Pravica do življenja je osnovna človekova pravica

0

Osrednja govornica na Pohodu za življenje 2020 je bila Urša Cankar Soares, mlada mamica, ki je nekoč sprejemala splav, potem pa je skozi lastno življenjsko izkušnjo, svoj pogled nanj spremenila. Bila je tudi uradna voditeljica celotne prireditve. Svoj nagovor na prireditvi ob Prešernovem spomeniku na Prešernovem trgu v Ljubljani nam je odstopila za objavo. Vabimo vas, da ga preberete.

Dragi zbrani, hvala vam, da ste del tako lepega dogodka. Hvala še predvsem otrokom, ki ste tukaj. Veste, vi ste naše upanje. Verjamem, da boste prav vi, naši otroci, ki imate najbolj iskrena in čista srca, odpravili s to veliko zmoto v Sloveniji! Dovolite mi, da se v tem nagovoru najprej obrnem k vam, dragi otroci.

Ko rešujemo življenje človeka, najprej poskrbimo za najmanjšega in najšibkejšega

Začela bi rada z zgodbo, ki se je resnično zgodila. Gasilec je hodil ob reki in naenkrat zagledal, da v njej nekaj plava. Prišel je bliže in videl, da je potopljen avto in na strehi avtomobila oseba. Ker je bil usposobljen, se je hitro vrgel v vodo in plaval do avta. Ko je prišel do njega, je videl, da je na strehi mamica z dojenčkom. Koga mislite, da je možakar najprej rešil? Seveda otročka. Zakaj? Če bi rešil najprej mamico, bi se dojenček lahko med čakanjem zvalil v vodo in bi gotovo umrl. Tako je najprej zagrabil otroka, odplaval na varno in se vrnil še po mamo. Oba sta bila na varnem.

Manjši ko ste otroci, bolj pazimo na vas. Če je mama edina, ki lahko poskrbi za otročka v maternici, ji to ne nalaga manjše, ampak še toliko večjo odgovornost, da zanj poskrbi. Je edina, ki lahko zanj poskrbi. Manjši ko je otrok, bolj ga negujemo in branimo. Večjo odgovornost imamo do njega.

Zgodba Lile Rose iz Amerike

Ko je Lila Rose, ena največjih zgovornic življenja v Ameriki, pri svojih devetih letih v knjigi videla sliko splavljenega otroka v  desetem tednu, je bila šokirana. Vem, da ste bili v ravno taki situaciji tudi tukaj zbrani otroci, ko ste za splav prvič slišali. Kako lahko nekdo poškoduje otročka v maminem trebuščku? Že sedaj me stisne pri srcu, kako bom to nekega dne povedala svojima otrokoma.

A Lila Rose je potem ustanovila skupino LiveAction, ki pomaga mnogim priti do resnice v zvezi s splavom; dnevno dosežejo več milijonov ljudi. Vidite, otroci, vi ste naše upanje. Sanjam, da bi vsaka šola, vsaka župnija imela krožke/delavnice za življenje, ki bi jih vodili vi, mladi. Da bi vsi mladi izvedeli resnico. Tako kot je začela Lila. V svojem okolju. Po malem.

Pozivam vas, da začnete delati v svojem okolju, v svoji župniji, in začnete širiti informacije prek spleta. Saj tistih ljudi, ki jih lahko dosežete vi, mi ne moremo.

Urša Cankar Soares se je odločila za življenje na podlagi lastne izkušnje

Poglejte, otroci, rada bi vam povedala še svojo izkušnjo. Dvakrat sem imela možnost, da bi mamici, ki mi je zaupala, da bo naredila splav, rekla kaj spodbudnega, pa ji nisem. Takrat nisem imela tega znanja, kot ga imam danes. To bi lahko rešilo življenje dvema otrokoma.

Zato vas še bolj goreče prosim, da si natančno preberete odgovore, ki jih imate v knjižici, ki ste jo dobili na Pohodu za življenje 2020; lahko se jih naučite. To bo lahko komu rešilo življenje.

In še nekaj vas prosim, poglejte si s starši na internetu pričevanje ženske, ki je hotela narediti splav, pa ga ni; ženske, ki ga je naredila; ter ženske, ki je otroka dala v posvojitev. To se mi zdi osnova za vsakogar izmed nas.

Znanstveno dejstvo je, da človek dobi svojo človeškost ob spočetju

Če otrok ni človek že pred rojstvom, potem nimamo nobenega problema. Ne potrebujemo nobenega Pohoda za življenje. Potem ne bi imeli nobene ženske, ki bi splav obžalovala, nobenega preživelega po splavu niti jaz ne bi stala tukaj pred vami kot bivša zagovornica splava. Vendar vemo, da to ni res! To ni resnica! Človek ne more čudežno dobiti svoje človeškosti s prečkanjem porodnega kanala; to nam govori razum, zdrava pamet, to nam govori srce, ženski instinkt, to nam govori Bog, to je znanstveno dejstvo. Zakaj bi sicer ginekolog pregledoval nosečnico vsakih nekaj tednov. Življenje se začne ob spočetju.

Kako vemo, da je otrok že pred rojstvom človek? Vprašamo se, kdo sta njegova starša. Človeka. Še nikoli ni ženska rodila konja ali psa. Če je njen potomec človek, si zasluži človekove pravice.

Če si otrok, dobiš otrokove pravice, če ženska …, da dobiš človekove pravice, pa je dovolj to, da si človek.

Nerojeni otrok je človek. Vedno! Ne more biti človek, ko si ga mama želi, ko si ga ne, pa ni človek in lahko konča med biološkimi odpadki. Vedno je človek.

Pravica do življenja je osnovna človekova pravica

Vsi se strinjamo, da je krivično ubiti nedolžnega človeka. Abortus je torej vedno narobe, ker ubije nedolžno človeško živo bitje. Tu smo, da vrnemo življenju pravo vrednost. Zato je danes dan veselja. Dan praznovanja. Dan sočutja.

Želimo biti zagovorniki najmlajših, najbolj ranljivih in opora njihovim staršem v stiski.

Vabim vas, da se vsak po svojih močeh angažira v svojem okolju, lahko se pridružite nam ali katerikoli organizaciji, ki se v Sloveniji trudi na tem področju. Na tem mestu bi jih rada naštela:

  • Zavod Živim,
  • Rahelin vinograd, ki pomaga ženskam po splavu,
  • Gibanje za življenje,
  • Center Sara,
  • 24KUL,
  • Biser,
  • 40 dni za življenje,
  • Zavod Božji otroci,
  • Ustanova Anin sklad, ki pomaga družinam z več otroki,
  • Pro-life skupina Maribor.

Hvala res vsem za vse dosedanje delo, za vse rešene otroke, za vse starše s povrnjenim upanjem, za vse praktične oblike pomoči, za vsako upanje, ki ste ga vlili v teh letih. Samo Bog ve, kako veliko delo ste opravili. Zaploskajmo!

Za konec pa le še en stavek: Če s tem pohodom rešimo samo eno življenje, je vredno. Se vidimo prihodnje leto. Hvala še enkrat, da ste prišli!