Brez vodilne vloge ”stroke” na RTV bi demokracija delovala

25
RTV, prva med pristranskimi mediji, poglablja »slovenski razkol« Foto. RTVSLO

V letu 2016 sem v Časniku.si objavil članek o razmerju med izvoljeno oblastjo in pooblaščeno stroko. To je bilo v času vlade Mira Cerarja, 2014 – 2018! Vsebini sem pripisal naslov Kdo razgrajuje državo, izvoljena oblast ali stroka?! Moj odgovor je bil že takrat nedvoumen: stroka, še posebej pooblaščena! Tega mnenja sem tudi danes! Trditve iz tistega prispevka bi lahko kar prepisal, veljajo še danes, so pa le še bolj očitne.

Razgradnjo države pripisujem razgradnji njenega pravnega reda

Pravni red ruši tisti, ki ga krši, ki deluje nezakonito, ne spoštuje veljavne zakonodaje, tudi odločb Ustavnega sodišča ne. Razgradnja uničuje blaginjo in vrednote državljanov te države. Proces je nepretrgan, sega v vse pore naše družbe. Vodilno vlogo v tem dogajanju ima stroka, predvsem pooblaščena in »posvečena«. Vsem na očeh, se napaja z denarjem davkoplačevalcev. Konice te razgradnje, ki štrlijo iz njene široke osnove so kraja med privatizacijo državne lastnine, Patria, TEŠ6, bančna luknja, pranje iranskega denarja.

Razdiralna ost te razgradnje je uperjena proti pravni državi, proti enakopravnosti, ki naj jo nadomesti enakost, proti ustvarjalnemu delu, proti domoljubju, proti slovenstvu, proti demokraciji. Pritajeno nas leve vlade snubijo k anarhiji na eni strani, spogledujejo pa se prikrito z diktaturo na drugi, demokracijo, ki zahteva enakopravnost pa izigravajo in smešijo. Zakaj le? Odgovor je preprost, enakopravnost pod povprečni stroki, izbrani s socialističnim postopkom »negativne selekcije«, ne zagotavlja oblasti in ne zadovolji njene nad povprečne lakomnosti, še posebej pa razgalja njene vrednote!

Osnovna okoliščina, ki omogoča stroki vladati je dejstvo, da se oblast menja, stroka pa ostaja ista! Njena moč v družbi  je nesporna, prevladujoča, le od sposobnosti vsakokratne vlade je odvisno, kolik delež pravic si lahko vzame,  dolžnosti in odgovornost pa mora itak prevzeti. Stroka ni nikoli kriva, tudi pri očitnih napakah ne, kvečjemu posameznik, ki za ceno te žrtve napreduje na prestižnejše delovno mesto. Nepretrgan vpliv stroki omogoča monopol oblasti, njena odgovornost, njena krivda za nazadovanje in propadanje je prevladujoča in očitna.

Kako stroka ohranja moč in vpliv

Tehnologija, ki omogoča stroki ohranjati moč in vpliv je preprosta: izbrati mora dovolj nesposobno vlado, ustvariti njeno bleščečo podobo, sestaviti koalicijo, seveda levo usmerjeno in vladati. Taista stroka bi spregledala tudi desno vlado, vendar si tega ne more privoščiti, ker na desni prevladuje stranka SDS s svojim predsednikom Janezom Janšo! Njegova vlada hoče imeti vse pravice v skladu z ustavo, volivci so jo za to nalogo tudi izbrali. Razpoznavna grožnja  je vsekakor njegovo pričakovano in učinkovito vodenje države. Za stroko je tako le en izhod: onemogočiti Janeza Janšo. O pokvarjenosti prijemov tega ohranjanja oblasti kasneje.

