Geopolitično drsenje Slovenije

10
Vladimir Putin in Noni volkovi Foto: Twitter

Na Selih pri Kamniku smo Slovenci dobili umetnino, ki nezgrešljivo spominja na predsednika Donalda Trumpa.

Avtor je bil nedvomno duhovit in ima seveda vso pravico, da karikaturira sedanjega ameriškega predsednika. Četudi tu in tam predsednik Trump naredi ali izreče kaj všečnega katoliškemu ušesu, je seveda še veliko več problematičnega – tudi, če predsednika Trumpa ne demoniziramo na način, kot to počno slovenski mediji.

Toda kaj bi se zgodilo, če bi takšno umetniško karikaturo nekje v Sloveniji postavili aktualnemu ruskemu predsedniku Putinu? Če se je skulptura pri Kamniku inspirirala pri Kipu svobode, kaj bi lahko navdihnilo avtorja Putinovega spomenika? Ruska babuška? Ruski medved?

A morda Putin spomenik/spomenike že ima: predimenzioniranemu spomeniku ruskim vojakom na Žalah se je letos pridružil še en v Šmartnem. Ta “odprtost” Slovenije za rusko interpretacijo zgodovine ni ušla mediju Russia Beyond (v slovenski različici), ki ga mnogi imajo za propagandno roko ruske države. Propagande, ki se zlahka prelevi v dezinformacije in v to kar strokovnjaki danes imenujejo hibridno delovanje, torej skupek dejavnosti, manj ali bolj agresivnih, katerih namen je zaobrniti geopolitični kurz držav v ruskem bližnjem in daljnem sosedstvu, v prid Rusije in stran od Zahoda.

Članstvo v EU in NATO pomeni opredelitev RS za vrednote, ki žal niso vrednote Rusije

Po obdobju ministra Erjavca želi minister dr. Cerar “uravnotežiti” našo zunanjo politiko. Toda tudi ta pristop še vedno kaže na pomanjkljivo razumevanje dejstva, da članstvo v EU in NATO ni le simbolično, ampak da pomeni opredelitev Republike Slovenije za vrednote, ki jih ti organizaciji zagovarjata. Ki pa žal niso vrednote Rusije.

Poleg tega se intenzivni dvostranski stiki z Rusijo nespretno nadaljujejo. Celo bivši veleposlanik Roman Kirn, ki mu zagotovo ni mogoče očitati desne pristranskosti, je opozoril, da je bil nedavni obisk vladne delegacije s premierom Šarcem na čelu slabo pripravljen, saj je premiera pravzaprav postavil v senco župana Jankovića.

Ne moreš imeti malo enih in malo drugih vrednot. Navsezadnje smo člani EU in zavezniki v NATO. Putinova Rusija s problematično zakonodajo, še bolj z njenim spornim izvajanjem ter z manipulacijo represivnega aparata preprečuje opoziciji nastop na volitvah, opozicijskim voditeljem nalaga drakonske kazni za minorne prestopke ali pa jim te preprosto podtakne. Če se udeležite demonstracij vam lahko zagrozijo, da vam bodo socialne službe odvzele otroka. Organizirani kriminal, s katerim je Putinov režim vzpostavil posebno obliko sobivanja lahko poskrbi, da opozicijski voditelj tudi izgine. Ruske tajne službe so aktivne po svetu (Skripal). Z neba nad delom Ukrajine, ki ga nadzirajo pro-ruske sile, je bilo sestreljeno malezijsko potniško letalo. Ne nazadnje – kar bi moralo prepričati našo levico – Putin izvaja diskriminacijo LGBT populacije (kar nikakor ni v skladu s pogledom Cerkve).

Rusko pojmovanje demokracije in pravne države je torej zares drugačno od evropskega. Glede tega se ne moremo slepiti.

ZDA ostajajo delujoča parlamentarna demokracija

Ameriški predsednik Trump ima problematične poglede na ženske, migrante in na mednarodno ureditev, a ZDA ostajajo delujoča parlamentarna demokracija, ki spoštuje človekove pravice in kjer morebitne zlorabe oblasti dobijo svoj sodni epilog. Liberalna New York in Kalifornija se lahko na predsednikov konzervativizem povsem požvižgata. O predsedniku Trumpu lahko po mili volji govorite karkoli, brez posledic. In Beli hiši ne pade na misel, da bi s policijo ovirala prireditve potencialnih predsedniških kandidatov (četudi morda poskuša tuje državnike pripraviti do tega, da bi našli o njih kaj spornega, kot se je to najverjetneje zgodilo nedavno z Ukrajino).

Slovenija ni neposredna soseda Rusije, nima ruske manjšine, ne travme ruske okupacije. To ji je res lahko v pomoč za neproblematične, kolikor je mogoče prijateljske odnose z Rusijo, s katero je pač potrebno voditi dialog in upati, da bo ta nacija – ki je po svojem bistvu zagotovo evropska – nekoč spet našla pot nazaj do Evrope in jo tudi dejansko lahko spet oplajala. Dejansko – ne le z navideznim zavzemanjem za krščanske vrednote.

