“Bilo bi tako enostavno”

50

urok depale vasiČe bi zadnji dokumentarec Urok Depale vasi zaključil v drugačno smer in vsaj v zadnji tretjini prikazal davno dogovorjeno legitimno tarčo JJ, kot glavnega zarotnika od Depale do drugih vaških afer. Dobil bi vplivne prijatelje in ne (le) tiste iz ljudstva, ki ti pišejo okorno pismo ali ti stisnejo roko na ulici. Morda bi prišel v družabno kroniko kake trendovske revije, oddaje, dobil Viktorja, generalni bi me povabil na kavo, pohvalila bi me Crnkovič ali kaka Mojca iz Dnevnika … Skratka življenje bi bilo na videz lepše.

Pa vendar – ali naj za ceno mirnejšega spanca dotočnih tovarišev in morda tudi svojega zamižim na obe očesi in naredim tisto, za kar bi me pohvalili glavni mediji v državi? Naj prikažem tisto kar ni res ali vsaj omilim resnico z ovojem v rdeč celofan, da jo bodo prizadeti lažje pogoltnili? Ali je argument, da si večina mojih kolegov to ne bi upala argument?
No, ja, takšnih dilem pač nisem vajen.

Dan po televizijskem predvajanju je bila z menoj na televiziji starejša gospa iz tujine, zelo karizmatična oseba. Bila je fascinirana kako kultivirani znajo biti nekateri vodilni televizijci. A zvečer, dolgo po obisku na televiziji je omizju pripovedovala kako številni ljudje so Možini čestitali na ulici, sploh pa na televiziji. Pri tem pa je opazila nekaj kar sam nisem: »Večina njih je pogledala malo okrog, če jih kdo vidi in mu dala roko, pa čestitala, včasih tako potihem, da nisem slišala, čeprav sem stala ob njem.« Meni se ni zdelo nič posebnega, njej pa. Kako svobodo pa imamo, da si ljudje ne komunicirajo odprto, svobodno?

Po predpremieri v Skriljah na Vipavskem je bilo prvo vprašanje iz publike: “Ali bodo to res objavili na televiziji?” Odgovoril sem, da vprašanje razumem kot dobronamerno provokacijo. Pojasnil sem, da je RTV Slovenija javni medij, ki ga plačujejo vsi, zato objava avtorskih dokumentarcev in vsega drugega kar sodi v pluralno podobo naše stvarnosti sploh ne sme biti vprašanje. Če bi bilo drugače, bi RTV izgubljala pravico medija, ki si zasluži javni denar. To oz. podobno vprašanje je bilo postavljeno v naslednjih dneh s strani različnih oseb še stokrat.

Na RTV, ki je postavljena v vlogo osrednjega medija v državi, se odgovorni morajo zavedati, da tak dokumentarni dosje, s odlično montažo, grafiko, vrhunsko glasbeno podlago, posnetki iz zraka ter močno režijsko strukturo,  predstavlja dosežek. Dodatno vrednost mu daje – in tu sem subjektiven – alternativni avtorski pogled na dogajanje izpred 20 let, ki je prispevek k normalnosti in pluralnosti RTV. Ta medijska hiša je v zadnjem obdobju tudi upravičeno kritizirana kot enostranska ali celo »trobilo vladajoče politike«, sploh na radiu so taki zdrsi skoraj programska politika. Seveda so »trobilo vladajoče politike« le takrat, ko je na oblasti naša kapitalistična levica. Po mojem prepričanju se TV Slovenija napada in smeši  kot » hanzi TV« povsem neupravičeno. Sploh pa je taka raven kritike le žaljiva, nikakor pa ne konstruktivna. V komunikaciji z vodstvom zastopam stališče, da je poleg gospodarnega poslovanja, samo pluralnost, nazorska uravnoteženost Televizije Slovenija (in RTV v celoti) tisto, kar omogoča preživetje v prihodnosti. Sicer bodo RTV povozili; drugi mediji in politika. Eno od podrednih sporočil dosjeja je tudi visoka raven besedišča in avtorske kredibilnosti, ki je odlikovala TVS pred 20 leti. Mnogo se je tu izgubilo in spremenilo. Pa ne na bolje.

