Minister Počivalšek: Nisem sestavljal seznama dobaviteljev, nisem se šel biznisa.

18
Minister Počivalšek: Bili smo v situaciji, ko je šlo za človeška življenja.
Minister Počivalšek: Bili smo v situaciji, ko je šlo za človeška življenja.Foto: STA

Počivalšek je poudaril: »Nabave zaščitne opreme za potrebe zdravstva, civilne zaščite in drugih pa do te krize niso potekale centralno prek našega zavoda … Ko je začela delati sedanja vlada, je bil sprejet sklep, da moramo nabavo zaščitne opreme speljati prek Zavoda RS za blagovne rezerve. Zakaj ravno zavod in ravno resor, ki ga vodim? Morda zato, ker drugih junakov, ki bi si upali prevzeti to zahtevno, nehvaležno, a nujno nalogo, ni bilo.«

Podpredsednik Vlade Zdravko Počivalšek te dni tarča dominantnih medijev in opozicije

Metod Berlec se je v pogovoru s podpredsednikom slovenske vlade, ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter predsednikom Stranke modernega centra Zdravkom Počivalškom, med drugim dotaknil nakupa zaščitne opreme. Najbrž nam ni potrebno dodatno opisati vsega, kar se te dni dogaja okoli podpredsednika Počivalška. Naj bo povsem dovolj, če zapišemo, da je v teh postal tarča dominantnih medijev in opozicije.

Seveda se je Metodu Berlecu, pogovor je bil namenjen za objavo v tedniku Demokracija, zdelo potrebno, da s sogovornikom osvetlita razloge, ki so pripeljali do tega, da se je z zaščitno opremo ukvarjal celo vrh vlade. Povsem normalno bi bilo, če bi to nalogo opravil Zavod RS za blagovne rezerve, ki sicer sodi v Počivalškov ministrski resor.

Na vprašanje o razlogih, da se je Slovenija ob razglasitvi epidemije novega koronavirusa 12. marca in nastopu nove vlade dan kasneje znašli v situaciji, ko smo bili skoraj brez ustreznih zaščitnih sredstev, je minister Počivalšek povedal, da je to vprašanje potrebno postaviti tistim, »ki so bili do tedaj odgovorni za nakup te opreme. Zavod za blagovne rezerve in posredno ministrstvo, ki ga vodim, to gotovo nista. Obstaja jasen seznam stvari, ki morajo biti v skladiščih zavoda v vsakem trenutku. In te so bile zagotovljene, postopki nabave za nadomeščanje sproščenih količin pa v teku.«

Počivalšek je posebej poudaril: »Nabave zaščitne opreme za potrebe zdravstva, civilne zaščite in drugih pa do te krize niso potekale centralno prek našega zavoda

Vse, ki v teh dneh že pišejo »obsodbe na račun nakupov zaščitne opreme in hitijo s političnimi obračuni, pa Zdravko Počivalšek opozarja, da bodo morali prej ali slej pošteno pogledati naslednja dejstva:

»Ko smo januarja in februarja spremljali izbruh epidemije na Kitajskem in so vsi resni strokovni viri že napovedovali širitev epidemije tudi v Evropo, smo se pri nas delali, kot da smo nedotakljivi. S tega mesta ne bom spraševal odgovornih v zdravstvu pa še kje, zakaj niso takrat dvignili glasu in povedali, da nimajo dovolj zaščitne opreme za morebitne krizne razmere. A če kdo meni, da je bila to odgovornost in naloga gospodarskega ministra, se pač moti. Jaz sem takrat delal to, kar je moja odgovornost: pripravil sem prvi sklop ukrepov za pomoč gospodarstvu.«

Če je kdo od bralcev pozabil, Počivalšek je bil minister za gospodarstvo tudi v Šarčevi vladi, tudi prvi ukrepi za pomoč gospodarstvu pa so se pripravljali, ko so potekali tudi pogovori o oblikovanju nove vlade. Kot smo v uvodu prispevka zapisali, je bila epidemija razglašana en dan pred nastopom nove vlade. Takrat pa je bilo treba hitro ukrepati. Kot je bilo že večkrat javno povedano, zaščitnih sredstev praktično ni bilo na zalogi. Podobno stanje pa je bilo tudi drugje v Evropi in seveda tudi v svetu, saj je tudi tam močno primanjkovalo zaščitnih sredstev.

