Ljudmila Novak pušča priprta vrata glede kandidature za predsednico države

14
LJUDMILA NOVAK: “PUŠČAM VRATA PRIPRTA.” (Foto: I. Gošte)

Gostja tokratne oddaje je bila Ljudmila Novak, evropska poslanka iz vrst Evropske ljudske stranke. V prvem delu oddaje je beseda tekla o pandemiji, ki je dodobra spremenila tudi delo evropskih poslancev. Sprva so veliko delali na daljavo. “Zdaj nas je že več poslancev prisotnih v Evropskem parlamentu, kajti večina je cepljena, redno pregledujejo tudi naša PCT-potrdila, tako da poskušamo zdaj čim bolj normalno delovati,” je povedala in dodala, da je tudi sama prebolela covid-19, čeprav je bila dvakrat cepljena, a na srečo brez večjih težav. “Seveda pa bom šla še po poživitveni odmerek cepiva.”

Ljudmila Novak je spregovorila tudi o razlogih, zakaj pri nas nismo dosegli višjega odstotka precepljenosti. Razloge vidi v nezaupanju do politike, ki je cepljenje spolitizirala, in v nezaupanju prebivalstva v znanost. Razlog za nizko precepljenost vidi tudi v tem, da so mnogi prepričani, da se lahko tudi brez cepiva obvarujejo pred okužbo, veliko pa je po njenem tudi negativnega populizma. In dodaja:

“Če bo nekoč prepovedano nekam vstopiti, ker nisi cepljen, nekatere države že tako ravnajo, se bo moral vsak zavedati, da sam nosi posledice. Sama sicer nisem za takšne drastične ukrepe … Hvala bogu, da cepiva sploh imamo.”

Novakova ve, kako bi ravnala glede zaupnice ministru Vizjaku

Sledil je pogovor o tem, kako pomembno je, da je Slovenija del Evropske unije. “Dokler je neka država članica EU, ima garancijo za to, da morajo posamezne članice delovati v skladu z zakonodajo, da vladavina prava velja.” Žal ji je teženj nekaterih populistov iz posameznih držav članic EU, ki bi radi to skupnost razbili. To opaža tudi pri nas, kjer so še včerajšnji veliki zagovorniki EU danes obrnili ploščo. Pri evropskih temah se je dotaknila tudi svojega poslanskega obiska v Izraelu, skupne evropske kmetijske politike in še nekaterih drugih tem. Ker ima precej izkušenj z delovanjem v Evropskem parlamentu, je spregovorila tudi o tem, kako je naša država ves čas od osamosvojitve pridobivala ugled.

“V zadnjem letu ali dveh pa so bili žal nekateri spodrsljaji na vrhu in tudi zaradi tega je Slovenija pogosteje prišla v evropske medije kot sicer, kar pa nam zagotovo ni koristilo.”

Omenila je tudi nekaj dobrih potez vlade. Dotaknila se je tudi delovanja NSi v vladi, odgovorila na vprašanje, kakšno ravnanje pričakuje od svoje stranke, ko bo šlo za glasovanje o ministru Andreju Vizjaku. “Jaz vem, kaj bi naredila.” Sama meni, da bi moral zaradi vseh izrečenih besed iz prisluhov minister sam odstopiti ali pa bi ga moral k temu pozvati predsednik vlade.

Ljudmila Novak je omenila, da so se pojavila vprašanja, kaj se dogaja s Slovenijo, ali smo še demokratična, ali spoštujemo zakonodajo. Navkljub nekaterim spodrsljajem pa meni, da smo dobro opravili predsedovanje svetu EU. Naštela je nekaj uspelih projektov.

Ljudmila Novak pušča priprta vrata glede kandidature za predsednico države

V nadaljevanju se je Ljudmila Novak dotaknila tudi ravnanja predsednika vlade Janeza Janše, ki je bil tudi v zadnji Demokraciji, ki so ga brezplačno prejela naša gospodinjstva, do Ljudmile Novak zelo kritičen, čeprav je njena NSi del njegove vladne ekipe.

“Tudi nekateri njegovi zapisi na Twitterju niso bili primerni. Že za navadnega državljana ne, kaj šele za predsednika vlade. To je sprožilo različne komentarje, pomisleke in prepire. Tudi zapleti v zvezi z STA in dvema delegiranima tožilcema so bili škodljivi za ugled naše države v Evropi.”

