Kar so včasih obravnavala sodišča, so prevzeli kar mediji v svoje roke

17
Zadeve, ki so jih včasih obravnavala sodišča, prevzeli kar mediji v svoje roke. To se dogaja v tolikšni meri, da sodišč ne potrebujemo več. Je že res, vsaj meni se zdi, da mediji o rimskem pravu, poštenju, resnicoljubju, pravičnosti, sorazmernosti … nimajo pojma, a to jih ne moti. Foto: STA

Sedaj pa berem, da so »zadeve«, ki so jih včasih obravnavala sodišča, prevzeli kar mediji v svoje roke. Berem. Ker sem zelo naglušen, pač berem. S 95-odstotno izgubo sluha v monologu še razbiram z ustnic (znakovnega jezika ne obvladam), gledam pa samo podnaslovljeno. Toliko, da se ve, zakaj berem, ne gledam pa televizije.

Sedaj pa k bistvu. Ker sem bil v komunizmu večkrat sodno preganjan in celo zaprt, vem, da sodišča »zadeve« običajno obravnavajo tako, da se soočita tožilstvo in obramba. Oboji smejo vabiti na obravnavo priče.

Kar so včasih obravnavala sodišča, so prevzeli kar mediji v svoje roke

Sedaj pa berem, da so »zadeve«, ki so jih včasih obravnavala sodišča, prevzeli kar mediji v svoje roke. To se dogaja v tolikšni meri, da sodišč ne potrebujemo več. Je že res, vsaj meni se zdi, da mediji o rimskem pravu, poštenju, resnicoljubju, pravičnosti, sorazmernosti … nimajo pojma, a to jih ne moti. Opažam pa, da procesne zadeve mediji, v glavnem levo usmerjeni, obravnavajo pristransko. »Obsojajo« in krivijo brezprizivno, vabijo na »razpravo« priče, ki jim ustrezajo, zagovornike pa ignorirajo. Pravzaprav razprave ni, je zgolj zasliševanje brez možnosti obrambe. Protagonisti (novinarji, kolumnisti …) se naravnost zgražajo, če katera stranka pri obravnavi predlaga pričo v svojo korist ali želi predstaviti dokaz v obrambo. Obrambo običajno ignorirajo, njim nevšečna dejstva zamolčijo ali jih prikrojijo po svoji presoji. O osebnem dostojanstvu posameznika in spoštovanju enakosti pred sodiščem ali celo človekovih svoboščinah in pravicah ter spoštovanju ustave mediji še slišati nočejo.

Če novinarju ali novinarki kakšna pripomba »obtoženega« ni všeč, ga gladko prekine, pri montaži izreže ali spregleda oziroma presliši.

Četrta veja oblasti pere možgane

Torej sodišč kot tretje veje oblasti ne potrebujemo več. Imamo pa četrto vejo, ki nam pere možgane, vse ve, se ne moti in se ji zato ni treba nikomur opravičiti. Temu se reče liberalna demokracija!? Ste že slišali za sodne zmote in izplačilo odškodnin krivično obsojenim. Vam je poznano večstopenjsko sojenje in celo zastaranje? Mediji za to še niso slišali, ker bi sicer ne ravnali tako, kot ravnajo.

Tako imenovanim »raziskovalnim novinarjem« (kako zveneč naslov, kot kakšen doktor znanosti ali izumitelj) in njihovim »hišam« manjka samo še pravica do izreka kazni in sodišča lahko dokončno ukinemo.

Mediji so »dokazano« zelo učinkoviti, hitri, prepričljivi, verodostojni in dokončni. Rehabilitacije »obtoženega« niti opravičila ni. Tudi vrnitve dobrega imena ni, saj nekrivde ne priznavajo. Novinarji pa so zaščiteni kot … To še posebej velja za tiste iz tistih medijskih hiš in založb, ki se financirajo iz državnega proračuna ali od kakšnih razdiralnih in povzpetniških mafijsko-kriminalnih mogotcev.

