Boris A. Novak, zakaj ste si na tako plehek in nečasten način zapravili svoj ugled?

41
Boris A. Novak, od kot veste, da bo minister Hojs uvedel izredne razmere in strahovlado in da ima za to pripravljen načrt za uporabo vojske? Močno pretiravate, g. Novak – tudi, če ga ne marate.

Spoštovani gospod Boris A. Novak, pesnik, pisatelj, dramatik, esejist in prevajalec!

Ko sem pred dnevi prebral Vaš članek z naslovom Izdajstvo političnega razreda … ali satelitska Weimarska republika Slovenija, objavljen 16. marca v tedniku Mladina, sem se prepaden vprašal, ali je mogoče kaj takega prebrati izpod peresa tako uveljavljenega in uglednega človeka, kot ste Vi. Samo tu in tam sem prebral kakšno Vašo pesem. A to je premalo, da bi si o Vas kot pesniku in umetniku ustvaril kakšno merodajno sodbo. Zato pa je toliko več drugih mnenj, ki Vašo veljavo kot umetnika povzdigujejo precej visoko. Velik in bogat je seznam nagrad in priznanj, ki ste jih prejeli (povzeto po Wikipediji) od leta 1978 (Nagrada Zveze socialistične mladine Slovenije) do Prešernove nagrade za življenjsko delo leta 2018; vmes pa med drugim še Zlati znak Znanstveno-raziskovalnega centra ZRC SAZU in Častni znak svobode Republike Slovenije leta 2000 in še mnoge druge.

Že uvodoma ste gospod Boris A. Novak zapisali stavek, da me je zabolelo po vsem telesu od glave navzdol. Zapisali ste med drugim:

Vodilni politiki tega subalpskega Weimarja na stežaj odpirajo vrata kontrolnih vzvodov demokratičnega družbenega reda paravojaški drhali, bodočim ministrom Orbanove satelitske eksekutive pa pri tem kot poslušen in lepo oblečen ministrant streže predsednik države.

Potem, o predsedniku moje stranke Nove Slovenije Mateju Toninu po le nekaj urah ali morda po le nekaj dneh ministrovanja in sicer v razmerah, ki bi jim ne Vi ne jaz bila kos:

Kot državljan menim, da je s svojim diletantskim blebetanjem predsednik stranke Nova Slovenija Tonin dokazal, da je povsem nesposoben za opravljanje tako zahtevne in odgovorne funkcije, kot je položaj ministra za obrambo RS, še posebej v današnjih, skrajno zapletenih mednarodnih razmerah.

Grdo ste ocenili tudi novega ministra za notranje zadeve:

Še večjo mero patološkega nagona po kontroli in zloveščih diktatorskih naklepov izkazuje Aleš Hojs, ki naj bi vodil Ministrstvo za notranje zadeve. Njegov načrt uporabe vojske za naloge, ki jih v demokratični državi opravlja policija, je simptomatična napoved uvedbe izrednih razmer, politične strahovlade. Kako se je že nekoč temu reklo: enoumje? In kaj že pomenijo kratice strankarskega imena SDS? Satelitska Država Slovenija? Značilna je tudi cinična zloraba pandemije koronavirusa za demoniziranje beguncev, odpravljanje ustavno zagotovljenih svoboščin ter vsiljevanje politične in policijske kontrole.

Od kot veste, da bo minister Hojs uvedel izredne razmere in strahovlado in da ima za to pripravljen načrt za uporabo vojske? Močno pretiravate, g. Boris A. Novak – tudi, če ga ne marate.

Skoraj polovico svojega sramotilnega spisa ste kot ugledni pesnik posvetil predsedniku republike, ki je po svoji simbolni funkciji enak himni, zastavi in grbu Republike Slovenije. O njem ste napisali:

Kot državljan pa menim, da bi Borut Pahor moral odstopiti s položaja predsednika RS, saj je spričo bolestne kombinacije narcisizma in strahopetnosti povsem izgubil stik s stvarnostjo zgodovinskega trenutka, tako da njegove prazne in porazne geste škodijo ustavno določenemu demokratičnemu družbenemu redu Republike Slovenije in ugledu naše države v svetu.

Spoštovani gospod Boris A. Novak, zakaj ste si na tako plehek in nečasten način zapravili svoj ugled

Nestrinjanje s komerkoli, tudi s političnimi strankami in njenimi voditelji je splošno razširjeno po vsem svetu, v vseh državah in seveda tudi pri nas. Zato Vam kritičnih stališč nihče ne more zameriti. Vaš gnev in Vaša nestrpnost do tistih, ki jih ne marate pa presegata dostojnost izobraženca in umetnika.

