Šolarji z maskami ali brez

4

Neodvisni strokovnjaki ne obstajajo. So samo drug od drugega odvisni in med seboj povezani učitelji, ravnatelji, zdravniki, pedagogi, socialni delavci, psihologi in upajmo, da tudi politiki. Da bi učitelji in ravnatelji stvari vzeli v svoje roke, potrebujejo najprej zaupanje. Zaupanje vlade in predsednika države Boruta Pahorja, zaupanje šolskega sindikata ter njegovega predsednika Branimirja Štruklja, zaupanje učencev, staršev in splošne javnosti.

Socialni demokrati so takole podprli poziv ravnateljev za šole brez mask

Njihova šefica Tanja Fajon je na Twitterju k temu še dodala:

Ne drži, da smo proti nošenju mask. Vztrajamo pa, da morajo vodenje krize prevzeti neodvisni strokovnjaki, oni naj komunicirajo z javnostjo. Ne ministri, ne PV, ali vladni govorec!

Kje najti neodvisne strokovnjake za pravo odločitev?

Zanimivi predlogi! Izbrani strokovnjaki iz vrst epidemiologov, pedagogov, socialnih delavcev, psihologov in praktikov naj se zberejo na simpoziju v Portorožu ali na Bledu in naj razpravljajo o nošenju mask v šolah. Ko se bodo utrudili, pa naj se odločijo za šole z maskami ali brez njih. Pogoj za udeležbo na posvetu je, da so strokovnjaki neodvisni. Najbolje in najhitreje bi izbor neodvisnih strokovnjakov opravili na eni prav tako neodvisnih institucij, kot so RTV, Fakulteta za družbene vede, Mirovni inštitut, sindikat SVIZ ali kar stranka SD, katere člani imajo izostren občutek za neodvisnost in strokovnost. Ker naj neodvisni strokovnjaki tudi vodijo reševanje krize ter komunicirajo z javnostjo, morajo ostati skupaj – torej na Bledu ali v Portorožu – do konca epidemije. Stroške prenočevanja, dnevnic in honorarjev bo poravnala Vlada Republike Slovenije, ki bo s tem razbremenjena spopada z epidemijo in se bo lahko posvetila običajnim vladnim opravilom v dobro vseh nas.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj, ki je danes ogrožen, podprete z donacijo.

Najbolj usposobljeni za reševanje težav so šolski kolektivi pod vodstvom ravnateljev

Seveda je moje pisanje povsem neresno, a če zgornje predloge članov SD vzamemo resno, potem je tudi moj predlog za izvedbo teh predlogov resen. V resnici so navedena stališča SD in gospe Fajonove povsem neprimerna, neizvedljiva in neresna. To ni nič drugega kot ideja babilonske zmešnjave. Vsekakor pa je vprašanje: z maskami ali brez njih, realna dilema. Z njo se najlažje spopadejo strokovnjaki, ki so najbliže problemom. To so učitelji in ravnatelji po šolah. Kakor koli bi ukrepali, njihove rešitve ne bi bile slabše, kot če bi na vsaki šoli posebej odločala država oziroma od nje pooblaščeni strokovnjaki in uradniki.

Priznati moramo, da so učitelji in ravnatelji strokovno najbolj usposobljeni za reševanje problemov na šolah, pa naj pridejo od zunaj ali od znotraj.

Samo odvadili so se že (in mi z njimi), da bi sebe videli kot povsem pristojne za reševanje težav na svojem področju. Večdesetletna državno birokratska represija je povsem zatrla njihov poklicni ponos in njihovo samozavest. Zato resignirano skomignejo z rameni in zahtevajo od zunaj natančna navodila, ki jim jih nihče ne more dati.

Neodvisnih strokovnjakov ni

Da bi učitelji in ravnatelji stvari vzeli v svoje roke, potrebujejo najprej zaupanje. Zaupanje vlade in predsednika države Boruta Pahorja, zaupanje šolskega sindikata ter njegovega predsednika Branimirja Štruklja, zaupanje učencev, staršev in splošne javnosti. Ravnatelji in njihovi najbližji sodelavci bi potem brez težav znali poiskati pomoč zunanjih izvedencev in bi se po potrebi tudi usklajevali z ravnatelji drugih šol. Spoznali bi, da neodvisnih strokovnjakov ni. So samo drug od drugega odvisni in med seboj povezani učitelji, ravnatelji, zdravniki, pedagogi, socialni delavci, psihologi in upajmo, da tudi politiki.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj, ki je danes ogrožen, podprete z donacijo.

4 KOMENTARJI

  1. Poziv za solo brez mask je v danih razmerah neumen in skrajno neodgovoren. Z eno besedo zblojen. Maske, ki zaustavijo nad 90 procentov prenosov infekta na drugo osebo so eno redkih orodij, da nam bo morda uspelo ali vsaj cim dlje in v vecji meri uspelo skozi covid krizo preiti brez vnovincnega popolnega zastoja zivljenja in dela, vkljucno s solanjem otrok. Alternativa maskam je le solanje na daljavo z vsemi minusi, ki jih prinasa otrokom in njihovim starsem.

    Odziv SD z dobrikanjem koronaidiotskemu populizmu je le nov dokazov, kako nespametno bi bilo taksno stranko imeti na celu vlade.

  2. Človek se zgrozi, ko sliši tarnati ravnatelje šol, da od ministrstva in NIJZ ne dobijo natančnih navodil, kako ravnati pri obvladovanju kitajskega virusa. Ja ta preklemanska odvisnost od države! Če oni najbolje ne vedo, kako ravnati v konkretnem okolju, jim vsa ta navodila ne morejo v ničemer pomagati. Zakaj pa so sploh ravnatelji?

  3. Sistem je nestabilen. To pomeni, da je ravnovesno število okuženih, tj. približno stalno število okuženih bolnikov dnevno, nestabilno. Pri stalnih ukrepih in s tem povezanem obnašanju gre število okuženih bodisi hitro navzgor ali navzdol. Zato je potrebno neprenehno bdenje nad številom okuženih in sprejemanje ustreznih sorazmernostnih ukrepov. Toda manjše ravnovesno število okuženih dnevno je pri manj zaščitnih ukrepih za preprečitev okužbe. To je pravzaprav zelo vzpodbudno obnašanje sistema.

Comments are closed.