Protestniki uresničujejo naročilo Spomenke Hribar: »Treba je storiti vse, da Janez Janša nikoli več ne pride na oblast …!«

10
Foto: youtube

Ali protestniki in razbijači po ljubljanskih ulicah ob petkih in sredah ter tisto soboto v Marezigah, razen organizatorjev, vedo, zakaj protestirajo? Seveda vedo, da proti Janezu Janši, ne proti temu, da je ta vlada kljub težki zdravstveni situaciji ena od najbolj socialnih vlad v tridesetih letih slovenske samostojne zgodovine, ki rešuje in kljub uličnemu sovraštvu vztraja.

Za protestnike dobre stvari, ki jih dela vlada, niso pomembne, tako kot niso pomembne protizakonitosti za tožilstvo in sodstvo

In to tudi za tiste, ki so jo pričeli rušiti, še preden je bila sestavljena in demokratično izvoljena. Sovražniki Janeza Janše z vedno novimi parolami že 18 mesecev kršijo Ustavo in zakone. Saj so tudi v Marezigah mahali z zastavami države in simboli komunizma, ki ga je Slovenija pred tridesetimi leti odvrgla v smetišče zgodovine.

Vse njihovo nezakonito početje (neprijavljeni shodi, želja po rušenju ustavne ureditve in grožnje s smrtjo …) so signali, zaradi katerih bi morale utripati vse luči v glavah ljudi, zaposlenih na policiji, v javnem tožilstvu in sodstvu, ki so braniki ne samo 63. člena Ustave RS, pač pa tudi demokracije, in naj bi varovali našo svobodo, življenje in lastnino pred nasilneži.

Za protestnike nikakor ni pomembno, da ta vlada namenja veliko politično pozornost in tudi denarna sredstva gospodarstvu in njegovemu razvoju, ki je osnova za delovanje pravne in socialne države oziroma za polnjenje državne blagajne. Saj je njeno polnjenje pomembno za vse druge dejavnosti in infrastrukturo, ki jo protestniki brezobzirno uničujejo.

Protestniki uresničujejo naročilo Spomenke Hribar: »Treba je storiti vse, da Janez Janša nikoli več ne pride na oblast …!«

Po sobotnih prizorih iz Marezig sploh nisem več prepričan, da se zavedajo, da je zastava z rdečo zvezdo kriva, da je po drugi svetovni vojni na italijanski strani, z vsemi nepremičninami vred, za vedno ostalo 140.000 Slovenk in Slovencev in da je bila zastava z rdečo zvezdo simbol neke druge države, ki je ni več. Kdor tega ne spoštuje, naj se ne trka po prsih, da je zaveden Slovenec ali Primorec, ker to ne more biti.

S strahom pa me navdaja sovraštvo, ki ga sporočajo protestniki in je naperjeno zgolj proti Janezu Janši. Saj se udejanjajo besede, ki mi jih je ob kavi ob izteku mandata prve Janševe vlade pred več kot desetletjem izrekla nekdanja slovenska političarka dr. Spomenka Hribar, in sicer nekako tako: »Treba je storiti vse, da Janez Janša nikoli več ne pride na oblast …!« In ta njen ukaz že 18 mesecev uresničujejo petkovi in sredini protestniki. Se je še treba vprašati, od kod ves ta gnev? So pa protestniki po ljubljanskih ulicah in vse od Triglava do Marezig na Primorskem, a vedno isti. Žal so med njimi tudi akademiki, ki tja ne sodijo.

Skupaj z nevarno boleznijo je v Slovenijo prišla tudi politična kriza, ki jo umetno vzdržujejo

Virus, ki je napadel vse človeštvo, nas je prisilil, da spremenimo medsebojne stike, da ohranimo svoje zdravje in zdravje drugih ljudi ali pa se poslovimo z obličja Zemlje. Če ne bi imeli znanosti, ki nas rešuje, bi se to prav gotovo zgodilo, saj nas je znanost dvignila na sedanji nivo izobrazbe in uspehov; edina je, ki ji lahko zaupamo.

Naj spomnim. Pred dvema letoma se je virus pojavil v mestu Vuhan na Kitajskem, na tisoče kilometrov od nas. Številni politiki, tudi v Sloveniji, so bili, z nekaterimi zdravstvenimi delavci vred, prepričani, da virus ne pride do nas. Pa je prišel, in to zelo hitro, pa zato niso bili krivi ne politiki ne zdravstveni delavci. Zdravstvena stroka se je kljub svojemu visokemu znanju in strokovnosti znašla v najtežjem položaju, vse od Hipokratove prisege. Saj je bila bolezen covid-19 popolnoma neznana v prvem vali skoraj neobvladljiva, pa se kljub temu niso predali, pač pa so se z vsem svojim znanjem podali v boj za iskanje cepiva, ki bi nas obvarovalo. In našli so ga, le zaupati mu moramo, tako kot smo v številnih drugih primerih.

