Epidemija je grožnja. Naj postane priložnost.

20
Peter Lah: ”Za srečno življenje je potrebno biti pripravljen. Pripravljen tudi in predvsem na bolezen in smrt. Če se namreč sam nisem pripravil, me bo tok dogodkov odnesel s sabo kot čoln brez krmila. Priprava na smrt pomeni, da je moje življenje urejeno.”

Poor planning. Na to sem se pa slabo pripravil.” S prijateljem sva se vračala od nepremičninskega posrednika, tudi tokrat praznih rok. Nepričakovano ga je zadela bolezen in je čez noč potreboval stanovanje, primerno za človeka z motoričnimi motnjami. Iskati stanovanje v njegovem stanju ni mačji kašelj.

Če je to zadelo njega, kaj šele čaka mene!” sem si rekel. Človek je preživel štiriletno vojno in revolucijo, begunstvo, se je v tuji deželi izšolal in postal uspešen poslovnež. Moja življenjska izkušnja ob njegovi zbledi! Skrben, veren, vse je imel urejeno – in tako rekoč čez noč se je znašel v zagati.

Letošnja epidemija nas vse postavlja v podoben položaj. Vsi naši načrti so naenkrat vredni toliko kot lanski sneg. Jaz na primer moram spremeniti svoje majhne rutine (zjutraj ne morem v kafič na kavo, ne v trgovino, ne v cerkev) in svoje poklicno življenje (načrt za predavanja, ki sem ga naredil v toku meseca februarja, je potrebno temeljito prenoviti za razmere študija na daljavo). Ne morem iti v pisarno ali knjižnico, kar oteži moje delo. A vse to ni nič v primerjavi z milijoni ljudi, katerih življenje dobesedno visi na nitki.

Ena od mojih nalog v tem semestru je, da pripravim SWOT analizo našega akademskega programa. SWOT je kratica za analizo močnih in šibkih plati ter priložnosti in groženj. K ustaljeni modrosti v managementu spada spoznanje, da sta grožnja in priložnost dve plati istega kovanca. Kriza je hkrati priložnost.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

Bratovščine za srečno smrt

Ko poslušam sosede in znance, vidim, da so v krizi. Kdo ne bi bil?! Otroci so doma, dela ni ali pa je omejeno, prihodnost negotova, ne vedo, ali bodo lahko plačali račune… edina gotovost je ta, da bo nekaj časa hudo. In si mislim: kdo od teh ljudi bo iz te krize prišel modrejši in močnejši?

Za psihološke in finančne nasvete boste našli boljše svetovalce kot mene. Lahko pa vam dam en nasvet, ki ga drugje ne boste dobili, pa čeprav je vsaj toliko pomemben, kot so finance. Pred stoletji so obstajale bratovščine za srečno smrt. To je bilo v časih, ko so bile epidemije in vojne nekaj vsakdanjega. Ljudje so se bolj živo zavedali – tako, kot moj prijatelj – da je

Oporoka napisana. Prav tako navodila za zdravnike in svojce, kakšne terapije želim oziroma ne želim v primeru, da sem trajno opravilno nesposoben. Da sem po svojih močeh spravljen z ljudmi, ki sem jim storil krivico, ali ki so meni storili krivico. Da sem spravljen s svetom in z Bogom.

Če sem pripravljen na bolezen in smrt, bom svoje dni na tem svetu živel v miru. V nasprotnem primeru me bosta preganjali tesnoba in nezadovoljstvo.

Epidemija je grožnja. Naj postane priložnost.

20 KOMENTARJI

 1. V tej ‘priložnosti in grožnji’ se še na smrt ne morem(o) ‘pošteno’ pripraviti: vsaj z Bogom se ‘formalno’, z zakramentom spovedi ne morem (ne smem?) pogovoriti. Bomo dobili spregled tudi od ‘duhovniškega posredništva’ – ali kako gre v takih primerih?

  • Marty : Bog Pravi, da naj Ne imejmo Nikakršnega “posredništva” , še posebej pa Ne Duhovniškega !!! ! !!!
   Zatorej, se lahko Mirne duše Sama Uspešno Pripraviš na Prehod v Resnični Onstranski Duhovni Svet, ki nas Vse čaka po Preizkušnji na tem Božjem planetu.
   Mir naj ti bo , vse do Drugega Prihoda v tem desetletju, takoj za Koncem “sveta” v tem desetletju .

