Med epidemijo in demonstracijami pod zaščito državnega tožilstva

5

Ne ravimo vojske, za našo varnost poskrbi Jaša Jenull. Foto: TwitterPetkove demonstracije medijsko podpirajo dominantni mediji, demonstrantom, ki se požvižgajo na predpisane ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa, pa se nič ne zgodi, saj jih ščiti državno tožilstvo.

Letošnjo Slovenijo, tudi poletje, ki ni vroče samo po temperaturi, ampak tudi politično, zaznamuje na eni strani nesposobnost pomiritve »nekdanjih«, da je njihov Šarec moral spakirati, po drugi pa izjemno sposoben obračun z epidemijo, ki pa se v nasprotju z vsemi pričakovanji ni umirila, ampak je prišlo do novega izbruha. Za številne starejše, ki imajo tudi druge zdravstvene težave, je bolezen usodna.

Že od nastopa Janševe vlade imamo v Ljubljani dvakrat tedensko demonstracije. Ob sredah protestirajo »kulturniki«. Ne zaradi kratenja umetniške ali ustvarjalne svobode, ampak ker dobivajo premajhno podporo od države. V Sloveniji namreč obstaja sistem, ki določenim umetnikom pomaga pri socialnih dajatvah. Vsekakor je to zelo dobro, čeprav skromno. Drug način financiranja so različni projekti, ki jih običajno stranke uporabljajo za financiranje svojih kulturniških simpatizerjev. Na tem področju je izjemno sposobna komunistična stranka, že nekaj časa se imenujejo Združena lista socialnih demokratov. Nekateri, zlasti oni, ki se norčujejo iz slovenstva in Janše, omalovažujejo osamosvojitev, so izjemno dobro plačani. Poleg umetniških so se organizirala še razna združenja »civilne družbe«. Na videz in včasih tudi v resnici gre za razne humanitarne organizacije, ki jih moramo občudovati, velikokrat pa za razne obvode strankarske organizacije.

Demonstracije ščiti državno tožilstvo

Klasičen primer je »Mirovni inštitut«, naslednik nekdanjega Marksističnega centra nekdanje partije, ki ga različna ministrstva obilno zalagajo z denarjem. Zadnje čase hoče biti vrhovni razsodnik glede sovražnega govora. Njihov temeljni namen je v resnici dušiti in onemogočati kritiko nekdanjega in sedanjega delovanja komunistov. Stvari gredo tako daleč, da njihovi somišljeniki zahtevajo uboj Janše, žalijo predsednika države, zmerjajo in žalijo pripadnike gardne enote slovenske vojske, ko ta izvršuje protokolarne obveznosti. Nič se jim ne zgodi, ker jih ščiti državno tožilstvo, ki je, kljub zamenjavi generacij, celo bolj v rokah nekdanjih, kot je bilo pod komunizmom.

Svojevrstna lumparija so tudi razni »eksperti«, ki molzejo državo s svojim svetovanjem. Tako je bilo samo za svetovanje glede domov za starostnike razdeljenega toliko denarja, da bi lahko zgradili zanje deset velikih domov. To financira ministrstvo za socialo, ki so ga kar nekaj mandatov vodili komunisti. Ocenjujejo, da gre za stroške okoli 7-10 % proračuna, več kot za vojsko in policijo skupaj. Da o znanosti niti ne govorimo. Ker je sedanja vlada to ugotovila in pipico privila, je vik in krik. Pri tem sredini kričači dobivajo veliko moralno podporo raznih evropskih institucij, ki nekritično podpirajo vse, kar ni »desno«. Celo sam evropski vrh. Vse skupaj ne bi bilo vredno besede, če ne bi kultura pri Slovencih imela posebnega položaja in jim mnogi dobronamerni nasedajo. Ne vidijo zlorab kulture.

Če bi za 5 minut prepovedali laž, bi bilo komunizma takoj konec!

Petkovi demonstranti zahtevajo odstop Janševe vlade. Trdijo, da so jih stranke njegove koalicije izdale, ker so pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami na televiziji skoraj prisegale, da se kaj takega ne bo nikoli zgodilo. Zato na čelu z javno televizijo vlagajo velike napore, da bi kakšno koalicijsko stranko razcepili in notranje sprli, da bi izstopila iz vlade. Trenutno uspevajo pri »upokojencih«, ki so popolnoma v rokah starih sil. Pa je nova koalicija nastala povsem legalno. Zelo shizofreno, če ne bi bila glavni podpornik tega norenja javna televizija, ki jo moramo vsi plačevati. Prav ona ustvarja vtis, da smo na robu državljanske vojne. Sedaj trdijo, da hoče oblast ukiniti javno televizijo. Včasih so govorili: »Če bi za 5 minut prepovedali laž, bi bilo komunizma takoj konec!« Niso se motili.