Ko ste zapisali, da se pred našimi očmi se dogaja kolaps pravne države v satelitsko banana republiko, bi Vas rad vprašal, katero pravno državo, ste imeli v mislih, in katero banano republiko?  Ali lahko poveste tudi, kateri slovenski politični razred je  zaradi svojih pritlehnih interesov izdal občečloveške vrednote, demokratični kodeks in ljubezen do domovine, in da zato sodi na smetišče zgodovine.

In kaj ste mislili z zaključnim stavkom, Sodržavljanke in sodržavljani, mi pa vemo, kaj nam je storiti.? Lahko pričakujem Vaš odgovor glede zadnjega stavka?

Prijazen pozdrav z vsem spoštovanjem, saj vsega, kar ste napisali gotovo ne mislite resno.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

41 KOMENTARJI

 1. Globoka država s svojimi sateliti rovari. Ne bodo kar tako spustili monopolov, enoumja in vsega, kar drugim očitajo. Pričakovano. Vendar kriza marsikaj počisti. Med drugim se tudi bedni intelektualci tipa Novak pokažejo v pravi luči. Takšni, kakršni v resnici so. Naši levi intelektualci očitno res še niso prilezli iz hoste. Po njihovo so še vedno vsi, ki ne odobravajo (post)komunističnega vodstva in (pridobitev) komunistične revolucije izdajalci, kolaboranti in fašisti. Nič drugače kot med revolucijo in po njej. Res beda. Slovenija je resno zbolela, a ne samo a korona virusom. Zato na vseh lestvicah zaostajamo.

  Mislim pa, da je Janša na takšne izpade že imun. Vlada mora ne glede na vsa polena, ki jih nenehno dobiva pod noge, delati naprej, kot da jih ni. To je cepivo proti virusu komunistične preteklosti in drugim virusom.

  • “To je cepivo proti virusu komunistične preteklosti in drugim virusom.”

   Vladavina prava je tisto cepivo proti komunizmu. Seveda moraš pa imeti sodnike, ki so za vladavino prava. No pa smo spet pri lustraciji, vsaj neki mehki varianti.

 2. g. Mlakar, Vi niste bili toliko v Ljubljani. G. A.Novak ima pedigre in je upravičen da je dobival nagrade. Na stara leta pa se mu je utrgalo, ker je njegova opcija uničila šolstvo in znanost tako, da bo Slovenija zapravila vsaj še enkrat toliko talentov. K sreči so pametni odšli, da bo v tujini vzklilo novo seme. Take primerke pa bo povozil čas, ki je drugačen, ta čas pa bo normalen. Mi pač nismo imeli sreče, da bi se takih psovanj rešili izpod socialističnega jarma. On je znanstvenik, ki lepo živi v objemu Filozofske Fakultete, kjer se seme komuniszma redi na račun demokracije. V vsej pojavnosti norosti pa tisti ki ne uspejo s habilitacijo na FF gredo po habilitacijo na FDV in tako je verige topoglavcev, ki nam določajo zahojeno družbo sklenjena.
  Z istim načinom se je treba pogovarjati s prikritimi revolucionarji. Kaže pa da gre pri A. Novaku za znake staranje, ki se nekje pokažejo z bolj umirjenim nastopom, drugje pa za poslednjimi močmi za brambovstvo nore leninistične ideje. To je tiste ideje, ki je pomorila vse, do psa in mačke v Petrograjskem dvorcu…. samo nekaj vodke je treba da znoriš.

  • G.A.Novak ima pedigre , vsi ga imamo in če kaj damo nase , ga ne zavržemo , zato da se lahko udinjamo drugje , na bolj donosnem področju in pri tem pozabimo na svoj ponos ! Predstavljajte si , da bi naš največji
   pesnik dr.France Prešern zatajil svoje poreklo in se udinjal avstroogrski monarhiji , ki je zatirala vse kar ni
   bilo po njenem okusu ! Kaj je že rekel veliki mož Primož Trubar že pred stoletji , STATI INU OBSTATI ! In kaj od tega je ostalo dandanašnji ; podlegli smo kardeljanstvu , ki je zapečatilo usodo slovenskega naroda in nas pahnilov bedo v vseh pogledih ! Več o tem bi vedeli povedati kulturniki , ki so spoštovali in še spoštujejo slovenski narod in njegovo zgodovino in narodni ponos v vseh pogledih in načelih ! Novejša zgodovina slovenskega naroda je zatajila vse , naše poreklo kar nekajkrat , spoštuje samo najbolj umazno obdobje , ki je kastriralo slovenski narod in mu odvzelo identiteto !

