Ivan Štuhec: Jezus je vstal in živi. Kje pa je Baraba?

13
Ne dovolimo si zagreniti, ne velikonočnih praznikov, ne obletnice prvih svobodnih in demokratičnih volitev od tistih, ki so svoj credo položili v rdečo zvezdo. Jezus je Davidovo zvezdo zamenjal s križem. Mi smo rdečo zvezdo zamenjali s Triglavom. Kljub karanteni in Janševi »avtokraciji« smo svobodni in živimo v demokraciji, ki je do vseh zvezd tolerantna, kdaj tudi preveč in neupravičeno. Eno pa je gotovo, brez sedanje vlade in njenih ekspresnih ukrepov, bi imeli danes več mrtvih.

Tisti, ki pravijo, da v dvatisočletni zgodovini krščanstva še ni bilo take Velike noči, nimajo čisto prav.

Prva Velika noč, verjetno najpomembnejša, se je odvijala v podobnih okoliščinah. Za vse naslednje nimamo natančnih poročil. Jezus na Veliki četrtek gre v osamitev na Oljsko goro. Bolj ko se bliža trenutek križanja, manj učencev je ob njem. Tudi ob praznem grobu ni nobenega navala množic. Najprej je tu peščica žena in za tem dva apostola. Po vstajenju, ko se Jezus prikazuje ženam in apostolom, med njimi ni fizičnega stika. Izjema je Tomaž, ki se sme dotakniti Jezusovih ran. Več dogodkov, ki opisujejo Jezusovo trpljenje in vstajenje, se dogaja v osami, nevidno očem, danes bi rekli kameram.

Letošnja Velika  noč nas tako približuje njenemu izvornemu dogajanju. To, česar ne bo zaradi virusa, je prisotnost pri liturgiji in etnografskih običajih. Drugače rečeno, celotna kulturna kulisa Velike noči odpade. Mnogi bodo to pogrešali za to, ker je človek simbolno bitje in potrebuje običaje, ki ga spominjajo na velikonočne dogodke. Težje bo tistim, ki so za te praznike potovali po svetu in uživali življenje kot turisti ali rekreativci. Ki so si izdelali svoje simbole verovanja, do katerih lahko prideš z denarjem in drugimi sodobnimi sredstvi potrošniške kulture.

Anarhistom je tuja vsaka oblast, samo njihova lastna ne

Nekateri, ki imajo svobodo za svojega malika, nam v zadnjih tednih hitijo dopovedovati, da korona epidemija predstavlja nevarnost za uveljavljanje avtokratskega in vojaškega režima. Razprava ne gre v smeri, katera vrednota je bolj temeljna, ali življenje ali svoboda, ampak v smeri politične ideologije, ki se je iz levičarskega totalitarizma prelevila v levičarski anarhizem. Anarhistom je tuja vsaka oblast, samo njihova lastna ne.

Pred tridesetimi leti, 8. aprila 1990, smo imeli prve svobodne in demokratične volitve po letu 1945. Ali kakor je dejal dr. Lovro Šturm, bile so svobodne in demokratične, ne pa poštene. Da smo prišli do teh volitev, je bila v celoti zasluga novo nastalih političnih strank. Njihovi protagonisti, od katerih jih je le še peščica aktivnih v političnem življenju, so povzročili premik iz totalitarne, avtokratske države v svobodno in demokratično državo.

Danes pa od ideoloških vnukov in nečakov komunističnega totalitarizma poslušamo svarila pred avtokratsko oblastjo sedanje vlade pod vodstvom Janeza Janše. Ob teh ideoloških nebulozah si zastavimo nekaj vprašanja:

Kdo je koga zaprl, jugoslovanska armada četverico, med njimi Janšo, ali četverica JLA? Kdo je koga napadel, JLA Slovenijo ali Janša in Krkovič s slovensko vojsko komunistično Jugoslavijo? Kdo nam je priboril svobodo in demokracijo, komunistična partija Jugoslavije in Slovenije ali politične stranke koalicije DEMOS?

Od pravilnih odgovorov na ta vprašanja je popolnoma jasno, kdo je zgodovinski in genetski nosilec avtokratskega in diktatorskega sistema in kdo je njegov nasprotnik.

Ko ima revolucija prednost pred življenji ljudi

Omejevanje svobode gibanja in druženja je v službi varovanja človeških življenj. Vsak agresor streže po življenjih. Vsaka dobra in poštena oblast pa naredi vse, da jih zavaruje. Po vojni s kakršnim koli agresorjem, je mogoče uveljaviti svobodo, če so ljudje preživeli, če ne, jim tudi svoboda ne koristi nič.

