ne bilo komunizma, bi bila danes Slovenija povsem druga dezela in Slovenci povsem drugi ljudje. Ponavljam, danes. Kristjani ne bi bila odrinjena in zanicevana manjsina in slovenstvo ne bi izginjalo iz slovenskih mest in mesta ne bi smrdela po marihuani in najbolj zazeljena glazba mladih ne bil balkanski turbofolk. In bili bi urejena, cista srednjevropska drzava, kjer bi bila postenost na piedestalu vrednot.

   Tako je to. Pedofilija v Cerkvi je macji kaselj proti zlu, ki ga je prinesla barbarska revolucija!

    • Gospod Đukanović,
     ne vem, katero barbarsko revolucijo ste imeli v mislih, kajti bilo jih je veliko. Na spodnji povezavi lahko primerjate število žrtev različnih zločinskih ideologij in diktatorskih režimov.

     Zločin ostaja zločin in zločinec zločinec – nikakršna olajševalna okoliščina ni, če ugotovimo, da je Hitlerjev nacizem za seboj pustil manj žrtev, kot sta jih pozročila Maov in Stalinov komunizem.

     A vseeno je potrebno izpostaviti pomembno dejstvo, s katerim se nekateri v Sloveniji še vedno nočejo soočiti in zato tudi nočejo podpreti Resolucije o evropski zavesti in totalitarizmu in sicer: kjerkoli v svetu so komunisti spočeli svojo revolucijo, so za seboj pustili nepredstavljive milijone žrtev – enako zločinsko pomorjene kot pod nacističnim ali fašističnim nasiljem.
     Torej je komunizem prav tako zločinska ideologija kot sta nacizem in fašizem.

     In vendar nas slovenski levičarji prepričujejo, da se moramo bati samo naraščajočega neo-nacizma in neo-fašizma kot zločinskih ideologij, medtem ko neo-komunisti že ves čas sedijo v slovenskem parlamentu…

     http://nova24tv.si/svet/dvajset-morilcev-20-stoletja-pobili-so-jih-manj-kot-tito-mussolini-castro-franco/

     • Hm, zato statistiko stopnjujejo “laž, krvava laž”… V članku je nekaj resnice in nekaj kreativne statistike.

      Komu pripisati žrtve policijske intervencije? A bo torej držalo, da je policija “kriva” za več umorov kot mafija in vsi kriminalci skupaj?

      Ne bi se pogajal o zgornjih številkah, tako da se glede večine vaših načelnih stališč strinjam z vami. A moram opozoriti na nekatere jezikovne zadrege. “Communism” v angleščini pomeni državna ureditev v Sovjetski zvezi (in SFR Jugoslaviji). V Sloveniji velika večina ljudi to besedo uporablja drugače. Torej EU ni nikoli obsodila marxizma kot takšnega (niti Marxovih ugotovitev, da bo revolucija nujno nasilna). Obsodila je tipične prakse, ki so se pojavile v praktično vseh državah, kjer so komunisti prevzeli oblast s silo.

     • Kakšni izgovori so zdaj to, gospod Igor?

      Mar dvomite v statistiko o desetinah milijonov žrtev komunizma, obenem pa ne dvomite v število žrtev holokavsta?

      Ne vem, od kod vam definicija komunizma, ki v angleščini ne pomeni le oblike vladavine v ZSSR in SFRJ, pač pa pomeni v prvi vrsti komunistično ideologijo.

      https://en.m.wikipedia.org/wiki/Communism

      Pravite, da EU ni nikoli obsodila ne marxizma ne Marxovih ugotovitev, da bo revolucija nujno nasilna.

