S skrajneži, ki so med drugim prevzeli javno RTV, se nima smisla ukvarjati

14
S skrajneži, ki so med drugim prevzeli javno RTV, se nima smisla ukvarjati. To je kot lajež osamljenega psa, na katerega se sčasoma privadimo in nas ne moti več.

Ni vsako kričanje, zmerjanje in grožnja sovraštvo. To je beseda, ki prihaja iz peklenskega podzemlja in kriči po uresničenju. V spopadu dveh nasprotnih političnih in nazorskih skupin med Slovenci je sovraštvo beseda, s katero se obe skupini – leva in desna – obkladata in jo druga drugi pripisujeta. Politična borba, podprta z argumenti in dobronamernostjo, je dovoljena in celo nujna. Če se nasprotna stran tega načela ne drži, to ni razlog, da svojo retoriko zaostrimo s težkimi besedami, kjer je na prvem mestu sovraštvo.

Umirjen nastop in umirjene besede jemljejo ostrino nasprotni strani. Neprimerne besede zvenijo v prazno in se kot odmev vračajo k njim nazaj.

Še vedno velja: Lepa beseda lepo mesto najde

Ko se sosed pritožuje, da ga moti nočni lajež našega psa, vzemimo to na znanje in utišajmo hišnega čuvaja. Če se bomo sami drugič sosedu pritožili, ker nas ob nedeljah moti njegova kosilnica, bodimo pri tem vljudni in uvidevni. Oboji bomo tako ohranili dobre medsebojne odnose.

Za prepir sta vedno potrebna dva. Če odstopimo, preden se prepir razvname, smo pogosto rešili problem in prispevali k pomiritvi.

Če se v javnem prepiru preveč razhudimo in uporabljamo težke besede, smo nasprotnika spodbudili k še ostrejšemu odzivu, kar tudi nas spodbode, da v enaki meri povrnemo in še kaj dodamo. S tem smo vstopili v fazo, ko se pojavijo prvi zametki sovraštva. Pot k pomiritvi je otežena ali že povsem zaprta.

S skrajneži, ki so med drugim prevzeli javno RTV, se nima smisla ukvarjati. To je kot lajež osamljenega psa, na katerega se sčasoma privadimo in nas ne moti več.

Astronom Carl Sagan je izračunal, da se vsak besedni spopad, ki se postopoma krepi in zaostruje, prej ali slej razvije v vojno. Večja ko je udeležba pri medsebojnem obkladanju in dalj ko traja, hujša je vojna. Vsaka neprijaznost v medsebojnem sporazumevanju je korak bliže vojni in vsaka prijaznost je korak bliže miru.

Tiha diplomacija veliko doseže

Ne moremo vseh na oni strani metati v isti koš. Poleg javne polemike, ki jo s svoje strani vodimo strpno, umirjeno in kulturno, stopimo v dialog z nasprotno stranjo tudi z metodo tihe diplomacije. To je dokaj spretno izpeljal predsednik vlade Janez Janša, ki je v koalicijo pridobil dve levosredinski stranki iz prejšnje vlade in ugledne strokovnjake leve usmeritve za vladni strateški svet ob epidemiji covida-19. Tudi organizirana civilna gibanja in desni ter desnosredinski mediji bi lahko začeli pogovore z nasprotno stranjo – seveda s tistimi, ki bi bili za to pripravljeni. S skrajneži, ki so med drugim prevzeli javno RTV, se nima smisla ukvarjati. To je kot lajež osamljenega psa, na katerega se sčasoma privadimo in nas ne moti več.

14 KOMENTARJI

 1. Danes lahko na spletnem časopisu RTV preberemo kot nosilni članek o Deklaraciji o nespreminjanju jugoslovanske zgodovine iz časa totalitarnega komunizma.
  Slovenijo je zastopal v Beogradu na sprejemu te deklaracije Božo Repe.

  To vse pove. Komentar ni potreben.

 2. Tudi ta nosilni članek spletnega časopisa RTV dokazuje, da vodstvo RTV deluje v smeri jugoslovanskega komunizma in obnove jugoslovanske države.
  To je ponoven dokaz, da RTV deluje protiustvano, saj ruši slovensko državo.

  • Bozu Repetu se tozi po casih, ko je bil usluzbenec CKja in je partija imela v rokah vse niti oblast in bolj ali manj tudi dopustnega v javni razpravi. Zadrgnjen kot je, se ne bo nikoli spremenil. Huje je, ce je s svojo ozkogledo propartijsko miselnostjo okuzil celo ekipo mlajsih sodelavcev na filozofski fakulteti. Potem bomo imeli podobno stanje kot v Bavconovem krogu pravne fakultete.

   K sreci ima Slovenija tudi drugacne nekomunisticne in clovekoljubne zgodovinarje, ki jih ni vec mozno utisati.

 3. Problem Mlakarjevega videnja je, da spregleda, da podoba, ki jo danes kaze del RTV SLO, ni nek osamljen eksces, ampak kar prevladujoc pristop vecinskega dela medijev. Mladina in POPTV sta celo bolj vpleteni v zakulisje rusenja vlade. Delo, Dnevnik, Vecer vsi tudi ne skrivajo, kaj jim je cilj. Ne branost in prodajanost svojih casopisov, ampak podpora ekstremistom na ulici, podpihovanje umetnih afer in rusenje Janseve oblasti.

  Vsi nasteti so v sluzbi specialne vojne. Kot so jih naucili komunisti. To niso mediji demokraticnega tipa. Demokracija je pri nas bolj ali manj kulisa. In vlada komajda dejansko vlada.