Tokrat imamo opravka s čudnim in po svoje zanimivim pojavom. Še vedno ne vemo, od kot virus prihaja in ali prihaja sam od sebe ali je bil namerno sprožen. Vprašanje je, ali bomo to sploh kdaj vedeli. Vemo pa nekaj, da je najprej pobijal na Kitajskem in da Kitajska sedaj na veliko služi z vsemi protivirusnimi zaščitnimi sredstvi. Zanimivo, da je tudi tako razvpita donacija s Čeferinovo pomočjo prišla iz Kitajske. Od kitajskega komunističnega tajkuna.

To, da nam tajkun nekaj podari, je izpadlo kot največja dobrodelna akcija v novejši zgodovini, to pa, da je Toninova mama zaposlena v podjetju, ki bi naj izdelovalo zaščitne maske za slovenske potrebe, pa je razglašeno malo da ne, za vojno dobičkarstvo.

Kje so Mesec in njegovi, da niso gospodu Čeferinu postavili vprašanje, od kot mu obraz, da sprejema donacijo od tajkuna iz totalitarne, torej avtokratske države? Mar ne bi bilo bolje žrtvovati nekaj primerkov lastnega naroda, kakor se spečati s tem komunističnim kapitalistom. Po tej logiki je tudi bolje žrtvovati življenjske razmere na naši južni meji, kakor pa okrepiti sodelovanje slovenske vojske s policijo.

Gre za ono, že znano in zgodovinsko preverjeno logiko, da ima revolucija prednost pred življenji ljudi, pa naj bo brat ali sestra po krvi.

Jezus je vstal in živi. Kje pa je Baraba?

A ne dovolimo si zagreniti, ne velikonočnih praznikov, ne obletnice prvih svobodnih in demokratičnih volitev od tistih, ki so svoj credo položili v rdečo zvezdo. Jezus je Davidovo zvezdo zamenjal s križem. Mi smo rdečo zvezdo zamenjali s Triglavom. Kljub karanteni in Janševi »avtokraciji« smo svobodni in živimo v demokraciji, ki je do vseh zvezd tolerantna, kdaj tudi preveč in neupravičeno.

Eno pa je gotovo, brez sedanje vlade in njenih ekspresnih ukrepov, bi imeli danes več mrtvih.

Kako je bilo rečeno na procesu proti Jezusu: nekdo mora umreti za narod, bolje eden kot vsi, bolje Jezus kot Baraba. Ampak Jezus je vstal in živi. Kje pa je Baraba?

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo. 

13 KOMENTARJI

 1. Čas okoli Velike noči in še posebej v samoizolaciji je tudi čas in priložnost za premislek, kaj sploh je Velika noč, kaj je vstajenje.

  Ali je to preteklost in spomin nanjo ali šunka in jajca ali zmaga duhovnega človeka nad živalskim v nas samih?

 2. Baraba je v ozadju in se že ves čas dela Zveličarja – le verjemite mu, pridno berite in poslušajte MSM (mainstream medije)…

