Džihadisti na pohodu

27
Foto: Flickr.
Foto: Flickr.

Skupine kot so Islamska država v Iraku in Levantu, ter Al-Nusra, nimajo v ničimer opraviti z islamom in ne predstavljajo države, zato je njihovo ustrezno poimenovanje »Neislamska Nedržava«. S temi besedami je generalni sekretar Organizacije združenih narodov Ban Ki Moon v svojem nedavnem nagovoru, ob soglasnem sprejemu Resolucije Varnostnega sveta OZN o tujih terorističnih bojevnikih izrazil univerzalno sprejeto stališče do tovrstnega terorizma. Mednarodni terorizem sedaj na globalni ravni poleg Al Kaide najbolj dramatično simbolizira teroristična organizacija Islamska skupina, ki deluje v Iraku in Siriji. Cilj Islamske države je vzpostavitev kalifata, posebne oblike konzervativne verske države, kjer vlada šeriatsko pravo.

Na ravni prava so grozodejstva Islamske države, ki jih uradno potrjuje OZN genocid in zločini proti človečnosti. Konkretno, so to skupinski poboji ujetnikov, neoboroženih vojakov in civilistov, etnično čiščenje in preganjanje manjšin in drugače mislečih, javna križanja in obglavljanja naprotnikov režima, novinarjev in humanitarnih delavcev, javna kamenjanja do smrti, zasužnjevanje žensk in otrok, prodaja ujetih žena kot spolnih suženj in še bi lahko naštevala ta neverjetna grozodejstva. Grozodejstva počno džihadisti, mednarodni teroristični bojevniki, ki jih je samo iz Evrope več kot 3,000. In med njimi so tudi naši državljani, Slovenci, ki so postali džihadisti. Slovenska javnost je pretreslo šokantno spoznanje, tuji teroristični bojevniki so med nami. Kar preseneča je precejšnja anemičnost naših oblasti do tega vprašanja, kakor tudi do tega, da se ne uporabi obstoječi zakonski okvir, ki popolnoma jasno sankcionara sodelovanje v terororističnih dejavnostih. A bomo morali prej doživeti teroristični napad, preden bomo razumeli, kaj nam je storiti?

Grozodejstva Islamske države so prebudila mednarodno skupnost, ki je zmogla po dolgem času v Varnostnem svetu soglasno potrditi resolucijo, ki ponuja odgovore, kako naprej s tujimi terorističnimi bojevniki. Ta isti Varnostni svet se prej ni zmogel poenotiti, kaj narediti v primeru Ruske agresije na Ukrajino in ne na primeru uporabe sile zoper sirskega predsednika Asada. Ekstremizem teh novo nastalih islamskih terorističnih organizacij je poenotil vzhod, zahod, razvite in nerazvite, kakor tudi države z večinskim muslimanskim prebivalstvom. Ad hoc koalicija proti Islamski državi je neverjetno pestra. Slovenija in njeni predstavniki so se javno smešili z izjavami, da ne vedo, kako smo se znašli na nekem seznamu. To je seznam tistih, ki so proti genocidu in zločinom proti človečnosti in ne seznam za vojno, kot so ga poskušali nekateri intepretirati.

Geopolitična dinamika, ki je po terorističnih napadih 11. septembra 2001 postala zelo fluidna, nas vedno znova preseneča. Nespametno, v sicer imenu višjih ciljev, vmešavanje Zahodnih držav v procese arabske pomladi, podiranje držav in struktur, ki so bile prej stabilne je v številnih državah ustvarilo vakuum. Oblastni vakuum, ki so ga uspešno zapolnile prej uporniške, sedaj pa radikalne islamske skupine, ki sanjajo o kalifatu. Južna soseščina Evropske unije, Mediteranski polmesec je tako varnostno nestabilen in nepredvidljiv kot še ni bil dolga desetletja nazaj. Z rusko aneksijo Krima in odkrito rusko agresijo na vzhod Ukrajine pa je še vzhodna soseščina EU pod neposredno vojaško-varnostno grožnjo. Baltske države in ostale bivše države Varšavskega pakta so iskreno zaskrbljene. Sankcije, gospodarska vojna med Rusijo ter Evropo in ZDA, škodujejo vsem, največja zmagovalka je zanesljivo Kitajska. Četrt stoletja po padcu Berlinskega zida in po zmagi Zahoda nad Vzhodom je več kot očitno, da je Evropa, Evropska unija na pomembni prelomnici. Spoznanje, da je naša soseščina zelo varnostno in politično nestabilna in nepredvidljiva je na dlani. Evropska varnostna politika, zapisana v strategiji iz leta 2003 je zastarel in v sedanjih okoliščinah popolnoma neuporaben dokument. EU potrebuje čimprej sprejem nova Evropske varnostne strategije. Strategije, ki bo na novo ocenila varnostno-politične dileme EU, od globalne, do regionalne ravni. Odgovorila na vprašanja: Kaj je z odnosi z ZDA, Kitajsko in Rusijo, ali je EU (še) lahko inštrument zagotavljanja varnosti v svoji soseščini (npr. Vzhodno partnerstvo in Mediterska unija), kaj je z odnosi z zvezo NATO in kaj z obrambnimi zmogljivostmi.