Ta, oblasti prisojena stroka domuje v javnem sektorju, ne menja se, na videz se prilagodi novi oblasti, svojo moč in usmeritev pa ohranja z močjo, prevaro in ustrahovanjem. Levim vladam se ji sploh ni treba prilagajati, preprosto si jih podredi – Rop, Pahor, Bratušek, Cerar, Šarec! Dejavnosti ohranjanja oblasti so trajne, prikrite in nezakonite.

Večinski del te stroke je v državni upravi, državnih podjetjih, v šolstvu, kulturi, zdravstvu, nevladnih organizacijah, sindikatih, sodstvu, še posebej pa v medijih, med njimi prednjači RTV Slovenija. Je levo usmerjen, kar ni nič narobe, seveda pa ne sme biti pristranski, še manj sovražen. Tudi v drugih evropskih državah imajo leve stranke, vendar tam levo ne pomeni, da je treba svojega političnega nasprotnika sovražiti, uničiti, tudi na račun škode državi, tam na levi spoštujejo političnega nasprotnika, tudi takrat, ko je modrejši in sposobnejši.

Brez vodilne vloge RTV ne bi bilo več novih obrazov in demokracija bi delovala

Seveda nimam vpogleda v strukturo te vzporedne oblasti, v njeno piramido odločanja, jasni so mi pa njeni cilji: ohraniti zadosten del oblasti, torej izbrati vlado, ki bo delitev oblasti omogočila! To je po vojaško njena strategija! Izbrati pravi obraz, mu dodeliti svetniški sij, onemogočati in onemogočiti političnega nasprotnika, na volitvah zmagati in v senci vladati! Kdo usmerja to podtalno dejavnost? Ne obvladam veščin za natančen odgovor, mi pa zadostuje ugotovitev, da brez stroke v RTV tega cilja ni mogoče uresničiti! Ta podtalna dejavnost ima  po moje razpršeno vodstvo, zaradi spodobnosti in ohranjanja navidezne neodvisnosti dejavno najbrž ne vključuje generalnega direktorja, ta s svojo veljavo tako lahko pridiga o neodvisnem novinarstvu. Brez vodilne vloge RTV ne bi bilo več novih obrazov in demokracija bi delovala. V tem grmu tiči zajec! Grm je na Kolodvorski!

Za nedemokratične razmere iščemo krivce pogosto v »globoki državi«, kar  je izmikanje in ni smotrno, tam spodaj ni nič, če pa je vendar kaj, nas to ne more ovirati, da se spoprimemo z dejanskim nasprotnikom, ki preprečuje, da bi izvoljeni predstavniki ljudstva vladali. Ta nasprotnik ni globoko, je na površini, je pred nami, njegovo utelešenje je RTV Slovenija. Ta združuje in usmerja celoten javni sektor, zmeraj v smer socialističnih ciljev, ne socialnih, v smer 10 krat predragih žilnih opornic, v smer novih obrazov, zanimivo, naklonjena je graditvi objektov z velikim tveganjem sredi vodovarstvenega območja glavnega mesta, hkrati je v prvih vrstah borcev proti podnebnim spremembam, prikrije državljanom nesrečo, pandemijo, ki je pred vrati, onemogoča novo vlado, da bi učinkovito to nesrečo omilila.

Prevratniki s Kolodvorske

Ne smemo spregledati še številnih zunanjih sodelavcev, stalnih in občasnih, med njimi posebno mesto zavzema Forum 21, trenutno je v ospredju skupina 75 akademikov s svojimi izključevalnimi stališči in lažnivimi obtožbami, njihova udarna pest so ulični prevratniki, tu so posamezniki, v tem trenutku najbolj izstopa novinar Blaž Zgaga, pred leti Karba, Praprotnik in številni drugi. Sem sodijo tudi časopisne hiše DELO, VEČER, DNEVNIK, MLADINA, ki se dodatno napajajo iz blagajne RTV. V ta zbor sodijo tudi »kockarji«, ti najdejo svoje mesto tudi v konferenčnih dvoranah na Kolodvorski. Denarni tok iz oglaševalske »potice« nazorno oriše meje pravoverne stroke.

