Milena Miklavčič: Domovina, kljub vsemu – rada te imam

15
Današnji Dan državnosti naj bo za vse praznik slovenstva in obenem izziv in izpraševalec naše vesti: ali naredimo vse, kar moremo, za dobro mladih?
V zadnjih 29 letih smo bili državljani priča maličenju moralnih vrednot, bili smo priča ropanju domovine. Bili smo priča delitvi državljanov na prvorazredne in drugorazredne. Pa smo kaj storili, da teh anomalij ne bi bilo? Smo se kdaj uprli? Foto: Aleš Čerin.

Odločitev, da Slovenija postane samostojna država, je dejanje, s katerim se po svojih posledicah za usodo naroda komaj lahko primerja kateri drugi dogodek iz naše narodne preteklosti.
Na plebiscitu je glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od katerih se jih je za osamosvojitev izreklo 95 odstotkov (ali 88,5 odstotka vseh). Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov. Predsednik Demosa Jože Pučnik je takrat izrekel znameniti stavek, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo.
Če se ne bi pravočasno odcepili od Jugoslavije, bi bila Slovenija danes ena kriznih središč na balkanskem pogorišču…
Slovenci se zelo radi s kom poistovetimo in … pogosto mi nekaj pravi, da smo skregani z ljubeznijo do domovine prav zaradi stavka, izrečenega januarja 1990 (Milan Kučan):

»O odcepitvi Slovenije od Jugoslavije je težko celo misliti, ker to ni nikoli bila moja najintimnejša opcija. Z njo se ne morem sprijazniti.«

Pomanjkanje domoljublja

Nekega zvečera sem na TV (TV3) v oddaji ODKRITO ujela del pogovora o domoljubju. Najbolj sem si zapomnila učiteljico z osnovne šole Šmartno ob Paki, ki je – iz vsakodnevne prakse – pripovedovala o pomanjkanju domoljublja tako v učnih načrtih, kot med učitelji, otroki in njihovimi starši.
Vse, kar je povezano z domoljubjem ima celo negativen prizvok.
Ali sploh želimo biti aktivni državljani? Ljubiti Slovenijo?
V zadnjih 29 letih smo bili državljani priča maličenju moralnih vrednot, bili smo priča ropanju domovine. Bili smo priča delitvi državljanov na prvorazredne in drugorazredne.
Pa smo kaj storili, da teh anomalij ne bi bilo? Smo se kdaj uprli?

15 KOMENTARJI

 1. Tisti, ki ne prejema dovolj ljubezni od svojih domačih, zboli.

  Zaradi tega Slovenija boleha za boleznijo:
  političnega neustavnega delovanja, nedomoljubja, pravosodne pristranosti in nepravičnosti, zdravstvenega nečlovekoljubja….

  Vendar bolnik si zasluži večjo pozornost in pomoč, da prežene bolezen, ki muči njega in nas. Pomagajmo mu!!!

  • Težko je pomagati bolniku brez vere , bolanemu, ki je brez zaupanja, napol mrtvemu bolniku, ki se komajda še kaj zave , mrtvemu narodu – kar smo postali . Žal.

 2. Ali obvladamo vse veščine, da našemu skupnemu bolniku znamo učinkovito pomagati?

  Očitno še ne dovolj, ker nekatere bolezni že trajajo dolgo in ne prenehajo.

  Naj bo naše zdravljenje, naše zdravilo uspešnejše od tistih, ki ji dajejo z dneva v dan strup.

  • Težka bo, … ker je preveč Zastrupljevalcev/Zavajalcev še v Ozadju , z namenom Uničevanja Slovenskega Naroda … !!! ! !!!

 3. Ni vse izgubljeno in nemočno za Slovence in Slovenijo.
  Imamo slovensko ustavo:
  – ki ima v 3. členu zapisano, da je Slovenija država slovenskega naroda, katere temelj je logično – slovenska kulturna dediščina in kultura
  – ki zagotavlja osebno dostojanstvo vsem Slovencem, da se lahko počutimo kot zaželeni in spoštovani v svojem slovenskem domu.
  Zato se obnašajmo kot dobri gospodarji svojega doma in ukrepajmo kot ukrep dober gospodar, ki je zaradi tega tudi spoštovan!

  • AMENNN !!! VENDAR, KJE JE VODITELJ, Ki BO TA MRTEV NAROD PREBUDIL , IN POPELJAL NA SONCE SREČE ??? !!! ??? Jaz ga žal ne vidim, … aja, no, morda pa : Bernard Brščič, … pa še ta je dvomljiv …

 4. Ustavne kršitve so najhujše kršitve.
  Zahtevajmo, da vsi dosledno spoštujejo slovensko ustavo.
  Tiste, ki kršijo slovensko ustavo ali celo vztrajajo na teh kršitvah, pa pokličimo na odgovornost in jih odstranimo iz njihovih položajev, da ne bodo povzročali slovenski državi in nam škodo!!!

  Ustava se uresničuje na ustavni način.

