Andrej M. Poznič: “Fašizem, nacizem, komunizem: isti, isti, isti”

27

Evropski dan spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov, ki ga bomo obeležili v nedeljo 23. avgusta, ponovno opozarja politiko na zavezo, da se vse tri totalitarizme uradno obsodi: “Fašizem, nacizem, komunizem: isti, isti, isti”.

Med slovensko oligarhijo vre. Že od Šarčevega bega in sestave kompetentne in pluralne Janševe vlade so levičarji na meji histeričnih napadov, ki jih izražajo zdaj s pisanjem ideoloških pamfletov v obliki pisem, kar je naloga intelektualcev; kolesarjenjem, naloga, ki jo opravijo udarniki; nenehnimi lažmi in ustvarjanjem »apokaliptičnega« vzdušja, naloga novinarjev iz javnih hiš; tiho sabotažo, kar naredijo nelojalni uradniki. V rezervi imajo še dobro organizirano in bogato opremljeno sindikalno centralo, ki bo po potrebi jeseni stopila na ulice. Histerija, kakršne še nismo videli. Gre jim za državni denar in nedotakljivost pred pregonom. To je bistvo levičarstva. Čas pa dela proti njim.

Slovenija ima ta hip veliko srečo, jaz pravim blagoslov

Vlada ji najbolj sposoben mož, ki ga premore naša politika, skupaj s strankami, ki jih vodijo ljudje, ki so pripravljeni delati skupaj, se dogovarjati, usklajevati, delati koncesije znotraj mogočega, ohranjati razlike in jih spoštovati, to pomeni ohranjati različnost v edinosti. Pri tern nihče ne zanika njihovih napak ali političnih ciljev. Kljub sodelovanju ostajajo tudi tekmeci, vendar ne sovražniki, kar pomeni, da so te stranke in voditelji up našega demokratičnega sobivanja. K velikemu blagoslovu našega trenutka prištevam tudi predsednika države Boruta Pahorja. Mož postaja državnik in preseneča. Janša in Pahor tako postajata stebra, na katerih bo mogoč graditi trden most strpnosti, sožitja in spoštovanja, ki mu bomo lahko rekli pot sprave.

Našim levičarjem se je zgodil »Narodni dom«

Sredi poletnega direndaja pa se je našim levičarjem v Trstu zgodil »Narodni dom«. Po sto letih, odkar so ga fašisti požgali, je zdaj bila podpisana namera o vrnitvi v slovenske roke. Palača bo spet postala odprta trdnjava slovenstva. Trdnjava, ker je mogočna stavba. Trdnjava, ker bo srce slovenstva v Trstu. Trdnjava, ker bodo Slovenci odpirali prostor za srečevanja pod svojimi pogoji. Vse to je potrebno za našo samozavest pa tudi za našo na rodno ohranitev.

Kdor pozna zgodovino Tržaške, ve, da so tam Italijani pod fašističnimi simboli naredili našemu življu veliko goja. Upor se je rodil ne le pod miroljubnim vodstvom duhovščine, temveč tudi v aktivnem delovanju TIGRA. Za Italijo teroristi, za Slovence junaki. Po vojni pa so tudi tja prišli krvoželjni partizani in so v tistem kratkem času izvajali množično čistko nad Italijani in ideološko drugače mislečimi. V fojbe so zmetali množico nedolžnih ljudi in za vedno omadeževali naše narodno ime. Zdaj pa se je zgodilo, da sta predsednika Italije in Slovenije položila vence na njih grobove. Italija je priznala svoj zločin nad Slovenci, Slovenija svojo krvavo revolucionarno in maščevalno komunistično dediščino. Čeprav smo se Slovenci uprli komunistom, so ti zmagali in prevzeli oblast, s tem pa tudi okužili naše državne ustanove s svojimi zločini. Zdaj pa se s Tržaškega spet sliši »isti, isti, isti«.

V komunizmu je oligarhija krasno živela

Tako se spet postavlja zahteva, da se vse tri totalitarizme -fašizem, nacizem, komunizem – uradno obsodi. Evropa jih je obsodila kot enako zločinske z resolucijo Evropskega parlamenta. Slovenija ni zmogla, ker je preveč takih, ki komunizem častijo in so še vedno prepričani v to zablodo. Pri nas so nekateri še vedno prepričani, da je boj proti okupatorju zadosti, da se opravičijo vsi komunistični zločini. V komunizmu pa je oligarhija krasno živela. Živeli so v ukradenih vilah, sedeli na ukradenih stolih, gledali so ukradene umetnine. Žal ni potrebe po pretekliku. Se vedno živijo njihovi potomci v istih vilah, sedijo na istih stolih, gledajo iste slike. Molk družbe so kupili z borčevskimi penzijami, s privilegirani mi plačami, s stanovanji in službicami …

Danes vpijejo in kolesarijo, ker so se na svoje oligarhične privilegije navadili in se čutijo ogrožene.