Preblisk s podobo s tiskovnih konferenc z gospodom Šarcem in direktorico NIJZ tik pred razglasitvijo pandemije in sporočilom »ni panike«, ki ga je goreče zagovarjala RTV, mi je vsiljuje zanimivo primerjavo, pandemija : 2. svetovna vojna. Šarčeva vlada ni prepoznala sovražnika, covid 19, podobno kot Osvoboditelji ne, ustanovili so protiimperialistično fronto!

Naj se vrnem k nekaterim posameznim, izprijenim prijemom, ki jih je uporabila stroka z namenom onemogočiti stranki SDS sestaviti vlado. Najbolj odmevna, groba, je AFERA PATRIA, v njej je sodišče odigralo svojo nizkotno vlogo in po nedolžnem obsodilo Janeza Janšo na zaporno kazen. Sodba je bila sicer razveljavljena, škoda pa je bila narejena in stroka je uspela.

Prava nizkotna spletka je bil poskus stroke sestaviti desno vlado, vendar brez Janeza Janše kot predsednikom. To je bil poskus izigrati desnico, pristen »kardeljanski« prijem!

Z ukradenimi volitvami 2014 nam je stroka za predsednika vlade podtaknila Mira Cerarja, ustavnega sodnika, ki ni poznal Ustave, še več, kršil jo je. Škoda, ki jo je povzročila ta vlada je velika, morda največja! Bil je predsednik, ki NI jamral, ko JE jamral!

RTV osmešila Šarca, sama sebe in oškodovala državljane

Še posebej poniglav pristop je stroka ubrala med volitvami 2018 z geslom: »z Janšo pa ne«! Pred volitvami je z njim nagovarjala volivce, da naj volijo stranke, ki so odklanjale sodelovanje z SDS, po volitvah pa je te stranke izsiljevala, da morajo držati besedo. Stranko z največjo podporo volivcev je v tem primeru izključila iz demokratičnega postopka.

Posebej neprimerna je tragikomedija z Marjanom Šarcem, ki ga je RTV »nabildala« do te mere, da se ni mogel več ubraniti vizionarski vlogi, ki mu jo je namenila stroka. Vendar je spregledal in odstopil, stroka ga je podcenjevala. RTV je osmešila volivce, Marjana Šarca, sama sebe in oškodovala državljane.

Še nekaj cvetk! RTV je skušala tudi preprečiti sestavo sedanje koalicije z vsiljevanjem novih volitev. Ni mogoče pozabiti novinark in novinarjev, ki so predstavnike strank posiljevali z gesli: ali ste za nove volitve, ste pa izjavili, da z Janezom Janšo ne boste sodelovali! Odvratno! Ni panike so nas opogumljali, prejšnja vlada, pooblaščena stroka NIJZ in RTV. V sosednji Italiji pa smo na televizijskih zaslonih videli vojaške tovornjake, ki so vozili krste, v nebo vpijoče! Pa še: novinarka RTV prekine nagovor predsednika vlade, ki pomirja državljane zaradi bojazni pred pandemijo in mu prepreči izreči voščilo državljanom za Veliko noč! Objestno in poniževalno! Tam zunaj pa razsaja pandemija.

Naj zaključim svoj »koronarski« spis: RTV, prva med pristranskimi mediji, vodilna v stroki, ki razgrajuje državo, ne širi resnice, ustvarja svojo, poglablja »slovenski razkol« in neti nestrpnost med državljani. Koliko časa še?!

25 KOMENTARJI

 1. “Brez vodilne vloge ”stroke” na RTV bi demokracija delovala”

  To spoznanje so Milan&pajdaši imeli že pred kake pol stoletja. Ali pa še kaj več. Tako capljamo za njimi, da so popolnoma na varnem, mi pa v zadnjični odprtini.