Eno od sporočil, ki jih dokumentarni dosje pojasnjuje, je tudi izvor patološkega sovraštva dela medijev in politike do Janeza Janše. Radojčić, agent jugoslovanske vojaške obveščevalne službe za podtalno propagandno vojno, ki je po svojem pričanju napisal načrt za uničenje Janše, je v svojih navodilih izpostavil, da je potrebno »dinamizirati medije v popoln blok proti Janši.« Sredstva za dosego tega cilja pa so ponarejeni dokumenti, fotografije, članki… Janšo so tako označevali kot koruptivnega, z bajnimi vsotami denarja, lastnika skritih podjetij, kot preprodajalca orožja… Radojčić izrecno zapiše, da je afero z orožjem na mariborskem letališču –ki je zgodba na osi Kučan – VIS, treba pripisati Janši » da je on glavni preprodajalec orožja. » Da se je to zgodilo in dogaja vemo. Radojčić svetuje tudi kako je potrebno spreti Janšo in novinarje. Predlaga, da se za vidne novinarje in urednike naredi udbovske dosjeje, za katere se bo že na prvi pogled videlo, da so ponarejeni. Potem pa neznana skupina, ki se jo pripisuje Janši, začne novinarje in urednike izsiljevati s temi ponarejenimi dosjeji – kar bo seveda sprožilo sovraštvo do JJ. Podobno svetuje za netenje spora med Kučanom in Drnovškom na eni in Janšo na drugi strani. Odprto ostaja vprašanje ali je takratni predsednik Kučan edini iniciator zarote in v kolikšni meri so ga k obračunu z JJ spodbudile še spletke in ponaredki o vojaškem udaru in domnevnih likvidacijah političnih nasprotnikov? Sploh ker ga nasprotna stran vidi kot naročnika zarote. Se pravi stara dilema; kaj je bilo prej – kura ali jajce.

Vsekakor na podlagi dokumentov, člankov in televizijskih poročil, sploh pa izjave agenta KOS Radenka Radojčića, ki se presenetljivo ujema s tem, kar se je pozneje dejansko dogajalo, ni mogoče potegniti drugačnega zaključka kot da gre pri Depali vasi za zaroto. In če je bila to zarota proti Janezu Janši, všečna ali ne, je pač potrebno to tudi jasno povedati. Kot je potrebno tudi jasno povedati, da je bila vlada pod vodstvom Janeza Janše neprimerno bolje vodena v korist vseh državljanov in prihodnjih rodov, a v škodo politično ekonomske nomenklature. To je javna ‘tajna’. A vodilni mediji s slikanjem drugačne stvarnosti po meri stricev iz ozadja, raje potiskajo slovenski voz v blato. Ko gre namreč nomenklaturi za osebni interes, usoda države in blagostanje ljudi nista pomembni. Zato se vzorci obračunavanja, vse do zlorab pravosodja nadaljujejo do današnjih dni. Zaupanje v sodišča po tej plati je na najnižji točki povsem upravičeno tudi zato, ker se predsednica sodišča zabava s totalitarnimi simboli. Močni ostanki komunistične nomenklature so storili vse, da so odstranili tiste, ki bi omejili njihovo absolutno oblast. Izrečen je bil urok nad vsem in vsemi, ki ogrožajo nomenklaturo. Za te so rezervirane diskvalifikacije in medijski umori. Za tiste, ki jim služijo, pa blagodejna tovarišija kompromitiranih rok in privilegijev. Politična čistka je bila tu le vzvod do ekonomske moči. V letih po Depali vasi se odvije rekonstrukcija tistega, kar jim je leta 90 nekoliko ušlo izpod nadzora. Na simbolni ravni pa se obuja rdeča zvezda, titoizem, sploh totalitarni simboli v imenu katerih so bili pri nas pobiti deset tisoči.

Slovenija je za te udbovske udarce v normalni demokratični razvoj plačala visoko ceno. Skoraj ni bilo volitev, da ne bi s tako ali drugačno afero vplivali na volilni rezultat v korist politike, ki služi njihovim kapitalskim interesom. Takšno ravnanje ni ostalo brez posledic niti na pomladni, izvorno demokratični strani. Negativna je bila tu npr. vloga ministra za notranje zadeve Iva Bizjaka, prek katerega so kriminalisti pletli mreže afere. SKD je zanihala tudi zaradi zamer iz leta 1992, ko je Janša podprl Peterletovo zamenjavo in šele po silovitem odzivu svojih podpornikov v stilu vpitja »Zbudi se, Peterle!« glasovala proti razrešitvi ministra. A takrat je bilo že prepozno. Janša in njegov krog sta zaradi ponavljajočih peklenskih napadov pridobil oklep in ostrino, ki težko gradi zavezništva. V želji po krepitvi so, sploh v dobi oblasti, tudi v njihova zakulisja polzeli posamezniki, recimo jim petki ali časarji, ki jim je bila ideja pomladi le zimska pravljica in zato številne napake in izgubljene priložnosti, ki jih ni moč pripisati silam kontinuitete.

