Kdo razgrajuje državo, oblast ali stroka?!

22

tes6 dim sostanj termoelektrarnaKdo vlada Sloveniji, izvoljena oblast ali pooblaščena stroka? Oblast se menja, stroka pa ostaja ista v vseh vejah družbenega ustroja. Njen vpliv na družbeni razvoj je nesporen, prevladujoč, le od sposobnosti vlade je odvisno, kolik delež pravic si lahko vzame. Stalnost stroki omogoča nepretrgan vpliv v družbi, zato so njene zasluge za družbeni razcvet pomembne, njena odgovornost za nazadovanje pa prevladujoča. Trdim: naše družbene razmere oblikuje pooblaščena stroka, se ne menja, prilagodi se novi oblasti, svojo moč in usmeritev pa ohranja.

Pred dnevi sem sodeloval na TV Slovenija 3 v oddaji, ki naj bi predstavila predhodno oceno preiskovalne komisije državnega zbora o politični odgovornosti za sporno graditev TEŠ 6. To nalogo sta imela moja sogovornika gospoda: Matjaž Hanžek, predsednik komisije in Danijel Krivec, njen član. Moja vloga v tem razgovoru je bila presoja celotne graditve te enote.

Svoj prispevek v oddaji lahko strnem v naslednje trditve: TEŠ 6 ni nadomestna, temveč odvečna enota; njena dejanska vrednost je 700 milijonov EUR; velikost vlaganj onemogoča vsako gospodarno proizvodnjo; plinski enoti sta odvečni; rdeča nit gospodarjenja v TEŠ je neprekinjeno vlaganje; predvidevam naslednja nova vlaganja: preureditvi enot 4 in 5, uvoz premoga, izgradnjo ceste, prilagoditev kotla nove enote uvoženemu premogu; za nesprejemljive rešitve je odgovorna izključno stroka, pooblaščena stroka; opravičevanje te zablode z malomarnostjo je žaljiva.

Moja sogovornika sta se posvetila ugotovitvam preiskave, vendar nam kakšnih pomembnih podatkov nista zaupala. Omeniti velja domnevo gospoda Hanžka, da sta ocena zalog premoga in njegova cena dvomljivi. Temu stališču lahko le pritrdim. Presenetili pa sta me mnenji gospoda Krivca. Trdil je namreč, da je dejanska vrednost enote 1,1 milijarde EUR, cena električne energije pa znatno nižja od cene energije iz sončnih celic. Prve trditve ni utemeljil, za drugo pa menim, da je taka primerjava neprimerna, je le prijem za upravičevanje previsoke cene.

Razgovor me je spodbudil k razmisleku o smotrnosti in učinkovitosti raziskovalnih komisij državnega zbora. Tej odločitvi sta največ pripomogla prispevka mojih sogovornikov, ki nista predstavila nobenih namigov o dejanski krivdi. Te komisija tudi ne ugotavlja, saj išče le politično odgovornost, ta pa ne omogoča kaznovalnih ukrepov, dopušča le javni posmeh, ki pa podobnih dejanj tudi vnaprej ne bo preprečil. Še posebej pa me je razočaral namig, da je vprašljivih le približno 300 milijonov EUR! Ta usmeritev napoveduje opravičevanje graditve odvečne enote, njene dvakratne cene in prizadevanje prikriti javnosti neodgovornost, nesposobnost, lahko tudi pristranskost ali nepoštenost pooblaščenih strokovnjakov.

Ta sramežljiva napoved je iztočnica tega razmisleka. Ni namreč osamljen primer, je le največja zabloda v državnih podjetjih, podobni primeri so se zgodili in se dogajajo v vseh vejah naše družbe. Odgovornost si delita oblast in stroka. Najbolj usodno in nevarno je v primeru, če se stroka in oblast uskladita, ščitita ena drugo, videz neoporečnosti pa dokazuje preiskovalna komisija.

Kaj je rdeča nit teh rešitev, kje je izvir teh spodrsljajev? V stroki, pooblaščeni stroki! To so v pravni državi strokovnjaki z imeni in priimki, pooblaščeni strokovnjaki, skupine strokovnjakov, ki potrjujejo posamezne rešitve, strokovnjaki v znanstvenih ustanovah, ki v svojih raziskavah dokazujejo neoporečnost rešitev, strokovnjaki v ministrstvih, ki potrjujejo te rešitve, še posebej sekretarji v ministrstvih, pristojnih za neoporečnost posameznih rešitev, strokovnjaki v inšpekcijskih službah in drugi, tudi tisti, ki po »podjemnih« pogodbah dokazujejo upravičenost negospodarnih rešitev.