Počivalšek: Bili smo kot človek, ki se utaplja v deroči reki …

Minister Počivalšek je na kratko orisal totalni kaos, ki smo v Sloveniji in Evropi doživljali sredi marca, ko je bila epidemija uradno razglašena:

»Sam sem bil v gospodarstvu skoraj 30 let, pa česa takega ne pomnim. Padla so vsa pravila trga, države so zasegale konvoje medicinske opreme, zapirale meje, kitajski proizvajalci te opreme so bili večinoma še v karanteni in mi smo delili usodo mnogih, tudi bistveno večjih držav. Bom uporabil primerjavo … Bili smo kot človek, ki se utaplja v deroči reki in se je pripravljen oprijeti vsakega debla, ki priplava mimo. Tako je bilo.«

Seveda se bralcem postavlja vprašanje, čemu se je minister Počivalšek vpletel v nabave zaščitne opreme za potrebe zdravstva, civilne zaščite in drugih, ko pa do te krize te niso potekale centralno prek zavoda za blagovne rezerve. Minister je podal naslednji odgovor:

»Ko je začela delati sedanja vlada, je bil sprejet sklep, da moramo nabavo zaščitne opreme speljati prek Zavoda RS za blagovne rezerve. Zakaj ravno zavod in ravno resor, ki ga vodim? Morda zato, ker drugih junakov, ki bi si upali prevzeti to zahtevno, nehvaležno, a nujno nalogo, ni bilo.«

Nisem sestavljal seznama dobaviteljev, nisem se šel biznisa …

Kljub izrednim razmeram in izredno povečanemu povpraševanju po zaščitnih sredstvih so uspeli pridobiti precejšnje količine zaščitnih sredstev. Sedaj pa v opoziciji pravijo, da so bili nakupi nestransparentni in negospodarni. Govorijo celo, da določena oprema ne ustreza  nakupe in da nekatere zaščitne maske ne ustrezajo zahtevanim standardom. Minister Počivalšek je v zvezi s temi očitki izjemno jasen:

»Zdaj, ko vsi laže dihamo, je opozicija prišla iz varnih skrivališč, kamor je pobegnila ob izbruhu zdravstvene krize. Danes je lahko biti pameten. Tudi sam vsega, kar smo naredili, danes ne bi več ponovil na enak način. A bili smo v situaciji, ko je šlo za človeška življenja. Pika. Delali smo vse, kar smo vedeli in znali, da bi zdravstvu in ljudem na prvih linijah boja z virusom zagotovili dovolj opreme. Vsak dan je pomenil nov preobrat, za 12 ur naprej včasih nismo vedeli, ali se nam bo izšlo ali ne.«

Minister je še posebej poudaril naslednje:

»Vsi smo delali v dobri veri. Tudi jaz, ki mi danes očitajo, da sem vrtel telefone in priganjal k delu. Poudarjam: priganjal k delu. Nisem sestavljal seznama dobaviteljev, nisem iskal certifikatov, nisem se šel biznisa.

Kaj pa naj bi v taki situaciji počel? Naj bi bil salonski funkcionar, sedel v fotelju in čakal, da se uradniški mlini odvrtijo v običajnem tempu? Dajte no … To nisem jaz. Vsi, ki me poznajo, vedo, da sem človek akcije. Da se ne izmikam odgovornosti. Zato kdaj dobim kak udarec več, a tega sem vajen.«

18 KOMENTARJI

 1. Kako so zleht in kako zavestno manipulirajo na nacionalni RTV, da bi umazali vlado. Vsak Dnevnik od prve minute vsaj 10 minut manipuliranja v zvezi z nabavo zascitne opreme. Kako nesramno ne le do vlade, nesramno do gledalcev! Packi, packe!