Naj končam s preroškim citatom Nika Grafenauerja izpred dvajsetih let, ki pa vsebuje tudi vodilo za tisto minimalno, kar lahko vsak stori: »Ugotavljam da se mi dogaja Bantustan! Udbomafija, kike, vse to, nenehoma, vsak dan doživljam! Če se mi polaščajo države japiji, brez morale – bom zmeraj dvignil glas zoper to! Ker država je moj dom! «

Pripis uredništva: Avtor je prispevek v objavo na prošnjo obeh medijev posredoval tako Slovenskemu času kot Časniku.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


50 KOMENTARJI

 1. Zanimivo, koliko poguma in truda je pri nas potrebnega, da zmaga dobro in kako malo, da zmaga zlo.

  Avtor je simbol našega poguma in vztrajanja, da zmaga dobro!

 2. Avtor se zaveda, da je Janša simbol ljubezni do naše domovine Slovenije.

  Zaradi tega ne marajo Janšo tisti, ki te ljubezni ne zmorejo.

 3. teorija zatorte ima eno pomembno in ključno napako. afera depala vas se je zgodila leta 1994. leta 1992 so bile v sloveniji državnozborske volitve, na katerih je SDS, torej janševa stranka dosegla 3.34% glasov in imela 4 poslance. 🙂 več so jih dosegli celo zeleni slovenije. 🙂 v tistem obdobju tudi ni nič kazalo na to, da bi JJ ali SDS dejansko lahko pomenil na dolgi rok kak pomemben politični faktor, prej obratno. zakaj torej kovati zarote proti nekomu, ki dejansko v političnem smislu ni mogel ogrožati nobenega interesa? 🙂 SDS je takrat celo vstopila v vlado janeza drnovška, janša pa je postal minister za obrambo. 🙂 po kaki logiki se je to zgodilo, če pa naj bi janšo na levici imeli na tarči? 🙂 zakaj bi nekoga, ki se ga je bilo potrebno znebiti, dejansko vabili v vlado, ki jo je vodila LDS in mu celo namenjali tako pomembno funkcijo ministra za obrambo, če pa naj bi se ga hkrati hoteli znebiti? tu vsa zdrava pamet in logika odpovesta. 🙂

  • Aladar Bergles, gospod z (rumenim) nasmeškom!

   Kako si razlagaš Radojčića?

   Brez njegovega pričevanja, bi bilo tvoje razmišljanje morda dopustno, tako pa ima “pomembno in ključno napako”, ne upošteva nečesa, kar stoji in se ne da, kar tako ovreči.

   • ja, kaj pa lahko dokazuje pričevanje enega človeka? če je človek že ljubitelj teorij zarot, potem lahko tudi radojčića “pojasnimo” na tak način. mu je pač nekdo plačal, kaj obljubil, da je pač povedat to, kar je moral. 🙂 skratka, gre lahko za preprosto manipulacijo. 🙂

    torej, pričevanje radojčića ne more pojasnit vprašanja, zakaj je bilo potrebno janšo odstraniti v času, ko dejansko ni imel nobene politične teže, razen če je pač tudi to nelogičnost pojasnil. mislim, to je tako, kot če bi se danes na desnici ukvarjali z odstranitvijo npr. bratuškove, čeprav je jasno, da ne predstavlja nobenega političnega faktorja. torej, zakaj naj bi ti počeli? 🙂 to je bistveno vprašanje. 🙂

    ker danes je pač to lahko razumljivo, ker ima SDS pač tisti 25-30% podpore, ampak leta 1994 je bil janša in SDS tretjerazredni politični akter. 🙂 zakaj se z njim ukvarjati? 🙂 razen če pač na levici ne obstajajo kakšni jasnovidci, ki so pač videli v prihodnost. 🙂 in spet, zakaj ga vabiti v vlado in mu dodeljevati ministrske funkcije, če je bil “državni sovražnik št. 1”, kot se to sedaj prikazuje. 🙂

    • Ti pač ne razumeš nič. Ostani pri presoji med poprom in sladkorjem.
     Če Janša ni imel politične teže, zakaj pa je bil minister?

     • vprašanje je prej, zakaj je bil minister, če je bil “tarča za odstrel”? 🙂

      politično težo ima lahko vsak, ki se s politiko uvkarja, še posebej, ko enkrat pride v parlament.

      tisto vprašanje tu je, kolikšna ta teža dejansko je v smislu, da bi se moral nekdo zaradi tega počutit ogroženega. 🙂 skratka SDS je bila leta 1994 najšibjekša stranka v parlamentu. 🙂 kako je kot taka lahko kogargoli ogrožala? 🙂

    • Aladar Bergles,

     takole poceni pa ne boš odpravil razkrite vloge Radenka Radojčića v aferi Depala vas,to pa ne.

