Ljudmila Novak: Za Slovenijo je v tem času bolje, da ima delujočo vlado

8
Ljudmila Novak je povedala, kaj misli o ukrepih naše vlade in pojasnila, zakaj sama ni bila naklonjena vstopu njene NSi v tretjo Janševo vlado. Bolj je bila naklonjena predčasnim volitvam. Zaradi razglasitve pandemije pa je povedala tudi, da je dobro, da jo vendarle prišlo do nove vlade, saj bi imela Šarčeva vlada brez polnih pooblastil bistveno težje delo. Ocenila je tudi delo treh ministrov njene stranke.

Ljudmila Novak: ”Čas krize je tudi čas, ko smo bolj občutljivi in dovzetni za mnoge stvari, ki jih sicer sploh ne opazimo. Zato nas prav kriza prisili, da naredimo nekaj izven ustaljenih okvirjev. Dobro bi bilo, če ob tem kakšno svojo razvado ali obnašanje korenito spremenimo. To bo obrodilo sadove tudi za čas, ko bo virus premagan.” (vir: https://www.ljudmilanovak.eu/)

Ljudmila Novak opozorila na nekatere stranpoti, nevarne za obstoj demokracije

Prvo oddajo z evropsko poslanko Ljudmilo Novak smo posneli pred božičnimi prazniki, drugo na travniku njene družine v Moravčah pred velikonočnimi prazniki. Uvodoma je nekaj besed povedala o Moravčah, kjer je bila pred leti županja, politično aktiven pa je bil pred leti tudi njen soprog, ki je bil v Moravčah podžupan in dolgoletni občinski svetnik. Ponosna je tudi na grad Tuštanj, ki mu je posvetila dramsko delo z naslovom Grajski vrtnar.

Ljudmila Novak: „Nisem še bila v deželi, kjer bi bilo lepše kot v Sloveniji, pa sem obiskala že več kontinentov.“

Pove, da zdaj, ko ima več časa, z veseljem sodeluje pri delu na kmetiji. Ponosna je, da si veliko pridelajo sami. Tudi pšenice pridelajo dovolj, da lahko celo leto potem iz domače moke pečejo hrustljavi kruh in ob praznikih tudi orehovo potico. Tudi njihovi orehi so bogato obrodili. V nadaljevanju je povedala, kako se pripravljajo na veliko noč. Kar nekaj družinskih običajev nam je zaupala.

V drugem delu oddaje je beseda tekla o delu Evropskega parlamenta, o ukrepih, ki so jih sprejele različne države v času tega nevarnega virusa. Opozorila je tudi na nekatere stranpoti, ki znajo biti nevarne za obstoj demokracije, take kot jo poznamo.

Ljudmila Novak: Bomo po tej krizi bolj znali ceniti domačo hrano, domačega kmeta …

Zato tako njo kot mnoge druge članice Evropske ljudske stranke skrbi ravnanje madžarskega premierja Viktorja Orbana. Povedala je tudi, kaj misli o ukrepih naše vlade in pojasnila, zakaj sama ni bila naklonjena vstopu njene NSi v tretjo Janševo vlado. Bolj je bila naklonjena predčasnim volitvam. Zaradi razglasitve pandemije pa je povedala tudi, da je dobro, da jo vendarle prišlo do nove vlade, saj bi imela Šarčeva vlada brez polnih pooblastil bistveno težje delo. Ocenila je tudi delo treh ministrov njene stranke.

Ko je spregovorila o nekaterih političnih aferah, v katera so vpleteni po krivici ali pa tudi ne ožji družinski člani, je dejala, da je ponavadi tako, da kar daješ, to dobiš:

„Če si v opoziciji ves čas negativen, vsemu nasprotuješ, potem težko pričakuješ, da bodo takrat, ko ti vodiš vlado, drugi ravnali drugače.“

Ljudmila Novak tudi meni, da je virus tudi priložnost, da države, tudi Slovenija, postanejo bolj samooskrbne, tako na področju kmetijstva kot gospodarstva in razvoja. Tema pogovora je bila tudi njena humanitarna dejavnost.

