Pandemija izrojenega moralizma

11
Kolesarji« vsak petek po Ljubljani lovijo in precejajo komarje in razglašajo Janšev totalitarizem, kamele slovenskih tajkunov, ki se pasejo v detelji, pa jih ne zanimajo.

»Kolesarji« so sodobni moralisti, ki imajo o sebi visoko mnenje, za druge pa dvojna merila, ki jim jih odmerjajo drugi. Za to imajo nezmotljiv občutek. Vsak hip vedo, koga morajo napasti in kakšen greh mu morajo pripisati.

Ali je demokracija res najboljši politični sistem? Življenje v njej postaja vse bolj mlahavo in brez izrazitih opornih točk. Liberalizem (»bodi dober ali slab, glavno, da si«), do nedavnega najbolj prepoznaven znak zahodne demokracije, je izgubil svoje prvenstvo. Zahodno Evropo in Severno Ameriko, zibelki demokracije in liberalizma, je zagrnila zadušljiva megla izrojenega moralizma, spočeta iz ideje človekovih pravic.

Človekova pravica je, da misli tako

Moralizem si danes podreja vse od družinskih skupnosti do nadnacionalnih skupnosti, kot so Evropska unija ali Združene države Amerike. Čeprav nam človekove pravice zagotavljajo svobodo mišljenja in svobodo govora, gorje, če podvomimo o pravici do splava ali evtanazije ali pravici do spremembe spola. Argumenti, da vse našteto lahko hudo ogrozi človekovo telesno in duševno zdravje, ne veljajo nič. Podvomiti ne smemo o podnebnih spremembah, ki da jih povzroča človek. Še huje je, če podvomimo o rasnem zatiranju nekaterih družbenih skupin. Predvsem pa, če podvomimo o verodostojnosti aktivistov za t. i. človekove pravice, ki so za svojo gorečnost kar otipljivo poplačani iz raznih skladov; tudi iz proračunskih, čeprav veljajo za nevladne in prostovoljne organizacije.

Za izrojeni moralizem je značilno, da zlorablja moralna načela, ki so se v ustni in pisni obliki prenašala iz roda v rod že od sumerskih časov. V vseh kulturah so bila zavarovana z božjo avtoriteto, ki je jamčila za njihovo veljavo in nedotakljivost.

»Kolesarji« vsak petek korupcijo določajo v centih, milijoni jih ne zanimajo

Pravi izbruh moralizma doživljamo ta čas v Sloveniji. Začetek epidemije covida-19 sovpada z menjavo oblasti. Politična, kulturna in naravovarstvena elita, navezana na darežljivost postkomunistične oblasti, je bila pretresena. V pomanjkanju argumentov in dokazov za domnevno koruptivno delovanje ministrov nove vlade so za obtožbo in obsodbo predstavnikov vlade ter posredno tudi zdravnikov in medicinskih sester izrabili moralna merila. Na RTV Slovenija so nam kazali neki zdravniški list kot višek nemoralnosti, ker da z njim zdravniki (v resnici pa Janez Janša) odločajo o tem, kdo od obolelih v domovih za starejše bo živel in kdo ne. »Kolesarji« vsak petek po Ljubljani lovijo in precejajo komarje in razglašajo Janšev totalitarizem, kamele slovenskih tajkunov, ki se pasejo v detelji, pa jih ne zanimajo.

Nekaj centov gor ali dol pri nabavni ceni zaščitnih mask je korupcija brez primere, pokradene milijarde in propadla podjetja pa so povsem iz vidnega dosega z moralo preobteženih varuhov poštenja in moralne čistosti.

Dvojna merila za moraliziranje

Sodobni moralisti imajo o sebi visoko mnenje, za druge pa dvojna merila, ki jim jih odmerjajo drugi. Za to imajo nezmotljiv občutek. Vsak hip vedo, koga morajo napasti in kakšen greh mu morajo pripisati. Vedno so na strani tistih, ki imajo v rokah oblast in moč, nikoli pa se ne borijo proti vetru. Ob primernem namigu svojih gospodarjev odvržejo moralno masko in se pridružijo konkretnim akcijam – pouličnim demonstracijam; v trenutni situaciji proti aktualni vladi, ki ni njihove barve, in proti tistim, ki so jih v predpripravi označili za fašiste, klerofašiste, rasiste, ksenofobe in druge nepridiprave. Spopadajo se policisti, ki ne »smejo prekoračiti svojih pooblastil«, če pa poškodujejo tujo lastnino, razbijajo in ropajo trgovine ter zažigajo avtomobile, je to samo upravičen izbruh ljudske jeze. Slednje se dogaja za zdaj samo v ZDA in v drugih kapitalističnih državah. Kdaj se bo to zgodilo pri nas? Upajmo, da nikoli.