 3. Novaka in druge skrajneže je lahko razumeti, če se spomnimo, koliko so vložili v sramotilno kampanjo proti Janši in sploh desnici – potem pa ugotovijo, da Janša vsem njihovim tridesetletnim naporom navkljub pridobiva simpatije in je celo popolnoma legalno sestavil spodobno delujočo vlado, česar sami niso bili zmožni! Vsa njihova zloba in napori, da bi ga povsem oblatili in se ga rešili, niso pomagali, niti krive obtožbe in nezakonit zapor ne.
  Bojijo se za svoje privilegije, ki si jih delijo, bojijo se ga bolj kot peklenščka, čeprav nikomur od njih ni niti skrivil lasu.

  Govoriti o Novaku kot intelektualcu pa je po vsem tem popolnoma nemogoče. Intelektualca poleg talenta krasita razum in humanost, tega pa pri Novaku ni mogoče ugotoviti. Vse njemu pripete medalje so očitno zgrešile cilj.

 4. Gospod Mlakar, od kod presenečenje nad Borisom A. Novakom? To, kar je izjavil, ni pri njem popolnoma nič novega. On takšen je in tako on razmišlja. Od zmeraj. Ste ga spoznali šele sedaj?
  To, da je od vseh strani nagrajevan, je logično. Če ne bi imel družinskega pedigreja, kot ga ima, bi se lahko za vse te nagrade postavljal na trepalnice. V primeru “napačneqa” pedigreja ali pa “napačne” ideološke usmeritve, bi pa bil – kljub še tako velikemu opusu in geniju – zabit pol metra v omerto.
  Tako da…zmerom na pravi strani, že v genih.

 5. Novakovih literarnih stvaritev ne morem ocenjevati, ker jih ne poznam. Upam, ne, prepričan sem, da nisem veliko zamudil. Kar se pa njegovih izjav tiče, se vidi, da gre za zadrtega komunista, ki navzven in za napoznavalce daje vtis velikega svetovljana. Kako tipično za tako imenovano intelektualno elito kulturnega marksizma! Ena sama mimikrija. Kako mojstrsko jih je razgalil pred kratkim umrli veliki mislec sir Roger Scruton. Tudi Novak očitno sodi k tej namišljeni eliti, In sam se je imenitno razgalil. Zdaj vemo, od kod, kdaj in zakaj medalje in priznanja (in druge privilegije): za lojalnost in poslušnost. Revolucionarnemu režimu in tudi svojemu velikemu vzorniku – očetu!

 6. Spoštovani avtor in vsa javnost: Saj tokrat ni bilo prvič, da se je B.A.Novak spustil tako nizko. Očitno ga res še niste dovolj dobro spoznali.

 7. Pa še nekaj vsem nujno priporočam: Pustite o-Mladino njim in se je niti ne dotikajte, da virusi, ki jih prenaša ne okužijo in uničijo še vašega duha.

 8. Ni treba, ce ne poznate, zanicevati opusa Borisa A. Novaka. V literaturi romanskega podrocja je zanimiv in pretanjen poznavalec, zlasti v srednjeveski francoski, pa tudi njegov pesniski in romaneskni opus ima nedvomno izpovedno vrednost. To, kar je ocitno preobcutljivo, z elementi paranoidnosti, nanasalnosti in histerije objavil v zadnji Mladini pa kaze, da ima v kriticni situaciji lahko izrazit primanjkljaj razumnega razsojanja in uvida potrebnih prioritet. Ki je v tem primeru nedvomno zdravje in ohranjanje zivljenj. Ni pa potrebe zato zanicevati cloveka ali odrekati umetniske vrednosti njegovega opusa.

  • IF:Prav nihče tu ni ocenjeval njegovega literarnega ali poklicnega dela. Povedali smo, da ne maramo in nočemo njegovega pljuvanja po ljudeh.

  • If, preden ste se zaleteli v obrambo A. Novaka, bi vsaj prebrali komentarje. Nihče ni sodil vrednosti njegovega umetniškega dela; njegov opus je neverjeten in mestoma genialen, ampak kot sem zapisal:

   “V primeru “napačneqa” pedigreja ali pa “napačne” ideološke usmeritve, bi pa bil – kljub še tako velikemu opusu in geniju – zabit pol metra v omerto.”