  • Marta:Obstajajo možnosti:duhovniki imajo oblast zavezovati IN razvezovati. “Ne bojte se” pa nam več stokrat pravi Gospod.

   • Tisto Oblast Razvezovanja in Zavezovanja grehov jim je Gospod Takrat Direktno Izrecno Namenil , NE PA TUDI NJIHOVIM NASLEDNIKOM !!! ! !!!
    Zato je potem Že Govora o Zlorabi , ter Zavajanju !!! ! !!!
    Ampak, naivnoslepi verniki tega žal nezmorejo sprevideti.
    Zato jih moramo takole vsaj malo Duhovno izobraziti .
    Amennn !!! ! !!!
    Mir naj vam bo.

  • Gospa Marta, se da. Danes je bil TV prenos maše iz mariborske stolnice, ki jo je daroval nadškof dr. Cvikl ob asistenci dveh duhovnikov. Nagovor in pridiga nadškofa izjemna. Duhovno maša doživeta kot redko kdaj, kljub prazni cerkvi!

   • Velika Večina “vernikov” itak več ne razume sporočila vseh tistih ceremonij, zato so postale Odveč . Ampak, žal mrtva vera narekuje mrtve ceremonije še naprej, ker ji manjka Žive Vere iz Živih Del Ljubezni za Življenje !!! ! !!!
    Amennn.
    Mir naj vam bo.

 2. Da ne bomo preveč o grožnjah: naslov članka, ki ga podajam spodaj, je po krivici alarmanten, ker izpostavlja samo to, česar zdravniki ne znajo, v resnici pa je intervju z dr. Alojzom Ihanom poln poučnih informacij in v tem oziru pomirjujoč, saj znanstveniki veliko vedo tudi o koronavirusu, s katerim se ljudje prvič srečujemo in znajo do določene mere tudi ukrepati:

  https://www.primorske.si/plus/7-val/alojz-ihan-za-nov-virus-ne-znamo-predvideti-koga-b

  Poleg tega se je danes pojavila vzpodbudna novica, da je zdravilo tocilizumab (imunosupresiv za zdravljenje artritisa) pokazalo učinkovitost tudi pri kritičnih bolnikih s pljučnico, povzročeno s Covid19.

  https://siol.net/novice/svet/proti-novemu-koronavirusu-naj-bi-bilo-uspesno-zdravilo-za-artritis-520882

  • Vanja: “Poleg tega se je danes pojavila vzpodbudna novica, …”

   Ne danes, sam sem ta članek z 11. marca zasledil že 13. marca:

   http://www.ansa.it/english/news/science_tecnology/2020/03/11/coronavirusarthritis-drug-seems-to-work_8113f9d9-9bb8-4181-9c02-3e314c30e7e9.html

   “Običajno uporabljeno zdravilo za artritis je pokazalo “odlične rezultate” pri dveh bolnikih s koronavirusom in pripravi je nacionalni protokol za njegovo obsežno uporabo proti virusu, je v sredo dejal onkolog Paolo Ascierto iz neapeljske bolnišnice Pascale. Zdravilo tocilizumab je “pokazalo, da je učinkovito proti pljučnici, ki jo povzroča COVID-29,” je dejal. Kot je dejal Ascierto, bo v četrtek enemu od obeh pacientov zaradi izboljšanja stanja odvzel življenjsko podporo.”

   Zdravilo tocilizumab?

   https://en.wikipedia.org/wiki/Tocilizumab

   To so pač obupni poskusi v obupnih razmerah, poskušajo vse mogoče da bi rešili ljudi. Če je pomagalo na dveh pacientih ni nujno, da bo na vseh ali večini. Na to se ne kaže zanašati, potrebna je pač samoizolacija kolikor je mogoča. Vladni ukrepi so povsod prepozni.
   Naslov članka pa je idiotski. Naj si ga tisti, ki ga je napisal nekam vtakne! In naj si sam vzame priložnost.