     A sploh kaj veš o tem visokem oficirju KOSa? A si slišal kaj o operaciji Labrador na Hrvaškem, ki naj bi s podstavljanjem bombnih eksplozij 1990, 1991 na Hrvaškem ( židovska skupnost v ZG, židovsko pokopališče itd.) diskreditirala in zamajala novo hrvaško oblast? Preberi si, če ne veš. Vtipkaj google…

     A veš mogoče, kdaj in komu je Radojčić podal izjave, v katerih je podrobno opisal svoje bivanje v SLO v letu 1993 in svojo vlogo v pripravi politične likvidacije Janeza Janše? Zakaj neki, s kakšno motivacijo, bi se take stvari izmišljal in jih ob predaji hrvaški pravosodnim organom dajal pod prisego? Odkod mu vsa podrobna vedenja o dogajanju v SLO, o konkretnih osebah, konkretnih krajih in kako naj bi se njegovi “izmišljeni opisi” tako slučajno skladali z dogodki, ki so rezultirali v Depali vasi in odstranitvi obrambnega ministra?

     Kaj je tvoj motiv, da tako skrivaš kot noj glavo v pesek? No, zakaj neki je bil po tvojem oficir KOSa Radenko Radojčić l. 1993 v Sloveniji in je bival tam nasproti tržnice v ljubljanskih Mostah in zakaj bi se vse, kar je povedal ob predaji na Hrvaškem preprosto izmislil?

     • no, poskušajmo razumeti tvojo poanto: Radenko Radojčić, agenta KOS-a (Kontraobveševalne službe), strokovnjak za propagando, torej človek, ki je bil izurjen za to, da manipulira, je kar naenkrat postal povsem kredibilna in verodostojna priča? 🙂

      vprašati se pa velja tudi to. zakaj bi nekdo “priznal” dejanja, s katerim dejansko samega sebe kompromitira? 🙂 odgovor: za milo kazen in mirno življenje na Hrvaškem. ja, za milo kazen in mirno življenje se splača tudi kaj izmisliti. 🙂

      skratka, tu so zagotovo potekali sumljivi posli. to, kar mene težko prepriča je pa to, da naj bi bil janša & co. “good guys” in kučan & co. “bad guys”. po moje je tu šlo prej za obračun med “bad boysi”, pri katerem je pač eden potegnil takratko. 🙂

    • Brglez, najbrž veš bolje od mene, da stuktura , ki vlada v SLO že dolgih sedem desetletji ima več ekip, ki neprestano preigravajo trenutno stanje in strateško planirajo, kako bi lahko bilo v prihodnosti. Neprestano delujejo tako, da ostanejo privilegirani im z vajetmi v rokah, ne glede na ceno, ki jo pačuje rdžava- državljani. To ti najbolje potrdi NAVIDEZNI sestop z oblasti. Kdo danes obladuje celo državo, kdo je glavni, pa itak veš.

  • Pozdravljeni g.Aladar,
   Janše so se hoteli znebiti, ker je dregnil v njihovo ilegalno trgovino z orožjem (Mariborsko letališče – povezava z g. Kučanom). Ko je Janša odletel, je Kacin s Kučanom hitro tekel v Izrael, kjer so kupovali (beri s provizijami) orožje.

   • no, to bi lahko bil nek razlog, ampak pri tem je seveda treba poudariti tudi to, da je šlo pri teh poslih za neke izključujoče si interese obeh strani. 🙂 skratka, z ilegalnimi orožarskimi posli si je roke mazal tudi janša. 🙂 skratka, šlo je torej za obračun med “preprodajalci” orožja. 🙂

   • Gospod Marja in vsi tisti, ki mislite, da je šlo pri Depali vasi za orožje se motite, to je prišlo dosti kasneje in toliko let kasneje, da so vsi postopki pred organi pregona zastarali in so vedeli, da nihče ne bo nikogar preganjal je pa to idealno za ribarjenje v kalnem. Za povrh so se pa zavarovali tako, da je takratni predsednik vlade dr. Drnovšek na trgovino z orožjem dal oznako DRŽAVNA SKRIVNOST STROGO ZAUPNO. Glavno pri Depali vasi je bilo pričanje Borisa Platovška, ki je s svojim pričanjem začel razkrivati, kam je SDV (Udba ) pred prvimi volitvami poskrila denar, ki so ga nakradli njihovi šefi. Potem je pa prišel Radonjić in jim povedal-komunistom, kako je potrebno deskreditirati Janšo in to v Sloveniji niti ni bilo težko, ker ljudstvo ni sposobno ločiti zrno od plev. Vse kar se pove po tv in piše v časopisih je za ljudstvo čisto zlato. To dokazuje ravno neka banalna novica, da ima Janša v Avsraliji kliniko in čeprav je on to zanikal in rekel, da plača karto tistemu, ki jo najde in jo ni do danes še nihče našel- tisto kar ni ni mogoče najti, še danes ljudje govorijo, da Janša ne bo šel na Dob ampak v Avstralijo kjer ima kliniko in denar – pranje glav ovcam se je obrestovalo. Ne deleuje pa na tiste, ki imajo glavo zato, da mislimo, ne da jo imamo samo za okras.

