Hitlerjev program iztrebljanja invalidov srhljivo podoben današnji evtanaziji

25

Program evtanazije srhljivo podoben Hitlerjevemu programu iztrebljanja bolnih in invalidovPred dnevi je francosko kasacijsko sodišče odločilo, da je potrebno izstradati in izžejati 42-letnega Vincenta Lamberta, ki je leta 2008 preživel prometno nesrečo. Po mnenju nekaterih naj bi bil v t. i. stanju trajne nezavesti, po mnenju sorodnikov in številnih specialistov pa v stanju zmanjšane zavesti, ki mu omogoča samostojno dihanje in bitje srca, odzivanje na obiske, prepoznavanje sorodnikov in izražanje čustev. Vincent v času nesreče ni imel podpisane vnaprejšnje volje, zato so se zdravniki po mnenje obrnili na njegove sorodnike. Njegova žena trdi, da njen mož želi umreti; oče in mama ter skoraj vsi njegovi bratje in sestre pa želijo, da se sina oz. brata ohrani pri življenju in se mu še naprej daje nega, hrana in voda.

Papež Frančišek: Ne sledimo kulturi odmetavanja

11. julija je v bolnišnici v Reimsu na severu Francije umrl Vincent Lambert. Po dolgi pravni bitki so mu pred devetimi dnevi, 2. julija, odstranili naprave za umetno hranjenje. Umetno hranjenje so Vincentu odstranili, potem ko je bila razveljavljena odločitev prizivnega sodišča, naj se nadaljuje oskrba Vincenta, ko se čaka na mnenje odbora OZN za pravice oseb z invalidnostmi. Po prometni nesreči pred enajstimi leti je Vincent bil tetraplegik z nizko stopnjo zavesti. 20. septembra 2019 bi dopolnil 43 let.

Omenjeni primer je vzbudil izjemno pozornost francoskih in svetovnih medijev. Med drugimi se je s podporo katoliškim staršem, ki se borijo za življenje svojega sina, nedavno odzval papež Frančišek z besedami:

»Molimo za vse, ki živijo v težkem stanju. Vedno varujmo življenje, ki je Božji dar, od začetka do naravnega konca. Ne sledimo kulturi odmetavanja.«

Pred dnevi je imela Vincentova mama Viviane Lambert govor na 41. zasedanju Sveta za človekove pravice Združenih narodov. Izpostavila je, da je zdravnik dr. Sanchez njenemu sinu povedal, da mu bodo dali uspavalo in ga bodo prenehali hraniti z namenom, da izzovejo smrt. Ko je dan pred odvzemom hrane in vode obiskala sina, se je ta med jokom poslovil od nje. Mama Viviane je dogajanje opisala kot »namerni umor njenega sina«. Kljub številnim pozivom, da je Vincenta potrebno zaščititi pred evtanazijo z izstradanjem in izžejanjem, mu je pred nekaj dnevi njegov zdravnik ustavil dovod hrane in vode. To pomeni, da se je začelo njegovo umiranje, ki bi lahko trajalo od dveh pa vse do tridesetih dnevov.

V ozadju zahteva ideoloških skupin, da se mora družba znebiti hudo bolnih ljudi

Takšno kruto umiranje moža, sina in očeta je seveda nevzdržno in zavržno dejanje. Še bolj pa postane takšna praksa grozljiva. Še posebej ob zavedanju, da v Franciji zdravniki več kot 1700-tih bolnikov, ki so v podobnem stanju, čakajo na Vincentovo smrt. Številni med njimi bodo brez pozornosti javnosti sledili praksi t. i. »usmiljene smrti«, kot takšno prakso imenujejo zagovorniki evtanazije.

V vseh teh razpravah se v ozadju skriva zahteva ideoloških skupin, da se mora družba znebiti hudo bolnih ljudi. V ta namen želijo legalne umore bolnikov na zahtevo države oz. zdravnikov in svojcev zaviti v celofan prijaznih besed, kot so pravica do dostojanstvene smrti, sočutje, smrt z usmiljenjem in lajšanje trpljenja. Vse z namenom, da se manipulira z ljudmi, iz bolnišnic odstrani neustrezne bolnike, prihrani izdatke za zdravstvo in poveča dobiček zavarovalnic in pokojninskih skladov.