Nas, Slovence, pa je prav v tistem času prizadela tudi politična kriza, ker se je slovenska vlada pod vodstvom Marjana Šarca ustrašila priprav na spopad s prihajajočim virusom in izstopila iz vladnih škornjev, ne da bi se vprašala, kaj pa bo z ljudstvom.

Za kaj porablja izposojeni denar sedanja vlada in za kaj so ga prejšnje?

Ko se je zbrala in opogumila druga politična skupina, da bi prevzela državno krmilo, se je, namesto pohvale za poguma, vsul plaz protestov, ki še vedno protestirajo z gesli »Ubi Janšu!«, »Smrt janšizmu« itd. Pa so vsem grožnjam navkljub prijeli za krmilo barke, ki je z neusmiljeno hitrostjo plula proti prihajajočim valovom covida-19, saj je že neusmiljeno moril v severnem delu sosednje Italije. In vsi ti pogumni politiki in njihovi bližnji namesto hvale še naprej doživljajo grožnje s smrtjo.

Vemo, da je epidemijo razglasila vlada Marjana Šarca le dan pred odhodom in povzročila zdravstveni kaos. Ampak za to ni bila kriva nobena politika, ne pretekle ne sedanje vlade. Kriv je nekdo drug, ki se je ugnezdil v človeštvo, katerega del smo tudi Slovenci.

Je pa čas covida-19 številnim Slovenkam in Slovencem v srca vcepil nesluteno sovraštvo, ki ga je povzročil stari virus komunizma, da je sovražnik vsakdo, ki se ne strinja, da je oblast primarna pravica tistih, ki živijo v duhu komunistične ideologije; da je vsakdo, ki se postavi zoper njo, smrtni sovražnik.

Res je, da je nas sedanja vlada zadolžila, a je dolg namenila zdravstvu, državljanom in gospodarstvu. Naj spomnim: ob nastopu te vlade je bila država zadolžena za 34 milijard evrov, pa od njih državljanke in državljani nismo dobili niti evra, vse je izpuhtelo.

In zato sprašujem: ali protestniki (večina) vedo, zakaj protestirajo? Bo po volitvah prihodnje leto bolje? V demokratični družbi se vlade menjajo na volitvah, ne na ulici. Vsaj izobraženci, ki to brezglavo počnete, bi pa to res morali vedeti. Mar ne?

10 KOMENTARJI

 1. Spomenka in Tine Hribar sta se v 30 letih, takrat sta prispevala k marsičem pozitivnem, precej ali kar zelo spremenila. Človek bi upal, da sta zrasla v modrosti in umirjenosti. Pa se je zgodilo prav obratno. Zdita se mi zdaj nekako kot Lidija Šentjurc in Sergej Kraigher. Sholasticna netolerantna dogmatika, kar omejenca…

 2. Moj pomislek na članek, ki hvali socialnost aktualne vlade, je edino, če ni bila ta socialnost in radodarnost kar pretirana. Bančne vloge Slovencev so se namreč v času covid krize ne zmanjšale, kot se je vedno dogajalo v velikih krizah, ampak so se znatno povečale. Mislim, da ni vloga vlade, da razdeljuje denar, ki ga ljudje niso z delom zaslužili in ga niti ne potrebujejo toliko za normalno življenje. To je pa že nepotrebno zapravljanje, ki ga bo nekoč potrebno poplačati z davki. Tudi zato je protislovno tudi hotenje bistvenega zniževanja davkov. Država lahko zapravlja toliko kot zbere. Vsaj tako veleva tradicionalna konzervativna logika, ki velja tudi za proračun gospodinjstev. Račun za pretirano zapravljanje držav in tiskanje denarja, ki nima kritja v delu in proizvodnji, bo izstavljen prej ali slej.

  • Kot dokaz svoje odgovornosti seveda lahko vrnete vse prejeto ali pa to-kot je dovoljeno in priporočeno-darujete drugim potrebnim.

   • Turistični boni so bili posrecen poseg. Sicer pa ne spadam med one, ki so med covid epidemijo povečali zaslužek, ampak obratno. V Sloveniji so v tem času mnogim izrazito povečali prilive na bancne račune, tudi če niso več delali. Ne vem, da bi v drugih državah EU vlade ukrepala tako. Dodatke so drugje dobili tisti, ki se jim je povečal obseg dela. Zlasti pa neposredno odgovorni za covid bolnike. To se mi zdi logično. Ne pa da je vlada Miklavž, Božiček in dedek Mraz.