  • Seveda je tudi v slabih ljudeh kaj dobrega. Nihče ni do konca slab. Toda, ko nekdo javno kaže toliko nestrpnosti in difamacij, tj. klevetanja in blatenja drugače mislečih, to kaže na njegovo zelo nizko osebnostno raven. Nagrade nič ne pomagajo, če človek ne premore vsaj minimum resnične strpnosti do drugačnih. Kar sicer prav takšni hinavsko zahtevajo od drugih. Novak se je razgalil kot človek, ki je bolj vreden prezira kot spoštovanja.

  • IF kaj ko bi g. a. Novak ocenil prispevek Fabianija k arhitekturni umetnosti ali pa morda Balantiča! Ko je rasel kot profesor je bil tih kot rit.

 9. Novakova kritika zelo spominja na desne kritike. Samo strani so obrnjene. Čudno je naše obnašanje.

 10. Ta človek je popolna kopija vazalov in apologetov Partije, ki jih imajo nastavljene za dežurne pljuvalce na domoljubne in pametne Slovence! Jih je na stotine in imajo vsi odlične dosmrtne sinekure( Vezjak, Štrajn, Pribac in celo krdelo)!

 11. Zelo prizanesljiva in uglajena je avtorjeva predstavitev prispevka gospoda B. A. Novaka, ki naj bi ga objavila Mladina. Sam tega članka nisem in ne bom prebral, zadostujejo mi odstavki, ki jih navaja avtor.
  Iz teh odlomkov veje sovraštvo, izključevanja, žalitve, besede in misli, ki ne sodijo v besednjak umetnika, človekoljuba. »Ni vseeno, KDO KAJ reče!« sporoča gospod Požar! Da, zlahka mu pritrdimo. V našem primeru gospod Novak ni kdor si bodi, je človek z zlatim sijem, ima državna odličja ovešena od vratu do peta, kot severnokorejski generali, njegova beseda naj bi nekaj veljala. In ta beseda je grožnja, politični nasprotnik je sovražnik! Koga le kliče na ulico? Tiste, ki jih je priklicala že SKUPINA 75?
  To je sovražni govor, pred njim nas je svaril govornik na Ilovi gori?! Blesk medalj ga ne more prikriti!

 12. V Sloveniji imamo cel kup mednarodno uveljavljenih literatov, za katere niso slišali niti na Općinah nad Trstom, kje šele dlje. Nagrade in priznanja si podeljujejo drug drugemu, zato niso vredne nič. Ta Novak se mi je vedno zdel navaden pobalin, ki zaradi kvadratnega razmišljanja že po naravi ne more ubežati partijskim kalupom. Osemdeset let so na oblasti, Janši pa očitajo, da mu gre le za oblast. Osemdeset let potvarjajo zgodovino, na predloge po širšem javnem po svetu na temo polpretekle zgodovine, saj so razkrita nova neovrgljiva dejstva, pa kot papige odgovarjajo, da gre za poskuse revizije zgodovine. Janša ponuja roko vsem, komunistična partija samo svojim, pa je Janša ta, ki je izključevalen. Nova Janševa vlada ima druge prioritete in zato v polltretjem letu žal ne bo časa za čistko zakulisja, kjer vlada mafija. Lahko pa dobronamerni voilivci naredimo vsaj to, da pozorno spremljamo popadke in neznosne izpade komunističnih fosilov, ki zdaj cvilijo iz enega samega razloga: iz vidnega polja jim polzi blagajna. Vse te umetnike z velikim mednarodnim ugledom bi bilo treba brcniti na trg. Naj v življenju tudi malo delajo.

 13. Pred nekaj dnevi je dr. Stane Granda v članku na Časniku ugotavljal, da Kučan, po odstopu komedijanta v marionetni vlogi PV, sumljivo molči, kar pa ne pomeni, da počiva in spi.

