Janez Cerar, ne le Dovolj.je, ampak tudi Preveč.je!

28
1710
Janez Cerar

Ustanovitelji Civilne iniciative za zaščito žrtev spolnih zlorab v Cerkvi na Slovenskem Dovolj.je so z javno predstavitvijo le-te v dvorani hotela Union hkrati sejali veter in želi vihar. Slovensko javnost je ob tem dodobra razburkal duhovnik lazarist gospod Janez Cerar. Je ravnal prav?

Iniciativa je bila zlorabljena že v prvih minutah po njenem porodu. Zdi se, da jo je zlorabil prav njen boter gospod Cerar. Izkoristil je priložnost in usmeril pozornost javnosti v obračunavanje z Misijonsko družbo, soredovniki lazaristi in neimenovanim spolnim nasilnikom iz njihovih vrst. Naj mi ne zameri, kajti vse njegove besede o tem, da je bil zlorabljen, so naivne, infantilne, zaletave (ali celo preračunljive). Izpoved Janeza Cerarja je padla iz konteksta, saj naj bi bil smisel in namen Iniciative predvsem zaščita otrok in mladostnikov. Odrasle in zrele osebe take zaščite ne potrebujemo – ne pred duhovniki ne pred laiki. Nas ni nič izučila farsa gibanja #MeToo?

Naivnost in zaletavost Janeza Cerarja

Zlorabljen naj bi bil Janez – ne Janezek – zrela oseba, ki naj bi ne nazadnje tudi zaradi poklica natančno vedel, kako se vrti ta naš svet in kaj je njegova os. Pri polnoletnem moškem, ki lahko takoj ugotovi, kam »pes taco moli«, oziroma pohotnež steguje prste, ne more biti zlorabe temveč le poskus zlorabe. Zato se kaže vprašati, ali je bila zloraba resnična ali je bila privolitev ali je bilo nasilje ali je bilo izsiljevanje ali je bila »kemija« medsebojne privlačnosti ali alkoholna in druga omama ali radovednost ali pričakovanje koristi ali …

»Vsaka svinjarija še ni kaznivo dejanje,« je tako rekoč ponarodela izjava nekdanje generalne državne tožilke (tudi) Cerarjeve. Prav tako tudi o spolnih odnosih med dvema odraslima osebama ne moremo govoriti kot o kaznivih dejanjih (v pravnem smislu), pač pa o prikrojevanju moralnih načel, grehih in kršitvah pravil redovnih družb. Povsem nekaj drugega pa je v primerih, ko so predmet poželenja otroci in mladostniki, kjer pa gre za kazniva dejanja.

Presenetljiva je Cerarjeva ognjevitost pri razlaganju bridkih življenjskih izkušenj sobrata duhovnika Damiana Črnaka. Pri tem nastopa hkrati v vlogi advokata in indiskretnega psihoterapevta. Ima (še vedno) njegovo pooblastilo? Izjave Misijonske družbe lazaristov v Družini o Cerarjevem (ne)sodelovanju pri razčiščevanju okoliščin spolne zlorabe ne kaže povsem spregledati. Naivnost in zaletavost gospoda Cerarja se odraža tudi v njegovi takojšnji pripravljenosti za pogovor z rumenimi žurnalisti rdečega Dnevnika.

Ne samo Dovolj.je, ampak Preveč.je!

Poklicna kariera, izkušnje in ravnanja Janeza Cerarja nikakor niso primerljive s Krysztofom Charamso. Nekaj stičnih točk med njima pa vendarle je. Oba sta kot katoliška duhovnika boleče doživljala dvoličnost Cerkve in oba sta kritično spregovorila o spolnih praksah med kleriki. Oba sta razburkala javnost; Charamsa svetovno ob sinodi o družini in Cerar slovensko ob srečanju predsednikov škofovskih konferenc o spolnih zlorabah. Kaj je doživljal in kakšno pot je ubral Charamsa, lahko beremo v njegovi knjigi Prvi kamen. Kam bo na svojem življenjskem razpotju zakorakal Cerar, ni odvisno le od njega. Besedo seveda ima tudi inštitucija, ki ji pripada. Slaba izbira bi bila, da bi postal skrbnik katoliške spletne strani #MeToo, oprostite, Dovolj.je.