 4. Dvomljivcem, Aladarjem…
  Bil sem zraven 1990, 1991, 1994 in vseskozi in sem Slovenec in ljubim DOMOVINO, kot G. Gr. , ker je to moj dom. Tako enostavno je vse to.
  Pa lep dan.

 5. Čestitam za poštenje in pokončnost. Če bi ju v naši deželi bolj cenili, bi bilo za vse lepše in bolje!

  Zavest, da si storil vse kar mož je storiti dolžan, je več kot vse nagrade.

 6. Vsekakor, Janša ni nikoli prišel do besede, da bi pojasnil in razkril svoj pogled. Res je da so Smolnikarja pretepli, po slovensko, brez razloga, dali neke papirje na vrh čez steklo, in to je vse kar vemo, kar bi obremenjevalo Janšo. Kar bi bilo Janši v prid ne vemo nič. Oz. nismo vedeli do pred tem dokumetarcem. Ki pa mu tudi manjka novinarska globina. Sicer če bi jo imel še več, ga najbrž spet ne bi nikoli videli…

  • No, se zelo motiš. S problematičnim špicljem Smolnikarjem se v Depali vasi pač niso ravsali brez razloga. Podobno kot pred nekaj tedni ne Jankovićevi redarji. To, kar je takrat počel Smolnikar in njegovi tedanji šefi ( pazite, policijo so med drugim spravili v stanje najvišje pripravljenosti, praktično v vojne razmere), se enostavno ne bi smelo dogajat v demokratični državi.

   • Morda se motim. Upam, da se motim. A očitno oba ne veva. Ker vem kako slovenska družba deluje, saj so še do predvčerajšnjim ljudi odvažali v gozdove da bi jih tam zagrebli, pač ne verjamem na besedo, še manj dam na zaupanje do oblastnikov, pa tudi če je sam Janša tisti.

    Torej, to so našli proti njemu. Kaj pa je on našel v svojo obrambo, o tem nimamo pojma. Govori se o kot praviš stopnji najvišje pripravljenosti, toda vse ostaja pri tem, pri govoricah. Očitno sta Kučan in Drnovšek tudi to zataškala, da se o tem samo šušlja.

 7. Nasprotniki Janše, ki so bili hkrati nasprotniki osamovojitve Slovenije, so se dobro zavedali kaj simbolizira Janša Slovencem.

  Janševa teže se je potrdila po Depali vasi, ko so Slovenci zapolnili ploščad pred slovenskim parlamentom in s tranparenti, ki so poudarjali kvaliteto, ki jo navdihuje Janša samostojni Sloveniji protestirali proti odstavitvi oziroma degradaciji Janše.

 8. V redu prispevek. Trapasto pa se mi zdi, da tudi Časnik podlega histeriji glede sojenja ( monitranao, politično) Janši. Saj samo še to ves čas beremo. Cela volilna kampanja bo samo temeljila na črno -beli delitvi: ali naj gre v zapor ali ne.

  Naj gre. Vmes bo tako evropsko sodišče razveljavilo vse sodbe in osmešilo “pravno državo”, JJ pa bo dobil kot resnična žrtev končno tistih 50+.

  Mi pa tukaj na Časniku poskrbimo za več vsebine, več vsebine tudi med politično kampanijo, ki jo zahtevajmo od raznih bleferčkov Šolstesa in Cerarja.

  BTW: zakaj nihče od medijev ne piše, da sta se Cerar in Janša sestala glede povolilnih povezav?

  Objavljam link do novega medija, ki je zelo iskren, zelo strokoven ( liberalno -ekonomsko) in ima kar par raziskovalnih člankov
  http://www.portalplus.si/164/sustesric-za-portal-plus-o-pahorjevi-zgodovinski-zaslugi/

 9. Proti Janši se vseskozi vodijo montirani procesi kot so se vodili v bivši totalitarni državi proti tistim, ki so opozarjali na napake tedanje oblasti.

 10. Bistveno za volitve je, kaj nam ponujajo stranke: površinskost ali vsebinskost.

  Ali razpoznajo kakšni totalitarni elementi še vedno vladajo v naši državi, ki bi naj bila demokratična in spodbujala civilizirane vrednote in kako se na te totalitarne elemente odzivajo posamezne stranke.

 11. V Sloveniji ni pogojev za duhovni in materialni napredek dokler nam vladajo totalitarni oblastni elementi, ki se pojavljajo kot način delovanja in odločanja v oblastnih organih in medijih.