  No, Kučan je zelo hitro poskrbel, da ne bi ostal tiho in je v sredo dal intervju za – pazite tole! – Radio Študent!
  Nimam pojma, kaj je povedal in me pravzaprav niti ne zanima. Očitno pa je, da se slovenski ortokomunisti na vse kriplje trudijo ohranjati določen vpliv na slovensko mladino.

  https://radiostudent.si/družba/odprti-termin/prvi-in-zadnji-predsednik-1

  Tudi javljanje Borisa A. Novaka v Mladini dokazuje isti pojav – slovenski ortokomunistični levičar se trudi, magari za ceno ponižanja svojega pesniškega “poslanstva” z zanikrnim besediščem, očrniti politično oblast, ki njemu osebno ni po volji. Pri tem je tako silno brezskrupulozen, da sploh ne pomišlja, da prav ta oblast tudi njemu in njegovim najbližnjim v kriznih razmerah rešuje zdravje in življenje!

  Čudno, da se ni še oglasila pesnica Svetlana… a še ima čas… bomo videli, kako dolgo bo zdržala molčé.

  Z Borisom A. Novakom pa je vendarle povezano tudi nekaj dobrega in sicer sta to njegova mlajša brata glasbenika: kitarist, skladatelj in glasbeni pedagog Jerko Novak, ki je skupaj z Neco Falk uglasbil slovite pesmice o Mačku Muriju pesnika Kajetana Koviča ter najmlajši brat Miro, prav tako kitarist, skladatelj, glasbeni pedagog in kantavtor.

  Pa naj dodam še razmišljanje, ki vsebinsko, na prvi pogled, ni neposredno povezano s člankom:
  predsinočnjim je obrambni minister Tonin obvestil slovensko javnost, da je prišlo do incidenta pri dobavi obljubljenih 3.000.000 mask za Slovenijo. Včeraj ob 12 uri je imel minister konferenco, kjer je oznanil ugotovitve slovenske policije, da je šlo pri obljubljeni dobavi za klasično prevaro. Kamion s tovorom mask nikoli ni obstajal. Na srečo slovenska vlada obljubljenih mask še ni plačala in ni prišlo do oškodovanja državnega proračuna.

  Začuda je s tiskovne konference ministra za obrambo Tonina v živo poročala samo Nova24tv!
  Trije programi državne tv rtvslo1, 2 in 3 so medtem predvajali razvedrilne oddaje, prav tako privatne tv.

  Dežurni levičarski politikanti niso zapravljali časa.
  Družbenopolitični delavec, levičarski aktivist Blaž Zgaga je na twitterju nemudoma izpostavil potrebo po vključitvi Sove v dobave maskic.
  Janševa vlada namreč, iz utemeljenih razlogov, zaradi prijateljskega kadrovanja na Sovi pod Šarcem, Sove ni vključila v Svet za nacionalno varnost. Zato je tudi odstopil njen dosedanji šef Kozmelj.
  Nekaj levičarskih twitter trolov pa je takojci začelo opevati Čeferina za njegovo nabavo 300.000 maskic.

  Ko v mislih sestavim naslednje dogodke: Kučanovo radijsko nagovarjanje študentarije, Novakovo prop-agitko v Mladini, prevaro z obljubljenimi tremi milijoni zaščitnih mask, Zgagino klicanje Sove ter tviteraško hvalisanje dobrodelne Čeferinovove geste (mimogrede – mnogo podjetij, ne le Čeferinovi frendi s Kitajske, je v teh zagatnih okoliščinah dobavilo svoje zaloge mask Civilni zaščiti, pa jih “naključni” tviteraši javno ne opevajo!)
  …se mi sočasnost naštetih okoliščin z neumornim in odgovornim delovanjem vlade in vseh ljudi, ki želijo kar najbolje opraviti vse potrebno, da bi preprečili nekontrolirano širjenje koronavirusnih okužb, sploh ne zdi naključna.

  Zgoraj naštetih okoliščin ne morem razumeti drugače kot hudobno načrtno politikantsko metanje polen pod noge vsem sodelujočim v Janševi vladi in z Janševo vlado.

  Pritlehno levičarsko politikantstvo je naravnost v posmeh vsemu medicinskemu osebju, vsem nujno potrebnim zaposlenim in vsem prostovoljcem, ki se v težavnih in težkih razmerah trudijo zadeve reševati brez kanca politikantstva.

  • No, poglejte, o tem govorim – državni, vendar očitno od levičarskih družbenopolitičnih delavcev uzurpiran medij, zopet hvalisa fuzbal predsednika, celo za tisto, kar je naredil nekdo drug.