Vlada Janeza Janše je, vsaj na videz, dokaj mirna. Še več. Predsednik vlade vsake toliko časa objavi kakšen provokativen tvit in potem norijo. Včasih kar plešejo po njegovem taktu. Je mojster obvladovanja kriz. Alpinist zasebno in v politiki. Izjemno je uspešen tudi pri »obračunavanju« z epidemijo. Naslonil se je na vodilne slovenske strokovnjake, ki predlagajo ukrepe. Trenutno imamo občutek, da preveč pomagajo Hrvatom reševati turizem. To morajo delati, ker večina Slovencev, in to najbolj vplivnih, dopustuje na hrvaškem morju in mislijo, da se jim bo podrl svet, če tega ne bodo smeli. Na nedavnih pogajanjih o pridobivanju evropske pomoči je bil predsednik vlade izjemno uspešen. Več kot polovica 10,5 milijarde evrov je darilo, ne posojilo. To seveda zbuja pri nekdanjih, ki so mojstri zlorab proračunskega denarja, velike apetite. Cedijo se jim sline. Zato bo politična jesen verjetno zelo vroča.

5 KOMENTARJI

 1. Bi se strinjal z zapisanim, razen glede Hrvaske. 40 novoodkritih na 100 tisoc prebivalcev v 14 dneh je dogovorjen epidemioloski kriterij v Sloveniji za uvrstitev drzave na rdeco listo, kar pomeni 14 dnevno karanteno ob prihodu iz take drzave ( ob tem, da postaja strokovno vprasljivo, ce je res nujna tako dolga karantena, nekatere drzave prehajajo na 1 teden karantene ali opravljen test, predlogi so celo, da je 5 dni dovolj).

  Hrvasko je slovenska vlada dala na rdeco listo, ko je indeks pri njih presegel 40. Zakaj taksno mnozicno pametovanje in ponavljanje, da bi moralo biti to storjeno mnogo prej, celo ze v juliju, naj povejo tisti, ki to sirijo. Ker cel julij je bila Hrvaska v zelenem obmocju, torej z indeksom pod 10, potem pa v avgustu v rumenem do zadnjih dni avgusta, ko je sla ( najprej v vzhodni Slavoniji, potem v Zagrebu in srednji Dalmaciji) cez 40. S kaksno logiko bi smeli krsiti lastno epidemiolosko merilo, ki smo ga vnaprej postavili? Zato, ker gre za “grde sosede”, kjer imamo uzitek, ce jim crkne krava?

  V indeksu nad 40 so sicer danes drzave, ki po mojem vedenju se niso postavljene na rdec seznam. Med drugimi Francija, Nizozemska, VB, Svedska. Zakaj se del javnosti tako spravlja na Hrvasko, so pa tiho, ko gre za prihode iz imenovanih drzav, ki objektivno ta hip sodijo v rdece obmocje epidemije?

  Razen tega je na hrvaski obali kot vsako leto letovalo med pol milijona in milijonom Slovencev, manifestno okuzilo se jih je menda okoli 200 ( torej le eden na 25-50 tisoc turistov). V veliki vecini mladina v nocnih klubih in zabaviscih. Marsikje je bil dopust na hrvaski obali in otokih zanesljivo vsaj toliko ali pa evidentno bolj varen z vidika epidemije kot pa na prepolnih plazah slovenske obale ali bazenih slovenskih zdravilisc.

  Kar je bistveno v tej epidemiji, je izogibanje mnozic oz preprecevanje mnozicnih, posebej nezascitenih zbiranj, socialna distanca 2 metrov, striktna in pravilna nosnja obrazne maske in dezinfekcija rok. Ostalo je sekundarnega pomena. Namesto da se policija ukvarja s turisti iz Hrvaske, naj se koncno posveti uveljavljanju epidemioloskega reda doma, vkljucno s sankcijami za ignorante, koronaidiote in ostale provokatorje!

 2. Dokler mnogi verjamejo, da je CK na RTVS tisti, ki postavlja in odstavlja vlade, smo še globoko v totalitarizmu. Daleč od stvarne demokracije. To je tudi bistvo vseh težav in nasprotovanj. Janšizem je sinonim za demokracijo. Proti njej se borijo.

 3. Tako je, Tine! Obvezen pouk državljanske vzgoje v vse šole, začenši z OŠ, učitelj ( predavatelj) obvezno demokrat, jugo nostalgike na tečaje s predavanji o ekonomiji in moralki!

 4. Poslanci izvoljeni v parlament pa bi po mojem mnenju morali slovesno podpisati izjavo o spoštovanju vsaj šestih od desetih božjih zapovedi! Ne kot verniki ampak kot zreli, kulturni ljudje!

Comments are closed.