Večino teh pooblaščenih strokovnjakov skriva tančica poslovne skrivnosti. Zakaj le? Za njihove tekmece njihovi dosežki vendar niso skrivnost, tančica le preprečuje, da bi jih javnost prepoznala. To bi škodovalo njihovemu napredovanju in preprečilo, da bi lahko škodo delali še naprej. Tu pa se začne zanka, utečena zanka prikrivanja imen povzročiteljev teh ponesrečenih vlaganj.

Inšpekcijske službe v ministrstvih, ustanove pregona, tožilstvo in sodišče, to je sama izbrana pooblaščena stroka, ki ob poudarjanju svoje usposobljenosti in strokovnosti ne odkrije kaznivih dejanj, seveda tudi krivcev ne. Da to neučinkovitost do neke mere prikrijejo, državni zbor ustanovi preiskovalno komisijo, ki ne išče krivcev, ampak odkriva le politično odgovornost, ki pa pomeni le grožnjo za prihodnje volitve in priložnost za nove obraze.

Zanka je zaključena, oblast ohrani svetniški sij, pooblaščeni strokovnjaki, ki bi morali prevzeti krivdo za nerazumne odločitve, ostanejo skriti, nekaznovani, izbrali jih bodo lahko za svoje naslednje načrte in škodo bodo lahko ustvarjali še naprej. To jim v tej zanki omogoča spet pooblaščena stroka, ki jih ne zna ali noče odkriti, oblast pa tako složnost in potuho spregleda.

Odgovorna stroka premore znanje, pooblaščena stroka v državnih ustanovah predvsem moč, znanje redkeje. To dokazujejo bližnji dogodki: bančna luknja, zgodbe o čebelicah in zastrupljenem medu, o žilnih opornicah, o smejalnem plinu, o koroških dečkih, o sodbah evropskega sodišča, seveda tudi ta o TEŠ 6, imenujmo jo energetska luknja. Tvegam trditev in namig: pooblaščena stroka nas upropašča, ukinimo jo, škoda brez nje ne more biti večja.

Da mi ne bo kdo očital pristranskost, bom predstavil podrobno eno od smeri, ki lahko neoporečno odkrije krivdo za škodljivo graditev TEŠ 6. Zapisana je v listinah o graditvi, te dokazujejo vse odločitve in imena pooblaščenih strokovnjakov. To so dejstva, ki se jim noben preiskovalec ne more izogniti. Najpomembnejše so naslednje stopnje: izbor velikosti enote, potrditev programa vlaganja, razpisne dokumentacije za opremo, izvedba razpisa, izbor najugodnejšega ponudnika, potrditev pogodbe, nadzor graditve, poizkusno obratovanje, obratovalno dovoljenje. Podpisnikom teh listin bo zlahka dokazati njihov del krivde. Vsak od teh strokovnjakov je imel priložnost in dolžnost, da zavrne podpis. V graditvi je odgovornost natančno določena. Ne najdeš je, če je ne iščeš!

Zavračam vsak izgovor zaradi sprememb tržnih razmer! Te se vsak trenutek spreminjajo. Strokovnjaki jih zmorejo predvideti, sama pogodba pa omogoča, da tveganja omejimo. V našem primeru pa je bila očitna in še učinkovitejša druga izbira: preložitev izgradnje, saj bo ta enota odveč najmanj do leta 2025.

Med gradnjo so se vlade menjale, stroka pa je ostala ista. Razumljivo je, da se je vsaka vlada vpletala v graditev, to je njena dolžnost, vendar ima pooblaščena stroka vsa orodja, da ubrani gospodarnost rešitve. Če ne uspe, odstopi! Nobena vlada ne bo v takem primeru vsiljevala negospodarnih rešitev! Za zablodo v Šoštanju sta krivi pooblaščena stroka in tisti del znanosti, ki nam je dokazoval nujnost izgradnje te enote in njeno gospodarnost. Teh znanstvenikov na zaslonih ni več, so poniknili in onemeli.

Ta in podobni primeri ne ogrožajo le blaginje državljanov, razgrajujejo tudi nabor naših vrednot, nas pohabljajo in sporočajo: izgubljenih milijard ne odkrijejo, izterjajo pa vsak EUR od obubožanih državljanov.