      Če menite, da je to nekakšen argument, ki Marxovi komunistični ideologiji dviguje stvarno vrednost v sedanjosti, vedite, da v EU niti Hitlerjev Mein Kampf ni prepovedana literatura – mogoče pa bi to moralo naše levičarje vsaj malo skrbeti?

      https://www.emka.si/webapp/wcs/stores/servlet/sl/emkasi/moj-boj-=-mein-kampf-dopolnjena-izdaja-2215232-pr

     • Vanja, v Združenih Državah imamo demokrate, kot je naprimer Obama, ki ime države izgovarjajo v originalu oziroma po srbsko Iran. In imamo Busha ki ime iste države izgovarja Ajren. Tako da sem se seveda šlampasto izrazil. Na Wikipedii so se potrudili biti korektni. Večina Američanov po drugi strani nima nikakršnih težav, da uporablja isti izraz komunizem tako za Marxovo brezrazredno družbo, v kateri bo imel vsak po svojih potrebah, in za Sovjetsko zvezo. In potem pametno ugotovijo, da imajo Američani na socialki trikrat več kot potrebujejo.
      Torej jaz bi še enkrat poudaril, da EU ni obsodila socialističnega samoupravljanja – takšnega kot smo ga imeli v času moje mladosti. Ni obsodila političnega sistema, iz katerega smo mi bežali in se osamosvojili. Je pa obsodila to, čemur v Sloveniji (vsaj na levici dosledno) rečemo stalinizem in stalinistične metode, za katere je seveda tudi povojna Jugoslavija bila zelo dovzetna.

     • Igorjevi izgovori. Seveda je vse to obsojeno. Deklarativno, jasno. Tvoje manipulacije so brez smisla. Socialistično samoupravljanje je neposreden sad komunistične revolucije. Tako kot pred tem recimo, diktatura proletariata. Doslednost na levici? Ha, oksimoron ali kako bi se reklo. 🙂

     • Igor, socialistično samoupravljanje nas je skupaj z drugimi komunističnimi umotvori in dejanji v bivši državi pripeljalo do bankrota in propada. Zakaj bi EU uradniki o tem morali imeti kakšno mnenje?

      To je bila ideologija zločinov, teptanja osnovnih človekovih pravic, diskriminacije, revščine, propada. Vam to ni dovolj?

  • Ne, planinka, motiš se “dvesto na uro”. Članek avtorja je izredno korekten in pronicljiv. Predvsem gre za to, da glede pedofilije ne moreš ene obsojati, druge pa skrivati. Pedofilija je enovita. Tako močno je razraščena prav zaradi selektiranja pedofilov, saj vse skupaj botruje nepreglednosti in možnosti neskončnih manipulacij. Ta selekcija, ki je zavestna in načrtna, je še ena velika sprevrženost v že tako zmedenem svetu. Mar ni kristalno jasno, da pedofil, ki to prakticira ob polni zavesti, ne služi Bogu, pa je lahko oblečen v najlepša duhovniška oblačila. Je samo lažni kardinal ali škof, ki ga je pač treba razkrinkati in kaznovati (zavedam se kompleksnosti in težavnosti tega razkrinkavanja). Trdim enako kot avtor, da je reševanje tega problema lahko samo celovito, kar pomeni, da je razkrinkati potrebno celo vrsto sprevrženih lobijev, ki se s tem ukvarjajo organizirano. Povsem jasno je tudi, da ne-celovito reševanje problematike pomeni, da je v ozadju interes, ki problema noče razrešiti oziroma hoče vso krivdo naprtiti točno določeni politični opciji, seveda s ciljem političnega dobička.

   Nekaj drugega so medvojni in povojni komunistični poboji. Nekaj drugega zato, ker je tukaj v bistvu vse jasno. Vsi vemo, da za njimi stojijo komunistični blazneži, ki pa so preko svojih naslednikov še vedno pri vzvodih moči in tako rekoč z lastnimi telesi (duš očitno nimajo) zapirajo vse poti, po katerih bi lahko “pritekla” reka resnice. Tako rekoč noro se mi zdi obnašanje velikega dela Slovencev, ki preko volitev in drugih oblik medsebojne komunikacije ne dovolijo resnici v svoja srca. Pravijo: kaj bomo pogrevali zgodovino, glejmo naprej! In to v zgoščenem okolju, kjer se spotikaš ob komunistične spomenike ter se dušiš on neprestanih slavospevih komunizmu, toliko je okrog nas vsega tega rdečega balasta in groze, skratka preteklosti.