   Da bi se na Siolu spomnili izreči vsaj kakšno besedo pohvale in zahvale predsedniku vlade Janezu Janši in predsednikom vseh koalicijskih strank Počivavšku, Pivčevi in Toninu, jim niti slučajno ne pride na misel. Vsi našteti so v kriznih razmerah sprejeli odločitev, da sestavijo vlado ter rešijo Slovenijo pred totalnim kaosom in zlomom, ki bi lahko nastal kot posledica odstopa neodgovornega komedijanta.

   Si predstavljate, da bi zdaj morali zopet na volitve in bi trajalo več mesecev, preden bi dobili operativno vlado?!?

   Hvala predsedniku SDS Janši, predsedniku SMC Počivavšku, predsednici Desus Pivčevi, predsedniku N.Si Toninu ter vsem poslancem, ki so razmišljali konstruktivno ter potrdili ministrsko ekipo, ki je spravila razmere kolikor toliko pod kontrolo, še preden bi začeli ljudje množično umirati!

   https://siol.net/sportal/nogomet/dobrodelna-organizacija-ceferinovega-prijatelja-o-kateri-se-premalo-govori-521350

 14. Gospod Boris A. Novak se je samo še dvignil v očeh poštenih in zavednih (levih in desnih) Slovencev. Žal je premalo (levih in desnih) intelektualcev, ki bi se bili sposobni upreti orbanizaciji, ki se spomnijo, da je Madzarska pred 70 leti paktirala z nacisti in okupirala Prekmurje, ki so sposobni sprejeti resnico, da je sodobna Madžarska diktatura, ki jo obsoja vsa normalna (leva in desna) Evropa.

  • Vi, zlopamtilo! Madžarska je svoje pakiranje z Nemci drago palčala s 45 letnim komunističnim terorjem. Žal naši levi intelektualci to sploh niso, ker še danes teror prodajajo kot pridobitev ljudstva. Vi niste nikakršen intelektualec in tudi Boris A. Novak se je izkazal enako. Vaša intelektualna sramota je brezmejna.

   Za povrhu pa nimate nikogar in je Janša edini še za vas. Dajte, pripeljite koga. Saj opozicije ni nihče postrelil (v tej diktaturi, kot ji pravite).

  • Čuj, ti, iz katerega zatohlega levičarskega legla si se ti pojavil? Ob takšnem pisanju bi bil še Boris Kidrič ljubosumen.

  • V mojih poštenih in zavednih slovenskih očeh je Boris Ante Novak nizkoten politikant, ki krizne razmere izkorišča za blatenje ljudi, ki se po svojih najboljših močeh osebno žrtvujejo in se trudijo reševati krizne razmere, ki presegajo vsakršne politične delitve.

   Sram naj ga bo, vojnega dobičkarja!

  • Cepec, Francozi in Nemci so skupaj zasnovali Evropsko zvezo kot projekt miru sprave. In to pac ne gre na nacin, da bi Francozi non stop na Nemce kazali s prstom: nacisti, kaj ste naredili. Kot ti kazes Madzarom po 70 letih! Kaksen argument je to?! Evropa lahko uspe kot skupen projekt samo, ce se rece ne tistim, ki bi v neskoncnost prestevali, kdo je bil in kdo ni bil na “pravi strani” v neki davni vojni in ki nimajo ponuditi drugega kot so predsodki in mednacionalna sovrastva! Zato moj odlocen ne spodbujanju sovrastva do Madzarske ali katerekoli, zlasti sosednje nacije!

   Predsednik Orban je pa sposoben politik. Uspel je prepreciti val ilegalnih migracij v svojo drzavo in bil zato delezen politicnega pogroma. Danes pa zelijo iste politike, ki so leta tolkle po njem, ob groznjah Turcije ponoviti, kar je uspel Orban. Eden redkih evropskih voditeljev, ki upa bazirati politicno identiteto na krscanskih tradicijah, na druzini kot zvezi moza in zene, na madzarskem domoljubju in na spodbujanju rodnosti. Hvala Bogu, da obstaja Orban. Tudi kot ogledalo zahodnim krscanskim demokracijam, ki so izgubile, da bi ohranile oblast, imenu lastno identiteto in obraz.

   Se enkrat. Cenim umetnika in humanista Borisa A Novaka. Primeren za voditi vladno politiko v tezki preizkusnji pac ta umetnik in poznavalec litetrature ni. Janez Jansa pa je primeren. Verjetno bolj kot katerikoli drugi slovenski politik.

   • A Boris A. Novak je humanist? Se enkrat si preberite clanek! Bog nas obvaruj sovraznih in nestrpnih “humanistov”.