 2. Z vsem navedenim se strinjam, pripombo imam le na naziv “stroka”. Mislim, da so rtvjevski, nevladni in podobni jurišni oddelki žalitev za stvarno stroko in pomenijo njeno degradacijo.

  Bolj pravilno bi jih bilo imenovati tako, kar v resnici so: politični aktivisti propadlega totalitarnega sistema ali ohranjanja apartheida. Stroka jim je samo plašč, pod njim pa ni nobene stroke.

  • Meni je pa všeč, da avtor uporabi izraz “stroka”!
   Ker je ta izraz pri nas splošno sprejet in podprt!
   Ker da laži pretvarjaš v resnico, in da temu nasede tričetrt naroda, moraš pa nekaj res obvladat.

   • “stroka” v naslovu je med navednicami. Te navednice potem veljajo za ves članek. Mislim, da je to precizna oznaka za to zarotniško RTV kliko. Sam mislim, da je zdaj že toliikšen del naroda ozaveščen o brezobzirno pritlehni vlogi “stroke”, da bi se res morala prebuditi kakšna skupina 75 demokratičnih intelektualcev ali odločna civilna iniciativa, ki bi kakor koli, predvsem pa odločno ukrepala. Npr. s pismom Svetu Evrope in sploh vsem možnim “Svetom” sveta ali z zbiranjem podpisov o prenehanju plačevati RTV naročnine dokler demokratični blok ne “dobi” en program TV in RA Slovenija. Eden bi moral biti nevtralen (3.), eden demokratični, eden pa, če že tako hoče psihopatski del naroda, pa komunističen. Res ne vem, kaj počnejo demokratični filozofi, sociologi, politologi, pa demokratični umetniki, da se ne zmigajo? Razni članki, tudi ta od g. Urankarja, so brezhibni, res vse pohvale, toda energijo za spremembe lahko združimo le s konkretnimi akcijami. Se bomo novi granitni revoluciji, ki jo “antifašistična ulica” napoveduje za maj, spet branili s harmoniko ter Prešernovo in Kuntnerjevo poezijo? Naš problem s “stroko” je, da nas žejnejo vozijo čez reko, skratka, da se brez sramu in slabega občutka v polno norčujejo iz nas.

 3. Zanimiv prispevek, ki opozarja na veliko zlorabljanje stroke v politične in druge namene.

  Kako preprečiti, da bi bila stroka resnično stroka, ne pa njena zloraba?

  Ključ rešitve je prav gotovo v tem, da mora biti delovanje stroke zdravorazumsko, življenjsko logično in vrednotno.

  Zato bi morali ob slehernem stališču stroke preveriti ali je ta v skladu z njenim plemenitim poslanstvom.

  Ta preizkus bi moral biti splošno veljavni.

  Stroka bi morala vselej svoje stališče dokazno argumentirati.
  Enak pogoj bi moral veljati za njen preizkus.

 4. Na samem začetku takšnega splošnega preizkušanja bi bile določene težave za obe strani.
  Ko pa bi se takšen sistem preizkušanja na podlagi izkušenj uveljavil, bi to pomenilo neverjeten razvojni pospešek za vrednotno in siceršnje stanje v družbi.
  Tudi na sodiščih in v zaporih bi bilo manj dela.

 5. Vsi vemo, da je sedanje stanje stroke negativno in ne storimo dovolj, da bi se to spremenilo.

  Zato so tako različna stališča strokovnjakov v različnih strokah,kar samo po sebi ni slabo, če se potem vselej zbistri, kaj je resnično prava stališče stroke.
  Vendar je to redkokdaj. Večina primerov pa je takšnih, o odloča le mnenje enega strokovnjak o pomembni usodi na pravnem, zdravstvenem, gospodarskem in drugih področjih.

  Vzroki različnosti mnenj strokovnjakov so različni. najpogostejši pa so neumnost in pokvarjenost.