 12. Težko bi se bolj strinjal z analizo JM v njegovem ( vnovič) odličnem dokumentarcu.

  Glede tega njegovega zapisa imam v majhni podrobnosti malo drugačno mnenje. Konkretno, mislim, da si je nacionalna TV do neke mere zaslužila nečastni naziv “Hanzi TV”. Namreč najprej s svojim ignorantskim odnosom do udbovskih razkritij Omerze in Leljaka. Kar 10 dni popolnega molka RTV SLO je minilo od tiskovne konference Leljaka v LJ, na katerem je predstavil svoja odkritja o poboju Martinovića v Celovcu in ugrabitvi Crnogorca v Salzburgu, prepeljanega v LJ, tudi zasliševanega in potem izginulega ( likvidiranega) s strani vrha slovenske Udbe.

  O tem so medtem poročali tuji mediji, avstrijski, hrvaški. Leljak je medtem dajal intervjuje hrvaški HRT, tja je bil vabljen na okroglo mizo ipd.

  Kot napisano, RTV SLO je o tem 10 dni molčala kot grob. Po tem je pa naredila oddajo s Tanjo Gobec. V oddajo se je oglasil dopisnik v Nemčiji B. Anžin, prijateljsko kramljajoč s človekom, ki naj bi bil po razkritih dokumentih udbovski likvidator, torej morilec po naročilih politike. Hanzi. Ne Anžin, ne Gobčeva nista Hanziju postavljala neprijetnih vprašanj, pač pa sta mu dovolila diskreditiranje Leljaka.

  Od tistega večera naziv Hanzi TV. V precejšnji meri upravičeno. Bilo bi prav, da bi se v tej hiši nad nazivom malo samokritično zamislili.

 13. Od vseh družbenih sistemov, ki jih je preizkusila sodobna civilizacija, je komunizem sistem z najkrajšo razpolovno dobo, to je sistem, ki se vedno konča v ekonomskih ruševinah in nenehnem naraščanju človeških tragedij.
  Obsedenost z lastno popolnostjo, ki zanika katero koli napako, rešuje na ta način, da eliminira vsako možno soočenje z konkurenco. Njegov cilj ni biti boljši od konkurence, njegov cilj, je eliminiranje konkurence.
  Ti, ki ekonomsko in politično obvladujejo Slovenijo, bi z drugačnim miselnim ustrojem lahko preprečili tudi propadanje lastnega kapitala, tega niso sposobni. Očitno je ta miselnost dobro cepljena na slovensko pregovorno realnost, da nam ni mar če nam crkne krava, samo da sosedu crkneta dve.

 14. To pa drži. Na koncu pa vleče na dno sprevržena morala
  in (ne)vrednostni sistem, ki razžre narod od znotraj.

 15. Totalitarni elementi delovanja in odločanja, povzročajo največjo škodo razvoju slovenske skupnosti.

 16. ..udbomafija in pajdašija se je taktično leta 1990 malo umaknila in leta 1992, ko so se zadeve konsolidirale, udarila nazaj s svojimi trabanti zrušila in sesula Demos..

  ..toda slovenski prostor je ostajal ideološko in volilno bipolaren in po Demosu se je Janšo jasno in tudi utemeljeno videlo, kot edino in realno nevarnost, ki zna in bi zmogel ta recimo mu proti udbomafijski oz. protikomunistični blok in pol..

  ..spet oživiti in mu dati novih moči …

  ..in se je pač logično odločil takoj odločno usekati po njemu in eliminirati nevarnost…ki bi lahko ogrožala njihov imperij in krmišča..

  ..to je vsa bit in esenca tako Depale vasi in tako današnjega stanja…vse ostalo so le dekoracija in arabeske..

 17. Totalitarno mišljenje, delovanje in odločanje, ki razvršča ljudi v večvredne in manj vredne in celo na tiste, ki jih je treba spraviti v zapor in iz javnega življenja zato, ker so moteči, saj kritizirajo totalitarizem.

 18. vse, kar je tu napisal Jože Možina, je natanko tisto, kar še vedno leži tudi v mojem spominu, ki so ga oblikovali vtisi dogodkov takratnega časa, zato nimam tu več česa dodati, še manj odvzeti.
  Tak zapis lahko naredi le zgodovinar s prirojenim občutkom svobodnih zaznav ter neomajne pripadnosti čisti resnici.

  Hvala vam g.Možina, Slovenija dandanes krvavo potrebuje zapise resnične preteklosti, saj se že nevarno duši v poplavi laži, zamolčanih dogodkov in grdih potvarjanj.