Pred EU in tudi Slovenijo so številne strateške in geopolitične dileme, na katere bo potrebno ustrezno odgovoriti, z dokumenti in njihovo izvedbo v praksi. Med iskanjem teh odgovorov, se bo potrebno tudi soočiti z radikalnim islamizmom, ki je globalna terororistična grožnja. Islamska država bo slej kot prej poražena, ne bodo pa poraženi vsi, ki se zanjo borijo. Na tisoče evropskih državljanov, ki je postalo džihadistov, se bo slej kot prej vrnilo domov, tudi v Slovenijo. Soočanje s to grožnjo predstavlja velik napor za obveščevalne in varnostne strukture. Pa vendar, kot je dejal generalni sekretar OZN, rakete ubijajo teroriste, svobodne in neodvisne družbe ubijajo terorizem. Zato je potrebno tudi v Sloveniji v javni razpravi odločno obsoditi vsakršno podpiranje mednarodnega terorizma, nadgraditi obstoječe normativne okvire za preganjanje le-tega ter posebno pozornost nameniti preventivi. Predvsem skozi civilno-družbene institute preprečevati, da sploh pride do radikalizacije ter vzpostaviti ustrezen sistem, kako se soočiti z našimi psihološko travmiranimi džihadisti, ko se vrnejo domov. Svobodna, na človekovih pravicah temelječa slovenska družba je največji garant, da v Sloveniji tovrstni ekstremizem ne dobi domovinske pravice, Slovenija pa ostane, to kar je danes, varna država. Odgovornost je na njihovih ramenih, tega se naši oblastniki morajo zavedati.

Pripis uredništva: Besedilo je bilo najprej objavljeno v Večeru.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


27 KOMENTARJI

 1. Skoraj “enako” škodljivi in usodni za SLO so t.im, novinarji v večini SLO medijev. Recimo en urbasek, ki se je danes izkazal s pozivom JJ, naj zapusti politiko…Najbolj sposoben politik naj zapusti politiko, po enem urbaseku?? Pridejo pa naj razni horvati,kozlovićke, modolfi in podobni monstrumi ? Bravo. No, pa ni čudno, kajti NOVINARSTVO je v SLo pač “mlada znanost in obrt”….Šele 50 letnico zdaj “proslavljajo”, prej novinarstva namreč v SLO ni bilo !!!!!!!!!!
  Si morte mislit, leta 1964 se je začelo “novinarstvo” v SLO….Na dolančevi valilnici kadrov ? Ja, res se je takrat očitno začelo zlo, ki je do zdaj poneumilo vsaj 90 % folka, da niso več državljani, ampak prežvekovalci.
  Pred letom 1964 pa novinarstva očitno v SLO ni bilo ?!!!
  In jih ni sram, niti malo, urbaseka et comp…

  • a je res potrebno, anonimni hrvatini, vsak zapis osvinjati z bivšimi konvertiti iz komuinističe partije SFRJ. Govorimo o antiislamski antidržavi in ne navijamo o članih komunisitične partije.
   Dober komentr avtorja – to je bistvo. ne ukrepamo in mižimo, mečkači na vseh področjih. enako, kot z lustracijo – marš iz politike in gospodarstva vsi člani KP SFRJ – že davno, hrvatimi

   • Nonsens par excellence! Konvertitstvo ni nikakršen moralni ali pravni prekršek, kršenje človekovih pravic pa je. Slednje zaobsega tudi najgnusnejše zločine. Kršenje človekovih pravic je mimogrede zavestna uporaba poročil politične policije, ki so se jih posluževali predsedniki ZK. Članstvo v Partiji v mladih letih pa v ničemer ne bremeni takšnega člana, ampak tiste (starejše) totalitarce, ki so tak režim s takšno kriminalno Partijo z nasiljem vzpostavili in vzdrževali. Ti je kaj bolj jasno?