Kar je problematično je, da je količina ruskega vpliva, ki ga prek na videz nedolžnih, na kulturo in spomin vezanih pobud slovenska politika dopušča v državo tolikšna, da že lahko vpliva na dejansko (in ne le verbalno) zavezanost vrednotam EU in NATO in na našo mentalno umeščenost na Zahod. Temu mehkemu vplivu gre dodati morda še pomembnejše ekonomske vzvode: naša navezanost na ruski plin, Mercator v rusko-hrvaških rokah, lastništvo nepremičninskih in turističnih podjetij s strani ruskih državljanov pri nas, vloga ruskih bank itd.

Ruskemu prodiranju sledi Kitajska, tudi pri nas. Brez velikega pompa in solzavih debat o nacionalnem interesu je bilo Kitajcem prodano Gorenje, “naš ponos”. Kot da izkušnja z mariborskim letališčem ne bi bila dovolj …

Drsenje Slovenije na Balkan

Nekaj podobno problematičnega za našo vrednostno in geopolitično orientacijo se nam dogaja z našim drsenjem na Balkan. Zahodni Balkan ostaja prioriteta naše zunanje politike, namesto, da bi se predvsem posvetili iskanju zaveznikov v EU. Čeprav sploh ni naš najpomembnejši trg, se lep del našega gospodarstva – in politika z njim – prav na Balkanu še vedno čuti najbolj domačega, še posebej v primerjavi z zahtevnejšim Zahodom. Srbska banka je prevzela Gorenjsko, že pred časom Fructal. Imamo skupne seje vlad s Srbijo, ki ji vlada nekdanji Miloševićev minister za propagando. (Zakaj ne tudi npr. z Avstrijo? Je pomembnejša trgovska partnerica, zgodovinsko z nami najtesneje povezana dežela, za povrh pa imamo v Avstriji še manjšino.)

Srbija se počasi, a vendarle vztrajno vrača nazaj v Jugovzhodno Evropo z željo po dominaciji in primatu. Njen povratek pri nas spremlja jugonostalgija, pospremljena z zvoki balkanske glasbe: ta prodira celo v glasbeni okus mladih (po tekočem traku se pri nas vrstijo koncerti različnih balkanskih skupin – ne zahodno-evropskih), celo v kulinariko (zakaj nam vztrajno ponujajo čufte, ne pa italijansko-primorskih polpet?) in na police trgovin… Je res vse to zgolj naključje, zgolj sad človeške povezanosti z Balkanom?

Za Srbijo (in Hrvaško) je vsekakor lažje obvladljiva takšna Slovenija, ki pozablja na ambicije na Zahodu in miselno in razvojno ostaja na Balkanu, ali celo pod ruskim vplivom. Takšni Slovenci pa so konec koncev tudi lažje obvladljivi za domače politike iz vrst kontinuitete.

10 KOMENTARJI

 1. Pomenljivo je, da večina slovenskih medijev promovira balkansko kulturo ( od jezika, pesmi, glasbe in navad) in s tem izničuje slovensko kulturo.

  Žal tega ni pri balkanskih narodih. Ni tega, da bi oni promovirali slovensko kulturo, kar pove vse. Zopet postajamo hlapci v svoji biti.

 2. Pomenljivo je tudi, da smo Slovenci za časa Jugoslavije bolj pazili na svoj slovenski jezik in slovensko glasbo in pesem kot zdaj, ko imamo svojo državo.

 3. Je pa pomenljivo, da Evropa promovira slovensko glasbo, zlasti še evropski alpski svet, v katerega sodi kulturno Slovenija, saj je pretežno alpska država.

  Za vsakega je odločilno, da živi sonaravno. Potem se ne zameri stvarstvu.,

 4. Ruske vrednote res niso skladne s tistimi v EU in NATO-u, so pa povsem z vrednotami mafije, ki vodi slovensko državo. Korupcija, klientelizem, preganjanje opozicije, ključno merilo za vse je, ali je naš ali nenaš itd. To so “vrednote”, ki so v ospredju v Rusiji in pri naši mafiji.

  Zato, da take “vrednote” zaživijo, je potrebno imeti vodljive ljudi na vseh mestih. To je doseženo z negativno selekcijo na vseh vodilnih položajih. Negativna selekcija je tudi eden pomembnih vzrokov balkanizacije Slovenije in drsenja na Balkan. Nesposobni se na Zahodu počutijo inferiorne, kar tudi so, na Balkanu pa za enkrat superiorne. Zato se na Balkanu počutijo boljše, kot na zahtevnejšem Zahodu. Tudi trgovanje z Rusijo je enostavneje. Tu nista pomembni kakovost in konkurenčnost, ampak dogovor s partnerjem, ki ima nekaj od tega posla. to ustreza manj sposobnim, ki pa imajo veze.

  Dolgoročno je ta smer uničujoča. Toda ovce niso zmožne zaznati volkov.