22 KOMENTARJI

 1. Odličen tekst. Odličen uvid. Ne gre za napake, ne za malomarnost, ne za nepredvidene okoliščine na svetovnem trgu: lastniki SE in VE dajejo svojo W zastonj, ker so velike subvencije že pobasali in je njihov produkt za SODO zelo nekvaliteten (nezanesljiv vir W, povzročajo velike poraste U na NN in SN omrežju).

  Tudi mene je razočaral Krivec Danijel, SDS, imel sem ga za poštenega človeka. A očitno brani socialistično stroko, birokrati, ki se bojijo za svoje službe, zato so tiho. Tisti birokrati na oblastnih pozicijah so mafija, ki stalno generala nasedle megalomanske investicije za tuj denar. Večino poberejo oni ven, birokrati imajo plače, vsi podkupljeni, vsi zadovoljni. Dolgove v milijardah pa puščamo vnukom. V 15 letih nisem našel v Sloveniji enega energetika, elektrotehnika, ekonomista, strojnik, gradbeniki, ki bi uvidel ta model, ki sem ga jaz uvidel in sedaj vi.

  Za to mafijo (Šaleško) in za avtocestno, gradbeništvo, mafijo prodajalcev zdravil, zdravniško mafijo, sodstveno mafijo, pravniško mafijo, trgovsko mafijo, inženirsko mafijo je značilno da ni več strokovna, je zbirokratizirana in najbolj pokvarjeni birokrati so mafijci, ki generacijo max. negospodarno projekte. To poteka že vsaj 50 let. Ta mafija plačuje tudi politike in cele stranke. Glede na to kako velike neumnosti dela ta mafija triumfalno in kako bedaste in srdite afere odpira opozicija in so 26 let brez kazni za birokrati in za mafijo in za vse korumpirane politike, sklepam, da je večino politikov na spisku Udbe.

 2. “Za zablodo v Šoštanju sta krivi pooblaščena stroka in tisti del znanosti, ki nam je dokazoval nujnost izgradnje te enote in njeno gospodarnost.”

  Se ne strinjam. Odgovornost nosi tisti, ki ima oblast. In to so izvoljeni politiki!

  • ‘Če želimo, da se v tej državi karkoli kadarkoli spremeni na bolje, potrebujemo širok državljanski angažma za oblikovanje resničnih političnih strank, ki ne bodo le transmisija neformalnih družbenih omrežij ali celo mafije. Ko bomo imeli politične stranke v pravem pomenu besede, bo izpolnjen nujni, ne pa tudi zadostni pogoj za reformo slovenske demokratične in pravne države. Potrebovali bomo še pravo politično stranko, ki bo normativna hotenja pretvorila tudi v prakso.’
   http://www.finance.si/8846859/Mit-10-Politika-ni-kurba?metered=yes&sid=469098816

   A si kdaj v 26 letih videl, da je politika v Sloveniji vladala? Veš čas nam vlada mafija. S pomočjo podkupljenih in vodenih političnih lutk (ljudi, ki nimajo osebne odgovornosti).

     • Milan Kučan je bil šef Partije in ni imel opozicijskih strank, politikov. Ni tekmoval z drugačnimi strankami niti sodeloval z njimi.

      Partija ni politična stranka, je mafija, je fevdalno – sužnje lastniška organizacija.

      Vprašajte žerjaviste v Kopru, če imajo bruto bruto plače 4000 evrov in več in zakaj je tam večina delavcev sužnjev, ki na roko dobijo 200 evrov na mesec.

 3. G. Urankar, ta tekst ste si upali napisati zdaj v penziji. Če ga napiše resnični strokovnjak s hrbtenico, bo izgubil službo, bo osovražen v celi stroki, ne bo v Sloveniji mogel nikjer več dobiti službe. Kolektiv je monoliten blok, totalno in totalitarno hudoben in antisocialen in antihuman. A tako ali drugače ga podpira najmanj 95% državljanov Slovenije in skoraj vse parlamentarne stranke, predvsem pa tiste, ki imajo več kot 4 poslance.

 4. Poglejte kakšno je stanje v zdravstvu in šolstvu. Nihče ne upa začeti pisati o tem. Niti upokojeni zdravniki in učitelji. Med zbirokratiziranim kadrom komaj najdeš 10% zdravorazumskih in kritično razmišljujočih. Med njimi najdeš komaj 10%, ki niso skorumpirani. In med temi 10% ki imajo hrbtenico.

  Poznam številne upokojencez “desnice”, ki o tem ne upajo ali nočejo pisati.

