V Makedoniji že drugi val. Za konec tedna že policijska ura

1
Makedonija v primežu covida-19 ponovno uvaja policijsko uro

Makedonija se sooča s ponovnim rastam števila okužb z novim koronavirusom. Makedonija ponovno uvedla policijsko uro in omejila gibanje v državi. V državi so četrtek, 4. junija potrdili kar 120 novih okužb s COVID-19.

Je drugi val covid-19 posledica ramazanske bajrama

Minister za zdravje Venko Filipče je zavrnil kakršnokoli odgovornost vlade za prehitro rahljanje ukrepov v maju, da bi se ugodilo muslimanom v državi. Po mnenju Filipčeja so vsega krivi Makedonci in njihovo “pomanjkanje discipline”. Kritičen je bil tudi do notranjega ministrstva, ki ni poskrbelo za spoštovanje varnostnih ukrepov v praksi.

Makedonija je trenutno beleži 843 primerov aktivnih okužb. Od tega se je število okužb samo v zadnjih dveh dnevih povečalo za 221. Skupno so v Makedoniji zabeležili 2611 primerov okužb s COVID-19, 147 ljudi je umrlo.

Policijske ure tam se bodo začele v četrtek ob 21. uri in bodo trajale do ponedeljka ob 5. uri. Enaki strogi ukrepi bodo veljali za podeželske občine Lipkovo, Bogovinje, Brvenica, Tearce, Žhelino, Jegunovce in Karbinci.

V preostali državi je vlada znova uvedla že skrajšane večerne ure, ki se začnejo ob 21. uri in končajo zgodaj zjutraj.

V sredo je država zabeležila zaskrbljujoč nov vrhunec 101 okužb. Inštitut za javno zdravje je v četrtek izdal, da je število novih primerov v zadnjih 24 urah že doseglo 110, z možnostjo nadaljnjega naraščanja čez dan, ko bo na voljo več rezultatov testov.

vir: Radio Sarajevo

1 komentar

  1. Takoj ko so makedonske oblasti, zaradi pojava velikega števila novookuženih s Sars-Cov-2 v Skopju, napovedale popolno omejitev gibanja za mestno prebivalstvo preko celega vikenda, od četrtka popoldan do ponedeljka zjutraj, so se kolone avtomobilov zgrnile na mestne vpadnice. Ljudje so se pred uveljavitvijo ukrepa množično razbežali iz Skopja drugam po državi, kjer omejitve gibanja niso bile napovedane.

    Makedonci se od Italijanov niso naučili, da bi izvedbo takega ukrepa morali predhodno policijsko zavarovati, če so hoteli, da bi omejitve gibanja učinkovale proti širjenju okužb.

    V Italiji je le dve uri pred uveljavitvijo napovedi o ukinitvi železniškega potniškega prometa v državi, ta novica pricurljala v javnost in zgodil se je eksodus prebivalstva s severa proti jugu Italije, s čimer so se okužbe raznesle tudi v dotlej neokužena območja države.

Comments are closed.