 3. Gospod Štuhec, vse lepo in prav. Velika noč je pomemben katoliški praznik, tega nihče (vsaj v katoliškem svetu) nihče ne oporeka. Glede na to, da je danes na planetu preko 7 milijard ljudi in od tega 1,5 milijarde katolikov to pomeni, da je to velik praznik za približno 20% svetovnega prebivalstva in med temi tudi za Slovence.
  Smešni ste, ko očitate nekaterim ljudem, da je svoboda njihov malik. ( ..Nekateri, ki imajo svobodo za svojega malika,..) Svoboda je pogoj, da so ljudje dobri verniki. Morda bi vi želeli, da pride do nasilnega pokristjanjevanja kot včasih. Ali pa do prisilnega discipliniranja ljudi, kot včasih. Zato rabimo vojsko, a ne?
  Volitve
  …dr. Lovro Šturm, bile so svobodne in demokratične, ne pa poštene. … Vidite, to je nakladanje. Prosim, razložite vi ali kdo drug, zakaj niso bile poštene? Morda zato, ker je zmagal Demos? Ali zato, ker je zmagal Kučan? Vsi tujci in tuje komisije, ki so nadzirale volitve, so se strinjale, da so bile to svobodne in poštene volitve.
  Spraševali ste se — Kdo je koga zaprl, jugoslovanska armada četverico, med njimi Janšo itd. Slovensko samostojnost so priborili predvsem slovenski levičarji in to zato, ker je takrat bila taka zgodovinska situacija. A vi resno mislite, da sta nam svobodo priborila samo Janša in Krkovič. Janša je kot Peter Klepec pometel s JLA? Ne bodite smešni.
  Ne v tistem obdobju so se slovenski intelektualci zavedli, da je prišel čas za osamosvojitev. V Novi reviji so napisali ”program” in pod ta program je bilo podpisanih večina levo usmerjenih intelektualcev.
  Tudi Janša je takrat bil (še) levičar. Tednik Mladina je bil najbolj aktiven medij, ki je osvetljeval Slovence. Ni bilo to Ognjišče ali slovenska RKC. Ta je bila po večini zelo tiho, tako kot je bila v 2. SV. Oportunistično je čakala kaj se bo zgodilo. Nihče od cerkvenih visokosti ni hodil v Beograd in se boril za samostojnost Slovenije. To so delali levičarji s Kučanom c. Ribičem in drugimi ”komunisti” na čelu.
  Gospod Pučnik je bil po prepričanju social demokrat. Sam je povedal, da mu je bil politični vzornik nemški social demokrat Schroeder. Social demokrati so za vas levičarji. Tudi dr Dimitrij Rupel je bil takrat še social demokrat, torej levičar, ki je nadaljeval svojo kariero v LDS, po vaše levičarsko stranko. Tudi najbolj znan disident tistega časa Lech Walensa je bil po prepričanju veren social demokrat – daleč od desničarjev.
  To, da se je Slovenija osamosvojila je projekt, ki ima korenine v NOB, slovenskih komunistih in partizanskemu boju. Takrat smo Slovenci prvič prišli na geopolitični zemljevid Evrope.
  Zelo pomembna za (dokaj nekrvavo) osamosvojitev je bila Ustava iz leta 1974, ki jo je v največji meri napisal Kardelj. Danes Katalonci, ki se hočejo osamosvojiti, sanjajo tako Ustavo. Ustavo, ki bi jim omogočila odhod iz Španije.
  Naravnost bedasto je, ko omenjate Čeferina, kako dobiva donacije od kitajskih komunistov. Gospod Štuhec, ali vi veste, da je cel planet, še posebej Zahod močno vpet in odvisen od kitajske proizvodnje. Lahko bi se vprašali, zakaj Apple kupuje na Kitajskem, zakaj to dela Mercedes, Crysler, zakaj Britanci kupujejo Huawei tehnologijo iz dokaj uspešne komunistične države. Morda bi se lahko vprašali, ali komunističen sistem dober, da je Kitajska tako razvita (2. morda 1. najmočnejše gospodarstvo na planetu). Kitajci se tudi dokaj uspešno borijo proti virusu. Zakaj se ne vprašate, kako to, da Trumpu to ne uspeva.
  Napisali ste tudi …. citiram … Toninova mama zaposlena v podjetju, ki bi naj izdelovalo zaščitne maske … Acroni (kjer deluje Toninova mama) ne bo izdeloval maske. Acroni je hotel samo prekupčevati in pri tem mastno zaslužiti. Acroni, ki je železarska firma.
  Sprašujete tudi … citiram … v oklepaj sem postavil druga imena, ker bi vaše vprašanje bilo lahko tako
  Kje so Natlačen (Mesec) in njegovikje je slovenska RKC) , da niso gospodu Rožmanu postavili vprašanje, od kot mu obraz, da sprejema okupacijo ( donacijo) od diktatorja (tajkuna) iz nacistične – fašistične totalitarne, torej avtokratske države? Mar ne bi bilo bolje žrtvovati nekaj primerkov lastnega naroda, kakor se spečati s tem nacističnem, fašističnem diktatorjem?.
  Zelo mi je všeč vaša teza … citiram … Vsak agresor streže po življenjih. Vsaka dobra in poštena oblast pa naredi vse, da jih zavaruje. Po vojni s kakršnim koli agresorjem, je mogoče uveljaviti svobodo, če so ljudje preživeli, če ne, jim tudi svoboda ne koristi nič. …. krasna teza , a ne? Zakaj ni kaj takega povedal Rožman leta 1941?
  Bom vam jaz odgovoril. Zato, ker vi RKC in vsi desničarji nimate nobenega ponosa in oportunistično uporabljate parole. Ob vsaki krizni situaciji, obračate ploščo, tako kot vam v danem trenutku ugaja. Načelnost, ponos, samozavest itd, so vam tuje lastnosti.
  Vsak vaš stavek, vsako vašo misel, bi lahko postavil na laž. Vse vaše misli so hudo zavajajoče in imajo zelo malo stika s realnostjo.
  Kje pa je Baraba?
  Baraba je tisti, ki razpihuje sovraštvo, neenakost, policijsko upravo, vojaško hunto, razkol med Slovence. In tu prednjačite vi konzervativni kleriki in desničarji. Ali se prepoznate?