  • Pokvarjenci , ki visijo v parlamentu in prežijo kot zveri na plen , levičarji bi na vsak način radi sesuli
   vlado , ki je v teh mesecih delovala odlično , Šarec je pokazal svoj pravi obraz , izdal je bolnike , ki
   so se borili za svoje življenje ! Drugo poglavje pa je bilo ravnanje g. Galeta in tovariše ki so bili odgovorni
   notranje rezerve v primeru kakršne koli nesreče , skladišča so bila PRAZNA ! Da o obnašanju voditeljic
   na RTV ne govorimo !

 2. Sama tendencioznost, vse enostransko. Korupcija, korupcija. In menda veledobronamerni “zvizgaci”. Kar spremljam, ne vidim dokaza za en sam jasen primer osebnega okoriscanja. Npr ljudi povezanih z vlado. Niti enega. Vidim pa ogromno krizo nabave zascitne opreme po celem svetu in hlastanje vseh drzav, da bi prisli do nje. Logicno, da efektnost, cost benefit nabav v takem hekticnem casu ne more biti enak urejenim razmeram.

  Ljudje pa norijo po ulicah in kricijo: “lopovi, lopovi!” Zato, ker jim to mediji vsak dan obsedeno kapljajo na glavo. Zavestno, namerno hujskajo in ustvarjajo masovno psihozo. V tej drzavi, kjer so bile ob gledanju stran medijev ukradene milijarde. Tu pa ne vidim dokaza, da bi inkriminirani, konkretno tudi Pocivalsek, ukradli en sam evro. Neverjetno!

 3. Zdaj so dali v ospredje respiratorje. Manipulirajo iz dneva v dan, da je neki Rihard Knafelj vsa slovenska stroka. O istih respiratorjih imata univerzitetni profesor kardiologije in primarij intenzivistike, oba iz Celja, povsem drugacno mnenje od nekega Knaflja, ki je v 30 letih na zacetku karijere. Prevzeli so v Celju te respiratorje in jih ze uspesno uporabljajo.

  Pismeno so mnenje dostavili RTV Sloveniji. Istih respiratorjev so veseli marsikje v Italiji in ZDA in resujejo zivljenja v covid epidemiji. Ampak javna hisa o vsem tem molci kot grob. Ker bi gledalci lahko zaceli razmisljati in dvomiti: “kaj pa zdaj tole, kaj pa ce nas tile iz Tarce in Dnevnika, razne Erike in Mojce, zavajajo? Mogoce pa vsa ta gonja ne temelji na resnici?”

 4. Ja, IF, saj tudi ti praviš, da so bile prej “ukradene milijarde”. Pri nas je vpitje lopovi, lopovi športna disciplina. Erike in Mojce pa raziskovalne novinarke, ki iščejo resnico!

 5. Nocejo povedati na RTV Sloveniji, da je Riharda Knafelj pomembna figura v popadljivi opozicijski stranki bivsega premiera Sarca LMS, tudi pisec njihovega menda ubornega zdravstvenega programa.

  Nocejo ljudem povedati, kaksne militantno popadljive twitte objavlja ta clovek. Kaksno sovrastvo izraza do vlade in do Janeza Janse osebno in kako se strinja z najbolj radikalnimi levicarskimi zapisi. Se vec, ogromno retwita militantno antiteisticno stran.

  Dobra se zdi Rihardu Knaflju ideja, da bi tiste bolnike, ki se zanasajo na bozjo pomoc, ki molijo k Jezusu, odklopili od respiratorja. Pazite, ta zdravnik vsakodnevno dela s kriticno bolnimi na respiratorjih. Neverjetno, kaksno svinjarijo, skregano s temelji Hipokratove prisege ta clovek promovira.

