Sovražni govor in vulgarizmi Janeza Markeša

6

članku Markeš hujska: »Na juriš, na juriš v boj proti janšavirusu!«, ki je bil na našem portalu objavljen 6. avgusta, avtor Drago K. Ocvirk analizira enačenje Janše s koronavirusom in poziv o strnitvi vrst. V zapisu ugotavlja veliko podobnost tako z Leninovim in Hitlerjevim govorom o ušeh, ščurkih, pajkih (kulakih, buržujih, Judih) kot ruandsko in balkansko propagando, kar je vodilo v množične zločine.

Na zapisano sta se odzvala Ali Žerdin in Janez Markeš v pogovorni oddaji z naslovom Od srede do srede: Korupcija in sovražni govor

ŽerdinSituacija je nervozna, kar lahko ugotoviš po količini – pa se opravičujem – drekanja, svinjanja na družabnih omrežjih. Se mi zdi tlele, da je koncentracija teh eeeeee toksičnih vsebin vedno višja … (Momljanje, v besedo mu skoči sogovorec).

Markeš: Kar se tega tiče, moram izrecno pohvaliti Manico Ambrožič z nacionalne televizije, kot urednico, ki je včeraj šla pred javnost, pokazala, kaj ta drekarija v navednicah počne, kako, s kakšnimi vulgarnimi izrazi, vulgarizmi, s kakšnimi napadi se spravljajo nad novinarje, pokazala je neko suverenost, tega je na nacionalni televiziji, v našem cehu čist premalo. Te ljudi, ki se oprijemajo osebnih diskvalifikacij, bi jih morali izsledit, izpostavt tako, da bi se njihovi sinovi in vnuki, hčerke in vnukinje sto let sramovali njihovega imena. To bi morali z njimi narest.

Po zvočnem zapisu Od srede do srede: Korupcija in sovražni govor 

Drago Ocvirk jima odgovarja:

Upam, da me Delova novinarja Ali Žerdin in Janez Markeš ne bosta obtožila plagiatorstva, ker sem v naslovu uporabil njun žlahten besednjak. To je v bistvu poklon njuni novinarski jezikovni in siceršnji virtuoznosti, ki jim »drekarije« na družbenih omrežjih še do gležnja ne sežejo. Če drži, kot pravi Seneka, da je beseda obleka duše, potem morajo biti omrežni »drekači« in »svinjarji« zaradi njune dušne oprave zeleni od zavisti. In res je eden potožil: »Jaz sem bil ta teden dvakrat izpostavljen najnizkotnejšim napadom na moje ime.«

V nadaljevanju sledi izčrpen odgovor, ki ga je Drago Ocvirk pripravil svojemu nekdanjemu študentu Markešu.

Drago Ocvirk svoj odgovor končuje z vprašanji, ki jih postavi Žerdinu in Markešu

Prvo Markešu. Novo 24 (s katero nimam nič in tam članka nisem objavil!) ste razglasili za greznico, ker po vaših trditvah – za katere niste iz svojega klobuka potegnili nobenega dokaza – sledi »naročilom osebe Janeza Janše« in je »takorekoč v izdajstvu slovenske avtonomije«. Kako bi označili Delo, ki pa izpričano izpolnjuje ukaze lastnika Petriča iz Kučanovega Foruma 21, da se ne sme pisati nič (kritičnega) o Kučanu in še nekaterih drugih ključnih ljudeh globoke države? Kako sami usklajujete novinarsko profesionalnost in etiko z ukazi delodajalca, ki so v posmeh ne le novinarski, marveč sleherni etiki in profesionalnosti?

In še vprašanje Žerdinu. Izjavili ste: »Lej, mislim, krščanstvo se je, tako kot jes poznam zgodovino, širilo z mečem.« Ali se lahko kritični duh zadovolji z indoktrinacijo, ki je je bil deležen v šoli, ki je po partijski direktivi sistematično blatila Cerkev in zaničljivo govorila o vernikih? Se vam res zdi profesionalno, ponašati se z znanjem o krščanstvu, ki ste ga dobili v takšni šoli? Ali s tem ne potrjujete, da je še kako res, »da je ogromno sekularnih pogledov na judovska in krščanska izročila polno predsodkov in brezmejno nevedno«, kot ugotavlja marksist Terry Eagleton (Radical Sacrifice, 2018, 9).

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

6 KOMENTARJI

 1. Na ta kultiviran odgovor dr. Draga Ocvirka Delova kompanjona seveda ne bosta odgovorila, saj nimata nasprotnih argumentov, da bi ovrgla njegove trditve.

