Koronapolitika v Avstriji spreminja smer: ji bo sledila tudi Slovenija?

3
Marjeta Bec: Vsi si želimo, da se koronapolitika spremeni, da bo manj omejitev, manj nadzora, nobene prisile glede cepljenja. Super, se strinjam. Zahteva pa to tudi več odgovornosti vsakega posameznika.

Koronapolitika v Avstriji spreminja smer: zapiranja ne bo, odgovornost se prenaša z države na vsakega posameznika.

Zelo podpiram to idejo, da se koronapolitika spremeni tudi pri nas v Sloveniji

Tudi pri nas bi morali začeti resno razmišljati o tem. Navsezadnje velika skupina ljudi to celo zahteva od vlade, da se koronapolitika spremeni. Vsakdo naj poskrbi zase, država naj se ne vmešava! Sem seveda spada samodisciplina glede upoštevanja navodil zdravnikov: nošnja zaščitne maske, razkuževanje rok v trgovinah in ustrezna fizična razdalja do ljudi, s katerimi nismo v skupnem gospodinjstvu.

Ob tem samo nekaj v razmislek: v tej isti skupini je tudi veliko takih, ki državo kličejo na odgovornost, ker so se njihovi otroci med pandemijo zredili in so se jim zmanjšale gibalne sposobnosti. Ne dvomim, da se je ob zaprtju šol to tudi res zgodilo. Toda vsakdo od nas, ki ima otroke, bi se moral ob teh številkah namesto zgražanja nad državo pogledati v ogledalo in se vprašati: kaj sem pa naredil za zdravje svojih otrok? Kolikokrat sem jih peljal ven?

Kako so šolarji prestali preizkus kondicije?

Na začetku šolskih počitnic sem preverila kondicijo svojih otrok s pohodom na Šmarno goro; šli smo brez predšolskih otrok, ki navadno določata naš tempo. Ugotovila sem, da me za punci ni treba skrbeti. Šport v okviru pouka in balet (čeprav po Zoomu) sta očitno uspešno vzdrževala njuno kondicijo. Obe sta me po času pošteno prehiteli. Enajstletnik se ne ukvarja aktivno z nobenim športom, sodeluje le pri šolskem. Njegova kondicija je slabša. Zato bova šla večkrat skupaj na Šmarno goro.

Vsi si želimo, da se koronapolitika spremeni, da bo manj omejitev, manj nadzora, nobene prisile glede cepljenja. Super, se strinjam.

Zahteva pa to tudi več odgovornosti vsakega posameznika. Nobenih dežurnih krivcev, nobenega kazanja s prstom na druge. Zato predlagam test, ki ga lahko naredi vsak sam: katere posledice koronakrize občutiva jaz in moja družina in kaj od tega je v moji domeni in v moji moči, da spremenim? Ali sem to pripravljen narediti?

3 KOMENTARJI

 1. Karkoli bo nmarejenega v smeri koronine omejitve, bodo populistični prevratniki šli na ulice in v Eu!
  Slovenija nima demokracije kot jo ima Avstrija, zato ji vlada ne more slediti.
  Je pa treba sprejeti določene obveze za vse članice, preko katerih ne morejo nihati s populizmom Levic!
  Znotraj teh obvz je tako prostor za slovensko vladno politiko, sicer se vse obrne v korist prevratniškega antijanšizma in v veliko škodo državljanov!!!

 2. Ne vemo, kaj bo. Dobra precepljenost bi garantirala razmere, kjer ni bi bilo vecjih zapiranj, vsaj dokler cepiva ščitijo proti novim mutacijam virusa. Ce smo precepljeni le okoli 35 procentov, kot trenutno v Sloveniji, se virus ob okoli 20 procentni prekuzenosti širi in povzroča resno zbolevanje okoli polovice preostalega prebivalstva.

  Ljudi, ki se ne želijo cepiti ali so celo militantni antivakserji, je v Sloveniji ogromno. Takoj cez mejo v Avstriji in Italiji je ta delež mnogo nižji. Okoli 80 procentov prebivalstva je v zahodnih državah povprečno voljna prejeti covid vakcino. To je pa ze solidna kolektivna zascita.

  Ce se pri nas bistveno ne izboljša razpoloženje v prid cepljenja, ni nobenih zagotovil, da bomo lahko zvozili jesen in zimo brez novih zapor. Ko bojo strmo rastle številke novosprejetih covid pacientov in se bojo spet nevarno napolnili intenzivni oddelki, katerikoli resni vladi ne ostane drugega kot nova zapiranja. Alternativa je potem le kaos in masaker.

 3. Dnes na MMC RTV berem: “V petek je bilo po 1733 PCR-testih potrjenih 61 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih izvidov je znašal 3,5 odstotka.” In me zanima, kako se prišli do številke 3,5 %? Tako:

  61 : 1733 = 0,035
  0,035 x 100 % = 3,5 %

  Vauuuuu! 😮

  PCR test ni za diagnozo! Sploh pa ne tak s 40 ponovitvami ciklov! To je strokovna napaka po mnenju WHO (SVETOVNA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA). In taki strokovni napaki temeljijo vsi epidemiološki ukrepi. In Janez to ve! Zasluži si tožbo za zločin proti človeštvu! Nürnberg 2021!

Comments are closed.