Prav tako pa omenjeni primer kaže na tveganje, da se bodo lahko bolnišnice pod pritiski ideoloških skupin ter zahtev sodišč sprevrgle v kraje, kjer bodo bolniki življenjsko ogroženi ne zaradi bolezni oz. poškodb, temveč zaradi odločitve države, ki si lasti pravico o ugotavljanju kakovosti življenja ter odločanju o smrti svojih državljanov.

Takšna praksa spominja na nacizem, ki je iz bolnišnic odstranjeval bolne in odvečne ljudi. Adolf Hitler je 1. septembra 1939 podpisal dekret o tajnem programu T4 za iztrebljanje hudo bolnih in invalidov z besedami:

»Gre za zagotavljanje usmiljene smrti bolnikom, ki po človeških kriterijih in po skrbnem pregledu niso več ozdravljivi.«

Podobnost teh besed z današnjimi zagovorniki in izvajalci usmiljene smrti in evtanazije v bolnišnicah je srhljiva. Kaže pa, da bo potrebno v imenu človekovega dostojanstva in pravega sočutja tovrstne ideologije še enkrat premagati.

vir: Družina, 14. julij 2019, stran 5

25 KOMENTARJI

 1. ja,žal pa tudi vsi,ki se zgražajo nad njim,v resnici niso in nismo nič manjši grešniki…vsak od nas pač greši točno toliko,kolikor more…če ne vključi resno vsak dan velikega napora v spreobračanje-to pa ni nikoli dokončan proces.

 2. Vsak dan zdravnikom umirajo pacienti. Mnogi tudi na aparatih. Vztrajanje na aparatih kar tako, seveda ni razumno. Tu še ni treba nikomur nič očitati. Niti tega povezovati s Hitlerjem.

  • Pa ste dobro prebrali prispevek? Res dobro? Tam je namreč mnenje: “V ozadju zahteva ideoloških skupin, da se mora družba znebiti hudo bolnih ljudi”. In potem sledi vse ostalo, tudi povezava s Hitlerjem oziroma Darwinovo teorijo evolucije.

   Vi, gospod Zdravko pa odpirate vprašanje: “Bomo čez desetletje imeli na tisoče bolnikov, ko so priklopljeni na aparate in ki so samo še rastline?”

  • Torej sem čisto vredu prebral in odprl pravo vprašanje. Vaše satanistične zarote pa obdržite zase. Že tako se vas je močno oprijel.

   • Gospod Zdravko,
    če ste prebrali, potem NAMENOMA ne razumete, ne nadaljujete pogovora. In napadate sogovornika. V tem primeru recimo duhovnika Tadeja. In pa še mene.

 3. Ve se že olalalalala tisočletij! Ko se odvrneš od Boga, se začnejo množiti in večati grehi. In z njimi bolečina in trpljenje.

  Seveda je vprašanje, zakaj vsi ljudje ne poslušajo Boga, zakaj je toliko ateistov. Vzrokov je seveda precej, enega kaže naslednje vprašanje v vsej svoji brutalnosti in aktualnosti: “Ali lahko duhovnik-pedofil-homoseksualec oznanja Jezusa?”

  Seveda imamo množico kristjanov, ki sicer niso preje omenjeni predatorji in vsakega, ki se z njimi sreča, odbijejo par korakov od Boga. Prav tako pa imamo kristjane, ki vsakogar ob srečanju porinejo za korak dva proti Bogu pa čeprav tega niti noče.

  Franc Rode v svoji knjigi navaja sledeče vzroke sodobnega ateizma:
  a) Bog ni neposredno razviden
  b) zlo v svetu,
  c) tehnični svet zamegljuje naravni svet,
  d) krščanska preteklost,
  e) moralni vzrok in
  f) psihološki vzroki.