 19. Problem naših levičarjev je pogosto v sprevrežnosti
  in boljševistični miselnosti po kateri cilj posvečuje sredstva. Kaj mislite, če bi se izkazalo, da je obtožba Janše povsem izmišljena (kar se že kaže) in bi bil JJ tudi uradno nedolžen. Še vedno bi jih bilo 99 procentov za to, da se tudi nedolžnega zapre. V tem je problem. Za tiste, ki so zakrivili vojne zločine nad protikomunisti, pa velja ravno obratno.

  • Problem miselnosti KPS, ki se je ob prehodu v demokracijo kar sama oklicala za levico, ni njen problem, ampak problem demokratičnega občestva Slovenije, ki s to miselnostjo nima ničesar.

   Komunistična partija Slovenije s svojo UDBO, ni nobena demokratična levica, saj so metode njenega delovanja v smeri laži in nasilja enake metodam nacizma in fašizma. Lažne obtožbe zoper politične nasprotnike, so v komunističnem okolju vsakdanja praksa in naravni pojav njihove miselnosti.
   To, kar je Možina opisal, ni nič drugega kot naravno sosledje njihovega delovanja, saj smo jim Slovenci sami zaupali in jim še vedno zaupamo oblast vodenja naše države.

 20. V želji po krepitvi so, sploh v dobi oblasti, tudi v njihova zakulisja polzeli posamezniki, recimo jim petki ali časarji, ki jim je bila ideja pomladi le zimska pravljica in zato številne napake in izgubljene priložnosti, ki jih ni moč pripisati silam kontinuitete.
  —————————————-
  Ta članek Jožeta Možine je v bistvu povprečen, ker s takšno lahko meša različne ravni resničnosti.
  Zgoraj sem prekopiral tipičen stavek, poln razočaranja nad vrinjenci s stranko. Možina tako značilno za slovenske novinarje nasede na zdaj že ponarodele limanice, kako so pravzaprav vsi politiki isti.

  Vrinjenci in nasploh kadrovske in vse druge težave so
  lastnost vseh kolektivov. S temi problemi se soočajo vse stranke. Če se potrudimo pošteno opazovati, bomo ob vseh razpadanjih ali propadanjih strank, ustanavljanjih list na horuk, prestopih iz stranke v stranko, lahko ugotovili, da sodi SDS med tiste stranke, kjer imajo tovrstnih problemov še najmanj.

  Zakaj so tovrstne težave SDS tako problematične, da se jih primerja z njenim načelnim ali, če hočete, globalnim delovanjem, ki pomeni tako dosledno uresničevanje strankarskega programa?

  Ne bom lagal. Meni dokumentarec o Depali vasi ni povedal popolnoma nič novega. Je daleč od pričakovanja, da bo zarezal v živo meso. Kdor je količkaj psihologa, mu bo jasno, da ga na TV Sloveniji ne bi spustili skozi, če bi bil dokumentarec res ta pravi. Zato je tudi tistih sto vprašanj, ali ga bo TV res predvajala, popolnoma na mestu.

  Ta članek je še en brezplačebn oglas za potuhnjeno NSi.

  • Ah, žal si prismoda. Prosi Svetega duha, da te razsvetli. Danes je posebej primeren praznik ( v vseh sosednjih državah seveda državni praznik in dela prost dan) za take reči. 😉

   • IF, si ti morda gej, kjer ni nič tako, kot se zdi?

    Praviš: To ni Miro Petek.

    Kateri Petek pa je? Če že tako kot kaka baba nekaj namiguješ, potem jasno povej, zakaj gre.

    Praviš, da se moram razsvetlit.

    Popolnoma jasno sem napisal, da meni dokumentarec ni povedal nič novega, zato Možine ne bom koval v zvezde. Še več, zaključni del njegovega članka je na nivoju vsake branjevke, empirika zaide v popolnoma neresno analiziranje, ki SDS in Janši dela hudo škodo. Problem je v tem, da Možini večina bralstva zaupa, on ga zato z lahkoto povleče v brezno.

    Ne utapljaj se, IF, v samovšečnosti in bodi jasen.

    • Ej, nisem jaz avtor članka, da bi ti dajal te odgovore. Gej tudi zaenkrat še nisem. 🙂

     Dokumentarec je zelo dobro povezal že znane koščke v mozaik, lepilo je bilo pa med drugim pričanje oficirja KOSa Radenka Radojčića, ki je bilo vsaj zame velika novost.

     Obžalujem, da te tako bolijo omembe avtorja, da so se tudi na Janševo stran nalepili podjetniki, ki so dobro skrbeli za lasten žep na račun davkoplačevalskih milijonov. S citiranjem Grafenauerja se sam povsem strinjam. Taki so, to je realnost. Tudi nekateri pri N.Si, ne samo pri SDS. Tako je stanje morale. Tako stanje neučinkovitega pregona korupcije. In taka krvava narava ljudi, kar se najbolje prepreči tako, da ima država in politika, katerakoli, leva ali desna čim manj neposredne povezave z gospodarstvom. Ki naj bo, kolikor se da, v privatnih rokah.

