Nadškofova rojstna fara Sela s Trumpom postala globalna vas

11

Ob svetovnem dnevu miru so na Selih pri Kamniku, rojstni fari nadškofa msgr. Stanislava Zoreta, odkrili Kip Svobode, ki po mnenju avtorja arhitekta Tomaža Šlegla vabi razmisleku o tem, kaj je svoboda. Skulptura, ki se ga skoraj osem metrov v višino, sledi ideji kipa svobode, ki je (in še) ob prihodu v New York pozdravljal nove doseljence iz vseh koncev Sveta, jim dajal obete svobode, boljšega življenja, novega začetka življenja. Hkrati pa skulptura, ki jo srečamo, ko se približamo središču vasi Sela pri Kamniku, spominja na ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Prav zato je Šleglova umetniška instalacija pritegnila mnogo pozornosti, saj so o njej poročali številni svetovni mediji. Rekli bi lahko, da je Šlegel s svojimi somišljeniki postavil danes možno videnje podobe svobode, ki jo v svetovnem političnem smislu zaznamuje gostobesedni ameriški predsednik, za katerega že dolgo velja, da mu izrečene besede ne veljajo prav nič, saj je svetovni gospodarski red prav po zaslugi njegove vladavine izjemno turbolenten.

V športno-kulturnem društvu Sela, ki so Šleglovo idejo navdušeno podprli, saj so s Kipom svobode želeli opozoriti na svojo bogato dejavnost na številnih področjih. Na gradbišču so vsi delali brezplačno, v prostem času, in tudi ves potreben material so darovali številni krajani. Nekoliko se je zapletlo le pri zemljišču, ki je v zasebni lasti, pa so sedaj tudi tu našli zanimivo rešitev, ki jo je potrebno posebej izpostaviti. Odločili so se, da gredo po denar na globalno spletno platformo za množično financiranje. Upajo, da bodo na ta način zbrali potrebna sredstva, da Kip svobode preselijo, ob zadostni finančni podpori pa bodo lahko dokončali tudi notranjost kipa, kjer želi Šlegel prikazati, kakšni so notranji organi populista, še posebej srce in možgani.

11 KOMENTARJI

 1. Tomaž Šlegl vabi razmisleku o tem, kaj je svoboda.

  Že par deset tisočletij se ve: “Svoboda je odločanje med Dobrim in zlim.” Vse ostalo so nepomembne podrobnosti.

 2. Nespoštljivo do človeka, sramotno, neumno in nagnusno!
  Prismuknjenci, ki so to izdelali na ljubo naših mafijskih oblastnikov, so očitno brez lastnih možganov, da se več ne zavedajo, kje so meje dostojnega.

 3. Takšno “umetnino” lahko danes ustvari vsakdo, brez znanja, umetniškega navdiha in sofisticiranega orodja. Dovolj so žaga, kladivo, žeblji, les in nekaj barve. Le kaj se gremo? Enim je očitno dolgčas.

 4. Očitno takšni opomniki žanjejo največjo pozornost.

  Večjo kot Putin, ki ma 10 x večjo državp Rusijo kot je Evropa in zelo malo naseljeno, pa vsi migranti rinejo v Evropo in ne v Rusijo.

  Putina tudi nihče ne vpraša od evropskega vodstva, koliko migrantov pa bi Rusija sprejela.

  Tudi našo levico in vlado to ne zanima.
  Levico le zanima, da bi Slovenija prevzela čim več migrantov.

 5. To je nizkotno pobalinstvo. Ni treba ponavljati, da sem v marsicem kriticen do Donalda Trumpa. Ampak zakaj taksno javno norcevanje iz ameriskega predsednika? To vidim kot tipicno levicarsko postavljastvo nezrelih tipov. Ki jim je uporniska drza poza. Ki se nikoli ne bo s kanckom ironije dotaknilo lastnih levih oblastnikov. Niti kakega Putina ali Erdogana, Madura ter ostalih svetovnih resnicnih trinogov. Recimo severnokorejskih in kitajskih komunistov.

  Rezimski pozerji so ustvarili to protiamerisko kreaturo. Rdeci pobalini. Tudi zaradi takih gre danes Slovenija v napacno smer, ki je nismo izbrali leta 1990.

 6. Ni cudnega, da prva dama Amerike Melanija evidentno noce imeti opravka s taksno svojo prvo domovino, natancneje s taksnimi ljudmi. Izogiba se Slovenije ocitno. In prav ji dam.

 7. Zdaj imamo v Sloveniji dve taki grdobiji, ki javno in namerno žalita ameriški predsedniški par, v Sevnici in še tu. Menil sem, da je na podeželju pri nas več zdrave pameti, kot v levoizrojeni in priseljencev polni Ljubljani! Pa sem se izgleda zmotil, če je res, da je lokalno prebivalstvo navdušeno pomagalo pri instalaciji te svinjarije. Na tv je “umetnik” nadušeno pripovedoval, da gre za spomenik populistu, ki naj bi spredaj točil pivo, zadaj pa delil klobase in lokalci so izgledali vsi presrečni. Za mene osebno velja, da naj bo to spomenik našemu predsedniku vlade, ki je največji populist, kar jih poznam pa še v bližini je bil nedavno župan in si za tri izgubljene volitve (državne, lokalne in evropske) in premierski stolček res zasluži takšen spomenik!
  Ameriški državi in njenemu predsedniku, njegovi soprogi in ameriški ambasadi pa se za ravnanje svojih debilnih rojakov iskreno opravičujem!

Comments are closed.