Preveč.je. Preveč bi bilo morebitno javno sramotenje in izganjanje homoseksualcev iz župnij, semenišč, teoloških fakultet in samostanov, kot si to poenostavljeno in bojevito zamišlja gospod Ivo Kerže v Časniku. To bi bila misija nemogoče, ki so se je še kako zavedali škofje na nedavnem zasedanju v Vatikanu. Ti so se pogromom v lastnih vrstah spretno izognili. Preveč bi bilo pri reševanju nakopičenih težav v Cerkvi, ki so povezane s spolnostjo, staviti na novo spletno stran Dovolj.je in Dnevnik.

28 KOMENTARJI

 1. Iniciativa Dovolj.je je ponudila enak zaključek kot sumit v Vatikanu. Ta je imel na mizi iztočnico nadšk. Scicluna: 80 % zlorabljenih je moškega spola, kar pomeni, da je korenina problema v osebnosti istospolnih moških.
  Ne vemo, ali je sumit v zvezi s homoseksualci sprejel konkretne ukrepe. Zato ima prof. Kerže še kako prav. Z vsemi sredstvi je potrebno preprečiti, da bi bila RKC še naprej gay-friendly, torej zelo grešno oddaljena od Evangelija, katerega zaključki so v tem pogledu jasni.

  • Šele danes sem prebrala ta članek. Sem pa zelo žalostna zaradi vsega kar s v slovenski Cerkvi dogaja. Vsi tisti, ki imamo Cerkev radi, smo z velikim upanjem pričakovali shod vseh najvišjih cerkvenih dostojanstvenikov v Rimu, prepričani, da bodo sprejeli konkretne ukrepe za “čiščenje” Cerkve. Pa se je shod zaključil samo z medlimi priporočili.

   Ko se je nadškof Zore vrnil iz Rima in javno nastopal v raznih medijih je posebno poudarjal kako sočutni in razumevajoči moramo biti vsi do žrtev teh deviaci.
   To sočutje se je izrazito pokazalo že 27 februarja, ko je družba Lazaristov odgovorila na obtožbo duhovnika Cerarja, ki je bila objavljena v nastopu civilne inciative DOVOLJ.JE; izjavo so označili za neverodostojno in g. Cerarja obdolžili OBREKOVANJA !!!
   V tej izjavi g. Rataja, je čutiti tako sigurnost, da se obtoženemu ne more nič zgoditi in, da bodo z enim hribovskim župnikom lahko opravili z levo roka, da jo človek ne more drugače jemati, kot za arogantno. Upam, da ima g. Cerar dovolj trdno PRAVNO zaledje, da ga ne bodo mogli zlomiti.

   Sedaj sledi vaš članek g. Tomelj, nehote se sprašujem, ali zadevo premalo poznate (tukaj lahko še enkrat preberete podrobnosti te zadeva; https://www.domovina.je/obravnava-spolne-zlorabe-s-strani-lazaristov-v-sloveniji-pometanje-pod-preprogo-ali-neutemeljeno-obrekovanje/ ), ali ste pa dobili nalogo, da g. Cerarja do konca deskriditirata.
   Samo še nekaj odgovorov na vaše ocene dogodkov;
   1) Sem mama sinov in že odraslih vnukov, zato vem, da dvajsetletni fant, še daleč ni odrasla trdna oseba, zlasti če odrašča v “varnem” okolje semenišča, ali redovne skupnosti. Tak fant spoštuje in je čustveno navezan na svoje predstojnike ali voditelje (saj mu nadomeščajo očeta), poleg tega pohoten človek, ki ve kaj hoče verjetno pripravi teren z pijačo, ali drugimi opojnimi sredstvi, da laže doseže svoj namen in se ZGODI!!! Zato je vaše ugibanje, kolikšna je bila krivda žrtve pri dogodku zelo neokusna.
   2) Prav nesramna so vaša namigovanje o odnosih g. Cerarja in g. Črnaka. Saj g. Cerarju očitate vse najslabše, od naivnosti, do koristoljubja. Črnak ni bil duhovnik, pač pa novinec v družbi Lazaristov, g. Cerar je bil njegov duhovni vodja, lahko si predstavljate kakšno moralno odgovornost in krivdo je občutil, ko se je Črnaku zgodilo isto kakor njemu, ker ga na to ni prej opozoril ( verjetno iz obzirnosti do družbe). Poleg tega se postavlja še vprašanje, kolikim se je v teku teh dvajset, let še zgodilo podobno???