  A je treba ponavljati, da o tem ista RTV molci kot grob?! Potem ko so pred mesecem na kriz pribijali direktorja v SG dr. Lavreta, ki se mu je za hip odtrgalo od stresa v zvezi z epidemijo in ob provokacijah znane zgage iz novinarskih vrst. Lavre se je opravicil. A so ga secirali v tej javni hisi in je izgubil sluzbo.

  Ampak Knafelj si pa lahko privosci karkoli, ker je njihov, ker je Sarcev. Knafelj bi lahko vse kristjane poslal v krematorij, pa se RTV SLO ne bi zganila in bi vse zamolcala.

  Trdijo, da Knaflju grozijo s smrtjo. Kaksno sprenevedanje: podli Rihard Knafelj bolnikom kristjanom grozi s smrtjo!

 6. Se to: trdijo, da je Knafelj neodvisna stroka. Govorijo celo, da je on vsa stroka. Vcasih o njem govorijo kar v mnozini. Oni, Knafelj. Plural maiestatis.

  Ne povejo za nic na svetu, da je tip v ocitnem konfliktu interesov. Da ima odprto privatno firmo in da promovira eno od podjetij, ki samo nabavlja respiratorje. Tudi za UKC. Zelo verjetno mu padajo cvenki iz nabav respiratorjev v lastni zep , neko protikorist za svoje usluge promoviranja nekega ponudnika po logiki dobiva in je tu problem, ker ni bila izbrana njegova firma.

  Ampak Rihard Knafelj je po “resnici” Rtv SLO clovek, ki ga zene sama plemenitost, on je najvecja in edina zdravniska avtoriteta Slovenije ( mimogrede, respiratorje najbolj poznajo anesteziologi), on je cisti zvizgac brezvkakrsnikoli osebnih materialnih in politicnih interesov.

 7. P.s: Dobavitelju respiratorjev je, kot berem v Delu, vse te psihoze in gonje dovolj. Zelijo v celoti anulacijo pogodbe, oni vrnejo ves avans drzavi, drzava pa njim respiratorje.

  Ne cudim se. Tudi meni je tega kretenizma in te histericne gonje dovolj. Kaj dovolj, prevec!

  Slovenija ostaja po zaslugi Knaflja in predvsem zensk iz nacionalne RTV brez rezervnih respiratorjev, ce nas zajame drugi val epidemije. In ta bo, ce ne prej, jeseni, verjetno tu in ce bo velik, bo respiratorjev manjkalo in bojo ljudje umirali v mnogo vecjem procentu.

  • IF , BRAVO ČESTITAM , KAKO UMAZANA IN POKVARJENA JE SLOVENSKA MEDIJSKA SRENJA , KI JE ŠE
   VEDNO NEKJE DALEČ ZADAJ ZA MEDIJI , KI VENDARLE DAJO NEKAJ NASE IN SE IZOGIBAJO POKVARJENCEV
   V NAŠIH LEVIH MEDIJEV !

   • Se popolnoma pridružujem vsem komentatorjem in se sprašujem kje je civilna družba, da dokaže voljo po demokraciji.
    Treba se je aktivirati za resnico in dobro države, brez tega ne more nastati demokratična in suverena država. Čeprav stojimo narazen, moramo stopiti skupaj in moramo biti proti taki opozicij.

   • Naši MSM mediji so še najbolj podobni inkviziciji, kjer v ospredju niso dejstva in argumenti, temveč želja, da se nekoga spravi s poti.

  • IF,
   hvala za vse vaše komentarje pod pričujočim člankom, soglašam z vsemi vašimi mnenji.

   Ob gledanju očitnega presstitutskega komplotiranja v različnih oddajah javne hiše tvslo (Dnevnik, Tarča, Odmevi…) in v poročilih na poptv me je vsakič grabila sveta jeza.

   Kar so počeli in bodo zelo verjetno še počeli družbenopolitični delavci teh dveh tv hiš (ki sami sebe neupravičeno imenujejo novinarji), je čisto navadna svinjarija.

