Prejeli smo: Apel za ratifikacijo Resolucije o evropski zavesti in totalitarizmu

7
Foto: Novi glas.
Foto: Novi glas.

Predstavniki Gibanja 13. maj bodo v sredo, 15. julija med 13. in 14. uro poslancem v DZ izročili poseben apel.
Obiskovalce in podpornike bomo z njim seznanili pred vhodom v DZ.

Apel za ratifikacijo Resolucije Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu v DZ

Civilno gibanje 13. maj je, na posvetu »TIGR in njegov pomen za današnji čas«, 11. maja 2015, predstavilo Peticijo za potrditev Resolucije Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu v DZ.

Peticijo, ki so jo s podpisi podprli potomci žrtev totalitarnih sistemov, eminentni zgodovinarji, kulturni delavci, politiki in ostali državljani, smo poslali v predstavitev vsem poslancem DZ. S peticijo so bili pisno seznanjeni tudi predsednik DZ Milan Brglez, predsednik vlade Miro Cerar in predsednik države Borut Pahor, ki smo jih prosili za podporo, saj je napočil čas, da Državni zbor kot najvišji predstavniški organ v Republiki Sloveniji končno ratificira (potrdi) Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu sprejeto 2. aprila 2009 v evropskem parlamentu. Resolucija je bila v parlamentu EU sprejeta z veliko večino glasov, tudi z glasovi vseh takratnih slovenskih evropskih poslancev.

Oktobra 2009 je bila v DZ sprejeta deklaracija o seznanitvi z resolucijo EP. Seznanitev predstavlja le informacijo(!) o obravnavani vsebini, ne izraža pa strinjanja oziroma ne-strinjanja z vsebino resolucije. Od oktobra 2009 so za sprejem nastopile pomembne nove okoliščine.

Množica zamolčevanih dogodkov, ki so povzročili ljudem veliko gorja in se razkrivajo zadnja leta (Huda jama in do sedaj odkritih več kot 600 grobiščih, pričevanja ljudi – tv oddaje Pričevalci), nove knjige n.pr. Edvard Kocbek – Osebni dosje št. 584, Kazenski proces proti Črtomirju Nagodetu in soobtoženim, Ženska delovna taborišča, itd. kažejo značilnosti in krute posledice komunističnega režima, kar kliče po obsodbi vseh treh totalitarizmov na slovenskih tleh. Kliče po sprejemu političnega akta v DZ, kliče po ratifikaciji resolucije EP iz leta 2009, resolucije, ki v 17. točki posredno predlaga tudi Državnemu zboru RS, naj resolucijo sprejme.

Predstavniki civilnega gibanja 13. maj smo proti postavitvi spomenika žrtvam 2. svet. vojne dokler v Državnem zboru, ne bo potrjena Resolucija EP o evropski zavesti in totalitarizmu resolucija, ki pojasnjuje in argumentira potrebo po obsodbi vseh evropskih totalitarnih in avtoritarnih režimov v 20. stoletju.

Ratifikacija Resolucije Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu v Državnem zboru pomeni zavezanost evropskim civilizacijskim vrednotam, za katere smo se državljani Slovenije odločili na plebiscitu o samostojnosti Slovenije decembra 1990 in na referendumu o vstopu v EU marca 2003. Poslanci ratificirajte resolucijo in se pridružite tistim, ki podpirajo evropske vrednote, katerih temelj so svoboda, človekove pravice in demokracija.

Gibanje 13. maj

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


7 KOMENTARJI

  1. Žalostna je ta naša Slovenija, da je 25 let po demokratičnih spremembah toliko truda in naporov za normalizacijo našega življenja. Kakšni so to ljudje, ki jih ne ganejo ne grozljive statistične številke ne žalostna pričevanja o boljševističnem divjanju. Samo da je njim v nekdanjem sistemu bilo lepo, za ostalo jih ne briga. Zanimivi so opisi Jožice Svete v intervjuju v Reporterju, za kakšno hladno združbo je šlo. Avseniki so večkrat nastopili pred Titom (popolonoma na silo, saj se njegovemu povabilu, ki je bil ukaz, nihče ni upal upreti). Jožica je prav literarno opisala v tem stilu: Mi smo igrali, končali in nihče ni ploskal …

    Sam v bistvu ne razumem, zakaj smo z nostalgiki in zaviralci sprememb tako demokratično prijazni.Na tem področju bi moral nekdo pošteno zaropotati po mizi. Neverjetno, zato da bi popravili krivice in normalizirali stanje moramo organizirati peticije in protestne shode. Zdi se skorajda, da bi morali organizirati referendum, ali bo slovenska družba zločine in zločince obsodila ali ne … Glavno potuho boljševikom z molkom oziroma relativiziranjem problema daje “Evropa”. Komu je v interesu tako nečloveški odnos?

  2. Skratka, dovolj je besedičenja, dovolj je dialogov. Čas je za vzet kramp v roke. In upam, da bo to (morda s pomočjo novega zakona?) zdaj uspelo. Čeprav v resnici ne verjamem v to. Pri nas je še vedno neka agenda zadaj. Ali pa “neagenda”, popolna demoraliziranost in nesposobnost karkoli doseči.

Comments are closed.