  Zato g. Urankar vam izražam moje globoko spoštovanje, ker ste si upal začeti pisati o tej narcisoidni, socialistični, domoljubno nacional-interesni GREZNICI. Upam, da ste se zaščitili, da vas mafija ne pospravi kot je Krambergerja. Po njem jo nihče več ni niti malo ogrožal. Obratno: številni borci proti udbi so v resnici na njenem spisku.

 5. TEŠ 6 bi podjetnik Oz. dober gospodar naredil za 600 Mio evrov. Zakaj vi pravite 700 in Krivec 1100, ne razumem. Mafija ga je naredila za 2100. Danes TEŠ bruha 1000 X 60e izgub vsako uro. X 24 vsak dan in X 365 vsako leto. To plačujemo davkoplačevalci. Mafija ima ta denar že zdavnaj v davčnih oazah. In mafija ima v politiki res dobre igralce, da vsak dan znova speljejo pozornost iz ključnih tematik, ki bi mafijo razkrivale, onemogočale, zapirale in razlastile njene člane in uničevale mafijo, ti politiki vso besno množico skanalizirajo v labirinte, ki odvzamejo oponentom moč, pamet in razsodnost.

 6. Žal je tudi en del stroke prostituiran, drugi del nesposoben, tretji del pa deluje strokovno in skladno s strokovno etiko. Govorim iz lastnih izkušenj.

  Stroka politiki, tj. naročniku, lahko da rezultat, kakršnega pričakuje, napačen rezultat, ki je posledica nestrokovnega pristopa ali pa rezultat, ki je posledica neoporečne strokovne obravnave in je lahko nasproten od pričakovanj politike.

  Dogaja se vse troje. V primeru TEŠ6 sta bila žal na delu prvi ali/in drugi del stroke.

  Ni nujno, da je vedno politika kriva. Poznamo primere, ko je bila politika zavedena zaradi nestrokovnosti stroke.

  • “Ni nujno, da je vedno politika kriva.”

   Hm … je logična napaka ali posledica ekonomije kot mehke vede, vede, kjer vsako pravilo pozna izjemo?

  • V bistvu se gre za način dela s prelaganjem odgovornosti. Nekateri nerazumljeni temu tudi rečejo vrtičkanje. Stroka pride prav kot odličen izgovor. A ni fajn delat tako, da naloge samo prepošiljaš? Seveda je, samo bolj izkušeni vedo, da je potrebno že tam nekje na polovici projekta začeti iskati krivca..

 7. Ni nujno, kajti če je na delu nesposobna stroka, zlahka pride do napačnih rezultatov.

  Toda v tem primeru je nedvomno pomembno vlogo imel t.i. Šaleški lobi, ki je del SD-ja.

  • Na, pa smo spet pri strokovnjaku z referencami, na katerega se nasloni odgovorni politik.

   “Da najboljši strokovnjaki v Sloveniji ne dobijo zaposlitve, je hud problem za prihodnost naše družbe. Pri nas izbiramo ljudi po poznanstvih, sorodstvenih povezavah, klientelizmu. Najboljši pa niso izbrani. Da mladi odhajajo v tujino, ni problem, problem je, da se z dodatnimi znanji in izkušnjami ne morejo vrniti. Inženirji, zdravniki, pravniki …, ki se želijo vrniti, bi morali biti darilo državi.” Prof. dr. Verica Trstenjak na http://val202.rtvslo.si/2016/05/nedeljski-gost-32/

 8. To je to! Avtor ima prav.

  Za stroko se pogosto skrivajo hude grdobije. Začenši pri izvedencih različnih strok.

  In te grdobije potem upošteva politika, sodstvo in še kdo.

  Temeljno vprašanje, ki ga je vedno treba raziskati je

  – ali je bila ta grdobija naročena od naročnika ali od koga drugega?

 9. Izvedenci obstajajo na trgu EU, kateri člani smo že kar nekaj časa. Cilj je prost pretok blaga in tudi storitev. Njihovi stroški so višji, je pa zato končna cena projekta nižja.
  Seveda pa potem “naših” vseh barv ni zraven.

 10. Najbrž da ne samo oblast in tudi samo stroka ne !
  .. problem je ko sta ena z drugo v navezi.

 11. Gospod Urankar,

  čestitam za jasen in odločen nastop, čeprav ste bili časovno prikrajšani in ste dobili najmanjšo minutažo. Jaz bi strnil zadevo v dve besedi. Poleg politike, ki NI zahtevala od stroke kar bi morala – to pa je predstavitev alternativne rešitev, je kriva SKRUMPIRANA ini USTRAHOVANA stroka !
  Od poslancev bi bil dovolj samo Hanžek, dva sta bola odveč ! Gospod mag. Anton Urankar, pravilno ste poudarili odgovornost STROKE.

