Naša RTV Slovenija pomeni: od vseh državljanov, ne le levičarjev

4
Da bo RTV Slovenija resnično naša, pomeni: RTV Slovenija je od vseh državljanov, vseh strank in družbenih skupin, ne le levičarjev. Foto: STA

Novi svetnik Programskega sveta RTV Slovenija je na zadnji seji zelo prepričljivo govoril o problemu negativne vzgoje, ki jo izvajajo mediji z zavajanjem in spodbujanjem sovraštva pri mladih. Predstavil je primer dveh mladih demonstrantk, ki sta nesli transparent z neprimerno sovražno vsebino, žaljivo do premierjeve matere. Spraševal se je, ali sta se ti dve dekleti sploh zavedali tega. Kje je še kaj človeške prisebnosti propagandistov, ki mlade spodbujajo ali celo silijo k teptanju temeljnega človekovega dostojanstva drugih? Kakšni so medijski odločevalci, ki jih ne le ni sram takšnih dejanj, pač pa jih niti ne skrbi za mlade, ki na ta način tudi v sebi teptajo človeško dostojanstvo? Kakšno vzgojno spodbudo in zgled jim dajejo s takim početjem?

Si želimo tako vzgojenih rodov brez posluha za kulturno in odgovorno ravnanje? Kakšno prihodnost gradimo mladim s takim potvarjanjem resničnosti in spodbujanjem vzorcev sovraštva, zavajanja in laži?

Mediji izkoriščajo svoj vpliv na mlade ljudi

Tudi od medijskih kot od vseh drugih ljudi pričakujemo, da bodo vzgajali in spodbujali k spoštovanju, sodelovanju in kulturnemu oblikovanju vseh, posebej mladih. Veliko se v teh časih pandemije govori o tem, kdaj se bo spet lahko začela šola in ali bodo mladi lahko normalno hodili v šolo. Mlade danes celo bolj kot dom, družina in celo šola oblikujejo mediji, ki lahko zlorabljajo njihove duše za svoje politikantske cilje, kot se dogaja zdaj, odkar imamo vlado pod vodstvom Janeza Janše, saj nevestni propagandisti poskušajo vse, da bi omajali njeno verodostojnost. Lahko bi v smislu Gogolja rekli, da sicer ne prodajajo mrtvih duš, pač pa kar žive, občutljive duše mladih, saj jih izkoriščajo v svoje propagandno-politične namene.

Prvi korak navzdol je težak, nato je vest vse bolj otopela

Ponuja se vzporednica, kako so vodilni revolucionarji vpregali v svoj teroristični projekt rušenja obstoječega reda mlade fante in jim ukazali streljanje nasprotnikov. Kot je dejal revolucionar, je bil prvi strel težak, naprej je postalo to »obrtniško delo«. Tako je z vsem: pri prvem koraku navzdol še peče vest, nato vest otopi. Tako je s potvarjanjem resničnosti, ki počasi, a vztrajno osvaja duše ter polagoma jemlje pogum za spoprijemanje z osebnimi in družbenimi težavami. Namesto da bi pohabljenost očiščevali, jo skušajo nekateri s sedanjimi pritiski poglabljati. Ali torej tisti, ki to počnete, nimate (več) vesti, ki bi vam pomagala, da bi stopili na pot osvoboditve od preteklih bremen oziroma razbremenitve prihodnjih generacij?

Kako pohabljena je zavest pri nekaterih, ki ne vidijo ali nočejo videti takega zlorabljanja, je bilo vidno pri odzivu svetnice RTV, ki se je na isti seji ogorčeno obregnila ob omenjeni prikaz problematičnega zavajanja mladih, zaradi česar je drugi svetnik upravičeno protestiral.

Pogajalski uspeh predstavnikov vlade v Bruslju je RTV Slovenija komaj opazila

Predsedniku vlade je skupaj z drugimi partnerji uspelo v Bruslju izpogajati Sloveniji maksimalno podporo za reševanje krize s pogajalskim dosežkom 10,5 milijarde evrov za Slovenijo, od tega 6,6 milijarde evrov nepovratnih. Velik dosežek za Evropo in Slovenijo, tudi po zaslugi Janša in njegove vlade, kot je glede kmetijstva in razvoja podeželja prepričljivo pokazala na tiskovni konferenci ministrica Aleksandra Pivec. Prav bo, če bodo tudi člani stranke ugotovili, da lahko s tem denarjem izboljšajo socialno in zdravstveno stanje upokojencev.

Začuda ta dosežek vlade nacionalni medij kar prikriva ali celo ignorira. Daje pa besedo evropski poslanki, ki ponavlja floskule o problemu demokracije pri nas, čeprav večina državljanov ve, da je resnični problem slovenske demokracije ravno nered v slovenski družbi, nespoštovanje zakonov in nepreglednost poslovanja tudi v nacionalnem mediju.

Spored nacionalne RTV Slovenija mora biti pluralno uravnotežen

Tako imenovani nezadovoljneži govorijo o naši TV, a pri tem mislijo, da bi jo imeli le zase ali za določene skupine, plačevali pa naj bi jo vsi. Ta miselnost je prisotna tudi pri vodstvu RTV, ki ni pripravljeno uveljavljati pluralnosti in preglednosti medijske hiše v interesu različnih političnih in kulturnih skupin, torej celotne slovenske javnosti. To pristranskost je pokazala tudi pogovorna oddaja o medijih, ki jo je vodila Ksenija Horvat.  Malo je bilo tam govora o pluralnem delovanju nacionalnega medija, ni ga bilo o njegovem nujnem poslovnem prestrukturiranju, veliko pa ga je bilo o domnevnih pritiskih politike z novim zakonom o RTV Slovenija, ki da bo zmanjšal pluralnost, čeprav je njegov namen ravno uravnotežiti medijski prostor.