   Trdno upam, da se bo tudi v tem primeru izkazalo tisto;
   MOJA POTA NISO VAŠA POTA !!! in BOG SE PREVZETNIM ZOPERSTAVLJA !!!
   AMEN.

 2. Zanimivo je, ko sem podobno pisal na nekem portalu, sem bil brisan. Ja, tedaj so v javnosti govorili o pedofiliji, pri omenjenem gospodu pa je šlo za homoseksualnost. Znak za načrtovano akcijo priti Cerkvi???

  Kar se tiče zaključka, nisem dobil vtis, da je gospod Kerže zahteva javno sramotenje homoseksualcev, če pridejo v semenišči. Sem kaj zgrešil?

  • Imate prav. Dovolj bo, če podobne iniciative, kot je Dovolj.je, zahtevajo od ustanov, ki izbirajo in formirajo bodoče posvečene osebe, da kandidate poučijo o pravici do telesne nedotakljivosti vključno z osnovnimi prijemi borilnih veščin.

    • Ni bil sarkazem in ni zraslo na mojem zelniku. Je pa odličen predlog, ker bo nekaj odločnih klofut obelodanilo homoseksualce in prej ali slej pospravilo v vsaki krščanski skupnosti. Ta se zmore očistiti sama, če bo gojila osnovno modrost in vzgajala samozavestne fante. Duhovnik ali redovnik namreč ne sme biti nesamozavestna cmera, ki rabi pomoč “Iniciative” zato, da bi ukrepal in zaščitil tudi druge. To mora znati urejati sam.

     • V ta namen pa “pouk o pravici do telesne nedotakljivosti” zveni popolnoma prazno, če ne že povsem obupano. Menda ja kdo ne rabi takega pouka?

 3. In ne razumem poante. Mar avtor namiguje na to, da odrasla oseba ne more biti posiljena? In zakaj krivdo za posilstvo prenašna na osebo, ki je posiljena, ne pa na tistega, ki posiljuje? Joj prejoj. Nekateri si res želijo zagarantirati pakt s s Satanom in pot v pekel, čeprav so šolani krščanski božji uslužbenci.

 4. Pouk o telesni nedotakljivosti ter nekaj borilnih veščin pri prvi žrtvi bi pri lazaristih hitro napravil red in predvsem obvaroval naslednjo žrtev (naslednje žrtve??).
  Glede na neprimeren in neodgovoren pristop iniciative Dovolj.je, ki je obelodanila imeni žrtev in ne ime storilca, je jasno, da so storilci (iz najrazličnejših vzrokov) dobro zaščiteni.

  • Iz “neprimernega in neodgovornega” nastopa ne moreš sklepati, da so storilci zaščiteni (dobro)?!
   Ne vem, zakaj bi imeli semeniščnike ali duhovnike za idiote, ki bi jih o tem poučevali. To je absurdno. Tu ni nobene žrtve. Prej gre za poskus kako priti do svojih 5 minut slave. In zato karkoli spreminjati ali ukrepati bi bilo popolnoma neprimerno. Še več, tega bodo najbrž odslovili iz reda, ker je to najmanj kar si zasluži. Glede storilca pa bodo tudi, sem prepričan, ukrepali posebej in po tihem, kot se tudi spodobi. Le kaj si domišlja občestvo?! Je družba dobila svoj kos mesa? V kaj se je to malikovanje žrtev spremenilo?! Svetohlinskost? Zraven pa vsa javno znana otroška prostitucija nikogar ne gane. Ta ljubezen do žrtev je zlagana.