    • Jaz sem zgoraj raztrgal ta njegov zapis. Se mu je pac odtrgalo. Humanist pa je. Spomnim se njegovih posegov v casu vojne pri nas in potem v eks-republikah v 90 letih. Ce se ne motim, je tedaj deloval v PENu. In se izkazal. Nikoli tudi ni bil nek rezimski, partijski clovek.

     • IF, selektivni humanist ni humanist. Resnični humanist ne bi kaj takega, kar je zapisal, niti pomislil, kaj šele zapisal.

  • Tvoji pogledi so na meji kretenizma. Ne samo Madžarska, tudi Romunija, Bolgarija, NDH, Italija,Turčija, Norveška, Danska, pa višijska Francija in končno boljševiška Sovjetska zveza (vse do 22.6.1941) in še katera država so paktirale z Nemčijo. Ja, zblojena EU napada Madžarsko in Poljsko in močno tvega, da jo bo ob takšni politiki zapustila višegrajska skupina in še kdo. Navsezadnje pa: Orbana je na demokratičnih volitvah izvolila večina Madžarov, in če jim bolj trdo vodenje ustreza, jim pač ustreza, pa EU gor ali dol.

 15. Tole pošiljam vsem levičarskim politikantom, med prvimi ljubljanskemu županu Jankoviću, ki se še ne zaveda, kako bo usekalo po prestolnici, ker on sam noče nič ukrepati, Tašner Vatovcu iz Levice (ki bi si te novice lahko sam prebral tudi iz italijanskih novic) ter ostalim levičarskim politikantom in družbenopolitičnim delavcem, ki kakorkoli nabijajo proti kriznim ukrepom vlade, ker ne kapirajo, kaj se dogaja!

  https://www.regionalobala.si/novica/iz-bergama-vojaki-s-kamioni-odvazajo-trupla-v-mestu-ne-uspejo-upepeliti-vseh-foto-video

  • Verjetno bi imeli se vedno lokale odprte, ce bi o tem odlocal Jankovic. In odprte sole, ce Pikalo.

   Seveda bi nekateri hoteli pozabit, kdaj je SDS zahtevala sklic sveta za nacionalno varnost in kdaj je to koncno storil Sarec. Sreda februarja na eni strani in marec na drugi. In kako so vsi mediji, tv postaje z izjemo Nove24 absurdno, bolno ignorirali zahteve in pobude najvecje opozicijske in najvecje parlamentarne stranke.

   Medtem ko je dr.Mrevlje na Nova24 Tv jasno in tocno napovedoval, kaj se bo zgodilo in smo spremljali tuje medije, predvsem italijanske o velikem razmahu epidemije pri njih, so ostali nasi mediji omalovazevali in ignorirali problem nekaj 100 km stran od nas. In zvesto do konca drzali stangu Sarcu v njegovi nevednosti in nesposobnosti.

   Ni treba pozabit, kaj je govoril Sarec se pred 10. dnevi, kaj Nina Pirnat, kaj Srecko Sestan. Vse zgreseno in zlagano. Mediji brez kancka kriticnosti, vse vzeli za cisto zlato.

   Verjamem, da recimo Aliju Zerdinu niso vsec tisti, ki na ta dejstva spominjajo. Obrambna reakcija, da se mu ne bi bilo treba soocit s tem, da bi ga/jih moralo biti sram in da bi se morali kesati. Ker bo ta neodgovornost terjala zivljenja Slovencev in Slovenk.

   • Ne vem kaj ti je narobe povedal Šestan. On je še sedaj poveljnik civilne zaščite, kolikor vem.
    Tudi Pirnatova in NIJZ so ravnali povsem korektno in strokovno, kot se rado reče.
    Povsem neumestno je tole nakladanje in talanje krivičniih očitkov.
    Naši zdravniki odlično obvladujejo situacijo, delajo zelo dobro, lahko bi si jih izposojali v tujini!
    Janša vam je dal kar ste hoteli: preventivno razglasitev epidemije.
    Hvalabogu je situacija pri nas zelo zmerna.Vidimo se, ko bo prišel račun. Me zanima, kdo bo s takim navdušenjem plačeval.