11 KOMENTARJI

 1. Ali je demokracija res najboljši politični sistem?

  Trdim, da je prišlo do zamenjave vzroka človeka dostojnega življenja v zahodnem svetu: namesto Bogu so to pripisali demokraciji. Ker Bog “ni več potreben”, so ga nagnali iz družbe. Posledice so pa vidne, predvsem pa napovedane:

  Izberi si življenje!
  Glej, danes sem položil predte življenje in srečo, smrt in nesrečo, ko sem ti danes zapovedal, da ljubi GOSPODA, svojega Boga, da hôdi po njegovih poteh in izpolnjuj njegove zapovedi, zakone in odloke. Tako boš živel in se množil, in GOSPOD, tvoj Bog, te bo blagoslavljal v deželi, v katero greš, da jo vzameš v last. Če pa se tvoje srce obrne in ne boš poslušal in se boš dal zapeljati, da bi se priklanjal drugim bogovom in jim služil, vam danes naznanjam, da boste gotovo uničeni; ne boste podaljšali dni v deželi, v katero greš, ko greš čez Jordan, da jo vzameš v last. Nebo in zemljo kličem danes za pričo proti vam: predložil sem ti življenje in smrt, blagoslov in prekletstvo. Izberi torej življenje, da boš živel ti in tvoj zarod, tako da ljubiš GOSPODA, svojega Boga, poslušaš njegov glas in se ga držiš. Kajti v tem je tvoje življenje in dolgost tvojih dni, ki jih smeš preživeti v deželi, za katero je GOSPOD prisegel tvojim očetom, Abrahamu, Izaku in Jakobu, da jim jo bo dal. (5 Mz 30, 15-20)

  Ko Bog odide, pride satan in z njim propad, nesmiselno trpljenje in na koncu večna smrt. Meni osebno je najhuje to, da smo pri preganjanju Boga iz družbe sodelovali tudi kristjani. Sicer ne vsi ampak …

  • Še moj priljubljeni copy&paste o demokraciji brez Boga:
   »Demokracija bo plačala, ker bo hotela ustreči vsem. Reveži bodo želeli premoženje bogatih in demokracija jim ga bo dala. Mladi bodo želeli biti spoštovani kot starejši, ženske bodo hotele biti kot moški, tujci bodo hoteli staroselske pravice in demokracija jim bo to dala. Tatovi, goljufi in moči željni kriminalci bodo želeli pomembne državne funkcije, kar jim bo demokracija omogočila, in ko bodo ti demokratsko prevzeli oblast, se bo rodila hujša tiranija, kot je vladala za časa katere koli monarhije ali oligarhije.«
   Tako Sokrat v petem stoletju pred Kristusovim rojstvom.

   Sokrat je zahteval intelektualno demokracijo – glasujejo lahko samo tisti, ki zadeve družbe dobro poznajo in ki so o posameznih problemih temeljito premislili. Bi mar ladjo družbe na viharnem morju prepustili neuki množici? Ne. Za to sta potrebna znanje in spretnost.

   “Če tisti trije“, ob čemer je pokazal na pastirje na bližnjem hribu, “lahko preglasujejo Platona in mene, potem se ti poščijem na demokracijo“, je strokovno, filozofsko in modro pojasnil Sokrat. In tisoče let kasneje dejstva to dokazujejo…..

 2. Današnje poročanje o protestu v večernem TV dnevniku.
  Zaman sem čakala na prepotreben komentar. Kaj sporočajo protestniki, kaj sploh hočejo, soočenje različnih mnenj ..!?
  Le pomanjkljivo in suhoparno poročanje. Brez veze!

 3. Jaz niti moralizma ne vidim v teh tisocih na ljubljanskih ulicah. Ampak eno popolno zmedo v glavah in mnozicno histerijo.

  Totalno so nahujskani. Politicno situacijo ocenjujejo blodnjavo. O fasizmu in diktaturi seveda ni ne duha ne sluha. Vsi objektivni kazalci povejo, da se je Janseva vlada zelo izkazala v epidemiji zdravstveno in da je ogromno denarja namenila, da ne bi bilo hudih socialnih pretresov in da gospodarstvo ne bi padlo na kolena. Vlada nedvomno dela zaenkrat dobro, oni jo pa ocenjujejo s cvekom. Zivijo v svojem mnozicno histericnem svetu, brez zveze z dejstvi in brez kapacitete logicnega povezovanja dejstev.