Ljudmila Novak je postavila vprašanje, ali bi bila omenjena zapleta, ki jih je po njenem zakuhal predsednik vlade, odpravljena, če ne bi prišlo do pritiskov s strani EU.

Ljudmila Novak se dotaknila tudi parlamentarnih volitev, rojevanja novih strank, kaj pomeni projekt Povežimo Slovenijo, kamor vabijo tudi njeno stranko, ki pa bo šla po njenem zagotovo na volitve samostojno. Na parlamentarnih volitvah ne bo kandidirala, ni se pa še odločila, ali bo kandidirala za predsednico države, k čemur jo mnogi nagovarjajo. “Puščam vrata priprta,” je odgovorila na vprašanje, ali bo kandidirala za predsednico države.

Ob koncu oddaje je povedala, kako doživlja Slovenijo ob 30-letnici samostojnosti, spregovorila nekaj besed o miklavževanju v času svojega otroštva in tudi o praznovanju božiča – pripovedovala je o lepih doživetjih. Vsem pa je namenila tudi nekaj prazničnih misli. Več pa si lahko ogledate v oddaji.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

14 KOMENTARJI

 1. Napačno usmerjena puscica proti “spolitiziranosti” boja proti epidemiji in neuspešnega doseganja precepljenosti. Spolitizirali so zadevo tisti, ki so konstantno pospeševali dvom in upor do ukrepov, ali te ukrepe sodno blokirali in zavirali cepljenje.

  To niso bili Jansa, Pokljukar, Krek, Beovic, Kacin, Logarjeva. Pač pa znaten del MSMedijev (Tarča, Tednik, Studio City, 24UR, Špela Kurent), dobršen del KUL koalicije- torej opozicija, ustavno sodisce večkrat, vrhovno sodišče, informacijska pooblaščenka, Štrukljev sindikat, predstavništvo osnovnošolskih in srednješolskih ravnateljev itd.

  Tega nasprotovanja v zahodnih demokracijah ni bilo. Usodnega nasprotovanja za uspeh boja proti epidemiji. Sodisca povsod, v Avstriji, Nemčiji, Italiji, ZDA, Kanadi serijsko pritrjujejo enakim ali ostrejši ukrepom izvršilnih oblasti v boju proti epidemiji kot so bila v Sloveniji s strani sodstva večkrat ali konstantno zavrnjena kot nezakonita in protiustavna. Kar je seveda manipulacija, večkrat razkrita s strani dr. Klemena Jakliča.

  Ne vem, ali gospo v stališčih vodijo prepričanja, ali jo vodi božanje slovenske leve oz kontinuitete scene, ki se ji dogaja, odkar je šla v afront z Janšo. Ponavadi je vsaj avstrijsko in nemško politiko in liderje hvalila. No zdaj pa je tudi tu proti obveznem cepljenju. Vsecno. A kaj je večja vrednota? Svoboda, da si neumen in brezbrizen do drugih ali varovanje zdravja in zivljenj?

  O odnosu do “neodvisnega” slovenskega sodstva pa tale odličen komentar dr. Franceta Cukjatija.

  https://nova24tv.si/slovenija/france-cukjati-o-strokovni-in-moralni-integriteti-odgovornih-ljudi-v-slovenskem-sodstvu/

  To sodstvo je v prevladujočim delu bolestno, patološko, korumpirano, instrumentalizirano, udbokomunistično. Tisti, ki bi ga potrjeval v tem, kakšno to sodstvo je in kam gre ( ocitno iz slabega na se slabse), je problem, ne pa tisti, ki bi ga spreminjal v ustavi skladnega iskalca resnice in delila pravice.

 2. Ponovno povem: Milka Novak je največji štor med slovenskimi politiki. Ne razumem, kako lahko sploh pomisli, da bi bila predsednica države. Revici se ne sanja, da tisti, ki jo tiščijo navzgor, ne mislijo resno.

 3. Kdo ve ali bi hotel kandidaturo sprejeti imenitnen in strokoven mož popšte kariere v strokovnem in javno/družbenem. To bi bil za Slovensko politiko NASMEH ZGODOVINE.