Voditeljica je za potrebe ohranjanja sedanjih neurejenih nepluralnih vzorcev na RTV Slovenija vključila evropske medijske levičarje, ki najbrž vedo, da se slovenskim tranzicijskim medijskim ljudem ne godi nobena krivica, pač pa udobno sedijo na svojih stolčkih. Namesto da bi vključila prizadeti del javnosti, ki delovanje hiše plačuje, a ga RTV Slovenija pogosto ignorira, so o tem govorili naščuvani tujci, ki jih malo briga naša pluralnost, če podpirajo stališča, ki ne ustrezajo naši medijski resničnosti.

Če so se evropski politiki uskladili, se moramo tudi državljani Slovenije

Foto: Posnetek zaslona

Sicer pa bomo morali sami doma zavzeto uresničevati pluralnost javnega zavoda. Bodo pa morali tudi odgovorni preiti k urejenemu poslovnemu delovanju hiše, kot je v prej omenjeni pogovorni oddaji dejal član nadzornega sveta RTV Borut Rončevič. Seveda smo za to, kar govorijo medijski dušebrižniki in njihovi botri, da naj bo RTV Slovenija naša. Naša RTV Slovenija pomeni: od vseh državljanov, vseh strank in družbenih skupin, ne le levičarjev. To naj bo televizija, ki spodbuja nacionalni interes, javno dobro in blaginjo vseh državljanov.

Če se je politika Evropske zveze v zahtevnem demokratičnem procesu na tem zgodovinskem srečanju dokopala do dogovorov kljub vsej različnosti, je to znamenje tudi nam oziroma vsem odgovornim v tej državi. Denar, ki se nam obeta, bo treba upravljati doma v soglasju in v dobro vseh državljanov. Tega nam ne bodo omogočili ne kolesarji na ulicah ne manipulatorji, še manj pogosto zelo sebični in celo škodoželjni širokoustneži – med njimi so žal celo parlamentarni predstavniki ljudstva in voditelji strank, ki očitno ne dajo veliko na svoje dostojanstvo.

Denar iz evropskega proračuna v korist vseh

Ta sredstva in vse, kar je povezano z njihovo uporabo, bomo uspešno razporedili le v zahtevni in demokratični razpravi, z odgovorno politiko in vključitvijo vseh sposobnih narodovih sil. Zato želim tej vladi še naprej vztrajnosti, medijskim delavcem razsodnosti in objektivne kritičnosti, državljanom pa pogumne podpore za tisto, kar bo dobro za nas vse, posebej za mlade in njihovo prihodnost. Če se imajo kristjani za bolj razsodne zaradi svoje ukoreninjenosti v Bogu, jim želim, da bi jim bila vera pri tem projektu spodbuda za pošteno in odgovorno javno delovanje, ne pa za sebične interese, javno promocijo in celo manipulacije.

4 KOMENTARJI

 1. Slovenska RTV, slovenija je samo zaradi tega , ker je njen uradni jezik slovenski , glede na njeno delovanje bi jo imenovali (KR’TV) “kučanaova radio televizija”, ” KF-21TV , brez Matere Slovenije !!!
  Lahko bi bila tudi televizija komunistične partije Slovenije s Kučanom na čelu ! Ali pa za domovino s komunisti naprej ! Gnezdo lažnjivih povzpetnikov s partijskim pedigrejem ! Ena izmed možnosti je tudi TV-lažnjivih kljukcev ! Moje resno mišljenje pa je , da bi morala biti slovenska televizija pluralno usmerjena brez političnih interesov , saj je vendar v bistvu televizija države , ki je članica EU ! Pri nas je narejena pač po okusu politične usmeritve države Slovenije , program je beden in spolitiziran in služi več ali manj agitpropu! Polnjenje programa v današnji situaciji je podvrženo corona virusu , oblika obveščanje je pretirana , saj je
  možno posredovati stanje tudi drugače ! Izčrpno poročilo naj bo v enkrat na dan v večernem dnevniku !

 2. Ti protesti in protestniki so slika slovenskih dominantnih medijev. Ki so celo njihovi glavni promotorji in katalizatorji. Nekateri novinarji/ke in uredniki/ce niti ne skrivajo, da sebe razumejo kot del ulicnih protestov. Aktivisti in agitatorji brez distance, ne pa novinarji. Ti ljudje so meni drug svet, s katerim zal osebno ne vidim skupne tocke.

  Se bi strinjal z Vanjo, kar je napisala pred kaksnim mesecem. Naj imajo en program nacionalne TV oni. Drugega pa naj dajo nam. Levica nima nobene pravice, da si ekskluzivno lasti RTV Slovenija!

  Nimate nic vecje pravice imeti svojo RTV SLO, Sandra Basic Hrvatin, kot katerikoli drugi drzavljan RS ali Slovenec po rodu! Vkljucno z mano. Celo Slovenka niste. Kar se greste, je puhlo pavje sopirjenje!

 3. Menim, da jr trba RTV SLO uničiti. To pomeni, vreči jo na prosti trg, glavnega pa materialno in s odvzemom ptostosti vezati na zakonitost poslovanja.

Comments are closed.