   • “Iz najrazličnejših vzrokov zaščiteni”; sem spada tudi primer, ki ga je navedla Iniciativa.

    A ni dovolj, da je prvi žrtvi sledila še druga?
    Če je bila zloraba dokazana, da so jo lahko uporabili kot dokaz za zlorabe v SLO cerkvi, potem so dolžni razgaliti tudi storilca + ostale odgovorne, ki so za zlorabo izvedeli in molčali.
    To je namreč praktičen primer “ničelne tolerance”, ki jo že nekaj dni ponavljajo kot mantro.

     • Bolje bo, da se tukaj ne tikamo. In moji sklepi niso napačni. Citiram npr. iz “Domovine”: “Konkreten primer zlorabe je predstavil duhovnik lazarist Janez Cerar. Povedal je, da so se stvari “skrile pod preprogo””
      Konkreten primer zlorabe, pa brez žrtve in storilca? Možno…Samo potem ni šlo za primer zlorabe, s katerim bi se smelo pljuvati po Cerkvi in duhovnikih. Toliko bolj bomo morali vztrajati, da se storjena škoda popravi.

 5. Kaj natanko se je zgodilo gospodu Cerarju, žal še vedno ne vemo. Morda gospod Cerar res pretirava itd. Morda pa je bil res posiljen ali kako drugače zlorabljen. Da, to se lahko zgodi tudi odraslemu moškemu, posebej v tako strogo hierarhičnem in izoliranem okolju, kot je samostan. Gospod Tomelj tega očitno (še) ne ve, zato trdi, da se odraslemu človeku sploh ne more zgoditi nič hudega. Tako pisanje je popolnoma neumestno. Zakaj mu to dovolite?

 6. Spoštovana Planinka. Ravno v tem je odločilna napaka p. Cerarja, da ni takoj ukrepal, da bi zaščitil mlajše. Kot bodoči misijonar bo izpostavljen mnogo večjim nevarnostim, kot so pijača, omamna sredstva in pohoten človek (od kot pa so do Vas prišle tako pikantne informacije o veselem življenju pri Lazaristih in ali sem morda kaj spregledala? Če pa so le sad domišljije, potem se raje malce ustavite – da mi je biti predstojnik Lazaristov, Vas že tožim).

 7. Že zelo utečena praksa naših levih medijev, ki jo na žalost mnogi spregledajo. Problem zlorab in homoseksualnosti v Cerkvi je že dolgo na tapeti. No, na teletekstu TV Slovenija se seveda pojavi na naslovnici ravno v tednu pred evropskimi volitvami. Se ve, komu takšen članek škodi – strankam, ki imajo v svojih programih poudarjeno krščanstvo. Jaz mislim, da so problem, o katerem se bo potrebno zelo resno pogovoriti, pravgzaprav naši javni mediji. Torej mediji, ki jih plačujemo vsi, delujejo pa še vedno kot udbovska (danes LGTB) izpostava.

  • Ja, ampak tiskovno konferenco je pa sklicala pobuda Dovolj.je. Ce je ne bi bilo, tega v medijih te dni ne bi bilo. Moram priznati, da sem vse bolj skepticen glede dobronamernosti teh ljudi v odnosu do Katoliske cerkve.

   Po drugi strani pa se res zdi, da skofje in predstojniki se vedno ne ukrepajo dovolj jasno in odlocno glede spolnih zlorab. Pedofilnim dejanjem morajo slediti skrajne stroge sankcije in preventiva ponovitve. Plus nobene tolerance do spolnega razvrata v semeniskih ali kleriskih vrstah. To je upraviceno pricakovanje laiskih clanov Cerkve.

Prijava

Za komentiranje se prijavite