Nekaznovano kršenje človekovih pravic na pragu Evropske unije

7
Aleksej Navalni ni prvi predstavnik ruske opozicije, na katerega je bil izveden atentat. Seznam Putinovih nasprotnikov, ki so bili žrtve napadov, je dolg. Foto: Ansi

Ob dnevu, ko se spominjamo žrtev preteklih totalitarnih žrtev, ne smemo zanemariti dejstva, da se tudi zdaj kršijo človekove pravice in državljanske svoboščine po celem svetu, tudi pred pragom Evropske unije: v delu Ukrajine, ki so ga zasedli Rusi, v Belorusiji, Rusiji, Turčiji, v zadnjih dneh je žrtev tudi ruski disident Aleksej Navalni.

Pred nekaj dnevi je najbolj znan obraz ruske opozicije in oster Putinov kritik Aleksej Navalni na letalu med sibirskim mestom Tomsk in Moskvo »čudežno« padel v nezavest. Očitno se je zastrupil s čajem, ki ga je popil pred letom. Letalo je moralo pristati v vzhodnosibirskem mestu Omsk, da so ga odpeljali v bolnišnico. Zdravniki so dajali – očitno po zapovedih od zgoraj – zelo protislovne izjave. Zatrjevali so, da ni bil zastrupljen. Trdili so, da ga ni mogoče transportirat. To pa so zanikali nemški zdravniki, ki so prišli ponj z letalom, da ga prepeljejo na zdravljenje v bolnišnico Charite v Berlin. Šele zvečer je po pismu žene Navalnega pa tudi po intervencijah tujih državnikov Putin dal zeleno luč za transport.

Aleksej Navalni ni smel kandidirati na predsedniških volitvah leta 2018

Aleksej Navalni se je vračal s potovanja po Sibiriji, kjer je dajal podporo kandidatom opozicijske liste, ker so v delu Rusije sredi septembra regionalne in občinske volitve. Na Navelnega je bilo izvršenih že več napadov. Izgubil je skoraj vid na enem očesu, ker mu je nekdo vrgel dezinfekcijsko sredstvo v obraz, imel pa je že prej tudi znake zastrupitve itn. Čeprav so bili nekateri storilci napadov znani, jih nihče ni klical na odgovornost. Ko je Aleksej Navalni hotel kandidirati na predsedniških volitvah leta 2018, je oblast njegovo kandidaturo preprečila. Večkrat je bil tudi za 30 dni v zaporu zaradi izmišljenih prestopkov.

Atentati na ruske oporečnike v zadnjih letih ostajajo nekaznovani

Aleksej Navalni ni prvi predstavnik ruske opozicije, na katerega je bil izveden atentat. Seznam Putinovih nasprotnikov, ki so bili žrtve napadov, je dolg. Spomnimo se npr. na atentat na Borisa Nemcova, vodjo ruske opozicije, ki je bil pred petimi leti, namreč 27. februarja 2015, ustreljen na mostu v bližini Kremlja, ko se je s prijateljico vračal domov. Pjotr Versilov je bil leta 2018 v Moskvi zastrupljen, pa je preživel, ker jim ga je uspelo spraviti v Nemčijo, kjer so ga v Charite v Berlinu rešili. Pravi, da ga način zastrupitve spominja na Navalnijevo. Spominjamo se tudi napadov na nasprotnike ruske oblasti v Angliji. Leta 2006 je bil npr. izvršen atentat na Aleksandra Litvinenka v Londonu z radioaktivnim polonijem in leta 2018 na Sergeja Skripala s strupom novičok.

Vsi ti zločini imajo nekaj skupnega. Nihče ni bil za napade kaznovan, v večini primerov sploh ni bilo kazenskega pregona oz. policijske preiskave proti storilcem. Odgovoren za to je prav gotovo Kremelj  ̶  pa naj je Putin atentate zapovedal ali ne.

Vsekakor tudi vse to potrjuje, da je dobro, da se slovenska politika spet obrača na demokratični zahod.