   • Pedofilija ni prav nič razraščena. Je še vedno povsem obrobni problem, glede na številčnost. Tako kot sicer druge perverzije. Hvala bogu, samo skrajni obrobni problem.
    Revolucija pa je pred nami z vso svojo brutalno realnostjo. Toda tudi življenje je tako. Brutalno in smrtno nevarno. Zato avto-genocid ne obstaja. Zato bo res treba pogledati naprej in se česa sramovati za nazaj.

 3. Nic ni v sramota. Sramota Slovenije je, da se zla in zlocinov komunizma ne zaveda, ne prizna in ne obzaluje in se tudi ne zaveda negativnih posledic, ki jih je komunizem pustil v materialnem svetu, predvsem pa na dusi slovenskega cloveka.

 4. No, pa imamo odličen način reševanja problematike posiljevanja otrok. Samo s prstom pokažeš na en drug zločin in rečeš, kaj pa to.

  Odlična, genialna metoda za reševanje pedofilskega problema RKC.

 5. Ah, g. Schwarzbartl, strel mimo. Takšne primerjave so res neumestne.
  Tako desnica izgubi vso kredibilnost. Tako volilci ostanejo doma. Dolg jezik poln grenkobe. Za odrezat!

  • Ti, ki mene obkladas mene enkrat z blondinko, drugic s postarjem, bodi kdaj pozoren na bruno v lastnem ocesu. V obliki neslanih in neumestnih komentarjev. Prav je, da se sankcionira pedofilne predatorje. Ampak a je prav, da nihce, niti ena oseba v tej drzavi ni pred sodiscem odgovarjala za komunisticne zlocine? Ki jih je malo morje, med drugim vec kot 100 tisoc izvensodno zverinsko pobitih na slovenskih tleh. Vladavina prava predvideva enako pravo za vse! Brez vladavine prava smo v dzungli in ne v civilizaciji.

 6. Kar ostanimo pri isti temi:spolne zlorabe v Cerkvi so in pravkar jih po zaslugi papeža Frančiška temeljito raziskujemo in razčistujemo. Kdaj pa bomo na tak jasen in javen način raziskali spolno nasilje v naših vrtcih,šolah,gimnazijah,fakultetah-tudi statistično ga je tam več-pa po naših občinah(kako so npr.za dokazane zlorabe kaznovani župani?) in drugih službah in kdaj končno vse tiste ogabnosti v naših zglednih krščanskih ali agnostičnih in ateističnih ožjih in širših družinah-rodbinah-kjer jih je kot je vsem znano daleč največ? Drznem si trditi:Tako temeljito nikoli!

 7. Sodeč po papeževem sklepnem govoru, so se te dni v Vatikanu bolj ukvarjali z načinom komunikacije glede spolnih zlorab, kot s samimi spolnimi zlorabami in njihovimi preprečevanji v lastnih vrstah. Glede preprečevanja niso bili predstavljeni nobeni ukrepi. Omenjeni niso bili niti homoseksualci, čeprav je menda 80% žrtev med fantki. To kaže na moč homoseksualnega lobija v Vatikanu in v KC. Žrtve spolnega nasilja so razočarane. Če vse ostane tako, kot je, ni pričakovati sprememb. Samo priznanje, da se zlorabe v Cerkvi pač dogajajo, tako, kot drugod, je veliko premalo za izkoreninjenje tega zla.

  Zakaj so komunisti in njihovi naslednik tajili in lagali glede medvojnih in povojnih zločinov? Zaradi ohranitve popolne oblasti tudi v kasnejšem obdobju. Sedaj vsi gotovo vedo, da so bili storjeni zločini, toda kažejo na drugo stran, češ ste bili kolaboranti. Tudi vi niste nedolžni. Podobno kot se Cerkev opravičuje, da se to dogaja tudi drugod.