 2. Naši oblasti ni šlo v glavo, zakaj bi morali biti v taboru, ki nasprotuje genocidu, ki ga izvajajo džihadisti.

  Logično, ker še danes ne obžalujejo genocid nad slovenskim prebivalstvom po 2. svetovni vojni in so očitno obdržali podobno miselnost.

 3. Pokorno javljam:

  V S.Koreji še vedno iščejo Kim Il Sung Idiota III.

  Castro Zombi I. se vrača v aktivno diktaturno politiko

  Putin Džugašvili Putin, reinkarnacija norega Stalina tuhta intuhta kako bi reinkarniral SZ. Baje mu bo strateško pomagala Plagiatorška, magistrirana Evropejka narodnojebaških znanosti in doktorirani protislovenec in
  največji domoljub in kandidat za generala, Jakić Jakić-Režeči, drugače tudi očasni generalni serviser za reakcijske motorje Rolls Royce, SNECMA in General Electric
  , če odpovedo ravno v Moskvi, boljševiškem večnem mestu.

  Mirko Chavez Cerar-Blaženi, stresno pregoreli in neutrudni borec za pravniške nadpravice Slovenistancev
  iz kučanskega gulaga Slovenistan, resno razmišlja, da bi fundiral en nov urad, pravzaprav Centralni Komitet Rdečega
  Razvoja Slovenistana- CKRRS, ki bo združil vse najvitalnejše podsisteme kučanove paradržave v eno enovito
  konglomeracijo.
  V eni sami velikanski stavbi, ki bo, mimogrede na kolesih,
  se bodo združili tile podsistemi:

  Institut za prirejanja krojenje javnega mnenja Tošmediana
  Komora NKVD za udbaško šnofanje,ovajanja,iztrebljanje
  POP, DNEVNIK,TV HANZA Superinformativni kompleks
  Spomenka&Services Ltd – komitet za rovarjenje,zavajanje
  Dražgoše traditional Red Army Souvenirs- čuvanje tekovina
  Rudeča Liberalna Academy-maniaks and loosers profitabilci
  ExExEx Presidential fundation M.K.Kučan-Tuerek beton&Co
  Ciril-Metod & Kocbek Holly communists colaboration inst.
  SZDL Slovenistan za vse lenuhe in delomrznike
  Taušanje resnice “Huda jama & Dachau & Katyn association”
  Tradicija Ruskih gulagov smrti – naša dediščina asc.
  Apartheid traditional red health medicine for everybody

  Konglomerat naprednega centra naj bi vodil priznani strokovnjak in maher za podtalno zakulisno meneedžiranje, Žižekof priznani najverjetnejši prestolonaslednik Rdečega trona in nosilec Kučanovih prstanov zaupanja, sam Golobični Gre-gor.

  Vse to bo zavladalo in prevzelo zaščito slovenistanskih ljudskih množic, potem, ko bo Rudeča internacionala
  in Džihadisti sklenili pakt o nenapadanju.

  Torej pripravite titofke in rudeče rutice, lesene flinte in frače na kamenje iz savskega šodra!

  • Frančišek, kljub vsej tragiki stanja kot ga pronicljivo opisuješ ti sporočam, da sem se ob branju morala nasmejat.

 4. “Skupine kot so Islamska država v Iraku in Levantu, ter Al-Nusra, nimajo v ničimer opraviti z islamom”

  Dovolj je bila prva poved, da sem nehal brati. Niste resni.

  • Katolik,

   žal je to, nad čemer se zgražaš izjava generalnega sekretarja OZN Ban Ki Muna. Drži, da ne drži, ampak zveni politično korektno in menda koristno. Namreč ta razmejitev, da se ne bi milijarde muslimanov krivilo za zločine, ki jih oni norci v Iraku in Siriji počenjajo.