     Bož že moral požreti, da ljudje kot je avtor razmišljajo avtonomno in kritično, ne pa kot strankarski vojščaki.

     • ps. Paradoksno, da to zapišem, glede na golide gnoja, ki se na Možino stresajo prav z očitki, da je pristranski Janšev vojščak. Evo, tu pa nekdo, ki trdi obratno zaradi enega stavka JM in vidi v tem N.Sijevsko zaroto. Svetujem malo več sproščenosti (ki je bila nenazadnje enkrat geslo SDS) 😉

     • Ravno ti “eni stavki”, kot praviš, so naredili iz pomladi švicarski sir. “Eni stavki” sesuvajo cele zgradbe pozitivnega. Nisem noben SDS-ov vojščak, le subtilno čutim organizirano zaroto proti Janši na vsakem koraku. Sprva sem tudi sam mislil, da gre za paranojo nekaterih. Zdaj vem, da je vse organizirano.

      Ti “eni stavki” bi morali ostati interni problemi določene stranke, ne pa da se jih servira kot kolosalne zločine, primerljive z medvojnimi in povojnimi zločini ter z gospodarskim ropom tisočletja.

      Kako se izogniti vsakdanjih problemov? Kje si videl, da komunisti perejo umazano perilo v javnosti. Razen seveda takrat, kadar zavestno pozirajo pred javnostjo kot kao veliki demokrati.

      No, pa da vidimo zda NSi. Na račun zgodovinske resnice je zgradila mostove do postkomunistične združbe. Če bodo prišli v parlament, jih ž vidim v levi vladi. V tem mandatu bodo tarča za vse negativno za nazaj in za naprej. Stranka se bo sesula in nikoli več opomogla. Kaj bodo tedaj znali povedati veliki strankarski junaki ter ideologi (Novakova, Tonin, Strgar, Capuder. Mozetič …)? Bodo še naprej krivili Janšo za vse? Mislim pa, da bodo zadovoljni. So pač (so)izvrševalci posebne naloge – uničiti Janšo.

 21. no, saj je še vedno kar enostavno – vendarle so številni ljudje možini čestitali na ulici (da pri tem nekateri malce pogledajo levo in desno, je včasih bolj v želji, da bi izpadli kot pogumni oporečniki; nekateri imajo pa resda reflex, a to je pač antropološko zanimivo za starejšo gospo, ga pa to (reflexa) ne opravičuje (kristjani, levi in to)).

  želim reči, da je tudi na drugem bregu (četudi znatno manj obljudenem) še vedno dovolj velik bazen ljudi, kjer se lahko avtor počuti dovoljšnje počaščeno sprejet in olaskan (nezadnje je ob premieri uspel biti celo prerok v lastnem kraju).

  lahko pa se seveda motim in samo jaz slišim iz texta veti kanec užaljenosti…

 22. Kakšne nebuloze se sproščajo pri nekaterih kontra akterjih anti Janšistov,ki svojo frakcijsko pripadnost boljševizmu razlagajo na elektronskem mediju in to v dementni obliki,ki jim ga omogoča pataloški status.Dejstva o zaroti so znana in posledično državni udar tudi.Depala vas je samo uvodnik v kasnejše prevzemanje oblasti na vseh nivojih: zdravstvu,sodstvu,šolstvu,kultur itd.Jasno je,da je v večji meri prenešeno iz bivšega sistema,akterji pa so ostali isti,s tem,da so celo povečali svojo dejavnost npr.v sodstvu in šolstvu.Slednje se je izkazalo pri vstajniških gibanjih,kjer je indoktrinacija v šolah opravila svoje!Ni kaj,spretni so pri doseganju svojih utopičnih ciljev!?

 23. Za doseganje utopičnih ciljev se sploh ne trudijo. O njih samo govorijo, medtem kosi polnijo žepe.

 24. Potrebne je več korajže, elementarne, ga poguma, da izraziš tisto kar si. Tako razumem avtorjevo sporočilo.
  Treba bo strniti vrste saj vse skupaj postaja ogrožujoče za drugače misleče.

 25. Med drugo svetovno vojno se je že videlo kdo je zavedni slovenec.To so bili domobranci.Sedaj pa se tudi vidi.Zavedni slovenci nosimo povsod slovenske zastave,odpadli komunajzerski banditi pa komunistične,jugoslovanske in srbske.

 26. Včasih je bilo več revščine in manj strahopetnosti v tradicionalnem taboru, sedaj je ravno obratno. Ljudje
  se “strahopetijo” ker se bojijo, da bi kako malenkost izgubili. Na ta način bodo zgubili svojo dušo in vse ostalo…

Comments are closed.