 3. Komentar:
  »[…] Poleg tega se je danes pojavila vzpodbudna novica, da je zdravilo tocilizumab (imunosupresiv za zdravljenje artritisa) pokazalo učinkovitost tudi pri kritičnih bolnikih s pljučnico, povzročeno s Covid19. […]«
  ——

  V tej zvezi se lahko nadalje osvetli, da je nedavno kitajska ‘National Health Commission’ izdala t.i. ‘Novo diagnostično shemo za koronavirusno pljučnico (poizkusna različica 7)’ (‘Diagnosis and Treatment of New Coronavirus Pneumonia (Trial Version 7)’). Interpretacija navedene klinično diagnostične sheme z dne 4. 3. 2020 je na voljo na spletni strani kitajske ‘Medical Administration and Hospital Authority’ (http://www.nhc.gov.cn/yzygj/s7652m/202003/a31191442e29474b98bfed5579d5af95.shtml – ob kateri je na voljo vklop Googleovega avtomatičnega prevajalnika, npr. v angleški jezik).

  Navedena diagnostična shema vključuje diagnostična merila glede IgM in IgG antiteles (prim. z angl. prevodom zadevne sheme: »[…] (3) In the confirmed cases, a “serological test” was added as a basis on the basis of the original nucleic acid detection and sequencing, that is, “new coronavirus-specific IgM antibodies and IgG positive” or “new coronavirus-specific IgG antibodies changed from negative to positive or “The recovery period is 4 times higher than that of the acute period.” […]«).

  Navedena diagnostična shema se nanaša tudi na zdravilo »tocilizumab« z delovanjem v zvezi z IL-6 receptorji (prim. z angl. prevodom zadevne sheme: »[…] 5. For severe and critically ill patients with cytokine storms, in order to remove inflammatory factors, block “cytokine storms” and increase “blood purification treatment”. 6. Add “tocilizumab” for immunotherapy: the indication is “those with extensive lung disease and severe patients, and those with elevated IL-6 levels detected by the laboratory”. The specific usage and dosage are given. Pay attention to allergic reactions, and those with active infection such as tuberculosis are prohibited.«)

 4. Še ena spodbudna novica je, da je farmacevt proizvajalec tega zdravila, tega ponudil brezplačno vsem bolnišnicam, ki bi zanj zaprosile.

 5. Zgornji, glede “posredništva” imaš pa neke svoje ideje. Nisi še slišal za Jezusovo naročilo duhovnikom, da odvezujejo grehe? To je vendar zakrament in ga je treba upoštevati kot veliko milost. Spovedniki vedo povedati, kako odrešen se počuti človek odvezan od smrtnega greha. Ali niso to velike stvari!?? Pustimo male grehe, ki jih delamo iz dneva v dan! Večerno kesanje je dovolj, prihodnji dan pa veselo na delo, saj Bog ve, da smo ljudje.Kdor pa veruje v Boga, ki je Ljubezen, naj bo prepričan, da četudi je v rizični skupini in ga obišče aktualni virus, ne more biti pogubljen, če tega noče! Naši stari starši so gledali na te stvari bolj škrupulozno. Mi, “mladina” pri sedemdesetih pa smo pozorni predvsem na zadnji stavek Križanega, ki velja enemu od dveh razbojnikov. Kako odrešujoče za slehernika!!!

 6. Katekizem katoliške Cerkve:
  1452 Kadar kesanje prihaja iz ljubezni do Boga, ljubljenega nad vse, se imenuje “popolno kesanje” (kesanje iz ljubezni). Takšno kesanje odpušča male grehe; doseže tudi odpuščanje smrtnih grehov, če vsebuje trdni sklep čimprej mogoče pristopiti k zakramentalni spovedi (Trid.konc.: DS 1677).
  Epidemija je lahko priložnost, da preberemo katekizem 😉

 7. Res je, vsaka nadloga je tudi lepa priložnost! Prepričan sem, da bodo ljudje to v teh dneh spoznali. Jaz v tej virusni nadlogi vidim predvsem naslednje priložnosti: malo se bomo umirili in se poglobili v sebe in vse okoli nas. Spoznavat resnico je velika stvar, če nam pori tem pomaga virus, tudi prav! druga priložnost zaradi tega virusa je, da počasi dojamemo, da narava skoraj vedno ustavi človeško galopiranje v negativo. Ekološko, sociološko, poslovno, zdravstveno, politično in še vse ostalo? Kam greš človek, bi se lahko v teh trenutkih vprašali zares? Narava je s tem virusom pokazala vso svojo nadmoč, upam, da vsi vidimo kako smo nebogljeni z vso medicinsko znanostjo vred! Izrabimo čas, ki nam je podarjen, vrnimo se malo nazaj k starim navadam ob uporabi sodobnih sredstev in spet bomo nazaj na pravih poteh! Upam!!