   Sicer bi bilo dobro sledit predlogom Črnčeca o tem, kako se soočiti z grožnjo terorizma. Obenem bi si želel proaktivne politike Zahoda, da bi ta vstopila v potreben in spoštljiv dialog z islamskimi državami, posebej na nemirnih območjih. Preventivno. Kurativno je pa težko ukrepati, ko pride do situacije v kateri sta danes Irak in Sirija. Pravzaprav še kdo- npr. Libija.

   • Ti govoriš o politični korektnosti. Pa ti povej kaj misliš pa ti?!
    Da vidimo, kako si ti predstavljaš svet in kakšno Slovenijo ti predstavljaš.

    • Uh, malo težaven si in malo težavna vprašanja postavljaš.( V odnosu do islama sta vidva, zdravko in Katolik pravzaprav 2 skrajnosti, ampak tu se raje ustavim).

     Torej bi ti na kratko odgovoril glede Slovenije, za svet bi trajalo predolgo in vzelo preveč prostor:

     1. Predstavljam si Slovenijo, v kateri se muslimani v izpovedovanju vere počutijo dobro in svobodno- enako kot verniki katerekoli resne konfesije. To jim pripada po ustavi ni univezalni deklaraciji o človekovih pravicah.

     2. Predstavljam si Slovenijo, ki bi ohranjala čim dlje svojo identiteto, ki je prvenstveno zahodna in krščanska. Ne želim, da mi postopno deželo namesto cerkvic in zvonov ( recimo na blejskem otoku) preplavijo minareti in mujezinovo klicanje k molitvi. Med drugim to pomeni, da od muslimanov pričakujem neko mero zadržanosti in spoštljivosti v zavedanju, da Slovenija kulturno ni področje avtohtonega islama.

     3. Islam duhovno druži precej skupnega z judovstvom in s krščanstvom. Mnoga izvirna sporočila islama so duhovno ne le neškodljiva, ampak evidentno pozitivna. Je pa v Koranu in direktno v Mohamedovih naukih nekaj sporočil, ki so lahko spodbuda k nasilju, k vojni in terorizmu. Glede te potencialne grožnje ni na mestu lahkomiselnost, ampak treznost in previdnost.

     • Kaj mi zdaj leporečiš in odgovarjaš na tsito kar te nisem vprašal.
      Tako prostodušno priznavaš Katoliku “drži, da ne drži…”.
      Katolik je očitno preveč prebral pa mu škodi ker ne razume. Takemu naj še kdo orožje da v roke pa bomo imeli Katoliški ISIS, tukaj.
      Ti pa, ki si bolj pronicljiv, pa mu daješ prav.
      Zate je Ban Ki Mun politično korekten.
      V čem je moja skrajnost v odnosu do islama? Vidva s Katolikom sta tako ekstremno pravoverna katolika?

  • Stvari v islamu niso tako preproste , kot jih lahko dojemamo mi.
   Kot prvo moramo vedeti, da je Koran sveta knjiga , kjer je eksegeza prepovedana, torej ne dovoljuje nobene interpelacije svetih tekstov.
   Kot drugo moramo vedeti, da je Koran sestavljen iz dveh delov, eden je prerok napisal v Medani, drugega v Meki. Tisti , ki je nastal prej je miroljuben, drugi del vsebuje vse tisto je za našo zahodno civilizacijo nesprejemljivo.
   Lahko rečemo: ” Vsi muslimani niso integristi, toda vsi integristi so muslimani.”
   Ne predstavljam si najbolje, kako bodo muslimani rešili ta konflikt.

 5. Slovenija v pogledu islamskega fundamentalizma tišči glavo v pesek, kot da bo “nevihta” šla mimo nje. S tem, ko džamijo v Ljubljani financira ista isti del sveta, kot financira ISIS mislim, da Slovenija le ni izolirna otok, ki se ga problem ne tiče. Vsekakor se mi ukvarjamo zgolj s samim seboj in sveta in vseh problemov okrog sebe sploh več ne zaznamo.

  • Slovenije se glede na naše notranje probleme, ISIS morda res ne tiče, niti islamski fundamentalizem. Mi imamo namreč toliko svojih problemov.