 4. Gospod Gošte, glede na vaše relativno pogosto odmerjanje pozornosti političarki Ljudmili Novak, prosim, da gospe naravnost poveste, da bo najbolj koristila slovenski politični desnici, če čimprej trdno zaloputne tista vrata, skozi katera se spogleduje s kandidaturo za predsednico Republike Slovenije!

  Če pa gospa Novak zasleduje politične agende slovenskih levičarjev – kar zadnjih nekaj let pogosto nazorno kažejo njene besede in dejanja, skladna z agendami le-teh! – potem bo seveda kandidirala za predsednico države ter po nepotrebnem potratila volilne glasove, ki bi dejansko koristili kateremu od resničnih desnih kandidatov, kajti določen delež desnih volilcev bo, kljub dokazom o nasprotnem, verjel, da gospa Novak iskreno pripada desni politiki.

  Ob glasovanju o lažnivi internacional-socialistični Resoluciji o vladavini prava v Sloveniji, ki so jo pripravili slovenski neokomunisti ter jo podtaknili evropskim poslancem v glasovanje, je Ljudmila Novak dokazala, da ni sposobna izbrati med ‘prav’ in ‘narobe’ ter pri tem zavzeti pravično in trdno stališče!
  Nič ne bo pomagalo, če se bo slučajno izgovarjala, da iz Bruslja ne vidi dobro, kaj se v resnici dogaja v domovini!

  Oseba, ki je neodločena, ko bi morala spregovoriti o resnici, ni primerna za predsednico države, nikakor pa ni primerna za predsedniško kandidatko krščanske stranke!
  Bilo pa bi zelo prikladno za slovensko globoko državo, če bi taka oseba postala njena predsedniška lutka, marioneta.
  Če se hoče Novakova s svojo neodločnostjo prikupiti levim volivcem, bi morala vedeti, da Škrabčeve obljube o njegovem glasu zanjo niso zanesljive…

  V Svetem pismu je v Razodetju mlačnost označena kot kristjana nevredna drža. Iz tega bi kristjan lahko razumel, da mlačna “vdržanost ob glasovanju” zanj ni prava drža. Neodločnost ni primerna drža kristjana, kadar je ta postavljen pred izbiro med obilico laži in resnico – izbrati resnico bi morala biti zanj prva, čeprav ne zmeraj lahka naloga!
  Perfidni lažnivci znajo ustvarjati meglo in z njo zakrivati svoje laži. Prav to počno slovenski neokomunisti v evropskem parlamentu – v pajdaštvu z ostalimi internacional-socialisti ustvarjajo meglo in lažejo v škodo Poljske, Madžarske, po novem pa tudi Slovenije!

  O Masleševi diplomi, ki je ni mogoče najti, o izpuščanju kriminalcev na prostost in ščitenju mednarodnega narkokriminala, o politični likvidaciji Janše v zadevi Patria, o nečloveškem maltretiranju Milka Noviča in o preganjanju pravičnega sodnika Radonjića… o vsem tem Fajonka, n’t Veld et consortes, ki se jim s svojo neodločnostjo pridružuje Ljudmila Novak, nikoli ne bodo spregovorili pred poslanci evropskega parlamenta!

  Slovenskih neokomunistov ne zanima resnica, njih ne zanima, ali v Sloveniji dejansko vlada pravo ali pravna mafija – njih zanima zgolj lažnivo blatenje in črnjenje vlade pod Janševim vodstvom!

  “Vem za tvoja dela, da nisi ne mrzel ne vroč. O, ko bi le bil mrzel ali vroč! Ker pa nisi ne vroč ne mrzel, ampak mlačen, sem pred tem, da te izpljunem iz svojih ust.” (Raz 3,15-16)

  Ni mi bila všeč njena označba Mateja Tonina z “zelenim jabolkom”, nezrelim za vodenje stranke.
  Ni mi bilo všeč njeno užaljeno obrekovanje Janše v intervjuju v Mladini.
  Ni mi bilo všeč njeno politično trgovanje s prvim mestom na listi NSi kandidatov za evropske poslance, od koder je izrinila Lojzeta Peterleta, v zameno za odstop s položaja predsednice stranke.
  Ni mi bilo všeč, da je po Šarčevem odstopu v začetku pandemije navijala za predčasne volitve bolj kot za vstop NSi v Janševo vlado.
  Ni mi bilo všeč njeno ugovarjanje spremembam medijske zakonodaje:

  https://www.casnik.si/tanja-fajon-in-ljudmila-novak-prezaposleni-evropski-poslanki/