  Očitno jima bolj leži laganje, obrekovanje ter svinjanje in drekanje.

 2. Markeš naj se zamisli sam nad seboj, preveč dolgo poznam njegov prihod v politiko! Tipičen primer dvomotornika, odločil se je za sodelovanje z levico, očitno ji pridejo prav bogoslovci v določenih situacijah!
  Glede na to, da spoštujem njegovo rodbino, me je on razočaral, še bolj pa svoje najožje sorodnike ! Malo
  naj se zamisli sam nad seboj! Prodati dušo za dobrine v kakršni koli obliki je sramotno! Nobena stvar ni večna!

 3. Žerdin in njegova izjava o širjenju krščanstva: “lej, misliim,krščanstvo se je, kot jes poznam zgodovino,širilo z mečem.” Žerdin s čim, oziroma s kom se je širil komunizem, ne samo z mečem in z drugim orožjem, tudi z lakoto, sovjetski boljševiki so izstradali ukrajince, gre za miljone življenj! Zato tovariš Žerdin in tovariš Markeš nikar ne opletajta z meči v rokah Kristjanov! Pravzaprav je tov. Markeš izdal tudi svoje najožje sorodnike, ki so ga spravili s poštenim delom k kruhu, ki ga je zavrnil in se obrnil na levo! Tega teksta niti ne bi pisal, vendar me je zelo razočaral glede na na njegove izjave pred leti v neki ljubljanski gostilni, bil je bolj božji od Boga! Bil mi je celo simpatičen! Komunizem in materializem sta si brata, uničujeta moralo in vero v človeka! Danes so avtohtoni prebivalci Jesenic že prava redkost. Zakaj se vprašajte! Marljiv in bister
  gorenjec, ki se zaveda svojih prednikov in njihovih sposobnosti je v manjšini! Proletarizacija nekdanjih podeželskih naselij kjer koli v Sloveniji je povzročila ekonomske in politične probleme, da o različnosti verovanj ne govorimo! Komunistična propaganda in laži so dosegle svoj cilj v povojnem obdobju! Vsiljena
  širitev težke industrije konkretno na Jesenicah ima negativne posledice za avtohtone prebivalce, ki so opustili dejavnosti iz preteklosti in so dandanašnji samo še zgodovina!

 4. Kako kvalitetne članke je nekoč pisal za Mag !!!
  Ne morem verjet, da je nekdo lahko postal tako upogljiv brezhrbteničar ??

 5. Amelie, tipičen primerek kruhoborstva brez predsodkov, četudi je sin poštenih staršev, ki so marsikateremu
  lahko vzorec . Indoktrinacija na pohodu za peščico drobiža!

 6. Že nekaj let se sprašujem kaj se je zgodilo z Janezom Markešem. Nekoč, mnogo let nazaj, bilo pa je zanesljivo v zgodnjih devetdesetih, sem ga videla spremljati starejšega gospoda na Brezjah. Domneval sem, da je verjetno oče, ki ga sin spoštljivo spremlja na božjo pot. Prav ganilo me je! Takrat je bil Janez še v objemu milosti, sedaj pa ga je čisto odneslo. Ne morem verjeti, ker imam tudi jaz informacijo, da izhaja iz poštene družine. Mož je izjemno inteligenten in izobražen, včasih pa pomislim, da je morda bolan. Moja domneva je realna, saj je tak vratolomen preobrat v mišljenju dokaj nenavaden. Želim si, da se človeka ne obsoja, ker ne morem verjeti, da se je levici prodal za denar. Žerdin je druga zgodba! Tudi on je inteligenten, dejansko slabo izobražen glede na to koliko pozna fenomen krščanstva, pa tipično ne duhoven razumnik, ki ve kako je danes treba pisati, da se izplača. Disidente lahko občudujemo, posnemati pa jih zmore le redkokdo! Tak je ta naš svet! Vsak dan znova se odločam za svoje vrednote in podpiram politiko, ki jih poskuša udejanjati. Medtem ko Markeš piše udarni članek proti Cerkvi, sestre klarise molijo pred Najsvetejšim in izročajo grešni narod v Božje naročje. Medtem ko se Markeš pohujšuje ob Janševem krščanstvu, mnogi vemo za njegovo prehojeno pot in vemo, da je bila večinoma kalvarija. Tak je naš svet! Če bi ne imeli Kristusa, bi si ga morali izmisliti! Z leti ugotavljam, da vse manj vem o življenju. Eno pa mi je popolnoma jasno… vsi smo potrebni odrešenja!

Comments are closed.