Financiranje medijev po novem

Zato osebno zagovarjam (to je moje nepreverjeno, ne pa zlonamerno stališče), da se naj mediji sami financirajo, pa ne z bedastimi reklamami idejnih podpornikov, ampak zgolj iz prodaje »medijskih storitev«. Za tiskane medije ni problem. Za gledane oddaje prek omrežij pa s prostovoljnimi prispevki ali članarinami podpornikov podobno kot v puščico v cerkvi ali za Karitas … Enako mora veljati tudi za vse nevladne organizacije in društva. Zakaj moram kot davkoplačevalec biti prisiljen plačevati nekaj, v kar ne verjamem, kar me ne zanima niti mi ne koristi niti ni v splošno dobro niti ni družbeno koristen projekt. Iluzija? Da, a duši dobro de!

Ideala ni, to vem

Saj vem, da absolutne resnice prav in res ni. Toda zdi se mi, da se v gonji za oblast in ob brezobzirnem nasprotovanju levih medijev vsemu, kar ni »liberalno«, ampak diši po konservativnem, vedno bolj oddaljujemo od načel spoštovanja različnosti in dostojanstva ter osebne svobode mišljenja. Namesto sodišč obsojajo mediji in »aktivisti« ter politični nasprotniki legalno izvoljene oblasti z interpelacijami in hujskaškimi in sovražnimi pouličnimi »linči«.

Mimogrede, takšne Slovenije si pa kljub vsemu nisem predstavljal, ko sem sodeloval pri osamosvajanju. Naivno sem verjel, da bom živel na starost v bolj urejeni, pravni in demokratični državi, drugačni kot je bila Jugoslavija; kjer me bodo mediji obveščali o preverjenih dejstvih, mišljenja ter stališča komentirali ločeno, država pa bo spoštovala ustavno zagotovljeno ločitev treh vej oblasti in svobodo govora brez izigravanja.

17 KOMENTARJI

 1. BRILJANTNO NA KUBIK IN ŠE ENKRAT NA KUBIK!

  To je slika velikega dela medijev.
  Zlasti pa je to slika RTV Slovenija, od katere pa upravičeno pričakujemo nepristranskost, poštenost, resnicoljubnost, pravičnost.
  Pa jo zaman čakamo.

  • Vaš paradni janšist “kulturni lopov” Roman Končar si je nakazal 250.000 evrov in šel v stečaj
   Znani filmski ustvarjalec Roman Končar je od konca avgusta 2019 v osebnem stečaju. Dolžan je svojima podjetjema, iz katerih si je sposodil 250.000 evrov, kar je približno toliko, kot njegovi podjetji dolgujeta Novi Ljubljanski banki.

   Potreben kakšen komentar vaše malikovane IZROJENE poštenosti in transparentnosti? Kradli ste ob janšističnem orožju in kradete on Počivalškovih kravjih kupčijah z maskami še naprej !

   Gnoji janšistični!.

 2. Ali je izvirna napaka medijev, da hočejo na vsak način objavljati afere, pa če so ali pa so namišljene?!

  Ali je edino učinkovito orožje zoper izmišljotinam in krivicam medijev vložitev tožbe na sodišču zoper ta medij?

  Najverjetneje so še druge poti:

  – novinarska etika in samodgovornost novinarjev in uredništev
  – vrednotna politika….
  – odgovorna

 3. In seveda demokratični pritisk javnosti, ki je še premajhen, ko gre za zlorabe medijev!

  Lep primer je primer sovražnega odnosa dr. Kunstlja do kristjanov in pristranski odziv RTV, ki ponavlja, kako je treba zaščititi dr. Kunstlja pred kritikami.
  Torej tudi RTV krši slovensko ustavo o človekovih pravicah slovenskih kristjanov, torej slovenskih državljanih, ki jih ni malo.
  Povsem drugačen odnos pa ima RTV do tujcev, ki ne plačujejo prispevek RTV-ju in davke v slovenski proračun.