  Nenazadnje mi ni všeč niti to, da je vodja njene pisarne Robert Velikonja, ki je dva mandata pred tem vodil pisarne evropskih poslancev SDS, Milana Zvera in pokojne gospe Patricije Šulin (Gospod, daj ji večni pokoj. Večna luč naj ji sveti. Naj počiva v miru!), po sprejetju službe pri Novakovi diametralno zaobrnil svoja stališča v odnosu do stranke SDS!
  Sedaj na Twitterju vztrajno retvita lažnive prolevičarske pamflete P. Žeraviča iz Dela ter lažne prikaze STA o delu aktualne slovenske vlade, v kateri sodeluje tudi stranka NSi. Noro!
  Da o Ljudmilinih in Cvelbarjevih objavah na Twitterju ne govorim… dvakrat noro pljuvanje v lastno skledo!

  Iz meni neznanega razloga vodja Ljudmiline komunikacije Cvelbar sicer nima več računa na Twitterju.

  • Saj verjetno si Novakova izbira prav take sodelavce, ki jo potrjujejo na njeni nenavadni politicni poti, ampak – pri Maticu Cvelbarju sem imel na podlagi njegovih javnih izjav vtis, da je mozno, da je podpihovalec njenega konflikta z SDS in pomikanja Novakove v levo. Vsekakor tip po prepricanjih ne sodi v tabor slovenske pomladi. Ne vem, kdo je Robert Velikonja. A je kaj v povezavi z Velikonjo s FDV, ki je tam eden od katolistvu izrazito sovražnih religiologov? Kakorkoli, N.Si premore tudi kakšno bolj zrelo, modro in stabilno politično osebnost, kot je recimo Jožef Horvat in če zeli N.Si obdržati krščanskodemokratsko in pomladno bazo, bi bilo dobro, da taki dobijo v NSi večjo težo, če so že generacijo Peterleta, po mojem zgrešeno, poslali na obrobje. In ja, odnos do tretje veje oblasti je v Sloveniji bistven preizkusni kamen demokratične naravnanosti. Kdor pritrjuje neverjetnim deviacijam ali celo zagovarja taka “neodvisna” odločanja in opustitve, ki se dogajajo po volji slovenskih tožilcev/tozilk in sodnikov/sodisc, te v nebo vpijoce demonstracije politične pristranosti in instrumentalizacije, nagajanje in blokad pri varovanju zdravja in zivljenj ljudi v tezki epidemiji povsem novega virusa ter obenem nepregona evidentnih megalomanskih primerov korupcije in mednarodnega mafijskega kriminala ( TES6, NLB Irangate, nabave v zdravstvu, Balkanski bojevnik), nima kaj iskati na demokraticni strani. Ne trdim, da Novakova to je, vendar njen vzdrzani glas pri zmanipulirani resoluciji levice evropskega parlamenta vnovič oživlja zadržke in sume.

   • Robert Velikonja je po rodu iz Tolmina in je ‘self made man’.
    Konec osemdesetih se je pri svojih dvajsetih izselil v London, kjer je ob delu poprijel za študij. Kasneje se je preselil v Nemčijo, kjer je leta 2002 magistriral (Master of european studies) na univerzi v Bonnu. Ne vem, kdaj je začel službovati v Bruslju. V članku iz Večera piše, da je z Novakovo sodeloval že v njenem mandatu 2004-2009. To pomeni, da je od Novakove prešel k Zveru in nato k Šulinovi, preden se je vrnil k Novakovi. 

    https://www.vecer.com/slovenija/kdo-bo-v-ekipah-slovenskih-evroposlancev-kako-bodo-trosili-10040382

    Po spletu zanimivih okoliščin ga le bežno poznam. Od približno leta 2014, ko je bil še Zverov asistent, občasno preletavam njegove objave na Twitterju. Odkar je postal aktualni vodja Ljudmiline pisarne, mi je, ob primerjavi njegovih preteklih objav z njegovimi aktualnimi objavami pod Novakovo, seveda takoj padel v oči popoln vsebinski preobrat v njegovem odnosu do SDS, kar se v teh objavah jasno vidi.