 6. Če mi dovolite, bi opozoril, da sta stroka in morala dva popolnomia različna pojma. In ja, lepo je imeti moralne strokovnjake. Da so redki, pa poskrbi šolski sistem.

  • Sestavni del vsake stroke je etika. Samo skupaj z etiko se stroki lahko reče stroka. Če etike ni, ne gre za stroko, temveč za prostitucijo. Tedaj je stroka samo etiketa.

 7. Poglavitni vzrok vsega slabega v strokah pa je ali imajo strokovnjaki vrednotno usmeritev ali ne.

  Vrednotna usmeritev pa se začne v družinah, nadaljuje v šolah, fakultetah, poklicnih združenjih…

 8. Toda, ali je v šolah in nasploh v družbi oziroma v slovenski skupnosti, uveljavljena vrednotna usmeritev in zaničevana nevrednotna življenjska usmeritev?

  Zakaj te dve besedi ne slišimo?

 9. Tudi pri koronavirusu je isti “zos”.
  Eni strokovnjaki presegajo na preventivo, drugi pa hočejo prepustiti virusu, da opravi svoje. Slednji zato, ker ne marajo pravil in omejitev v življenju.
  So tudi tisti, ki se požvižgajo na zdrav način življenja in nasploh življenjske vrednote.

  • Gospod Svitase,
   saj imamo pri gripah oziroma virozah zgled, kaj ta korona virus počne: živi v ljudeh in vsako leto imamo epidemije gripe, ki pospremi na zadnjo pot predvsem ostarele ljudi, ostali pa kakšen teden obležimo. Občasno pa virusi gripe oziroma viroze tako mutirajo, da je obolelih precej. Vsak bo preje ali kasneje prišel v stik s tem virusom.

   • Ma dejte že enkrat zastopit, AlFe:

    koronavirus Sars-Cov-2 ni podoben koronavirusom, ki povzročajo navadno gripo!
    Vaše stalne primerjave z gripo niso korektne. Škoda, ker ne razumete italijansko, bi vam italijanski zdravniki osebno povedali, s kako nevarnim obolenjem se srečujejo.
    V Italiji je med to epidemijo do zdaj umrlo že najmanj 110 zdravnikov, ki so se s koronavirusom Sars-CoV-2 okužili med opravljanjem svojega poklica. Nekatere med temi zdravniki so virusi dosegli kljub uporabi zaščitne opreme.
    Med zdravniškimi žrtvami niso bili sami stari, predhodno bolni ljudje! Med pokojnimi zdravniki so bili tudi popolnoma zdravi štirideset in petdesetletniki, moški zdravniki in ženske zdravnice.
    Ali je to po vašem starost, v kateri naj bi bili ljudje tako ali tako že odpisani?

    Enostavno ni res, kar trdite, da umirajo samo ostareli in predhodno bolni ljudje!
    COVID-19 v Italiji, Španiji, Ameriki in še kje množično kosi tudi med mlajšimi. Žrtve koronavirusa so tudi otroci, najstniki, dvajset in tridesetletniki, seveda v manjši meri kot starejši, toda to ni nikakršno zagotovilo, da mladi ne morejo postati žrtve obolenja COVID-19.

    V svojih komentarjih namreč stalno napeljujete k razmišljanju, da mladi v Sloveniji ne morejo postati žrtve tega obolenja, da pa bodo zanesljivo postali žrtev gospodarske krize!
    Pa čeprav je Siolov portal že objavil dnevnik dvaindvajsetletne Slovenke, ki se je prav tako znašla v UKC zaradi večjih respiratornih težav med obolenjem COVID-19.

    Naj vas vprašam drugače: če bi bili sami postavljeni pred izbiro, ali zaščititi zdravje in življenje svojih potomcev s socialnim distanciranjem z vsemi potrebnimi omejitvami, ali pa dopustiti, da jih brez omejitev zanesljivo doseže okužba s koronavirusom v trenutku, ko zanje ne bo prostora v bolnišnici – kaj bi najprej poskusili zagotoviti svojim potomcem?