    Se 2 leti nazaj je EU in mi z njimi, razen zadrtih levičarjev, prisegala na fiskalno pravilo. Se pravi trošiti, kar je ustvarjeno in niti evra vec. To, kar je zdaj, je obrat za 180 stopinj. Se bo treba odločiti, kaj je prav. Oboje ne more biti hkrati.

  • Dvomite v smotrnost? Imate pravico, tudi pravico, da ugovarjate in dvomite. Brez dvoma pa velja naslednje: državljani dobijo milijardo in jo vrnejo- to je pošteno, tajkuni ukradejo milijardo, državljani jo vrnejo- to ni pošteno. Bistvena razlika!

 3. Vsebina članka je krut in prepričljiv posnetek sedanjega trenutka, ki ga avtor predstavi s pravo mero občutljivosti in spravljivosti.
  Ponuja pa zanimive primerjave med preteklostjo in sedanjostjo. Že sama Spomenka Hribar je dobra izbira, ki jo predstavi avtor kot usodno žensko našega poosamosvojitvenega časa, z njenim izključujočim in sovražnim izhodiščem: »… Janez Janša nikoli več na oblast …«. Torej: treba mu je preprečiti enakopravnost in ga onemogočiti, njena nepopustljivost namiguje na našo preteklost, revolucijo, ko so bila dovoljena vsa sredstva. Tu naletimo na neusmiljeni ženski, ki sta s svojimi zločini usodno zaznamovali našo zgodovino: Zdenko Kidrič in Milko Planinc. Podobnost je očitna, zločinskost v preteklosti zamenjuje zahrbtnost in sovražnost. Spomenka Hribar nam sporoča, kdor nam ogroža vodilno vlogo, nima mesta v politiki, njega izbrišemo, tako, da ga preprosto ni.
  Bolj boleča in uničujoča pa je primerjava med našo revolucijo v bližnji preteklosti in epidemijo covid-19 danes. Zame neverjetna podobnost: razgalja vso pokvarjenost slovenske družbe in naplavlja vso brutalnost, ki jo je ustvarila revolucija.
  V obeh primerih imamo sovražnika, v preteklosti okupatorja, danes covid-19. S to trditvijo po moje še ni treba imeti težav. Pri ostalih dejavnikih in dogajanjih pa so sklepanja bolj dvomljiva. Sporazumemo se morda še z dejstvom, da je covid-19 ogrozil slovenski narod, slovensko državo, ki jo vodi demokratično izvoljena oblast, ta usmerja vse svoje moči v ohranitev življenj in blaginje državljanov. Tu pa skladnost navidezno »prej: zdaj« odpove. Narod ima zdaj razen covida-19 še enega nasprotnika, opozicijo z vsemi glavnimi mediji, sodišči in večjim delom javne stroke, ki zavedno ali nezavedno storijo vse, da vlada v svojih prizadevanjih ne bi uspela, brez ozira na žrtve, ki jih tak odpor povzroča. Vendar! Le navidezno narod v preteklosti ni imel dveh sovražnikov, imel jih je: okupatorja in revolucionarje. Tako kot so v preteklosti revolucionarji zlorabili osvobodilni boj za revolucijo, zlorabljajo danes njihovi nasledniki v opoziciji KUL s svojimi pridaniči boj proti pandemiji za prevzem oblasti z nasiljem na ulici. Izsiliti hočejo predčasne volitve, kar pa je dejansko prikrita revolucija. Od tu naprej so še zanimive primerjave, o teh kdaj drugič.
  Še ene primerjave se bom dotaknil, ki je po moje sporočilna, to je prvorazrednost sedanje opozicije. Nikakor se ne more sprijazniti, da ni prvorazredna, svojo vlogo in podobo skuša ohraniti vsaj z imenom, še vedno je zato koalicija, čeprav le koalicija ustavnega loka. Podobno so bili v preteklosti revolucionarji, danes le osvoboditelji.

 4. Ko te vabi belouška, te piči kača rdečeuška, ko ji podaš roko, da pride iz jame, v katero je padla!

 5. Spomnim se, da je Spomenka Hribar kmalu po osamosvojitvi rekla, da antikomunizem ni na mestu, saj komunizma ni več. Takrat sem govoril, da Spomenka nima prav, saj tudi nacizma že zdavnaj ni več, pa smo še vedno protinacisti in nacizem obsojamo.
  Sicer pa ima iz tistega časa neko grdo osebno izkušnjo z njo. Pokazala je vso svojo dvoličnost, kar se sprave tiče. Takrat sem jo spregledal in spoznal, da so njene sladke in “moralne ter etične” besede navaden blef.

 6. Podtaknili so v vrste drugih in celo v vodstvo, če se je dalo, svoje agente-vohune in intrigante.

Comments are closed.