  V obeh primerih veliko sprenevedanja in malo volje, da bi pomedli pred svojim pragom.

  • Papez je nedavno ukrepal proti enemu najvplivnejsih ameriskih kardinalov Theodorju McCarricku. Avstralski kardinal Penn je pravkar na sodiscu obsojen pedofilnih gnusob, obveljala je beseda domnevne zrtve proti njegovi besedi. Ce bo ta razsodba zdrzala kot kredibilna na visji instanci, ne dvomim, da bo tudi Penn odstranjen.

   Primer lazarista, predstavljen v novi slovenski pobudi je cuden, ker ne spada v podrocje pedofilije. Ce ima nekdo vec kot 20 let in je opravilno sposoben, je menda najprej sam odgovoren za svoje spolno vedenje. Ce se mu je sobrat, cetudi starejsi ali predpostavljeni, priblizal na nemoralen nacin, bi ga moral enkrat posteno na gobec, ne pa da se mu je prepustil. In potem vnaprej vnovic prepuscal.

   Kakorkoli, ukvarjanje s seksualnimi frustracijami in stranpotmi klerikov mi preseda. Ce so se sami odlocili za celibat, naj se ga drzijo. Ce ne morejo, naj grejo iz kleriskega stanu. Ali odpravijo obveznost celibata in zivijo kot duhovniki in obenem druzinski ocetje.

   Laiki ne rabimo kleriskega stanu kot zatocisca oz. variante homoseksualnega lobija. Niti ne zelimo, da so nasi duhovniki nepoteseni znevrotizirani ljudje, ki jim po glavi hodijo seksualne sprevrzenosti ali se jim celo predajajo.

   Ce jim je mar za Cerkev, naj kleriki sami poskrbijo za svoje temeljito ociscenje. Laiki ga, sem preprican, v veliki vecini pricakujemo oz.zahtevamo.

   • Pa odkod ti odprava celibata kot rešitev proti zlorabam? kakšno vezo to ima? Ali odkod ti povezave med nepotešenostjo in sprevženostjo?
    Kleriški stan ni niti približno nobeno zatočišče homoseksualnega lobija. To je čisto tinetovo izmišljanje zarot.

    • Glede tvojih vprasanj beri ali vprasaj psihologe, psihoterapevte, seksualne psihoterapevte. Stalne frustracije naravnih vzgibov lahko vodijo v nevroticna reagiranja in nevroze. Poleg seksualnih iztirjanj je neredek nevroticen odnos do oseb nasprotnega spola.

     • Poleg tega mi psihologi in seksualni terapevti res niso neka referenca. Da ne omenjam, da vsi ti celibata niti ne preučujejo. To je tolk dobro kot obrekovanje. Ti pa res vse bereš. 🙂

    • Zdravko, vse, kar s tem v zvezi navajam, sem prebral v medijih. Sam seveda nisem nič raziskoval niti si nič izmislil. Če mnogi to navajajo, še zlasti sedanji in bivši kleriki, bo verjetno tudi kaj res.

     Opažam, da glede nekaterih tem radi ignorirate realnost. Podobno kot komunistični verniki.

   • “živijo kot duhovniki in obenem družinski očetje”

    Kot diakoni. To že obstaja. Ampak! Zakaj se to ne uporablja?

 8. Na izjave člana civilne iniciative Dovolj.je lazarista Janeza Cerarja (župnika v župniji Nova in Stara Oselica) glede spolne zlorabe se je odzvala Slovenska provinca Misijonske družbe lazaristov. Trditev, da je vodstvo lazaristov probleme »pometalo pod preprogo«, je neosnovana, vodstvo misijonske družbe pa navajanje Cerarja zavrača kot neutemeljeno obrekovanje.

  https://reporter.si/clanek/slovenija/spolne-zlorabe-v-cerkvi-vodstvo-lazaristov-meni-da-je-zupnik-janez-cerar-obrekoval-688921

  • Meni se je tudi zdelo hudo narobe. Meni se je zdela precej neumna “iniciativa”. In sumljiva, da prizanesljivo rečem. Kaj se pa gre?!