 5. Putin izvaja diskriminacijo LGBT populacije (kar nikakor ni v skladu s pogledom Cerkve).
  ===
  Kar je preveč je preveč.
  Kaj pa če je naše članstvo v EU in NATU le simbolično?! Odkod avtorju podatek, da je dejstvo, da temu ni tako.
  In končno cel zaključek članka pove pravzaprav to, da je naša “nagnjenost” k zahodu izmišljena, napuhnjena, kajti ta zahod nas očitno ne mara kaj dosti, ne Italijani, ne Avstrijci. Obenem nas pa vzvišenost nad Balkanom stane vsak dan več. Ja, Kitajci so kupili Gorenje, kdo pa naj bi ga?! Nihče ni hotel imeti tega slovenskega komunističnega produkta.
  In piškave hotele Bernardin je moral kupiti Hrvat, ker pri nas pobijemo vse, ki imajo dva evra v žepu. Nič manj na desni.
  Da drugih stvari niti ne omenjam.

 6. Preprost odgovor na članek:
  Kakršen narod, taka je država. Politkarji v komunistični Sloveniji so izvoljeni od ljudi, ki ne gredo na volitve (cca 50%). Tem ljudem je država nepoznan pojem, je pa dejstvo, da danes najbolj otresajo jezik, kaj je vse narobe. Blizu starega pregovora “brez dela ni jela” je ta odnos polovica naroda do države. In če ni “jela” jejte rusko in balkansko travo, pa četudi je posušena. Na nek način boste že preživeli, četudi ob jamranju.

 7. Pomembno je, da je in bo slovenski narod ostal narod delavcev, kmetov in kontrabantarjev. To so vsi družbeni elementi, ki zagotavljajo povezavo z za-uralskimi Slovani.
  Negovanje tradicije pa nadaljujemo tako, da namišljeni filozofi iz Beograda (bolje Srbije), kjer jih naženejo, nato plašijo Slovence z besedo “narodnjaki”. Da tako politični emigranti lahko delujejo na političnem področju tako, da jim prikazujejo pomen narodnosti kot nekaj grdega torej preživetega za moderno družbo, potem bi morali vsi filozofi razumeti, zakaj so nekateri osebki morali iz države Srbije.
  Za popolno norost, pa jim naša država v takem primeru zagotovi dovolj visoko plačo, da si lahko kupijo tak stol, ki zagotovi prenos mase takih osebkov na tla dnevne sobe.
  FDV-jevska omejenost poznavanja okolja pa je izkazana s tem, da v medijih prikazujejo in predstavljajo samo popačene vzorce osebnosti njihovih profesorjev oziroma bivših docentov.
  Zato ni mogoče pričakovati premika v miselnosti ob prebogati mizi.
  Ko hlapec in delomrznež določata kriterije dela za gospodarjenje in ko prizadeti možgani potomcev likvidatorjev in zagrizenih partijskih funkcionarjev diktirajo tempo razvoja ne moramo in ne bomo napravili preboja.

 8. Na iste zadeve kot avtor v tem clanku opozarjam tule ze lep cas. Ta usmeritev, v katero smo spolzeli danes, je nepredstavljiva iz perspektive leta 1990. Ki je bila jasna: go west! Zahodne vrednote, Evropa, Evroatlantsko vojasko in politicno zaveznistvo, dobrososedstvo, srednjeevropski kulturni krog in regionalno sodelovanje ( Alpe Adria ipd).

  Danes smo z vsemi stirimi sosedi ali skregani ali z minimalnimi odnosi. Mediji stalno nabijajo predsodke proti sosednjim narodom, povsod sami fasisti in ustasi in proti politiki sosednjih drzav. Po Ameriki se lahko po moli volji spet pljuva. Bruselj je tudi postal zmerljivka. Trumpa, Kolindo, Junckerja vsako novinarsko scene vsak hip poscije. Ne Putina, Vucica, Dodiga, nikakor. Ko gre pa torej za Beograd, Banja Luko in Kremelj se pa stopijo mediji in vladajoca politika od sladkobne blazenosti in prijateljstva. Kam nas to vlecejo in zakaj pustimo, da nas vlecejo tja?!

  Cez 1000 podjetij ruskih drzavljanov je v zadnjih letih registriranih na tleh Slovenije. Opozorila so resna, da je znaten del teh enostavno v sluzbi spijonaze in propagande. Sova kaj dela na tem? Ce je sploh sposobna tega ali ni sama prestreljena z ljudmi, ki delajo za Kremelj in Beograd. Bojim se, da so tudi v medijih in politiki nekateri kupljeni za to. RTV Slovenija je povsem na tej liniji. Blamaza in sramota je to!

  • Stari vrabci so že čivkali o podmladni udbaški zasedbi v organih …. . Samo narod ni zrel (mlajaša in srednja generacija) da bi to dojel, zaradi partijske vzgoje v šolskem sistemu samostojne Slovenije – sedaj ukradena od rdečih mafijcev.

Comments are closed.