  Blodnjavo Jansevi vladi ocitajo koruptivnost v zvezi z ukrepi ob epidemiji, potem ko jih desetletja resnicna velika koruptivnost vezana na leve vlade ni niti najmanj motila. NIiti najmanj! Verjamejo, tudi glede korupcije Mladini bolj kot kleriki Svetemu pismu, a ta ista Mladina crpa iz vnebo vpijocih koruptivnih nabav v zdravstvu, med drugim pri nabavah nekajkrat preplacanih zilnih opornic s strani Mark medical. Posli, ki so zdaj z Janso na celu ogrozeni, ce ne prepreceni.

  Podobno je ogrozen POP TV, firma z monopolnimi dohodki iz oglasevanja. Menda kar 70 odstotni delez. Ki davkov ne placuje Sloveniji, niti EU, ampak v karibski davcni oazi.

  Lastnika Dela in Dnevnika sta kontinuitetna tajkuna Petric in Petan, oba evidentno sovrazna desni opciji. Enako Odlazek, ki je prevzel Reporter.

  Ti mediji so infrastruktura protestov. To niso (vec) resni mediji, to je interesnopropagandni vojni stroj levice. Potem je tu se FDV v dobrsnem delu in znaten del NGO.

  Kljub vsej obsedeni propagandi v prid protestov jih manj kot polovica Slovencev podpira. Tiha vecina jih ne podpira. In vecina od teh misli, da vlada dela dobro ali odlicno.

  Jaz sem zelo za to, da se tiha vecina Slovenije pojavi na trgih svoje domovine in pogumno in odlocno pove, kaj si misli. Tudi da je enakopravna in se ne pusti ustrahovati s strani razrajene levice. Dan drzavnosti bi lahko bil primeren trenutek. Mislim, da bi se lahko zagotovila varnostna razdalja med ljudmi, recimo na Kongresnem trgu.

  • Ko boste razumeli, kako to da imamo dan državnosti skupaj s Havaji, boste razumeli, da v dnevu državnosti ni nobenega navdiha, ničesar, kar bi lahko naš narod vodilo v prihodnost. Odkod boste jemali odločnost?! V tem ni nič, nobenega poguma, ničesar. Potem pa se čudite, kako ti bedniki pridobivajo pozornost?! Retorično vprašanje.
   Da varnostne razdalje med ljudmi niti ne komentiram. Ni vredno besed. 🙁

   • Varnostna razdalja je nujna. Preti nam drugi val epidemije, ki je prisoten ze na vecini Balkana. Odgovorni ljudje se obnasajo odgovorno, ker pametno sklepajo in se ravnajo po priporocilih avtoritet. V skupno dobro, v odgovornosti zase in za socloveka.

    In ja, praznujemo pogum, ki ga je razorozen slovenski narod pokazal junija 1991, ko se je fizicno postavil kontra agresorske jugokomunisticne soldateske, ene najvecjih armad v Evropi in ubranil mlado slovensko drzavnost in demokracijo. Da, ta pogum bo vedno veljalo praznovati, dokler bo slovenstvo zivelo. Kjerkoli. V daljni Argentini recimo Slovencem tega sploh ni treba argumentirati.

    • Potem ne razumeš. Nič ne pomaga leporečiti. Kdaj boste to že dojeli, da se je v življenju treba boriti za resnične stvari in ne samo za lepe besede.
     V daljnji Argentini so Slovenci še vedno tam?!
     Kdaj boste stvari začeli jemati resno, namesto nabijanja krivde ali odgovornosti. Ta napuh je vsem očiten, Bogu in ljudem. Nehajte se delat neumni, nehajte druge imeti za neumne. Če pa ste neumni, potem pa je tako kot Srbi pravijo, sledi “davek na budale”.

    • Vi nič ne razumete !
     In vemo, zakaj ti bedniki pridobivajo pozornost … vi ne razumete, zakaj !!

    • In še .. vi ste jih poimenovali bedniki !
     Za mene so to žrtve svojih staršev in totalitarnega sistema , vzgojene za potrebe “novega družbenega reda” !

     • Kot vedno preskočite bistvo in opletate kaj kdo razume ali ne.
      Politika ni samo vrtenje jezika. Obe z Vanjo bi lahko pomagali nafto iskat.

 4. Ko začnejo o morali pridigati v črno oblečeni anarhisti, ki razen emancipiranega egoizma ne priznavajo nobene etike in morale, to najbrž pomeni, da se je približal “vladar tega sveta”…

Comments are closed.