    Če spremljate domače dogajanje, potem veste, da bo vlada počasi rahljala nekatere omejitvene ukrepe, med drugim bodo znova povečali obravnavo pacientov z drugimi obolenji, seveda ustrezno varovanimi pred okužbami z novim koronavirusom.

    Še vedno bomo morali prebivalci Slovenije čimbolj ohranjati socialno distanco zaradi preprečevanja prenosov okužb.
    V vsakem trenutku lahko pride do vnovičnega velikega zagona epidemije. Socialno distanciranje je edini način preprečevanja okužb, ki je nujno, da slovenski zdravstveni sistem ohrani vzdržnost.

    Pa še to: v severni Italiji so zdravstvene ustanove v osnovi bolje opremljene in več jih je kot v Sloveniji, pa so kljub temu klonile pred prevelikim navalom obolelih s COVID-19.

    Prepustite, naj o vladnih ukrepih odločajo ljudje, ki se na spoznajo na epidemiologijo in medicino, skupaj s tistimi, ki se spoznajo na gospodarske in ostale družbene dejavnosti.

    Saj veste, da ne bi bilo dobro in koristno, ko bi o vladnih ukrepih odločali tisti vaši “moralno pokvečeni inštalaterji”.

    • “Prepustite, naj o vladnih ukrepih odločajo ljudje, ki se na spoznajo na epidemiologijo in medicino, skupaj s tistimi, ki se spoznajo na gospodarske in ostale družbene dejavnosti.”

     In to naj bi bil znameniti Janez?
     =) =) =) =) =) =) =) =) =) =) =) =) =) =) =) =)

     On je uvedel najstrožje ukrep, saj bi normal ukrepe, a ne more iz svoje kože.

     =) =) =) =) =) =) =) =) =) =) =) =) =) =) =) =)

     Škorpijon je bil ujet na kosu debla, ki je plaval po reki navzdol. Ko je mimo priplavala žaba, jo je prosil, če mu lahko pomaga priti na rečni breg. Žaba nad to prošnjo ni bila najbolj navdušena, saj se bala, da bi jo škorpijon pičil in ubil. Škorpijon ji je zato mirno odvrnil: »Če pičim tebe, bova oba utonila.«

     Žabo je odgovor pomiril. Hkrati pa se ji je zdelo zelo imenitno, da bo lahko pomagala škorpijonu. Zato mu je prijazno ponudila svoj hrbet ter začela plavati proti rečnemu bregu. Na pol poti jo je škorpijon nenadoma pičil. Razočarana žaba ga je žalostno vprašala, čemu, saj bova sedaj oba umrla. »Ne morem si pomagati, to je v moji naravi,« ji je odgovoril škorpijon.

     • Joj, kako ste otročji, AlFe!
      Ali res ne zmorete zdravo razumnega premisleka?

      Mar si res predstavljate, da je Janez Janša vsemogočnež, ki samovoljno sprejema ukrepe v državi?

      Ali še niste dojeli, da pandemija novega koronavirusa kosi po vsem svetu in da Slovenija v tem dogajanju ni in ne more biti otok?

      Slovenska vlada nobenega ukrepa ni sprejela samovoljno, temveč po posvetovanju z slovenskimi medicinskimi strokovnjaki, ki v pomanjkanju lastnih izkušenj s koronavirusom Sars-Cov-2 zasledujejo tudi dogajanje drugod po svetu in upoštevajo tudi tuje izkušnje?
      Podobno pri ukrepanju na ravni države, slovenska vlada ne ukrepa nič strožje kot vlade drugih držav. Določeni ukrepi so pri nas celo blažji od ukrepov v sosednjih državah ter v državah južneje na Balkanu in od ukrepov v marsikateri evropski državi.

      Informirajte se, AlFe, preden pišete.