7 KOMENTARJI

 1. Prav to, kar opozarja, mora človeštvo narediti v naslednjem koraku.”Dvojina” odnosov in opustiti množično nasilje v raznih oblilkah. Glej, ta virus se širi tam, kjer je na nek način diktatura raznih vrstz. materialistična ali duhovna, kulturna, seksualna -sprevrženo vsiljevanje. Tukaj opožam diktaturo materializma v vseh teh elementih in zato ni diktatura kapitala npr. ZDA, kjer je skoraj odsotna sociala s stranio države, edina. Je tam sicer omogočeno kritje te sociale z visokimi zaslužki, toda dokler si zdrav in maksimalno sposoben pridobivati srwdstva za vse to, potze ali pred tem pa si izpostavljen nehumanosti medsebojnega “dialoga” pomoči… in to zato, da se je ne zlorablja te ubogwe sociale., mimo nje tečejo pa slapovi kapitala…To se pa dopušča!No, ni idealnega iskanja in ni idealne prakse.
  I

 2. Podobnost med Rusijo in Slovenijo se kar sama ponuja. Tam odstranjujejo tiste, ki ogrožajo partijsko kontinuiteto in tudi pri nas ni nič drugače. Čeprav pri nas to počnejo na bolj sofisticiran način, če zanemarimo odstranitev Krambergerja. Sicer pa Navalni ni smel kandidirati na volitvah in Janša ni smel kandidirati na volitvah. Enega in drugega so preventivno zaprli. Ruska kontinuiteta svoje nasprotnike fizično zastruplja, slovenska Janšo zastruplja že več kot 30 let. In sicer s sistematičnimi medijskimi lažmi, polresnicami, difamacijami in montiranimi sodnimi procesi.

  Navalnemu in Janši so kršene človekove pravice. Ne samo na pragu EU, ampak tudi v sami EU. In kaj se zgodi? Nič. Vsak gleda samo svoje interese.

 3. Kako jim je bolj ali manj ocitno odvec tale zastrupitev Navalnega. Bomo kaj slisali slovenske leve politike o tem? Fajonovo, Sarca, Erjavca, Kucana, Jankovica… Ali bojo le v nedogled lajnali, kako hudo je na Poljskem in Madzarskem?

  Tudi slovenskim dominantnim medijem je stvar sitna in nadlezna in odvec. Cibej v Delu ne pise le o ” domnevni” zastrupitvi. V prvem stavku je celo trditev, da se je Navalni zastrupil ( torej sam), ne da so ga zastrupili (!).

  Koliko je na Slovenskem ljudi na placilni listi Kremlja?

  • IF, vprašanje za tovariša Erjavca, Jankoviča, Kučana, stranko SD, Levico, SAB, DESSus, skratka vse levo orientirane državljane, ki se oprijemajo bilk v upanju na nove “BOLJŠE ČASE”, računajoč na to, da se bo stanje BOLNIKOV z rdečkami izboljšalo! Narodna zavest v naši deželici izumira, uvoz “gift ZK virusa” se povečuje in javna obveščevalna sredstva jim stoje ob strani z vedno novimi lažmi! Vse jim pride prav za šikaniranje ljudi, ki želijo živeti sproščeno in svobodno, brez levice in uničujočega komunizma! Nihče ne vpraša odkod denar mnogim vodilnim članom rdeče provenience, ki se ukvarjajo s kar zajetnimi posli in povrhu vsega brezobzirno lažejo !

 4. Se eno opazanje. V berlinski bolnici Charite, kamor so premestili Navalnega, dela slovenski zdravnik dr. Andrej Trampuz. V marcu so ga bili v zvezi s covid19 polni slovenski mediji, ko je najprej hvalil lahkomiselno ignoranco v casu, ko je bil v.d. premiera se Sarec in potem povsem obrnil plosco v katastroficnost z nastopom Janseve vlade.

  Ampak trenutno pa jim dr.Trampuz v zvezi z Navalnim ne pase. Polni so ga recimo hrvaski mediji, nopr Slobodna Dalmacija, slovenski pa molcijo. Ko je Trampuz osmesil ruske zdravnike v zvezi s trditvami o diabetesu ali da Navalni ni v primernem stanju za prevoz v Berlin. Ne, tak dr.Trampuz jim pa ni vsec, kremeljskega imperija in stroke se ne dira!

Comments are closed.