 4. Marsikoga pa bo pomirilo videnje papeža Leona XIII. Povzeto po https://www.youtube.com/watch?v=v_RGaFxdos8 .

  Videnje papeža Leona XIII: Stoletje satana

  13. oktober 1884. leta po Kristusovem rojstvu

  Papež Leon XIII je končal Sveto mašo, ko prebledi in pade v zamaknjenost. Ljudje mu prestrašeni priskočijo na pomoč, najdejo ga živega ampak z grozo na obrazu. V zamaknjenosti je papež Leon XIII videl strašno prihodnjost. Videl pa je sledeče:

  Naš Gospod sedi na prestolu v Nebesih, ko se grozna oblika satana pojavi pred njemu.Satan se hvali pred Gospodom: “Lahko uničim tvojo Cerkev.” Jezus mu odgovori: “Ti nikoli ne boš uničil mojo Cerkev, ona bo obstajala do konca časov.” Satan reče: ” Daj mi eno stoletje in več moči nad tistimi, ki mi bodo služili in uničil bom Cerkev.” Naš Gospod mu je dal sto let.

  Papež Leon XIII je nato videl dogodke, ki se bodo zgodili v prihajajočem stoletju. Videl je vojne, v katerih je vpletena večina držav sveta. Videl je nemoralo, homoseksualnost, umore in genocide ogromnih razsežnosti. Istočasno je videl napredek v tehnologiji in znanju, ki škoduje človeku in ga napoljnjuje z nadutostjo. Videl je široko razširjeno versko odpadništvo, vzpon satanovih kultov.

  Potem je papež Leon XIII sestavil eksorcistično molitev k nadangelu Mihaelu:

  Sveti nadangel Mihael,
  brani nas v boju,
  bodi nam v pomoč zoper zlobnost
  in zalezovanje hudobnega duha.
  Ukroti naj ga vsemogočni Bog,
  ponižno zato prosimo.
  In ti vodnik nebeške vojske,
  satana in druge hudobne duhove,
  ki hodijo po svetu v pogubo duš,
  z Božjo pomočjo v pekel pahni.
  Amen.

  Papež Leon XIII je odredil, da se ta molitev moli pri vsaki nedeljski Sveti maši kot zaščita pred satanom.

  Nedolgo za tem je Aleister Crowley (znan tudi kot Zver 666) imel govor. Aleister Crowley je znan kot “najbolj zloben človek na svetu”. Mnogo rock ansamblov v 60. letih prejšnjega stoletja daje čast Crowlevu tako, da na ovitkuh albumov dajo njegovo sliko; med njimi so tudi The Beatles. Aleister Crowley je pokazal svojo pest Nebesom in rekel Jezusu, naj se umakne, kajti sedaj je čas za satanovo kraljestvo. V 20. stoletju je bilo več vojn, več genocidov in več ubitih mučencev kot v prejšnjih stoletij skupaj.

  Mnogo ljudi verjame, da se je satanovo stoletje začelo okoli I. svetovne vojne, to je okoli leta 1914 po Kristusovem rojstvu. V tem stoletju lahko vidimo ogromno povečanje nemorale, homoseksualnosti in masovno pobijanje otrok v materinem telesu. Vidimo vzpon satanovih kultov in zmanjšanje obiskov v Cerkvi. Leta 1960 Anton LeVay ustanovi satanistično cerkev v Kaliforniji. Vsaka herezija, ki je v zgodovini obstajala, ponovno zacveti. Ljudje se norčujejo iz Boga in ne izpolnjujejo Njegovih navodil. Sveto pismo in ostali simboli krščanstva so v javnosti prepovedani. V Svetem pismu je zapisano, da bo v zadnjih dnevih veliko povečanje znanja:
  Ti, Daniel, pa ohrani skrivnost besed in zapečati knjigo do časa, ko bo konec. Mnogi jo bodo iskali, da se jim pomnoži spoznanje. (Dan 12, 4)
  Mi smo od tistih časov prešli od kočije in konjev do čudovitih avtomobilov, od sveč do elektrike, letimo po zraku in vse to v obdobju enega človekovega življenja. Ves ta napredek se je zgodil v manj kot enem stoletju. Postali smo brezbožni in nemoralni.

 5. satan je premagan,njega glava je strta-ti pa se bojiš opletanja njegovega repa-a Oče že ve,zakaj je to nam?še potrebno… Vstali Kristus pa kljub vsemu vlada.