Tiho dejanje dveh predsednikov, zamenjava oblasti, premik od sebičnosti k delu za skupni blagor, vse to povzroča bolezensko histerijo med oligarhi. Slovenija pa je blagoslovljena in če bomo vztrajali, bomo lahko premaknili kaj na bolje. Iz Bazovice pa se sliši »isti«, »isti«, »isti«, kar terja od državnega zbora obsodbo komunizma kot zločinskega družbenega sistema. Bazoviška lekcija in nameravana poprava krivice ob 100. obletnici požiga Narodnega doma sta močno sporočilo. Fašizem, nacizem, komunizem: isti, isti, isti.

Vir: SČ, avgust 2020

27 KOMENTARJI

 1. “V komunizmu je oligarhija krasno živela”

  No, tudi sedaj jim nič ne manjka … razen prihodnosti. Preko meje Slovenije prihajajo ljudje, ki bodo s to rdečo oligarhijo na hitro opravili.

 2. SPOMINSKI PARK TEHARJE Vhodno sporočilo:

  Spominski park Teharje je s simbolno arhitekturno
  krajinsko ureditvijo osrednji državni spominski park,
  posvečen spominu na žrtve vseh povojnih pobojev
  na območju Republike Slovenije.
  Spomenik stoji na avtentični lokaciji, kjer je bilo zaprtih,
  Usmrčenih ali od tod v smrt odpeljanih več kot 5000 ljudi.
  Teharje so simbol povojnih mučenj in pobijanj ljudi,
  tako vojakov kot civilistov, v osrednji Sloveniji.
  Spominski park Teharje je osrednji simbolni spomenik,
  ki je priča spoštljivega odnosa Republike Slovenije
  do žrtev vojne in povojnih pobojev.
  Republika Slovenija

  Ker smo pred 23.avgustom prilagam vhodno sporočilo v koncentracijsko taborišče Teharje, ki kljub spomeniku državnega pomena in simbolu za vsa morišča po Sloveniji od leta 2005 še ni končan, da bi bil mesto spominske prireditve.
  Sporočilo na vhodu pove veliko in postavlja vprašanje zakaj je tako narodu in vsem deležnikom urejanja morišč po Sloveniji. Ta spominski park vendar ni samo za Rovte ampak za vso Slovenijo, da se zave: NIKOLI VEČ KAJ TAKEGA ! Kot domačin izrekam sočutje vsem žrtvam iz Rovt in okolice. Velja se spominjati z dostojanstvom, kajti te žrtve so prvoborci za državo Slovenijo.!!!

 3. A zdaj mislite, ker so vsi mrtvi, da lahko za nazaj obsodite lastno oblast, celo lastni narod?
  Mislim, da ne bo šlo.

  • Zdravko: Komunistična partija pač NI narod. Komunizem je v bistvu protinaroden in torej tudi proti Slovenski, kajti prisega na internacionalizem.

 4. Vredu. Povejte ali sta Kardelj in Kidrič Slovenca?! Za začetek. Jaz nisem tisti, s katerim bi se prepirali.

 5. Da ne govorim, komu ste lizali rit 45 let po revoluciji? Komu bi vi radi zaraćunali kri, ki ni vaša, ki so jo drugi prelili za vas?

 6. Nimate kaj prida odgovorov. Saj.
  Povem vam, ne boste dosegli posthumnih obsodb! To ne bi bilo civilizirano.

 7. Spoštovani deležniki komentiranja ! , čeprav to ni, ampak je prepir !
  Kristjani smo dolžni obsojati zlo in zla dejanja (zlasti umor in uboj) tudi posthumno, da se ne bi ponavljali.
  To je treba udejaniti z usmiljenjem , ne barbarsko. Zamolčanje tega je tudi zlodelo in je Pilatovska sodba. Božja sodba je v znamenju odpuščanja, če je prisotno kesanje. V tem duhu je tudi posmrtna sodba potrebna. !!!

 8. Ne zavajajte s krščanskimi dolžnostmi.
  Kar počnete je bolj podobno novi državljanski vojni.
  Po smrti sodi Bog, ne ljudje.
  Ljudem jemljete moralo!

Comments are closed.