   • Tudi jaz sprašujem, kje so člani Iniciative živeli do danes. Počakajmo na sadove.
    Prvi je gotovo v tem, da so končno javno potrdili, da tudi v SLO cerkvi ne gre za pedofilijo, ampak za homoseksualnost,
    Kje je gospod prof. Kerže, da se mu zahvalimo?

    • In šele ko so se oglasili Lazaristi sem izvedel, da je bil g. Cerar polnoleten v trenutku ko naj bi bil žrtev.

 9. Churchill je prebivalcem Kanalskih otokov naročil naj se ne upirajo Nemcem, ker bi to imelo za njih katastrofalne posledice.
  Po vojni sta župan in cerkveni vodja dobila britanska odlikovanja, ker sta ohranila prebivalstvo med nemško okupacijo.
  V Sloveniji pa so slovenski komunisti prejeli pohvale iz Moskve, ker so uspešno izvedli revolucijo in pobili razredne sovražnike, Slovence.

  Nekaj o različnih odnosih med komunisti različnih narodnosti:
  Poljak je bil najprej Poljak, potem katoličan šele na koncu je bil komunist.
  Slovenec pa je bil najprej komunist potem internacionalec in šele na koncu Slovenec če se mu je to izplačalo.

  Slovenski komunisti so bili internacionalci, ki so izvedli genocid nad Slovenci. Ni šlo za nikakršen avtogenocid, ni šlo za nikakršno NOB pač pa za revolucijo, ni šlo za nikakršno osvoboditev pač pa za 45 letno okupacijo s strani komunističnih internacionalcev.
  Slovenija je bila ruski vazal!

 10. Primerjava Poljaka in Slovenca je natančna. Ne bi pa se izgovarjali na zgodovino, šlo je tudi za družinsko in versko zavest, ki je bila pokončna. Torej razmišljamo, kaj moramo storiti danes – v cerkvi in družinah.

  • Je in ni. Res so komunisti bili internacionalci in šele na koncu Slovenci, toda druga stran ima svoje težave z identiteto, ki je nima. Je brez identitete.

   • “Težave” (narekovaji) ima prva stran, ki Slovenstvo pokliče na pomoč vedno ko brani komunistične zločine in posledično v to vleče vse Slovence, kot Talibani, ki se skrivajo za živim ščitom civiliovi kadar so ogroženi.
    In to počnejo aktivni udeleženci in sedanji nasledniki njihove stranke.

    • O težavah druge strani… Gre za težave te strani. Slovenska kultura “čakanja na propad” je že kar očitna.

 11. Nazaj k spolnim zlorabam. Iniciativa Dovolj.je je javno odkrila, da tudi v SLO cerkvi ne gre za pedofilijo, ampak za homoseksualnost.
  Pozdravljena, resnica!

 12. Medtem pa novice iz tujine:

  It was “no more than a plain vanilla sexual penetration case where the child is not actively participating”, Richter said. The cardinal’s legal team tried to argue for a lower-end sentence in Melbourne’s county court on Wednesday morning. (https://www.theguardian.com/australia-news/2019/feb/27/cardinal-pell-will-go-straight-to-jail-as-bail-application-is-withdrawn?).

  Ampak tega procesa po logiki tega članka ne bi smelo biti, ker je bil še nekje storjen en drug zločin.

  • Niste razumeli logike tega članka. Nihče ne zanika zločinov, kdorkoli jih je storil. Članek opozarja, da je pozornost naših medijev usmerjena le v ene zločine, medtem ko druge zanemarja in celo tolerira.

Comments are closed.