   • Banalno receno, “narava” je v tem primeru trapasta folklora Kitajcev, da so pripravljeni prodajati na trznicah in jesti vse mogoce in nemogoce divje zivali, med drugimi celo netopirje. Torej ne toliko narava, se manj biolosko orozje, ampak cloveska neumnost plus poltotalitarni sistem, ki je pripravljen, dokler se le da, skrivati vsesplosno nevarnost za cloveka in cloveska zivljenja, samo da se ne bi malo zapackala “popolna podoba” sistema in oblastnikov.

    33 letnega kitajskega zdravnika, ki je nevarnost odkril in spodbujal k ustrezni reakciji, ko je bil se pravi cas, so pa utisali, celo zaprli. In je placal okuzbo se z lastnim zivljenjem.

    Toliko tudi o tem, da nov virus ogroza “le” stare. Na Nizozemskem je med okuzenimi na respiratorjih, torej v kriticnem stanju, vec kot polovica mlajsih od 50 let, v Franciji podobno.

   • AlFe,
    zdravnik mikrobiolog in imunolog, dr. Alojz Ihan je za Primorske novice povedal:

    “Podatkov o virusni anatomiji je kmalu dovolj, a znanost še ni tako napredovala, da bi na osnovi poznavanja strukture virusa lahko sklepali na njegove interakcije z biološkimi sistemi, torej z gostitelji, kot smo ljudje. Ljubitelji zarot torej precenjujejo znanost, ko menijo, da bi lahko v laboratoriju skonstruirali povsem sintetičen virus kot biološko orožje, ki bi ga znali programirati, kakšno bolezen naj povzroča in kako naj se bolezen razširja.”

    In povedal je tudi to: “Problem pri okužbi s sars-CoV-2 je, da gre za nov virus, na katerega nihče v populaciji ni odporen, torej nima imunskega spomina in izdelanih protiteles proti virusu. /…/ Ker nismo imuni, moramo imeti kot družba pred očmi, da naše ravnanje odloča o poteku epidemije. Na zgledih drugih držav namreč že vemo, da je lahko pot skozi epidemijo zelo različna.”

    https://www.primorske.si/plus/7-val/alojz-ihan-za-nov-virus-ne-znamo-predvideti-koga-b

    Tudi v pogovoru za Delo je dr. Ihan povedal podobno:

    Vpr.: Kako odgovarjate tistim, ki še zmeraj verjamejo in širijo, da je virus SARS-CoV-2 plod zarote?

    Dr. Ihan: “Zagovorniki zarot precenjujejo znanost in možnost, da bi lahko natančno ukrojili določen virus, ker se ne ve, kako bi se ta odrazil v naših celicah in tkivih. Da se gensko analizirati nastanek virusov. Po vseh teh analizah je tudi to eden od dokaj predvidljivih prehodov iz virusa pri netopirju in je v okviru logike spreminjanja virusov.”

    https://www.delo.si/novice/slovenija/alojz-ihan-v-prvi-fazi-ni-tezav-najhujse-nas-se-caka-288780.html

    Priporočam, da se v izogib širjenju neosnovanih teorij zarot, raje poučimo od tistih, ki o delovanju koronavirusov in ostalih mikroorganizmov ter o ustroju človeškega organizma vedo mnogo več od nas laikov. Priporočam branje z razumevanjem in s treznim premislekom.

    Torej, AlFe,
    četudi sta oba Alojza, dr. Ihanu zaupam, da s svojo strokovno kompetenco, ki jo je pridobil v mnogo letih učenja in preučevanja tozadevne snovi, stoji za vsemi odgovori, ki jih je podal novinarjem.

    Ne verjamem, da se vi spoznate na biološko orožje ter na delovanje virusov in njihovo interakcijo s človeškim organizmom, da bi lahko utemeljeno govorili o biološkem orožju.

    Menim, da je širjenje izmišljotin o uničevalski zaroti in s tem širjenje strahu med ljudmi škodljivo.

Comments are closed.