    • Epidemijo je razglasil ze Sarec. Pod pritiski. Ko se je epidemija razrascala v Severni Italiji in so Slovenci med pocitnicami mnozicno kot vsako leto smucali na Juznem Tirolskem ( manj pa v mondenem tirolskem Ischglu, kjer so se mnozicno okuzili predvsem Skandinavci, Islandci) in letali posvetu preko tamkajsnjih letalisc, je od srede februarja do zacetka marca imenovana trojka ignorirala problem in svarila pred “panicarjenjem”. Namesto navodila, da se tja ne hodi v teh razmerah in obveze vseh, ki se vracajo, da grejo minimalno 2 tedna v izolacijo. Nina Pirnat iz vrha NIJZ je strokovno izpadla kot lahkomiselni diletant, ki ne zeli politicno vznemirjat svoje vlade. Dr. Mrevlje je na Nova24 sredi februarja opozarjal, kaj se bo zgodilo. Do konca meseca se mu je v Delu pridruzil v opozorilih osrednji virolog v Sloveniji dr. Ihan. Svarila je dajal upokojeni cenjeni onkolog dr.Zwitter. Pirnatova pa skupaj s Sarcem z glavo v pesek, dokler je slo. In mediji bolestno lojalni prejsnji vladi enako. Trdili so, “sv.Trojica” Sarec, Pirnat in Sestan iz vrha CZ, da smo dobro pripravljeni, da nam ne manjka zascitne opreme. Popolna laz, ravno obratno je res. Stanje zalog zascitne opreme je katastrofalno, nova vlada improvizira in zdaj nabavlja, ko so kanali nabave bolj ali manj blokirani, da se ne bi delo sluzb, ki nujno potrebujejo zascito, povsem ustavilo. Kot so ze porocali recimo v ZD Kranj. Cela drzava premore 180 inkubatorjev, ki so v glavnem ze zasedeni s tezkimi pacienti zaradi drugih bolezni. Prosti inkubatorji so vitalnega pomena za tretman obolelih s covid19 pljucnico. Kje jih bomo dobili, bojo padli z neba?!

     Lagali so nam, ko so videli, da na zalogi ni mask, da kirurske maske ne koristijo pri preprecevanju prenosa infekta. Farmacevte v lekarnah so prisilili, naj to govorijo strankam, ki zelijo to zascito. Jaz sem jim v lekarni odgovoril pred 14 dnevi, da je to laz in jih vprasal, ce bojo v primeru epidemije oni delali brez obraznih mask. Na sreco jih danes oni imajo in zadnjic, ko sem bil v lekarni, mi je odvrnila farmacevtka, da so se mojega vprasanja veckrat spomnili v zadnjih dneh.

     Tezave pridejo z zamikom 2-3 tedne od prenosa okuzbe, Zdravko. Seveda tretiranje obolelih ta hip zdravstvo dobro obvladuje. Ce jih bo 10 krat vec, to ne bo vec slo. Nase rezerve v kadru in opremi so kriticno majhne. Bistveno slabse kot v Lombardiji. V provinci Bergamo tezko obolelih sicer ni 10 krat vec na stevilo prebivalcev. Vsaj 50 krat vec jih je. Zresni se zato, Zdravko!

     • Ne zavajaj in nehaj zlobno špekulirat.
      Če bi imel ti oblast ne dvomim, da bi zatrl ta virus v kali. Tudi planet bi ohladil, samo dovolj oblasti bi rabil. Pogovarjali bi se samo še o tem za koliko stopinj.
      Tvoje hujskanje in histerija je enaka izpustom CO2 in segrevanju planeta. Same apokaliptične prognoze za strašenje ljudi!
      Epidemijo je “razglasil” Šarec zgolj formalno. Ne vem zakaj bi zdaj to podtaknil Šarcu, saj ti pozdravljaš razglasitev epidemije. Pa ne da Šarec nekaj pametnega naredil?! Ker to pač ni mogoče.

     • Skoda besed in casa za tebe. Ki se vrnejo kot zmerjanje in podtikanje. Mogoce pa kakega drugega bralca le spodbudijo k odgovornemu vedenju.

     • Kakšno zmejanje? Zdaj boš pa ubožčka igral, prej si pa vihtel jezik kako nam Pirnatova in Šestan lažeta. Šestan pa je še sedaj na položaju.

 16. KAJ POMAGA, ČE MOŽ ZNA
  PRAV UMETELNO SESTAVLJATI BESEDE,
  KAR SICER OD SEBE DA, PA ODRAZ JE NEPOPISNE BEDE. DESETLETJA ŽE TEPTA BRSTJE ČUDEŽNE POMLADI, TAL MU ZMANJKA PA VSELEJ, KADAR “DESNI” SO NA VLADI.

Comments are closed.