  • AMENNN !!! Vendar pa je naša “ustava” tudi prepolna raznih neumnih zakonov … Zato tudi zmeda in nedelovanje …

 5. Mi, ki želimo nam in Sloveniji dobro, imamo ustavno podlago, da se uresničijo vsi svetli slovenski cilji, ki nam zagotavljajo:
  – dostojanstvo slovenskega naroda in naše osebno dostojanstvo
  – resnično demokracijo in ustvarjalno sodelovanje vseh za uresničitev slovenskih ciljev
  – odgovorno, pošteno, resnicoljubno in pravično delovanje vseh državnih sistemov…

  Torej poznamo drevesa in celoten slovenski gozd, ki nam daje življenjski kisik za ustvarjalno in uspešno slovensko prihodnost!
  Ni nobenega izgovora, da bi še naprej tavali v temi.

  Ker so ustavne kršitve mnogo hujše kot zakonske, saj je ustava najvišji državni pravni akt, napravimo seznam teh kršitev, ki jih počne politika in celotni državni sistemi ter zahtevajmo spoštovanje slovenske ustave!
  Dovolj je naivnosti in neumnosti kot da ne bi vedeli kako se stvari streže in ukrepa!
  Zlasti pa pričakujemo od desnice, da bo obvladala veščine, kako uresničiti slovensko ustavo!!!
  Nekaj svetlih primerov smo opazili.

 6. Ja, rad imam to domovino kljub napakam in nedoslednosti. Trudim pa se to odpraviti.
  Na zboru VSO sem že dvakrat predlagal, da mora biti praznik osamosvojitve 23. dec. ko je bil plebiscit in ja narod odločil. Bilo je sprejeto z aplavzom, toda nič več od tega. Prav bi bilo, da za 30. letnico to popravimo.
  Bistvo demokracije je spoštovanje narodne volje in to potrditi z pravim datumom.
  23. dec. je demokratična odločitev, 26.dec. pa je avtokratska in predstavlja motnjo v izražanju praznika.
  Škoda in vredno jo je odpraviti.

 7. Zelo primerna tema za ta čas
  Ali je od vas kdo pregledal vsebino šolskega programa za to področje, za 7. razred osnovne šole ?
  Verjetno ne!
  Če pa boste videli to krotovičenje pojma domovinske vzgoje, vam bo skoraj vsem jasno, da so ta program sestavljali rdeči klerikalci, ki nimajo pojma, kaj je domovina, kaj je domoljubje (patriotizem) in so naredili vse, da ta pojem naredijo nesprejejmljiv za otroka.

  Da bo vsem jasno, kaj so rdeči klerikalci, bom tudi to razložil

  Rdeči klerikalci, ki so se nekajkrat preimenovali (ZKS, ZKS-SDP,ZLSD,
  SD) in ustanovili še “nove napredne” stranke (DESUS, SMC, LMŠ, SAB, Levica) še sedaj vladajo v Sloveniji.
  Vse veje oblasti so v rokah rdečih klerikalcev, ki so potomci ali pa nasledniki rdečih verskih blaznežev, ki so izvedli genocid nad slovenskimi rodoljubi, ki še vedno leže po več kot 600 moriščih po slovenski zemlji.
  Po koncu vojne so rdeči verski blazneži privlekli v Slovenijo okupatorje, da so po slovenski zemlji hodili oboroženi tuji vojaki, govorili tuj jezik in še s pisavo so nas posiljevali. Ves ta čas
  so rdeči slovenski verski blazneži hodili na jug po direktive, kako uničevati, zatirati in ropati Slovence – KOLABORANTI.
  Njihovo osnovno vodilo je ŠKODOVANJE SLOVENSKIM INTERESOM, KJERKOLI, KADARKOLI IN ČIMBOLJ in tudi ta predmet je v to smer.

 8. POMANJKANJE DOMOLJUBJA NAREDI DUŠO PROTISLOVENSKO , NESLOVENSKO, ZLOBNO !!! ! !!! TAKA DUŠA POTEM UVAŽA TUJCE, MIGRANTE, KI JIM JE BILO TUDI V LASTNEM NARODU DOMOLJUBJE TUJE !!! ! !!! IN TAKIH PARAZITSKIH ZLOBNIH POKVARJENCEV SO ŽAL NAŠI POKVARJENI STARŠI VZGOJILI PREVEČ , TAKO, DA SE SAMO ŠE GREBEJO ZA OBLAST , NE GLEDE NA VSE !!! ! !!! REŠITVE PA NI …

 9. Domovina, kljub vsej tvoji Pokvarjenosti v katero si Žal zabredla, te imam rad, četudi se bojim, da morda sploh več rešitve zate ni , ker si se pustila Raznaroditi , Zapeljati , Prevarati , … Uboga moja mrtva domovina. Če te sedaj Bog ne obudi , te ne bo več Nihče sposoben . Ampak, kako pa bo to izvedljivo, ko pa si se od Njega najprej Oddaljila ? To ve Samo On , če bo Rešitev sploh še mogoča. Mir naj ti bo, v Gospodovem letu 2026 (-6) .

Comments are closed.