   V državi imata samo ti dve tv hiši organizirano prisilno plačevanje prispevkov s strani gledalcev.
   Ena vleče svoj davek prek spiskov električnih priključkov, druga prek distributerjev tv programov.
   Ti dve tv hiši sta postavljeni v privilegiran položaj v primerjavi z drugimi tv hišami, kar ni pošteno.

   ____________

   Pred dobrimi desetimi dnevi mi je bilo iz neznanega vzroka onemogočeno komentiranje s starim vzdevkom Vanja brez črtice desno spodaj. Zato po novem komentiram s spremenjenim vzdevkom.

 8. Mojca, Erika, Elen, Jasmina, a ste koncno zadovoljne? Dokazale ste svojo pomembnost. Lahko dosezete, da Slovenci ostaneno brez respiratorjev, ce ve tako hocete. Izjemno. Kaj vse lahko se dosezete? Gotovo tudi to, da bo Ljubljanica odslej tekla navzgor proti Vrhniki.

  Ne vem, ali se bo iskalo druge respiratorje, ali ne. Predlagam, da rdecim prepustijo njihov plen nabav v zdravstvu. To je vendar njihova dedna pravica. Predlagam torej, da vnaprej dolocijo dobavo firme, ki jo promovira vrli postenjak dr. Rihard Knafelj. Predlagam tudi, da se njemu vnaprej doloci 100.000 evrov provizije. To je malenkost. Za ravnotezje pa se 100.000 Zemljaricu za pretekle zasluge in naj kaj ta odstopi tudi Eriku Breclju, ki bo kupil venec za spomenik Francetu Kidricu. 100.000 iz nabave respiratorjev pa se za Marc Medical, da bo lahko Mladina se naprej veselo prosperirala iz udbotajkunskih virov in obenem promovirala levicarstvo, kot vedno.

  Na koncu predlagam se Kaduncu, naj posebej nagradi za neizmeren prispevek v prid epidemiji ( ne proti njej) Mojco, Eriko, Elen in Jasmino, vsako s po 1.000 evri. Ni nujno, da iz cene respiratorjev. Lahko bi povisali prispevek iz narocnin, saj bi vsi z veseljem placali mnogo vec za tako izvrstno javno televizijo.

 9. IF,jaz verjamem Poćivalšku. Iz vaših mnenj pa je očitno, da so vas laži prizadele. Hvala Bogu niste tako pokvarjeni,da vas ne bi.Tudi vame grdo butajo.Tudi vsi drugi se bodo morali odločiti, komu bodo verjeli.

 10. Škoda, da že prej nisem opazil ta članek.

  Minister Počivalšek je najboljši gospodarski minister, kar jih je imel Slovenija.

  Tega se zavedajo tudi njegovi nasprotniki, zato ga hočejo na vsak način onemogočiti.

  Vendar se ne bo dal zmesti, ker je še boljši, ko gre za nagajanje drugih.

  Le zmagovito naprej gospod Počivalšek!

  Slovenci bi mu morali čestitati, da je v velikem pomanjkanju zaščitnih sredstev na trgu znal takoj organizirati domačo proizvodnjo zaščitne opreme.

 11. Minister Počivalšek si ne zasluži šikaniranja in podikanja LEVICE , kakor tudi ne vsi tisti , ki so garali za v tekmi z virusom , Šarec pa je stisnil rep med noge in zatajil na vsej črti ! Počivalšek in ekipa so storili vse kar je bilo mogoče in uspeli so ! Kdor si dovoli pljuvati po ljudeh , ki so reševali življenja bolnikov , je prostak brez primera ! Morda se jim bo to čez čas maščevalo , za svoj obstoj bi storili marsikaj , sprenevedanje in ovajanje svojih kolegov v parlamentu v času boja z boleznijo je sramotno ! Levica pa še kar išče priče in dokaze za svoje umazano početje ! Kje so dokazi tovarišija , ki je v parlametnu zato da
  kuje zarote in slabi moč Vlade , ki “futra uzurpatorje !

Comments are closed.