  • Če dovolite, bom komentiral, da ste pač še eden, ki ukinja eksorciste, češ da so nepotrebni, ker je satan že premagan … Pretiravam? Pa preberiva sporočila Matere Božje iz Fatime: “Tudi za cerkev bo prišel čas njenih največjih preizkušenj. Kardinali se bodo zoperstavili kardinalom, škofje škofom. Satan bo korakal v njihovih vrstah in v Rimu bodo velike spremembe.” Več na http://www.medjugorje.si/arhiv/fatima/fatima3.html

   In pa ja, bojim se opletanja satana z repom, ker prinaša trpljenje in bolečino, ker mori ne samo pred Hudo jamo, mori celo v materinem telesu. In to danes, sedaj, v tem trenutku. Po moje bi bilo bolje, če bi namesto strahu pred Bogom oznanjali strah pred satanovim repom.

   • Jaz pa želim,da nam strah oz.pravilneje strahospoštovanje pred Bogom kar ostane:lkajti le resnična ljubezen se iz srca boji prizadeti Ljubljenega in ljubljene.

 6. Aktivno posiljanje ljudi v smrt je seveda nesprejemljivo in celo zlocinsko. Tudi ob takem staliscu, ki je tam, kjer so legalizirali evtanazijo, povozeno, bojo ob tehnoloski sofisticiranosti moderne medicine znova in znova prisotni eticno zapleteni in mejni primeri. Kako z dolgotrajno nezavestnimi po poskodbah glave ali kapeh, vzdrzevanimi z medicinskimi aparaturami in minimalnimi ali nikakrsnimi moznostmi izboljsanja? Do kdaj vztrajati? Kako z mentalno mozgansko mrtvimi, funkcija skorje, ki jim je funkcija srca in dihanje, torej nekateri centri mozganskega debla, ohranjeno? Kako s tistimi z minimalno ohranjenimi mozganskimi funkcijami brez upanja na izboljsanje in kje dolociti mejo? V clanku opisani francoski primer je v tej kategoriji. Eticno je sporno, da so ga nehali hraniti, ce je res, kar nakazuje clanek, da je prepoznaval osebe, ohranil izrazanje custev ipd. Dopuscam moznost, da je to bila zmotna domneva starsev.

 7. Kakšen velemojster laganja in zavajanja je tale Strehovec! Nacisti so evtanazirali stare, invalide, duševno bolne … brez njihove privolitve, pri evtanaziji pa gre za to, da se omogoči dostojanstvena smrt neozdravljivo bolnemu, ki hudo trpi in si močno želi smrti, kajti to je edina odrešitev od trpljenja.

  • A nacisti pa niso evtanazirali? Zakaj ze? Ker so oni negativci, evtanazija pa pozitiva in progresiva? Hitlerjev rezim je evtanazijo nadlje prignal. Ponekod na zahodu grejo po legalizaciji prav po tej poti. Na Nizozemskem in Belgiji je velik porast postopkov evtanazije tik pred pocitnicami. Ves kaj to pomeni?

  • Kakšen velemojster zavajanje in laganja je tale Valter. Privrženci evtanazije sicer lepo govorijo o dostojanstveni smrti neozdravljivega bolnika, ki hudo trpi. V praksi pa zadeva zgleda tako: “Ko država uzakoni evtanazijo, sledijo likvidacije.”

   Najprej med dementnimi, hudo bolnimi in revnimi:
   …je bilo lani na Nizozemskem že 5516 primerov evtanazije, kar je 3,9 odstotka vseh smrti. Med tako umrlimi jih je imelo več kot 70 odstotkov raka, 2,9 odstotka pa je bilo duševno bolnih ali dementnih.
   https://www.dnevnik.si/1042753852

   Nato pa še med otroci:
   V Belgiji pomagali umreti trem otrokom
   https://novice.svet24.si/clanek/novice/svet/5b6b3ff0c86d2/v-belgiji-pomagali-umreti-trem-otrokom

  • To je šele zavajanje, da bi lahko z zakonom nekomu zagotovili dostojanstvo?! To lahko izjavi samo totalni suženj.

 8. V naši cerkvi so najbolj srečne osebe, ki so na invalidskem vozičku: prva je invalid, druga telesno bolna, tretja pa duševno prizadeta.

  • Svojčas sem se gibal med profesorji naše Univerze. Menda je eden pomenljivo izjavil: Najbolje je bit bolan.

Comments are closed.