 4. Tako dalec smo prisli, da niti 25.junija nismo javno praznovali tisti, ki ta dan res cutimo kot praznik. Ko smo dobili slovensko neodvisno drzavo, z demokraticnim pravnim okvirjem in smo plebiscitno voljo naroda ubranili z vojno proti agresorski jugokomunisticni armadi.

  Ne, mnozicno so slavili celo 25. junij, ne le svoje izmisljene ustanovitve OF in kvaziosvoboditve tisti, ki jim neodvisna Slovenija, parlamentarna demokracija in pripadnost Zahodu nikoli niso bile vrednote in strasijo s ponovnim komunizmom, Jugoslavijo, anarhisticno vladavino ulice in vsesplosnim barbarstvom.

  Celo 25.junija! Kam smo prisli?!

 5. Norišnica na RTVSLO: Gobec gosti komedijanta. Na vsak način se trudita sesuti vladno koalicijo. Komedijant je priznal, da je imel vlado s samo 42 glasovi. Minute tečejo, tadva pa blebetata vedno večje neumnosti. Gobec in komedijant. Res lepi par.
  Novi šarcizem: če bi me tisti, ki so me kritizirali, hvalili, bi me skrbelo.
  In tak bi hotel Pahorju pamet soliti…

  • Saj najbrž ji ni lahko! Ker držat se mora postavljenih okvirjev, ki jo omejujejo v ideologiji.
   In to naj bi bila tako opevana svoboda??
   Kako da se ne uprete tej tiraniji ?

   • Amelie,
    zelo ste prizanesljivi v svoji oceni 😊

    Močno dvomim, da je Tanji Gobec težko v njeni vlogi.
    V levičarsko aktivistični maniri je nastopala že v preteklosti in se očitno dokazala kot levičarsko dobro preverjen družbenopolitični kader informativnega programa.
    Že dolgo ne verjamem v naključja v informativnem programu RTVSLO.
     
    Misliti, da je Gobčeva slučajno dobila samostojno politično oddajo in da ji je pri tem težko ostati znotraj ideološkega okvirja, je enako naivno, kot če bi verjeli, da se Marcel zgolj po naključju že dvaindvajset let javlja vsak ponedeljek iz svoje “dnevne sobe”.

    Po mojem trdnem prepričanju je bila Tanja Gobec skrbno izbrana za vodenje samostojne politične oddaje na prvem programu državne tv, v elitnem času, vsako nedeljo po televizijskem Dnevniku.

    Sinoči tudi ni naključno gostila komedijanta Šarca in ga poudarjeno imenovala bivši predsednik vlade, namesto da bi ostala pri poimenovanju, ki mu sedaj pritiče, torej predsednik največje opozicijske stranke LMŠ.

    Ali ni nenavadno, da ob tem ko v svojih oddajah novi vladi stalno očita veliko slabega, Tanja Gobec še ni gostila predsednika vlade Janeza Janše, da bi ta pojasnil svoje videnje dogajanja zadnjih mesecev?

    Sploh pa je bilo iz njenega sinočnjega osladnega nagovora videti, da je levičarskemu komedijantu zelo naklonjena. Rdeča jakna, ki jo ima Tanja oblečeno med vsako oddajo, je očitno izbrana s prav posebnim, lahko rečemo kar fajonističnim okusom.

    V arhivu si lahko ogledate prošarčevsko spinanje Tanjinih nenaključno izbranih gostov iz njene prve oddaje januarja lani:

    https://4d.rtvslo.si/arhiv/politicno-s-tanjo-gobec/174586980

 6. Nov levicarski fiasko na Hrvaskem. Nov razlog, da slovenski levicarji in slovenski mediji se bolj sovrazijo Hrvate. In Thompsona. Proti napovedim je HDZ vec kot gladko dobila volitve. Tretja stranka po moci je Skorino Domovinsko gibanje, cetrta Most. Obe desno od HDZja. Skupaj bodo te tri stranke imele nekje okoli ustavne vecine. Odlicno!

   • Pa kako bojo v zacetku avgusta kot vsako leto iz srca mnozicno praznovali praznik Dan domovinske zahvalnosti. V spomin na vojasko zmago nad agresorsko jugokomunisticno armado. Polni domoljubja. Mi pa na predvecer dneva drzavnosti kako? Poln Presernov trg koga? Komunistov, titoistov, jugoslovenarjev, anarhistov, degenerirancev, narkodilerjev….Za zjokat!

 7. Prizanesljiva iz obupa !!!
  Ker že tako dolgo to traja, in ker težko sprejemam, da so ti ljudje tako zelo pokvarjeni. Da jih žene sovraštvo, mi je jasno.
  Ampak pri tolikih na novo ugotovljenih dejstvih, da še kar vztrajajo ???
  Še glede Janše, bil je gost v njeni oddaji 12.januarja letos. Povabljen je bil ob vrnitvi naših vojakov iz misije Irak, da je pokomentiral dogajanje ob čudaškem postopanju naše diplomacije.
  Lahko si le mislimo, zakaj ravno njega.
  Drugače pa se strinjam, da je Godčeva ena glavnih vojščakinj na nacioalki. Da je ta konec tedna povabila Šarca, je potrebno poiskat vzrok v dogajanju preteklega tedna. L.Perš je v članku “o lepi Nataši” na Novi24tv zapisal, da bo na usodnem petkovem zaslišanju glavna kadrovnica razkrila skrivnostno zaposlitev, in da se je s tem začel začetek konca Šarčeve politične kariere.
  Tu pa naša vojščakinja dobi spet novo priložnost, da se izkaže …

Comments are closed.