  • Tovariš ZIVO vidim , da ste zakrknjen komunist , ki negira vse kar se je dogajalo po plebiscitu
   in kasneje po osamosvojitvi in odhodu SLOVENIJE iz SFRJ ! Slovesna razglasitev Samostojne države
   Slovenije je bila na Trgu republike v Ljubljani 26. junija 1991 , na shodu bilo na tisoče Slovencev , saj smo razglasili novo in samostojno državo Slovenijo ! Evforično razpoloženje je bilo nepopisno !
   Slavnostni govor je Kučan sarkastično zaključil z besedami : »Danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan.« In kaj se zgodilo , že naslednji dan se je pričela agresija JLA na Slovenijo . Tovariš ZIVO
   kaj menite o tem dogodku , ali je šlo zgolj za slučaj ob besedah slavnostnega govornika ? Ali je to
   mogoče , da se je evforična množica po shodu prebudila v vojnem stanju , razorožena Slovenija je ostala golih rok , agresorji so bili naši bratje iz južnih republik ! Edino hrvati so bili v istem čolnu z nami ! Slovenski generali v nekdanji JNA so v večini prestopili na stran agresorja , mar jih je nekdo pvabil bog si ga vedi? Ali so slovenski nasprotniki osamosvojitve izdali narod , prestopili so domači prag v prepričanju , da nas bodo v vrstah nekdanje JNA pohodili v kot mravlje in zopet bo tako kot je bilo pred osamosvojitvijo ! Paktirali so z agresorji ! Vse kaže na to , da ste se tudi vi tovariš ZIVO
   strinjali z agresijo kot pravi komunist ! Vi pa še kar naprej vztrajate v družbi tistih , ki so uzurpirali
   slovenski narod , ki si tega ne zasluži , celo brez vsakega sramu izničujete sodelovanje tistih , ki pač niso bili člani ZK in so brez pomisleka stopili v bran težko pričakovane svobodne in demokratične Slovenije ne glede na politično pripadnost ! Še tole naj vam povem tovariš ZIVO ,
   četverico bi z velikim veseljem pozaprli skupaj s simpatizerji , ki jih ni bilo malo ! Ni vam jasno niti
   to , da je bila revija Mladina takrat daleč od komunističnega trobila , kakor trdite vi tovariš ZIVO !
   Tisti , ki so urejali Mladino so bili trdo na strani bodočih osamosvojiteljev in bili kasneje tudi absolutno za osamosvojitev in normalno demokratično strukturo oblasti !
   *******************************************************************************
   Bom vam jaz odgovoril. Zato, ker vi RKC in vsi desničarji nimate nobenega ponosa in oportunistično uporabljate parole. Ob vsaki krizni situaciji, obračate ploščo, tako kot vam v danem trenutku ugaja. Načelnost, ponos, samozavest itd, so vam tuje lastnosti ! /avtor tov. ZIVO/
   *******************************************************************************

    • Kaj bi radi povedali Zdravko , rečeno je bilo :”Danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan !” Nov dan ” pa še kar traja in traja , mi pa plešemo z zvezdami !

  • Zivo, dajmo pisat po resnici, ne si zmišljevat kar na počez!
   Velika noč je KRŠČANSKI PRAZNIK, praznik vseh kristjanov, kajti že skoraj dve tisočletji ga ne praznujemo samo katoliki – in protestanti, kot trdi ignorantska sekta skrajnežev na RTVS.
   Torej ponovimo, da si zapomnimo za naslednjič: Velika noč je največji krščanski praznik!

 4. jaz vem za več barab, kućan, janković, zemljarić, golobić, in še in še, so pa nekateri gauznili, josip broz, kardelj, kidrić in še jih je teh barab!

 5. G. Štuhec, ne gre vam najbolje tole s svetnimi zadevami, s trenutnimi ukrepi vred.
  Lepe velikonočne praznike želim, vsem. Tema praznikov predlagam, naj bo starozavezna, izhod iz suženjstva. O tem imamo veliko za razmišljati.
  Še enkrat, vesele in lepe praznike želim.

 6. Prihajam s križevega pota iz Rima. Pretresljiva razmišljanja zapornikov, paznikov, vzgojiteljice, policista…Štirinajst postaj!Molimo te Kristus in te hvalimo, ker si s svojim križem svet odrešil! RKC brez ponosa, samozavesti, načelnosti…..oportunistična…(Evangelij po Zivu). Gospod, posvetil si v duše morilcev in kriminalcev in jim s svojim trpljenjem in smrtjo na križu vrnil upanje v življenje. Tvoje vstajenje je tudi njihovo. Potegni iz ječe zakrknjenosti tudi Zivota, da bo v tvoji Cerkvi prepoznal veselo oznanilo.Naj bo tvoje vstajenje tudi njegovo!

Comments are closed.