  In to stroke z zvenečimi akademskimi nazivi: doktorati in odlikovanji – črni Peter slovenske energetike dr. Peter Novak, dr. Sekavčnik, dr. Tuma, dr. Gubina in še bi lahko našteval tiste, ki so (in ne samo z mano) polemizirali in smo le izjemoma dobili možnosti poštenega odgovora, saj so na neki točki v DELU in RTVSLO diskusijo ustavili.

  Našteti doktorji in odlikovanci so tisti pametnjakoviči, ki so mene zasmehovali. Primarno krivdo pa nosi RUADRSKA STROKA, mislim, da je bil glavni dr. Likar, takrat dekan, kajti ta je dopustila lažno prikazovanje zalog po kvaliteti, kurilnosti premoga in vsebnosti pepela.

  Oba poslanca pa tukaj pozivam – posebej še g. Hanžka kot predsednika komisije, da se skoncenrtirata na to kar se še rešiti da, to je na TRASO 3 razvojne osi, ki je recidiv TEŠ6 – je pravzaprav avtocestni TEŠ6. Še je čas. V INTERPELACOJO infrastrukturnega ministra je treba vključiti še poglavje o TRASI 3. razvojne os Šentrupert – Velenje, ki jo je treba prestaviti iz zahodne F.2-2 na vzhodno F-6.

  Krivda nad vsemi krivdami za TEŠ6 pa je MEDIJSKA. Če bi imeli TEŠ6 v Avstriji bi ga MEDIJI v 1 letu "zradirali" !!!! Pri nas pa so prav mediji kritike utišali in poniževali, da bi lahko USTRAHOVANO in PODKUPLJENO stroko postavljali na piedestal !

  V tej diskusiji je bil vložek g. Krivca o sončni energiji popolnoma deplasiran, vsaj Matjaž Hanžek se je deloma – čeprav premehko, dotaknil bistva.

  Še enkrat pa poudarjam odgovornost MEDIJEV, njihovo nezamenljivo vlogo pri lakiranju laži ! Izpostavljam tudi RTVSLO in Delo – novinarja Boruta Tavčarja. Cankar bi rekel – BOLJŠIH VARUHOV NI IMELA NEUMNOST !!!

  Za politiko pa mora veljati: politik NIMA PRAVICE do NEINFORMIRANOSTI, točno to pa je počel Borut Pahor, ki se 2009 ni uprl blokadi šaleškega lobija, ko v kritičnem trenutku ni sklical sveta za energetiko pri predsedniku vlade, čeprav je to zahtevalo 9 od 20 članov sveta in celo sekretarka za gospodarstvo Darja Radić. Tukaj gre za zavestno skrivanje glave v pesek. Enaka je zadeva s POROŠTVOM za posojilo, ki bi moral biti v DZ letaže 2010, ne pa leta 2012. Tukaj je bil glavni DASO fin. minister Franc Križanič, ki je nategnil Pahorja. Skratka: SEKS brez meja !!! Sama incestna razmerja !

  Kamena doba ni minila ker bi zmanjkalo kamenja, v Sloveniji pa bo kmalu zmanjkali peska, zaradi množičnega skrivanja glave v pesek.

  • Prestrašeni so del skorumpiranih (podkupljenih, pokvarjenih).

   Prestrašeni so drugorazredni birokrati in jih je najlažje podkupiti. ” če boš kritiziral, boš zgubil dodatke na plačo, boš zgubil službo,…”

   Prvorazredni birokrati dobivajo od mafije velika denarna darila.

 12. Vsi govorijo o strahu, da so strokovnjaki na vseh področjih ustrahovani, da so ljudje v šolstvu, v zdravstvu ustrahovani.
  Strah je res prisoten, povsod. Strah vlada v vseh porah družbe. Ta strah bi poimenoval strah pred življenjem.
  Nismo aktivni (živi), smo pasivni (mrtvi).

 13. Ne vem, ali se strinjam s pogledi avtorja – vsekakor pa se globoko strinjam z napisanim. Zelo me čudi izjava gospoda Krivca (SDS), ki ga sicer spoštujem – razen če pripravlja teren za NEK-2?

Comments are closed.