      Človek bi mislil, da ste vendarle neke vrste intelektualec, ob predpostavki, da Sveto pismo, ki ga tako radi citirate, tudi berete, potem pa se izkaže, da vaši razmisleki ne nesejo dosti dlje od vašega lastnega nosu…

      V izrednih razmerah širjenja okužb ima Slovenija kot država z relativno majhno gostoto prebivalstva in z malo velikimi mesti določene prednosti pri zamejevanju okužb.
      Poleg tega smo prebivalci Slovenije tudi dosti bolj disciplinirani in pripravljeni upoštevati navodila obnašanja, kot so to npr. Italijani. V tem trenutku nas to rešuje, da je širjenje okužb obvladljivo.

      Ne žêlite si situacij, s kakršnimi se zaradi novega koronavirusa srečujejo marsikje po svetu.

      Vaš položaj je nadvse udoben, podobno udoben kot položaj slovenske levičarske opozicije: ne nosite nobene konkretne odgovornosti za zdravje in življenje sodržavljanov zato si privoščite lapati po mili volji; v vlogi, ko bi morali ukrepati itak niste.

      Pomislite na učinkovanje vaših zapisov, ko boste naslednjič sokomentatorjem razlagali o koristnih idiotih…

 10. Od RTV stroke pa Slovenci pričakujemo in zahtevamo, da spoštuje slovensko ustavo in njene demokratične temelje.

  Tisti urednik in tisti novinar, ki slovenske ustave ne spoštuje in jo ne uresničuje pri svojem delu, na RTV nima kaj iskati. Ta se naj od RTV takoj poslovi in ustanovi svoj zasebni medij, kjer bo lahko trosil laži in zaničeval del slovenske skupnosti, dokler se ne bo znašel na sodišču.

 11. Stroka je tule nekoliko okoren izraz. Novinarstvo je vsaj toliko obrt kot stroka. Stroke so lahko podrocja, ki jih novinarji pokrivajo. Njihova specificna znanja so redko, vsaj v Sloveniji, tako poglobljena, da bi jih lahko imeli za strokovnjake samouke. Se pa od novinarjev vsaj pricakuje, da javnosti predstavijo reprezentativna mnenja resnicnih strokovnjakov.

  Stroka z novinarskega podrocja naj bi se sicer nahajala predvsem na FDV. Koliko je npr nek Marko Milosavljevic lahko dojet kot objektivni strokovnjak, je pa drugo vprasanje. Jaz ga dojemam kot prevec politicno in nazorsko opredeljenega, celo navijaskega, da bi njegovim staliscem brezrezervno zaupal. FDV je pretezno zelo levicarska fakulteta z nekaj liberalci. Zmernezev med njimi skoraj ni, konzervativcev se manj.

  Zal se v takem okolju tezko oblikuje neka pluralna mavricna sestava bodocih zurnalistov, zmoznih kvalitetnega dialoga, samosprasevanj in pretresanja nekega problema iz razlicnih perspektiv. Kar je za ustvarjalno in demokraticno okolje nujno. Iz takega okolja kot je FDV bo prej prisla monolitna, nemisleca vojska, ki bo slepo ponavljala, kar so jo naucili in gledala na drugace mislece kot na sovraznike, ki jih je treba ce ne zatirati pa vsaj ignorirati.

  Problem je tudi, ker grejo v Sloveniji v zurnalizem oz na FDV pretezno mladi z vnaprej levicarsko zastavljenimi nazori, pogosto pa prav iz druzin, ki so bile lojalni del prejsnjega rezima. Torej otroci komunisticnih funkcionarjev, udbovcev, oficirjev JLA.

  P.s. Sicer pa ne bi, kot avtor, vseh strok mesal v isti lonec. Mislim, da on izhaja iz averzije do javnega sektorja kot celote. Tudi razvite demokracije imajo tako javni kot privatni sektor. Ni vse belo v privatnem, ne vse crno v javnem sektorju, pa tudi obratno ne. Oboje je potrebno in lahko deluje v sinergiji.