Morda pa bomo po tej krizi bolj znali ceniti domačo hrano, domačega kmeta, domači kruh, ki ga bomo sami spekli? V teh dneh v trgovinah večkrat zmanjka kvasa, ker se je že skoraj cela Slovenija naučila peči kruh. No, pri nas ga vedno pečemo doma, iz domače moke in iz domače pšenice. »Pa se vam to splača?« me je večkrat kdo vprašal. Tudi pridelava domačega mleka, mesa, fižola ali krompirja se morda finančno ne splača, pa še delati je potrebno, vsak dan. Vemo pa, kaj jemo, pri delu pa tudi uživamo.(vir: https://www.ljudmilanovak.eu/)

Vabilo k ogledu videoposnetka

8 KOMENTARJI

 1. Ko Ljudmila govori o podeželju, kmetijstvu in nujni samooskrbi, in ko Igor piše o zasavskih knapih in njihovih prigodah, sta oba kar simpatična, ko pa oba spregovorita o aktualnem političnem dogajanju doma in po svetu, pa Ljudmilo hitro zanese v “skrajno sredino”, Igorja pa v uravnoteženo vsegliharstvo.

  • Kapodistrias, Ljudmila govori marsikaj, po politični lestvici se brezobzirno vzpenja in prav malo še
   manjka pa bo že z dušo in telesom med socialnimi demokrati , priznati ji je treba , da je članom
   svoje stanke dobro nataknila vajeti! Domina pač , pozabila je čase nastanka stranke , če bi bil
   cenjeni gospod Bajuk še pri življenju nje verjetno ne bi bilo na krmilu stranke NSi-krščanska demokracija! Vsi politiki njenega kova so plezali po lestvi Četverice in njihovih simpatizerjev!
   Država s tako majhnim številom prebivalcev niti slučajno ne bi potrebovala tako številčnega
   parlamenta! Kdo pa so bili začetniki in pobudniki spremembe političnih smernic takrat ob dogodku
   Četverice? Kdo je sedel v arestu, kdo je hodil pred vojaški arest in prižigal svečke ter prinašal cvetje! Kdo vas vprašam, da o sodelovanju kulturnikov in akademikov ne govorimo!
   Člani takratne ZKS so imeli polne hlače in nujno je bilo treba slediti direktivam takratne SFRJ !
   Kje je takrat sadila krompir in rožice g.tovarišica, ki si danes pripenja medalje in zasluge! Kakšna idila mati županja , možiček podžupan tam nekje med svobodnimi polji, ki so jih ustvarili ljudje, ki jih dandanašnja rdeča falanga rine v klinč socializma, kjer smo vsi enaki …..
   Zakaj vas vprašam se je pordečela NSi-k.d. priključila vladi ki jo ta trenutek vodi g.Janša, kaj pa
   gospa učiteljica , preskrbeti mora svoje otroke in vnuke, Toninu noga ,ona pa v Bruselj !
   Sedaj bom ponovil beseda g. Novakove na nekem zborovanju na Trgu Republike, stala je v družbi
   z Janšo in ko je dobila besedo rekla v mikrofon :” Kar nekako nam gre, le demokracije je premalo,
   sedaj ta trenutek je “je” premalo! Imela je svoj načrt osebnega značaja ! Lep pozdrav Ljudimili v
   Moravče in tebi Igor Gošte v zasavske revirje !

 2. “Za Slovenijo je v tem času bolje, da ima…”
  Ja, nekje pa bi bilo boljše, da ne bi imela…

 3. Oba, Gošte in Ljudmila sta ponovno zamudila priložnost, da bi bila tiho. So takšni intervjuji v tem trenutku res nujno potrebni? Razen obilo strupa, zakamufliranega v veliko skrb za nas neumne državljane, ne vidim kakršnega koli presežka, ki bi ga ta pogovor prinesel. Res, nepotrebno in škodljivo.

 4. g. Novakova, ali se zavedate koliko mask bi lahko sešila, namesto, da fuflate, ja, vi samo fuflate bolj v prid levičarjem in ne bom presenečen, če boste postala članica kake levega sranja!

 5. Se strinjam z Lucijanom. Za oba, Novakovo in pisuna, bi bilo bolje, če bi v danih razmerah svoj repertoar zadržala zase.
  Predvsem se čudim Alešu Maverju koot uredniku časnika, da gre to mlakužo objaviti na velikonočni ponedeljek.
  Mislim, da je lahko vse tri sram. No, Ljudmile in Gošteta sram zanesljivo ne bo, za g. Aleša pa še je nekaj upanja.

  • Se strinjam, Bac. Težko razumem, zakaj se tak intervju pojavi v tem trenutku, ko imamo tisoč drugih problemov. Kdo ga je potreboval? Ne najdem jasnega odgovora. Gre za javno razreševanje nerazčiščenih osebnih zamer.

Comments are closed.