Hrvaški škofje molili za komunista Zorana Milanovića

6
Hrvaški škofje menijo, da so z zmago Milanovića prišli povsem drugačni časi. Pred tem so mu očitali, da je zaščitnik hrvaških udbašev. Da je v tedanje državne ustanove infiltriral neokomunistične kadre. Tudi njegovo jugonostalgijo so mu očitali.

Po drugem krogu volitev za predsednika Hrvaške, ki je bil 5. januarja 2020, je bilo vsem jasno, da se Hrvaška obrača na levo, saj so tudi deklarirani desno usmerjeni občani in politiki podprli komunista Zorana Milanovića, ki ga je podprlo kar 13 političnih strank.

To je bilo močno sporočilo celotni Hrvaški, da je bila večina desnih volivcev nezadovoljna in celo razočarana nad politiko HDZ, kandidatka desnice Kolinda Grabar Kitarović pa je bila pri tem samo kolateralna žrtev. Seveda je takšno politično obnašanje skrajno naivno, neodgovorno in nenačelno. Milanović pa je navsezadnje zmagal tudi po zaslugi tistih 89.415 volivcev, ki so na voliščih volilni listič enostavno prečrtali.

Hrvaški škofje zmago Zorana Milanovića sprejeli z navdušenjem

Znano je, da hrvaški škofje s kardinalom Josipom Bozanićem na čelu do teh volitev niso bili nikoli naklonjeni hrvaški levici in Zoranu Milanoviću. Zato je toliko bolj čudno, da je Hrvaška škofovska konferenca zmago Milanovića na predsedniških volitvah sprejela z navdušenjem. Predsednik Hrvaške škofovske konference (HBK), zadarski nadškof Želimir Puljić, je po volitvah Milanoviću čestital za zmago, rekoč:

»Na Vaši novi odgovorni službeni poti za dobrobit vseh ljudi naše države Vas bo spremljala molitev hrvaške Cerkve, v katero redno vključujemo tudi državne voditelje, da bi se z Božjo pomočjo ustvarilo blagostanje hrvaškega naroda, zagotovil mir in svoboda vere.«

Tudi dubrovniški škof Mate Uzinić, eden najbolj liberalnih hrvaških škofov, je na svetem bogoslužju takole sporočil novemu predsedniku Hrvaške:

»Njemu resnično želim, da bo vztrajal na tej novi poti. Ob tej želji pričakujem, da bo tudi naša domovina krenila na novo pot. Na pot, ki nam jo je pokazal Jezus Kristus. To pa je pot miru, ljubezni, skupnosti, služenja, pot, ki v središče ne postavlja sebe in lastnih interesov, temveč se razdaja in služi drugim …«

Dejstvo je, da so bili odnosi med hrvaško Cerkvijo in Milanovićem, ko je še vodil SDP in bil predsednik vlade, slabi. Cerkev mu je očitala, da je bil zaščitnik hrvaških udbašev. Da je v tedanje državne ustanove infiltriral neokomunistične kadre, pa tudi njegovo jugonostalgijo. Z njegovo zmago na predsedniških volitvah pa hrvaška Cerkev meni, da so prišli povsem drugačni časi. Vsekakor se bo kmalu pokazalo, ali je med Cerkvijo in predsednikom Zoranom Milanovićem samo začasno premirje. Ali pa je zavladal resnični dolgo pričakovani mir in dialog.

Viri: Glas koncila in Jutarnji list, fotografije so s spleta

6 KOMENTARJI

  1. Bedaki Naivni naj kar počakajo, da bo “volk snel svoj ovčji kožuh”, ko se bodo pokazali njegovi zobje … Ampak, mislim, da bo tak preobrat nastal tudi po celotnem planetu, v vsaki državi, in sicer Zaradi Duhovne Zmedenosti narodov, pred Dokončnim Razpadom družbe , ki pa bo rezultirala v ” Koncu sveta” v tem desetletju. Mir naj vam bo, vse do Drugega Prihoda, takoj za Koncem “sveta” v tem desetletju.

  2. Kaj tudi slovenska Cerkev kaže, kako je sprta z vsemi. Spomnite se navdušenja nadškofa Šuštarja, ko ga v domu obiskal Dernovšek, recimo.
    Nobenega posebnega navdušenja ni videt v teh besedah. Takšne besede Cerkev nameni vsakemu vladarju. Čemu torej to?

  3. Nič čudnega! Cerkev je pač popolna hierarhična ustanova in kar reče papež, morajo govoriti tudi škofje, sicer jim trda prede! Nedavno so videli, kako je odstavljal sosednje slovenske nadškofe, kar 4 po vrsti. In če so njemu ljubi komunisti in migranti, morajo biti ljubi tudi škofom. V Italiji je že tako pa bo tudi na Hrvaškem. Za nas še dobro, verjetno bodo z veseljem naseljevali v izpraznjeni Slavoniji muslimanske črnce, Arabce, Pakistance itd., preganjane kristjane po vsem svetu pa k.. gleda!

  4. Strinjam se povsem z baubauom. Zakaj naj Cerkev ne bi molila za pamet in modrost novega predsednika?

    Problem HDZjevih oblastnikov, ki ni prisel s Plenkovicem, ampak je ves cas prisoten od Tudmanovih casov naprej je bahatost, klientelizem in korupcija. Neredki povzpetniki, ki igrajo na karto domoljubja in tradicionalnih vrednot. Ker je mnogim dovolj taksne hipokrizije in anomalij, je nastala desnosredinska alternativa Most. In so zdaj volili Skora in Milanovica namesto Kolinde. Plenkovic je sicer sposoben tehnokrat z ugledom v Evropi. A vendar bo HDZ izgubljal, ce ne bo prepricljivejsi glede vrednostne usmerjenosti in ne bo ocistil klientelisticnih lovk. Kot povdarja Davor Ivo Stier.

  5. Desni so volili Milanoviča?! Mi je zelo žal, jaz ga ne bi. Preveč škode (tudi na moji osebni ravni) so naredili komunisti, da bi pri nas volil v 2. krogu predsedniških volitev, če sta ostala na voljo 2 bivša vidna komunista. Komunistov se ne voli; v demokratični državi se ne voli bivših totalitaristov.

Comments are closed.