 12. Primer novinarke zgoraj opisanega tipa, bojevnice za naso stran, vidim recimo v Mojci Pasek Setinc. Vsak dan nas zdaj MSP osrecuje kot preiskovalka domnevno velikih nepravilnosti glede dobav zascitne opreme proti epidemiji. Medtem ko vlada in ministri skoraj duso izpuscajo, da se v bolnicah, zdravstvenih in upokojenskih domovih, resevalci in druge sluzbe ne bi znasli goli in bosi v stiku s korona virusom.

  Sicer se je MSP kot novinarka raziskovalka ze v preteklosti posebej izkazala s preiskovanjem korupcije, klientelizma in nepotizma in bila z enakimi vatli nepopustljiva do vseh in vsakrsne politike, kajne?!

  Je kaj MSP v svoji karijeri kaj kriticnega objavila v zvezi 2 milijardama za dalec preplacano in ekolosko in ekonomsko povsem zgreseno investicijo TES6? Ali v zvezi 1 milijardo iranskega denarja, drzave pod mednarodnim embargom, zarotnisko oprano v NLB, po vsej verjetnosti namenjene financiranju terorizma ali celo tajnemu razvoju jedrskega orozja? Ali v zvezi vecdeseletnimi preplacanimi koruptivnoklientelisticnimi nabavami v slovenskem zdravstvu, z zilnimi opornicami, z Marc medical, z Zemljaricem, Miklavcicem? Se je MSP posebej proslavila s preiskavami spornih Jankovicevih poslov? Morda tajkunskih prevzemov slovenskih medijev? Morda pa z lobisticnimi posli gospoda Mileta Setinca?

  Res vrhunsko od RTV SLO, da je nad nabave zascitne opreme za covid 19 epidemijo poslala prvo ime vseh casov slovenskega raziskovalnega novinarstva ter pojem visoke eticnosti in nepristranosti gospo/tovarisico Mojco Setinc Pasek.

 13. Se to: v oddaji ob obletnici Radio Ga-ga so povsem resno razpravljali o genialnosti Sasa Hribarja in kako ga zlahka vidijo na mestu vodenja slovenske drzave. Mogoce nam pa po Serpentisku dejansko na nacionalki, ko bo MSP Janso uspesno sesula, RTV SLO za premiera ustolici Sasa Hribarja.

  • Lepo prosim, IF,
   ne ponujajte slovenskim levičarjem idej o Sašotu Hribarju kot kandidatu za visoke politične funkcije v državi Sloveniji!
   Serpentinšek in Sašo po političnih sposobnostih nista zelo daleč narazen. Prvega so levičarski mediji že uspeli ustoličiti, pa se je na našo srečo nato sam zvrnil s stola.

   Glede na veliko pozornost, ki jo je rtvslo posvetila 30-letnici Hribarjevega gaganja, so levičarski mediji sposobni sproducirati tudi kaj tako norega, kot je Hribar za premiera – pa četudi samo zato, da bi se ponorčevali iz ljudi!

   Če se bo na koncu izkazalo, da je rtvslo v svojih oddajah posvetila več pozornosti Hribarjevemu sprivatiziranemu delu radijskega programa,
   kot 30-letnici slovenske osamosvojitve, potem ne bomo daleč od tega, kar napovedujete…

 14. “Še posebej poniglav pristop je stroka ubrala med volitvami 2018 z geslom: »z Janšo pa ne«!”

  Takrat sem se samo čudil, kako pohlevno so to desni mediji sprejeli. Besedo “izključevanje” si le stežka našel v desnih medijih, čeprav so levi pisali, da je dovolj izključevanja, ki ga povzroča SDS in Janša.
  Takrat bi morali na okope, so pa desni novinarji še po slovarjih, enciklopedijah in leksikonih iskali pomen besede izključevanje!

Comments are closed.