 6. Pogrešam pojavljanje islamskih vernikov in muftijev na okroglih mizah in v medijih z obsodbami teh zločinskih, genocidnih dejanj. Saj razen trofejnega pobijanja kakšnega humanitarca v glavnem genocidno pobijajo same Arabce in muslimane. S to neodločnostjo jasno kažejo muslimani, da se večinoma strinjajo ali večinoma opravičujejo ta hudobna in zločinska dejanja.
  Če bi verski voditelji na Zahodu bolj odločno postavljali ločnico med islamom in ISLAMIZMOM – potem tudi 3.000 mladih muslimanov ne bi drlo v Sirijo in Irak pod zastavo ZLA.

  Na katoliški strani pa pogrešam intelektalce in škofe, ki bi razločevali med katoliško vero in katolicizmom, med katerima dvema je prepad, a ga večina ljudi znotraj ne zmore videti.

  Opozoril bi še na slovenske MAINSTREAM medije, na kar nekaj novinarjev, ki odkrito navijajo za ISIS in za vse krivijo ZDA in Vatikan. Ti ljudje so kot lovci na nabor teroristov, oni so kot vodje terorističnih gangov. Naj najprej ti zgubijo službe in naj jih država Slovenija zapre kot resnične teroriste. BV je npr. čisti motenec, že samo v obraz ga pogledaš, ko govori. Še bolj pa je jasno, ko skušam dojeti vsebino, ki jo govori ali piše. Nekaj podobnega kot Žižek. Motenci nam vladajo. Za Bratuškovo jih je cela armada novih motencev.

  • Jaz sem poslušal nekega nizozemca, ki ga intervuvjala novinarka. To je isto kot te revolucionarne vojske v južni ameriki. To so mladi, ki doživljajo romantiko revolucionarnega uporništva, kot naši španski borci, recimo.
   Islamski fundamentalizem je rommantični utopični islam, nebesa na zemlji, enako kot komunistična revolucija in razredni boj.

 7. Sem upal, da me morda Časnik ne bo razočaral. A tako kot vsi slovenski mediji se tudi vi niste spomnili dneva duševnega zdravja… 🙁

 8. Joj kako se vsi sprenevedate, namesto da bi stopili skupaj in obsodili muslimane, saj oni ne storijo nič, da nebi pobijali kristjane. Zatiranje kristjanov v Pakistanu, Nigeriji, Egiptu, Sudanu, Turčiji da ne rečem sedaj ko islamisti koljejo kristjane v Iraku, Siriji. Zapomniti si moramo, ali mi ali oni.

  • Problem je, da ta boj z njimi traja že več kot desetlejte, a njihovo število in moč stalno rasteta. Ob vsakem vojnem žarišču (Irak, Libija, Sirija) postanejo številčnejši in vojaško močnejši. V Severni Afriki, so dobili orožje od Francozov in Američanov, v Siriji so jih financirali sunitski Arabci. Imajo najsodobnejše ameriško lahko in težko orožje, vodijo jih poklicni Huseinovi vojaki, sedaj prodajajo nafto na črno. Skratka dolgoročna rešitev je v prekinitvi finančnih tokov. Že pri prodaji poceni nafte jih je nemogoče ustaviti, kaj šele pri trgovini z drogo.

   Obsodba ne pomaga, ker gre pa prepričanje.

   • Ta boj, Tadej, traja že stoletja. Islam se zavzema za mir, to je res. Toda mir je možen le pod islamom, torej ne bo miru, dokler ne bo cel svet pod islamom. Tako je vedno bilo in tako bo, dokler se ne bo pojavila kaka šola močna islama, ki bo začela govoriti drugače. Mir pred islamom je zahodna Evropa imela le, ko smo islam vojaško porazili in jo z vojaško silo držali stran od nas. Zdaj so ubrali drugačno strategijo, namreč strategijo trebuha. Terorizem je manjši del islamizma. Večji del islamizma pa se širi s pomočjo priseljevanja in razmnoževanja. To so naši glavni problemi, na kater moramo najti odgovor. In dokler ne bomo pogledali resnici v oči in ga nehali srati s politično korektnostjo na vsakem koraku, ne bomo mogli storiti ničesar.

 9. Kot pravi Gorenc – demokracija in spoštovanje osnvonih člvoekovih pravic (ne morem si kaj, vse do pravice do tišine in teme v noči) ne pomeni tolerance do netolerantnih. Edini odgovor na netoleranco je lahko netolerantni.

Comments are closed.