  Pa se sploh zavedamo, kako diskriminatorno ravnajo z nami?!!!

 4. Vaš paradni janšist “kulturni lopov” Roman Končar si je nakazal 250.000 evrov in šel v stečaj
  Znani filmski ustvarjalec Roman Končar je od konca avgusta 2019 v osebnem stečaju. Dolžan je svojima podjetjema, iz katerih si je sposodil 250.000 evrov, kar je približno toliko, kot njegovi podjetji dolgujeta Novi Ljubljanski banki.

  Potreben kakšen komentar vaše malikovane IZROJENE poštenosti in transparentnosti? Kradli ste ob janšističnem orožju in kradete on Počivalškovih kravjih kupčijah z maskami še naprej !

  Gnoji janšistični!

  • Predlagam, da se komentarje s takim izrazanjem brise. Zmerjanje ne sodi sem.

   Ocitno nekateri ne morejo preboleti, da niso leve vlade Sloveniji prinesle demokracijo in obranile drzavnost in da so podobno zdaj desni dobro obvarovali Slovence pred epidemijo, potem ko je leva vlada pred izzivom, ki ga najprej ni spoznala, potem pa pred njim kapitulirala, bila zmozna le stisnit rep med noge. Ko je tezko, odpovejo. Potem pa iz zasede spilajo lazne pravicnike z umetnimi aferami in spodbujajo prevrat, da se bo spet delilo plen. Kot vedno od 1945 naprej.

  • Edini dokaz o vpletenosti v aferi z orožjem, je bil dokazan največjemu izdajalcu Slovenije v zgodovini in ne pravi zaman pregovor “kdor laže ima kratke noge.” Zanimivo, da odprtju arhivov nasprotuje zlasti stranka SD oz. komunjzarske stranke-ZAKAJ ?

  • Ogledalo predvidevam da se vonj po gnoju širi po parlamentu takrat , ko vstopijo vanj tvoji prijatelji z Mesečnikom , Violeto in Kordišem na čelu ! Ali se še kar voziš s kolesom okoli parlamenta ? Glede izražanja
   pa tole , gnoj premeči na tisti kup kamor spadajo tvoji kolegi , ki sem jih omenil !

   Lep dan tebi in tvoji druščini iz parlamenta metelkove !

 5. Očitno spet beremo barbarsko sovražen jezik.

  Vendar v demokratični državi Slovenija, je sovražen jezik protiustaven jezik, ker krši človekove pravice in osebno dostojanstvo.

 6. Upam, da bodo pristojni, ki so zadolženi za varstvo človekovih pravic, reagirali.

 7. Medijske inkvizitorje moti predvsem to, da je vlada nastale mimo njihove volje in volje njihovih gospodarjev, čeprav za to nimajo nobenih pristojnosti. Še bolj pa jih moti, da smo po dolgem času dobili vlado, ki dobro dela in da to prepoznavajo tudi volivci.

  Zato so po totalitarni logiki dovoljena vsa sredstva za njeno rušenje. Toda svetloba je vedno močnejša od teme. Vlada naj še naprej dobro dela in bo vse v redu.

  • Dejstvo je da ima aktualna vlada vse vzvode v rokah,če ne bo ukrepala se ji bo maščevalo,velja tudi za POP TV.

 8. Desnica ustavne cilje Slovenije. Zato vedno delujemo ustavno, kar pomeni, da uveljavljamo:
  – slovenski narod
  – slovensko državo
  – demokracijo
  – človekove pravice in svoboščine ter osebno dostojanstvo, kar vključuje nepristranskost, poštenost,resnicoljubnost, pravičnost, odgovornost
  – razvojno ustvarjalnost

 9. Od zloglasne tarče dalje ne gledam več okupirane “nacionalne” Tv in radia, niti drugih od globoke države okuženih korona medijev.

Comments are closed.