    Znova in znova me čudi, ker pogosto retvita članke Žerjaviča iz Dela. Po mojem mnenju je Žerjavič neverodostojen pisec. Piše samo in zgolj kritično o Janši in nenaklonjeno aktualni vladi, torej povsem očitno levičarsko pristransko in nepošteno. V retvitanih člankih ni nobenih pohval, namenjenih aktualni vladi, temveč le različni, neutemeljeni slabi očitki.
    Stranka NSi je koalicijska partnerica v aktualni vladi, zato je retvitanje negativnih Žerjavičevih zapisov o tej vladi, iz bruseljske poslanske pisarne članice NSi, vsaj nenavadno, če ne skregano s politično pametjo – je namreč pljuvanje v lastno skledo!

    Poleg Žerjaviča od slovenskih medijev Velikonja retvita še STA in Mladino – kot da bi odkrival Ameriko in se mu ne bi niti sanjalo, da so mediji, katerih objave retvita, v pretežni meri (z izjemo par novinarjev v teh medijih, npr. Nežmaha v Mladini) tipična levičarsko pristranska trobila, nastrojena proti aktualni vladi, kjer vedno isti pisuni na véliko lažejo o tej vladi. Retvitani članki iz teh medijev so vsi po vrsti neobjektivni in levičarsko pristranski.

    Drži pa, da Velikonja ni nikakršen faktor na Twitterju. Ima malo sledilcev, njegove objave v zadnjem času so dolgočasne, saj sam praktično nič več ne napiše, le retvita.
    Objave na njegovem Twitter računu so zanimive zgolj zato, ker jasno kažejo, kam ‘pes taco moli’ iz pisarne Ljudmile Novak.
    Med retvitanimi objavami namreč ne manjka zabavljanja čez Orbana in očitavanja bruseljskih levit Poljski. Seveda pa ne manjkajo niti objave z očitki, ki jih je par bruseljskih “korifej”, po nareku slovenskih neokomunistov, namenilo slovenski vladi.

    Še 16. maja 2019 (volitve v evropski parlament so bile pri nas 26. maja istega leta) je Velikonja takole navdušeno ploskal, danes žal pokojni, kandidatki SDS…

    https://mobile.twitter.com/robertvelikonja/status/1129103294805229569

    … po marcu 2020 pa mu niti slučajno ne uide objava kakšne pohvale na račun vladne koalicije pod vodstvom Janeza Janše ali pa retvit zahvale tej vladni koaliciji ob koncu predsedovanja Slovenije Svetu EU…
    …zdi se, da to pač ni naključno in lahko bi sklepali, da sta Velikonjo komunikator Cvelbar in Ljudmila še boljše preparirala, kot Šarec Črnčeca, ko je slednjemu prepovedal tvitanje oziroma javno oglašanje😆

    No, saj vemo, kako gre tista stara jugoslovenska: “Služba je služba, družba je družba, naređenje pa naređenje!” 😉

    Mitje Velikonje s FDV ne poznam, a wikipedija pravi, da je iz Šempetra pri Gorici, zato se mi zdi bolj verjetno, da imata z Robertom samo isti priimek, ki je na Goriškem dokaj pogost.

    • Enkrat sem pregledoval iz firbca, kam grejo volilni glasovi slovenskih državljanov, živečih po svetu po različnih državah. Nikjer po svetu ni toliko glasov slo stranki Levica kot prav v Bruslju. Prvo mesto na tistih volitvah sta si v Bruslju delili Levica in Cerarjeva stranka. Pomladne stranke, tudi SDS, ki je relativno zmagala v Sloveniji, daleč zadaj.

     Malo bi bilo treba paziti, kakšno 5. kolono se zaposluje v Bruslju. Tam je sedež EU in NATA. In Levica je evidentno proti NATU, v velikem delu tudi proti EU. Nenazadnje je poveden govor, ki so ga ( ocitno nek Slovenec) spisali v Bruslju von der Leyenovi za njen nastop na blejskem otoku, kjer je prišla v pletni skupaj z zakoncema Jansa. Ki sta iz ust predsednice komisije po ocarljivem sprejemu, ki sta ji ga organizirala, morala poslušati Kučanove citate.

     Cvelbar in Velikonja sta, podtaknjenca ali samo nezrela nestabilneza, očitna napaka in resna konzervativna politika ju nikakor ne bi smela pripustiti zraven.

Comments are closed.